Uh..Hm.
Pierwszym dużym zaskoczeniem były dla mnie przychody. Spadły o niemal ~95% w ujęciu r/r. Nie było ani handlu, ani EPC, ani żadnych własnych projektów (czyli gigantycznych przychodów/przeszacowań). Co oni robili przez cały ten kwartał?
W ogóle nie mogę też zrozumieć rachunku sektorowego. Przychody z niektórych pozycji zmniejszyły się w Q1-Q3 w porównaniu z H1. Da się to jakoś sensownie wyjaśnić? Ogromnie zdziwił mnie również fakt, że rentowność produkcji elektryczności leży na pysku. Poniżej dane Q1-Q3:

kliknij, aby powiększyćCzyżby Photon zainwestował całą kasę z kredytów/leasingu we własne portfolio tylko po to, żeby teraz okazało się, że nie przynosi ono żadnych zysków? Jeśli tak, to czemu nie było żadnej korekty TCI (oraz rezerwy TCI w kapitałach własnych), które jest przecież odpowiednikiem przyszłych strumieni pieniężnych?
Ponadto, zastanawia mnie kwestia wymiany Hrusova na dwie Babiny. Georg sam przyznał w raporcie, że musieli przez to skorygować TCI o 16mln CZK. Jaki więc był sens takiej wymiany? Niepokojące wydają się też doniesienia z Czech. Georg może wyzywać swoją "Cezską Republikę" ile chce, ale wygląda na to, że ten rynek jest zupełnie stracony (po uwzględnieniu podatku i kosztów leasingu chyba nawet nierentowny?). Słowacka część biznesu również została wystawiona na sprzedaż. Photon dopiero zaczyna swoje inwestycje w innych krajach, więc nie można powiedzieć nic pewnego na ich temat. Pipolin projektowy na Q4 zakłada oddanie do użytku jedynie Niemiec i malutkiej instalacji w Australii. Włochy zostały już oficjalnie przesunięte na przyszły rok. Szkoda, bo to chyba ostatnia nadzieja, która spółce pozostała.
Na koniec chciałbym zaznaczyć, że są to moje luźne przemyślenia. Nie mam dużego doświadczenia w analizie sprawozdań, więc mogłem zgubić się w gąszczu przeszacowań i leasingów. Konia z rzędem temu, kto sprostuje błędy w moim rozumowaniu- zwłaszcza, jeśli ktoś mi udowodni, że produkcja prądu jednak jest rentowna ;)
PS: Przynajmniej tym razem zaksięgowali rezerwy TCI w przejrzysty sposób x.x
Affinity napisał(a):W raporcie za Q2 Photona nie ma not odnośnie tego punktu, a google też milczy.
Fundusz z tytułu wymiany walut: 69,184
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, co dokładnie oznacza ta pozycja i czemu jest tak duża? Z początku myślałem, że to jakiś dziwny sposób pokazywania TCI (które w przeszłości przejdzie na zyski zatrzymane) ale na to jest oddzielna kategoria.