Zaciekawiły mnie dzisiejsze duże obroty - ponad 1 mln zł i wzrost kursu o 40% (handel zatrzymany na widałach na poziomie +60%). Spółka zmieniła strategię:
"Spółka będzie działać jako fundusz private equity inwestujący w udziały i akcje perspektywicznych spółek z branży TMT (Technology, Media, Telecomunication)."Spółka zrobiła emisję akcji serii F - ponad 165 mln akcji po cenie 0,20 zł (20 gr) - do spółki wpłynęło ponad 33 mln zł. Akcje serii F były obejmowane w ofercie prywatnej (36 osób).
Więc na dzień dzisiejszy jest ~ 183 mln akcji a wartość księgowa to 33 mln zł --> 18 gr na akcję a cena akcji.... 7-8 gr...
Wyniki za IVkw nie są zadawalające dla osób lubiących spółki z zyskiem - bo była wykazana strata na poziomie 225 tyś zł. Natomiast w drugiej połowie 2011 roku spółka kupiła po 100% udziałów w spółkach: NOVIAN TMT S.A. i ITVENT S.A. Nigdzie nie mogę znaleźć za ile ja nabyto i ile te spółki mogą być warte i w raporcie tym napisano, że
"Zarząd Spółki FUTURIS S.A. skorzystał z przysługującego mu prawa odejścia od konsolidacji [...] i zrezygnował z konsolidacji sprawozdań finansowych nabytych spółek NOVIAN TMT S.A. oraz ITVENT S.A.". I tyle w temacie. Chyba, że się cofnąć do raportu za IIIkw gdzie tez padło to samo stwierdzenie ale dodano, że
"Wartośd portfela inwestycyjnego tych spółek nie uległa znaczącym wahaniom w okresie od dnia nabycia do dnia sporządzenia niniejszego sprawozdania finansowego." Podano natomiast w raporcie za IVkw :
"FUTURIS S.A. posiada 100% akcji NOVIAN TMT S.A. oraz 100% akcji ITVENT S.A. Spółka nie
dokonywała przeszacowań ww. aktywów finansowych. Projekty inwestycyjne, zgodnie ze strategią
FUTURIS S.A. prowadzone są za pośrednictwem ww. spółek."No to ja juz nie wiem skąd strata - dlatego "nie lubię" takich spółek.
Prawdziwą łamigłówką jest natomiast dzisiejszy komunikat o zmianach w akcjonariacie:
www.newconnect.pl/?page=1045&a...wg tego komunikatu Runicom i Runicom Capital nabyły razem: 74 031 055 akcji, a dodając udziały ROWING CAPITAL mają w sumie 77.829.492 akcji tj. 42,48% w kapitale zakładowym oraz 43,97% w ogólnej liczbie głosów.
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj