phobos napisał(a):Kupiłem dzisiaj 35 akcji TVN po 10,54zł. SL ustawiony na 10zł. Spółka od 4 dni rośnie, zważając na to, że jutro mamy ostatni dzień handlu przed Wigilią papiery TVN powinny pójść w górę.
Czy jeśli coś ledwo 4 dni rośnie, to jest to już wystarczający powód do uznania, że to coś weszło w trend wzrostowy?
Nie. Zapewniam Cię, ze nawet na najmocniej spadającym papierze w czasie bardzo silnej bessy spokojnie znajdziesz momenty, gdy pojawią się 4 sesje wzrostowe pod rząd.
To nie jest żadne uzasadnienie do tego, by kupić akcje.
Trend wzrostowy można podejrzewać dopiero wtedy, gdy widzisz kilka dołków i górek, pojawiających się kolejno po sobie coraz wyżej. To jeszcze nie jest żadna gwarancja, ze to są rzeczywiście wzrosty typu hossa, ale przynajmniej rośnie prawdopodobieństwo, że tak być może.
Proponowałem Ci, byś zaczął pisać o tym, w jaki sposób i kiedy Twoim zdaniem pojawia się sygnał kupna i wtedy możemy poszukać silnych i słabych stron Twojego rozumowania. Takie pisanie powinno Ci oprócz kwestii szkoleniowych pomóc w jednym - zaczniesz przykładać się solidniej do kwestii analizy, bo będziesz się obawiać krytyki ze strony czytających. Nikt nie oczekuje tu, że stworzysz porywającą epopeję nt technicznych sygnałów kupna - jesteś początkującym. Ale także dla Twojego dobra mam prawo oczekiwać, że wysilisz się na max tego, na co Cię stać. Masz kilka książek, ktore podczytujesz, ale jakoś nie przekładasz tego, co przeczytałeś, na praktykę.
Tak na szybko:
niestety zasada "4 dni rośnie" nie ma żadnych mocnych stron, wyłącznie słabe
Nie siedzisz z podręcznikiem przy komputerze, sprawdzając np. jak zachowuje się RSI
bossa.pl/index.jsp?layout=2&am...a jak MACD
bossa.pl/index.jsp?layout=2&am... na Twojej spółce i czy to jest zbliżone do tego, co książka pokazuje jako sygnał kupna, w każdym razie nic o tym nie piszesz. A tak powinno wyglądać Twoje działanie i Twoja analiza. Na poziomie, na którym jesteś, ATT Trader daje Ci aż nadto narzędzi do analizy technicznej. Dlaczego nie próbujesz przed kupnem akcji sprawdzić tam, jak wygląda Twój papier i porównac z tym, co masz w podręcznikach?
Zajrzałem sobie teraz na TVN. Przypadkiem trafiłeś na coś ciekawego. To, co tam widać nie jest sygnałem kupna, a w każdym razie nie po tak silnych spadkach, jakich TVN ostatnio doświadczał. Ale może to być wstępny sygnał odwracania sie trendu spadkowego, o czym spróbuję Ci napisać po Świętach i pokazać, jak konkretnie do takiego układu podejść. Skoro nie masz już akcji TVN, będę mógł to nawet pisac z konkretnymi poziomami cenowymi.
Dobra. Dość mycia głowy

Starczy, że rynek Ci ją solidnie znowu wymył.
Masz nad czym myśleć przez Święta. Mimo wszystko, niech te Świeta będą dla Ciebie Wesołe!
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)