PARTNER SERWISU
kvmxuztj
13 14 15 16 17

MARVIPOL (Catalyst)

onz
onz
0
Wpisów: 10
Wysłane: 12 marca 2013 19:39:13
To dlaczego Mariusz tego do tej pory nie zrobił.
Po co była ta cała szopka z akcjami niemymi za marne 90 mln, plany sprzedaży siedziby za marne 100 mln., odtąpienie od zakupu nowych działek za marne 47 mln., niepłacenie Mostostalowi 20 mln., jak tu taka kasa w zanadrzu.
Dla takich prostych ludzi jak ja to dosyć by zachować ostrożność.

onz
onz
0
Wysłane: 12 marca 2013 19:50:15
Moja wypowiedź odnosiła się do możliwości skupu i umorzenia obligacji przez prezesa za 1 miliard a nie wypowiedzi poprzednika o ogłoszeniu upadłości, bo to jednak ostateczność.

Kalashnikov
0
Wpisów: 537
Wysłane: 12 marca 2013 20:16:13
No to teraz czeka nas fala "dobrowolnych" rezygnacji z RN, występ prezesa w tvn cnbc... A za tydzień dwa kurs wróci do normy. Spekulanci zarobią swoje, a biedni jak zwykle staną się jeszcze biedniejsi. Nihil Novi

yodyod
24
Wpisów: 480
Wysłane: 12 marca 2013 20:22:47
onz

ja pisałem o 1 mln PLN (słownie milionie) do miliarda to jednak trochę brakuje

po co była szopka z akcjami niemymi... a no po to, że jednym z kowenantów zobowiązan Marvipolu jest to, by wskaźnik kapitałów własnych do sumy bilansowej nie spadł poniżej 25%

a wiedz, że developer problem ma w tym, że sprzedając mieszkania które nie są oddane do użytkowania - POWIĘKSZA ZOBOWIĄZANIA (sick!) [wpłaty Klientów księgowane są jako przychody przyszłych okresów] im lepiej mu idzie, tym gorzej dla Niego wskaźnikowo
więc Marvipol znając harmonogram budowy pomyślał o zwiększeniu kapitałów własnych (głupota no nie, szopka)
pamiętaj, że dopiero w momencie przekazania lokali Marvipol rozpoznaje przychód i wynik, który odnoszony jest na kapitał własny,a saldo zobowiązań spada o wartośc wyksięgowanych zaliczek - podwójnie zatem zwiększa wskaźnik kapitałów własnych do sumy bilansowej

dlatego tak ważny jest komunikat o oddaniu do użytkowania Zielonej Itaki C i D
w mojej opinii to otwiera drogę do wskazywanego wczesniej leasingu zwrotnego Prosta Tower w DB Leasing

onz
onz
0
Wysłane: 12 marca 2013 21:11:17
yodyod

Wiem, że oddanie do użytkowania mieszkań zmienia bilans i wskażnik zdłużenia.
Od tego jednak gotówki nie przybędzie.
Spółka przeinwestowała i to jest oczywiste.
Założenie było zapewne takie, że sfinansują budowę w bodajże 5 inwestycjach nabywcy, a tu niestety sprzedaż jest bardzo słaba.
Już z rapotu bodajże Noble Banku przy okazji zapisów na akcje nieme wynikało, że zysk będzie pod warunkiem sprzedaży mieszkań w tempie chyba 25 % kwartalnie i to przy określonyh cenach, których nie da sie zachować, a w jednej inwestycji/ bodajże domów na Mokotowie/ z góry budują ze stratą.
Sprzedaż mieszkań w Italii i Mokotó Park była już w znacznej części wcześniej rozliczona. Po co pisać,że mieszkań było ponad 400 na Mokotowie skoro było ich ponad 200, bo pierwszy budynek jest już dawno sprzedany. Wtedy inaczej wyglądają proporcje spzredanych do niesprzedanych mieszkań. Takie detale powodują,ża każdy sie zastanawia po co taki manewr ? Podobnie komunikat o najwyższej sprzedaży średniej bodajże w okresie 5 lat, bez podania w ilu inwestycjach teraz jest sprzedaż, a w ilu była wcześniej. Mnie to irytuje, a co dopiero kogoś kto naprawdę się na tym zna i czyta między wierszami.
Naprawdę mam nadzieję, że im się powiedzie i uważam, że wszystkie ostatnie posunięcia są niegłupie, nawet pomysł z akcjami niemymi też miał sens , podobnie uchylenie się od zawarcia umowy
kupna zbędnej teraz działki, a nawet sprzedaż siedziby.
Moja ironia wcześniej wynikała z tego, że faktycznie źle Cię zrozumiałem.

yodyod
24
Wysłane: 12 marca 2013 21:29:30
onz

Ty piszesz o cashowych sprawach, najważniejsza sprawa fakt, ale przy otwartych liniach kredytowych w Bankach to nie jest issue
Marvipol stoi na co najmniej dwóch nogach, nikt o tym nie pamięta!!!

a ja o możliwościach zaciągania nowych długów (bez oddania do użytkowania Zielonej Itaki) prawie żadna
teraz znowu okienko się otwiera - stąd moje zdanie o leasingu zwrotnym Prosta Tower

liczba oddanych mieszkan - każdy developer ją podaje,i nie o proporcje tu chodzi tylko o żywą gotówkę wyrażoną w nominale w PLN, nie jesteśmy chemikami na miłośc Boską

już w ubiegłym roku, kiedy ceny naprawdę były takie jak z raportu Noble (28% marzy po odliczeniu kosztów finansowych!!!!) sprzedanych a nie rozliczonych było w Zielonej Itace 575! lokali

więc oddanie do użytkowania C i D zmienia wiele

a że spółka nie potrafi się komunikowac z rynkiem i nie wykorzystuje wiele okazji żeby ukrócic spekulacje, to inna rzecz

mam w obligacjach MVP 6% całego zaangażowania w obligacjach, kupione za 85% nominału, nawet przy upadłości odrobię jedną emisją Kruka, więc podchodze do tego spokojnie,

ale dziwi mnie, że
Gant (który już każdy wie, że nie uplasował ostatnio emisji) ma lepsze kwotowania niż Marvipol

kronau
0
Wpisów: 150
Wysłane: 12 marca 2013 22:07:54
Widze niezły młyn tu dzisaj się rozkręcił king

A może najlepiej poprośmy ekipe Stockwatch o jakis konstruktywny wywiad z kims z Marvipolu, bo wyydaje się że Gant i Marvipol to tematy wzbudzające największe kontrowersje na Catalyst, a ludzie czytając gdybania na różnych forach sa naprawde pogubieni.
Uwazam że znaleźlibyśmy wspólnie wiele pytań trudnych/niewygodnych/dociekliwych, ale odpowiedzi na te pytania to informacje które naprawde są potrzebne uczestnikom rynku. Jesli spółka nie kwapi się do ucięcia spekulacji na jej temat a kurs leci coraz niżej na bazie domysłów to uwazam ze w tym wypadku pożądane staje się podjęcie tematu przez ekipe Stockwatch.
Mam nadzieje na pozytywny odzew ze strony ekipy dowodzacej Stockwatch. A co Wy o tym myślicie??

Pozdrawiam salute

lukasz210
0
Wpisów: 83
Wysłane: 12 marca 2013 23:23:17
A mnie coraz bardziej zastanawia jak skonstruowane są umowy z nabywcami mieszkań. Bo do tej pory myślałem, że kwoty wpłacane są w miesięcznych transzach. I na Facebooku w komentarzach jest wypowiedź jednego z klientów, która jakby to potwierdzała:
Cytat:
Znowu gdybym nie poszła do placówki, to bym nie odebrała od Was listu i nawet nie dowiedziała się, że mi minął termin spłaty kolejnej raty zgodnie z umową.

Ale po dzisiejszych spadkach zacząłem szukać możliwych przyczyn takiego zachowania. Niestety nic na ten temat nie znalazłem. Natomiast znalazłem ogłoszenie mieszkania od Marvipolu na gumtree w którym najciekawsze jest to:
Cytat:
Koszt odsprzedania cesji to 20% wartości lokalu. Zgodnie z umową kolejne 80% należy wpłacić dopiero na tydzień przed odbiorem mieszkania.

www.gumtree.pl/cp-dom-mieszkan...
Z czego wynikałoby, że część umów może być zawarta w systemie płatności 20/80. Pytanie jak są skonstruowane są umowy z klientami z Zielonej Italii C i D, które mają być niedługo oddawane.

KinguS
0
Wpisów: 15
Wysłane: 13 marca 2013 00:18:09
Jak myślicie, czy to może mieć coś wspólnego z wyprzedażą obligacji Marvipolu?

www.parkiet.com/artykul/7,1311...

Można gdzieś sprawdzić portfel Idea TFI?

KinguS
0
Wpisów: 15
Wysłane: 13 marca 2013 00:23:49
kronau napisał(a):
Widze niezły młyn tu dzisaj się rozkręcił king

A może najlepiej poprośmy ekipe Stockwatch o jakis konstruktywny wywiad z kims z Marvipolu, bo wyydaje się że Gant i Marvipol to tematy wzbudzające największe kontrowersje na Catalyst, a ludzie czytając gdybania na różnych forach sa naprawde pogubieni.
Uwazam że znaleźlibyśmy wspólnie wiele pytań trudnych/niewygodnych/dociekliwych, ale odpowiedzi na te pytania to informacje które naprawde są potrzebne uczestnikom rynku. Jesli spółka nie kwapi się do ucięcia spekulacji na jej temat a kurs leci coraz niżej na bazie domysłów to uwazam ze w tym wypadku pożądane staje się podjęcie tematu przez ekipe Stockwatch.
Mam nadzieje na pozytywny odzew ze strony ekipy dowodzacej Stockwatch. A co Wy o tym myślicie??

Pozdrawiam salute

No to proponuję pierwsze pytanie:
1. Dlaczego spółka sama nie korzysta z możliwości taniego zakupu swoich obligacji? Mogłaby np kupować MVP0613 za 92% nominału, co przy konieczności zapłacenia 106% nominału w czerwcu jest bardzo opłacalne.
2. Czy są planowane/realizowane emisje nowych obligacji w celu pozyskania środków na zroowanie obecnych?

lukasz210
0
Wysłane: 13 marca 2013 00:56:24
KinguS napisał(a):
Jak myślicie, czy to może mieć coś wspólnego z wyprzedażą obligacji Marvipolu?

www.parkiet.com/artykul/7,1311...

Można gdzieś sprawdzić portfel Idea TFI?

Tutaj możesz znaleźć skład portfela subfunduszu Idea Obligacje:
www.ideatfi.pl/sprawozdania-fi...
Dokładnie w sprawozdaniach finansowych. Tylko, że dane są na 30 czerwca 2012 roku. Na szybko przejrzałem dokumenty i Marvipolu tam raczej nie ma, jest za to Gant 0313 w ilości 6500 sztuk.

yodyod
24
Wysłane: 13 marca 2013 06:56:00
lukasz210!

gdyby okazało się, że częśc lokali Marvipol sprzedawał jednak w systemie 20/80 to oddanie właśnie do użytkowania C i D z Zielonej Itaki oprócz kolosalnego pozytywnego wpływu na wskaźniki zadłużenia będzie miec równie niebagatelny pozytywny wpływ na pozycję cashową spółki

kronau
0
Wysłane: 13 marca 2013 09:21:07
Jakby komuś umknęło z TVNCNBC:

www.tvncnbc.pl/italia-niezgody...

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 13 marca 2013 09:56:00
Mamy możliwość przeprowadzenia wywiadu z przedstawicielem spółki. Na pytania czekam do jutro do 12.00. Pytania proszę wpisywać w tym wątku.

lukasz210
0
Wysłane: 13 marca 2013 11:18:36
To i ja dorzucę parę pytań:
1. Czy planowana jest kolejna emisja akcji? Jeśli tak to kiedy?
2. Na jakim etapie jest sprzedaż/leasing zwrotny Prosta Tower?
3. Skąd Marvipol zamierza pozyskać finansowanie na uruchomienie I etapu inwestycji na Kłobuckiej?
4. W jakim systemie płatności sprzedawane są mieszkania w Zielonej Italii C i D. Czy są to miesięczne transze wraz z postępami prac, czy np 20/80? Jeżeli są obydwie to jaka ich jest struktura? Oraz jak wygląda to na innych inwestycjach.
5. Czy spółka zamierza korzystać w przyszłości z kredytów bankowych, czy też będzie planować kolejne emisje obligacji?
6. Czy w umowach kredytowych są zapisane jakieś kowenanty bankowe uniemożliwiające dalsze zadłużanie się w otwartych liniach kredytowych?
Może wieczorem jeszcze przyjdzie mi coś do głowy. Chociaż liczę się z tym, że pewnie na wszystkie pytania nie uzyskamy odpowiedzi.

kronau
0
Wysłane: 13 marca 2013 12:11:18
Z góry dzięki Panie Kamilu za podjęcie tematu, oto moje pytania:

7/. Komunikacja za posrednictwem Facebooka z klientami nie stanowiła ostatnimi czasy raczej dobrej wizytówki dla firmy, czy w firmie znajduja się konkretne osoby odpowiedzialne za poprawe wizerunku firmy na Facebooku

8/. Z czego firma zamierza spłacic nadchodzący wielkimi krokami wykup serii czerwcowej. Potrzeba ok. 40 mln czystej gotówki- czy firma jest w stanie przeprowadzic najblizszy wykup bez dodatkowej emisji akcji/obligacji/kredytu

9/. Czy spółka nie planuje rolowania długu na korzystniejszych warunkach. Tzn. wczesniejszy wykup obligacji np. o stałym oprocentowaniu 9,45% i wyemitowanie w obliczu spadajacych stóp tanszych obligacji

10/. Spółka posiada pewnie jeszcze środki na wskup akcji własnych. Czy nie lepszym wyjsciem byłoby przeprowadzenie skupu obligacji własnych - np MVP0613 za ok 94% nominału dzisiaj a nie za 106% nominału i odsetki w czerwcu. Matematycznie to ma wiekszy sens niż skup akcji własnych.

11/. Czy spółka nie jest zainteresowana wydaniem komunikatu o biezącej sytuacji finansowej i ukróceniu spekulacji np. o upadłości układowej. Kursy obligacji pewnie m.in. na bazie takich domysłów/plotek zblizają sie do rekordowo niskich poziomów. Czy dla dobra inwestorów którzy Państwu zaufali nie byłoby "fair" wydanie chociaż krótkiego komunikatu odnosnie perspektyw płynnosciowych. Dla przykładu MVP0415 juz za 75 proc. Nadmienie że bedac klientem i chcac zakupic budowane mieszkanie w obliczu takich plotek zastanowiłbym sie 2 razy.

12/ Jak spór z Mostostalem i spółką Borders mogą odbic sie na sytuacji płynnosciowej Marvipolu. Czy spólka zawiąze na ten cel rezerwy i czy te rezerwy i ewentualny niekorzystny wyrok w którejs ze spraw może odbic sie na najblizszych wykupach obligacji??

Moze wieczorem cos jeszcze dorzuce, niemniej jeszcze raz dzięki Panie Kamiluthumbright

del-201502171
0
Wpisów: 60
Wysłane: 13 marca 2013 13:22:14
yayurek napisał(a):
przyznam, że akcje "nieme" to był poroniony pomysł, w tamtej sytuacji liczenie, że inwestorzy indywidualni wykupią proponowane akcje było tylko życzeniem, zaś jeszcze bardziej życzeniem była nadzieja, że inwestorzy instytucjonalni wyłożą dziesiątki miliony na akcje, zaś w wyniku ich zakupu będą mieć żaden, czyli "niemy" wpływ decyzyjny... ponoć także właśnie temu służyły zmiany w RN, aby firma przestała być "rodzinną" i ew. inwestorzy mieli realny wpływ na decyzje...

Dla instytucjonalnych zachętą miała byc 13%-owa "gwarantowana" przez 7lat dywidenda.
Temat się nie spiął, bo MVP znany z tego, że nie potrafi dobrze komunikowac sie z rynkiem, inwestorami, klientami, nie sprostał zadaniu, by mechanizm dywidendowy wyłożyć jak należy, ani jak zaplanopwane sa przepływy finansowe na najbliższy okres. Tu sie temat wyłożył - gdyby zrobili to jak trzeba emisja by sie spięła dlatego poczatkiem roku komunikowali, że do tematu emisji akcji chcą wrócić.
Instytucjonalnym aż tak bardzo brak decyzyjnosci nie doskwierał.

del-201502171
0
Wysłane: 13 marca 2013 13:26:56
plota napisał(a):
Nie wiem czy dopłacanie komuś do zakupu mieszkania to takie dobre rozwiązanie ekonomiczne i piszę to mimo iż posiadam nie kilka obligacji Ganta. Znacznie lepiej byłoby gdyby te pieniądze poszły na obniżki podatków lub na szeroko rozumianą infrastrukturę ułatwiającą prowadzenie biznesu.
...
Pozdrawiam plota

Z punktu widzenia makro - to ma sens. Budowlanka to jeden z koni pociągowych gospodarki.
Co do mechanizmu przepływów środków - czy mają wpasc na konto dewelopera jako zastrzyk gotówki, czy mają zostac przeznaczone na iwnestycje itp...to temat do dopracownia, ale idea o tyle słuszna, ze przy drogim polskim budownictwie dopłata do ceny nieruchomosci ma dla kupujących sens.

Wiara w obniżki podatków prze aktualny rząd graniczy z naiwnością, ale yayurek celnie zauwazył jak obecna władza realizuje "inwestycje" - ano tak, zeby kasa wpadła bezposrednio w te kieszen w którą ma wpaść,a nie okrężną drogą przez rynek, czego tak łatwo sie juz nie da kontrolowac...

plota
3
Wpisów: 98
Wysłane: 13 marca 2013 16:27:56
… tak wiem jedno miejsce pracy w budowlance tworzy dziesięć miejsc pracy w gospodarce i tak dalej – w takie bzdury przez lata wierzyli w USA, Hiszpanii itp. W USA rynek nieruchomości się podnosi tylko dlatego że drukują USD. Jak kurek zakręcą rynek znowu się załamie a jak nie zakręcą dolarami będzie można sobie ściany tapetować. Uwierz Amigo to nie jest dobry pomysł.
Pozdrawiam plota

PS
A odnośnie naszego rządu i podatków to właśnie słyszałem że VAT ma wrócić do 22% a więc można… ;)

del-201502171
0
Wysłane: 13 marca 2013 18:16:22
"… tak wiem jedno miejsce pracy w budowlance tworzy dziesięć miejsc pracy w gospodarce i tak dalej – w takie bzdury przez lata wierzyli w USA, Hiszpanii itp. W USA rynek nieruchomości się podnosi tylko dlatego że drukują USD. Jak kurek zakręcą rynek znowu się załamie a jak nie zakręcą dolarami będzie można sobie ściany tapetować. Uwierz Amigo to nie jest dobry pomysł.
Pozdrawiam plota

PS
A odnośnie naszego rządu i podatków to właśnie słyszałem że VAT ma wrócić do 22% a więc można… ;)"

===

Pozwolę sobie nie zgodzic sie i pozostac na swoich z góry upatrzonych pozycjach;)

IMHO - w Hiszpanii i USA jest słabo ale zauważ, że rynek budowlany nie kwitnie tam w tej chwili, jednym słowem jest kicha...
Ergo - kon pociągowy nie ciagnie...to jest bida.

Jak z każdym innym mechanizmem - i tym trzeba odpowiednio zarządzać. Błąd tkwi nie w "wierze" ze 1 miejsce tworzy 10 miejsc itp itd...tylko w umiejętnym zarządzaniu tym mechanizmem.
Nie nakarmisz konia na zapas na miesiąc w przód...na drugi dzien kon nigdzie nie pójdzie jak nie dostanie siana.
;)

Z drugiej strony - jedno miejsce pracy w Biedronce tez nie generuje 10 miejsc pracy gdziekolwiek indziej...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

13 14 15 16 17

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,519 sek.

bfbdkkda
inwfzenx
qowvpjxt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eslcnryd
xajaccho
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat