PARTNER SERWISU
mizjdxyn
1 2 3 4
ynwestor
0
Wpisów: 208
Wysłane: 9 lutego 2012 18:03:12
Z tego, co się orientuję, to nie mogli poczekać. Prognoza jest wiążąca i skoro wiedzą, że się nie sprawdziła, to muszą ją skorygować. Coś mi się obiło o uszy, że korekta może różnić się od stanu faktycznego o max 10%.

Proszę o komentarz kogoś zorientowanego. Może ekipa z SW się wypowie, czy Zarząd musi ogłaszać korektę prognozy, jeśli posiada info, że nie jest wiarygodna?

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 9 lutego 2012 20:49:30
Regulamin ASO Załącznik 3 paragraf 3 ust. 3 pkt. 15 www.newconnect.pl/pub/regulacj...
jest to różnica co najmniej 20%
Edytowany: 9 lutego 2012 20:50

ynwestor
0
Wysłane: 9 lutego 2012 22:02:16
Dzięki thumbright

W przypadku Plasma różnica była większa niż 20%, więc korekta była konieczna.

Wg mnie w przypadku dużego rozliczenia bardzo łatwo przestrzelić prognozę. Mam nadzieję jednak, że w I Q Plasma nadrobi wyniki i dalsze prognozy będą już realizowane (co najmniej) zgodnie z planem.

W najbliższym czasie (minimum pół roku) swojego pakietu sprzedawać nie zamierzam, a może i dokupię.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 13 października 2012 03:57:44 przy kursie: 8,31 zł
Omówienie wyników za 2-gi kwartał 2012 dla Plasma System.

Spółka swym profilem działalności idealnie pasuje do pierwotnych założeń przyświecających utworzeniu rynku New Connect. To, czym się tam zajmują, to zaawansowana inżynieria materiałowa. Rynek bardzo ciekawy. Przez niektórych postrzegany wręcz jako innowacyjna nisza, w której nasz kraj miałby szansę się strategicznie ulokować.

Jak będzie, zobaczymy. Już teraz za to wiadomo, że takimi branżami rządzi jedno hasło: aby stać, trzeba biec. Przekładając to na język biznesu – działalność spółki jest kapitałochłonna. Kapitału wymagają prace badawczo-rozwojowe.

Spółka prowadzi szereg takich projektów wspomagając się dotacjami. Pamiętajmy jednak, że długoterminowo, to kroplówka, którą kiedyś trzeba będzie odstawić. Z jednej strony więc to plus, z drugiej - czynnik ryzyka. Ocenę Spółki utrudnia moim zdaniem fakt, że takich ambiwalentnych stwierdzeń można przytoczyć tu więcej.

- Rynek dla produktów Spółki jest w Polsce stosunkowo mały. Z drugiej strony dla samej firmy jest w zasadzie bezkresny (300m zł wobec 30m sprzedaży za 2011r.).
- Stadium rozwoju tego rynku w Polsce można określić mianem „w powijakach”. Zarząd liczy na to, że Polska pójdzie drogą przemysłu niemieckiego, który np. w przypadku natryskiwania naddźwiękowego (HVOF) wyprzedza nas o jakieś 25 lat.
- Stosunkowo płytki rynek powoduje, że konkurencja jest ograniczona, ponieważ nie interesują się nim duzi gracze. Jego pogłębienie może jednak tę sytuację zmienić.
- Technologie, które Spółka stosuje lub nad którymi pracuje (takie jak natryskiwanie plazmowe czy napawanie laserowe) są zaawansowane, a prowadzone wewnętrznie projekty badawczo-rozwojowe generują własny know-how. Stanowi to niewątpliwie barierę wejścia dla konkurentów. Z drugiej strony główni konkurenci firmy to operujący międzynarodowo Flame Spray oraz Sulzer Metco. Podmioty, które mają potencjał, aby tę barierę przełamać.
- Ale patrząc na sprawę jeszcze inaczej, można sobie wyobrazić, że gdyby miało dojść do zwiększonego zainteresowania w/w podmiotów naszym rynkiem, Plasma mogłaby być potencjalnym celem przejęcia. Mógłby to być dla akcjonariuszy ciekawy wariant wydarzeń.

Wiele zależy od rozwoju krajowego popytu. Spółka mocno koncentruje się na zastosowaniach związanych z energetyką. Historycznie dało to już o sobie negatywnie znać w postaci opóźnień w uruchamianiu realizacji projektów energetycznych. Biorąc pod uwagę, że energetyka chyba wreszcie nabiera inwestycyjnego rozpędu, przychody Plasmy również powinny rosnąć. Potwierdza to niejako pierwsze półrocze 2012r. Dodatkowo w wypowiedziach Zarządu można wyczuć spore nadzieje związane z transportem szynowym. Chodzi o własny projekt badawczy nt. zmniejszenia zużycia kół. Tylko, że to kolej… Dobrze, że produkty Spółki mają zastosowanie w wielu innych branżach.

Plasma System nie jest start-up’em. Ani technologicznie, ani biznesowo. W pierwszym przypadku historia firmy sięga 1996 roku. Jako samodzielny podmiot działa od 2004 roku. Powiązana z debiutem giełdowym emisja akcji zainicjowana była dojściem do 100% wykorzystania mocy i koniecznością ich powiększenia.

Sprytnie zdefiniowano dla firmy niszę konkurencyjną. Oferuje ona produkty na wysokim poziomie technologicznym jednocześnie oferując bardziej atrakcyjne ceny. Ceny te dają jednak całkiem przyzwoitą marżę zysku na sprzedaży. Ostanie kwartały zaś pokazują, że co do samej sprzedaży możemy mieć do czynienia z przełomem.

kliknij, aby powiększyć

(*) Spółka stosuje rodzajowy układ rachunku wyników.

Przełomem zresztą zaplanowanym – prognoza na 2012r (opublikowana w lutym 2011) to 24,6m sprzedaży i 4,2m zysku netto. Wprawdzie w 2011r. zrealizować się jej nie udało, ale teraz wygląda to dużo lepiej. Interesujące jest to, że biznes dzięki takiej polityce cenowej może być acykliczny (nie: antycykliczny). Koniunktura mu sprzyja, bo rośnie naturalny popyt ze strony przemysłu. W czasie dekoniunktury klientów napędzają niższe, niż u konkurencji ceny. Tak przynajmniej widzi to Zarząd. Jednak spowolnienie, w które obecnie wchodzimy, raczej nie zweryfikuje negatywnie tej hipotezy, ponieważ firmie powinien sprzyjać dopiero rozpoczynający się inwestycyjny boom w energetyce.

Dodajmy, że wynik operacyjny jest regularnie poprawiany przez pozostałe przychody operacyjne. Te zaś napędzane są rozliczanymi dotacjami.

Nie podoba mi się progresja cash flow. A właściwie jej brak. Pomijam tu już rok 2010, ale w roku 2009 CF skorygowany o zapasy, należności i zobowiązania krótkoterminowe wyniósł +1,9m (przy sprzedaży 9,7m). W roku 2011 sCF wyniósł +2,0m (przy sprzedaży 13,2m).Wspomnę ponownie, że na całkowite przepływy duży wpływ mają przyznawane dotacje.

Zobowiązania krótkoterminowe na półrocze 2012r. nieco przekroczyły aktywa obrotowe. Szybki wzrost najwyraźniej wprowadził do bilansu turbulencję. To zawsze jest sygnał ostrzegawczy.

Do pozytywów należy zaliczyć fakt, że w czerwcu zakończony został projekt związany z produkcją ekranów do kotłów energetycznych (całkowity koszt: 21,4m złotych – to daje wyobrażenie o kapitałochłonności branży). Teraz trzeba przekuć to w zwrot, a przede wszystkim wpływy do firmy.

Reasumując:
Za spółką przemawia to, że nie jest raczkującym biznesem. Nie należy więc obawiać się czy wybór branży, rynku itp. był trafiony. Zagrożeniem, a jednocześnie szansą jest kooperacja (bądź jej zamiar) ze specyficznymi sektorami jak energetyka i kolej. Szansą i zagrożeniem jest etap cyklu życia Spółki. Mianowicie gwałtowny wzrost sprzedaży. Szansą i (jednak) zagrożeniem jest rozwój na bazie dotacji. Z jednej strony to ekstra napęd; z drugiej powstaje pytanie, jak szybko firma będzie się rozwijać, gdy ten - w zasadzie sztuczny - dopływ ustanie.

Kluczem do długoterminowego powodzenia będzie nie tylko wykazywanie rachunkowych zysków, ale również generowanie proporcjonalnych przepływów operacyjnych. Ponieważ firma wygląda obiecująco, tego właśnie bardzo mi brakuje.

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

vanGaild
PREMIUM
0
Wpisów: 187
Wysłane: 22 października 2012 17:04:31 przy kursie: 8,21 zł
Zysk netto:
Q1 847 tys.
Q2 887 tys.
H1: 1,735 tys.
Prognoza na 2012: 4,200 tys.
Kapitalizacja: ~16,3 mln.

Widać niewidzialna ręka rynku wskazuje, że wyniki są jednorazowe i prognozy nie da się zrealizować.

Dodatkowo spółka szykuje 2 nowe projekty – kołowy i laserowy, które powinny przyśpieszyć rozwój w 2014 i 2015. Na razie rynek nie wierzy, że projekty wygenerują pozytywny cash flow.

Na razie kurs ma tendencję spadkową – czy aby niewidzialna ręka nie jest zbyt surowa? Think

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 22 października 2012 18:48:34 przy kursie: 8,21 zł
spółka technologicznie ciekawa - sam o niej dużo czytałem i szukałem. Było to pare miesięcy temu więc mam w pamięci tylko ogólne spostrzeżenia względem niej. Jednym z czynników "niepewnych" spółki jest sposób wykonywania projektów dofinansowanych z UE. Dziwna sytuacja - z jednej strony cieszy duże finansowanie tych projektów, ale z drugiej strony część (duża? mała?) trafia do firm zewnętrznych. Nie chcę tutaj nic insynuować ale coś mi kołata w głowie, że dostawały to spółki zależne od głównego akcjonariusza... Warto również zainteresować się terminami realizacji kontraktów, o których wiadomo z komunikatów - gdyby wszystkie zostały zrealizowane w tym roku to być może wyniki byłyby zbliżone do prognozy.
Co innego fakt, że czekają nas duże inwestycje związane z energetyką a co za tym idzie zabezpieczeniem powierzchni, które oferuje spółka.
Jak zwykle są plusy i minusy - ale zanim ktoś nabędzie akcje, warto prześledzić powiązania między głównymi akcjonariuszami (jakie ich grupa posiada jeszcze spółki i co robią)...wave
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

vanGaild
PREMIUM
0
Wysłane: 23 października 2012 11:40:18 przy kursie: 8,45 zł
@ cad man
skad informacje o powiazaniach ze spółkami z grupy? jeśli to tylko fundusze unijne to jest to punkt naganny - jeśli spółki z grupy są poddostawcami w core biznesie - i główny akcjonariusz może sterować rentownością biznesu - to raczej spółkę skreśla ...

cad_man
0
Wysłane: 23 października 2012 12:13:13 przy kursie: 8,45 zł
pisałem o wnioskach, do których doszłem szukajac w necie info o spółce - bo spółka mi sie podoba. moze nawet wysylalem emaila i dostalem odp. od spolki.
zeby ci podac linki musialbym jeszcze raz szukac informacji o spółce i calej grupie angry3
byc moze moje wnioski byly bledne - ale gdzie bylo ze pmx mial kupic spolke (spory pakiet jak nie wiekszosciowy) - mieliby jak znalazł teraz przy budowie elektrowni! Ale chyba coś nie wyszło... Ale co?
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

vanGaild
PREMIUM
0
Wysłane: 23 października 2012 13:06:31 przy kursie: 8,45 zł
tez sie kontaktowalem ze spolka i musze przyznac ze jestem zadowolony z podejscia do drobnych akcjonariuszy - dostlem dosc obszerne odpowedzi na moje pytania.
Jesli jest jakas plama - to naprawde szkoda, bo spółka zasługuje na większą kapitalizację niż 16mln.

Na razie mam nadzieje na realizacje 4.2mln zysku netto.

Z mniej pozytywnych informacji - z informacji ze spółki dowiedziałem się że moce produkcyjne są wykorzystane w 100% z czego wnioskuję, że by zwiększyć skale w przyszłości będą porzebne będą nowe inwestycje. W raporcie za 2011r. zarząd wspominał o planach emisji akcji.

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 26 października 2012 18:53:14 przy kursie: 9,40 zł
witam na forum tej ciekawej spółeczki.

dziś pojawiły się 2 całkiem konkretne kontrakty

www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...

www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...

razem okolo 45 mln netto w okresie 2 lat.

na dzień dobry po wstępnej lekturze komunikatów i raportów mam pytanie. Jak spółka rozlicza otrzymane dotacje? są one w przychodach operacyjnych czy zwiększają kapitał własny?

vanGaild
PREMIUM
0
Wysłane: 29 października 2012 12:18:01 przy kursie: 10,60 zł
wydaje mi się że 2 wspomniane kontrakty sumują się do 35mln. nie 45mln.
35 to i tak prawie 150% rocznej sprzedaży więc całkiem sporo - jeśli wierzyć, że konkurencja jest niska - marża powinna być co najmniej zadowalająca ... zobaczymy.

wg. informacji jakie dostałem od spółki - dotacje są rozliczane przez przychody.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 29 października 2012 15:25:37 przy kursie: 10,60 zł
flesz napisał(a):
Jak spółka rozlicza otrzymane dotacje? są one w przychodach operacyjnych czy zwiększają kapitał własny?

To nie tak. Jest metoda przychodowa i tzw. kapitałowa, ale dotacje zawsze w końcu zwiększają kapitał własny. I zawsze efektywnie poprzez wynik. Na NewConnect, czyli wg ustawy o rachunkowości, można to robić metodą przychodową (przez pozostałe przychody operacyjne).

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 29 października 2012 21:15:22 przy kursie: 10,60 zł
Cytat:
ale dotacje zawsze w końcu zwiększają kapitał własny

to jest oczywiste, bardziej chodziło mi o to, czy to co pokazują w wynikach śródrocznych jako przychody zawiera otrzymane dotacje...

nie widze duzych różnic miedzy wynikiem na sprzedazy a wynikiem na dzialnosci operacyjnej, wiec chyba te duze dotacje ktorymi chwalą sie w raportach (ze już otrzymali) wiszą jeszcze nierozliczone na rozliczeniach miedzyokresowych i na wynik (kapitał wlasny) jeszcze nie wplynely?

cad_man
0
Wysłane: 29 października 2012 21:53:27 przy kursie: 10,60 zł
wygląda na to, że dotacje są w rozliczeniach międzyokresowych - rafsty proszę o potwierdzenie...
Jeśli tak to kwota około 5mln zł dotacji nierozliczonych (czyli koszty) wydaje się mała - ale biorąc pod uwagę wysokość przyznanych dotacji do projektów, a raczej wartość samych projektów jest dosyć znaczna i tutaj m.in. moje wątpliwości czy spółkę na to stać?

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 29 października 2012 23:11:42 przy kursie: 10,60 zł
jezeli dotacje już otrzymane są w rozliczeniach międzyokresowych, to spółka nie wykazała ich jeszcze w kapitalach wlasnych? to tez pytanie do rafsty ;)

cad_man
0
Wysłane: 8 listopada 2012 11:34:50 przy kursie: 11,96 zł
spółka zaprezentowała niezłe - o ile nie powiedzieć b.dobre - wyniki za 3Q:

www.newconnect.pl/?page=1045&a...

nie pozostaje nic innego jak pogratulować i życzyć utrzymania dynamiki wzrostu wyników w następnych kwartałach love4

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 8 listopada 2012 11:49:56 przy kursie: 11,96 zł
wobec takich wyników za IIIq zrealizowanie prognozy staje się bardzo realne. (4,2 mln netto przy 2 mln akcji)

c/z = 5 przy tak rozwijającej się firmie to lekka przesada.

co na to rynek?

ynwestor
0
Wysłane: 8 listopada 2012 12:31:47 przy kursie: 11,96 zł
Kurs wystrzelił. W tym momencie oferty sprzedaży są ponad 7% nad kursem salute

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 8 listopada 2012 12:40:00 przy kursie: 11,96 zł
tu w akcjonariacie jest już jeden fundusz, co jest rzadkością na NC. Allianzowi brakuje 15k akcji do przekroczenia 10%.
Nie zdziwiłbym się też gdyby zechciały sie pojawić kolejne.
Edytowany: 8 listopada 2012 12:42

ynwestor
0
Wysłane: 8 listopada 2012 14:19:56 przy kursie: 11,96 zł
Już +12%. Myślę, że po takim raporcie zasięg wzrostów jest wysoki.

wave Rafstywave , czy rzucisz swoim krytycznym okiem na raport? Podjąłbyś się wyceny?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE PLASMA

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,365 sek.

wxcwmbyd
ryvjqsax
dcvmbsux
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fflvbful
hgrhkdgs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat