PARTNER SERWISU
uzlzzvow
528 529 530 531 532

Kiedy szczyt hossy?

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 29 sierpnia 2012 20:01:03
Dzisiejsza luka bessy jest zasługą tylko i wyłącznie Eurocashu, a ściślej mówiąc to głównego akcjonariusza, który ogłosił book building na 5% akcji spółki. Nie jest to jakoś miarodajne.

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 29 sierpnia 2012 20:54:44
Za Beżową Książką:
Cytat:
*FED SAW WEAKER U.S. MANUFACTURING, RETAIL SPENDING LAST MONTH
*FED SAYS LOAN DEMAND `GREW MODESTLY' IN MOST DISTRICTS
*FED SAYS MANUFACTURING EXPANDED `SLOWLY' IN MOST DISTRICTS
*FED: HOUSING MARKET REPORTS `LARGELY POSITIVE'
*FED SAYS DISTRICTS' BUSINESS CONTACTS `CAUTIOUSLY OPTIMISTIC'

Czyżby bez QE?
I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein
Edytowany: 29 sierpnia 2012 20:57

Johnny Bravo
14
Wpisów: 301
Wysłane: 29 sierpnia 2012 21:04:11
oczywiście, że bez QE. bo dlaczego miałoby być kolejne? czy rynki potrzebują płynności? nie. czy rynki są w fazie załamania lub dopiero zaczynają odbicie? nie. czy zagraża fala upadłości banków w USA? nie. czy zagraża recesja? moim zdaniem nie

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 31 sierpnia 2012 17:08:48
Szutnik napisał(a):

Aha i jeszcze jedno. Możesz zapomnieć o tym, że w Jackson Hole 30-31.08 Ben coś powie (dostałem od niego tajnego fax'ablackeye ), co ruszy rynki w górę. Dlaczego? Bo w CNBC USA nieustannie o tym trąbią, ze tak będzieAngel

no i nie powiedzial ale jakos nie widze paniki czy tez prognozowanych przez Ciebie zjazdow do minimow czerwcowych a wrecz przeciwnie surowce up, eur/usd juz powyzej 1,26 itd... itp...

cos slabe to rozczarowanie ...

Czyzby rynek zinterpretowal te slowa na zasadzie : narazie nic nie dam ale spokojnie mozna inwestowac bo jak bedzie zle to pomogę king

del-20130531
0
Wpisów: 757
Wysłane: 31 sierpnia 2012 19:34:05
jutro przemawia po 18-tej "super Mario" - może coś chlapnie i zafunduje nam jakąś lukę w poniedziałek

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 31 sierpnia 2012 20:19:07
Kanoniers napisał(a):
Szutnik napisał(a):

Aha i jeszcze jedno. Możesz zapomnieć o tym, że w Jackson Hole 30-31.08 Ben coś powie (dostałem od niego tajnego fax'ablackeye ), co ruszy rynki w górę. Dlaczego? Bo w CNBC USA nieustannie o tym trąbią, ze tak będzieAngel

no i nie powiedzial ale jakos nie widze paniki czy tez prognozowanych przez Ciebie zjazdow do minimow czerwcowych a wrecz przeciwnie surowce up, eur/usd juz powyzej 1,26 itd... itp...

Czyzby rynek zinterpretowal te slowa na zasadzie : narazie nic nie dam ale spokojnie mozna inwestowac bo jak bedzie zle to pomogę king

mam takie samo wrażenie.

Ben mówi że nie ma QE3 a wszyscy kiwają głowami i myślą.. dobra, dobra, jedno mówi, drugie myśli.. ale nas cfaniak nie wyleszczy, pewnie zaraz będzie dodruk.... binky

giełdy nie wykazują nawet śladu załamania.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 31 sierpnia 2012 20:20

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 31 sierpnia 2012 21:33:27
Kanoniers napisał(a):
Szutnik napisał(a):

Cierpliwości... rynek czasem lubi sprawdzać, ile tej cechy maszAngel

Pamiętaj o jeszcze jednym - w USA kończący się tydzień jest tradycyjnie tygodniem o jednej z najniższych aktywności inwestorów w roku. Jedni mają (kończące się) urlopy, inni czekają, aż ci urlopowicze wrócą z urlopów. Mówi się tam, że dopiero po Labor day i powrocie dzieci do szkoły zaczyna się normalny handel i wielu woli zaczekać do wtorku po Labor'ze z poważniejszymi ruchami.

nie widze paniki czy tez prognozowanych przez Ciebie zjazdow do minimow czerwcowych

W jeden dzień? Czy Ty jesteś powazny, Kanoniers???wave

Popatrz na poprzednią falę spadkową - zaczęła sie w USA na początku kwietnia, ale dopiero w maju ruszyło tak na poważnie. Rynek jeszcze nie skończył testu szczytu z 21.08, do którego teraz pretekstem ma być Draghi i EBC na 6.09 (skoro Ben nie był).
Teraz też stopniowo i powoli przechodzimy do większych ruchów.

Zazwyczaj początkowe ruchy nowego trendu są niewielkie, a ich zasięg jest co najmniej w połowie kontrowany przez korektę, zgodną z kierunkiem starego trendu (dlatego np. ja lubię otwieranie pozycji po teście ekstremum, który sporo wyjaśnia). Taka właśnie korekta zgodna z kierunkiem "starego trendu" (wzrostów do 21.08)wydaje się być jeszcze nie zakończona

"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 31 sierpnia 2012 22:18:21
teraz jest dorabianie teorii do faktów, min przez Szutnika. miał być PZ, węzeł, pełnia i nie wiem co jeszcze, a wyszło.....NIC. będziemy teraz dorabiali pomysły, że +/- 1-2 dni, a może jeszcze Saturn nie wszedł w.....a może Pluton jest za daleko od...... odpowiedź jest prosta, maszyny zaprogramowane są tak a nie inaczej i ma rosnąć....bez względu na recesje, AT, słowa BB itp.

jeśli jeszcze ktoś, kiedykolwiek powie mi, napisze, że giełdy, rynki odzwierciedlają stan rzeczywisty w gospodarce, uduszę.....rynki, to już nie ludzie, to zaprogramowane maszyny....kupują, sprzedają kiedy Pan da rozkaz, zresztą kiedyś wspominał o tym Mistrz Soros.....jeśli weźmie na cel surowiec, walutę, to nikt nie stanie mu na drodze.....żaden bank centralny, żaden podmiot.....

parafrazując wiersz naszego wieszcza można rzec: rośnijcie akcje wysoko, jak pan leży głęboko....

Szutnik
153
Wysłane: 31 sierpnia 2012 22:49:28
@ serpico

Najpierw to w ogóle przeczytaj, o czym napisałem:

naturabramy.wordpress.com/2012...

naturabramy.wordpress.com/2012...

a dopiero potem polemizuj z treścią, bo jak do tej pory, to nie wiem, z czym tak naprawdę polemizujesz?
Chyba, ze jest w sieci jakiś inny Szutnik, piszacy co innego i to z nim toczysz polemikę. Bo nie ze mną.

rynki, to już nie ludzie, to zaprogramowane maszyny....kupują, sprzedają kiedy Pan da rozkaz

Czyżby ostatnie Twoje straty były aż tak duże, że wpuściły Cię w "mechaniczną depresję"?Angel
A może to nowa religia, kult "tradingowego monstrum z cybernetycznego nieba"?Angel

Na Twoje pocieszenie - WarSet jest zbyt stary i zbyt wolny na HFT i intensywny handel programowany z bezpośrednim dostępem do terminala na GPW Angel
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Scarry
193
Wysłane: 1 września 2012 13:05:49
serpico napisał(a):

jeśli jeszcze ktoś, kiedykolwiek powie mi, napisze, że giełdy, rynki odzwierciedlają stan rzeczywisty w gospodarce, uduszę.....

hmm bo giełdy nigdy nie odzwierciedlają obecnego stanu gospodarki tylko stan za rok-dwa. I prawdopodobieństwo tego stanu (czyli ok 2014 roku) teraz gramy.

W Wielkim Kryzysie załamanie na giełdach trwało około pół roku, po czym nastąpiło seriami odreagowanie, kiedy stan gospodarki trwał w strasznym kryzysie jeszcze blisko 3 lata.

Szutnik napisał(a):

Na Twoje pocieszenie - WarSet jest zbyt stary i zbyt wolny na HFT i intensywny handel programowany z bezpośrednim dostępem do terminala na GPW Angel

Drogi Szutniku nie wiem czy wiesz... ale akurat GPW zmienia system na high-frequency UTP, taki sam jak używają Amerykanie.

Cytat:
W lipcu 2010 r. Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie i NYSE Euronext zawarły umowę o strategicznej, długofalowej współpracy obejmującej stworzenie wzajemnie korzystnych inicjatyw biznesowych oraz migrację platformy transakcyjnej GPW na Uniwersalną Platformę Obrotu NYSE Technologies™ (UTP – Universal Trading Platform).
Podpisane umowy z wiodącą światową giełdą stanowi krok o istotnym znaczeniu dla wzmocnienia jej pozycji konkurencyjnej GPW. Po wdrożeniu system transakcyjny zapewni zwiększoną prędkość i skalowalność w porównaniu z dotychczasowym systemem, znacząco szerszy wachlarz funkcjonalności, co przyczyni się do wzrostu wolumenu obrotów w szerszym spektrum papierów wartościowych i może przyciągnąć na GPW nowe kategorie inwestorów (np. inwestorów zajmujących się „handlem o wysokiej częstotliwości” i handlem algorytmicznym. )[
http://www.gpw.pl/system_notujacy

System UTP nasza GPW wprowadza w listopadzie tego roku.

Warset pozwalał na 40 (pracując na Tandem S 70006) do 320 transakcji na sekundę (po zmianie na HP Integrity NonStop NS16000). UTP pozwoli GPW rejestrować 20 000 operacji na sekundę już na początku działania systemu.

Od listopada Panowie będziemy mieli nowe możliwe polecenia na GPW:
PKC Market Order
PCR (Market Limit)
PEG
WNF
WNZ
WDC

opis tutaj www.gpw.pl/Nowe_typy_zlecen_w_...
wave
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 1 września 2012 13:17

daab007
0
Wysłane: 1 września 2012 14:38:34
@Serpico
Widzę, że i Ty zaczynasz wierzyć w te wzrosty:) Pomijając VIX-a, mamy jeszcze to:
Cytat:
Z najnowszej ankiety na temat zaangażowania w akcje aktywnie zarządzających funduszami w USA wynika, że średni udział akcji sięga już blisko 83 proc., a to oznacza, że jest najwyższy od kwietnia 2011 r. Jednocześnie ostatni odczyt mieści się w 10 proc. najwyższych wyników w tej ankiecie.
A. Einstein

Szutnik
153
Wysłane: 1 września 2012 23:04:50
Scarry napisał(a):
(...)

Drogi Szutniku nie wiem czy wiesz... ale akurat GPW zmienia system na high-frequency UTP, taki sam jak używają Amerykanie.(...)

wave

Wiem. Wiem też, ze dopiero to mają zrobić. Ale to jest pytanie bardziej do Serpico niż do mnie, to On bowiem obwinia handel programowany o wszelkie zło ostatnio przez niego doświadczaneAngel, a przecież gra na FW20...
Edytowany: 1 września 2012 23:05

Szutnik
153
Wysłane: 1 września 2012 23:33:20
@ Serpico
i Twoja teoria o "niedziałaniu" AT w obecnych warunkach itp. pomysłach (bo komputery, HFT i tym podobne, rzekome tego przyczyny):

Podobne zagadnienie poruszył akurat teraz Glenn Neely (jeden z lepszych znawców fal Elliotta) w odniesieniu do Teorii Fal, ale jego odpowiedź można spokojnie rozciągnąć na całą AT, nie tylko Fale:

Cytat:
Question:
Mastering Elliott Wave was written before the internet or automated, computerized trading systems existed. Do such things as "high frequency trading" negatively impact the viability of Wave theory?

Odpowiedź Neely'ego:

Cytat:
Answer: This is an intriguing question.

i dalej:
Cytat:
theoretically, if only computers were allowed to trade, and if they could program themselves, and if they had endless supplies of cash, it's possible price action would no longer reflect human behavior so markets could no longer be categorized or predicted using Elliott Wave
(...)

Cytat:
First, all programs are created by humans who possess specific beliefs, fears, financial limitations and goals (...)

If the stop in trading is "manually" instituted by an individual, the decision to stop trading will be partly based on past experiences and their personal level of risk-tolerance(...)

Third, government regulation might enter the picture if public pressure (i.e., crowd psychology) forces the exchanges to change the rules of the game. This occurred when the Hunt brothers "cornered" the silver market in 1980; the futures exchange decided no new, open positions would be allowed in silver - only liquidation orders would be accepted for a while(...)

Even if trading is automated, humans initially decided if a trade is taken or not, how much risk is allowed on each trade (or tolerated overall for an account), how positions are entered, stops placed, targets calculated, how many positions are taken per trade, how long a position is held, and whether trading continues as losses accumulate. When the creator's goals, beliefs, financial limits and strategies are programmed, the trading system simply institutes predetermined human decisions(...)

In conclusion, automated trading programs reflect the personal beliefs, financial capacity and goals of those involved in their creation. When hundreds or thousands of human-created trading systems interact in a free market, collectively they produce a more disciplined, fast-acting version of their human counter-parts. As a result, the individual psychology that went into the creation of each system will, collectively, produce price action that reflects mass human behavior - what wave theory [ i w ogóle cała AT, nie tylko Fale - przyp. mój] is designed to identify and help predict.

Cały tekst tutaj:
www.neowave.com/qow/qow-archiv...

serpico
0
Wysłane: 2 września 2012 16:58:30
Scarry napisał(a):

hmm bo giełdy nigdy nie odzwierciedlają obecnego stanu gospodarki tylko stan za rok-dwa. I prawdopodobieństwo tego stanu (czyli ok 2014 roku) teraz gramy.

rozrzut czasowy masz ogromny....mnie uczono o 6-9 miesięcznym wyprzedzeniu.....

a chciałem jeszcze zapytać, o Twój ulubiony izraelski TA100....dzisiaj już go nie cytujesz, jako wyprzedzający? Whistle

@Szutnik, tak zaczynając od rzeczy mniej ważnych, nie mam stratnych pozycji, bo mam S ze średnią powyżej 2300 i SL ustawionym, tak by w najgorszym wypadku wyjść na 0 (słownie:zero)....

moja irytacja bierze się stąd o czym już tu pisaliśmy....że globalna wioska, ta globalizacja rynków prowadzi nas do zguby. ceny rynkowe nie wynikają z prostych praw podaż-popyt, a z ogromnej manipulacji...jedna planeta, jeden system, jeden rynek, jeden komputer....duży kapitał, łatwo dostępny (np przez luzowanie zwane QE czy LTRO) powoduje, że ceny są, nomen omen, nieziemskie i wynikają z zajętych pozycji przez instytucje finansowe....

płacimy za to MY, w sklepie (np kupując chleb), na stacji paliw, w podatkach etc etc etc.... póki istniały rynki lokalne nie pozwalały na manipulację, jaką teraz widzimy....nie sposób było ustalać centralnie cen na kilkunastu, czy kilkudziesięciu rynkach....na jednym dziecinnie prosto, wystarczy wcisnąć ENTER....

dochodzimy ponownie do sedna....za składanymi zleceniami nie stoją prawa rynkowe, a gracze (duże instytucje finansowe), którzy otworzyli pozycje....czyli ogon macha psem.....droga pszenica nie wynika z popytu, czy podaży, a z zabawy bankierów. za drogą pszenicę płacimy my, w sklepie.....

kto rozkręca machinę zgubną dla ludzkości opartą na pazerności, próżności i żądzy posiadania? proszę:
Cytat:
Uosobieniem zła jest bank Goldman Sachs. To jedna z największych finansowych korporacji na świecie - w ubiegłym roku bank zarobił na czysto 4,4 mld dol., czyli prawie 15 mld zł. Klientami banku są nie tylko największe światowe firmy, ale też całe kraje. - Brałem udział w spotkaniach, gdzie nawet minuty nie poświęcono temu, jak pomóc klientom. Tematem było wyłącznie to, jak możemy wycisnąć z nich kasę. Firma tak dalece różni się od tej, do której przychodziłem prosto z college'u, że nie mogę się z nią dłużej identyfikować - napisał przed odejściem z Goldman Sachs jego wieloletni pracownik Greg Smith, który zarządzał inwestycjami wartymi miliardy dolarów. To właśnie Goldman Sachs był oskarżany o to, że przyczynił się wybuchu obecnego kryzysu finansowego. Bank jeszcze w pierwszej połowie 2008 roku wciskał klientom skomplikowane produkty finansowe stworzone na podstawie zaciąganych przez Amerykanów kredytów hipotecznych.

kto stoi za rozpadem UE? proszę:
Cytat:
Bank maczał też palce w finansach Grecji. W latach 2001-02 Goldman Sachs pomagał Atenom ukrywać wielkość prawdziwego zadłużenia. Oszukiwano w ten sposób Komisję Europejską i europejski urząd statystyczny Eurostat, zaniżając poziom swojego deficytu budżetowego i długu publicznego. Dzięki temu Grecja mogła wejść do strefy euro, a niemieckie i francuskie banki mogły szerokim strumieniem finansować wydatki Greków z kredytów. I na początku nieźle na tym zarabiały. Dziś muszą godzić się z tym, że części swoich pieniędzy już nigdy nie odzyskają.

i coś bardzo świeżego, z tego roku:
Cytat:
Wielki skandal dotyczy też fałszowania stawek LIBOR (jest to ustalana codziennie stopa oprocentowania, po jakiej banki na Wyspach pożyczają sobie pieniądze.). Bank Anglii oskarżany jest o to, że zaniżał swoją stawkę LIBOR, dzięki czemu mógł być uważany za bardziej bezpieczny i taniej pożyczać pieniądze na rynku. Sprawa zatacza coraz szersze kręgi, a o przewiny związane z LIBOR-em oskarżanych jest 20 banków, wśród nich światowa plejada takich organizacji jak: Barclays (ten już zapłacił 200 mln dol. kary), ale też Royal Bank of Scotland, HSBC, Deutsche Bank, JP Morgan czy Citibank.

@Szutnik, jeszcze chcesz coś napisać o naturalnych prawach rynku, popycie i podaży, falach Eliota, pełniach Księżyca i węzłach gordyjskich? to jest dorabianie teorii do rzeczywistości, z którą biernie się godzimy, niczym baranki idące na rzeź.....

....i jeszcze jedno, kiedyś poruszałeś temat wojen, że to dzielne ludy uciskane wywołują rewolucję, tu proszę informacja z sierpnia 2012 r. po co amerykanie zaatakowali Irak:

Cytat:
Na sankcjach wobec Iranu zyskuje sąsiedni Irak, którego wydobycie ropy przekroczyło 3 mln baryłek na dobę i jest największe od wejścia wojsk amerykańskich w 2003 r.

link: www.ekonomia24.pl/artykul/9239...

jak jest amerykańskie, można pompować do cna.....

Scarry
193
Wysłane: 2 września 2012 18:11:21
@serpico

no obserwuje TASE, jasne. Sam widzisz że nie jest to ślepe naśladowanie indeksów z piątku (jak wcześniej twierdziłeś), które rosły przecież wyraźnie a TASE spada dzisiaj bo ma więcej informacji.

właśnie przeczytałem 16 powodów dla których wrzesień powinien Was przerazić. Polecam.

Ja z natury widzę ten system jako bliski krachu ale po prostu jestem ciągle bardzo mocno przekonany że to nie teraz. Zbyt duże siły i zbyt duże środki są zaangażowane żeby to się ot tak rozleciało teraz. Nie rozleciało się w 2011, kiedy sam widziałem dużo większa szansę na katastrofę, więc teraz kompletnie w to nie wierzę.
Edytowany: 2 września 2012 18:15

daab007
0
Wysłane: 2 września 2012 18:53:03
@Scarry:

Dlaczego Izrael tylko bierzesz pod uwagę, a nie cały Bliski Wschód?
A. Einstein

serpico
0
Wysłane: 2 września 2012 20:27:12
a technicznie, to jesteśmy w arcy ciekawym miejscu.....

kliknij, aby powiększyć

dwie wewnętrzne trendowe i tu będzie rozwiązanie....

Scarry
193
Wysłane: 3 września 2012 09:02:49
daab007 napisał(a):
@Scarry:

Dlaczego Izrael tylko bierzesz pod uwagę, a nie cały Bliski Wschód?

kiedyś czytałem jakieś analizy "profesorskie" o giełdach i przełożeniu na gospodarkę, i gość twierdził że z giełd bliskowschodnich to właśnie tylko Izreal może być traktowany jako ewentualnie sygnał wyprzedzający. Tak mi się to zakodowało w każdym razie.

serpico
0
Wysłane: 3 września 2012 22:20:11
Cytat:
kiedyś czytałem jakieś analizy "profesorskie" o giełdach i przełożeniu na gospodarkę, i gość twierdził że z giełd bliskowschodnich to właśnie tylko Izreal może być traktowany jako ewentualnie sygnał wyprzedzający. Tak mi się to zakodowało w każdym razie.

kiedyś? kiedy?.... profesor? jaki? proszę imię i nazwisko....

pisząc pracę magisterską, musiałem powoływać się na źródła.... o to samo proszę Ciebie.......napisz konkretnie kto, kiedy, gdzie i kiedy....i jaki profesor...

chyba, że to są Twoje wyimaginowane koncepcje, to zmieniałoby postać rzeczy....

Scarry
193
Wysłane: 3 września 2012 22:43:18
@serpico

ale ja nie piszę pracy magisterskiej (lol) tylko rozmawiam na forum. Gdybym pamiętał kto to napisał przecież bym podał wave

hmm.. ewidentnie na nerwy Ci te wzrosty siadają, mam wrażenie że coraz bardziej nie potrafisz oddzielić wymiany poglądów od swojego zarabiania.
Edytowany: 3 września 2012 22:50

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

528 529 530 531 532

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,666 sek.

hotovxji
jhwiciwl
mwzsjogi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hupyuagb
edgruups
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat