PARTNER SERWISU
rohrgvng
2 3 4 5 6

Dziennik inwestora by Phobos

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 23 grudnia 2011 12:17:38
Phobos,
odniosłem wrażenie, że dla Ciebie inwestowanie oznacza ciągłe zaangażowanie gotówki w akcje. kupujesz niejako na siłę, byle mieć otwartą pozycje. to jest błąd. ale spokojnie, kiedyś nauczysz się cierpliwości i umiejętności zajmowania pozycji wtedy, gdy jest ku temu okazja, a nie wtedy, gdy na rachunku maklerskim jest gotówka

Mr Gambler
0
Wpisów: 110
Wysłane: 23 grudnia 2011 13:27:16
Cytat:
Kupiłem dzisiaj 35 akcji TVN po 10,54zł. SL ustawiony na 10zł. Spółka od 4 dni rośnie, zważając na to, że jutro mamy ostatni dzień handlu przed Wigilią papiery TVN powinny pójść w górę.

Kiedyś też tak myślałem, gdy zaczynałem przygodę z giełdą. Teraz też tak myślę, że jeśli spółka od 3 dni rośnie to będzie rosnąć dalej. Jednak zaraz potem wracam na ziemię, myśląc, że po wzrostach muszą przyjść spadki. Zazwyczaj tak jest, że im dłużej rośnie papier, tym bliżej mu do spadków.

Co do ciągłego inwestowania. Modne jest powiedzenie "pieniądze muszą pracować", z którym się oczywiście zgadzam. Moim zdaniem powiedzenie powinno brzmieć "pieniądze muszą pracować, ale u dobrego pracodawcy". Można to porównać do codziennego życia. Kowalski jest bezrobotnym malarzem, szuka pracy. W gazecie, internecie nie ma przyjaznych dla niego ofert. Czy wybierze posadę mechanika samochodowego? Pieniądze (tak jak Kowalski pracuje) muszą być dobrze zainwestowane. Aby dobrze inwestować, trzeba spółkę poprzedzić analizą. Cały sens w analizie jest taki, że śledzimy coś głębszego niż tylko wzrosty kursu (fundamentaliści śledzą wyniki, sytuację makro, technicy wskaźniki, wolumenu, kursy).

Kiedyś na pewno z tego wybrniesz i będzie inaczej inwestował. Nie martw się, inni też tak zaczynali Angel

Powodzenia !

Merry Christmas thumbright
Edytowany: 23 grudnia 2011 13:28

phobos
0
Wpisów: 173
Wysłane: 23 grudnia 2011 13:40:59
@krewa @MrGambler
Niestety macie racje angry3 Jak tylko widzę wolną gotówkę na koncie to w przeciągu kilku dni ją inwestuje. Musze popracować nad cierpliwością i dokładniejszą analizą spółek.
TVN został sprzedany przez SL w cenie 9,9zł. Transakcję w TVN kończę -6,1%
"Niepowodzenie jest częścią procesu na który składa się sukces"
Edytowany: 23 grudnia 2011 13:41

phobos
0
Wysłane: 23 grudnia 2011 13:59:25
Przeglądam swój arkusz giełdowy i od początku mojego inwestowania żadnej transakcji nie zakończyłem na plusie.
Przykładowe transakcje:

Spółka/Kupno/Sprzedaż/Wartość max/Zmiana % max
PZU / 318zł / 318zł / 343zł / +7,9%
KERNEL / 65,6zł / 63,3zł / 69zł / +5,2%
KGHM / 140,9zł / ------- / 174zł / +23,5%

Z tych transakcji płynie prosty wniosek:
-Muszę nauczyć się wychodzenia z rynku, używając zleceń SL zacieśniając je wraz ze wzrostami.
Edytowany: 23 grudnia 2011 14:00

GregGoldi
0
Wpisów: 375
Wysłane: 23 grudnia 2011 14:37:58

Nie zacieśniaj tylko przesuwaj, niektóre DM już oferują "kroczące" SL jest to o tyle ciekawe że pozwala utrzymać dyscyplinę... Można to też robić ręcznie, pilnując poziomu wyjścia, czyli jeśli założyłeś np. 5% straty to się tego trzymaj; zawsze jak podrośnie to stosownie przesuwaj zabezpieczenie tak aby być te 5% w plecy... Co do tej pracującej gotówki... Jeśli jesteś w stanie utrzymać ją parę dni na koncie to zapewniam że jesteś na dobrej drodze.. Ja na początku "kariery" nie potrafiłem zostać z gotówką więcej jak godzinę po zamknięciu pozycji...
A co to TVN Ja proponowałbym Ci poczekać aż te wzrosty się "skorekcą" i wyznaczą jakiś dołek a potem jeśli nowa fala wzrostowa przebije szczyt z tego wzrostu można powoli wchodzić (oczywiście jeśli dołek był powyżej tego obecnego).... Jeśli coś mocno rośnie przez kilka dni to w każdym kolejnym zwiększa się prawdopodobieństwo korekty... Ale oczywiście to moje zdanie a zapewniam Cię że w większości przypadków się mylę.....

phobos
0
Wysłane: 23 grudnia 2011 18:07:48
@GregGoldi
1.Mam konto w Alior Banku który posiada tylko podstawowe typy zleceń. A więc wszystko muszę robić ręcznie.
2.Co myślisz o Boryszewie? Od ponad tygodnia utrzymuje się w przedziale 0,61-0,66zł. Wybicie z tego przedziału może wystąpić zarówno w górę jak i w dół, po przekroczeniu 66gr. będę myślał o otwarciu pozycji.

GregGoldi
0
Wpisów: 375
Wysłane: 23 grudnia 2011 20:17:03
O Boryszewie nie myślę bo jakoś mnie nie interesuje.. Natomiast mój przepis na niego jest prosty i działa dwa-trzy razy w roku... Obserwuj notowania borka i gdy jest w dołku przed ważnymi danymi z Niemiec to wtedy się pilnuj, po niespodziewanie dobrych danych odnośnie np. produkcji samochodów, ogólnie produkcji lub nadspodziewanego wzrostu niemieckiego eksportu można w niego wejść gdyż jest spora szansa że wzrośnie o parę groszy a to daje ładny procent w jedną-dwie sesje. Jak już wcześniej wspomniałem to jest dla cierpliwych mających zawsze wolną gotówkę w wyczekiwaniu na takie okazje....

Poza tym; Wesołych Swiąt życzę.

phobos
0
Wysłane: 23 grudnia 2011 22:09:06
Obecny skład portfela:

kliknij, aby powiększyć

Edytowany: 23 grudnia 2011 22:09

phobos
0
Wysłane: 23 grudnia 2011 22:16:54
23.12.2011r. (piątek) – PODSUMOWANIE TYGODNIA

KGHM -18,4%

TVN -6,1%

Zmiana całkowita w portfelu (od początku gry) = -25,2%

kliknij, aby powiększyć

Phobos vs WIG20 (tygodniowo)
+1,6% | +2,97%

Wesołych Świąt!
Edytowany: 23 grudnia 2011 22:17

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 23 grudnia 2011 23:56:00
Ładnie na TVN dzisiaj przeczyścili stopy, a już przez moment zastanawiałem się, jak to było możliwe, żeby na dzień przed Wigilią stracić 6 procent. Sceptycyzm Froga okazał się słuszny king
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 23 grudnia 2011 23:57

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 24 grudnia 2011 00:26:51
phobos napisał(a):
Kupiłem dzisiaj 35 akcji TVN po 10,54zł. SL ustawiony na 10zł. Spółka od 4 dni rośnie, zważając na to, że jutro mamy ostatni dzień handlu przed Wigilią papiery TVN powinny pójść w górę.

Czy jeśli coś ledwo 4 dni rośnie, to jest to już wystarczający powód do uznania, że to coś weszło w trend wzrostowy?
Nie. Zapewniam Cię, ze nawet na najmocniej spadającym papierze w czasie bardzo silnej bessy spokojnie znajdziesz momenty, gdy pojawią się 4 sesje wzrostowe pod rząd.
To nie jest żadne uzasadnienie do tego, by kupić akcje.

Trend wzrostowy można podejrzewać dopiero wtedy, gdy widzisz kilka dołków i górek, pojawiających się kolejno po sobie coraz wyżej. To jeszcze nie jest żadna gwarancja, ze to są rzeczywiście wzrosty typu hossa, ale przynajmniej rośnie prawdopodobieństwo, że tak być może.

Proponowałem Ci, byś zaczął pisać o tym, w jaki sposób i kiedy Twoim zdaniem pojawia się sygnał kupna i wtedy możemy poszukać silnych i słabych stron Twojego rozumowania. Takie pisanie powinno Ci oprócz kwestii szkoleniowych pomóc w jednym - zaczniesz przykładać się solidniej do kwestii analizy, bo będziesz się obawiać krytyki ze strony czytających. Nikt nie oczekuje tu, że stworzysz porywającą epopeję nt technicznych sygnałów kupna - jesteś początkującym. Ale także dla Twojego dobra mam prawo oczekiwać, że wysilisz się na max tego, na co Cię stać. Masz kilka książek, ktore podczytujesz, ale jakoś nie przekładasz tego, co przeczytałeś, na praktykę.

Tak na szybko: niestety zasada "4 dni rośnie" nie ma żadnych mocnych stron, wyłącznie słabeShame on you

Nie siedzisz z podręcznikiem przy komputerze, sprawdzając np. jak zachowuje się RSI
bossa.pl/index.jsp?layout=2&am...

a jak MACD
bossa.pl/index.jsp?layout=2&am...

na Twojej spółce i czy to jest zbliżone do tego, co książka pokazuje jako sygnał kupna, w każdym razie nic o tym nie piszesz. A tak powinno wyglądać Twoje działanie i Twoja analiza. Na poziomie, na którym jesteś, ATT Trader daje Ci aż nadto narzędzi do analizy technicznej. Dlaczego nie próbujesz przed kupnem akcji sprawdzić tam, jak wygląda Twój papier i porównac z tym, co masz w podręcznikach?

Zajrzałem sobie teraz na TVN. Przypadkiem trafiłeś na coś ciekawego. To, co tam widać nie jest sygnałem kupna, a w każdym razie nie po tak silnych spadkach, jakich TVN ostatnio doświadczał. Ale może to być wstępny sygnał odwracania sie trendu spadkowego, o czym spróbuję Ci napisać po Świętach i pokazać, jak konkretnie do takiego układu podejść. Skoro nie masz już akcji TVN, będę mógł to nawet pisac z konkretnymi poziomami cenowymi.
Dobra. Dość mycia głowy Angel Starczy, że rynek Ci ją solidnie znowu wymył.d'oh!

Masz nad czym myśleć przez Święta. Mimo wszystko, niech te Świeta będą dla Ciebie Wesołe!salute
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

phobos
0
Wysłane: 27 grudnia 2011 12:59:44
Zapraszam do komentowania/krytykowania mojej pierwszej analizy, którą opublikowałem dzisiaj na blogu:
BLOG

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 27 grudnia 2011 14:41:32
Dużo paplaniny, mało wniosków i konkretów. Jest podstawowych wskaźników ze 30-parę, można by z tego sklecić niezłą litanię Angel Pisz lepiej do szuflady, za rok-dwa będziesz się z tego śmiał. Musisz podłapać trochę doświadczenia, żeby wiedzieć co ma znaczenie a co nie. Przeczytałem opis do ilustracji i nie mogę wyciągnąć konstruktywnego wniosku, oprócz tego, że coś tam rośnie, a coś tam spada. Pomijając kwestię koślawej linii trendu wave
Klika się i sprzedaje ;-)

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 27 grudnia 2011 14:46:39
Niestety z wykresu kompletnie nic nie wynika,nie rozumiem takiej linii trendu,czemu akurat jest tak poprowadzona...?d'oh!

phobos
0
Wysłane: 27 grudnia 2011 14:55:50
Dzięki za pierwsze krytyczne komentarze blackeye , jeśli chodzi o linię trendu to sam od początku miałem do niej wątpliwości, ponieważ na stronie ATCharts.pl została ona naniesiona automatycznie.

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 27 grudnia 2011 15:04:40
Na Atcharts.pl linie trendu nie rysują się automatycznie musisz wskazać na wykresie konkretne świeczki lub podać daty w punktach jej zaczepienia.
Teraz po prostu sa one zaczepione na pierwszej i ostatniej świeczce na wykresie.
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

Szutnik
153
Wysłane: 28 grudnia 2011 00:08:14
Dobrze, że się zdecydowałeś i odważyłeś napisać. Głosami krytyków (paplanina itd) się nie przejmuj - Ty się uczysz, więc masz prawo robić błędy. A jak się masz nauczyć nie próbując? Nikt od razu nie rodzi się wielkim analitykiem. Po prostu rób swoje.

Przejdźmy do treści analizy.

1. Zawsze idź " od ogółu do szczegółu". Najpierw zobacz obraz długoterminowy analizowanej spółki. Jeśli to możliwe - od początku notowań. Jeśli nie, jak najdłuższy okres. Zobacz, jak zachowują się oscylatory na wykresach tygodniowych, co mówią o ogólnym obrazie. Stopniowo przechodź do szczegółu - czyli ostatniego okresu notowań i dziennego interwału. Czasami warto zajrzeć nawet na notowania intraday, by zobaczyć co tam się działo w newralgicznym okresie.

2. Spojrzałeś tylko na ostatni rok. Tymczasem PBG spada nie od 2010 a od maja 2007, a to sporo zmienia. Najpierw w wzrósł w latach 2004-2007 z 34 zł do 435 zł, a od 2007 r odbywa podróż odwrotną - z krainy 3 cyfrowej do 2 cyfrowej ceny.

3. Ta spółka w ogóle nie uczestniczyła we wzrostach z okresu 2009-2010! Od marca 2009 do października 2010 szła w bok w wąskim przedziale 190-250 zł i już w październiku 2010 zaczęła spadać, podczas gdy indeksy WIG20, mWIG40 i sWIG80 szczytowały dopiero w kwietniu-maju 2011. Jest dużo słabsza niż rynek! Jaki z tego wniosek? Ano taki, że "ktoś" ( w domysle: "ktoś naprawdę duży" niekoniecznie w liczbie pojedynczej), wykorzystywał ogólnie dobrą atmosferę na rynku (wzrosty 2009-10) i pozbywał się akcji,umiejętnie zasypując popyt.

4. Mamy więc spółkę, z której intensywnie wychodzili inwestorzy instytucjonalni. Czy już do niej wrócili? Nie. Oni nie kupują na takich "wystrzałach", jak ten październikowy. Oni lubią to robić bez pośpiechu. A to oni są potrzebni, by na PBG pojawił się trend wzrostowy z prawdziwego zdarzenia.

5. "natomiast dla graczy krótkoterminowych wydaje się być ciekawa, szczególnie jeśli chodzi o granie między 20-dniową średnią a górną wstęgą Bollingera"
Unikaj takich zabaw. Proponujesz krótkoterminową grę przeciw trendowi. To czysty hazard. Takie zabawy konczą się zwykle tak, jak hazard - zerowaniem po jakimś czasie konta hazardzisty.
Ty masz znaleźć spółkę, która albo już jest w trendzie rosnącym, albo rokuje nadzieje na szybkie pojawienie się takiego trendu - na tym się skup!!!! Zabawy z podskokami zostaw hazardzistom, ktorzy nie odróżniają Giełdy od kasyna.

Jest wielokroć łatwiej zarobić 1 raz 100% na spółce w trendzie wzrostowym, niż 5 razy pod rząd trafić po + 15% polując na odbicia przeciw trendowi (matematycznie w obu przypadkach masz podwojenie kapitału włożonego)

Ciąg dalszy jutro, bo jestem już śpiący.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Szutnik
153
Wysłane: 28 grudnia 2011 15:38:21
Ciąg Dalszy
6. Czy kupować spółkę, w której jeszcze nie widać aktywności inwestorów instytucjonalnych?
Zdecydowanie nie. Oprócz byczego Nieba (wzrostów spółki) i byczego Piekła (ostrych spadków spółki) jest jeszcze byczy Czyściec, czyli ruch boczny.

Mi osobiście PBG się nie podoba, ale załóżmy, ze się mylę i październikowe dno jest już twardym dnem, a Instytucjonalni zaczęli już kupować PBG. Czy teraz akcje PBG zaczną już rosnąć? Nie, bo popyt od Instytucjonalnych to mądry popyt. Nie kupuje za wszelką cenę, tylko przy pewnych załozonych poziomach prowadzi powolną akumulację, systematycznie i spokojnie odbierając akcje od sprzedających. W efekcie powstaje coś, co nazywa się w AT "bazą dla wzrostów". W końcu dochodzi do wybicia z bazy, ale między początkiem formowania bazy a wybiciem mija sporo czasu, który kues spędza na ruchu w bok

Takie formowanie bazy może trwać bardzo długo. Np tutaj baza formowała się aż 4 lata, nim kurs ruszył ostro w górę:

kliknij, aby powiększyć

Nie sądzę, by PBG czekała aż 4-letnia konsolidacja, jak GE na przykładzie powyżej, ale po ponad 4 latach spadków jakaś solidna baza się PBG należy, nim wróci do wzrostów.
Na tę spółkę jest zdecydowanie za wcześnie.

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 28 grudnia 2011 15:51:22
Bardzo pouczający wątek powstaje, śledzę go z dużą systematycznością...
I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein

phobos
0
Wysłane: 28 grudnia 2011 20:06:43
@Szutnik
Wielkie dzięki za wszystkie porady, jestem naprawde bardzo wdzięczny za to co dla mnie robisz Applause
Na jutro postaram się przygotować analizę innej spółki.

@daab007
Mam nadzieję, że wątek będzie cieszył się dużą popularnościąAngel
Edytowany: 28 grudnia 2011 20:07

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,427 sek.

bcyunetm
ytvgrwiu
rfmltnih
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ueupdrwa
tfuikzqq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat