gyaoqcui
Advertisement
PARTNER SERWISU
qylphyuu
11 12 13 14 15
iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 8 czerwca 2009 13:53:26 przy kursie: 6,92 zł
Noo nie ma to jak niezłe wejście, najlepiej jeszcze PKC Shame on you
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 8 czerwca 2009 13:58:14 przy kursie: 6,92 zł
ZawrotneTempo napisał(a):
Witam wszystkich.
Jestem nowy na tym Forum.I..wypowiadam się w sprawie notowań firmy Graal
1.Znam sie na rybach jak mało kto..:)
2.Idzie lato a z nim wielki spadek sprzedaży ryb mrożonych i marynowanych.Konserwy Graal (niska jakość) tego spadku na pewno nie zmniejszą ,a konserwy droższe ( np.Black Rose) nie sa kupowane ze względu na cenę .
3.Graal musi płacić za promocje w sieciach a to sa duże pieniądze.Sieci sprzedają coraz mniej,ale opłaty za tzw.gazetki wcale nie spadły,bo są negocjowane pod koniec ubiegłego roku.Wysokie ceny gazetek reklamowych,wzrost ceny surowców (euro o od początku roku wzrosło i to sporo) .nadchodzące lato-to wszystko sprawi,że wyniki Graala będą słabsze.
Wniosek-sprzedawac akcje..

Rzekłbym, że w zawrotnym tempie wyciągnąłeś wnioski.
I to Twom zdaniem uzasadnia wycenę na poziomie bankruta?

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 8 czerwca 2009 14:09:17 przy kursie: 6,92 zł
Witaj;) Istotnie, tempo zawrotne!Angel

Suuuuper, zatem na pewno potrafisz odpowiedziec na kilka waznych pytan, ktore mnie przesladuja:

1. Jaki jest udzial surowca importowanego w produkcji Graala?
2. Skad i co importuja?
3. Jak ewoluuje cena ryb krajowych od poczatku roku i jakie sa perspektywy na nadchodzace miesiace? Pytam glownie o gatunki pelagiczne, bo wydaje mi sie, ze na tym sie opieraja w Graalu.
4. Czy Graal sie zabezpiecza przed zmiana kursow walut?

Bede bardzo zobowiazany, jesli podzielisz sie swoja wiedza.
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

UszY
0
Wpisów: 10
Wysłane: 8 czerwca 2009 14:28:00 przy kursie: 6,92 zł
Witam wszystkich.
2.Idzie lato a z nim wielki spadek sprzedaży ryb mrożonych i marynowanych.Konserwy Graal (niska jakość) tego spadku na pewno nie zmniejszą ,a konserwy droższe ( np.Black Rose) nie sa kupowane ze względu na cenę .
3.Graal musi płacić za promocje w sieciach a to sa duże pieniądze.Sieci sprzedają coraz mniej,ale opłaty za tzw.gazetki wcale nie spadły,bo są negocjowane pod koniec ubiegłego roku.Wysokie ceny gazetek reklamowych,wzrost ceny surowców (euro o od początku roku wzrosło i to sporo) .nadchodzące lato-to wszystko sprawi,że wyniki Graala będą słabsze.

Rynek już to uwzględnia w cenie
wszystko zależy od wielkości strat :)

zobaczymy jak się uporają z kredytem...

jakość: sam spożywam rybki Graala i twierdze ze są zajebiste :)
Edytowany: 8 czerwca 2009 14:58

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 8 czerwca 2009 14:56:19 przy kursie: 6,92 zł
thumbright
Edytowany: 8 czerwca 2009 15:24

sebastian76
0
Wpisów: 39
Wysłane: 8 czerwca 2009 15:34:39 przy kursie: 6,92 zł
thumbright
Graalu jest zależny od szerokiego rynku, a tam jak jest każdy widzi - wszystko dziś na czerwono, ale jak to mówią :
Giełda - to jest przepływ pieniędzy od inwestorów aktywnych do inwestorów cierpliwych icon_smile

Jarbas
0
Wpisów: 1 169
Wysłane: 8 czerwca 2009 16:16:31 przy kursie: 6,92 zł
Witam wszystkich.

Rewelacyjna rekomendacja. Think
Interpretuje...

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 8 czerwca 2009 16:43:43 przy kursie: 6,92 zł
Informacje są zacne, a wnioski każdy sam.

Jarbas
0
Wpisów: 1 169
Wysłane: 8 czerwca 2009 17:07:52 przy kursie: 6,92 zł
Co do ryb jeszcze... to o dziwo najlepiej biorą właśnie latem ;)

Piotr74
0
Wpisów: 31
Wysłane: 8 czerwca 2009 21:43:29 przy kursie: 6,92 zł
Krótka analiza spółki (z soboty) jest tu:
www.inwestycje.pl/gpw/analizy/...
Cytuję:
"Graal zamierza połączyć dwie spółki z grupy: Koral i Kooperol. Będzie to już druga, z sześciu zaplanowanych do końca 2010 roku fuzja w grupie.
Zmniejszenie liczby podmiotów przyczyni się do redukcji kosztów oraz uzyskanie efektów synergii. Oszczędności mają się przyczynić do poprawy wyników. Pierwszego kwartału grupa nie może zaliczyć do udanych. Wprawdzie obroty wzrosły z 91,1 mln zł do 109,3 mln zł, ale zysk z działalności operacyjnej spadł z 5 mln zł do 2,9 mln zł. Z kolei strata wyniosła 4,5 mln zł wobec 3 mln zł zysku w I kwartale 2008 r.
Spółce zaszkodziły różnice kursowe oraz wzrost kosztów wytworzenia opakowań. Jednak prezes spółki zapewnia, że wynik netto za drugi kwartał będzie lepszy od tego za pierwsze trzy miesiące.
Czym zajmuje się firma?
GRAAL jest największym krajowym producentem konserw rybnych i jednym z liderów branży przetwórstwa ryb.
Spółka zajmuje się także dystrybucją artykułów spożywczych. Jej oferta obejmuje: konserwy rybne, dania obiadowe ryby mrożone, owoce morza, konserwy mięsne kawior, marynaty oraz sałatki rybne i warzywne z dodatkiem mięsa.
Analiza fundamentalna:
Negatywną wiadomością dla inwestorów jest spadkowa tendencja zysku operacyjnego, który wykazuje spadek 29 proc. w stosunku rocznym. Stan gotówki w kasie spadł o 9 proc. r/r do -46,9 mln zł.
Spółka wykazuje wzrost przychodów netto ze sprzedaży(+19proc.r/r), co jest informacją pozytywną.
Zysk netto spadł o 21 proc.r/r, co jest informacją negatywną.
Z analizy rentowności wynika, że wskaźniki ROE i ROA wykazują spadkową tendencję, co jest wiadomością negatywną.
Pomiar wskaźników wykazał umiarkowane zadłużenie firmy. Wskaźnik ogólnego zadłużenia wynosi 54 proc., co oznacza spadek o 1,9 pkt. procentowych w stosunku do ubiegłego roku.
Należy zaznaczyć, że spółka nie jest zagrożona utratą płynności finansowej co jest informacją pozytywną.
Spółka notuje zysk na jedną akcję w wysokości 1,54zł.(poprzednio 1,96zł.)
Pomiar wartości wskaźnika(Cena/Wartość księgowa) na tle sektora, wskazuje na niedowartościowanie akcji spółki."

ZawrotneTempo
0
Wpisów: 11
Wysłane: 9 czerwca 2009 11:09:22 przy kursie: 6,90 zł
Witam..
Oto moje glossy..
1.Wzrost przychodów Graala - Graal przejął za 1 mln zł (???!) firmę Dos ,produkującą konserwy.Dos miał sredni obrót roczny
w wysokości kilkudziesięciu milionów zł.Stąd wzrost obrotów.
2.Udział surowca importowanego w produkcji wszystkich firm GK Graal wynosi 90-95 %.Ryb krajowych,poza szprotem,nie ma.
3.Ceny ryb na rynku krajowym troche wzrosły ale ZNACZNIE mniej niż koszty ich zakupu za granicą .Pertspektywy na nadchodzące miesiące bardzo słabe..Ewentualnie od września coś się może ruszyc.
4.Kredyty trzeba spłacać ,a banki żądają nowych zabezpieczeń.Rosną koszty finansowe.Sprzedaż niekoniecznie.Na Rosję bym na miejscu Graala nie liczył.Bardziej na "Biedronki" ale tez srednio..
5.Proszę sprawdzić w jaki sposób ( i za ile ) Graal przejął firmę Kordex.. Odpowiedź- w transakcji posredniczyły..Wyspy Hula Gula..Mówi to Panom cos?
Za inne firmy równiez..zapłacili ( z kredytów ) a teraz "konsolidacja"...
Pozdrawiam i zyzce miłego "weeeekendu )

SlawekW
0
Wysłane: 9 czerwca 2009 12:23:41 przy kursie: 6,90 zł
Witam..

2.Udział surowca importowanego w produkcji wszystkich firm GK Graal wynosi 90-95 %.Ryb krajowych,poza szprotem,nie ma.

Nie robia nic ze sledzia??

Edit. Poza tym liczylem na troche wiecej informacji od eksperta. Ciekawily mnie na przyklad ceny pierwszej sprzedazy ryb i ich zmiana vs. zmiany cen detalicznych w tym okresie.

Piszesz, ze wzrost obrotow wynika z przejecia, ale to chyba naturalne? Nie widze rowniez nic negatywnego w przejmowaniu przedsiebiorstw za kredyt. Czy placi sie przelewem z linii kredytowej, czy uzywanymi dwudziestozlotowkami w reklamowkach, liczy sie efekt przejecia.

Mowiac w skrocie zawiedziony jestem jakoscia informacji, ktorymi sie podzieliles, wczesniej deklarujac, ze znasz sie na tym jak malo kto.

Peace!

PS Duzo rzeczowych informacji, w tym ceny, mozna znalezc tu: http://rynekrybny.mprfish.com/
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 9 czerwca 2009 15:04

ZawrotneTempo
0
Wysłane: 9 czerwca 2009 16:44:56 przy kursie: 6,90 zł
No..nie jestem w stanie podawac wszystkich cyferek.Trzeba to przyjąć na wiarę. Zobacz na pange+przejadła sie.W promocjach sprzedaż w tym roku mniejsza o połowę,a koszty promocji większe.
Aksjomat pierwszy=sprzedaż spada i spadnie.
Aksjomat drugi=koszty w tym finansowe rosną i będą rosły
Wyniki będą się pogarszać.
Zresztą obserwujmy kursy akcji
Pozdrawiam..i ide na ryby.Te w lecie biora..

P.S. Sledź jest w wyrobach ale nie polski lecz importu

SlawekW napisał(a):
Witam..

Nie robia nic ze sledzia??

Edit. Poza tym liczylem na troche wiecej informacji od eksperta. Ciekawily mnie na przyklad ceny pierwszej sprzedazy ryb i ich zmiana vs. zmiany cen detalicznych w tym okresie.

Piszesz, ze wzrost obrotow wynika z przejecia, ale to chyba naturalne? Nie widze rowniez nic negatywnego w przejmowaniu przedsiebiorstw za kredyt. Czy placi sie przelewem z linii kredytowej, czy uzywanymi dwudziestozlotowkami w reklamowkach, liczy sie efekt przejecia.

Mowiac w skrocie zawiedziony jestem jakoscia informacji, ktorymi sie podzieliles, wczesniej deklarujac, ze znasz sie na tym jak malo kto.

Peace!

PS Duzo rzeczowych informacji, w tym ceny, mozna znalezc tu: http://rynekrybny.mprfish.com/
Edytowany: 9 czerwca 2009 17:40

SlawekW
0
Wysłane: 9 czerwca 2009 18:02:57 przy kursie: 6,90 zł
Trzeba to przyjac na wiare.

Na wiare to ja przymuje rzeczy z budzacych zaufanie zrodel. A Ty, wybacz, nie przekonales mnie jako ekspert. Z kazdym kolejnym wpisem jest wrecz gorzej.

Cytat:
Zobacz na pange+przejadla sie.W promocjach sprzedaz w tzm roku mniejsza o polowe,a koszty promocji wieksze.

Ja uwazam, ze panga sie nie tyle przejadla, tylko rynek sie nieco wyedukowal i zorientowal co to za syf.

Cytat:
P.S. Sledz jest w wyrobach ale nie polski lecz z importu

Masz na mysli sledzia atlantyckiego? Wydaje mi sie, ze wykorzystuja oba gatunki w produkcji, rowniez baltyckiego.

Polecam lekture wywiadu z prezesem Graala, tutaj, na Stockwatch. Mowi miedzy innymi o tym, ze 80% surowca jest z importu i sa to ryby niewystepujace w Baltyku (ty twierdzisz, ze 90-95%, mam rozumiec ze prezes mija sie z prawda?) Nie twierdze, ze nie, bo w tym wywiadzie mowi jedna dziwna rzecz: w Baltyku lowi sie dorsze, ale nie ma w nim w ogole ryb bialych. (sic!)

Naprawde chetnie bede kontynuowal te dyskusje, nie mam akcji Graala, ale zupelnie przypadkiem zainteresowalem sie branza, a przez to spolka.

Ale nie kaz mi w cos wierzyc, tylko postaraj sie podpierac swoje stwierdzenia rzeczowymi argumentami i danymi.
Edytowany: 9 czerwca 2009 18:09

UszY
0
Wpisów: 10
Wysłane: 10 czerwca 2009 13:05:45 przy kursie: 6,84 zł
Panowie tu macie mądre argumenty Gościa, który wie o tej branży i firmie deko więcej niz My...

www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

sebastian76
0
Wpisów: 39
Wysłane: 10 czerwca 2009 13:39:10 przy kursie: 6,84 zł
Przy tak rosnącym rynku dzisiejszy kurs mógłby się lepiej zachowywać Eh?

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 10 czerwca 2009 13:57:37 przy kursie: 6,84 zł
Ano mógłby. Cos spółka straciła zaufanie inwestorow chyba, zaden fundusz sie nie ładuje, tak jak się tego spodziewałem jakos w tym miesiącu lub nastepnym
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

SlawekW
0
Wysłane: 10 czerwca 2009 14:16:36 przy kursie: 6,84 zł
UszY napisał(a):
Panowie tu macie mądre argumenty Gościa, który wie o tej branży i firmie deko więcej niz My...

www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

Do tego sie odnosilem piszac

Cytat:

Polecam lekture wywiadu z prezesem Graala, tutaj, na Stockwatch.

Z drugiej strony slowa prezesa o wlasnej spolce to zdecydowanie za malo, by sobie wyrobic opinie.

Edytowany: 11 czerwca 2009 01:25

ZawrotneTempo
0
Wysłane: 11 czerwca 2009 14:40:05 przy kursie: 6,84 zł
Słucham konkretnych pytań..
Edytowany: 11 czerwca 2009 14:41

Wloczykij
0
Wpisów: 585
Wysłane: 11 czerwca 2009 23:52:00 przy kursie: 6,84 zł
Jakie Waszym zdaniem wyniki jest w stanie osiagnac Graal za rok 2009 i jaka jest godziwa cena za akcje tej spolki?
Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

11 12 13 14 15

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,234 sek.

qrxkxcvs
qzwcjopg
rjjymwhh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wdyeqgzk
lcouudbn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat