PARTNER SERWISU
xfqlauqj

Giełdowe historie

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 6 lutego 2011 13:38:51
Jako że lubię historię, zakładam wątek, w którym można opisywać ciekawe wydarzenia około giełdowe, w których uczestniczyliśmy lub które obserwowaliśmy.

Uważam, że historię trzeba znać, chociażby po to, aby unikać podobnych błędów. Wątki jak dno bessy, są bardzo interesujące, jednak pisze się w nich niemalże o wszystkim, dlatego po czasie trudno je ogarnąć Angel

Na początek krótka historia giełdy. Żaden super artykuł, nie mniej jednak jak komuś się nudzi, warto przeczytać, szczególnie jeśli ktoś jest dzieckiem tej hossy Angel

Cytat:
Przez marazm, hossy, krachy i bessy... Historia reanimowanego w 1991 r. polskiego rynku kapitałowego, a tym samym - historia współczesnych polskich inwestorów są bardzo burzliwe. Ten, kto - przed laty uczestniczył w tym nowym dla nas wszystkich doświadczeniu doskonale pamięta trudne do opisania emocje związane z odkrywaniem giełdy. Emocje, które za sprawą giełdowego ożywienia roku 2004 i udanego jak dotąd roku 2005, stają się także doświadczeniem kolejnej fali nowych inwestorów. Przypomnijmy sobie, jak to z inwestorami było...

www.nbportal.pl/pl/np/artykuly...
Klika się i sprzedaje ;-)

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 6 lutego 2011 15:19:40
W kilku wątkach można natrafić na wspomnienia starszych Kolegów; genialnie się czyta Ich wspomnienia..

Sam pamiętam, jak przed wielu laty (w '94) mój Wujek zakupił akcje Banku Śląskiego.. Wszyscy w rodzinie się stukali po głowie.. skończyli, gdy podjechał pod dom nowym maluchem Dancing
I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein

v3nom
0
Wysłane: 6 lutego 2011 18:01:43
Cytat:
Dziś wypada siódma rocznica tzw. afery 100 sekund na warszawskiej giełdzie.

(...)

Sprawa dotyczy dużego zlecenia sprzedaży kontraktu na WIG20, jakie wyszło z Domu Maklerskiego PKO BP i wstrząsnęło rynkiem, doprowadzając do przeceny instrumentu. Prokuratura ustaliła, że działania pracownika brokera nie były błędem, ale świadomą manipulacją kursem, na której zarobił Arkadiusz O. – transferując zarobione 2,3 mln zł na konta spółki Cagliari, zarejestrowanej na Wyspach Dziewiczych.

Straty DM PKO BP na tym zleceniu to około 4 mln zł. Oprócz brokera, realne koszty poniosło około 300 inwestorów, w przypadku których ponad 7-proc. przecena papieru spowodowała automatyczne zamknięcie pozycji.

www.parkiet.com/artykul/7,1015...

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 6 lutego 2011 18:09:53
Ja ze względu na swój wiek nie mogę zbyt wiele pamiętaćbinky

Jednak najbardziej utkwił mi moment ogłoszenia, że to Polska i Ukraina będą organizować Euro2012. To co się wtedy działo na spółkach budowlanych, taki Mostostal Export po 12 zł Dancing

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 6 lutego 2011 18:42:21
Moja giełdowe historia jest jeszcze pisana. Będzie kiedyś podstawą książki "od zera do miliardera". Książka będzie zekranizowana. Główną rolę zagra Bogusław Linda (po liftingu).
PS. Podtytuł książki - "jak stać się miliarderem w epoce hiperinflacji". Boo hoo!
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 6 lutego 2011 19:02:30
Ooo, jak zagra Boguś, to obejrzę nawet jeśli będzie o skalpowaniu na Biotonie king
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 6 lutego 2011 19:26:59
chyba każdy kto jest jakiś czas na giełdzie słyszał o spółce Elektrim, nazywanej królem a nawet cesarzem spekulacji. Parkiet opuściła chyba w 2007.
Może jest ktoś kto miał z nią jakieś doświadczenia i zechce się nimi podzielić, bo temat elektrimu jest cały czas żywy a ja nie mam pojęcia dlaczego

v3nom
0
Wysłane: 6 lutego 2011 21:03:03
Przydałoby się jakby załoga SW napisała historię Elektrimu. Specjalnie dla dzieci hossy Angel

Szukałem sporo o spółce kiedyś na necie, ale nie ma tego typu opracowań. Trzeba samemu wyszukiwać ESPI / artykuły i je układać chronologicznie. Znalazłem kiedyś płatny artykuł na gazecie, ale pismak poleciał po łebkach i sklecił ledwo kilka akapitów.

Na Parkiecie jest pewnie kilkadziesiąt ksiąg, każda po 150-200 stron po 15 postów na stronie i ciężko będzie się przebić przez ten spam. Na każdą księgę pewnie kilkanaście stron rzeczowego contentu...

v3nom
0
Wysłane: 27 lutego 2011 14:27:33
Z dedykacją dla dzieci hossy i fanów NewConnect:

Cytat:
Ogromna liczba projektów, które trafiają na rynek, może spowodować, że spodziewana na giełdzie korekta będzie naprawdę twardym lądowaniem. Komisja Nadzoru Finansowego i giełda nie mają pomysłu, jak ochronić inwestorów. Inwestorze, pilnuj się sam

www.forbes.pl/artykuly/sekcje/...

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 27 lutego 2011 14:39:34
To jest artykuł z 2007 r.?
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

v3nom
0
Wysłane: 27 lutego 2011 15:48:49
Dokładnie, z połowy 2007 roku. Nawet nie zwróciłem uwagi, że figuruje data 2009, co jest oczywiście błędem. Musieli robić reorganizację strony i im się pochrzaniło w systemie. Widziałem linki do oryginalnego artykułu z 2007, które już jednak nie działały.
Edytowany: 27 lutego 2011 15:50

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 20 marca 2011 11:04:19
skoro sie juz takowy artykul ukazal, to wklejam link

Cytat:
Największe wtopy na GPW
Codziennie na Giełdzie Papierów Wartościowych dokonywanych jest tysiące transakcji. Inwestorzy wierzą, iż lokują kapitał tylko w najlepiej rokujących firmach. Takich, które w przyszłości przyniosą im zyski. Jak pokazuje historia, ich zaufanie bywa jednak wystawiane zostało na ciężką próbę.

W historii GPW kilka spółek bardzo negatywnie zaskoczyło swoich inwestorów. Firmy, zamiast dać porządnie zarobić swoim akcjonariuszom, przetrzebiły solidnie ich portfele.

finanse.wp.pl/gid,13239525,gal...
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

v3nom
0
Wysłane: 20 marca 2011 22:18:38
Ciekawy artykuł. Teraz rozumiem co oznacza: "zacząłem inwestować na giełdzie od Banku Śląskiego" Angel Aż wstyd się przyznać, ale nie znałem tej historii. Powinni rozszerzyć listę o kilka pozycji. Nie zabrakło Petrola, ale gdzie jest mega Tech-bubel-mex?

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 24 marca 2011 22:18:31
mrk napisał(a):
chyba każdy kto jest jakiś czas na giełdzie słyszał o spółce Elektrim, nazywanej królem a nawet cesarzem spekulacji.

To chyba na samym końcu kariery giełdowej...Shame on you
Bo prawdziwym cesarzem spekulacji był Universal-a to jedna z kilku spółek,którą sprzedałem na samiuteńkim szczycie po 660tys.zł,a puszczałem wtedy PKC,czy raczej PKD (po kursie dnia...).
A Elektrim przez wiele lat natomiast był papierem o którym mówiło się,że jest tak pewny jak obligacje rządowe,ze względu na kapitalne strzały inwestycyjne,a w końcu posiadając gigantyczną żyłę złota,jaką wtedy była inwestycja w GSM...
Wszystko było naprawdę super,dopóki... nie wyszła na jaw pewna tajna klauzula umowy z Deutche Telekom...To był mega-skandal i równia pochyła dla Elektrimu. W między czasie były katastrafolne w skutkach transakcje pani Lunberg,o jej astronomicznej pensji nawet boję się wspominać,bo raczej jest nie do przebicia...3some

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 3 kwietnia 2011 09:41:05
finanse.wp.pl/gid,13280129,gal...

Cytat:
Co dzisiaj robią krezusi wczesnych lat 90.?

Po przemianach roku 1989 pojawiło się w Polsce grono bardzo bogatych osób. Ich fortuny były liczone w miliardach. Tworzyli firmy, prowadzili udane interesy, na których zarabiali krocie.

Wygląda na to że jedynym sposobem na zdobycie fortuny w latach 90' było mieć dużo znajomych w służbach specjalnych. Jedynym sposobem na utrzymanie tych fortun do dziś jest utrzymywanie dobrych relacji ze służbami:) Alternatywną karierą było znalezienie 76 letniego bogatego męża w USA i wykluczenie jego potomstwa z prawa do spadku:) Fortuna pani Piaseckiej jest obecnie porównywalna z fortuną Kulczyka..
Aktualnie: MRB(100%)

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 5 grudnia 2011 12:36:18
v3nom napisał(a):
Przydałoby się jakby załoga SW napisała historię Elektrimu. Specjalnie dla dzieci hossy Angel

Szukałem sporo o spółce kiedyś na necie, ale nie ma tego typu opracowań. Trzeba samemu wyszukiwać ESPI / artykuły i je układać chronologicznie. Znalazłem kiedyś płatny artykuł na gazecie, ale pismak poleciał po łebkach i sklecił ledwo kilka akapitów.

Na Parkiecie jest pewnie kilkadziesiąt ksiąg, każda po 150-200 stron po 15 postów na stronie i ciężko będzie się przebić przez ten spam. Na każdą księgę pewnie kilkanaście stron rzeczowego contentu...

Trochę historii "Elektryka" pamiętam. Debiutował w 1992 r. W połowie lat 90-tych był to już konglomerat, ktory zajmował się wszystkim, nawet produkcją jogurtu (Elektrim food - całkiem niezły). Wtedy wszyscy stawiali, że będzie to pierwszy polski Chae-Bol. Ostatnie sensowne chwile tej spółki to było wejście w EraGSM, potem już tylko coraz gorzej.
Chyba w 1998 albo 1999 "nasłano" z USA na Elektryka "panią Basię", nazwiska już nie pomnę, specjalistkę od przeinwestowywania, aby w ELE sobie poprezesiła. Zgodnie z zasadą, wyznawaną we wszelkiego rodzaju w Centralach: lepiej szkodnika na peryferia wysłać, tam mniej szkód narobi. Była chyba protegowaną jednego z dużych funduszy, (Merill Lynch? zdaje się że to oni, coś mi się tak jarzy) które weszły w ELE. No i pani Basia zrobiła to, co umiała najlepiej - przeinwestowała na kredyt.
ELE był utrzymywany przy życiu w początkach lat 2000, bo paru różnych ostrzyło sobie zęby na jego pakiet Ery. Ostatecznie po cięzkich bojach prawniczych i nie tylko, pakiet Ery wygrał Deutsche Telekom. W tym momencie ELE był już tylko wydmuszką stąd jego zgon, którego już nie śledziłem.

Co zaś do "Cysorza", to tą nazwą określano UNI czyli Uniwersal, a nie ELE. Dziś o ile się nie mylę, to ex Prezes UNIego, Dariusz P. (znany jako Przywieczerski, nim prokuratura wzięła go w obroty) jest poszukiwany listami gończymi po świecie.
Ale do UNIego mam sentyment - to była jedna ze spółek, na których się uczyłem i nawet nieźle zarobiłem - kupiłem go po 82 000 a sprzedałem nieco ponad 500 000 (to było przed denominacjąAngel )- ciut za wcześnie, ale chyba dzięki temu pierwszą falę bessy w 1994 jako tako przetrzymałem. Dopiero druga fala mi przetrzepała skóręAngel

Wtedy facet, który ledwo znał średnie ruchome momentalnie zostawał Wielkim Guru do spraw Akcji w całym biurze maklerskimAngel
Znałem z kolejek takich (tak tak, było wtedy coś takiego jak czasem ponad 2-godzinne kolejki w biurach maklerskich, by kupić akcje - dziś nie do pomyślenia, prawda?), którzy kupili UNIego po 7000-8000. Niektórzy, chyba wiedzeni instynktem, (bo przecież nie wiedzą) wzięli kasę ze stołu i zniknęli, większość niestety roztrwoniła ten posiadany papierowy majątek w bessie 94-95.

Ech, były czasylove4
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 5 grudnia 2011 12:41

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,385 sek.

zotkoabj
cutxevkv
wfvixtey
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nyfnphgk
wfgxnkyi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat