PARTNER SERWISU
njlpafnb
14 15 16 17 18

Dziennik inwestora by Phobos

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 16 sierpnia 2012 23:45:05
Spoko, ja doskonale rozumiem, że można sobie złożyć portfel spółek dobrze rokujących i czekać kilka lat. Ale weź pod uwagę, że może dojść do sytuacji, kiedy na całym NC nastąpi taka panika, że nikt z ulicy nie będzie chciał tego kupować (poza myślącą mniejszością) i wszystko poleci na łeb. Jeżeli kupisz teraz i to przetrzymasz, to powiedzmy, że nie stracisz. Ale możesz czekać na takie wydarzenia z gotówką i wziąć akcje za bezcen. Moim zdaniem lekceważycie siłę strachu i paniki, zakładając, że wszyscy kupujący lepsze spółki na NC mają wyłączone emocje, a tak nie jest. Większość popytu w chwili paniki po prostu zniknie. A jak zniknie, to wtedy myślący mogą dyktować ceny panikarzom. Nic nie wskazuje na to, żeby NC miał się teraz podnieść z kolan, raczej czeka nas jazda na jednocyfrową wartość indeksu. I ulica nie będzie już chciała kupować nawet tych najlepszych spółek.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 16 sierpnia 2012 23:46

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 16 sierpnia 2012 23:53:16
@mathu

jak będzie taka panika o jakiej piszesz to wtedy na 90 % spółkach z gpw też będzie tak samo..

więc jeżeli zakładasz ostry zjazd to oczywiście najlepiej siedzięć z boku z gotówką i czekać az wszystkie akcje będą o 50 % albo więcej tańsze ( np kghm po 20 zł)

ja stawiam, że właśnie startuje nowa hossa...:-)))

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

mathu
0
Wysłane: 17 sierpnia 2012 00:13:38
GPW to co innego, bo tam nie ma takiego stężenia balonów, które będą teraz masowo bankrutować (! zwracam na to uwagę).

Jak walnie np. Aton, to będzie to koniec pewnej epoki na NC. Wielu się wtedy obudzi i przejrzy na oczy.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 17 sierpnia 2012 00:14

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 17 sierpnia 2012 01:16:33
OZE to fajna sprawa, ja przejrzałem i można powiedzieć przeanalizowałem każdą spółkę z tym związaną również z NC i jak na chwile obecną piękne to są perspektywy, plany itd. natomiast wyniki są delikatnie mówiąc słabiutkie, żeby nie powiedzieć katastrofalne. Photon to najlepszy przykład, jak jedna zmiana w prawie czeskim wszystko, ale to absolutnie wszystko burzy.

Wychodzę z założenia, że jeśli ktoś ma na prawdę pomysł i plan na świetny biznes o dużej marży i ogromnym potencjale wzrostu to bez problemu znajduje finansowanie od aniołów biznesu, join venture, zamkniętych funduszy inwestycyjnych itd.

Gdybym miał pomysł na świetny z ogromnym potencjałem wzrostu biznes to na giełdę pchałbym się w ostatniej kolejności. Najlepszym przykładem niech będzie facebook, który wszedł po bodajże 8 latach na giełdę. Wszedł dlatego, żeby Ci co wyłożyli w jego rozwój przysłowiowego 1$ mogli teraz to spieniężyć uzyskując z tego 1$ jakieś 1000$ albo i więcej. Nie widzieli już takiego potencjału wzrostu. Tak działa biznes nikt, nikomu nie chce oddać wielkiej okazji inwestycyjnej, a tym bardziej zwykłym śmiertelnikom. Spójrz po jakiej cenie był debiut, a po jakiej cenie jest dzisiaj notowany.

@phobos jak chcesz spojrzeć na OZE to spójrz też na GET SA (Anti). Plany mocarne, równie mocarna planowana emisja akcji, i równie mocarne nazwiska w akcjonariacie (Karkosik i jakiś nawet szejk z Kataru i jeszcze Zientara). Tylko na razie są plany, a co z tego wyjdzie nikt nie wie, może być kosmos z kursem, może być też czarna rozpacz z kursem. W każdym razie obserwuję wszystkie komunikaty ze spółki oraz kurs na dziennych świecach i wygląda na ogromne zbieranie papiera, przypomina mi to skotan z 2006/2007. Podkreślam jednak, co będzie tego nikt nie wie oprócz kilku osób zapewne.

NC jest i tak w chwili obecnej w porównaniu do WIGu cholernie drogi... i wcale się nie zdziwię jak spadnie 50%, uważam, że jest to bardziej prawdopodobne niż to, że wzrośnie o te 50%.

PS A ja czasami sobie marzę, że kupię przypadkowo spółkę X za 1zł/akcje, zapomnę o tym i nagle sobie przypomnę o tym jak będzie po 200 zł :D:D Czas iść spać !
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 17 sierpnia 2012 01:34

mathu
0
Wysłane: 17 sierpnia 2012 01:39:43
A w ogóle to popatrzcie sobie na wykres wolumenu w ostatnich latach na NC, biorąc pod uwagę, że praktycznie codziennie jest tam jakiś debiut.

Jeszcze raz powtarzam - ja nie wiążę katastrofy na NC z ogólnym kryzysem finansowym, tylko z faktem, że strumień gotówki dla wydmuszek już się skończył.
Edytowany: 17 sierpnia 2012 01:40

phobos
0
Wpisów: 173
Wysłane: 17 sierpnia 2012 12:49:00
Scarry napisał(a):
@phobos

z tym OZE to tak... ale fotowoltaika w Polsce pozostaje bez szans póki nie pojawią się wysoce wydajne nano-ogniwa. Klasyczne ogniwa, przy naszym słabym kącie Słońca i małej ilości dni słonecznych dają fatalne wyniki (wiem bo sam mam spory budynek z płaskim dużym dachem i miałem koncepcję obłożyć go panelami fotowoltaicznymi i uniezależnić się od elektrowni... po wyliczeniach wyszło że piknie to jest tylko w reklamie).

Polecam historię wspaniałej firmy Photon (sam byłem jej akcjonariuszem, tyle ze zdążyłem ewakuować się przed katastrofą).

Po traumie Photonka mało kto będzie patrzył entuzjastycznie na temat.

W takim razie jak to jest możliwe, że Niemcy których warunki są prawie identyczne do naszych mają biją rekordy produkcji energii w instalacjach fotowoltaicznych? Co więcej Niemcy mają ich znacznie więcej niż Hiszpania, która ma o niebo lepsze warunki, co prezentuje ta mapka:

kliknij, aby powiększyć
"Niepowodzenie jest częścią procesu na który składa się sukces"
Edytowany: 17 sierpnia 2012 12:49

phobos
0
Wysłane: 17 sierpnia 2012 12:54:02
Co do tego NewConnect-a to nie zamierzam na chwilę obecną kupować żadnych akcji z tego parkietu, mam to jedynie w planach na przyszłość, podobnie do Was uważam że NC jest jeszcze za wysoko :)
Planuję w najbliższym czasie wejść w Puławy oraz Azoty Tarnów, ich kursy zachowują się bardzo podobnie obecnie są w korekcie długich wzrostów, a więc czekam na pierwsze oznaki dalszego ruchu w górę i będę kupował.

ucofb
1
Wysłane: 17 sierpnia 2012 13:55:21
@phobos bo Scarry mówił zapewne o takich panelach fotowoltaicznych montowanych do domku jednorodzinnego, moi rodzice też się nad tym zastanawiali jak budowali dom jakieś 5 lat temu ale jak to zostało policzone to okazało się, że to inwestycja, ze zbyt długim okresem zwrotu. Teraz zapewne sytuacja uległa poprawie, bo ogniwa są zdecydowanie bardziej wydajne, a produkowane są już nawet tzw dachówki fotowoltaiczne, o których to chyba mało kto słyszał w Polsce.

Zdecydowanie jest to źródło energii przyszłości. Trzeba tylko trafić na odpowiednią spółkę co jest cholernie, ale to cholernie trudne. Moim zdaniem na OZE będzie następna prawdziwa hossa i wcale bym się nie zdziwił gdyby była większa niż na dotcomach :)

Energia słoneczna z ogniw fotowoltaicznych ma sens ekonomiczny jeśli jest to prawdziwa elektrownia fotowoltaiczna wybudowana na odpowiednim terenie znajdującym się blisko miejsc, do których energia z tej elektrowni ma trafić.

phobos
0
Wysłane: 17 sierpnia 2012 14:07:00
Cytat:
Zdecydowanie jest to źródło energii przyszłości. Trzeba tylko trafić na odpowiednią spółkę co jest cholernie, ale to cholernie trudne. Moim zdaniem na OZE będzie następna prawdziwa hossa i wcale bym się nie zdziwił gdyby była większa niż na dotcomach :)

Jestem tego samego zdania

Cytat:
Scarry mówił zapewne o takich panelach fotowoltaicznych montowanych do domku jednorodzinnego

Właśnie tu jest różnica, Unia Europejska i Nasze państwo będą coraz bardziej wspierać ludzi którzy zakładają panele fotowoltaiczne w celu sprzedaży z nich prądu, wspieranie te ma polegać między innymi na wprowadzeniu stałej opłaty skupu prądu wyprodukowanego ze źródeł odnawialnych, dzięki temu inwestycja bedzie stosunkowo bezpieczna.
Edytowany: 17 sierpnia 2012 14:10

phobos
0
Wysłane: 24 sierpnia 2012 12:34:26
Na wczorajszej i dzisiejszej sesji skompletowałem w swoim portfelu:

Spółka / Procentowy udział / Cena zakupu
11BIT 38% 9,07
AzotyTarnów 31% 47,35
Puławy 30% 117,6

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 24 sierpnia 2012 13:11:03
Phobos,
zdobyłbyś się na uzasadnienie zakupu spółek chemicznych? o ile decyzję podjąłeś w oparciu o AT
dzięki

phobos
0
Wysłane: 24 sierpnia 2012 21:29:53
Azoty Tarnów i Puławy spółki zachowujące się niemal identycznie na giełdzie, obie mocne fundamentalnie i znajdujące się w silnych wzrostowych trendach. Patrząc technicznie to moment wejście nie był najlepszy jednak myślę, że w najbliższych tygodniach będzie atak na szczyty wyznaczone pod koniec lipca.

11BIT szczerze mówiąc jest to raczej spekulacja niż inwestycja mimo, że widzę potencjał w tej spółce i osobiście lubię jej produkty to kupiłem ją krótkoterminowo i przy zysku rzędu 10% będę się starał ją sprzedać.

Azoty i Puławy planuję potrzymać co najmniej średnio-terminowo.

Obecnie na liście obserwowanych spółek mam firmę Fiten zajmującą się Odnawialnymi Źródłami Energii, w ostatnim czasie skupiają się na biogazowniach co bardzo mi się podoba i myślę, że jest sens wejścia w tą spółkę z horyzontem średnio/długo-terminowym.

ucofb
1
Wysłane: 25 sierpnia 2012 17:07:55
@phobos

Prowadzenie swojej kroniki powinno mieć głównie charakter edukacyjny dla Ciebie.
Moja rada, poświęć godzinę i przeczytaj od początku swoją kronikę, a szczególnie swoje wpisy i następnie pomyśl czy podjąłbyś takie decyzje jakie podejmowałeś. To ułatwia zdecydowanie sprawę i sprowadza na ziemię. Mnie jak się wydaję, że złapałem Pana Boga za nogi to sobie czytam i tak jakby od razu sobie myślę samokrytycznie: "jestem debilem" :)

PS Fiten fajna spółka, zwróć jednak uwagę, jakie mają przychody, a jaki zysk netto chociażby w najnowszym sprawozdaniu za II kwartał. Przychody ponad 100 mln, zysk netto 412 tys. zł. Pytanie jest następujące, zainwestowałbyś w biznes którego rentowność wynosi niecałe 0,5%? Ja nie, a Ty? :)
Edytowany: 25 sierpnia 2012 17:19

phobos
0
Wysłane: 26 sierpnia 2012 21:49:39
Dzięki za radę, wiem, że w wypowiadam się dość chaotycznie po prostu często piszę post na temat w który się dopiero zagłębiam a potem dowiaduje się coraz to nowych rzeczy i zmieniam zdanie.
Przez moją głowę przelatuje tysiąc myśli na sekundę i widać tego skutki.
Na przyszłość będę kilka razy analizował to co napiszę zanim to opublikuje.

Pozdrawiam

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 26 sierpnia 2012 23:57:40
phobos napisał(a):

11BIT szczerze mówiąc jest to raczej spekulacja niż inwestycja mimo, że widzę potencjał w tej spółce i osobiście lubię jej produkty to kupiłem ją krótkoterminowo i przy zysku rzędu 10% będę się starał ją sprzedać.

to moja rada, zrobisz jak chcesz ale bardzo Ci odradzam spekulowanie na rynku NC. Nie te obroty, często całkowicie oderwane od AF i AT zmiany kursu... szkoda nerwów. Jak NC to wybrać przyszłościowe 2-3 spółki i średni-długi termin.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 26 sierpnia 2012 23:57

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 27 sierpnia 2012 07:33:04
phobos napisał(a):
Scarry napisał(a):
@phobos

z tym OZE to tak... ale fotowoltaika w Polsce pozostaje bez szans póki nie pojawią się wysoce wydajne nano-ogniwa. Klasyczne ogniwa, przy naszym słabym kącie Słońca i małej ilości dni słonecznych dają fatalne wyniki (wiem bo sam mam spory budynek z płaskim dużym dachem i miałem koncepcję obłożyć go panelami fotowoltaicznymi i uniezależnić się od elektrowni... po wyliczeniach wyszło że piknie to jest tylko w reklamie).

Polecam historię wspaniałej firmy Photon (sam byłem jej akcjonariuszem, tyle ze zdążyłem ewakuować się przed katastrofą).

Po traumie Photonka mało kto będzie patrzył entuzjastycznie na temat.

W takim razie jak to jest możliwe, że Niemcy których warunki są prawie identyczne do naszych mają biją rekordy produkcji energii w instalacjach fotowoltaicznych? Co więcej Niemcy mają ich znacznie więcej niż Hiszpania, która ma o niebo lepsze warunki, co prezentuje ta mapka:

kliknij, aby powiększyć

@ Phobos i prosta wiara w super przyszłość ogniw fotowoltaicznych, niemiecki sukces w tej branży itp.:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Q-Cells

Cytat:
Q-Cells AG - niemieckie przedsiębiorstwo utworzone w 1999 roku. Największy na świecie producent paneli fotowoltaicznych z siedzibą w Bitterfeld-Wolfen na północ od Lipska.[1]. W 2007 roku prześcignął pod tym względem japoński Sharp i 27 marca 2008 roku ogłosił wzrost sprzedaży za 2007 rok o 59% oraz zysków o 69%[2]. Posiada rozbudowany dział badań i rozwoju (ok. 300 osób), który prowadzi badania nad zastąpieniem ogniw krzemowych ogniwami nowej generacji. Q-Cells jest notowany na niemieckiej giełdzie w ramach indeksu TecDAX.

3 kwietnia 2012 roku przedsiębiorstwo złożyło do sądu wniosek o upadłość[3].

"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 27 sierpnia 2012 08:37:32
@Szutnik

bo prawdziwa eksplozja w tym biznesie zacznie się jak klasyczne konstrukcje zastąpią nano-ogniwa, z wielokrotnie lepszą absorpcją energii słonecznej. Wtedy fotowoltaika stanie (no na pewno na południu Europy, z północą będzie różnie) na poziomie opłacalności produkcji energii z paliw kopalnych.

Póki co, to wszystko takie tylko przedbiegi, i niestety kto w nich przeinwestował .... teraz ma ciężko. Prawdziwy (a nie wymuszany przez rządy i politykę podatkową) boom na OZE i na fotowoltaikę jeszcze przed nami, jeszcze parę lat.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 27 sierpnia 2012 08:57

phobos
0
Wysłane: 4 września 2012 22:14:38
Ostatnio zmieniłem udziały w spółkach i wygląda to następująco:
- sprzedałem 11BIT z zyskiem +3,86%
- zwiększyłem udziały w ATT i bez zmian zostały Puławy

Stan portfela(udział procentowy, średnia cena zakupu, zysk/strata):

ATT - 68,4% / 117,6 / -1,53%
ZAP - 30,3% / 46,63 / -0,30 %

Portfel od 01.07.2012r. +1,9%

Z racji tego, że właśnie mija rok odkąd rozpocząłem przygodę z giełdą, przedstawię wyniki swojego portfela na tle głównych indeksów:

Portfel od 01.09.2011r. -16,7%
WIG20 od 01.09.2011r. -6,9%
WIG od 01.09.2011r. -0,2%
Edytowany: 4 września 2012 22:16

phobos
0
Wysłane: 7 września 2012 21:01:40
Podsumowanie tygodnia:

ATT 48,40zł +3,88%
ZAP 114,9zł -2,3%

Portfel od 01.07.2012r. +4,5%
Edytowany: 7 września 2012 21:02

phobos
0
Wysłane: 15 września 2012 18:48:30
Stan portfela( średnia cena sprzedaży, zysk/strata):

ATT 48,37zł +3,73%
ZAP 117,3zł -0,25%

Portfel od 01.07.2012r. +4,7%

Sprzedałem wszystkie akcje w swoim portfelu ponieważ pojawiła się okazja do kupna pewnego produktu i jego odsprzedaży ze sporym szacunkowym zyskiem.
Do giełdy mam nadzieję wrócić najpóźniej za miesiąc, ATT nadal wyglądają dla mnie atrakcyjnie mam nadzieję, że uda mi się wrócić do tej inwestycji w dobrej cenie.
Edytowany: 15 września 2012 18:49

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

14 15 16 17 18

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,763 sek.

pggckhmf
jemsmsbm
wjukkwfx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cboryvit
angjonhc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat