0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
19 lipca 2012 14:49:06
przy kursie: 2,36 zł
Nawet nie chce się takich rzeczy komentować! Akcjonariusze dołożyli założycielom 150 tyś złotych do zakupu akcji spółki! Nie ma jak poszanowanie drobnych inwestorów, ciekawe że "program motywacyjny" w ramach którego zrobiono ten "biznes" z dopłatą obejmował tylko kilkoro pracowników - inni musieli obejść się smakiem, chyba, że dla pracowników "szeregowych" wyemitują akcje po 0,20zł - nic mnie już nie zdziwi! Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
24 Dołączył: 2010-08-20 Wpisów: 530
Wysłane:
23 lipca 2012 15:15:17
przy kursie: 2,38 zł
Cytat:Odpowiedź w ramach akcji inwestor pulsu biznesu:
I3D 2012-07-19 1. i3D kupiło akcje od Secusa za 655 tys. zł, a sprzedaje Zarządowi za 495 tys. zł. Czy to oznacza, że spółka i3D straci na tej transakcji 160 tys. zł? 2. Jeśli tak jest jak w pkt.1, to byłby to skandal i działanie na szkodę reszty akcjonariuszy i spółki, a sprawa nadaje się do KNF, bo nie ma to NIC wspólnego z etyką i całkowicie podważa wiarygodność i zaufanie do Zarządu. Czy Zarząd jest w stanie naprawić swój błąd i nie narażać spółki na wykazanie potencjalnej straty?
Pragniemy poinformować, iż różnica pomiędzy ceną nabycia akcji przez Spółkę i ceną ich sprzedaży na rzecz Kupujących (członkowie zarządu), dotyczy kwoty dywidendy za rok 2011, która zostałaby wypłacona przez Spółkę temu akcjonariuszowi, który sprzedał akcje Spółce. Była to więc forma rekompensaty dla inwestora z tytułu nie otrzymania dywidendy, będąca warunkiem zgody na to, aby sprzedać akcje Spółce po tak niskiej cenie (w stosunku do ceny rynkowej). Wypłata dywidendy przypadającej na te akcje byłaby faktycznym wypływem środków ze Spółki, natomiast w dniu ustalenia prawa do dywidendy ww. akcje znajdowały się oczywiście w posiadaniu i3D SA i w związku z tym były wyłączone z wypłaty dywidendy. Za bezpodstawny zatem należy uznać zarzut o działaniu na szkodę Spółki, czy też reszty Akcjonariuszy. Chcemy jeszcze raz podkreślić, iż zawarte umowy sprzedaży akcji własnych przez i3D na rzecz członków jej zarządu są ostatnim etapem realizowanego programu motywacyjnego dla tych osób, które od samego początku istnienia Spółki dokładają wszelkich wysiłków i starań na rzecz rozwoju firmy oraz budowy jej wartości dla wszystkich właścicieli. Spółka i3D działa od 2007 roku, z roku na rok dynamicznie zwiększa swoje obroty i zyski, co jest najlepszym świadectwem efektywnego i skutecznego zarządzania Spółką przez jej menedżerów. Do tej pory zarząd nie korzystał z żadnych programów motywacyjnych, ani też nie pobierał premii za wyniki – jest to pierwsze tego typu wydarzenie w historii Spółki, niemniej w pełni, naszym zdaniem, uzasadnione, biorąc pod uwagę dotychczas poniesione przez członków zarządu nakłady pracy i zaangażowanie w rozwój firmy oraz tego jak najbardziej wymierne efekty. To, iż kończący się obecnie proces jest realizacją programu motywacyjnego dla ww. osób, było wielokrotnie podkreślane przez Spółkę, począwszy od Dokumentu Informacyjnego, a skończywszy na ostatnim raporcie bieżącym, dotyczącym zawarcia umów sprzedaży akcji własnych. Link
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
23 lipca 2012 15:23:38
Moim zdaniem i tak sprawa nadaje się do KNF, żeby to dokładnie prześwietlili.
|
|
|
|
Wysłane:
25 lipca 2012 19:33:46
Pop wytłumaczył to dość dokładnie w kronice tu na SW, prośba o przyklejenie tej wypowiedzi, bo nie wszyscy czytają kroniki.
|
|
0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
25 lipca 2012 19:59:17
Jak mamy rozprawiać o "aferze" dywidendowej i3D to rozmawiajmy! Pop fajnie to wytłumaczyłeś na kronice topfaceta, ale wiesz, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.Wyjaśnijmy to w końcu! Szkoda, że na forum nie ma przedstawiciela i3D - komunikacja byłaby wskazana. Oczywiście zarząd tego unika (choć Patryas ma przecież konto na StockWatch i mógłby parę słów wstukać, co oczywiście uczynił przed debiutem) z powodu chyba oczywistego: pytania niewygodne lepiej omijać z daleka! Jak spółka ma być transparenta w kontaktach z inwestorami to Panie Prezesie Patryas zapraszamy do "prania brudów" tutaj na forum! Nazwijmy rzeczy po imieniu i dosłownie: umowa akcjonariuszy z Secusem - tak jak to załuważyłeś - była kluczową dla dalszego rozwoju i3D. Bez kasy płynącej z tej umowy z dużą dozą prawdopodobieństwa można powiedzieć, że i3D już by nie istniała. Teraz pytanie: po jakiej cenie Secus nabywał akcje i3D? Po cenie nominalnej czy wyższej? Bo ja nie jestem przekonany, że Secus nabywał akcje w cenie 66gr i miał później odsprzedać po tej samie cenie! Dlaczego? Bo to nie ma sensu biznesowego.... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
25 lipca 2012 20:13:12
topfacet napisał(a):Pop wytłumaczył to dość dokładnie w kronice tu na SW, prośba o przyklejenie tej wypowiedzi, bo nie wszyscy czytają kroniki. Ok, przeklejam. Nie ukrywam,że pomimo, że wydawało mi się, że całkiem nieźle siedzę w różnych tematach dotyczących i3D, to kilka razy musiałem się wczytywać w odpowiedź w Akcji Inwestor by w miarę zrozumieć o co chodzi, ale jeśli jeszcze coś nie jest do końca czytelne, to raczej co do zasady jest jak poniżej: pop napisał(a): Zarząd miał odkupić od Secusa akcje niemal po takim samym kursie po jakim mu kiedyś sprzedano/zastawiono (dodatkowy koszt zastawu akcji miał wynieść w okolicach 25-30tys.zł jak wynika z obecnych danych po obliczeniach). Dodatkowo Secus miał dostać dywidendę z podziału co najmniej 1,5mln wedle liczby akcji sprzed nowej emisji akcji i pierwotnie tak miało być w I półroczu zeszłego roku, ale z tego zrezygnowano by nie psuć atmosfery i przesunięto na rok bieżący. Pojawiła się jednak dodatkowa okoliczność tego przesunięcia, tzn.dywidenda poszła na nową(większą) liczbę akcji, z pominięciem 750tys.akcji, które od kilku miesięcy zamiast w rękach Secusa pojawiły się w rękach samej spółki, stąd zamiast 16gr. na akcję wypłacono 18gr. na akcję, choć ani Secus, ani i3D nie dostały nic za ów pakiet 750tys. akcji, stąd w ramach pewnej rekompensaty zamiast odkupu przez i3D 750tys.akcji Secusa we wrześniu ub.r. po 66gr., to kupiono po 86gr. dając Secusowi te blisko 20gr. więcej. Więc Zarząd odkupując po 66gr. jakiegoś specjalnego bonusa nie otrzymuje, tylko odkupuje po takiej samej cenie jak kiedyś oddawał je Secusowi. Owszem, mogli zapłacić teoretycznie więcej i wziąć na siebie cały ciężar tej umowy, ale jak spojrzeć w DI i raport roczny, to jest tam informacja o wielu pożyczkach Zarządu dla spółki, prze pierwsze lata nakłady były ogromne, a i tak ciągle brakowało kasy na opracowywanie takiej ilości produktów, więc i tak musieli zgodzić się na ryzykowną umowę z Secusem, gdyż trudno oczekiwać kredytu z banku, skoro nie było twardych zabezpieczeń. Choć na pierwszy rzut oka cała ta sprawa wygląda źle, czy nawet bardzo fatalnie, to z drugiej strony też trudno się dziwić, żeby Zarząd miał dalej dołożyć z własnej kieszeni do odkupu akcji, skoro sam ją tę spółkę założył i do zeszłego roku sam ryzykował sporą wielkością swego kapitału. Dlatego nie jest to łatwy temat, staram się rozumieć obie strony i ciężko tu znaleźć wyjście satysfakcjonujące. Szczęście w nieszczęściu, że kwota 150tys. choć może spora, to jednak stanowi tylko 6% tegorocznej prognozy.Ale rzeczywiście trudne to wszystko i trudno szukać złotego środka (no chyba, że małe emisje po nominale jak to robiło PGS Soft.) by wszyscy byli w pełni zadowoleni.
@cad_manNie wiem, bo takiej umowy nie widziałem, ale z wytłumaczenia w PB wynika, że cena nabycia przez Secus nie była po nominale, a właśnie po ok.66groszy, a mówienie nieprawdy dotyczącej ceny owego nabycia nie miałoby sensu, zwłaszcza, że w sumie czy Secus nabył po nominale, czy po jakiejkolwiek innej cenie to i tak dla nas nic nie zmienia. A sam Secus odsprzedał w końcu tylko część akcji, nabył pośrednio dywidendę (nie dosłownie, ale okrężną drogą), więc tak niezupełnie po kosztach.
Edytowany: 25 lipca 2012 20:16
|
|
Wysłane:
27 lipca 2012 16:00:50
przy kursie: 2,40 zł
Widzę, że w Akcji inwestor pojawiły się nowe pytania, ale jedna prośba do zadających te pytania-zadawajcie je w punktach, bo inaczej robi się chaos. Poza tym z doświadczenia wiem (na różnych firmach), że jak jest zadana zbitka pytań bez punktów, to czasami któreś może być pominięte, a jak jest punkt po punkcie,to jednak dana firma nie ma wyjścia i jakoś do pytania musi się odnieść... jakiś ciekawski inwestor w Akcji Inwestor napisał(a):Jak wyglądają prace na Quazarem? Kiedy należy się spodziewać wprowadzenia produktu do sprzedaży? Jaki wpływ na wyniki (procentowo) będzie miała sprzedaż Quazara? Dodatkowo, czy spółka może dokładnie raz jeszcze szczegółowo wyjaśnić, dlaczego akcje nabyte przez prezesów nabyte zostały po cenie niższej niż spółka zapłaciła za nie Secusowi? pulsinwestora.pb.pl/ai?company...
Edytowany: 27 lipca 2012 16:04
|
|
Wysłane:
27 lipca 2012 16:13:38
Sorry POP zapomniałem o tym:) Mam jednak nadzieje, ze odpowiedzą na wszystkie moje pytania.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-01 Wpisów: 59
Wysłane:
27 lipca 2012 19:10:23
Pojawiły się nowe filmy na kanałach YT. Kilka pomysłowych podłóg i niezła reklama Ceramiki Paradyż. i3DNetworkCeramika Paradyz 2012
|
|
0 Dołączył: 2009-02-09 Wpisów: 37
Wysłane:
1 sierpnia 2012 00:15:30
Wchodziliście może na aplikacje na stronie ihome.pl czy inart.pl? Jak wrażnia? Niestety na linuksie nie działają (bo wymagają Unity Playera). Ale zobaczyłem to na windowsach i niestety wrażenie dość marne (a nie jestem żadnym znawcą 3d). Aplikacje wyglądają na niedorobione, ładują się koszmarnie wolno, zamulają komputer i trudno się połapać jak się w nich nawiguje. Dla porównania interaktywna strona 3d, która szybko się ładuje, bardzo płynnie chodzi na linuksie, a nawigacja jest intuicyjna: http://www.ecodazoo.com/. Zespół I3D ma sporo do nadrobienia/douczenia się w tej dziedzinie.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-02-09 Wpisów: 37
|
|
Wysłane:
2 sierpnia 2012 12:06:08
topfacet napisał(a):Sorry POP zapomniałem o tym:) Mam jednak nadzieje, ze odpowiedzą na wszystkie moje pytania. No właśnie odpowiedzieli: akcja inwestor napisał(a):I3D2012-07-29 Na stronie www.linkedin.com/company/23830... w opisie działalności spółki I3D Inc. nie ma nic na temat produktów 3D i VR. Wg opisu spółka tworzy głównie strony internetowe i projektuje loga, ulotki itp. Czy rzeczywiście spółka amerykańska zamierza skupić się głównie na tego rodzaju działalności? Podany opis w serwisie Linkedin nie jest opisem naszej spółki i3D Inc. Spółka nie ma swojego profilu na tym portalu. Informacje nt. i3D Inc dostępne są na stronie http://www.i3d.pl, http://www.i3dinc.com. I3D2012-07-25 Jak wyglądają prace na Quazarem? Kiedy należy się spodziewać wprowadzenia produktu do sprzedaży? Jaki wpływ na wyniki (procentowo) będzie miała sprzedaż Quazara? Dodatkowo, czy spółka może dokładnie raz jeszcze szczegółowo wyjaśnić, dlaczego akcje nabyte przez prezesów nabyte zostały po cenie niższej niż spółka zapłaciła za nie Secusowi? Quazar 3D jest w końcowej fazie realizacji. Planowany termin premiery to przełom 3i 4 kwartału. Zwracam uwagę, że do momentu zrównoważenia wpływów ze sprzedaży z poniesionymi nakładami na wytworzenie Quazara sprzedaż nie będzie miała wpływu na wynik. W listopadzie 2008 r podpisaliśmy z firmą Secus Private Equity umowę inwestycyjną, w myśl której Secus objął w naszej firmie 20% udziałów w podwyższonym kapitale zakładowym za cenę będącą dwu i pół krotnością ceny nominalnej (wg dzisiejszego przeliczenia za 0,50 PLN) jednocześnie zobowiązując się do odsprzedaży połowy swoich udziałów pierwszym udziałowcom (m.innymi będącym w zarządzie) jeżeli ziszczą się dwa warunki: spółka osiągnie dodatni wynik z działalności i wypłaci co najmniej 1,5 mln zł dywidendy. Cena odkupu zgodna z tą umową miała wynosić 0,66 PLN (wg obecnego podziału na akcje). Zarówno wypłata jak i odkup miały nastąpić w 2011 r. (a więc podzielony miał zostać zysk za 2010 r.). W momencie podpisywania umowy w listopadzie 2008 r. nie znaliśmy jeszcze daty wejścia na NC a same plany były jeszcze bardzo ogólnikowe. W końcówce 2010 r. plany były już jednak bardzo zaawansowane i pojawił się problem wynikający z podpisanych w 2008 r. umów. Gdybyśmy je zrealizowali w pierwotnej formie sytuacja byłaby niezbyt dobra. Wypłata dywidendy nastąpiłaby chwilę po debiucie i grono nowych inwestorów mogłoby odnieść wrażenie, ze emisja była stworzona po to by pokryć bieżące zobowiązania z tytułu dywidendy. Rozwiązania tej kwestii podjęła się Rada Nadzorcza, która zaproponowała by całą operację przesunąć o rok. Takie rozwiązanie było korzystne dla spółki, było jednak niekorzystne dla Secusa gdyż ponosił on niejako cały ciężar finansowania przez kolejny rok. Rozwiązaniem był wykup akcji przez spółkę. Ponieważ jednak Secus miał odsprzedać akcje po wypłacie dywidendy a teraz sprzedając przed tracił niejako tę dywidendę, postanowiono dodać do pierwotnej ceny kwotę jej odpowiadającą (tzn. dywidendzie). Taka operacja z punktu widzenia spółki była neutralna bo choć kupowała za większą kwotę niż potem sprzedawała to jednak od swoich akcji nie musiała płacić dywidendy więc niejako na końcu efekt był ten sam. Przy przesunięciu o rok również Zarząd poszedł na ustępstwa tj. zgodził się, że niejako nowym dodatkowym warunkiem jakiego nie było w pierwotnej umowie miał być fakt, że wypłata dywidendy w 2012 r. (za rok 2011) musi nastąpić z zysku roku 2011 by w żaden sposób nie sugerować, ze pieniądze na wypłatę dywidendy pochodzą z wpłat nowych akcjonariuszy. Proszę zwrócić uwagę, ze jest to bardzo istotna zmiana. Zarząd rezygnował z nabytego prawa na rzecz dość mimo wszystko niepewnej przyszłości (proszę pamiętać, że te ustalenia powstają w końcówce 2010 r. kiedy na całym świecie szaleje kryzys). Przesunięcie terminu ma też dobre strony dla nowych akcjonariuszy ponieważ otrzymują oni w nowej wersji wypłatę dywidendy czego nie przewidywała pierwotna umowa. pulsinwestora.pb.pl/ai?company...Zwracam uwagę na zdanie: "Quazar 3D jest w końcowej fazie realizacji. Planowany termin premiery to przełom 3i 4 kwartału. Zwracam uwagę, że do momentu zrównoważenia wpływów ze sprzedaży z poniesionymi nakładami na wytworzenie Quazara sprzedaż nie będzie miała wpływu na wynik."Czyli pierwsze wpływy z Quazara będą widoczne najpierw w przychodach, dopiero później po przekroczeniu kwoty nakładów (niemal na pewno jeszcze nie w tym roku), mogą być wykazywane potencjalne zyski. Sam Quazar jest o tyle b.ważny, że jest powiązany z Quazarem Cave, dopóki oba programy nie będą w pełni gotowe (Cave już jest), dopóty nie ma co liczyć na dystrybucję np. Quazara Cave chociażby przez Holovis. Wyniki w IIQ raczej będą słabe, bo sami tak między wierszami zapowiadali w poprzednim raporcie (rozliczeń kontraktów spodziewali się w III i IVQ, a pewnie głównie w IV-ym), natomiast ów Quazar jest o tyle ważny, że rentowność tego produktu w wersji pudełkowej będzie docelowo największa w grupie.
Edytowany: 2 sierpnia 2012 12:14
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 808
Wysłane:
2 sierpnia 2012 12:16:08
Po raz kolejny wytłumaczono mechanizm rozliczeń z Secusem, którego ostatni element został zaraportowany ostatnio. Wydaje mi się, że nie ma już wątpliwości co do celu takiej transakcji. Natomiast te 150 tys. może być kroplą w morzu przychodów z Quazara.
|
|
0 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 1
Wysłane:
2 sierpnia 2012 13:59:50
marc1n napisał(a):Wchodziliście może na aplikacje na stronie ihome.pl czy inart.pl? Jak wrażnia? Niestety na linuksie nie działają (bo wymagają Unity Playera). Ale zobaczyłem to na windowsach i niestety wrażenie dość marne (a nie jestem żadnym znawcą 3d). Aplikacje wyglądają na niedorobione, ładują się koszmarnie wolno, zamulają komputer i trudno się połapać jak się w nich nawiguje. Dla porównania interaktywna strona 3d, która szybko się ładuje, bardzo płynnie chodzi na linuksie, a nawigacja jest intuicyjna: http://www.ecodazoo.com/. Zespół I3D ma sporo do nadrobienia/douczenia się w tej dziedzinie. Panowie, jestem drobnym inwestorem, a bardziej hobbystą niż giełdowym graczem - ale zajmuję się zawodowo IT i dlatego jestem fanem takich spółek jak i3D oraz 11bit. Zatem muszę się wtrącić i niestety sprostować powyższe twierdzenie. Nie można porównywać aplikacji typu iHome napisanej w silniku graficznym takim jak Unity, z aplikacyjką internetową zrobioną we Flashu pokroju "interaktywnej kartki świątecznej". To dwie zupełnie różne gałęzie i dwa odmienne produkty. Z tego co ja widziałem po zalogowaniu się na portal - iHome, to jest to ambitne narzędzie do tworzenia mieszkania, od ścian po całkowitą aranżację wnętrza i u mnie działa bezproblemowo. Wszystkie podobne produkty aranżacji mieszkań nie dorastają im do pięt (wystarczy poczytać forum Unity) i poszperać w internecie. Natomiast co do: to chyba wizualnie jednak inArt.
Edytowany: 2 sierpnia 2012 14:06
|
|
Wysłane:
2 sierpnia 2012 15:22:13
wifi_IT napisał(a):. marc1n napisał(a):Zespół I3D ma sporo do nadrobienia/douczenia się w tej dziedzinie.
Panowie, jestem drobnym inwestorem, a bardziej hobbystą niż giełdowym graczem - ale zajmuję się zawodowo IT i dlatego jestem fanem takich spółek jak i3D oraz 11bit. Zatem muszę się wtrącić i niestety sprostować powyższe twierdzenie. Nie można porównywać aplikacji typu iHome napisanej w silniku graficznym takim jak Unity, z aplikacyjką internetową zrobioną we Flashu pokroju "interaktywnej kartki świątecznej". To dwie zupełnie różne gałęzie i dwa odmienne produkty. Oj marcin,marcin... Ja rozumiem,że można na różne rzeczy narzekać (bierzące słabe wyniki, opóźnienie z Quazarem i Stanami, czy inne w tym stylu, ok-to zrozumiałe, bo wszyscy bysmy chcieli wiele rzeczy od razu), ale jakieś pisanie, że mają sporo "do douczenia się" do firmy, która została laureatami różnych międzynarodowych konkursów oraz która ma zrealizowane zlecenia dla renomowanych światowych gigantów-to jednak mocno przesadziłeś, bo akurat w technologii trudno im coś zarzucić, no chyba, że ty wiesz lepiej, a jakieś tam międzynarodowe jury się nie zna,a firmy takie jak Saudi Aramco dały im kontrakty, bo któryś z negocjatorów miał ładne oczy... @wifi_ITDzięki za merytoryczne uzsadnienie, bo post marcina po prostu innym nie za bardzo się chciało komentować...
Edytowany: 2 sierpnia 2012 15:29
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 808
Wysłane:
2 sierpnia 2012 15:44:05
wifi_IT Korzystając z okzaji - w takim razie zapraszamy do częstszego wypowiadania się na wątkach spółek informatycznych/technologincznych - wbrew pozorom mało jest - wśród inwestorów - osób które ogarniają techniczną stronę działalności podmiotów w które sami inwestują.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
2 sierpnia 2012 16:32:11
pop napisał(a): Zwracam uwagę na zdanie: "Quazar 3D jest w końcowej fazie realizacji. Planowany termin premiery to przełom 3i 4 kwartału. Zwracam uwagę, że do momentu zrównoważenia wpływów ze sprzedaży z poniesionymi nakładami na wytworzenie Quazara sprzedaż nie będzie miała wpływu na wynik."
Czyli pierwsze wpływy z Quazara będą widoczne najpierw w przychodach, dopiero później po przekroczeniu kwoty nakładów (niemal na pewno jeszcze nie w tym roku), mogą być wykazywane potencjalne zyski. Sam Quazar jest o tyle b.ważny, że jest powiązany z Quazarem Cave, dopóki oba programy nie będą w pełni gotowe (Cave już jest), dopóty nie ma co liczyć na dystrybucję np. Quazara Cave chociażby przez Holovis. Wyniki w IIQ raczej będą słabe, bo sami tak między wierszami zapowiadali w poprzednim raporcie (rozliczeń kontraktów spodziewali się w III i IVQ, a pewnie głównie w IV-ym), natomiast ów Quazar jest o tyle ważny, że rentowność tego produktu w wersji pudełkowej będzie docelowo największa w grupie.
Chciałbym uściślić zdanie boldem. W przypadku produktów niepoliczalnych jak filmy, gry komputerowe, programy komputerowe, gdzie produkt nie ma fizycznej formy, możliwe jest parę sposobów księgowania wydatków i wpływów. Najbardziej konserwatywny sposób zakłada zerową marżę do momentu pokrycia wydatków. Potem zaś niemal całe przychody, (po odliczeniu kosztów nośnika, sprzedaży(transport, reklama, promocja)) stanowią zysk. Jeśli spółka nie pokryje przez 5 lat nakładów, to ma obowiązek spisać to w koszty na koniec okresu. Inaczej mówiąc nie wiadomo ile sprzeda kopii programu(więc nie jest w stanie wyznaczyć jednostkowego kosztu) więc pokazuje(a właściwie będzie pokazywać) na razie tylko pokrycie kosztów w rachunku wyników. Mnie się ten sposób podoba, natomiast Kasia będzie mieć zastrzeżenia  Kolejna sprawa, która niejako się łączy z powyższym, to rentowność. Ta do pokrycia będzie zerowa, potem osiągnie maksimum, a następnie będzie spadać. Nie tak dynamicznie jak dla rynku gier, ale także tendencja do obniżania ceny będzie prawdopodobnie widoczna.
|
|
Wysłane:
3 sierpnia 2012 17:17:16
Wyniki będą prawdopodobnie po sesji, bo jak od roku śledzą raporty kawrtalne, to Spółka podaje je albo przed sesją, albo po sesji, nigdy do tej pory nie podała w trakcie, więc tak widocznie będzie i tym razem. Natomiast na maila dostałem pytanie, czemu napisałem iż spodziewam się słabych wyników i czy przypadkiem nie naganiam na spadki...A że mogło tak więcej osób mój wpis odebrać, to postanowiłem odpowiedzieć na wątku. Otóż: Jak napiszę coś pozytywnego-to naganiam na wzrosty, jak napiszę szczerze co myślę, ale niestety negatywnego, to od razu naganiam na spadki...Ech, czy mam akcje, czy nie-to szczegóły zamieszczam na kronice ogólnej i nie raz pisałem źle na spółki, które miewałem w portfelu, jak tez nie raz pisałem dobrze, jeśli ich nie miałem. Pragnę zauważyć, że jakieś 2 tyg.przed wynikami za IQ kiedy był wystrzał kursu i ktoś sugerował,że w związku z nadchodzącymi wynikami, byłem bodajże jedynym na wątku, który powiedział: "Nie, wynikami się nie nakręcajmy, bo dobrych się nie spodziewam". Jak mamy pisac szczerze plusy i minusy, to nie mogłem napisać,że będzie ekstra, skoro tak nie ,myślę. A nie myślę,że będzie ekstra, bo koszty prac nad Quazarem nadal ciążą na zysku (informowali,że ponad połowa załogi pracuje nad technologią), jak też koszty instalacji podłóg, to sama spółka sugerowała,że główne wpływy będą w III i IV kwartale, sam tego nie wymysliłem. Owszem, wolałbym się mylić, ale napisałem jak myślę,że teraz będzie. Ja najbardziej czekam na pierwsze kontrakty w USA oraz na Quazara, no i oczywiście dobrze by było, gdyby zrealizowali prognozę, bo to na pewno jest istotne dla notowań. No nic, czekamy i czytamy.
Edytowany: 3 sierpnia 2012 17:23
|
|
Wysłane:
3 sierpnia 2012 20:03:14
|
|
Wysłane:
3 sierpnia 2012 20:08:25
Kolejny raz strata kwartalna i kolejny raz duzo tlumaczenia.
Z pozytywow- podtrzymana prognoza i duzo informacji o przyszlych kontrakatach.
Ogolnie raport jak zwykle dobrze przygotowany i obszerny.
|
|