PARTNER SERWISU
dyuakfqf
30 31 32 33 34
cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 25 stycznia 2012 18:54:26 przy kursie: 3,93 zł
pop napisał(a):
Brakuje nam jeszcze danych finansowych,ciekawy jestem jak rentowny jest to biznes

Ogólnie można przyjąć (oczywiście na podstawie Aduma), że rentowność wszystkich gałęzi (sieć, sprzedaż i wynajem) to 10-15%, ale jeśli ponad 70% przychodów jest ze sprzedaży sprzętu to niezły wynik jak na handel elektroniką. Niestety nie wiemy jak to ma się dla poszczególnych źródeł przychodów. Wydaje się, że Aduma pójdzie bardziej na sprzedaż sprzętu, a i3DNetwork prawdopodobnie też - ale w odróżnieniu od Adumy i wg mnie kupujący u nich podłogę będzie miał możliwość wstąpienia do tworzonej sieci interaktywnych prezentacji (bardzo duży plus - nie zostawią klienta samemu sobie, stworzą mu okazję do pozyskania reklamodawców oczywiście za niewielkim % od administracji...). Takie podejście do sprzedaży podłóg i wciąganiu kupujących do wspólnej sieci może przynieść im bardzo dynamiczny wzrost punktów sieci (powierzchni reklamowej).
Żeby mieć jeszcze pełny pogląd nie na sprzedaż sprzętu tylko na zarobki wynikające z wyświetlania treści reklamowej to trzeba by przeanalizować retowność na podstawie jakiejkoliwek firmy posiadającej sieć ekranów LCD...
Natomiast jeśli chodzi o niedawnych udziałowców i3D (Pan Siwczyk, Bubała i Majer) to kto wie czy ich nie zobaczymy w akcjonariacie i3DNetwork - ale to są moje takie gdybania...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

side
0
Wpisów: 59
Wysłane: 25 stycznia 2012 20:36:13 przy kursie: 3,93 zł
cad_man napisał(a):
Natomiast jeśli chodzi o niedawnych udziałowców i3D (Pan Siwczyk, Bubała i Majer) to kto wie czy ich nie zobaczymy w akcjonariacie i3DNetwork - ale to są moje takie gdybania..

Wg DI i3D posiada 99% udziałów w i3D Network, a 1% jest w posiadaniu Arkadiusza Patryasa. Jeśli przed emisja publiczną w akcjonariacie pojawili by się w/w, to nieładnie by to wyglądało.

cad_man
0
Wysłane: 25 stycznia 2012 21:02:08 przy kursie: 3,93 zł
Nie miałem na myśli etap już tylko ich udział właśnie podczas oferty prywatnej...Ale powtórzę to wszytko są gdybania... Równie dobrz mogą za kasę ze sprzedaży akcji i3D kupić podłogi od i3D i dołączyć się do tworzonej sieci...albo żyć z procentu lokaty... wszystko gdybanie
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

side
0
Wpisów: 59
Wysłane: 26 stycznia 2012 19:07:23 przy kursie: 3,70 zł
Obserwując ostatnie notowania mam nieodparte wrażenie, że niebawem pojawi się komunikat zawiadamiający o zejściu poniżej 5% przez JCK Investments Ltd

cad_man
0
Wysłane: 26 stycznia 2012 20:26:50 przy kursie: 3,70 zł
@Side
Gdyby JCK chciało w ten sposób wyrzucać akcje - poprzez NC - to niech poustawiają się na S co grosz z 200-300 akcjami - bo może się nie załapać na widowanie kursu. Gdyby zrobili jak pisze to od piątku by upchęli jakieś 100 tyś akcji bez zwałki w dniu wczorajszym... No cóż właściciele JCK nie grzeszą finezją!

p.s.
Jeśli to ich sprawka Think

Price_Bubble
0
Wpisów: 128
Wysłane: 26 stycznia 2012 23:54:16 przy kursie: 3,70 zł
Pytanie przy ostatnich dziennych wolumenach, kto zbiera akcje? Prywatni, czy nie? Jeżeli będzie komunikat, że JCK ma poniżej 5%, to może pojawi się, że ktoś inny ma powyżej 5%?

cad_man
0
Wysłane: 27 stycznia 2012 07:48:11 przy kursie: 3,70 zł
Może być tak, że ktoś nowy pojawi się w akcjonariacie przekraczając próg 5%, lub któryś z dotychczasowych zwiększa jeszcze zaangażowanie. Problemem może być to, że JCK do zejścia poniżej 5% niewiele trzeba (ca. 200 tyś) - a przekroczenie 5% lub wzrost zaangażowania dotychczasowego o kolejne 5% to trochę więcej akcji (ca. 460 tyś). Więc ewentualny komunikat o przekroczeniu progu może być dłuższą chwilę później od komunikatu zejścia poniżej progu.

p.s.
Tak przy okazji przez ostatnie 24h to forum wyświetlono ponad 1000 razy...
Edytowany: 27 stycznia 2012 07:50

SteV
0
Wpisów: 302
Wysłane: 30 stycznia 2012 17:38:27 przy kursie: 3,92 zł
Strasznie byłem ciekaw czy raport pojawi się w trakcie sesji czy też po. Troszke żałuje, że jednak po ponieważ byłem ciekaw reakcji jaką spowoduje. Widać będziemy mieli czas na spokojne zapoznanie się z nim.

cad_man
0
Wysłane: 30 stycznia 2012 17:52:27 przy kursie: 3,92 zł
Reakcje są dwie możliwe: kurs albo w górę albo w dół... Mnie natomiast intrygują obroty "reakcji" na wynik.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 30 stycznia 2012 18:05:02 przy kursie: 3,92 zł
SteV napisał(a):
Strasznie byłem ciekaw czy raport pojawi się w trakcie sesji czy też po. Troszke żałuje, że jednak po ponieważ byłem ciekaw reakcji jaką spowoduje. Widać będziemy mieli czas na spokojne zapoznanie się z nim.

zgodnie z uchwałą gpw raporty okresowe mają być publikowane albo przed albo po sesji, ale nie w trakcie.

SteV
0
Wysłane: 30 stycznia 2012 19:28:14 przy kursie: 3,92 zł
No i mamy raport. Do czytania: www.newconnect.pl/?page=get_eb...

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 30 stycznia 2012 19:37:13 przy kursie: 3,92 zł
zapomnieli zaokraglic ostatnia kolumne wykresu na 9 stronie - ktos wie dlaczego? Eh? jutro wodospad? Eh?
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

SteV
0
Wysłane: 30 stycznia 2012 19:51:41 przy kursie: 3,92 zł
Raport bez szaleństwa, fajerwerków i zaskoczeń. Prognozy w zakresie przychodów przekroczone, a poziom zysku w okolicach 90% na rok 2011. Wg mnie kurs powinien utrzymać się w podobnych widełkach w jakich tkwił przez ostatnie miesiące aż do czasu komercjalizacji Quazara (lub pojawiania się newsów dotyczących jego wchodzenia na rynek oraz rzucających troszkę więcej światła aby można było cokolwiek przewidzieć i grać pod wyniki). To tyle jeżeli chodzi o same suche wyniki.

Osobiście dla mnie jednak liczy się wartość inwestycyjna i rozwojowa spółki. Bardzo dużo potencjalnych możliwości rozkwitu w roku 2012. Bardzo trudno jednak przewidzieć efekt finansowy jaki mogą one mieć. Może być boom na podobną skale Snipera z City Interactive, może być niewypał. Tutaj tkwi największe ryzyko.

GregGoldi
0
Wpisów: 375
Wysłane: 30 stycznia 2012 20:02:31 przy kursie: 3,92 zł
Nie doszukuj się spisków tam gdzie ich nie ma.... Po prostu zapomnieli... Ot tak bez przyczyny. :D

Wyniki mogłyby być lepsze (ponad 100% planu)ale w sumie nie są złe.. Nie bardzo rozumiem to:
Przychody skonsolidowane 114% ale EBITDA 83.4% i zysk skonsolidowany 88%... Zeszli z marżą?
Edytowany: 30 stycznia 2012 20:04

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 30 stycznia 2012 20:05:28 przy kursie: 3,92 zł
a ja powiem tak, ja spodziewałem się więcej, natomiast sposób prezentacji tabeli na str. 4 ( skonsolidowane przychody 4.2011 do 4.2010) stanowi dla mnie przejaw upiększania raportu na siłę, co więcej wzrokowców wprowadza tak naprawdę w błąd ( specjaliści od 3dNot talking się wykazali pomysłowością)
i znowu dla mnie jest argumentem, że w wirtualu tej spółki rzeczy są prezentowane lepiej niż w realu... a wzrokowcom oceniającym po wysokości słupków sugeruje, że przychody wzrosły 3 krotnie:-)))

normalnie powinni zrobić os pionową od 0 i byłoby wszystko normalne i czytelne ( tylko dużo gorzej wyglądało )ale widać "komuś" bardzo zależało na lepszym wizerunku

oczywiście ktoś zaraz powie, że to nie jest zabronione... nie jest, to prawda ! ale "średnio" świadczy o spółce

"magikom" ze spółki, proponuję następnym razem dla lepszego efektu wzrokowego oś pionową tego wykresu zacząć od liczby równej przychodom kwartały poprzedniego wtedy wzrost przychodów o 18 % wygladałby jakby był 1000 %

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 30 stycznia 2012 20:10

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 30 stycznia 2012 20:19:16 przy kursie: 3,92 zł
akurat ta kolumna to błahostka. To jest bardzo często stosowana praktyka. Czasem uzasadniona czasem nie, ale nie oszukujmy się przecież przyjęcia wyników przez rynek to nie zmieni.
Ja na natomiast nie wiem dlaczego nie mogli napisać skąd wynikają dużo niższe marże chyba na wszystkich poziomach, chociaż mnie najbardziej interesuje zysk ze sprzedaży. Jednostkowo zarówno w tym jak i poprzednim roku na tym poziomie wynik jest taki sam mimo istotnego wzrostu przychodów. Teoretycznie mogło być jak sugeruje Greg, czyli że "zeszli" z marżą, ale mało mnie to przekonuje. Równie dobrze mogło to być związane ze wzrostem i ekspansją spółki. Przykładowo wysoki przyrost zatrudnienia powoduje wysoki wzrost kosztów wynagrodzeń, ale może być jeszcze niewidoczny w przychodach, gdyż nowo zatrudnieni pracują, ale efekty ich pracy jeszcze nie zostały "sprzedane". Wówczas taki spadek marży byłby tymczasowy, no ale tego się możemy tylko domyślać.

Price_Bubble
0
Wpisów: 128
Wysłane: 30 stycznia 2012 20:29:44 przy kursie: 3,92 zł
Wyniki chyba zgodne z oczekiwaniami wszystkich, którzy obserwują ten wątek. +/- zaskoczenia nie było.

Jestem ciekaw natomiast, czy prowadzone są jakieś rozmowy po VRGeo Consortium Meeting...

W IV kwartale 2011 roku i3D została laureatem XII edycji Rankingu Deloitte Technology Fast 50 Central Europe 2011. Spółka została wyróżniona w kategorii „Rising Stars”, jako jedna z najszybciej rozwijających się firm technologicznie innowacyjnych.

No i komercjalizacja Quazara - jak dla mnie to, że komercjalizacja nastąpi w 1 półroczu to istatna informacja, ale brakuje szczegółów.

GregGoldi
0
Wpisów: 375
Wysłane: 30 stycznia 2012 20:41:08 przy kursie: 3,92 zł
@bankrucik
Tez to zauważyłem.. Przez kilka sekund zastanawiałem się gdzie jest błąd, dopiero po chwili zauważyłem gdzie zaczyna się skala na słupkach :D

@mrk.
Tylko że planowali wzrost zatrudnienia i to nawet wyższy niż obecny.. Więc wpływ nowych ludzi na wyniki mnie nie przekonuje.. Niby jest wyjaśnienie że mają obsuwę i w pierwszym kwartale zaksięgują to co miało być teraz, ale...
Według mnie, spółka nie pokazała w raporcie nic rewelacyjnego, ale tragedii też nie ma... Pytanie co było w głowach inwestorów i czego się spodziewali... Jeśli grali "na szybko" pod wyniki to jutro wodospad. Mam jednak nadzieję że większość to ludzie cierpliwi :D

orzech
98
Wpisów: 915
Wysłane: 30 stycznia 2012 20:56:41 przy kursie: 3,92 zł
GregGoldi
wiem, że to moja subiektywna opinia i nic ona nie zmienia i nie wnosi, ale jeśli ktoś kupuje akcje i3d teraz i liczy " na szybko " to niestety stąpa po bardzo kruchym lodzie.
to spółka, która potrzebuje jeszcze czasu, czy i jak go wykorzysta, na ile uda się dalsza ekspansja to pytania na które nie znamy dzisiaj odpowiedzi - tutaj kupujemy przyszłość i siedzimy cierpliwie na tyłku zakładając, że owa przyszłość nie jest wcale taka odległawave

cad_man
0
Wysłane: 30 stycznia 2012 21:06:26 przy kursie: 3,92 zł
Widzę, że już wszyscy wstukali wyniki w excela :)
Rzeczywiście, pomijając wartość bezwględną osiagniętego zysku od razu mi się rzuciła w oczy marża. Strasznie niska wyszła. W komentarzu nie ma nic co by to tłumaczyło, oprócz tego:
i3d raport kwartalny napisał(a):
Na realizację prognoz finansowych w stopniach wskazanych powyżej wpływ miało przesunięcie w czasie części projektów realizowanych przez Grupę i3D, których zakooczenie oraz rozliczenie przewidywano pierwotnie w IV kwartale 2011 roku. Projekty te znajdą swoje odzwierciedlenie w przychodach i wynikach za I kwartał 2012 roku.
I znowu wracamy do niejasnych rozliczeń dłuższych kontraktów, o których dyskutowaliśmy m.in. z Kasią i zadając pytania spółce, z których niewiele się dowiedzieliśmy.

Sugerowane obniżenie marż w tym kwartale jest najprostszym wytłumaczeniem - ale bądźmy szczerzy nie jedynym. Pozostają jeszcze koszty nie związane ze sprzedażą w tym kwartale, które mogły obniżyć zysk netto czy też ze sprzedaży - jeden przykład podał mrk, tzn zatrudnienie nowych pracowników i wszystkie koszty z tym związane. Ale za "dużo" brakuje w zysku jak na 4 nowych - to raczej nie to.
Ja osobiście przychylam się do mrk:

mrk napisał(a):
Równie dobrze mogło to być związane ze wzrostem i ekspansją spółki

I tutaj może być sedno sprawy, bo po pierwsze jest nowa spółka zależna i3D inc. Pisano, że już rozpoczęła działalność operacyjną w USA. Przygotowanie biura, sali do pokazów lub jaskini w siedzibie tej spółki to mogą być kwoty i to spore! Dla mnie jest to oczywiste, że "koszty" tej spółki wpłynęły na wyniki i3D.

Wracając do Quazara do wersji Cave cieszyć może nabycie tego programu przez AGH w Krakowie - w kontekście poszukiwania i wydobycia gazu ( w tym łupkowego?), może w końcu od tej strony uda się im dostać do firm wykonujących próbne odwierty gazu łupkowego w Polsce. A środowisko firm badawczych bardzo zamknięte i wejście do takich firm od głównego wejścia wręcz niemożliwe.

Reasumując pokazane wyniki - to są takie sobie, oczywiście mogły być lepsze - ale wg mnie coś pomniejszyło zysk i to znacznie: ekspansja? Wszystko kosztuje...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

30 31 32 33 34

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 3,294 sek.

cznpsula
ugzevkfm
ytapejor
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pevrdubr
iqzenccb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat