PARTNER SERWISU
ztqihztu
339 340 341 342 343
del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 7 grudnia 2011 09:51:57 przy kursie: 13,20 zł
W końcu znalazłem to źródło:

Cytat:
W Brunei natomiast KOV wykonał do tej pory cztery odwierty. Kolejne dwa-trzy zostaną zrealizowane na początku przyszłego roku, do wiosny.

W bloku L trwają badania sejsmiczne, które mają na celu m.in. zbadanie struktury odwiertu Lempuyang-1. Odwiert wykazał, że w złożu zalega gaz pod dużym ciśnieniem.

„Przeprowadzamy analizy, by zaplanować kolejny odwiert w tych okolicach, który oceni złoże, jego zdolności produkcyjne i wielkość. Będziemy też badać struktury wokół pola Jerudong, z którego Shell prowadził do lat 60. wydobycie ropy” – powiedział Korczak.

Chcemy określić, w jaki sposób moglibyśmy w miarę szybko uruchomić produkcję na złożu Jerudong. Na początek musimy zbadać, czy jest to odpowiednio duże złoże, by rozpoczęcie produkcji było ekonomicznie uzasadnione” – dodał.

Link

Co znaleźli w badaniach 3D, że przejęli inicjatywę w Bloku L. Jerudong to prawie jak Nigeria. Przypominam że ropa tam była więc istnieje duża szansa, że coś nadal tam jest. Shell przerwał wydobycie w latach 60 z przyczyn politycznych. Tak sobie myślę, żeby nam tu KOV jakiegoś królika z kapelusza nie wyciągnął.
Edytowany: 7 grudnia 2011 10:00

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 7 grudnia 2011 10:54:32 przy kursie: 13,20 zł
Jeżeli uaktywnia się działania w Brunei, a wiadomo że nie grzebią tam po próżnicy, wiemy to od dawna i do wiosny będzie rozeznanie o pozytywach, dochodzi jeszcze na bieżąco sporo pozytywnych wieści z Ukrainy. Wyjaśni się sprawa zasilania i równowagi w płynności na rynkach finansowych Europy. Kumulując zdarzenia, uważam, że nie powinno być żadnych problemów z pozyskaniem środków na sfinansowanie kredytu od KI na rzecz KOV w Nigerii. Uszy do góry i byle do wiosny, a po drodze jeszcze trochę miłych niespodzianek, np zakończy się problem polityczny w Syrii i dokończy KOV bardzo obiecujące wiercenie Dancing .

del-20160301
0
Wysłane: 7 grudnia 2011 10:57:11 przy kursie: 13,20 zł
Cytat:
KOV

Spółka wygląda bardzo interesująco, a jej biznes wreszcie jest bardziej przewidywalny.

21 spółek na rajd św. Mikołaja

Coś takiego. Nie wierzę co czytam.

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 7 grudnia 2011 11:11:19 przy kursie: 13,20 zł
@onochi

Miła perspektywa,KOV jest niedowartościowany i o tym większość inwestroów wie tylko nikt nie potrafi wytłumaczyć dlaczego.Był bym bardziej ostrożny z rajdami na KOVie i chyba wszyscy inwestorzy tutaj piszący (nie spekulanci) wiedzą że już nie jeden anlaityk połamał sobie zęby na trj spółce blackeye
"Żeby wygrać trzeba grać"

del-20160301
0
Wysłane: 7 grudnia 2011 11:16:20 przy kursie: 13,20 zł
@rabbit

Ja nie o tym. Bardziej chodziło mi o to że zaczynają postrzegać biznes KOV jako bardziej przewidywalny. To coś nowego dla mnie.

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 7 grudnia 2011 11:20:59 przy kursie: 13,20 zł
onochi napisał(a):
W końcu znalazłem to źródło:

Cytat:
W Brunei natomiast KOV wykonał do tej pory cztery odwierty. Kolejne dwa-trzy zostaną zrealizowane na początku przyszłego roku, do wiosny.

W bloku L trwają badania sejsmiczne, które mają na celu m.in. zbadanie struktury odwiertu Lempuyang-1. Odwiert wykazał, że w złożu zalega gaz pod dużym ciśnieniem.

„Przeprowadzamy analizy, by zaplanować kolejny odwiert w tych okolicach, który oceni złoże, jego zdolności produkcyjne i wielkość. Będziemy też badać struktury wokół pola Jerudong, z którego Shell prowadził do lat 60. wydobycie ropy” – powiedział Korczak.

Chcemy określić, w jaki sposób moglibyśmy w miarę szybko uruchomić produkcję na złożu Jerudong. Na początek musimy zbadać, czy jest to odpowiednio duże złoże, by rozpoczęcie produkcji było ekonomicznie uzasadnione” – dodał.

Link

Co znaleźli w badaniach 3D, że przejęli inicjatywę w Bloku L. Jerudong to prawie jak Nigeria. Przypominam że ropa tam była więc istnieje duża szansa, że coś nadal tam jest. Shell przerwał wydobycie w latach 60 z przyczyn politycznych. Tak sobie myślę, żeby nam tu KOV jakiegoś królika z kapelusza nie wyciągnął.

Byłbym ostrożniejszy póki co z porównywaniem Jerudong do Nigerii. ropa jest ale Shell wydobywał (dawno temu) poniżej 1 mln baryłek ropy rocznie z pojedyńczego odwiertu. Pytanie jest przede wszystkim czy tam jest coś jeszcze obok i ile tego jest. Jeśli nie to cała zabawa nie jest warta uwagi dla pojedyńczego odwiertu (koszty!!!). Jak zinterpretują 3D to będą wiedzieli czy warto ryzykować. Chyba wyników jeszcze nie ma - albo niczego tam nie ma bo przecież AED jako operator też by je widział a jednak oddał swój udział za grosze.

rabbit
0
Wysłane: 7 grudnia 2011 11:30:04 przy kursie: 13,20 zł
@kastalto

Na Ukrainie weszliśmy po Rosjanach którzy zostawili nam gaz w latach 90-tych.Też mozna było sądzić że za wiele tego nie zostało tym bardziej że cały czas tam go wydobywano a okazało się że złoża w trudno dostępnych piaskowcach czekały na KOV praktycznie nie ruszone.
Shell wydobywał ropę w Brunai w latach sześćdziesiątych a 50 lat temu nie było takiej technologii jak dzisiaj.
Porównanie Brunei i Nigerii patrząc na zasoby ropy i gazu może nie jest trafione ale jeżeli spojrzysz na wielkość udziałów to w Blokach M i L może być 5x mniej ropy i gazu niż na OML-42 a wartość przypadająca na KOv będzie podobna.O tym trzeba też pamiętać.

ps
W Nigerii mamy już w koszyczku 9450 baryłek ropy Whistle
Edytowany: 7 grudnia 2011 11:39

del-20160301
0
Wysłane: 7 grudnia 2011 12:23:19 przy kursie: 13,20 zł
kastalto napisał(a):
Chyba wyników jeszcze nie ma - albo niczego tam nie ma bo przecież AED jako operator też by je widział a jednak oddał swój udział za grosze.

AED to z tego co widziałem jest na skraju bankructwa i wyprzedaje powoli swój majątek. Jak wejdziesz na stronę AEDu to zobaczysz, że sprzedaży koncesji było więcej.
Edytowany: 7 grudnia 2011 12:23

rabbit
0
Wysłane: 7 grudnia 2011 12:43:02 przy kursie: 13,20 zł
onochi napisał(a):
kastalto napisał(a):
Chyba wyników jeszcze nie ma - albo niczego tam nie ma bo przecież AED jako operator też by je widział a jednak oddał swój udział za grosze.

AED to z tego co widziałem jest na skraju bankructwa i wyprzedaje powoli swój majątek. Jak wejdziesz na stronę AEDu to zobaczysz, że sprzedaży koncesji było więcej.

AED pozbywając się udziałów w Bloku L nie musi płacić kary za nie wywiązanie się ze zobowiązań.To co na pierwszy rzut oka wygląda kiepskim interesem dla nich może być zbawieniem.

kastalto
0
Wysłane: 7 grudnia 2011 12:50:02 przy kursie: 13,20 zł
Redface napisał(a):
onyx napisał(a):
KOV kupując Spółkę zależną AED, czyli AED South East Asia Limited (AED SEA)za 200 tyś USD,
nabył pewnie również jej zobowiązania oraz naleznoiści, pytanie do Redface:
jakie środki trwałe oraz zobowiązania i należności (na jakie kwoty)posiadała spółka AED South East Asia Limited (AED SEA)w chwili nabycia tej Spółki przez KOV?;
pozdrawiam, onyx

Witam,
Jedynym aktywem AED SE był udział w Bloku L, nic wiecej. Wydawało mi sie, ze komunikat jasno o tym mówił. To jest spółka zależna AED, wyłączona z postępowania zarzadczego. Nie ma żadnych wymagalnych zobowiązań, jedynie te, które są związane z drugim etapem poszukiwawczym, w którym obecnie jesteśmy, czyli zobowiązaniem do poniesienia określonych nakładów na prace (sejsmika 3D, dwa odwierty). Łącznie dla całego bloku jest to kwota rzędu U$30m, z której na chwile obecna przypada na KOV 90%.
Intencja KOV jest taka, aby zwiększyć udział do, powiedzmy 45-55%, a przede wszystkim zyskać status operatora. Pozostałe udziały, po zatwierdzeniu zakupu AED SE przez Petroleum Brunei, zostaną sprzedane. Nie oczekujcie tutaj kokosów; bardziej chodzi o 'rozladowanie' części zobowiązań do prac oraz pozyskanie wiarygodnego partnera.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Może uda się namówić chińskiego wspólnika z bloku M, to by było chyba niezłe rozwiązanie, możnaby synchronizować/kontraktować prace na obu blokach, przez co koszty mogłyby być niższe. Może przez chińczyków można by zaaranżować tańszego wykonawcę, pewnie mają swoje kontakty. Poza tym - politycznie to stabilizuje sytuacje, kto będzie zadzierał z chińską firmą w tamtym regionie. Oby się udało znaleźć nowego wspólnika przed nadchodzącymi pracami...

k

alterkoko
0
Wpisów: 72
Wysłane: 7 grudnia 2011 13:35:46 przy kursie: 13,20 zł
Panie Jakubie,

Mam pytanie odnośnie odszkodowania w Brunei.
czy przejmując spółke zależną AED przejmujecie również jej należności z tyt. tego odszkodowania?

conger
0
Wpisów: 133
Wysłane: 7 grudnia 2011 14:00:19 przy kursie: 13,20 zł
@redface,
na jakim etapie jesteśmy w poszukiwaniach nowego partnera po AED SE ?
pozdrawiam

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 7 grudnia 2011 14:53:57 przy kursie: 13,20 zł
onochi napisał(a):
@Redface

Jak rozumiem prace związane z wierceniem przewidziane na Q1 2012 nie ruszą do póki nie sprzedacie około 50% udziałów? Jak wygląda sprawa pozyskania partnera? Czy jest to zaawansowany etap poszukiwań czy raczej początkowe stadium? Czy w takim razie KOV jest w stanie wykonać odwierty w Q1 2012? Z tego co pamiętam finansowanie zostało zapewnione ale tylko na udział przypadający na KOV, gdy operatorem był jeszcze AED (było to 40%). Nowy udział to 5 do 15% więcej. Czy KOV będzie w stanie zapewnić przy obecnych środkach i przychodach finansowanie działań w bloku L?

Witaj,
Sprawy można zawsze prowadzić równolegle. Szczególnie, że najpierw będzie sejsmika (tańsza), a dopiero potem odwierty. Potencjalni partnerzy zgłaszają się na bieżąco (choćby do mnie podczas ostatnich konferencji branżowych w tym i ubiegłym tygodniu). Ale zastrzegam - póki co nie prowadzimy aktywnych rozmów, bo sprawa przejęcia AED musi zostać oficjalnie zatwierdzona przez Petroleum Brunei. Co do finansowania - gdybyśmy nie byli przekonani o dostępności finansowania, nie podejmowalibyśmy decyzji o zwiększeniu zaangażowania.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Redface
PREMIUM
0
Wysłane: 7 grudnia 2011 14:59:13 przy kursie: 13,20 zł
Krzysiek9 napisał(a):
Redface,

Odnośnie komunikatu z dnia dzisiejszego i bloku M... Jak mamy rozumieć informacje z
RB 58/201 na temat zrzeczenia się 50% obszaru bloku M w ramach umowy o podziale wpływów?
(...)
Jakich terenów zrzekło się JV z udziałem KOV i czy będzie to miało wpływ na oszacowanie rezerw/zasobów należących do tej koncesji? Mógłbyś pokrótce przybliżyć o co tutaj chodzi?
Dziękuję i pozdrawiam.

Witaj,
Oddanie części terenów jest standardową praktyką - chodzi o koncentrację na określonym obszarze. Sprawa była opisana w prospekcie emisyjnym (str. 139 Blok L i 154 Blok M). Oczywiście zrzekliśmy się terenów, które nie miały przypisanych jakichś dużych zasobów, czyli były najmniej perspektywiczne. Z drugiej strony, jeśli kiedyś będziemy chcieli do badania tych terenów wrócić - mamy pierwszeństwo.
Kończymy tłumaczenie prezentacji - takiej ogólnej, aktualizującej, na polski, mam nadzieję, że przed weekendem damy radę ją podwiesić na www i przy okazji zaktualizować mapki koncesji.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Redface
PREMIUM
0
Wysłane: 7 grudnia 2011 15:04:47 przy kursie: 13,20 zł
alterkoko napisał(a):
Panie Jakubie,

Mam pytanie odnośnie odszkodowania w Brunei.
czy przejmując spółke zależną AED przejmujecie również jej należności z tyt. tego odszkodowania?

Witam,
Przejęliśmy spółkę, więc z całym 'dobrodziejstwem inwentarza'.
Planujemy ustanowić w Brunei naszego 'country managera', który będzie tam na stałe pilnował naszych interesów. AED SE ma tam niewielkie biuro, w tym księgowego itd., więc kosztów jakoś specjalnie to nie zwiększy, a jak wiadomo pańskie oko konia tuczy.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 7 grudnia 2011 15:14:38 przy kursie: 13,20 zł
Redface
1.Czy rozważacie emisje na GPW?
2.Czy rozważacie opcję PP?
3.Czy uczestniczy Pan w rozmowach na ten temat z dr Kulczykiem, czy to wyłącznie jego domena?
4. Czy jako dyrektor jest Pan zobowiązany do poszukiwania inwestorów do ewentualnego objęcia części nowej emisji na terenie Europy Środ.?

kastalto
0
Wysłane: 7 grudnia 2011 15:18:44 przy kursie: 13,20 zł
@Redface, odnośnie wspomnianej prezentacji - czy jest już dostępna wersja angielska? Jeśli tak, czy można prosić o linka?

Pozdrawiam,
k

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 7 grudnia 2011 15:24:09 przy kursie: 13,20 zł
Z tego co była mowa to prezentacje muszą pojawić się w jednym czasie, także musisz poczekać aż obie wersje językowe będą gotowe :)

Redface
PREMIUM
0
Wysłane: 7 grudnia 2011 16:19:45 przy kursie: 13,20 zł
Tytan napisał(a):
Redface
1.Czy rozważacie emisje na GPW?
2.Czy rozważacie opcję PP?
3.Czy uczestniczy Pan w rozmowach na ten temat z dr Kulczykiem, czy to wyłącznie jego domena?
4. Czy jako dyrektor jest Pan zobowiązany do poszukiwania inwestorów do ewentualnego objęcia części nowej emisji na terenie Europy Środ.?

Witaj,
Poniżej moje odpowiedzi. Zachowuję tryb bezpośredni, zapomniałem już o licznych upomnieniach stawiających mnie na baczność. Mam nadzieję, że rozumiesz konwencję przyjętą na tym forum.

ad. 1-2. Dopóty, dopóki KOV nie ogłosi ostatecznej woli przystąpienia do projektu i planów finansowania, nie mogę, w trybie oznajmiającym odpowiedzieć na pytania 1-2. Rozważamy wszystkie opcje, jest w grupie naszych doradców bank inwestycyjny działający w Polsce, na GPW.
ad. 3 To jest trochę dziwne pytanie... KOV jest spółką, a decyzje dotyczące finansowania są suwerennymi decyzjami władz operacyjnych spółki, które są później przedstawiane do akceptacji radzie dyrektorów. Członkowie kierownictwa dyskutują te kwestie na posiedzeniach rady dyrektorów, a to, co robią poza nimi, nie jest mi wiadome.
ad. 4. Wszyscy ('oficerowie' i 'dyrektorzy') jesteśmy zobowiązani do działania na rzecz spółki, więc także do poszukiwania inwestorów. Ja, z racji funkcji mam z nimi najwięcej do czynienia, czy to w Polsce, czy to w Londynie czy Kanadzie. Jednocześnie proszę pamiętaj, że tak proces pozyskiwania kapitału na spore już projekty nie wygląda. Będzie ogłoszony ostateczny zamiar przystąpienia do Neconde i plan finansowania, to konsorcjum banków działających w naszym imieniu zacznie akcję informacyjną wśród inwestorów.

Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

darq76
0
Wpisów: 92
Wysłane: 7 grudnia 2011 16:28:30 przy kursie: 13,20 zł
Witam Redaface,

chciałbym skorzystać z możliwości zadania pytania bezpośrednio przedstawicielowi spółki
i spytać czy jeszcze do końca grudnia, możemy spodziewać się informacji z Ukrainy?
Chodzi oczywiście o ESPI, nie pytam czy będzie ono dobre czy złe,
a jedynie czy istnieje duże prawdopodobieństwo,
że taki komunikat w ogóle się w temacie Ukrainy pojawi jeszcze w roku 2011.
Dziękuję i pozdrawiam
Edytowany: 7 grudnia 2011 16:34

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

339 340 341 342 343

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,325 sek.

enrtsglz
roonvidf
geibrjux
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fcnbgzpv
mpisdlny
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat