@ARWENA
Nie pytaj Redface bo odpowiedzi i tak nie dostaniesz.Nie róbmy z forum piaskownicy.
Masz następne info z Ukrainy,tylko nie wiem do końca jak to interpretować;
energy.unian.net/rus/detail/17...Cytat:NERC wzrosła objętość "KUB-Gas" dostaw gazu o 14,1%
to jest wczorajsza informacja którą podał lukch
Dzisiaj znalazłem trochę szerszy artykuli na ten temat,a w nim;
Cytat: Według raportu przez RPS Energy, sprawdzonych i prawdopodobne rezerwy tych złóż oszacowano 424,7 milionów metrów sześciennych metrów gazu ziemnego oraz 81.000 baryłek dzienniekondensatu (ogółem - 2,6 mln baryłek pne.).
Tutaj jest chyba błąd w tłumaczeniu.424.7 milionów m3 to 14.6 Bcf a tyle KUBGAZ wyciągnie w 2012 roku z palcem w...a na dzisiaj zasoby P1-P3 to 137.3 Bcf
(na koniec 2011 r produkcja ok 90 milionów m3)
Natomiast 424.7 miliardów m3 to kosmos i jestm bliższy tego tłumaczenia.Tylko że to jest 14Tcf a to jest niemożliwe.W języku rosyjskim miliony/miliardy zapisali skrótem млн i translator tak to przetłumaczył.
Według mnie pierwszy wariant jest zbyt pesymistyczny a drugi zbyt optymistyczny.
Chociaż zasoby gazu pod Kutnem to ponad 100 mld m3 a Polska nie jest potentatem gazowy,a to tylko 5 razy więcej gdzie Ukraina ma lepsze warunki geologiczne.
Nie dziwię się że Nadra Ukraina zainwestowała w ten obszar (nowa koncesja) bo to w końcu oni robili nam sejsmikę i wiedzą w w trawie(ziemi) piszczy.
"Żeby wygrać trzeba grać"