Scarry napisał(a):
hmm bo giełdy nigdy nie odzwierciedlają obecnego stanu gospodarki tylko stan za rok-dwa. I prawdopodobieństwo tego stanu (czyli ok 2014 roku) teraz gramy.
rozrzut czasowy masz ogromny....mnie uczono o 6-9 miesięcznym wyprzedzeniu.....
a chciałem jeszcze zapytać, o Twój ulubiony izraelski TA100....dzisiaj już go nie cytujesz, jako wyprzedzający?
@Szutnik, tak zaczynając od rzeczy mniej ważnych, nie mam stratnych pozycji, bo mam S ze średnią powyżej 2300 i SL ustawionym, tak by w najgorszym wypadku wyjść na 0 (słownie:zero)....
moja irytacja bierze się stąd o czym już tu pisaliśmy....że globalna wioska, ta globalizacja rynków prowadzi nas do zguby. ceny rynkowe nie wynikają z prostych praw podaż-popyt, a z ogromnej manipulacji...jedna planeta, jeden system, jeden rynek, jeden komputer....duży kapitał, łatwo dostępny (np przez luzowanie zwane QE czy LTRO) powoduje, że ceny są, nomen omen, nieziemskie i wynikają z zajętych pozycji przez instytucje finansowe....
płacimy za to MY, w sklepie (np kupując chleb), na stacji paliw, w podatkach etc etc etc.... póki istniały rynki lokalne nie pozwalały na manipulację, jaką teraz widzimy....nie sposób było ustalać centralnie cen na kilkunastu, czy kilkudziesięciu rynkach....na jednym dziecinnie prosto, wystarczy wcisnąć ENTER....
dochodzimy ponownie do sedna....za składanymi zleceniami nie stoją prawa rynkowe, a gracze (duże instytucje finansowe), którzy otworzyli pozycje....czyli ogon macha psem.....droga pszenica nie wynika z popytu, czy podaży, a z zabawy bankierów. za drogą pszenicę płacimy my, w sklepie.....
kto rozkręca machinę zgubną dla ludzkości opartą na pazerności, próżności i żądzy posiadania? proszę:
Cytat:Uosobieniem zła jest bank Goldman Sachs. To jedna z największych finansowych korporacji na świecie - w ubiegłym roku bank zarobił na czysto 4,4 mld dol., czyli prawie 15 mld zł. Klientami banku są nie tylko największe światowe firmy, ale też całe kraje. - Brałem udział w spotkaniach, gdzie nawet minuty nie poświęcono temu, jak pomóc klientom. Tematem było wyłącznie to, jak możemy wycisnąć z nich kasę. Firma tak dalece różni się od tej, do której przychodziłem prosto z college'u, że nie mogę się z nią dłużej identyfikować - napisał przed odejściem z Goldman Sachs jego wieloletni pracownik Greg Smith, który zarządzał inwestycjami wartymi miliardy dolarów. To właśnie Goldman Sachs był oskarżany o to, że przyczynił się wybuchu obecnego kryzysu finansowego. Bank jeszcze w pierwszej połowie 2008 roku wciskał klientom skomplikowane produkty finansowe stworzone na podstawie zaciąganych przez Amerykanów kredytów hipotecznych.
kto stoi za rozpadem UE? proszę:
Cytat:Bank maczał też palce w finansach Grecji. W latach 2001-02 Goldman Sachs pomagał Atenom ukrywać wielkość prawdziwego zadłużenia. Oszukiwano w ten sposób Komisję Europejską i europejski urząd statystyczny Eurostat, zaniżając poziom swojego deficytu budżetowego i długu publicznego. Dzięki temu Grecja mogła wejść do strefy euro, a niemieckie i francuskie banki mogły szerokim strumieniem finansować wydatki Greków z kredytów. I na początku nieźle na tym zarabiały. Dziś muszą godzić się z tym, że części swoich pieniędzy już nigdy nie odzyskają.
i coś bardzo świeżego, z tego roku:
Cytat:Wielki skandal dotyczy też fałszowania stawek LIBOR (jest to ustalana codziennie stopa oprocentowania, po jakiej banki na Wyspach pożyczają sobie pieniądze.). Bank Anglii oskarżany jest o to, że zaniżał swoją stawkę LIBOR, dzięki czemu mógł być uważany za bardziej bezpieczny i taniej pożyczać pieniądze na rynku. Sprawa zatacza coraz szersze kręgi, a o przewiny związane z LIBOR-em oskarżanych jest 20 banków, wśród nich światowa plejada takich organizacji jak: Barclays (ten już zapłacił 200 mln dol. kary), ale też Royal Bank of Scotland, HSBC, Deutsche Bank, JP Morgan czy Citibank.
@Szutnik, jeszcze chcesz coś napisać o naturalnych prawach rynku, popycie i podaży, falach Eliota, pełniach Księżyca i węzłach gordyjskich? to jest dorabianie teorii do rzeczywistości, z którą biernie się godzimy, niczym baranki idące na rzeź.....
....i jeszcze jedno, kiedyś poruszałeś temat wojen, że to dzielne ludy uciskane wywołują rewolucję, tu proszę informacja z sierpnia 2012 r. po co amerykanie zaatakowali Irak:
Cytat:Na sankcjach wobec Iranu zyskuje sąsiedni Irak, którego wydobycie ropy przekroczyło 3 mln baryłek na dobę i jest największe od wejścia wojsk amerykańskich w 2003 r.
link:
www.ekonomia24.pl/artykul/9239...jak jest amerykańskie, można pompować do cna.....