PARTNER SERWISU
aiwpxaft
1 2 3 4

Marża bezpieczeństwa powoli wzrasta.

czajnik
PREMIUM
0
Wpisów: 134
Wysłane: 18 października 2011 21:07:33
Również proponuję spółkę EkoExport. O płynności juz wspomniał Marek Aureliuszwave Ze swojej strony dodam, że spółka poza dotychczasowymi osiągnięciami w realizacji zakładanych planów sprzedaży i rozwoju jest cenionym dostawcą najwyższej jakościowo mikrosfery do krajów europejskich i USA mającą zastosowanie między innymi w przemyśle wydobywczym, samochodowym i budownictwie.

Spółka nie wyklucza wypłacenia dywidendy za 2012 rok:
gpwinfostrefa.pl/palio/html.ru...

Poza tym polecam krótki wywiad przeprowadzony 13 pażdziernika 2011 r. z prezesem zarządu spółki Jackiem Dziedzicem:
www.tvncnbc.pl/10522844,0,0,1,...

bldn
0
Wpisów: 211
Wysłane: 18 października 2011 21:28:05
Tak patrzac na szybko, ekoexport to ciekawa firma. Niestety pod moje kryteria nie pasuje aktualnie - za droga.
Przynajmniej bedzie czas przygladnac się dokładniej.

Cieszy fakt, że jakiś ruch sie zrobił na wątku:)
Investment is most prudent when it is most businesslike. Benjamin Graham

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 19 października 2011 17:55:38
Rysio nie może "sobie dodrukować" bo raz nie żyjemy w Mozambiku (pieniądze toć przecież nie byłyby przeznaczone na PND tylko na dziką dywidendę lub pożyczkę do OILa, tak czy owak działanie na szkodę spółki - a to rodzi konkretne możliwości kontrakcji), dwa nie jest bezwzględnie dominujący na NWZA (<50%), trzy - ochrona przed jakimiś dziwnymi operacjami jest wpisana w kowenanty obligacyjne "Umowa emisji obligacji zamiennych chroni akcjonariuszy mniejszościowych przed ewentualnymi niekorzystnymi transakcjami z podmiotami powiązanymi. Na transakcje takie muszą wyrazić zgodę obligatariusze, w przeciwnym przypadku mogą żądać wykupu papierów przez Polnord".
Po czwarte, dzikie i nieuzasadnione podwyższenie kapitału oraz wpływy z tego podwyższenia niejako zdefraudowane poza spółkę lub inna dziwna pożyczka mocno obniżyłyby aktualną kapitalizację PND, a zatem i wartość pakietu Ryśka.

Problem w tym, że Rysiek prawdopodobnie wniósł swoje akcje PND jako zabezpieczenie w tej czy inne gwarancji dla OIL'a. Nie jest w jego interesie działanie na szkodę PND i spadek kursu PND.

Wreszcie - połamanie zabezpieczeń Ryśka i konieczność gwałtownej wyprzedaży jego akcji w połączeniu z podażą ze strony Templeton'a [która już pewnie się kończy], stworzyłoby niesamowitą okazję inwestycyjną na miarę IEA, a nie zagrożenie. Losy akcjonariusza nie mają wpływu na bilans i zyskowność samej firmy jaką jest PND.

Mimo tego, że można mieć różne opinie o RK [miałem okazję mieć jego syna z 5 czy ileś roczników pod sobą w szkole i jeśli jabłko ląduje niedaleko od jabłoni..], to jednak żyjemy w państwie niby-prawa i takich megawałów pod okiem KNF się nie da zrobić.

Ufff. A raport jest coraz dłuższy, co mi się nie podoba -.-

p.s. macie jakieś projekcje przepływów pieniężnych EEX razem z uzasadnieniem i założeniami?
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •
Edytowany: 19 października 2011 18:04

Johnny Bravo
14
Wpisów: 301
Wysłane: 19 października 2011 18:36:36
bB86 napisał(a):
Rysio nie może "sobie dodrukować" bo raz nie żyjemy w Mozambiku (pieniądze toć przecież nie byłyby przeznaczone na PND tylko na dziką dywidendę lub pożyczkę do OILa, tak czy owak działanie na szkodę spółki - a to rodzi konkretne możliwości kontrakcji)

niestety może sobie dodrukować... artykuł Rzeczpospolitej o zmianie prawa na korzyść RK...
tutaj dłuższa wersja historii
Cytat:
21 lipca 2011 roku Sąd Rejonowy dla Warszawy-Śródmieścia umorzył postępowanie, w którym oskarżony był jeden z najbardziej znanych polskich biznesmenów Ryszard Krauze. Sąd nie miał wyjścia – tydzień wcześniej weszła w życie nowelizacja kodeksu karnego, na skutek której z kodeksu spółek handlowych zniknął art. 585. A właśnie ten przepis – mówiący o działaniu na szkodę spółki – posłużył prokuratorom do oskarżenia trójmiejskiego biznesmena.

sprawa była już poruszana na wątku OILa, dokładnie na 139 stronie

Bartosz
0
Wpisów: 364
Wysłane: 19 października 2011 21:10:48
na rynkach lekka stabilizacja, wiec i ja szukam perelek. Sporo spolek jest juz w calkiem przystepnych cenach, ale nie ukrywam, że chętnie nabede je taniej :)

U mnie na krótkiej liście obserwacji są takie walory:

Atrem- słaby 2 kw. dlatego z decyzją czekam na wyniki za 3Q. Technicznie testuje dno z 2009 roku, ostatnio lekki dyg w gore, ale na tyle malo wiarygodny, że nie rzucam sie z kupowaniem.
Lotos- spółka ma spory potencjał, bardziej defensywna, owszem duże zadłużenie, ale uważam, że sytuacja makro nie będzie tak zła, żeby miała problemy z płynnością
Integer- dynamiczny i szybki rozwój, paczkomaty strzal w 10, wolny rynek pocztowy od 2013 roku. Chętnie ją kupie na testowaniu ostatniego lokalnego dna w okolicach 80 zł. obecna wycena dyskontuje spory wzrost i jest po prostu za drogo.
K2Internet- internet przyszloscia tego świata :) marketing w internecie to przyszłość i jednocześnie studnia bez dna, dlatego dobre firmy beda na Nim cenione, a to jednak wciaz mlody rynek.
Impel- chetnie zakupie udzial w obu firmach: impel i ventage development.
Pozbud- spolka stawiajaca na jakosc, dynamicznie sie rozwija, skupia sie na core business co odbieram jako duzy +, martwi mnie sprzedaz sporych pakietow przez zarzad- jak to sie mowi- nie sprzedaje sie kury znoszacej zlote jaja. Ostatnio bardzo mocno przeceniona
AB- firma handlowa wiec przelomow innowacyjnosci ani ekstra marz tu nie ma, natomiast systematyczny rozwoj mi sie podoba
Synthos- nikomu chyba nie trzeba przedstawiac ostatniej gwaizdy
JW Construction lub Polnord- uwazam ze deweloperka jest zbyt mocno przeceniona, a perspektywy nie sa tak tragiczne jak ogolnie sie to mowi

w zasadzie w zaleznosci od danych makro na zakupy planuje ruszyć w ciądu najbliższych kilku miesięcy, bo w tym czasie wedlug mnie zanotujemy cykliczne dno

bB86
1
Wysłane: 20 października 2011 01:14:02
Dzieki Johnny za ciekawe artykuly, przy okazji poczytalem wypowiedzi ze wszystkich stron, takze NRA, BCC, Lewiatana i niezaleznych, zeby zrozumiec czemu tak naprawde usunieto 585 ksh.

Dodam zatem: po piate, juz to widze jak 33% udzialowiec (inna sytuacja niz w oil czy prokomie) zmusza puzdrowskiego do lamania 296 kk.
Nagle odejscie BP. i podstawienie jakiegos figuranta byloby jednak dla mnie swiatelkiem ostrzegawczym.

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 20 października 2011 20:32:37
@Bartosz

Pisząc o spółkach budowlanych ale takich bardziej specjalistycznych miałem właśnie na myśli m.in Atrem, przeceniony z 18 zł na 5zł, gdzie 5 zł jest bardzo długoterminowych wsparciem.

Drugą uważam ciekawą spółką jest Mercor bardzo przeceniony, a zwrócę uwagę na to, że insider w ostatnich 3 miesiącach zakupił akcje za ponad 1 mln zł.

Impel bardzo zdrowa, dobrze rozwijająca się firma.

"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 20 października 2011 20:36

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 20 października 2011 20:38:45
Prezes Mercora zdaje się, że kupował większą ilość akcji, płacąc ponad 20 złotych za sztukę, więc na to to nie patrz Ufo Angel
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 20 października 2011 20:39

bldn
0
Wysłane: 20 października 2011 20:48:54
popyt ze strony insiderów jest oczywiscie dobrym znakiem, nie jest jednak warunkiem wystarczającym do podjęcia decyzji inwestycyjnej, to wiadomo ;).

Apropo Polnordu, tutaj słusznie bb86 zauwazył, że lampka powinna sie zapalic przy próbie zmiany prezesa. Akurat CV BP. jest bardzo dobrym świadectwem jego kompetencji.

Tu nie dzieją sie takie rzeczy jak na OIL czy BIO. Oby nie zaczęły.

Tymczasem, może będzie okazja kupić taniej love4

Bartosz
0
Wpisów: 364
Wysłane: 20 października 2011 21:20:34
ucofb napisał(a):
@Bartosz

Pisząc o spółkach budowlanych ale takich bardziej specjalistycznych miałem właśnie na myśli m.in Atrem, przeceniony z 18 zł na 5zł, gdzie 5 zł jest bardzo długoterminowych wsparciem.

Drugą uważam ciekawą spółką jest Mercor bardzo przeceniony, a zwrócę uwagę na to, że insider w ostatnich 3 miesiącach zakupił akcje za ponad 1 mln zł.

Dokładnie, dla Atremu 5 zł jest bardzo solidnym wsparciem, ale nie wykluczam, że przy gorszych nastrojach na rynku może zejść poniżej tego poziomu.

Mercoru tak dobrze nie znam, natomiast tak na szybko spadające systematycznie od 2008 roku przychody, malejąca renotwność na wszystkich poziomach od brutto na sprzedaży, az po netto, przez to spada i ROE. Poprawy przez pierwsze dwa kwartały 2011 roku tez nie widze. Ok, niskie C/WK, C/Z, natomiast mnie nie przekonują tendencje w spolce. Chyba, że cos duzego jest planowane.

ucofb
1
Wysłane: 20 października 2011 23:32:18
Policzyłem i od 28 czerwca br. podmiot blisko związany z członkiem zarządu oraz sam członek zarządu nabył 818083 akcje gdzie średnia wychodzi koło 9-10 zł. Jest to dobry sygnał, ponadto bardzo niskie wskaźniki ale jak wiadomo na podstawie tylko takich informacji nie podejmuje się decyzji.

Zwracam także uwagę, że spółka ma non stop dodatnie przepływy z działalności operacyjnej.

Spółka uważam godna poważniejszej analizy :)

Edytowany: 20 października 2011 23:39

ucofb
1
Wysłane: 20 października 2011 23:43:56
@bB86 twoja ilość postów na forum jest iście szatańska :)

bldn
0
Wysłane: 29 października 2011 09:16:13
bb86 nie pisz ksiazki o PND... blackeye

bB86
1
Wysłane: 29 października 2011 11:19:18
Generalnie jest gotowe ale ja jestem ciagle w podrozach w tym tyg dlatego nie pisze... Po analize na priva , fragmenty moze wkleje ;)

bB86
1
Wysłane: 1 listopada 2011 15:11:09
Abstract[ENG]:

Investment synopsis

A deeply misvalued business trading at a significant discount to its liquidation value, with interesting assets and coherent strategy; operating in a promising context: one of the biggest and fastest growing CEE markets characterized by a substantial deficit of new residential flats and sizeable demand for commercial space.

Project pipeline:
Residential projects: 1700 flats on offer, target 1500-2000 at all times, decent 20-25% gross margins expected
Commercial projects: 18 office buildings of which 3 are ready or in construction (building A ready and sold, B1 ready, B2 and B3 ~in construction, fully or highly pre-leased), sound 30-40% margins exp.
Retail projects: Wilanów Shopping Mall (50%, with GTC), to be finished late 2014, very high double digit margin expected
Strategy: More considerable presence in the commercial sector and Warsaw market ; Cost cutting initiatives in 2011 - primarily within SG&A(increases of sales effectiveness, reductions of inflated workforce)
Track record: Steady growth of residential flats sold, steady growth of book value and earnings
Ratios: P/BV 0.28, P/liquidation value 0.41*, trailing P/E 4.2, P/E2012E 3.7; P/E2013E : 2.3 (current as of 31.10.2011), healthy adjusted net debt/adjusted equity at 0.69, current ratio 3.28, quick ratio 0.76, cash ratio 0.26
Important events: Court-imposed reimbursements due from the City of Warsaw (Warsaw claimed parts of X’s land in Wilanow district as the city zoned them for the construction of local roads);
New CEO - Bartosz Puzdrowski
Competitive advantages: Largest land bank among biggest Polish homebuilders, strong brand, experienced executive team
Major risks: RnS scheme phase-out, GDP slowdown, availability of financing
Most probable reason for undervaluation: Templeton Ltd. funds throwing the towel after significant drop in market cap – driving the drop in price further; Also: Polish investment funds apprehensive of a scenario wherein the major shareholder - one of the wealthiest Poles - Ryszard Krauze might need additional liquidity for his oil&gas ventures and thus sell a part of his holding. To me this scenario does not sound probable, and even if – it would present an augmented investment opportunity rather than a risk.

Edytowany: 1 listopada 2011 15:12

bldn
0
Wysłane: 1 listopada 2011 15:29:58
:)

czekam na priv msg z całościa;))
dzieki!

yoda
9
Wpisów: 100
Wysłane: 20 grudnia 2011 09:19:53
Witam,
ja mimo, że początkujący fundamentalista to jednak coś od siebie dorzucę do tego wątku.
MCI - mam i żałuję, myślałem, że pieniądze, które wygrali w sądzie pozwolą na jakieś przejęcie a zamiast tego ciągłe drukowanie akcji. Wskaźniki niby dobre, ale sentyment bardzo negatywny.

Azoty Tarnów - kupowałem zanim przejęli ZAK i Police, może wyniki za zeszły rok były jednorazowe, ale teraz to nie jest jedna spółka tylko 3 razy większa grupa, skonsolidowane zyski na poziomie 400 mln netto rocznie muszą kiedyś popchnąć kurs do WK, wg mnie bardzo dobrze zarządzana spółka.

Lotos - mimo dużego zadłużenia spółka bardzo perspektywiczna i to nie z powodu prywatyzacji.

Sygnity - bardzo dobrze zarządzana spółka, przez parę lat jak spółka nie przynosiła zysków to kurs oscylował między 13-15 zł a teraz przychody rosną, zysk operacyjny się pojawił a kurs po korekcie wciąż na tym samym poziomie.

I3D - bardzo interesująca spółka z NC. Widziałem w pracy co mają do zaoferowania i uważam, że w dobie coraz bardziej popularnych rozwiązań wizualizacji 3D to może być hit kilku kolejnych lat.

Chętnie poznam wasze opinie co do tych spółek.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 20 grudnia 2011 09:45:50
TO ja podrzucę parę kwestii do rozważenia ;)

MCI: - gdyby tylko po wskaźnikach inwestować to każdy byłby milionerem. W końcu GPW codziennie je publikuje, a w serwisie można sprawdzić te których nie publikuje... W przypadku tej spółki trzeba wycenić aktywa samodzielnie, co jest z resztą prawie nie możliwe. Bez problemu mozna wycenić Datę, ale resztę? Tu jest kłopot. Trzeba przejrzeć sprawozdania wszystkich funduszy MCI z nich wyciągnąć ile jest wartości z przeszacowań, a ile w koszcie nabycia. Ta wartość jest miekka.

Lotos: - zadłużenie w walucie. Ryzyka w Petrobalticu.

Azoty: - kurs ma pójść do WK? A niby dlaczego? Czy zyski te powtarzalne to uzasadniają? Pamiętaj, że skarb państwa oferował te akcje poniżej WK nawet jak doliczyć do oferty premię. Dlaczego? Czy są tak głupi i się nie znają, czy może aktywa nie są warte tyle co w księgach?

Sygnity: - Dobrze zarządzane? No chyba żartujesz... W końcu coś zaczęli robić, ale to powinno się odbyć lata temu, a nie dopiero teraz. Straty w rozwijającym się sektorze nie świadczą o dobrym zarządzaniu. Zerknij na wynik ACP czy Comarchu...

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 20 grudnia 2011 10:00:10
Cytat:
Azoty: - kurs ma pójść do WK? A niby dlaczego? Czy zyski te powtarzalne to uzasadniają? Pamiętaj, że skarb państwa oferował te akcje poniżej WK nawet jak doliczyć do oferty premię. Dlaczego? Czy są tak głupi i się nie znają, czy może aktywa nie są warte tyle co w księgach?

A właśnie jaki jest powód tak "niskich" wycen chemii. Mam tu głownie na myśli Puławy, Azoty i Police. We wszystkich c/z w okolicach 3. Cała branża miała jednorazowe zyski w tym roku?

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 20 grudnia 2011 10:58:46
Puław nie analizowałem, ale z pewnością jednorazowe niegotówkowe miały Azoty. Police nie pamiętam, ale chyba także. Tyle, że nie to jest najważniejsze. Kluczową sprawą jest cykliczność operacyjna tego biznesu. Rynek pamięta co się stało z wynikami operacyjnymi spółek nawozowych w roku 2007/2008. Wtedy też była bessa, wyniki jak malowane a potem zapaść aż do roku 2010... Tego się rynek boi.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,789 sek.

fwsyrpgp
ecxarxmu
xjjoobar
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vywvsydk
qjsdjjfd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat