PARTNER SERWISU
ggviejkq
442 443 444 445 446
krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 4 czerwca 2012 14:21:22 przy kursie: 11,50 zł
zasięg spadków z analizy został zrealizowany, co nie oznacza, że teraz należy spodziewać się odwrócenia trendu - brak ku temu sygnałów. dzisiaj widać jedynie niemrawe próby powstrzymania spadków i na tę chwilę obrót pozytywny przeważa nad negatywnym. przyznać należy, że podaż również niemrawa jest i senna. ot, poniedziałek, żadne nie garnie się do roboty, co potwierdza kieszonkowy wolumen

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 4 czerwca 2012 14:36:22 przy kursie: 11,50 zł
@Krewa

Mówiąc szczerze to ten kieszonkowy wolumen doprowadził do spadku z 1,27 do 1,15. Trudno nawet podjąć się interpretacji takich spadków gdzie wolumen był mniejszy od 1 mln a czasem od 0,5mln.
Do odbicia potrzebna są jedno z dwóch rzeczy. Albo info ze spółki na które czekamy już ze 4 miesiące. Albo odbicie na szerokim. Wtedy może wystarczyłoby to na wygenerowanie sygnału kupna. Zresztą w podobnej sytuacji jest 3/4 giełdowych spółek.
Edytowany: 4 czerwca 2012 14:37

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 4 czerwca 2012 14:49:23 przy kursie: 11,50 zł
bardzo często istotne info widać na wykresie z kilkudniowym wyprzedzeniem. co zaś spadków dotyczy na małym wolumenie - to normalne zjawisko, osuwanie się pod własnym ciężarem, nawet przy wyprzedanych wskaźnikach. tylko wolumen może pociągnąć ceny do góry.
w mojej opinii o istotne ruchy cenowe może być ciężko przed ujawnieniem warunków wejścia na AIM. na zdrowy rozsądek - angażowanie się w akcje spółki planującej emisję, bez poznania szczegółów tejże, jest dość ryzykowne.

del-20160301
0
Wysłane: 4 czerwca 2012 14:59:26 przy kursie: 11,50 zł
Gdyby było jak mówisz to spokojnie pół roku poczekamy jeśli nie dłużej. O AIM po za spekulacjami nic nie wiadomo. KOV ma kilka możliwości finansowania i nie musi sięgać po kasę z emisji. Jak do tej pory nie sięgnął po ani jedną dodatkową złotówkę. Finansuje się albo z kredytu albo z pożyczek KI. Jedynym argumentem przemawiającym za emisją jest uzyskanie odpowiedniej płynności na AIM i o tym Redface wspominał. Pytanie brzmi czy to na pewno jedyny sposób na jej uzyskanie. Niestety tego typu operacje można policzyć na palcach u jednej ręki na GPW więc i specjalistów którzy mogliby proces wejścia równoległego na AIM przybliżyć brak.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 4 czerwca 2012 15:20:47 przy kursie: 11,50 zł
Onochi,
nie zgadzam się z Twoim stwierdzeniem, że
Cytat:
Jedynym argumentem przemawiającym za emisją jest uzyskanie odpowiedniej płynności na AIM

na parkiet idzie się po kasę i to należy wyraźnie powiedzieć. dual-listing jako ułatwienie dla azjatyckich posiadaczy akcji? wolne żarty. "rzetelna" wycena? j.w.
interes zarządu i większościowego właściciela nie zawsze musi iść w parze z interesem drobnych akcjonariuszy. KOV nie jest wyjątkiem a KI nie jest fundacją charytatywną. im naprawdę zwisa po jakim kursie notowany jest KOV, zainteresują się tym i przyczynią się do zmian dopiero w przypadku wystąpienia żywego interesu u większościowego akcjonariusza lub funduszy (może to być chęć użycia akcji jako zastawu, wtedy należy zadbać o lepszą wycenę; może to być chęć wyjścia instytucjonalnego akcjonariusza, który też zadba o zwyżkę).
żadna spółka w swoim statucie chyba nie ma wpisane "dbanie o rzetelną wycenę akcji i ochronę interesów mniejszościowych akcjonariuszy".

del-20160301
0
Wysłane: 4 czerwca 2012 15:39:19 przy kursie: 11,50 zł
Znaczy nie wierzysz w to co mówi Redface. No cóż masz do tego prawo zwłaszcza po tej Nigeryjskiej wtopie, dzięki której jesteśmy z kursem tu gdzie jesteśmy. Nie mniej tak jak powiedziałem, na dual listingu się nie znam i nie rozumiem do końca w jaki sposób może to się odbyć z korzyścią dla akcjonariusza. Nie widziałem nigdzie informacji która wyjaśniałaby to dostatecznie sensownie. Gdybym miał jasność wtedy bez problemu mógłbym wywnioskować czy KOV robi małego akcjonariusza w nogę czy nie.
Natomiast Twoje domysły są na dzień dzisiejszy spekulacją. Nie znamy daty, motywacji, ani warunków wejścia na AIM. Zakładanie czegokolwiek jest bez sensu.
Edytowany: 4 czerwca 2012 15:42

del-20160301
0
Wysłane: 4 czerwca 2012 17:55:02 przy kursie: 11,50 zł
Czy ktoś mi może przypomnieć kiedy testy O-14 się rozpoczęły. Nie mogę nigdzie znaleźć tego info angry3 .

mcbek
0
Wpisów: 2
Wysłane: 4 czerwca 2012 19:46:52 przy kursie: 11,50 zł
onochi napisał(a):
Czy ktoś mi może przypomnieć kiedy testy O-14 się rozpoczęły. Nie mogę nigdzie znaleźć tego info angry3 .

Cytat:
Opublikowane: 10 lutego 2012 14:28:39

krk napisał(a):
Redface. Bardzo proszę o wyjaśnienie co z testami odwiertu 014.Przepraszam jeśli macie tyle pracy i zapomnieliście sobie?

Właśnie testujemy... Początek był w weekend. Widziałem na własne oczy (nie mam jak zrzucić zdjęć z aparatu, ale po powrocie na pewno trochę wrzucę na SW i na naszą www.
Pozdrawiam,
Jkorczak /KOV/

Black horse
0
Wpisów: 130
Wysłane: 4 czerwca 2012 20:22:44 przy kursie: 11,50 zł
Na czym ma polegać ta elastyczność ???

"Jakie były powody przesunięcia terminu raportu kwartalnego? Kiedyś padła odp no-comment ale to było przed raportem. Czy teraz można uzyskać odpowiedź?"

"Chcieliśmy mieć większą elastyczność w pracach nad debiutem na AIM. Tam obowiązują określone ‘daty ważności’ raportów finansowych."

Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 4 czerwca 2012 22:11:19 przy kursie: 11,50 zł
onochi napisał(a):
Znaczy nie wierzysz w to co mówi Redface.

W co miałby wierzyć? Spółka musiałaby najpierw zacząć przekazywać jakieś konkretne informacje. Przecież p. Korczak (i inni przedstawiciele spółki) przed chwilą zapewniali, że w tym roku na pewno wejdą na AIM. W ostatnim wywiadzie p. Korczak faktyzcnie twierdzi, że ,,gdy będą mieli udowodnione zasoby komercyjne'' pojawi się możliwość finansowania bankowego. Nie bardzo tylko wiadomo, czy najpierw pojawią się te udowodnione zasoby, czy najpierw potrzebne będzie finansowanie na kontynuację poszukiwań.

Kredytodawcy w tej chwili do mało kogo ustawiają się w kolejce, a mowa o biznesie nawet w spokojnych czasach bardzo ryzykownym. Jakoś ciężko uwierzyć, że spółka będzie mogła przebierać w możliwościach finansowania. To zresztą kolejny przykład wplatania w IR sugestii o nieistniejących możliwościach. Tak samo wyglądają wypowiedzi na temat reinwestowania w inne koncesje środków z Ukrainy. Do czasu spłaty kredytu EBOR nie mogą środków z Ukrainy przenieść na zewnątrz, ale w wywiadach można się tylko dowiedzieć, co spółka rozważa i dlaczego chcą te pieniądze zostawić na Ukrainie, tak jakby to od ich suwerennej decyzji zależało, gdzie te pieniądze wykorzystają.

del-20160301
0
Wysłane: 4 czerwca 2012 23:21:38 przy kursie: 11,50 zł
@mcebek

Dzięki. Zapomniałem, że nie było to nadane przez ESPI.

@wapkil

Co do Ukrainy ja nie mam pytań. Ładnie rozwijają koncesję i jeżeli mówią że kasa będzie im tam potrzebna na rozwój na miejscu to ja im wierze. Podobnie jak w prognozy wydobycia do końca 2013 roku. Takie rozwiązanie jest najlepsze. Przynajmniej jedna inwestycja będzie się finansowała sama.

A co do Brunei to jest kilka możliwości. Jest KI, jest Jan Kulczyk i są banki. Zobaczymy jakie rozwiązanie zaproponują i kiedy to zrobią. Jak wiadomo na działalność na rok 2012 w Brunei pieniądze są.

Co do AIM jestem sceptyczny. Wolałbym rynek regulowany a nie angielską wersje NC. Jak pisałem nie wiadomo co, jak i kiedy. W związku z tym nie spekuluje. Nawet nie wiem czy to może mieć miejsce w tym roku. Jeśli masz pojęcie jakie warianty mogą być rozważane przy przejściu na rynek angielski to zamieniam się w słuch.

Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 4 czerwca 2012 23:32:41 przy kursie: 11,50 zł
Cytat:
A co do Brunei to jest kilka możliwości. Jest KI, jest Jan Kulczyk i są banki.

W ogóle nie przyswoiłeś lekcji nigeryjskiej onochi.

Jakby Kulczyk chciał sam wystawiać się na ryzyko poszukiwawcze toby nie powoływał KOV. Pożyczenie przez Kulczyka pieniędzy KOVowi oznacza że on sam uzyskuje ekspozycję na ryzyko a ewentualne owoce w przypadku gdyby poszukiwania skończyły się sukcesem przypadają KOVowi gdzie Kulczyk jest jedynie w połowie ich beneficjentem.
To jaki to dla niego biznes?
Po raz kolejny tylko innymi słowami powtarzasz przewijająca się na tym wątku myśl-nadzieję, która w skrócie brzmi "przyjdzie Kulczyk i nam nawali pieniędzy". A niby dlaczego miałby to zrobić? Wydawałoby się, że po Nigerii już takie pomysły się tutaj nie pojawią, a jednak proszę - nadzieja jest jak się okazuje nieśmiertelna.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 5 czerwca 2012 01:16:47 przy kursie: 11,50 zł
onochi napisał(a):
Co do Ukrainy ja nie mam pytań. Ładnie rozwijają koncesję i jeżeli mówią że kasa będzie im tam potrzebna na rozwój na miejscu to ja im wierze. Podobnie jak w prognozy wydobycia do końca 2013 roku. Takie rozwiązanie jest najlepsze. Przynajmniej jedna inwestycja będzie się finansowała sama.

Podałem ten przykład jedynie jako kolejną ilustrację, w jaki sposób w spółce prowadzony jest IR. Skoro nie mogą pieniędzy z Ukrainy wyprowadzić, prawdziwa odpowiedź na pytanie o wykorzystanie tych środków na zewnątrz brzmi ,,z powodu zaciągniętego kredytu nie mamy takiej możliwości''. Tak zresztą spółka pisze w raportach. Opowiadanie o licznych powodach, dla których nie będą pieniędzy z Ukrainy zabierać, z pominięciem faktu, że ich po prostu zabrać nie mogą, jest mało poważne. To tak, jakbym ja opowiadał o interesujących przyczynach, dla których w tym miesiącu nie kupię sobie Gulfstreama, zupełnie pomijając fakt, że akurat nie mam na niego pieniędzy.

onochi napisał(a):
A co do Brunei to jest kilka możliwości. Jest KI, jest Jan Kulczyk i są banki.

Są także umowy farmout, czy dostosowywanie zakresu działalności. Każda spółka ma wiele potencjalnych możliwości i wybiera takie, z których może i opłaca jej się skorzystać. To oczywiste i nic z tego nie wynika. Rewelacja, że na świecie funkcjonują banki które, gdyby spółka była kiedyś w stanie zapewnić zabezpieczenie, pożyczą jej pieniądze, jest raczej mało ciekawa. Akcjonariuszy nie interesują rozważania, co by było gdyby, tylko informacja, czy spółka ma jakieś konkretne plany. Który to już raz oni na zmianę ogłaszają ,,już za chwilę wchodzimy na AIM'' i ,,nigdzie nam się nie spieszy, w zasadzie finansowanie możemy pozyskać gdzieś indziej''? Rozumiem, że sytuacja na rynkach jest nieszczególna i ta emisja im nie wychodzi, ale po co robić wokół tego taki cyrk?

onochi napisał(a):
Jeśli masz pojęcie jakie warianty mogą być rozważane przy przejściu na rynek angielski to zamieniam się w słuch.

Przypuszczam, że rozważany jest wariant najprostszy - doczekanie momentu, gdy sytuacja na rynku pozwoli na uzyskanie choćby w połowie znośnej ceny. Ale ja mogę sobie przypuszczać, to spółka powinna o takich rzeczach informować, zamiast od ponad roku kręcić.
Edytowany: 5 czerwca 2012 01:20

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 5 czerwca 2012 08:12:40 przy kursie: 11,50 zł
@wapkil
Pozyskanie kredytowania na prace w Bloku L to najlepsze rozwiązanie dla akcjonariuszy chociaż najbardziej ryzykowne.Banki stoją w kolejce żeby udzielić kredyt spółce poszukiwawczo wydobywczej i zabezpieczyć go rezerwami lub zasobami ropy lub gazu.To jest bardzo dobre zabezpieczenie na dzisiaj,lepsze niż nieruchomości.Już jeden podobny kredyt jest na Ukrainie i na dzisiaj wiemy że nie będzie problemu ze spłatą a wykorzystany jest w 60%.EBOR oprócz odsetek ma również w umowie zapewnione 1% produkcji gazu i może sobie z tym robić co im się podoba.Podobna umowa może być w Brunei z KI,chociaż to tylko moje spekulacje to przy odpowiednim kredycie można pokusić się o rozpoczęcie prac z 90% udziałem w Bloku L a po przekwalifikowaniu zasobów w rezerwy (część)wymienić kredyt na udziały w tej koncesji.Gdyby udało się pozyskać finansowanie na wykonanie 4-6 odwiertów oraz na transport węglowodorów (rurociąg) to wartość 40-50% udziałów w Bloku L na pewno by wzrosła.
Uważam to za dobry kierunek.
Trochę dziwi mnie Twoje stanowisko że KOV wciąż kręci,przecież napisałem wcześnie że to co Eliot powiedział pani redaktor wcale nie musiało być tak powiedziane jak to biedaczysko opisało.Emisja pod prace w Bloku L była by marnotrawieniem okazji na finansowanie czegokolwiek.
Emisja na AIM w moim przekonaniu będzie pod nowe projekty/projekt które trzeba w najpierw zakupić i podstawowym kryterium oprócz zasobów koncesji powinno być to żeby na tych terenach być operatorem.Tak opłacany zarząd powinien mieć możliwość wykazania się swoimi umiejętnościami.Brunei pokazuje że sejsmika całego Bloku L w pierwszej kolejności była bardzo dobrym posunięciem,chociaż kosztownym.Dzięki rozpoznaniu zasobów można wybrać na początek najłatwiejszy cel i zmniejszyć ryzyko.

Nie byłbym sobą gdybym nie odpisał moim prześladowcą;
@Scarry
Syria to w aktywach KOV zero i nie masz się co podniecać bo z czasem i tak tam wrócimy.Nie wiadomo też czy do tego czasu MENA przetrwa więc udziały mogą wrócić do KOV

@Funkytown
Lekcja nigeryjska jest bardzo pouczająca a podstawowy wniosek można wyciągnąć jeden;
Najważniejsza jest cisza.
KI natomiast pokazało że nie ma problemu z wyłożeniem pieniędzy,przecież nie robi tego bezinteresownie i co prawda zyskuje tylko ok 50% ale też w razie niepowodzeń tyle samo traci.Ta połowa to zyski księgowe tzn same cyferki a są korzyści które trudno ocenić księgowo i Kulczyk na pewno krzywdy sobie nie zrobi.
"Żeby wygrać trzeba grać"

del-20160301
0
Wysłane: 5 czerwca 2012 08:13:29 przy kursie: 11,50 zł
Funkytown napisał(a):

W ogóle nie przyswoiłeś lekcji nigeryjskiej onochi.

Jakby Kulczyk chciał sam wystawiać się na ryzyko poszukiwawcze toby nie powoływał KOV. Pożyczenie przez Kulczyka pieniędzy KOVowi oznacza że on sam uzyskuje ekspozycję na ryzyko a ewentualne owoce w przypadku gdyby poszukiwania skończyły się sukcesem przypadają KOVowi gdzie Kulczyk jest jedynie w połowie ich beneficjentem.
To jaki to dla niego biznes?
Po raz kolejny tylko innymi słowami powtarzasz przewijająca się na tym wątku myśl-nadzieję, która w skrócie brzmi "przyjdzie Kulczyk i nam nawali pieniędzy". A niby dlaczego miałby to zrobić? Wydawałoby się, że po Nigerii już takie pomysły się tutaj nie pojawią, a jednak proszę - nadzieja jest jak się okazuje nieśmiertelna.

Przyswoiłem aż za dobrze Angel . Chodziło mi o pożyczkę z jednej jego spółek jak Radwan, a ogólnie że stoi za spółką człowiek, któremu pieniędzy nie brakuje i może te pieniądze pożyczyć. Tak było dotychczas, więc nie widzę powodu dla którego nie miałoby się tak stać ponownie, jeśli będzie to bardziej opłacalne niż pożyczanie pieniędzy na przykład z banku (zakładając że pożyczy). Nie jest to pożyczka za darmo. Jest oprocentowana i może być zamieniona na akcje. W przypadku gdyby kiedyś doszło do wejścia na AIM a Jan Kulczyk chciałby wciąż zachować kontrolę nad KOV akcje przydadzą się.
Niestety to co piszesz jest prawdą. Wizerunek po Nigerii mocno ucierpiał na GPW i teraz od KOV tylko zależy czy odbudują zaufanie czy nie.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 5 czerwca 2012 08:30:47 przy kursie: 11,50 zł
Rabbit napisał(a):
...to co Eliot powiedział pani redaktor wcale nie musiało być tak powiedziane jak to biedaczysko opisało...

nie rób sieroty z dziennikarza. to był wywiad, a takowy podlega później autoryzacji przez osobę udzielającą. tam nie ma miejsca na domysły i dowolne interpretacje.

Funkytown
0
Wysłane: 5 czerwca 2012 10:02:27 przy kursie: 10,80 zł
onochi napisał(a):
Nie jest to pożyczka za darmo. Jest oprocentowana i może być zamieniona na akcje.

Jest to pożyczka za darmo - ponieważ jest to pożyczka 200 mln dolarów na rzecz podmiotu o wartosci rynkowej ok 130 mln dolarów. Nie jest to pożyczka pod jakis biznes a pod poszukiwania w jednym miejscu, które moga zakończyć sie klapą. KOV przy takiej klapie nie będzie w stanie w ogóle zwrócic tej pożyczki, Kulczyk utopiłby swoje własne 200 mln dolarów w imię uzyskania kilkuprocentowego oprocentowania. Jaki w tym sens?

Funkytown
0
Wysłane: 5 czerwca 2012 10:04:47 przy kursie: 10,80 zł
rabbit napisał(a):
@wapkil

KI natomiast pokazało że nie ma problemu z wyłożeniem pieniędzy,przecież nie robi tego bezinteresownie i co prawda zyskuje tylko ok 50% ale też w razie niepowodzeń tyle samo traci.Ta połowa to zyski księgowe tzn same cyferki a są korzyści które trudno ocenić księgowo i Kulczyk na pewno krzywdy sobie nie zrobi.

W razie niepowodzenia (tj. braku na koncesji KOV węglowodorów możliwych do ekonomicznego wydobycia) Kulczyk traciłby 100% pożyczonych pieniędzy bowiem KOV nigdy nie byłby w stanie zwrócić pożyczonych 200 mln dolarów.

del-20160301
0
Wysłane: 5 czerwca 2012 10:27:21 przy kursie: 10,80 zł
Funkytown napisał(a):

Jest to pożyczka za darmo - ponieważ jest to pożyczka 200 mln dolarów na rzecz podmiotu o wartosci rynkowej ok 130 mln dolarów. Nie jest to pożyczka pod jakis biznes a pod poszukiwania w jednym miejscu, które moga zakończyć sie klapą. KOV przy takiej klapie nie będzie w stanie w ogóle zwrócic tej pożyczki, Kulczyk utopiłby swoje własne 200 mln dolarów w imię uzyskania kilkuprocentowego oprocentowania. Jaki w tym sens?

Ale dlaczego nigdy. To inwestycja w rozwijający się biznes. Przy prognozowanym wydobyciu na poziomie 28 MMcf na Ukrainie są to już bardzo konkretne pieniądze. Już w tej chwili inwestycja zarabia, pieniądze są reinwestowane. Pamiętaj że NM to ogromna koncesja na której nikt wcześniej gazu nie wydobywał, więc będą mieli co robić, a mają tam bardzo dobrą ekipę.

Wydaje mi się, że jesteś zbyt wielkim pesymistą. Chciałbyś mieć pewny 100% biznes. Takim może być lokata bankowa. Dziś padają PBG i Hydrobudowa. W PBG umoczone jest wiele funduszy i banków. Zaboli ich upadłość na pewno. I co o tym powiesz. Też była to niby pewna inwestycja. Kulczyk wie co robi. Firma jest jego. Gdyby nie chciał podejmować tego ryzyka to by spółkę sprzedał. Zgodzić się mogę z Tobą, że jest to biznes wysokiego ryzyka.

Funkytown
0
Wysłane: 5 czerwca 2012 10:39:34 przy kursie: 10,80 zł
1. Ukraina sama jest na kredyt, który trzeba spłacić. Nie jest w stanie wygenerować czystej gotówki 200 mln dolarów, nie łudźmy się. Jakie by nie były wpływy z Ukrainy (a mam wrażenie, że znowu liczysz je zbyt optymistycznie), nie wyniosą 200 mln dolarów.

2. Powtarzasz przekonanie o nie wiadomo jak cudownej ekipie na Ukrainie. Jest to takie hasło powielane wiele razy przez rabbita aż weszło w obieg jako aksjomat. Mam wątpliwości czy jest to ekipa faktycznie ponadprzeciętna. Jak długo testowany jest jeden odwiert? Jak długo przesuwała się w zimie jedna wiertnia?

3. Nie widzę związku pomiędzy PBG a KOV, sorry. Ze niby jak kredyty dla PBG okazały się fatalne, to banki będą udzielać więcej fatalnych kredytów, w tym dla KOV na ryzykowne poszukiwania?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

442 443 444 445 446

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,284 sek.

iuuuurwq
gymhxoxr
xzafvdjs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vmwwhzqi
vquqvowd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat