PARTNER SERWISU
rmrycfcx
4 5 6 7 8

Dziennik inwestora by Phobos

cube007
0
Wpisów: 53
Wysłane: 31 grudnia 2011 15:33:55
ucofb napisał(a):
Najlepiej jeszcze przejrzeć wszystkie komunikaty spółki z okresu powiedzmy 2-3 lat i posprawdzać jakie podpisywała kontrakty i po analizie wyników na jakiej były rentowności.(...)
A jak już się tę pracę wykona to można odnieść wszystko do obecnych wskaźników spółki jak c/wk czy c/z czy innych i stwierdzić: "o cholera, jest tanio/drogo", następnie zabrać się za technikę i szukać momentu wejścia.

Masz racje, to chyba nie kara, a jakas forma sadomasochizmu blackeye
Dla mnie spolka moze drewno do lasu wozic - wazne zeby mi sie wykres podobal.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 1 stycznia 2012 17:16:54
Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku!

@ V3nom
v3nom napisał(a):
Daj sobie spokój z analizami, bo się zrobił kabaret. Wybacz mi ostre słowa, ale ja nie mam cierpliwości Szutnika Angel

ZADANIE DOMOWE NR 1: Co się stało się z kursem?

ZADANIE DOMOWE NR 2: Co się stało się z wolumenem?

HINT: Boryszew od 2009 dał zarobić w szczytowym momencie ponad 1000% wave

HINT: Boryszew od 2009 dał zarobić w szczytowym momencie ponad 1000%

I to ma być poważny argument przeciw wzrostom?
Sorry, ale jeśli chce się komuś zarzucać Kabaret, samemu powinno się używać poważnych argumentów. Argument pt "1000%" jest duzo bardziej kabaretowy, niż cała analiza Phobos'aShame on you
A wystarczyło sprawdzić, że w latach 1998-2006 BRS wzrósł o 25200% (sic!!!!!) z ceny 0,0048 zł do ponad 1,21 , by się przekonać, jak śmieszny to argument (uwaga dla niezorientowanych - cena 0,0048 jest efektem wielokrotnych splitów akcji BRS).

Potem był ok. 2-letni spadek i później ów wzrost o 1000%

To ja teraz poproszę o poważną argumentację, która by wskazywała, dlaczego kolejne podejscie do szczytu wszechczasów w okolicy 1,21 mialoby być niemożliwe
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Szutnik
153
Wysłane: 1 stycznia 2012 17:34:02
@ Phobos

1. Pociągnij sobie w skali logarytmicznej linię po dołkach z 15.09 i 4.10 i zobacz, jak bardzo kurs się do niej zbliża.

2. Zwróć uwagę, jak w miare dochodzenia do okolic ceny 0,60 (rejon 62% zniesienia wzrostów z września - listopada) maleją obroty - to jest częste zachowanie w korektach.

3. Bardzo dobra myśl z potraktowaniem wyjścia w cenach zamknięcia powyżej 0,66 gr/szt jako sygnału kupna. Stop w tej sytuacji powinno się ustawić poniżej minimum korekty (na razie to 0,60, czyli stop byłby na poziomie 0,59)

4. Jako premię za podjęty wysiłek podam Ci coś extra - wg moich metod dotknięcie linii z punktu 1 powinno sprowokować wzrosty, a czasowo powinno to nastąpić w tym tygodniu, w okolicach 3-5.01.12.

Próbuj dalej i nie przejmuj się niemerytoryczną krytyką. Przejmuj się tylko krytyką merytoryczną, która bedzie konkretnie pokazywać, jakie błędy popełniłeś.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 1 stycznia 2012 18:44:22
Szutnik, odpal wszystkie rakiety, jak coś zostało i strzel sobie zimne piwko Angel Mój komentarz odnosił się tylko i wyłącznie to faktu, jakoby Boryszew pozostawał w trendzie spadkowym od 2006 czy 2007, co wynikało z nieuwzględnienia na wykresie wielokrotnych emisji z prawem poboru. Zastanawiające jest to, że autor nie zwrócił uwagi na te dropy po 50% i nie pomyślał nad ich genezą.

Dalej wkleiłem swoją analizę, jak chcesz, to się do niej odnieś. Nigdzie nie napisałem, że skoro wzrosło 1000%, to nie wzrośnie więcej. Natomiast napisałem, że na dzień dzisiejszy moim zdaniem potencjał do spadków jak i wzrostów jest jednakowy. I nie chodzi mi tu o kupowanie długoterminowe, tylko o ruchy o 5-10%, które odpalą SL. Jednocześnie akceptuję to, że możesz się ze mną nie zgadzać i Boryszew może być byczy jak nigdy dotąd. Tylko nie pisz, że da zarobić na 90% Angel
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 1 stycznia 2012 18:46

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 1 stycznia 2012 21:08:03
Szutnik rzucasz się na nas z widelcem, a nawet nie zrozumiałeś o co nam chodziło. Więcej pokory.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Szutnik
153
Wysłane: 2 stycznia 2012 09:06:23
@ V3nom, Mathu

OK, Przepraszam, nie zrozumieliśmy się.
Byłbym jednak bardzo za tym, żeby Phobos'a traktować mniej "z buta". Jedyną winą tego 17-letniego chlopaka jest to, ze chce się czegoś nauczyć. Nie niszczmy w nim zdrowego zapału.

phobos
0
Wpisów: 173
Wysłane: 2 stycznia 2012 19:42:24
Dzisiaj dokonałem małej wpłaty na rachunek - 200zł, obecny skład portfela:
KGHM 68,4%
gotówka 31,6%

Bardzo ciekawy pierwszy dzień na giełdzie w tym roku, KGHM +6,6%, podwyższyłem dzisiaj SL do poziomu 110zł./akcja
Boryszew dobił do 65gr., momentami w trakcie sesji dochodził do 66gr. Czekam aż zakończy dzień z ceną większą niż 66gr. wtedy będę przygotowywał się do jego zakupu.

Cytat:
3. Bardzo dobra myśl z potraktowaniem wyjścia w cenach zamknięcia powyżej 0,66 gr/szt jako sygnału kupna. Stop w tej sytuacji powinno się ustawić poniżej minimum korekty (na razie to 0,60, czyli stop byłby na poziomie 0,59)

Nie uważasz, że SL byłby ustawiony za nisko? Poziom ryzyka przy tej inwestycji wynosiłby 10,6%
"Niepowodzenie jest częścią procesu na który składa się sukces"
Edytowany: 2 stycznia 2012 19:43

Szutnik
153
Wysłane: 3 stycznia 2012 09:21:24
O stawianiu zleceń SL część I

Cytat:
Nie uważasz, że SL byłby ustawiony za nisko? Poziom ryzyka przy tej inwestycji wynosiłby 10,6%

Nie. SL musi być dostosowany do sytuacji rynkowej, a nie wynikać z przyjętego przez Ciebie arbitralnie poziomu 5% jednorazowej straty. To nie rynek ma się do Ciebie dostosować, tylko Ty do rynku.
Czasem SL może być wąski, a czasem musi być szeroki – to wynika z warunków, jakie dyktuje rynek.

Jeśli takie potencjalne ryzyko straty jest dla Ciebie zbyt duże ( a tu jest, patrząc na Twoją zasadę max. 5%), to znaczy, że wchodzenie w akcje musisz rozłożyć na 2 transze tak, aby maksymalny „obsuw”, który ryzykujesz na kapitale dla jednej transzy nie przekroczył Twoich założonych 5% kapitału - to się nazywa uczenie „zarządzanie wielkością pozycji”. Najpierw należy więc otworzyć 1 transzę, zaczekać aż rynek udowodni, że wszystko OK i pozycja będzie zyskowna, a potem dołożyć kolejną, kupioną później.

Dlaczego SL na 0,59 a nie wyżej? Już wyjaśniam.
Pamiętasz ogólną zasadę tradera: Miej nadzieję na najlepsze, ale bądź gotowy na najgorsze?

W co teraz grasz na BRS? W odbicie w górę od linii trendu, rysowanej po dołkach z 15.09 i 4.10. (zobacz to sobie na wykresie- sesja z 29.12 jest kolejnym jej dotknięciem) Zakładasz, że to pchnie kurs do góry – to jest ta nadzieja na najlepsze.
A co jest najgorszym wyjściem, na które masz być gotowy? Przełamanie tej linii trendu i dalszy spadek. Na dziś linia trendu znajduje się na poziomie 0,61 zł, tak więc dopiero spadek poniżej tej linii będzie potwierdzeniem, że coś idzie nie tak, stop więc musi znajdować się niżej niż 0,61, wszak rynek może wracać parę razy do tej linii i się od niej odbijać w górę i technicznie nie zmieni to nic w ogólnym obrazie akcji BRS. Z kolei minimum z ostatniego dna to 0,60 zł. Rynek może przecież zrobić taki manewr, że jeszcze raz spadnie w trakcie 1 – 2 sesji do tego 0,60, naruszając na chwilkę naszą linię, odbije się od minimum i zamknie wyżej – widziałeś to już na TVN; i co wtedy z Twoją pozycją i krótkim stopem na 5% od ceny nabycia?
Stop na poziomie 0,59 zakłada, że „pęka” minimum na poziomie 0,60, które jest mocnym wsparciem, wskutek czego BRS spada dalej i dlatego jest tam, gdzie jest.

Szutnik
153
Wysłane: 3 stycznia 2012 09:27:43
O stawianiu zleceń SL cz II

Przyjrzyj się jeszcze raz Twojej zakończonej porażką transakcji na TVN.
Tam „grałeś” w podwójne dno, zwane inaczej dnem typu W. Bardzo słusznie wybrałeś miejsce wejścia w akcje wtedy, gdy prawe ramię litery W wyszło powyżej środkowego szczytu litery.

Co się potem stało ? Kurs w ciągu 2 sesji spadł z 10,58 do 9,66, aktywując Twój stop i zamykając Twoją pozycję, po czym w ciągu tej samej sesji ruszył w górę i zamknął się powyżej środkowego szczytu litery W, zachowując tym samym ważność sygnału kupna. Nastąpiło to w formie, którą gracze nazywają „czyszczeniem stopów” – gwałtownego wahnięcia góra-dół-góra.

Popatrz dziś na wykres TVN – wygląda na to, że w sumie mogłeś mieć rację co do wzrostów, ale rynek Cię „wystopował”. Wniosek – SL był źle założony. Dlaczego?
Nie wiedziałeś o tym, że bardzo często pierwsza fala wzrostowa jest mocno korygowana, dotyczy to zwłaszcza wczesnego etapu wzrostów, albo chwil powrotu do wzrostów po dużych korektach. Statystyki mówią, ze większość pierwszych fal wzrostowych korygowana jest o 50-62%. Względnie często zdarzają się jeszcze korekty o 79%, a dopiero zniesienia poniżej 80% są już bardzo rzadkie.
Spójrz na TVN – wzrósł z 8,90 do 10,58, czyli o 1,68 zł. Następnie spadł z 10,58 do 9,66 czyli o 0,92 zł.
Policzmy- 0,92 : 1,68 = 0,547 albo 54,7% – a więc pasuje:50 – 62% „ jak w pysk strzelił”, prawda?

Jak należało więc rozegrać wtedy sprawę, by nie być wystopowanym?

Otwierając pozycję na TVN na poziomie 10,15, tak jak Ty, należało założyć najgorsze, czyli że kupiłeś na samym szczycie. Szczyt co prawda zrobił się nieco wyżej, ale kupując jeszcze o tym nie wiedziałeś, stąd konieczność takiego założenia. Lepiej jest w takich razach zakładać, że kupiłeś na lokalnym szczycie.
No to policzmy: 10,15-8,90 = 1,25 zł. Korekty względnie rzadko schodzą poniżej 79%, mogłeś więc roboczo przyjąć, że 81% zejście od Twojej ceny kupna (10,15), czyli spadek do ceny 9,14 jest dowodem, że się pomyliłeś i spadki się nie skończyły i tam postawić stopa. Oczywiście odpowiednio do tego należało zarządzać wielkością otwieranej pozycji, pamiętając o warunku „max 5% kapitału w jednym obsuwie”.
Zauważ, ze w ten sposób spadek o 0,92 zł nie zrobiłby Ci krzywdy, prawda?

Teraz, na BRS też musisz uwzględniać możliwość spadku z Twojego 0,66 o co najmniej 80%. W praktyce w tym akurat przypadku sensowniej jest ustawić SL poniżej minimum, wynoszącego 0,60, co też Ci zaproponowałem sugerując SL na poziomie 0,59.

Prawidłowe ustawianie SL i zarządzanie wielkością pozycji jest bardzo ważne na rynku akcji, ale jeszcze ważniejsze na rynkach kontraktów terminowych, na których ja wyłącznie działam. Tu rynek jest wyjątkowo bezlitosny dla popełniającego błędy – można mieć rację co do trendu i kierunku, a jednocześnie cały czas przegrywać wskutek złego SL i zarządzania wielkością pozycji, ostatecznie kończąc przygodę z rynkiem po wyzerowaniu konta, albo nawet jego zminusowaniu (co na akcjach nie grozi).

cube007
0
Wpisów: 53
Wysłane: 3 stycznia 2012 13:05:49
BRS - kupno pow. 66gr, czyli przyjmijmy 67gr i SL 59gr daje ryzyko prawie 12%. Czy to duzo? Kazdy ma swoj wlasny "prog bolu". Co zrobic jesli sensowny SL jest dla nas za duzy? Proste - kupic co innego (lub nic, gotowka to tez pozycja), lub wejsc za mniejsza stawke.
Drugie rozwiazanie - przy kapitale jakim obraca phobos - jest troche dyskusyjne...

mathu
0
Wysłane: 3 stycznia 2012 13:27:27
Przecież głębokość SL ma znacznie wyłącznie w odniesieniu do wyznaczonego z formacji zasięgu. W szczególności ważny jest stosunek zysku do ryzyka. Procentowa wartość SL nic nie mówi o sensowności transakcji. Z punktu widzenia tradingu granie w formację podwójnego dna z punktem wejścia 50, SL 45 i zasięgiem 80 nie różni się kompletnie niczym od wejścia na 50, SL 48 i TP 62. Skalując wielkość pozycji, żeby ryzykować nominalnie tyle samo, mamy dokładnie takie same możliwości zarobku i straty w obu przypadkach. Przestań widzieć SL w kategorii procentów, a patrz na niego w kategorii kwotowej.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 3 stycznia 2012 13:33

v3nom
0
Wysłane: 3 stycznia 2012 16:31:44
A dla mnie takie założenia są mocno naciągane. Jak chcesz wyliczyć swoje R = Z/S przed ruchem? Najważniejsze jest nie stracić, albo stracić tyle ile zakładamy. A ile się zarobi, to się zobaczy Angel R wyjdzie dopiero w praniu ze statystyki transakcji. Głębokość SL zależy od wielkości pozycji, a więc wartości całkowitej straty na kapitale.

Zerknąłem na szybko na TVN i powiem, że SL dla średnioterminowej inwestycji miał sens chyba poniżej grudniowego dołka.

mathu
0
Wysłane: 3 stycznia 2012 17:22:46
Grając na formacje odwrócenia trendu musisz szacować zakres ruchu, opieranie się na samym SL ma sens tylko w przypadku grania na istniejący trend wzrostowy (kupno na wsparciu, gdzie SL jest bardzo ciasny). Inaczej wchodzisz ze swoim SL i nie masz pojęcia jakie jest prawdopodobieństwo zarobienia na transakcji. Jeżeli gram na podwójne dno, albo głowę z ramionami, to zakres ruchu jest książkowy i tak go szacuję. Oczywiście podejście bardziej zaawansowane uwzględnia prawdopodobieństwo zrealizowania formacji (można to sobie wyliczyć dla danego rynku na podstawie danych historycznych).

Szacowanie Z/S to de facto szacowanie wartości oczekiwanej w wariancie najbardziej optymistycznym (bo formacja nie zawsze działa, bo się mylimy itd.). Jeżeli Z/S < 2 to nie warto ryzykować. Patrząc wstecz na to, jak często wylatywaliśmy na SL, można sobie wyznaczyć prywatny poziom Z/S poniżej którego nie warto w ogóle otwierać pozycji (np. myląc się dwa razy na trzy próby potrzebujemy Z/S = 3 żeby utrzymywać kapitał).

Wiem że to jest podejście strasznie konserwatywne i mechaniczne, ale pozwala utrzymywać prawdopodobieństwo w ryzach.

Jeżeli zakładasz tylko ile możesz stracić, to w sumie nie różnisz się od kogoś, kto szacuje tylko ile może zyskać i ustawia SL mechanicznie na poziomie 5% :) Pozwalanie zyskom rosnąć za pomocą przesuwania SL w górę jest fajne, ale najpierw musisz dojść do poziomu, przy którym możesz go przesunąć.
Edytowany: 3 stycznia 2012 17:26

phobos
0
Wysłane: 3 stycznia 2012 17:44:20
@Szutnik
Dzięki za obszerny materiał dotyczący SL wave

Tak jak planowałem, kupiłem dzisiaj podczas dogrywki 808 akcji BRS w cenie 0,67zł, Stop-Loss 0,59zł, ryzyko inwestycji w kapitale: 4,1%

Obecny skład portfela:
KGHM 68,2%
Boryszew 31,7%
gotówka 0,1%
Edytowany: 3 stycznia 2012 17:50

v3nom
0
Wysłane: 3 stycznia 2012 17:55:29
No dobra Mathu, nie będę się z Tobą sprzeczał, ale moim zdaniem kolejność działania jest błędna:

1) Patrzę na wykres i szukam miejsca gdzie należy postawić SL. Miejsca w którym będzie wiadomo, że rynek nie realizuje zakładanego scenariusza.

2) Widzę jaka to jest strata i dobieram wielkość pozycji, tak aby ewentualna strata nie przekroczyła 1-2% całości,

3) Sprawdzam jaki jest potencjał do ruchu i szacuję czy wejście ma sens:
trend wzrostowy, potencjalnie +inf Angel
formacja: książkowy zasięg

Stosunek R/Z nie decyduje o poziomie SL tylko o tym czy w ogóle wchodzić czy nie. Ale być może o to chodziło w Twojej wypowiedzi, bo ja dzisiaj ślizgam się na sprzęgle po świętach Angel

mathu
0
Wysłane: 3 stycznia 2012 17:59:49
Ale ja nigdzie nie pisałem, że stosunek Z/R ma znaczenie przy wyznaczaniu SL. Kolejność działania jest oczywiście w 100% poprawna.

Przyczepiłem się do stwierdzenia, że SL 12% to dużo. Nie wiadomo, czy 12% to dużo, dopóki nie popatrzy się na prawdopodobny zasięg zysku. 12% świadczy wyłącznie o zmienności kursu.
Edytowany: 3 stycznia 2012 18:07

phobos
0
Wysłane: 3 stycznia 2012 18:08:45
W moim przypadku Z/S = 1,63 zakładając, że zysk będzie równy najbliższemu oporowi na 0,8zł
W optymistycznym przypadku przy kolejnym oporze 0,9zł Z/S = 2,88
Edytowany: 3 stycznia 2012 18:08

waszi
2
Wpisów: 168
Wysłane: 3 stycznia 2012 18:26:11
Phobos, trzymam kciuki za borka
Sam skubnąłem po 0,66 także jedziemy razem3some Zobaczymy co się stanie

phobos
0
Wysłane: 3 stycznia 2012 18:41:19
@waszi
Mam nadzieję że nam się uda Angel

Dla zobrazowania mojej transakcji, dorzucam wykres

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 3 stycznia 2012 18:41

phobos
0
Wysłane: 3 stycznia 2012 21:39:40
mrk napisał(a):
Szutnik
mam takie pytanko. Nie wiem na jakich interwałach grasz, ale czy kiedy zajmujesz pozycję to jest dla Ciebie koniecznym warunkiem by na wyższych interwałach trend był zgodny z kierunkiem Twojej pozycji?

Podłączam się do pytania

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

4 5 6 7 8

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,451 sek.

mkpdasfw
sjsmixvp
dvmqlfwr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fjpfhike
ohgqkpwo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat