Widzę, że już wszyscy wstukali wyniki w excela :)
Rzeczywiście, pomijając wartość bezwględną osiagniętego zysku od razu mi się rzuciła w oczy marża. Strasznie niska wyszła. W komentarzu nie ma nic co by to tłumaczyło, oprócz tego:
i3d raport kwartalny napisał(a):Na realizację prognoz finansowych w stopniach wskazanych powyżej wpływ miało przesunięcie w czasie części projektów realizowanych przez Grupę i3D, których zakooczenie oraz rozliczenie przewidywano pierwotnie w IV kwartale 2011 roku. Projekty te znajdą swoje odzwierciedlenie w przychodach i wynikach za I kwartał 2012 roku.
I znowu wracamy do niejasnych rozliczeń dłuższych kontraktów, o których dyskutowaliśmy m.in. z Kasią i zadając pytania spółce, z których niewiele się dowiedzieliśmy.
Sugerowane obniżenie marż w tym kwartale jest najprostszym wytłumaczeniem - ale bądźmy szczerzy nie jedynym. Pozostają jeszcze koszty nie związane ze sprzedażą w tym kwartale, które mogły obniżyć zysk netto czy też ze sprzedaży - jeden przykład podał mrk, tzn zatrudnienie nowych pracowników i wszystkie koszty z tym związane. Ale za "dużo" brakuje w zysku jak na 4 nowych - to raczej nie to.
Ja osobiście przychylam się do mrk:
mrk napisał(a):Równie dobrze mogło to być związane ze wzrostem i ekspansją spółki
I tutaj może być sedno sprawy, bo po pierwsze jest nowa spółka zależna i3D inc. Pisano, że już rozpoczęła działalność operacyjną w USA. Przygotowanie biura, sali do pokazów lub jaskini w siedzibie tej spółki to mogą być kwoty i to spore! Dla mnie jest to oczywiste, że "koszty" tej spółki wpłynęły na wyniki i3D.
Wracając do Quazara do wersji Cave cieszyć może nabycie tego programu przez AGH w Krakowie - w kontekście poszukiwania i wydobycia gazu ( w tym łupkowego?), może w końcu od tej strony uda się im dostać do firm wykonujących próbne odwierty gazu łupkowego w Polsce. A środowisko firm badawczych bardzo zamknięte i wejście do takich firm od głównego wejścia wręcz niemożliwe.
Reasumując pokazane wyniki - to są takie sobie, oczywiście mogły być lepsze - ale wg mnie coś pomniejszyło zysk i to znacznie: ekspansja? Wszystko kosztuje...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj