0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
30 listopada 2011 01:29:18
przy kursie: 13,40 zł
Ukraina może za 30 lat wyglądać jak dzisiejsza Polska albo jak dzisiejsza Białoruś. Jeśli elity polityczne to rozumieją (a na to wygląda) to wybór między Rosją a Unią Europejską jest oczywisty nawet gdyby Gazprom im ten gaz za darmo zaproponował. UE to jedyna droga ku rozwojowi poza surowcami/przemysłem. Inwestycje, technologie, rynek zbytu, rynek emigracji zarobkowej dla obywateli, którzy zasilą kraj w dewizy, wszystko za trzy dekady będzie możliwe pod warunkiem trzymania z UE. Powinni Tymoszenko od razu wypuścić i nie pokazywać się w Moskwie przez 10 lat, bo nie ma po co. Przede wszystkim trzeba odejść od barteru w postaci rabat na gaz za ustępstwo polityczne. Suwerenny kraj musi płacić rachunki i wiedzieć dokąd zmierza. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 30 listopada 2011 01:30
|
|
0 Dołączył: 2011-04-18 Wpisów: 333
Wysłane:
30 listopada 2011 08:33:18
przy kursie: 13,40 zł
Cała nadzieja KOV w AIM Londyn . "Warszawska giełda, która przyciągnęła najwięcej nowych spółek w Europie w tym roku, stała się cmentarzyskiem dla firm, ponieważ niska płynność ogranicza handel – powiedział Michael Buhl, prezes Wiener Boerse, największego konkurenta GPW.Oferty publiczne, jakie przyciąga GPW, to nie jest kierunek, w którym chcemy iść. Nie ma tu bowiem płynności, a warszawski rynek jest największym cmentarzyskiem spółek we Europie Wschodniej – mówi bez ogródek Michael Buhl." pulsinwestora.pb.pl/2524523,43...
|
|
0 Dołączył: 2011-06-06 Wpisów: 233
Wysłane:
30 listopada 2011 09:20:43
przy kursie: 13,50 zł
Gents, zauważyliście ostatnio wzmozoną aktywność PR-ową Dr Iana ? spoty reklamowe w tvn cnbc: wiarygodność, odpowiedzialność etc w kontekście otwieranej A2, wywiady, media: pokazy mody La Mania (Joanny Przetakiewicz) - nomen omen piękne stroje..... Wątek prywatyzacyjny chyba jeszcze nie umarł...... i walka o LTS zapewne będzie zaciekła.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 1 202
Wysłane:
30 listopada 2011 09:59:10
Redface mam pytanie odnośnie raportu kwartalnego za 3Q.Nie zgadzają mi się kwoty przychodów i cena gazu sprzedawanego przez KUBGAZ . Pisżę trochę z pamięci ale nie chodzi o szczegóły. Cena sprzedawanego gazu w 3Q o 23.5% tzn z 5.8 USD z mcf do 7.16 USD za mcf.Przychody ze sprzedaży gazu odliczjąc kondensat (59 baryłek dziennie po ok 94 USD za baryłkę) 8 340 000 USD.KUBGAZ sprzedał w 3Q 26 160 000 i 70% z tego jest dla KOV tzn 18 312 000 a przeliczając na cf ok 632 000 mcf x 7.16 = 4 525 120 USD. Nie za bardzo rozumiem skąd bierze się kwota ponad 8 000 000 USD tym bardziej że chyba jest podawana bez podatków. Może ja coś źle rozumiem i nie biorę czegoś pod uwagę Może ktoś na forum mi to wytłumaczy?Czego nie biorę pod uwagę? Zastrzegam że obliczenia nie są szczegółowe. Trochę mnie to męczy. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2010-11-22 Wpisów: 400
Wysłane:
30 listopada 2011 14:24:29
Mam pytanie do Redface w zakresie danych, które spółka na pewno posiada i które musiała uwzględniac w kalkulacjach. Jak wygląda opodatkowanie wydobycia ropy w Nigerii, a konkretnie jak będzie opodatkowane wydobycie w którym (ewentualnie) KOV uczestniczyłby? W sieci są sprzeczne informacje dot. systemu podatkowego Nigerii, przykładowo tutaj: taxation in Nigeria autorzy sugerują opodatkowanie stawka nawet do 85%, natomiast tutaj: Incentives autor wspomina o zachętach inwestycyjnych w sektorze naftowym, wręcz o "Oil&Gas Free Zones". Rozrzut jest więc bardzo szeroki. Czy spółka przeprowadziła analizę i planowanie podatkowe i czy wie co w Nigerii będzie podstawą opodatkowania (obrót czy zysk) oraz jaka będzie efektywna stopa opodatkowania?, Czy będą jeszcze jakies podatki lokalne, opłaty itp? Czy spółka planuje jakies kroki w celu optymalizacji podatkowej, tj. wykorzystanie jakis stref specjalnych lub inne działania. Wydaje mi się, że te odpowiedzi są niezbędne dla oceny inwestycji,a poniewaz na pewno takie informacje były analizowane, to warto byłoby przekazac to akcjonariuszom.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
30 listopada 2011 14:47:40
Fanky jesteś sprytniejszy niż ustawa przewiduje:-)) KOV oficjalnie nic w Nigerii jeszcze nie ma. To na co Redace ma ci odpowiadać? Jak widać z ostatniej twojej prozy, jesteś niepoprawnym optymistą, to coś nowego na forum z Twojej strony. Witaj w domu
|
|
0 Dołączył: 2010-11-22 Wpisów: 400
Wysłane:
30 listopada 2011 14:58:43
Tytan napisał(a):Fanky jesteś sprytniejszy niż ustawa przewiduje:-)) KOV oficjalnie nic w Nigerii jeszcze nie ma. To na co Redace ma ci odpowiadać? Jak widać z ostatniej twojej prozy, jesteś niepoprawnym optymistą, to coś nowego na forum z Twojej strony. Witaj w domu Poniekąd faktycznie Redface mógłby w odpowiedzi cos powiedzieć za dużo ale nie o to mi chodziło, po prostu dane dotyczące stopy opodatkowania sa niezbędne dla oceny spółki. Niech odpowie hipotetycznie: np. "Cześć wydobycia byłaby w strefie więc szacujemy że efektywna stopa opodatkowania wynosiłaby 23%" albo cos takiego. Kiedys juz to pisałem i dalej tak uważam, że ewentualne zamknięcie transakcji w Nigerii ze względu na skalę skutkowałoby że tym, mielibyśmy do czynienia de facto z nowa spółką, pod względem przepływów finansowych zupełnie inną (lepszą, stabilniejszą) i po ustabilizowaniu sytuacji i wyników zapewne będę w takim przypadku miał na uwadze ewentualną własną inwestycję, w końcu wiem o tej spółce więcej niż przeciętny inwestor na GPW :) Dlatego pytam o tą skale opodatkowania, żeby potem nie było nieprzyjemnej niespodzianki. Prawda jest taka, że inwestorzy duzi, tj. np. fundusze wiedzą to, a nam małym trudno jest dotrzeć do wiarygodnych źródeł w tym temacie, stąd byłoby swietnie gdybysmy tytułem wyrównania szans mogli taka informację (chocby szacunkową) otrzymać.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-10 Wpisów: 133
Wysłane:
30 listopada 2011 15:05:26
Funky, zgadzam sie z Tobą; informacja na pewno znana jest dużym i dobrze by było aby przedstawiciel Spółki przybliżył nam zasady podatkowe jakim podlegałaby nasz działalność w Nigerii
|
|
0 Dołączył: 2011-11-17 Wpisów: 257
Wysłane:
30 listopada 2011 15:22:21
W ostatnim artykule (wywiadzie) z Kulczykiem pada zdanie cyt."Na przykład moja inwestycja w nigeryjską rope naftową jest o wiele wyżej opodatkowana." Czyli wszystko wiedzą a nic nie powiedzą "Wprost" z 28 listopada.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
30 listopada 2011 16:23:45
A tak na poważnie to chyba tam jakieś tornado przeszło nad Ukrainą: - co robi wiertnia (od 2 miesięcy męczy O18??) - co robią 2 wiertnie serwisowe - co z podłączeniem planowanych odwiertów O6, O8, O12, O14
Z tego co wiem, prawosławne Boże Narodzenie jest po naszym, a tu wygląda że przed.
k.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
30 listopada 2011 16:24:54
O-14 nie jest przetestowane to jak je chcesz podłączyć?
|
|
0 Dołączył: 2010-11-04 Wpisów: 35
Wysłane:
30 listopada 2011 17:50:20
Czyli Arfen ma operatora OML-26. Mnie spodobała się informacja o rezerwuarze D-1 "Good quality reservoir; better than expected" Mam nadzieję, że w przypadku KOV będzie podobnie :D
|
|
0 Dołączył: 2011-04-18 Wpisów: 333
Wysłane:
30 listopada 2011 19:03:31
Redface napisał(a):Tytan napisał(a):Potrzebny Redface! Hallo, czy możesz uspokoić nastroje? Rozwiać wątpliwości? Jest przecież okazja, jesteś przedstawicielem KOV na forum. Powiedz ile możesz. Czekamy Witam, Czytam Wasze posty, ale nic więcej ponad treść komunikatu nie mogę Wam powiedzieć. Stan znacie - umowa do dziś nie została podpisana, negocjacje trwają. Za to podpowiem Wam, jak jeszcze, oprócz śledzenia OML42 i KOV można szukać newsów (no, powiedzmy, że to niusy, bo czasem to tylko plotki) z Nigerii. Jak zapewne wiecie, na zatwierdzenie czeka podobny deal w OML26, gdzie kupującym jest notowany na AIM Afren. To tyle. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ Na strone Afren-Merrill Lynch Conference presentation. mają operetora. http://www.afren.com/
|
|
Wysłane:
30 listopada 2011 20:59:21
onochi napisał(a):O-14 nie jest przetestowane to jak je chcesz podłączyć? Dobra, są 2 wieże serwisowe. Jedna była wykorzystywana przy szczelinowaniu do połowy miesiąca max ale co z drugą?? O12, O8 przetestowane...
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
30 listopada 2011 21:04:41
Ja to wiem, ale oficjalnego ESPI o rozpoczęciu testów czy coś nie ma. Informacji też nie. Równie dobrze mogła się popsuć. Bardziej mnie ciekawi co z O-18. Zwykle pojawiały się komunikaty o zakończeniu wiercenia. Być może analizują dane, ale strasznie długo to trwa. Zastanawia mnie czy KOV podoła harmonogramowi który sobie sam narzucił.
|
|
0 Dołączył: 2011-02-14 Wpisów: 193
Wysłane:
30 listopada 2011 21:36:11
Aurox napisał(a):Czyli Arfen ma operatora OML-26. Mnie spodobała się informacja o rezerwuarze D-1 "Good quality reservoir; better than expected" Mam nadzieję, że w przypadku KOV będzie podobnie :D Afren też chyba o jakiś osobny komunikat się nie postarał. Pochwalili się statusem operatora w prezentacji ale żeby coś oficjalnie powiedzieli to nie udało mi się znaleźć.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-10 Wpisów: 133
Wysłane:
30 listopada 2011 22:08:41
Redface, jak nie teraz to kiedy? pozdrawiam
|
|
Wysłane:
30 listopada 2011 22:29:52
Całkiem niezła ta prezentacja Afrenu. Zauważcie jednak że jest to firma działająca w innej skali - 31 koncesji - konkretna produkcja, wkrótce ma być 50 tys baryłek dzienie
Do KOV-a to minimum 2 lata dystansu...
Fajne w tej prezentacji też było że się tłumaczą z opóźnień w stosunku do planu.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
30 listopada 2011 23:52:29
kastalto napisał(a):Całkiem niezła ta prezentacja Afrenu. Zauważcie jednak że jest to firma działająca w innej skali - 31 koncesji - konkretna produkcja, wkrótce ma być 50 tys baryłek dziennie. Do KOV-a to minimum 2 lata dystansu ... Kapitalizacja Afren na dzisiaj w PLN = 4918,24 mln, a więc prawie 5 mld zł do KOV, który ma 568 mln zł. KI coś tam przebąkiwało, że chcą aby KOV miał 1 mld euro kapitalizacji. Coś jak Afren w takim razie. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 30 listopada 2011 23:53
|
|
0 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 1 202
Wysłane:
1 grudnia 2011 00:44:47
kastalto napisał(a):onochi napisał(a):O-14 nie jest przetestowane to jak je chcesz podłączyć? Dobra, są 2 wieże serwisowe. Jedna była wykorzystywana przy szczelinowaniu do połowy miesiąca max ale co z drugą?? O12, O8 przetestowane... Na dzisiaj wieża serwisowa która pracuje jest jedna,ta stara którą przejęliśmy przy zakupie KUBGAZ.Druga zakupiona w Kanadzie ma zacząć pracować w grudniu (co nie znaczy że już nie pracuje) W jednym z wywiadów ( w naszej prasie ) było podane że w 2012 roku będzie 12 odwiertów.W raporcie kwartalnym natomiast że będzie wykonane 8.Żeby wykonać 12 odwiertów potrzebna jest druga wiertnia.Miała być kupiona lub wypożyczona.ostatecznie raczej ta druga wersja.Do końca roku miały być szczelinowane/wyremontowane 3 stare odwierty O-6, O-10, M-12,tak jest podane w prezentacji.Zakończyło się na O-6 bo O-8 to inna bajka.Odwiert nr 8 owiany tajemnicą był szczelinowany testowany i jeszcze raz testowany,bo było to niezbędne.Ćzekaliśmy na wyniki i okazało się że jest 1 Mmcf/d,dobre i to.Ważne jest że udało się coś wyciągnąć aczkolwiek nadzieje były większe.O-14 to wielka niewiadoma,brak wyników testów i szumne zapowiedzi o znalezieniu nowych zasobów.Oby nie skończyło się na 1 Mmcf/d bo chyba to będzie zawód. Do końca roku miały być zrobione 3 nowe odwierty O-18 MN-1 oraz M-20 (chyba 20)Skoro O-18 nie jest zakończony to następny odwiert nie zostanie zakończony do końca 2011 a gdzie trzeci,który miał być rozpoczęty.Podłączenie O-8 miało być w październiku,ale można zrozumieć problemy z pozwoleniem na szczelinowanie,natomiast O-12 w listopadzie i wiemy że już nie będzie zrealizowane.Odwiert O-14 mieli podłączyć w grudniu a skoro jeszcze nie ma testów to ten termin chyba jest nie aktualny. Odierty,testy i podłączenia to informację które mogły podbić kurs akcji.Mam obawy że wszystkie pójdą w jednym pakiecie a co za tym idzie nie będę pisał. Tak mnie naszło żeby napisać takie podsumowanie "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.