Kakarotto napisał(a):IKE służy do oszczędzania na emeryturę a nie do omijania podatku! IKE to świetny mechanizm do odraczania podatku, a to już czysty zysk
|
|
onochi - to nie mit, przeciez kazdy moze zostac grubym na spolce ktora ma sredni obrot (za ostatnie 3 miesiace) ponizej 5000PLN Cytat:Tu jest kasa. Mam nadzieję że SCM da radę na tym zarabiać. Nie wiem czy TurboDymoBauer na to pozwoli...
|
|
Cytat:Ciekawy jestem notabene, czy to moja indywidualna przypadłość, czy może więcej ludzi ma podobny problem. Mysle ze jest to problem znany tak dlugo, jak dlugo istnieja gieldy. Jesse Livermore - znany inwestor gieldowy z pierwszej polowy XXw - pisal w 1923r tak: Jednym z milionowych kroków na drodze do sukcesu jest oduczenie się prób kupowania dołków czy sprzedawania szczytów – te kilka procent ceny jest nieodmiennie najdroższą częścią całej akcji. Gdyby zliczyć, ile milionów dolarów kosztowały inwestorów próby łapania dołków czy sprzedaży szczytów, to można by za te pieniądze śmiało rozwiązać problem głodu na naszej planecie – i to na kila dekad.
|
|
28zenek napisał(a):Nie ma chyba specjalnego powodu,aby max dołować phobosa. Grzech niecierpliwości,załapania się na zysk to stała,nieodrodna przywara spekulantów. Są na pewno cholernie zdyscyplinowani,zimni spekulanci.I jest ich pewnie kilkunastu na świecie.Czy mogą być wzorem dla pozostałych?wątpię! Zniknął by bezpowrotnie cały urok,smaczek inwestowania na giełdzie. Przeciez autor watka nie zalapal sie na zysk tylko zrealizowal strate na KGHM. Do tego pozyskane srodki zainwestowal tak, ze inwestycja bedaca juz na plusie - w przypadku realizacji SL - da mu kolejna strate na calym kapitale... To uwazasz za smaczek gieldy? Poczatkujacy inwestorzy wykazuja jakies, niezrozumiale dla mnie, przywiazanie do posiadanych walorow... Mam BRS, uroslo wiec fajny papier jest, dokupuje. Po co, skoro papier nic nie pokazal, nie pozwolil nawet na sensowne przesuniecie SL, chocby na zero? 28zenek napisał(a):Takie wpadki to norma.Nikt mnie nie przekona,że wstrzelacie się idealnie w dołki i górki,no może oprócz bankrucika. Nie wiem jak inni, ale ja chyba nigdy nie kupilem w dolku i nie sprzedalem na gorce - moze dlatego ze wyleczylem sie z szukania dolkow/gorek dosc szybko ;) BTW. Usrednianie w dol - w imie czego? Aby za wszelka cene pokazac ze to my mamy racje myslac ze kiedys wzrosnie, a nie rynek?
|
|
Posiedzenie FED - nowy wskaznik w AT, zwiastuje korekty ;)
|
|
Zabawne... z jednej strony usprawiedliwianie pobierania 35PLN za raport, a w rankingu blogow czytamy min.: Szkoda że tak rzadko pojawiają się darmowe materiały
|
|
Zloty strzal - byc moze nadaje sie zeby zarobic, nie nadaje sie zeby zarabiac.
|
|
mathu - z matmy kiepski bylem, ale chyba nie trzeba byc geniuszem aby policzyc, iz mozna byc na plusie, majac duuuuzo wiecej niz 50% stratnych transakcji. Co nie znaczy ze tyle mam ;)
|
|
mathu napisał(a):Przyczepiłem się do stwierdzenia, że SL 12% to dużo. Nie wiadomo, czy 12% to dużo, dopóki nie popatrzy się na prawdopodobny zasięg zysku. 12% świadczy wyłącznie o zmienności kursu. prawdopodobny zasięg zysku - piekne stwierdzenie... Zasiegi roznych formacji tez wygladaja pieknie, glownie w ksiazkach - tam widac caly wykres. Ja jasnowidzem nie jestem i prawej strony wykresu nie mam... Kolega v3nom ladnie opisal sprawe slowami Najważniejsze jest nie stracić, albo stracić tyle ile zakładamy. A ile się zarobi, to się zobaczy. Zobaczy sie nie wg zasiegu ksiazkowej formacji, ale tego co rynek raczy narysowac.
|
|
BRS - kupno pow. 66gr, czyli przyjmijmy 67gr i SL 59gr daje ryzyko prawie 12%. Czy to duzo? Kazdy ma swoj wlasny "prog bolu". Co zrobic jesli sensowny SL jest dla nas za duzy? Proste - kupic co innego (lub nic, gotowka to tez pozycja), lub wejsc za mniejsza stawke. Drugie rozwiazanie - przy kapitale jakim obraca phobos - jest troche dyskusyjne...
|
|
ucofb napisał(a):Najlepiej jeszcze przejrzeć wszystkie komunikaty spółki z okresu powiedzmy 2-3 lat i posprawdzać jakie podpisywała kontrakty i po analizie wyników na jakiej były rentowności.(...) A jak już się tę pracę wykona to można odnieść wszystko do obecnych wskaźników spółki jak c/wk czy c/z czy innych i stwierdzić: "o cholera, jest tanio/drogo", następnie zabrać się za technikę i szukać momentu wejścia.
Masz racje, to chyba nie kara, a jakas forma sadomasochizmu Dla mnie spolka moze drewno do lasu wozic - wazne zeby mi sie wykres podobal.
|
|
Kazdy ma swoj sposob inwestowania - ja np. nie rozumiem co komu po informacji jak sie kurs zachowal w polowie 2008r, czy co sie dzialo wczesniej - toz to gieldowa prehistoria. Sprawdzanie tego wszystkiego o czym wspomnial ucofb to chyba kara dla niegrzecznych chlopcow Cytat:Rzuciłem okiem na wykres i widzę aktualnie potencjał zarówno do spadków jak i do wzrostów. Jedno proste zdanie, ktore w 100% wyczerpuje analize BRS - na chwile obecna.
|
|
phobos - w ksiazkach ktore czytales, na pewno byla gdzies tabelka, ktora pokazuje ile spolka musi wzrosnac, zeby odrobic np. 30% strate... Te proste wyliczenia, powinny Ci dac troche do myslenia kiedy ciac straty.
|
|
Klin nie ma tu znaczenia, to tylko dwie - z tysiecy - kresek. Fajnie je znac, ale bez nich tez sie da... Rozumiem wejscie na GPW, spore zarobki (szczescie poczatkujacego, hossa) i pozniejsze oddanie calosci - to droga wiekszosci inwestorow. Jednak gdy sie wyciaga wnioski, pracuje nad warsztatem inwestycyjnym, gdy sie odpowiednio zarzadza kapitalem, to nie traci sie kilkukrotnie duzych pieniedzy...
|
|
28zenek napisał(a):W przerwie,a może i nie,bo nie wiem,czy powrócę na giełdę,spróbuję zobaczyć czym jest forex na platformie Aliorbanku.
Wtopiles na GPW, wtopisz na FX - tyle ze 100 razy szybciej
|
|
Scarry napisał(a):@cube007TVN CNBC masz gratis w internecie... no popatrz... gratis czy nie - po prostu szkoda na to czasu
|
|
Chyba jednak kupie TV i zaczne ogladac TVN CNBC - just4fun Wracajac do tematu poczatkujacego inwestora. IMO liczy sie: - psychika inwestora - zarzadzanie kapitalem - AT, AF czy co tam kto chce Kolejnosc nieprzypadkowa :)
|
|
28zenek napisał(a): Zanim podejmiesz decyzję o Boryszewie przeczytaj ostatnich mniej więcej 30-50 postów z wątku BRS.
phobos napisał(a):przeglądam strony internetowe, oglądam TVN CNBC :) Krotka droga do zrobienia sobie wody z mozgu. phobos napisał(a):"Pierwszy cel: przetrwanie na rynku, drugi: wypracowanie stałej stopy zwrotu, trzeci: wysokie zyski" Alexander Elder Skoro poznales juz to stwierdzenie Eldera, to dlaczego nie chronisz kapitalu w odpowiedni sposob? phobos napisał(a):Przy zakupie OIL-u wiedziałem, że jest to mocno spekulacyjna spółka, ale mimo to wszedłem w nią bo się nakręciłem coraz bliższym odkryciem ropy O matko  Przeciez OIL ma kilka metrow do ropy od kilku lat
|
|
Jak klienci oceniaja OPN? Dane serwisu opineo.pl, na podstawie prawie 3100 ocen: - 96% pozytywnie - 3% neutralnie - 1% negatywnie Czesc ocen neutralnych i negatywnych dotyczy pracy firmy kurierskiej z ktora Oponeo wspolpracuje. plynacyzrynkiem napisał(a):Od kiedy w ogole na opony trzeba czekac trzy tygodnie? To dopiero jest nieakceptowalne. Zmienialem opony pod koniec kwietnia; wlasciciel serwisu powiedzial mi ze nie rozumie co sie dzieje z oponami w ostatnim czasie - jesli dobrze pamietam, w okresie luty/marzec byly gigantyczne problemy z dostaniem jakichkolwiek (nie wazne czy letnie, czy zimowe) gum. Inna sprawa - szukajac opon dla siebie sprawdzalem kilka sklepow w necie. OPN oczywiscie nie byl najtanszy, ale to bez znaczenia - kupujac w "realu" wydalem na montaz i opony 5zl/szt wiecej w porownaniu do najtanszej oferty z netu
|
|
Zmusiles mnie do wlaczenia wykresu liniowego po raz pierwszy od... lat :)
|
|
POP - wstaw wykres, bo szczerze mowiac, nie mam pojecia o jakiej lini trendu piszesz :)
|
|
Temat:
JAGO
Masa napisał(a):A czy Jago to badziewie jak to określiłeś ? Moim zdaniem nie bo nie raz dało mi zarobić. Hmm... swego czasu fajnie zarobilem na CZP, ale nie uwazam aby byla to spolka godna zainteresowania ;) Na jagodach zarobilem ze 3 razy (dosc dobrze nawet), co nie przeszkadza mi w tym, aby uwazac ta spolke za beznadziejna (na chwile obecna). Masa napisał(a):Owszem teraz sytuacja na tej spółce nie skłania do inwestycji ale nadal będę ją monitorował bo nigdy nie wiadomo :) W ten sposob mozesz podejsc do kazdej spolki :)
|
|
Temat:
JAGO
Masa napisał(a):Witam. Czy Waszym zdaniem sółka ta jest w obecnym czasie warta aby ją trzymać w portfelu ? Zbierasz smieci? Malo jest bardziej interesujacych spolek na GPW? IMO od poziomu 2,5PLN (z mala przerwa na okres marzec/kwiecien tego roku) nic nie uzasadnia zainteresowania tym badziewiem.
|
|
Ku mojemu zdumieniu, calkiem spora grupa osob smiga teraz na zimowkach  Tak wiec rezerwy sprzedazowe jeszcze sa ;)
|
|
Edit nie dziala... zapomnialem dodac info o rabacie 200zl
|
|
Witam
Odstapie miejsce na szkoleniu Analiza techniczna w teorii i praktyce organizowanym przez educentrum.edu.pl - termin szkolenia to 20, 21, 27 i 28 lutego 2010 (32 godziny zajec); miejsce - Warszawa.
Wiecej informacji: cube007[małpa]epf[kropka]pl lub tel.504052428
|
|
Temat:
IDEON
Ezet napisał(a):Też nie mam pojęcia o co biega  i czekam na duże wzrosty Troche akcji bedzie jeszcze wydrukowane, wiec IMO CZP powinien udac sie na poludnie.
|
|
Temat:
KREZUS
Abraxas napisał(a):Podatki? Zdaje się, że gdzieś czytałem, że dziś był ostatni dzień, żeby skorzystać z odpisu... W tym roku ostatnim dniem jest 28XII; rozliczenie dla akcji to D+3.
|
|
Temat:
IDEON
Wildthing napisał(a):Epokowa gleba dla tej spółki to 0,43 z lutego. Niżej nigdy nie było. Male sprostowanie: 5 II 2009, O:42gr, L:40gr ;)
|
|
Temat:
SYGNITY
pop napisał(a):Pisałem,że nie było przetargów,ale ostatnią nadzieją było zdobycie czegokolwiek w IV kwartale.A tu NIE MA NIC i nie ma już ŻADNEJ nadzieji,że cokolwiek nagle się pojawi,bo i tak już jest za późno na realizację. Pink_Floyd napisał(a):Pop, branża IT wykazała najlepsze wyniki w tym kwartale. Co z Twoim info? Pink_Floyd - chcesz nam powiedziec ze branza pokazala juz wyniki za Q4?
|
|
Temat:
SYGNITY
Kto nie chce miec duzej stopy zwrotu? ;) Ja bralem SGN po ok. 11,2 oddalem z pocalowaniem reki po 13,9 - mi wystarczy; tym bardziej ze to spolka gdzie prezes notorycznie bajki opowiada, a dlugookresowy optymizm opiera sie (na razie) na zasadzie "kiedys przeciez musi byc lepiej".
|
|
Temat:
GOBARTO
duszek napisał(a):nie uczesticze za dużo w forach, (...) fik... duszek sobie znikł ... ; )
No i tego sie trzymaj...
|
|
Temat:
SYGNITY
Joker napisał(a):KOMENTARZ ZARZĄDU DO WAHAŃ KURSU AKCJI (...) Ponadto Zarząd Sygnity S.A. podtrzymuje plany uzyskania w II półroczu 2009 roku zysku operacyjnego na poziomie 20 mln zł. Sygnity ma caly czas plany, nawet dobre, tylko ich realizacja pozostawia "troche" do zyczenia... pop - nie ma masz za co przepraszac, ludzie zawsze wola czytac dobre prognozy nawet jesli to co widac ma negatywny wydzwiek. Pamietasz komentarze po sesji 21 VIII? Ilez to bylo stwierdzen, ze to koniec spadkow, odwrocenie trendu, ze SGN jest mocne bo wybronilo 15zl...
|
|
Temat:
REGNON
topol2 napisał(a):Ciekawe, czy wszyscy się ewakuowali. Wyemitują 1,7 mld nowych akcji prawdopodobnie po 0,1 zł. Czyli stare akcje będą stanowiły 0,5% kapitału. Nie jest pewne, czy nie obniżą kapitału akcyjnego, aby nowe akcje były emitowane poniżej 10 gr. Zarząd wskaże, kto będzie wybrany i kupi te nowe akcje. Cena musi spaść w okolice 10 gr Kolega odroznia cene emisyjna od ceny nominalnej, czy nie bardzo? Z projektów uchwał wynika, że spółka chce podwyższyć kapitał poprzez emisję nie więcej niż 1,7 mld akcji s. G o wartości nominalnej 0,1 zł każda. Obecnie kapitał zakładowy spółki dzieli się na 9.310.000 akcji. Cena emisyjna akcji s. G ma zostać ustalona przez zarząd. Akcje s. G mają zostać zaoferowane w formie subskrypcji prywatnej wybranym inwestorom - cytat za gpwinfostrefa.
|
|
Temat:
Onesano
Teraz dokladnie zobaczymy jak powiedzenie rosnąć jak na drożdżach dziala na GPW ;)
|
|
Wiesz moze jak ten wynik ma sie do oczekiwan, prognoz?
|
|
Temat:
GANT
Obserwuje Ganta z pozycji bylego akcjonariusza, IMO okolice 24zl to bardzo ciekawy poziom w ktorym przecinaja sie 2 linie trendu. Ostatnie podejscie kursu traktuje jako powrot do przelamanego wsparcia (dobry moment na ewakuacje) - teraz do akcji ponownie wejdzie lina trendu spadkowego... tak to widze. Oczywiscie to tylko przypuszczenia poczatkujacego inwestora ;)  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
SYGNITY
Blasphemer - otoczenie rynkowe bylo wtedy inne - to fakt. Teraz sytuacja wyglada tak ze od pol roku idziemy w gore a SGN jest na dobrej drodze zeby zaliczyc historyczne minima. Po prostu pokaz sily dobrej spolki, dzialajacej w dynamicznie rozwijajacym sie (aktualnie) sektorze ;) Wszystkie te "przeslanki" do odwrocenia trendu - ze spolka nie byla grana, ze cos na ksztalt mlota z cieniem na wsparciu (rozumiem ze 15zl to wieczne wsparcie?), ze historyczny wolumen, ze panika - sa (moim skromnym zdaniem) niczym innym jak mysleniem zyczeniowym. Jeszcze to nieustanne bedzie dobrze, bedzie dobrze prezesa - jak bedzie dobrze lub beda zadatki na to aby bylo dobrze to kurs nam to powie :) Na razie mamy zapowiedz ogromnych strat, kanal spadkowy, wszystkie srednie skierowane w dol, a spoka jest tak slaba ze przez miesiac nie potrafila uporac sie z mocno opadajaca MA50...
pop - w DT trzeba uczyc sie od najlepszych (DV) ;)
|
|
Temat:
SYGNITY
owner napisał(a):bardzo możliwe że dzisiaj zakończył się ponad 2 letni trend spadkowy na tym papierze w dodatku zakończony paniczną wyprzedaża.
O ew. zakonczeniu trendu mozna bedzie powiedziec (byc moze) za jakis czas. Co do panicznej wyprzedazy - jak Oponeo w 5 sesji zjechalo z 13,6 do troche ponad 6zł to myslalem ze to panika i ostateczne dno (wyniki podali slabsze ale byl zysk!)... po mniej niz 4 miesiacach ladowalem po 3,75zł Podobnie bylo z Lotosem - skoro po wycenie na 0zł i zwiazanej z tym panice zeszli do 11zl (wolumen do dzis najwyzszy na LTS) to chyba gorzej juz bedzie, kombinowalem sobie... na szczescie sprzedalem (pamietajac przypadek oponeo), a 2 miesiace pozniej kupilem po 7,5zł Tak wiec ostroznie z optymizmem, bo miejsca do spadkow jest calkiem sporo...
|
|
Temat:
SYGNITY
Piekne kwiatki na SGN  Dolaczylem dzis do grona akcjonariuszy Sygnity, jednak tylko na chwile - w takich przypadkach jak Sygnity dzis, a swego czasu wspominany tu Lotos, stosuje "strategie" ugryz i spier....Mam pewien sentyment do spolki, bo nie raz na niej zarobilem - niestety w obecnej chwili nic ciekawego na SGN nie widze (ani fundamenty, ani AT). Zysk 1,71zł na akcje pozwoli rozpoczac weekend w dobrym humorze :)
|
|
Temat:
GOBARTO
tycoon napisał(a):tylko, ze to info na forum parkietu widnialo od dwoch dni :) mozna bylo sie pakowac pod nie :) nie bywam na tamtym forum, jak widac to blad
|
|
Temat:
GOBARTO
Ze strony pkmduda.pl: Polski Koncern Mięsny DUDA S.A. uzyskał zatwierdzenie Służby ds. Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Federacji Rosyjskiej do eksportu swojej produkcji na rynek rosyjski. Firmowy zakład spółki w Grąbkowie został poddany kontroli, która zakończyła się pomyślnie dla spółki. W efekcie Polski Koncern Mięsny DUDA wszedł do grona zaledwie dziewięciu spośród wszystkich polskich zakładów produkujących i przetwarzających wołowinę oraz wieprzowinę, których towary zostały dopuszczone do sprzedaży w Rosji.
|
|
MA200 najczesciej nie pokonuje sie z marszu, wiec (moim zdaniem) powodu do rozczarowania nie ma.
|
|
HENRY - dostawa w Oponeo jest i byla gratis. Nie ma znaczenia ile opon zamowisz i czy sa to Micheliny po 700zl/sztuka czy Debice 100zl/szt. Daj namiary na Twoich "zwyklych oponiarzy" - bylem u kilku takich w okolicy i zawsze zestaw oponeo+montaz byl tanszy niz oponiarz+usluga "gratis"
|
|
Temat:
KROSNO
Sąd okręgowy oddalił zażalenie byłych władz producenta szkła na wcześniejszą decyzję o upadłości likwidacyjnej. - To oznacza, że decyzja sądu rejonowego jest ostateczna i nie przysługuje żaden środek odwoławczy – mówi Artur Lipiński, rzecznik prasowy sądu okręgowego w Krośnie. - za pb.pl
|
|
Temat:
IDEON
pabla69 napisał(a): Jutro w parkiecie na pierwszej stronie artykuł na temat Centrozapu. Źródło: cnbc Katowicki Centrozap uzyskał dla projektu realizowanego w Republice Komi wsparcie polskiego rządu. Plan budowy centrum przeróbki drewna za około 144 mln euro przez giełdową firmę popiera Ministerstwo Gospodarki. Poprosiło Europejski Bank Odbudowy i Rozwoju o współpracę z Centrozapem przy realizacji inwestycji na terenie Rosji.Wiecej na stronach Parkietu - klik
|
|
magnat napisał(a): a jak ma wygładać po kilku tygodniach od uruchomienia?
lepiej porównaj ceny tej samej opony na oponeo.pl i oponeo.de będziesz zdumiony
Ceny porownalem, wygladaja fajnie... Tylko co z tego skoro Schmidt czy inny Hans po wpisaniu w google reifen czy cos w tym stylu nie znajduje oponeo.de? W porownywarkach cen oponeo.de tez nie znalazlem (choc oczywiscie wszystkich nie sprawdzalem). pop - oczywiscie nie oczekuje rewelacji, tym bardziej ze z mojego pobieznego rozeznania wynika, iz przecietny niemiecki internauta ma nikle szanse na znalezienie czegos takiego jak oponeo.de ;) Ciekawostka z Alexy: Cytat:Oponeo.de users come from these countries: Poland 52.8% Germany 29.9% Other countries 16.7%
|
|
Wiecie moze czy oponeo za granica sprzedaje poprzez inne domeny niz np. oponeo.de? Jak wiadomo google przyjacielem internauty jest wiec sprawdzalem pozycje oponeo.de w niemieckim googlu - slabo to wygladalo, dlatego pytam.
|
|
DeQue - widzisz ten napis w lewym gornym rogu wykresu? ;)
|
|
|
|