PARTNER SERWISU
jmttylpq
1 2 3 4

Tydzień z biurem maklerskim Alior Banku 10-16 kwietnia

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 11 kwietnia 2012 19:13:24
@Marcin Mierzwa

Cytat:
Vox rozumiem, że chodzi Ci o aplikację Alior Trader. Obecnie trwają prace nad bardziej rozbudowaną drugą wersją aplikacji. Po ich zakończeniu rozpoczniemy testy wersji webowej, umożliwiającej korzystanie z aplikacji na wszystkich urządzeniach z zainstalowaną przeglądarką www i z dostępem do Internetu. Nie chciałbym jednak na tą chwilę podawać konkretnego terminu wdrożenia tej funkcjonalności.

Nie obraziłbym się również na taką funkcjonalność dla GPW. NOL3 na IPADZIE dzialac nie działa :-(

Bonzai
0
Wpisów: 98
Wysłane: 11 kwietnia 2012 23:01:03
Witam

Mój problem dotyczy nowego serwisu DM Alior Banku broker.aliorbank.pl. Po zalogowaniu się do pełnej części serwisu, a następnie wybraniu zakładki Narzędzia, następnie profil spółki wpisuję np. "Budimex" wyświetla nam się strona poświęcona spółce: Budimex SA (BDX), mamy tu ogólnie informacje, analizę fundamentalną. Gdy klikam na zakładkę "wycena" wyświetla mi się na przykład: "Zestawienie wycen akcji spółki różnymi metodami

Podsumowanie: Wartość jednej akcji spółki mieści się w przedziale od 63,24 zł do 105,39 zł. Aktualna cena jednej akcji wynosząca 85,50 zł wskazuje na optymalną wycenę rynkową.

Potencjał zmiany kursu:-1% ". Gdy chcę wpisać nazwię innej spółki, np. PGE wyskakuje mi ponownie wszystko: Ogólne informacje, analiza fundamentalna lecz dane przy analizie są identyczne jak spółki wcześniej sprawdzanej, a nie takie jakie powinny być dla tej spółki. Gdy wybiorę kolejną inną spółkę, to znowu Informacje ogólne będą dla wybranej spółki ale analiza fundamentalna ciągle pozostaje dla Budimexu. Dopiero np. za 5-tym razem te dane się zmienią dla nowo wybranej spółki.
Problem występuje w Google Chrome, Opera, internet explorer 9 32 i 64 bit. Problem występuja także gdy wybiorę "Skaner fundamentalny", dane ciągle pozostają dla pierwszej sprawdzanej spółki i nie chcą się odświeżyć.
Czy znają Państwo sposób na rozwiązanie tego problemu?

Poza tym czy DM Alior Banku rozważa wprowadzenie do oferty rynki zagraniczne i tak, jak jest to w Supermarkecie Funduszy Inwestycyjnych mBanku, fundusze inwestycyjne bez opłat za prowizję dystrybucyjną. Tak aby z zainwestowanego 1000 zł pracowało 1000zł, a nie np. 950. Chętnie skupiłbym swoje środki w jednym miejscu, a nie w kilku, jak do tej pory.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 11 kwietnia 2012 23:35:23
Chciałbym zapytać w jaki sposób wyliczany jest u Państwa depozyt wstępny dla opcji. Depozyt składa się w Państwa biurze z depozytu właściwego i depozytu wstępnego. Depozyt właściwy to 100% depozytu wyliczonego zgodnie z MPKR (przynajmniej niedawno tak było). W jaki sposób (zgodnie z jakim wzorem) wyliczany jest depozyt wstępny?

Próbowałem już kiedyś ustalić sposób wyliczania depozytu poprzez rozmowę telefoniczną z konsultantami biura, ale udało mi się tylko dowiedzieć, że nie potrafią mi takiej informacji udzielić.

Szpaku
0
Wpisów: 6
Wysłane: 12 kwietnia 2012 09:45:14
Jeszcze pytanie odnośnie NOL:
czy jest możliwość wprowadzenia takiej opcji w ustawieniach, dzięki której po przełączeniu zakładek nie będą zmieniały się wykresy?

I ogólne pytanie odnośnie oferty:
czy rozważacie/planujecie poszerzenie swojej oferty o akcję rynku amerykańskiego ?

Pozdrawiam.

Marcin Mierzwa
0
Wpisów: 52
Wysłane: 12 kwietnia 2012 12:54:13
Bonzai napisał(a):
Witam

Mój problem dotyczy nowego serwisu DM Alior Banku broker.aliorbank.pl. Po zalogowaniu się do pełnej części serwisu, a następnie wybraniu zakładki Narzędzia, następnie profil spółki wpisuję np. "Budimex" wyświetla nam się strona poświęcona spółce: Budimex SA (BDX), mamy tu ogólnie informacje, analizę fundamentalną. Gdy klikam na zakładkę "wycena" wyświetla mi się na przykład: "Zestawienie wycen akcji spółki różnymi metodami

Podsumowanie: Wartość jednej akcji spółki mieści się w przedziale od 63,24 zł do 105,39 zł. Aktualna cena jednej akcji wynosząca 85,50 zł wskazuje na optymalną wycenę rynkową.

Potencjał zmiany kursu:-1% ". Gdy chcę wpisać nazwię innej spółki, np. PGE wyskakuje mi ponownie wszystko: Ogólne informacje, analiza fundamentalna lecz dane przy analizie są identyczne jak spółki wcześniej sprawdzanej, a nie takie jakie powinny być dla tej spółki. Gdy wybiorę kolejną inną spółkę, to znowu Informacje ogólne będą dla wybranej spółki ale analiza fundamentalna ciągle pozostaje dla Budimexu. Dopiero np. za 5-tym razem te dane się zmienią dla nowo wybranej spółki.
Problem występuje w Google Chrome, Opera, internet explorer 9 32 i 64 bit. Problem występuja także gdy wybiorę "Skaner fundamentalny", dane ciągle pozostają dla pierwszej sprawdzanej spółki i nie chcą się odświeżyć.
Czy znają Państwo sposób na rozwiązanie tego problemu?

Poza tym czy DM Alior Banku rozważa wprowadzenie do oferty rynki zagraniczne i tak, jak jest to w Supermarkecie Funduszy Inwestycyjnych mBanku, fundusze inwestycyjne bez opłat za prowizję dystrybucyjną. Tak aby z zainwestowanego 1000 zł pracowało 1000zł, a nie np. 950. Chętnie skupiłbym swoje środki w jednym miejscu, a nie w kilku, jak do tej pory.

Musimy przyznać, że nie udało nam się powtórzyć opisanego błędu. Czy możesz nam przesłać screenshot, na którym będzie widać adres url w przeglądarce dla dwóch opisanych przez Ciebie sytuacji w profilu spółki na adres kontakt.bm@alior.pl? Prośba również o weryfikację czy narzędzie zachowuje się analogicznie pod przeglądarką Firefox?

Odnośnie pytania o rynki zagraniczne i ofertę funduszy inwestycyjnych bez prowizji dystrybucyjnej to na tą chwilę nie mamy w planach tego typu wdrożeń, jednak nie możemy wykluczyć, że weźmiemy je pod rozwagę w przyszłości.

wapkil napisał(a):
Chciałbym zapytać w jaki sposób wyliczany jest u Państwa depozyt wstępny dla opcji. Depozyt składa się w Państwa biurze z depozytu właściwego i depozytu wstępnego. Depozyt właściwy to 100% depozytu wyliczonego zgodnie z MPKR (przynajmniej niedawno tak było). W jaki sposób (zgodnie z jakim wzorem) wyliczany jest depozyt wstępny?

Próbowałem już kiedyś ustalić sposób wyliczania depozytu poprzez rozmowę telefoniczną z konsultantami biura, ale udało mi się tylko dowiedzieć, że nie potrafią mi takiej informacji udzielić.

KDPW wylicza właściwe depozyty zabezpieczające według metodologii SPAN. Kalkulacja parametrów depozytu wstępnego w Biurze Maklerskim odbywa się zgodnie Modelem Portfelowej Kalkulacji Ryzyka (MPKR). Biuro przyjęło model, w którym wykorzystuje otrzymywane codziennie z KDPW wartości depozytów na poziomie depozytu właściwego, a system informatyczny w oparciu o zaimplementowaną metodologię Modelu Portfelowej Kalkulacji Ryzyka (MPKR) i uwzględniając parametr zwiększający 120% wylicza depozyt wstępny. Dokument opisujący w jaki sposób wyliczany jest depozyt znajduje się www.kdpwccp.pl/pl/zarzadzanie/... dokument: Zasady wyznaczania depozytów zabezpieczających w relacji klient-biuro maklerskie – metodologia MPKR.

W przypadku opcji model MPKR jest bardzo skomplikowany, zarówno w przypadku portfela jak i pojedynczego instrumentu. Dlatego polecam do wyliczania, kontroli depozytu wykorzystywać kalkulator (arkusz Excel) www.kdpwccp.pl/pl/zarzadzanie/... dokument: Arkusz do obliczania minimalnych wstępnych depozytów zabezpieczających W arkuszu w zakładce „Dane” należy zmienić parametr zwiększający wysokość depozytu zabezpieczającego ze 100% na 120%. Wprowadzając odpowiednio ilości otwartych pozycji można dokonać kalkulacji depozytu zabezpieczającego (właściwego – parametr 100% lub wstępnego – parametr 120%) zarówno dla pojedyńczego instrumentu jak i dla portfela z uwzględnieniem korelacji.

Szpaku napisał(a):
Jeszcze pytanie odnośnie NOL:
czy jest możliwość wprowadzenia takiej opcji w ustawieniach, dzięki której po przełączeniu zakładek nie będą zmieniały się wykresy?

I ogólne pytanie odnośnie oferty:
czy rozważacie/planujecie poszerzenie swojej oferty o akcję rynku amerykańskiego ?

Pozdrawiam.

W zakresie NOL3 nie mamy niestety możliwości wprowadzenia takich ustawień. Natomiast odnośnie akcji rynku amerykańskiego możemy Ci zaproponować CFD (kontrakty na różnice kursowe) dostępne za pośrednictwem platformy Alior Trader. W platformie dostępnych jest 20 kontraktów na spółki amerykańskie m.in. Google, Dell, Visa. Szczegółowa lista dostępnych instrumentów zawarta jest w Komunikacie Dyrektora Biura Maklerskiego.
Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku

tim27
0
Wpisów: 1
Wysłane: 12 kwietnia 2012 13:56:38
A mnie interesuje czy biuro maklerskie planuje wprowadzenie bieżącego zestawienia zysków i strat na papierach wartościowych (taki bieżący PIT-8C). Zdecydowanie pomogłoby to pod koniec roku w sprawach podatkowych.

Marcin Mierzwa
0
Wysłane: 12 kwietnia 2012 14:14:05
Owszem planujemy wprowadzenie funkcjonalności, która dostarczy informacji na temat wyniku finansowego uzyskanego z przeprowadzonych operacji giełdowych, jednakże na tą chwilę nie możemy podać konkretnej daty jej wdrożenia. Obecnie musimy poświęcić cały nasz czas i zasoby na wprowadzenie zmian wynikających z migracji platformy transakcyjnej Giełdy Papierów Wartościowych na Uniwersalną Platformę Obrotu NYSE Technologies™ (UTP – Universal Trading Platform).

Szpaku
0
Wpisów: 6
Wysłane: 12 kwietnia 2012 14:26:33
Marcin Mierzwa napisał(a):

W zakresie NOL3 nie mamy niestety możliwości wprowadzenia takich ustawień. Natomiast odnośnie akcji rynku amerykańskiego możemy Ci zaproponować CFD (kontrakty na różnice kursowe) dostępne za pośrednictwem platformy Alior Trader. W platformie dostępnych jest 20 kontraktów na spółki amerykańskie m.in. Google, Dell, Visa. Szczegółowa lista dostępnych instrumentów zawarta jest w Komunikacie Dyrektora Biura Maklerskiego.

O CFD na akcje oczywiście wiem, natomiast moje pytanie dotyczyło bezpośredniego dostępu do instrumentu bazowego (akcji na NYSE i NASDAQ). Rozumiem, że Twoja odpowiedź oznacza, iż takiej oferty w najbliższym czasie się nie spodziewać?

Pozdrawiam.
Edytowany: 12 kwietnia 2012 14:26

Marcin Mierzwa
0
Wysłane: 12 kwietnia 2012 15:17:44
Tak, dokładnie. Na tą chwilę nie pracujemy nad taką funkcjonalnością, ale jak pisałem wyżej, nie wykluczamy takiej możliwości w przyszłości.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 12 kwietnia 2012 16:11:14
Ostatnio Alior uruchomił portal informacyjny Alior Broker, dostępny pod adresem https://broker.aliorbank.pl/
Jest to zestaw narzędzi, bieżących informacji i analiz dla klientów Biura Maklerskiego.

Chciałbym zauważyć, że wśród partnerów oprócz Reutersa dostarczającego aktualności i sygnały inwestycyjne, jest także StockWatch.pl, który dostarcza dane fundamentalne i narzędzia. Po zalogowaniu dostępne są w zakładce Narzędzia.

kliknij, aby powiększyć

Profil spółki zawiera dane znajdujące się też w SW na monitorach spółek, poniżej fragment.

kliknij, aby powiększyć

Jest też ten sam skaner fundamentalny, co ten dostępny w StockWatch.pl.

kliknij, aby powiększyć

Na podobnej zasadzie i w oparciu o te same dane działa również znany z SW Ranking wycen.

Mam pytanie czy portal będzie dalej rozbudowany i w którą stronę? Na rynku są różne modele: z jednej strony Bossa stawiająca na treści autorskie i edukację, z drugiej strony BZWBK o profilu bardziej informacji instytucjonalnej, z trzeciej strony biura nie mają nic albo prawie nic. Alior Broker już fajnie wypełnił lukę i pytanie jak się dalej pozycjonujecie?
Edytowany: 12 kwietnia 2012 16:13

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 12 kwietnia 2012 16:41:34
Przypomniała mi się jedna rzecz która w Aliorze jest tragiczna:

Historia transakcji jest ograniczona do 90 dni. I jak tu robić zestawienie roczne -
trzeba na raty.
Bardzo niewygodne.

Jesli chodzi o rynki zagraniczne, to CFD to troche mało. Przydałoby się mieć dostęp do rynku akcji chociaż dla najważniejszych światowych parkietów.
Edytowany: 12 kwietnia 2012 16:44

Marcin Mierzwa
0
Wysłane: 12 kwietnia 2012 16:47:55
W zakresie portalu broker.aliorbank.pl mamy bardzo dużo planów i pomysłów. Chcielibyśmy stworzyć jeden duży portal łączący zagadnienia z zakresu rynku Forex i GPW. Nie chciałbym pisać za dużo, żeby nie zapeszyć, ale możecie być pewni, że nie przystaniemy w miejscu. Już teraz wszyscy czytelnicy portalu mogą obserwować komentarze online naszych analityków i maklerów, którzy każdego dnia dzielą się z użytkownikami swoimi opiniami na temat sytuacji na rynku i konkretnych spółkach.

Zachęcam również do logowania się do pełnej wersji portalu. Aby mieć bezpłatny dostęp do wszystkich danych, o których wspomina WatchDog (StockWatch, Reuters) wystarczy posiadać rachunek brokerski lub Alior Trader w Biurze Maklerskim Alior Banku.

Zalogowani użytkownicy mogą także zapoznać się z naszą edukacją. Głównym celem podczas jej przygotowywania było wyjaśnienie zagadnień jak najprostszym językiem, dostępnym dla każdego inwestora, bez względu na stopień zaawansowania w temacie inwestycji.

Aby móc się prawidłowo zalogować do serwisu, należy przy rejestracji na portalu podać adres email analogiczny do tego podanego w Systemie Bankowości Internetowej w Alior Banku. W przypadku jakichkolwiek problemów nasi konsultanci są do Waszej dyspozycji.
Edytowany: 12 kwietnia 2012 16:54

Marcin Mierzwa
0
Wysłane: 12 kwietnia 2012 16:58:34
Vox napisał(a):
Przypomniała mi się jedna rzecz która w Aliorze jest tragiczna:

Historia transakcji jest ograniczona do 90 dni. I jak tu robić zestawienie roczne -
trzeba na raty.
Bardzo niewygodne.

Jesli chodzi o rynki zagraniczne, to CFD to troche mało. Przydałoby się mieć dostęp do rynku akcji chociaż dla najważniejszych światowych parkietów.

Zdajemy sobie sprawę, że ograniczenie to może być czasem uciążliwe, dlatego wkrótce czas ten zostanie rozszerzony.

Bohd54
0
Wpisów: 1
Wysłane: 12 kwietnia 2012 18:28:07
Mam rachunek brokerski w Aliorze od 2,5 roku. W międzyczasie "przerzuciłem" papiery z innych rachunków bez pośrednictwa Aliora.
Bardzo odpowiada mi funkcjonalność oraz połączenie RORu z kontem brokerskim.
Podobne było poprzednio w BZ przed połączeniem z WBK.
Od wielu lat stosuję OTP i nie muszę martwić się o spłatę wystarczy zerwać lokatę.
Co do listy spółek bardzo brakuje mi na liście spółki KOV generuje ponad 1/3 moich obrotów. Jaki jest powód nie ujmowania tej spółki
- płynność jest dość duża (sporo spółek o mniejszej płynności jest na liście)
- wahania kursu w miarę ustabilizowane
Dziwne gdy na liście jest min.Bioton

Bonzai
0
Wpisów: 98
Wysłane: 12 kwietnia 2012 19:57:04
Panie Marcinie,

Przesłałem na wspomniany adres e-mailowy print screeny wspomnianego problemu. Mam nadzieję, że coś pomogą. Przy oglądaniu proszę o powiększenie zdjęc aby było widać wszelkie informacje wyraźnie.

Dziękuję za odp. na pozostałe pytania.

Pozdrawiam

wapkil
0
Wysłane: 12 kwietnia 2012 20:41:46
KDPW wylicza właściwe depozyty zabezpieczające według metodologii SPAN. Kalkulacja parametrów depozytu wstępnego w Biurze Maklerskim odbywa się zgodnie Modelem Portfelowej Kalkulacji Ryzyka (MPKR). Biuro przyjęło model, w którym wykorzystuje otrzymywane codziennie z KDPW wartości depozytów na poziomie depozytu właściwego, a system informatyczny w oparciu o zaimplementowaną metodologię Modelu Portfelowej Kalkulacji Ryzyka (MPKR) i uwzględniając parametr zwiększający 120% wylicza depozyt wstępny. Dokument opisujący w jaki sposób wyliczany jest depozyt znajduje się www.kdpwccp.pl/pl/zarzadzanie/... dokument: Zasady wyznaczania depozytów zabezpieczających w relacji klient-biuro maklerskie – metodologia MPKR.

W przypadku opcji model MPKR jest bardzo skomplikowany, zarówno w przypadku portfela jak i pojedynczego instrumentu. Dlatego polecam do wyliczania, kontroli depozytu wykorzystywać kalkulator (arkusz Excel) www.kdpwccp.pl/pl/zarzadzanie/... dokument: Arkusz do obliczania minimalnych wstępnych depozytów zabezpieczających W arkuszu w zakładce „Dane” należy zmienić parametr zwiększający wysokość depozytu zabezpieczającego ze 100% na 120%. Wprowadzając odpowiednio ilości otwartych pozycji można dokonać kalkulacji depozytu zabezpieczającego (właściwego – parametr 100% lub wstępnego – parametr 120%) zarówno dla pojedyńczego instrumentu jak i dla portfela z uwzględnieniem korelacji.

Dziękuję za odpowiedź. Wydaje mi się, że mniej więcej orientuję się w zasadach liczenia depozytów opcyjnych, jednak w przypadku Państwa biura nigdy nie udało mi się powiązać MPKR z pobieranym przez Państwa depozytem.

Pisząc o depozycie wstępnym i właściwym, mam na myśli wartości zgodne z prezentowanymi przez interfejs WWW Państwa biura, w którym całkowity depozyt jest sumą takich dwóch fragmentów. To wielkości inne niż depozyt dla opcji nierozliczonych (zwykle określany właśnie jako wstępny) i dla opcji rozliczonych (określany jako właściwy). Dla uniknięcia pomyłek, dalej przez depozyt ,,wstępny'' i ,,właściwy'' będę określał wartości widoczne w interfejsie WWW, natomiast wartości dla opcji będę określał jako ,,nierozliczone'' i ,,rozliczone''.

Dla ułatwienia dyskusji wykonałem dziś przykładową transakcję sprzedaży jednej opcji OW20F2245. Żeby uniknąć wyliczania korelacji, transakcja była wykonana na koncie, na którym nie było innych pozycji. Wcześniej widywałem wartości mocniej odbiegające od liczonych zgodnie z arkuszem MPKR. W tym przykładzie odległości okazały się mniejsze, ale tak czy inaczej wartości zdecydowanie nie są (mimo że chyba powinny) identyczne z tymi, które podaje arkusz.

Zgodnie z arkuszem obliczającym depozyt na dzień dzisiejszy (12.04) dla rozliczonej opcji OW20F2245 depozyt przy parametrze zwiększającym 100% wynosi 836,81 zł zaś przy 120% wynosi 970,67 zł. Po rozliczeniu dzisiejszych transakcji, Państwa biuro pobrało 843,46 zł, w tym 837 zł depozytu właściwego (czyli zaokrąglony do pełnej złotówki 100% depozyt MPKR) oraz 6,46 zł depozytu wstępnego.

Moje pytanie brzmi - jak wyliczany jest depozyt dla opcji rozliczonych? Dlaczego w tym przypadku wyniósł 843,46 zł? Domyślam się, że depozyt właściwy to po prostu zaokrąglony 100% depozyt MPKR, ale skąd bierze się kwota depozytu wstępnego (w tym przypadku 6,46zł)?

Podobnie nie umiem się domyślić, w jaki sposób wyliczają Państwo depozyt dla opcji nierozliczonych. Według arkusza z 11.04 (obowiązującego w trakcie dzisiejszej sesji), dla nierozliczonej opcji OW20F2245 depozyt przy parametrze zwiększającym 100% wynosi 618,19 zł zaś przy 120% wynosi 738,46 zł. Państwo pobrali 731,46 zł (w całości depozyt wstępny). Wydaje mi się również, że kwota dla opcji nierozliczonych jest różna w różnych momentach sesji (zależy od ostatniej transakcji?), tym bardziej nie może więc być wyliczana zgodnie z arkuszem MPKR z dnia poprzedniego.

Tutaj mam więc znów podobne pytania. Dlaczego depozyt w tym przypadku wyniósł 731,46 zł i w jaki sposób wyliczana jest kwota depozytu dla opcji nierozliczonych?
Edytowany: 12 kwietnia 2012 20:54

Devcon
0
Wpisów: 5
Wysłane: 12 kwietnia 2012 22:50:34
Witam

Mam 2 pytania odnośnie Alior Trader'a.

1.Kiedy wreszcie biuro wprowadzi możliwość handlu algorytmicznego?
2.W jakim czasie zostanie wdrożony Protrader2?

Pozdrawiam
Edytowany: 12 kwietnia 2012 22:51

Marcin Mierzwa
0
Wysłane: 13 kwietnia 2012 14:08:14
Witam w kolejnym dniu dyskusji.
Mamy coraz więcej pytań i poruszanych wątków. Bardzo się cieszymy, że przekazujecie nam swoje pomysły. Jest to dla nas najlepsza okazja do zebrania opinii naszej bezpośredniej grupy docelowej :)

Bohd54
W zakresie spółki KOV - taką decyzję podjęli nasi analitycy podczas tworzenia ostatniej listy, jednakże przy kolejnej aktualizacji postaramy się ponownie zweryfikować naszą decyzję.

Bonzai
Bardzo dziękujemy za przesłane screeny. Bardzo nam pomogły. Błąd namierzony i dziś wieczorem będzie naprawiony. :)

wapkil
Postaram się wyjaśnić na przykładzie, w jaki sposób system Biura Maklerskiego blokuje kwotę depozytu wstępnego.

1. Po pierwsze potwierdzamy, że w przypadku opcji OW20F2245 PL0GO0013526 w systemie Biura Maklerskiego (dla parametru zwiększającego 120%) parametry dzienne depozytu wynoszą 970,67-depozyt wstępny i 836,81-depozyt właściwy zatem jest to zgodne z wartościami z arkusza KDPW na dzień 12-04-2012.

2. W przypadku otwierania pozycji znaczenie ma kwota depozytu wstępnego - w tym przypadku 970,67
z arkusza:
dla opcji OW20F2245 pozycja rozliczona - depozyt 970,67
dla opcji OW20F2245 pozycja nierozliczona - depozyt 831,67
różnica to 970,67-831,67 = 139.00 - ta kwota odpowiada dziennemu kursowi rozliczeniowemu 13,9 pkt

3. wystawiając opcję należy wnieść depozyt wstępny, zapewniający po rozliczeniu transakcji uzyskanie kwoty depozytu 970,67 zatem:
Np. składając zlecenie S 1szt z limitem 13,90 - zablokowana zostanie kwota depozytu 970,67 – 139 = 831,67; gdyby zawarto transakcję, to po rozliczeniu w KDPW (otrzymaniu premii 139,00) na rachunku pojawi się kwota 970,67

składając zlecenie S 1szt z limitem 10,00 - zablokowana zostanie kwota depozytu 970,67 – 100 = 870,67; gdyby zawarto transakcję to po rozliczeniu w KDPW (otrzymaniu premii 100,00) na rachunku pojawi się kwota 970,67

składając zlecenie S 1szt z limitem 1,00 - zablokowana zostanie kwota depozytu 970,67 – 10 = 960,67; gdyby zawarto transakcję to po rozliczeniu w KDPW (otrzymaniu premii 10,00) na rachunku pojawi się kwota 970,67

składając zlecenie S 1szt z limitem 100,00 - nie będzie blokowana żadna kwota; gdyby zawarto transakcję to po rozliczeniu w KDPW (otrzymaniu premii 1000,00) na rachunku pojawi się kwota 1000,00 co przekracza wymagane 970,67

Devcon
Jak pisałem wcześniej, Alior Trader 2 jest w trakcie testów. Nie możemy podać dokładnej daty wdrożenia, jednakże planujemy przekazać system do Klientów w drugiej połowie roku. Jeżeli chodzi natomiast o handel algorytmiczny to uruchomimy go niezwłocznie po wprowadzeniu AT2.

wapkil
0
Wysłane: 13 kwietnia 2012 16:12:21
Mamy coraz więcej pytań i poruszanych wątków. Bardzo się cieszymy, że przekazujecie nam swoje pomysły. Jest to dla nas najlepsza okazja do zebrania opinii naszej bezpośredniej grupy docelowej :)

W nawiązaniu do dyskusji o serwisie broker.aliorbank.pl, przypomniała mi się jedna z funkcjonalności, które nie są tam chyba dostępne a wydają mi się przydatne i łatwe w implementacji. Serwis udostępnia ,,portfel'', w którym można zamieścić obserwowane papiery. W narzędziach prezentowane są również informacje (komunikaty i wiadomości) ze spółek. Jeśli funkcjonalność taka nie jest dostępna (ja jej nie znalazłem) sądzę, że można byłoby dodać opcję pozwalającą nowe informacje z wybranych spółek (np. umieszczonych w portfelu) przesyłać na adres e-mail. To bardzo ułatwia śledzenie zdarzeń związanych ze spółką.

wapkil
Postaram się wyjaśnić na przykładzie, w jaki sposób system Biura Maklerskiego blokuje kwotę depozytu wstępnego.

1. Po pierwsze potwierdzamy, że w przypadku opcji OW20F2245 PL0GO0013526 w systemie Biura Maklerskiego (dla parametru zwiększającego 120%) parametry dzienne depozytu wynoszą 970,67-depozyt wstępny i 836,81-depozyt właściwy zatem jest to zgodne z wartościami z arkusza KDPW na dzień 12-04-2012.

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie kwestii związanych z depozytem wstępnym. Czy można byłoby prosić jeszcze o odpowiedź na moje pierwotne pytanie dotyczące depozytu dla opcji rozliczonych (właściwego)? Posługując się nadal przykładem OW20F2245, skoro depozyt właściwy zgodnie z MPKR (100%) wynosi dziś 836,81 zł, dlaczego biuro blokuje pod depozyt 843,46 zł (w tym 6,46 zł określane jako depozyt wstępny)?

pz
pz
0
Wpisów: 61
Wysłane: 13 kwietnia 2012 21:53:45

Co do urządzeń mobilnych:
Jasne, obserwujemy rynek i jest dla nas oczywiste, że rozwiązania mobilne, szczególnie związane z urządzeniami z większymi ekranami jak tablety np. z systemami Android czy iOS rozwijają się obecnie bardzo dynamicznie, z jednej strony są coraz bardziej popularne, a z drugiej dają ogromne możliwości Inwestorom. Jest naszą ambicją, aby dostarczyć klientom kompleksowe i profesjonalne narzędzia na urządzenia mobilne, w tym iPady, jednakże na ten moment nie jestem w stanie podać konkretnych terminów. Być może termin Mikołajkowy faktycznie będzie w zasięgu ręki…

Witam. Jestem klientem waszego biura. Chciałem tylko powiedzieć, że bardzo poważnie rozważam zmianę maklera na innego tylko z tego powodu, konkretnie braku aplikacji na Androida. Wydaje mi się, że niedoceniacie znaczenia tego segmentu. Do grudnia na pewno nie będę czekał.

Aplikacja mobilna jest przydatna szczególnie krótko i średnioterminowym spekulantom.

Nie musicie pisać wszystkiego od nowa - istnieją już bardzo dobre aplikacje, np.ta. Oferuje handel i notowania rzeczywiste w 6 domach maklerskich (opis dotyczy starszej wersji). Wystarczy nawiązać współpracę z autorem, wydać dopracowaną wersję dla klientów aliora bez reklam i w trymiga będziecie mobilni.

Nie znam autora i nie mam związku z tą aplikacją - widziałem ją w użyciu u kolegi, teraz używam jej do (opóźnionych) notowań. Poleciłem mu aliora, głównie za integrację z kontem bankowym. Po jego stwierdzeniu, że brak sensownego dostępu mobilnego wyklucza przejście i pokazaniu mi jak to wszystko fajnie działa, to ja zacząłem się zastanawiać nad zmianą...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,692 sek.

iulyiuyb
dvfnbtwz
zdxfmoau
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dmzlppzq
khegqppv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat