PARTNER SERWISU
jeraxyel
kronau

kronau

Ostatnie 10 wpisów
Wie ktoś może czy instytucje posiadające zabezpieczenie hipoteczne na majątku Ganta mogłyby już dokonywać egzekucji wierzytelności?

Ja mam także kilka pytań:

-Czy śpi Pan spokojnie mając w świadomości że tysiące drobnych obligatariuszy zostało z przysłowiową "ręką w nocniku". Jak Pan ocenia szanse na odzyskanie chociażby złotówki z majątku Ganta posiadając obligacje niezabezpieczone?

-Jaka jest przypuszczalnie wartość zabezpieczenia na certyfikatach FIZ? Mniej niż 10 milionów czy więcej? Czy posiadacze tej serii obligacji odzyskają chociaż jeden procent kapitału?

-W przypadku znalezienia inwestora na co w pierwszej kolejności zostanie wydane wsparcie finansowe?

-Kiedy banki i instytucje posiadające zabezpieczenia hipoteczne na majątku Ganta rozpoczną egzekucje długu na drodze prawnej?

-Jak wygląda sytuacja prawna mieszkańców w budowanych przez Państwa mieszkaniach? Co z zapłaconymi zaliczkami?

-I najciekawsze pytanie na które większość z nas chciałaby poznać odpowiedz(przepraszam za cynizm): Jak w Państwie prawa, pod okiem KNF i innych instytucji możliwe jest "zagubienie" kilkuset milionów złotychking king king

Ciekaw jestem co zostanie stwierdzone w sprawie IPO 28 sp. z o.o. Think Think Think

Dobra relacja z ostatniej rozprawy:

odratower.net/index.php/kolejn...

Licznik odsetek Ganta bije nieustannie z każdą godziną. Pozostaje pytanie czy w przypadku upadłosci układowej zostaje on "wyłączony"? A jak w przypadku likwidacyjnej - odsetki będą czy nie będą doliczane od daty ogłoszenia?

Orientujecie się jak to wygląda przy kazdej z form upadłosci ?

Ludzie na forum Odry Tower piszą iż otrzymali wiadomość że Gant nie zapłacił za zamontowane drzwi firmy Gerda w Odra Tower :

forum.odratower.net/viewtopic....

To już jest mega odjazd Eh? d'oh! Anxious

Byłbym niezmiernie wdzięczny gdyby ktos obeznany napisał w kilku słowach co może stac się teraz z wierzytelnościami (Zakładając upadłośc układową) :
- obligami niezabezpieczonymi
- obligami zabezpieczonymi
- roszczeniami wykonawców/dostawców itp.

Z góry dzięki,
kronau

Gant złożył wniosek o upadłość z możliwością zawarcia układu.

oficialne info :

biznes.pap.pl/pl/reports/espi/...

Pamiętam z raportu biegłego z końca sierpnia najciekawszy fragment, po którym mnie i wielu moim znajomym zapaliła się "czerwona lampka":

"Na dzień 30 czerwca2013roku Spółka prezentuje w długoterminowych aktywach finansowych certyfikaty inwestycyjne wyemitowane przez Gant Fundusz Inwestycyjny Zamknięty (zwanego dalej'GantFIZ') w łącznej wartości 167.748tys.zł. W wartości certyfikatów inwestycyjnych zawarte są pożyczki, udzielone zaliczki, weksle i obligacje wyemitowane przez IPO 28Sp.zo.o. SPV Support 2 s.k.a., spółkę należącą do portfela IPOPEMA 28FIZ, a objęte przez spółki z portfela Gant FIZ w łącznej wysokości brutto 67.380tys.zł. Na dzień 30 czerwca 2013 roku wszystkie wymienione aktywa dotyczące IPO28Sp.zo.o. SPV Support 2 s.k.a zostały objęte całkowitym odpisem. Nie otrzymaliśmy wystarczających wyjaśnień i informacji finansowych dotyczących wyżej wymienionego podmiotu i nie wypowiadamy się, co do poprawności wyceny certyfikatów inwestycyjnych GantFIZ w odniesieniu do tych instrumentów finansowych na dzień 30 czerwca 2013 roku."

Do dziś nie moge wyjśc z podziwu że można z dnia na dzień trzepnąć taki odpis (ponad 67 baniek!!) i nie udzielić wystarczających wyjaśnień biegłemu king Ach ten nasz przejrzysty rynek kapitałowy king

"Zarząd Spółki GANT DEVELOPMENT S.A. przekazuje do publicznej wiadomości, że w związku z trwającymi negocjacjami w sprawie emisji obligacji skonsolidowanych wszyscy obligatariusze, wyrazili zgodę na zmianę warunków emisji obligacji, polegającą na przyjęciu nowego terminu wykupu ww. obligacji, który przypadnie w dniu 9 października 2013 r."

Patrzę i oczywiscie informacji zadnej nie widze. Zresztą po co cos takiego ogłaszac ? Ta firma i jej postawa to kpina d'oh! Skutecznie zniecheciła mnie i pewnie nie tylko mnie do Catalyst.

Odnosnie upadłosci likwidacyjnej vs układowej to banki i instytucje majace dobre zabezpieczenia na majątku z pewnoscią z dużym dystansem podejdą do propozycji układowych. Doskonale widac to po "ogromnym powodzeniu" emisji konsolidacyjnej d'oh!

Orientujecie się może czy sąd do czasu rozprawy o upadłosc likwidacyjną mógłby wstawic do spółki kuratora czy kogoś kto bedzie sprawował nadzór nad spółką, decyzjami, majątkiem ?

Widac głęboko cofnięty popyt na obligacjach:

na GNT0814(emisja "dla ludności") kupno po 6 proc Eh?
na GNT0314 kupno po 30 proc.

sytuacja nie do pozazdroszczenia dla posiadaczy obligacji d'oh!

A ja się pytam:

Czy oni nie maja obowiązku poinformowac o toczącym się przeciw nim wniosku o upadłośc likwidacyjną? Think

Po pojwieniu sie na bankierze tego tekstu akcje GNT juz na -11proc. Hehe - potęga internetu king

Po tym co czytam na forum Odra Tower to odnosze wrazenie ze oni juz chyba niczym sie nie przejmują. king

Wg. mnie po raz kolejny będzie info o przełożeniu emisji konsolidacyjnej a przecież codziennie ponad 20 000zł odsetek przybywa (liczylismy kilka stron wcześniej) Eh?

Zobaczcie na forum mieszkańców Odra Tower co się dzieje d'oh! Masakra... d'oh!

Masakra d'oh!

Ciekawe jeszcze z raportu biegłego:

Na dzień 30 czerwca2013roku Spółka prezentuje w długoterminowych aktywach finansowych certyfikaty inwestycyjne wyemitowane przez Gant Fundusz Inwestycyjny Zamknięty (zwanego dalej'GantFIZ') w łącznej wartości 167.748tys.zł. W wartości certyfikatów inwestycyjnych zawarte są pożyczki, udzielone zaliczki, weksle i obligacje wyemitowane przez IPO 28Sp.zo.o. SPV Support 2 s.k.a., spółkę należącą do portfela IPOPEMA 28FIZ, a objęte przez spółki z portfela Gant FIZ w łącznej wysokości brutto 67.380tys.zł. Na dzień 30 czerwca 2013 roku wszystkie wymienione aktywa dotyczące IPO28Sp.zo.o. SPV Support 2 s.k.a zostały objęte całkowitym odpisem. Nie otrzymaliśmy wystarczających wyjaśnień i informacji finansowych dotyczących wyżej wymienionego podmiotu i nie wypowiadamy się, co do poprawności wyceny certyfikatów inwestycyjnych GantFIZ w odniesieniu do tych instrumentów finansowych na dzień 30 czerwca 2013 roku.

Nie wiem czy dobrze rozumiem ale chodzi chyba o całkowity odpis na 67 milionów d'oh! ??? Jesli tak to co sie stało z tymi pieniędzmi d'oh! ??? Najciekawsze że biegły nie otrzymał wystarczajacych wyjaśnień... blackeye

Spójrzcie na obligacje GNT 0314 -

Po stronie sprzedazy 9810 sztuk obligacji (obligacji zabezpieczonych) -

czyżby cierpliwosc ludzi dobiegała końca Think ?

Z tego co czytam na forum mieszkańców to podobno w Odra Tower nie ma ciepłej wody od ponad miesiąca (wpis jednego z uzytkowników kilka dni temu)

A więc ciekawie blackeye

902 zł na godzinę - 15,03zł na minute - 0,25zł na sekundę.

Czyli ten komentarz pisany 40 sekund i... wychodzi ze odsetki to 10,00zł...
a więc jakieś 4 browary blackeye

Odnośnie odsetek karnych to pokusze się o wyliczenie jak szybko bije licznik Ganta:

Nie wiem tylko jaką dokładnie wysokosc oprocentowania znajdzie tu zastosowanie? Orientujecie się więc moze jaka wielkosc stopy procentowej znalazłaby tu miejsce dla obligacji przeterminowanych? - Czy byłaby to wysokośc oprocentowania dla odsetek ustawowych (chyba 13 proc)?

Załóżmy dla łatwiejszych obliczeń że obecnie zadłużenie przeterminowane wynosi 60 mln zł. Wysokosc odsetek ustawowych - załóżmy dla łatwiejszych obliczeń na 12 proc rocznie (chyba 13 proc rocznie).

Jezeli założona przez mnie wysokosc stopy procentowej byłaby poprawna to otrzymujemy:

12 proc rocznie daje 1 proc miesięcznie. Czyli około:
600 tys zł na miesiąc(1 proc z 60 mln), co daje 20 tysięcy odsetek na dzień (odpowiednio 833 zł odsetek na godzinę i ponad 13 zł na minutę)

Duzo? Mało? Oceńcie sami. Jeśli gdzieś cos przeoczyłem to prosze o skorygowanie.

P.S. Odra Tower dostepnych mieszkań 97 - czyli widac że sprzedaz w OT raczej stoi w miejscu

www.stockwatch.pl/wiadomosci/g...

Kasy ni ma, zegar tyka, odsetki karne lecą Anxious A jeszcze niedawno przy emisji publicznej obligacji mogliśmy przeczytac że: "Gant Development dba o pewność inwestorów i stabilność biznesu" Anxious

Nie orientujecie się może czy sąd (kierujac się dobrem wierzycieli) mógłby wstawic do Ganta jakiegos nadzorce ?

P.S. Wchodze na stooq.pl a tam reklama Odry Tower. Reklamuja że mieszkania są z aktami notarialnymi Hmmm dawno nie widziałem ich reklam Think

Ciekawe co wyjdzie z raportu półrocznego (chyba 30.08.2013r) -> ciekawe czy będziemy mieli kolejny szok...

A co do Odry Tower - jakoś nie jestem zdziwiony - wystarczy sobie poczytac forum mieszkańców Anxious

Kolego Maremiks - pozostaje mi zyczyc powodzenia w walce o to co należne salute

Jakich dziwnych czasów człowiek dożył, że wielka firma pokazuje bezczelnośc w stosunku do obligatariuszy którzy do dzis nie wiedzą o co kamanThink . Nikogo nie namawiam do pójscia drogą kolegi Maremiksa ale wychodzi na to że obligatariuszom pozostaje juz tylko ta droga (ewnetualnie cierpliwe oczekiwanie na jakikolwiek komunikat w sprawie obligacji Anxious )

Mam głęboką nadzieję że sąd nie wykaze opieszałości w Twojej sprawie.

Trzymam kciuki za pozytywne rozwiązanie Twojej sprawy thumbright . Mam nadzieje że poinformujesz na forum o postępach. Z góry dzięki.

Na forum mieszkańców OT widac kolejny raz pełen profesjonalizm Ganta:

Jak tak sobie czytam sytuacje przedstawione przez mieszkańców w różnych watkach to odnosze wrazenie że nie tylko do obligatariuszy Gant ma "nienaganne" podejscie Anxious

Ciekawostka - generalny wykonawca OT to Budopol GW SP. z o.o. S.K.A.

hmmmmm... Think

Budrys napisał(a):
Czy wie ktoś może jaki jest status obligacji AX (GNT0613) za 21mln PLN? Podobno Gant je wykupił? Czy to prawda?

Z moich informacji nie wykupili tej serii. Potwierdzenie tego w dzisiejszym raporcie:

www.stockwatch.pl/wiadomosci/t...

Pozdrawiam

Ja również pamietam jak jeszcze na początku roku Marvipol i Gant były stawiane w jednym szeregu. Spogladajac chociazby na sposób traktowania obligatariuszy/inwestorów Ganta w odniesieniu do inwestorów/obligatariuszy Marvipolu mozna powiedziec wyglada komicznie(majowi obligatariusze Ganta do dziś nie wiedza o co kaman a mamy sierpień king ). Kontakt tylko z wybranymi inwestorami(instytucjonalnymi) i traktowanie innych inwestorów w sposób nader "swobodny" z pewnoscią chluby i sprzedazy mieszkań Gantowi nie przyniesie.

A odsetki lecą...salute

No to chyba zacznie się fala wniosków. Wiadomo, upadłosc nie jest nikomu na rękę, niemniej wg mnie w przypadku roszczeń inwestorów indywidualnych na kwoty nawet kilkuset tysięcy, aby nie robic afery i dymu na pewno znalazłyby sie pieniądze w Gancie. Wydaje mi się że wystąpienie na drogę prawną to obecnie jedyna skuteczna forma dojścia do odzyskania swoich pieniędzy.

Jak narazie to chyba jedyne co wiadomo w sprawie to że nic nie wiadomo Anxious

Znajomy stwierdził odnosnie wyjscia z obligami na drogę prawną jako : "koszty, kosztami - bede miał nauczkę na przyszłość. Jezeli w porę nie zareaguję, moze byc już za późno".

Ale patrzac sumarycznie na ten fundusz to maja prawie 4mln akcji co wychodzi na ok 6mln zł. Pytanie czy zwiekszaliby zaangazowanie gdyby nie wierzyli ze da się tu troche kasy ugrać.

Znajomy posiada spory pakiet obligów i stwierdził że jesli nie domkna emisji konsolidacyjnej dzisiaj to wchodzi na droga prawna - nie dziwie się jemu. Cierpliwośc sie kończy, kazdy ma swoje plany, marzenia i to są pieniądze do których ludzie mają prawo. Ile można czekac i słuchac że "spłacimy, zamierzamy, sprzedamy, wyemitujemy, domkniemy". W marcu juz były problemy, potem był maj, teraz jest sierpień. Ehh bez komentarza...

I tak najpiekniejsze hasło z czasów emisji publicznej Gant (GNT0814) to:
"Gant Development dba o pewność inwestorów i stabilność biznesu."

Mozna powiedzieć - prawdziwe motto firmy king

Ciekawe czy ktokolwiek z inwestorów wystąpił juz na drogę prawną, aby odzyskac pieniadze z obligacji?
Termin pewnie znów przełozą termin a... odsetki lecą każdego dnia Eh?

Czekac tylko jak mozliwy kurator Budopolu odezwie się po zaległości - Eh?
A swoja drogą dlaczego jak pisze kolega Gordon Gecko " należność Ganta do Budopolu została wyceniona w księgach Budopolu na zero pod wpływem rewidenta". Jak to możliwe?

Wszystko niby tak jak piszecie, ale pozostaje pytanie po co jednen z akcjonariuszy - Central Fund of Immovables sp. z o.o.- zwieksza swoje zaangażowanie w Ganta?

biznes.pap.pl/NSE/pl/reports/e...

Dzięki wielkie wapkil, o to mi chodziłoDancing A teraz załóżmy hipotetycznie że zastosowanie znajdzie tu:

"Art. 41. 53) Kto przeznacza środki pochodzące z emisji obligacji na inne cele niż określone w warunkach emisji,

podlega grzywnie do 5 000 000 zł lub karze pozbawienia wolności do lat 2 albo obu tym karom łącznie."

w takim razie gdzie wierzyciel miałby prawo zgłosic owe wykroczenie? Prokuratura czy jakas inna instytucja?

Mam pytanie odnosnie celu emisji obligacji który zamieszczany jest w dokumentach emisyjnych.
Czy w przypadku nie dotrzymywania celu emisji przez emitenta, wierzyciel ma prawo do podjecia jakichkolwiek działań prowadzacych np. do przedterminowego wykupu ?

Przykładowo: cel emisji wskazany w dokumentach emisyjnych to budowa, dokończenie jakiegos tam obiektu(dodatkowo hipoteka obiektu to zabezpieczenie tych obligacji) a po pewnym czasie okazuje sie że pieniądze poszły na spłatę jakiegoś kredytu, czy biezacą dzialalnosc a budynek stoi nietknięty. Czy wierzyciel moze cos zrobic aby zmusic emitenta do dokończenia obiektu który jest zabezpieczeniem obligacji w oparciu o tzw. "wartosc przyszłą" ? Czy może ewentualnie żądac przedterminowego wykupu z powodu niedotrzymania celu emisji? A może cel emisji to po prostu pusty frazes ?

Bede niezmiernie wdzięczny jesli pomozecie mi w rozkminie tego tematu. Sa na to jakies przepisy? Gdzie mogę poszukac informacji na ten temat?

Widac że jakis popyt na Ganta jest, pozostaje tylko pytanie kiedy uda im sie te obligacje uplasowac. Tak czy owak gdy widzisz zwiększanie stanu posiadania akcji to... wiedz ze cos sie dzieje :-)

Ciekawe czy jutro kolejny raz przełożą termin zamknięcia emisji konsolidacyjnej Think

Sadzac po kursie akcji chyba nie ma szans na pozytywne info w dniu jutrzejszym...

www.gazetawroclawska.pl/artyku...

Ciekawe fragmenty :

"Na jedno konto trafiają wszystkie opłaty od lokatorów. Zajęli je wierzyciele dewelopera"

Czyli wychodzi na to ze wierzyciele podejmują jakies działania... Hehehe Bombowo d'oh!

"Jak zawsze w podobnych przypadkach, przed wstrzymaniem dostaw wielokrotnie kontaktowaliśmy się z klientem i uprzedzaliśmy o możliwości wyłączenia - tłumaczy Jacek Ławrecki z firmy Fortum, która dostarcza ciepłą wodę we Wrocławiu."

Odpowiedz osoby z Ganta: "Jednodniowy problem wynikał jedynie z procedury księgowania wysłanych przez nas środków."

Jak zwykle konkretna odpowiedź Anxious

Widac że zainteresowanie Gantem nie słabnie teraz ujawnił sie Central Fund of Immovables sp. z o.o.
na ponad 10%. Przypomnijmy ze w akcjonariacie jest tez Pani Buchajska (prawie 7 proc.) Czyżby rozpoczęła się walka o Ganta ?? Think

Kazdy skuteczny pomysł na pozytywne wyjscie z tego impasu byłby dobry...

Pytanie tylko, kiedy ktos straci cierpliwośc, bo zapewne co niektórzy są juz naprawde rozdraznieni sytuacją. Juz w marcu było niefajnie a mamy lipiec. Miało byc sprzedane Marino i sprzedaz jeszcze czegos tam aby uzyskac srodki - moim zdaniem chyba bardzo daleko jestemy od rozwiązania problemów...d'oh!

Jak dla mnie wychodzi ze chętnych na obligi brakuje Think Nowe terminy oferowania - Think ciekawe jakie ?

Wchodze na notowania akcji a tam -20,96 %... - blackeye blackeye blackeye

Odnosnie obligów to pytanie czy nie ma jeszcze obligów "spółek córek" poręczonych przez Ganta, bo z tego co się orientuję - Gant zobowiazuje sie do ich spłaty w razie braku płatnosci spółki córki.

Odnalazłem szczegóły zabezpieczeń emisji:

www.bankier.pl/static/att/emit...

Może ktos bardziej obeznany opowie co o tym sądzi. Na moje oko zabezpieczenia całkiem mocneThink

Znacie moze konkretne szczegóły nowej emisji? Jakie hipoteki, kto jest poręczycielem itd. ?

Na giełdzie dzisiaj dolne widły -> pewnie dzisiaj nic nie poszło na spłate obligacji,

heh... dopóki nie zmienią sie regulacje i nie bedzie jakiegos przepisu dotyczacego koniecznosci wydania RB, komunikatu czy jakiejkolwiek informacji o nadchodzącym wykupie obligacji to w przypadku takich spółek jak GANT pozostanie nam tylko zgadywac i domyslac się czy uda sie czy nie...

Pamiętacie niedawną emisję publiczną Ganta? Najciekawsze zdanie które pamiętam z tej emisji Ganta z sierpnia 2012
( www.stockwatch.pl/forum/wpisy-... ) ?

"Gant Development dba o pewność inwestorów i stabilność biznesu."

Patrzac na to co się dzieje wszyscy czujemy się baaaaardzo pewnie salute

Wywiad z wiceprezesem S. Horbaczewskim

www.tvncnbc.pl/dlug-marvipolu,...

No to good Dancing Dancing Dancing

Artykuł o Prostej Tower i planach Marvipolu:

www.parkiet.com/artykul/132517...

Wg. mnie najprawdopodobniej nic nie bedzie wiadomo, zapewne przełoża po raz kolejny informacje o planach spłaty zadłuzenia...

Oby było inaczej...Pray w końcu akcje rosna jak na drozdzach, niemniej jednak zmniejszenie zaangażowania Ipopemy i byc moze juz nawet wylot z akcjonariatu pokazuje że chyba niezmiernie trudno cos tam za zamkniętymi dla nas drzwiami uradzić... Think

Fundusz Ipopemy zmniejszył zaangażowanie w Gancie do 2,63 proc. głosów

stooq.pl/n/?f=749962&searc...

Ciekawe że Ipopema zmniejsza posiadanie ? Skąd ten brak wiary czy co Anxious

Rynek pewnie gra pod sprzedaz Centrum Handlowego Marino, to byłby całkiem duży zastrzyk gotówki.
Przedłuzajace się rozmowy z instytucjami najprawdopodobniej spowodowane są brakiem konkretów ze strony Ganta (chcemy, chcemy, planujemy...) Eh?

Przedstawiajac papiery do przedterminowego wykupu musisz zablokowac je w DM, aby nie móc ich sprzedac przed ukończeniem procedury przedterminowego wykupu.

Jacek Eddie uzyskał juz prawo w dniu 24.04.2013 i z tego co pamietam obligacji nie było juz w obrocie tak wiec on był ich posiadaczem i nie mógłby ich odsprzedac na giłądzie bo zostały wycofane z obrotu w dniu 24.04.2013

MRaf składał dyspozycje niodwołalnej blokady ponieważ jego seria jest nadal w obrocie.

Zastanawiam sie tylko jak anty_teresa nadał odpowiedni status (jaki ? "Zablokowane"?) i jak to zrobił bez wiedzy domu maklerskiego? O jakim DM mowa ?

Czy w takiej sytuacji która opisywał MRaf istnieje jakas instytucja do której inwestor może zwrócic sie o pomoc??

1/ Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych
2/ KNF

któras z tych czy jakas jeszcze inna??

Jezeli takie mega profesjonalne podejscie do kontaktu z obligatariuszami prezentują też w kontaktach ze swoimi klientami/odbiorcami mieszkań to d'oh!

ehhhhhhh szkoda gadac d'oh! bez komentarza d'oh!

Do faktów zaliczyc takze nalezy wypłacenie w miedzyczasie odsetek od serii GNT0813 pomimo ze wczesniej nie wykupiono obligacji i kuponu GND0513.

Tak czy owak wychodzi na to ze cos nie gra...

www.stockwatch.pl/przeglad-pra...

Widac zagrali wysoko. W końcu jesli planują obligacje, w kasie wg oststniego raportu też juz całkiem spora sumka była, tak więc sprzedaz Prostej po takiej cenie nie wchodziła pewnie w rachubę i pewnie licytowali wysoko.

Tyle ze w przypadku rozpoczecia realizacji zlecenia (wystawiłeś 8sztuk a juz ktos kupił 3szt.), gdy bedziesz chciał zmienic parametry jak np cene, czy date waznosci zlecenia to z tego co pamiętam dorzucą kolejne min 3zł(0,19% od reszty zlecenia)

Ustanowili juz nawet hipoteki pod planowane obligi :

www.marvipol.pl/images/stories...

Czyli wszystko idzie ku lepszemu hello1

Wypłata odsetek GNT0813 a nie wypłacenie odsetek GND0513 moim zdaniem - mówiac prostym językiem
to po prostu... kpina Eh? Czyzby jedna seria była bardziej uprzywilejowana niż druga ? Cos tu chyba nie pasuje Eh?

Być może w propozycji Ganta którą wkrótce roześlą do ludzi zaoferowane zostana tylko odsetki. Z psychologicznego punktu widzenia efekt wdzięcznosci czasem działa i może jest to jakiś sposób na restrukturyzacje zadłużenia.

Czekam z niecierpliwoscią na to jak będą wygladały obligacje konsolidacyjne o których kiedys wspominali.

Zastanawiam sie ile procent z całej serii AI udałoby sie zrolowac gdyby zaproponowali rolkę.
Think 5% , 10 % , 20 % ???

Kiedys chyba wspominali o trzyletnich papierach jako sposobie na naprawe sytuacji,
zastanawiam sie jesli bedzie propozycja rolki to na jaki termin?? 3 lata Anxious ???

A moze to juz poczatek walki o odroczenie zadłuzenia spółki przez obligacje konsolidacyjne ? Moze zaproponuja drobnym cos co chca zaproponowac instytucjonalnym ? Think

Ciekawe czy zamkną transakcję na leasing Prostej z BPS Leasing, bo mamy 8 maja a
termin ważności promesy został ustalony na dzień 10 maja 2013 r Think

Czyli czekamy do piątku Think

A kiedy ma byc znane porozumienie z wierzycielami i objęcie obligacji 3 letnich przez instytucjonalnych ? Z tego co pamietam jakies porozumienie ramowe juz jest, ale kiedy konkrety?

Na Prostą z tego co pamietam był chyba niespłacony jeszcze kredyt na jakies 30 - 40mln(nie wiem tylko czy na tą hipotekę czy nie).

Orientujecie sie moze czy w wypadku zawarcia umowy leasingu zwrotnego kredyt (jesli był tu kredyt pod hipoteke) musi zostac natychmiast spłacony czy nie Think ??

Z góry mówie że nie znam się na prawie i nie wiem czy dobrze rozumiem poniższy artykuł, ale czy nie jest czasem tak że:

"Hipoteka ustanowiona przez upadłego przed ogłoszeniem upadłości, może być uznana za bezskuteczną wobec masy upadłości(...) gdy hipoteka została ustanowiona w ciągu 1 roku przed dniem złożenia wniosku o ogłoszenie upadłości"

( pieniadzeiprawo.pl/hipoteka-um... )

Ktoś orientuje sie może w paragrafach???

I jeszcze jedno pytanie czy z hipoteki mozna wyegzekwowac odsetki za okres po ogłoszeniu upadłości az do zwrotu kasy(czasem kilka lat),czy może odsetki liczy się tylko do dnia ogłoszenia upadłosci?? Jesli mozna to czy jest tu może jakas stopa procentowa czy oprocentowanie "tego czasu" jest równe oprocentowaniu obligacji??

Za jakiś miesiąc:
Skonsolidowany raport kwartalny za I kwartał 2013 roku - 15 maja 2013 r.

A nie orientujecie sie moze jakie byłyby orientacyjne koszty dla inwestora przy zgłaszaniu żadań z obligacji??
( np. świadectwa depozytowe czy co tam potrzeba)

Już z jest wywiad na stronie TVNCNBC
www.tvncnbc.pl/centrum-wynikow...

Podstawowy zysk netto na jedną akcję przypisany akcjonariuszom
jednostki dominującej według średnioważonej liczby akcji : -20,47zł

Czyli lepsze to niż żart z familiady, bo okazuje się że mozna majac akcję za 2 złocisze miec księgowo, o ile to dobrze rozumiem 20,47zł straty za rok ubiegły. WOW!

Podstawowy zysk netto na jedną akcję przypisany akcjonariuszom
jednostki dominującej według średnioważonej liczby akcji : -20,47zł

Nie wiem czy dobrze widzę. Ale niezły numer blackeye

"Aktualnie Futureal 2 Global EURO Származtott Befeketetèsi Alap nie posiada akcji Emitenta."

Mozna powiedziec ze chyba tylko Ipopema zostanie na pokładzie Think

Całkowita racja yodyod thumbright

Najważniejsza kwestią jest aby wszyscy uzytkownicy Stockwatch patrzyli z dystansem na trwajace tu dyskusje i pamiętali że wszystkie decyzje podejmuja sami na włane ryzyko. Zdrowy rozsadek i dystans przede wszystkim.

Yodyod!

Ja niczego nie sugeruje, uważam ze pewne stwierdzenia które padły tutaj kilka stron wczesniej pozbawione są podstaw, dlatego podkresliłem kilka postów wczesniej że to tylko rozważania czysto hipotetyczne i teoretyczne, bo osobiscie uwazam że nie ma podstaw do myślenia w Marvipolu o jakiejkolwiek formie niewypłacalnosci. Dziwią mnie pojawiajace sie juz kilka stron wczesniej opowiesci o problemach tej firmy i mozliwej niewypłacalności - osobiście ciesze sie że Panu Kamilowi udało się przeprowadzic wywiad z wiceprezesem Marvipolu który moim zdaniem dementuje wszelakiego rodzaju dywagacje o niewypłacalnosci. thumbright

Z historii Catalyst w stylu "Houston mamy problem" to pamietam tylko Redan który chcąc zarobic troche czasu wykupił obligi od indywidualnych, a zrolował instytucjonalnym. A jak wg Ciebie bo jestem ciekawy jakbys to rozplanował w realiach Catalyst - jak wygladałoby to czysto technicznie (zaznaczmy że czysto technicznie i Hipotetycznie) bankructwo z układem. Tutaj kazda obligacja znaczy tyle samo, i ta wielkiego banku i ta małego inwestora.

Oczywiscie podkreslmy czysto hipotetycznie bankructwo z układem żeby ktoś nie wziął tego wszystkiego za sianie paniki.

Ale z tego co chyba wiem to emitetnt nie może Cie zmusic do zamiany obligacji na akcje, wiec w tym przypadku wydaje sie że nie ma powodów do obaw.

A może Ipopema wchodzi "all in" Think Jakies tam zaplecze finansowe maja i kto wie może widza tu jakis niezły interes, a taka okazja do wejscia nie zdarza sie codziennie Think

Ciekawe jak tu wyglada z kasą tzn ile brakuje do wykupu całej serii marcowej Think W przyszłym tygodniu raport a potem wywiad z Gantem (dzieki Panie Kamilu za organizacje wywiadu).
Bedzie ciekawie thumbright

1) Jakie wnioski przedstawił Pan Różacki po samodzielnym pełnieniu czynnosci nadzorczych. Co jest obecnie priorytetem w rozwoju Marvipolu??

2) Jak wyglada obecna sytuacja płynnosciowa Marvipolu, a jak w perspektywie najbliższego roku ? Czy
konieczne bedzie rolowanie obligacji, czy może na wykup obligacji uruchomione zostana otwarte limity kredytowe w bankach??

3) Czy spółka posiada jakiś scenariusz awaryjny na wypadek gdyby nie udało sie w czasie zgromadzic pieniedzy na spłate obligacji czy ew. przegrana w sądzie z Mostostalem lub Borders ?? Czy w rachube mogłoby wchodzic odsprzedaz innemu podmiotowi odnogi motoryzacyjnej i myjni ??

4) Czy są jeszcze nieruchomosci pod które możnaby zaciągnąc kredyt lub obligacje (jesli tak to o jakiej wartosci mogłoby byc to zabezpieczenie) ??

5) Czy istnieje deadline na składanie ofert i zamkniecie transakcji na Prosta Tower??

6) Jaki jest sens rozpoczynania budowy na Kłobuckiej skoro rynek obawia sie o bieżącą płynność spółki wyceniajac jej obligacje sporo ponizej nominału??

BONUS QUESTION king JOKER king

7) Czy gdyby Szanowny Pan Rozmówca (Prezes/Wiceprezes) był posiadaczem obligacji Marvipolu to czy widząc obecne wyceny spałby naprawde spokojnie??

Z niecierpliwoscia czekam na wywiad. Mam nadzieje że otrzymamy odpowiedzi chociaż na kilka pytań i spekulacje/plotki o rychłym końcu i problemach płynnosciowych Marvipolu zostaną rozwiane.

Z góry dzięki Panie Kamilu za podjęcie tematu, oto moje pytania:

7/. Komunikacja za posrednictwem Facebooka z klientami nie stanowiła ostatnimi czasy raczej dobrej wizytówki dla firmy, czy w firmie znajduja się konkretne osoby odpowiedzialne za poprawe wizerunku firmy na Facebooku

8/. Z czego firma zamierza spłacic nadchodzący wielkimi krokami wykup serii czerwcowej. Potrzeba ok. 40 mln czystej gotówki- czy firma jest w stanie przeprowadzic najblizszy wykup bez dodatkowej emisji akcji/obligacji/kredytu

9/. Czy spółka nie planuje rolowania długu na korzystniejszych warunkach. Tzn. wczesniejszy wykup obligacji np. o stałym oprocentowaniu 9,45% i wyemitowanie w obliczu spadajacych stóp tanszych obligacji

10/. Spółka posiada pewnie jeszcze środki na wskup akcji własnych. Czy nie lepszym wyjsciem byłoby przeprowadzenie skupu obligacji własnych - np MVP0613 za ok 94% nominału dzisiaj a nie za 106% nominału i odsetki w czerwcu. Matematycznie to ma wiekszy sens niż skup akcji własnych.

11/. Czy spółka nie jest zainteresowana wydaniem komunikatu o biezącej sytuacji finansowej i ukróceniu spekulacji np. o upadłości układowej. Kursy obligacji pewnie m.in. na bazie takich domysłów/plotek zblizają sie do rekordowo niskich poziomów. Czy dla dobra inwestorów którzy Państwu zaufali nie byłoby "fair" wydanie chociaż krótkiego komunikatu odnosnie perspektyw płynnosciowych. Dla przykładu MVP0415 juz za 75 proc. Nadmienie że bedac klientem i chcac zakupic budowane mieszkanie w obliczu takich plotek zastanowiłbym sie 2 razy.

12/ Jak spór z Mostostalem i spółką Borders mogą odbic sie na sytuacji płynnosciowej Marvipolu. Czy spólka zawiąze na ten cel rezerwy i czy te rezerwy i ewentualny niekorzystny wyrok w którejs ze spraw może odbic sie na najblizszych wykupach obligacji??

Moze wieczorem cos jeszcze dorzuce, niemniej jeszcze raz dzięki Panie Kamiluthumbright

Jakby komuś umknęło z TVNCNBC:

www.tvncnbc.pl/italia-niezgody...

Widze niezły młyn tu dzisaj się rozkręcił king

A może najlepiej poprośmy ekipe Stockwatch o jakis konstruktywny wywiad z kims z Marvipolu, bo wyydaje się że Gant i Marvipol to tematy wzbudzające największe kontrowersje na Catalyst, a ludzie czytając gdybania na różnych forach sa naprawde pogubieni.
Uwazam że znaleźlibyśmy wspólnie wiele pytań trudnych/niewygodnych/dociekliwych, ale odpowiedzi na te pytania to informacje które naprawde są potrzebne uczestnikom rynku. Jesli spółka nie kwapi się do ucięcia spekulacji na jej temat a kurs leci coraz niżej na bazie domysłów to uwazam ze w tym wypadku pożądane staje się podjęcie tematu przez ekipe Stockwatch.
Mam nadzieje na pozytywny odzew ze strony ekipy dowodzacej Stockwatch. A co Wy o tym myślicie??

Pozdrawiam salute

Szybsze przekazywanie mieszkań i ich rozliczenie --> zmniejszenie zobowiazań krótkoterminowych (zaliczki klientów) -----> korzystniejsze wskaźniki ogólnego zadłużenia ---> większa szansa na "rolkę" king

Czyli wydaje się że wszystko idzie w dobrym kierunku king

Spawa OZI widac jest rozwojowa.(kopia RB z wp.pl)

Raport bieżący nr 34 / 2013
Data sporządzenia:2013-03-08
Skrócona nazwa emitenta
MARVIPOL S.A.
Temat
Znacząca umowa ? aktualizacja informacji.
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 5 Ustawy o ofercie - aktualizacja informacji

Treść raportu:
W nawiązaniu do Raportu bieżącego nr 033/2013 opublikowanego w dn. 6 marca 2013 r. Marvipol S.A. [Emitent] informuje o podpisaniu w dniu 8 marca 2013 r. przez Zarząd Zielona Italia Sp. z o.o. jednostki zależnej od Emitenta [Spółka celowa] Listu intencyjnego z Warbud S.A. z siedzibą w Warszawie, dotyczącego Umowy o ustanowieniu i zakresie obowiązków Inwestora Zastępczego [Umowa] zawartej w dniu 11 listopada 2010 r. przez Spółkę celową z Mostostal Warszawa S.A. z siedzibą w Warszawie.
List intencyjny wyraża wstępne porozumienie Stron co do kontynuowania przez Warbud S.A. realizacji projektu inwestycyjnego "Osiedle Zielona Italia" w oparciu o postanowienia zawarte w treści Umowy, przy zachowaniu określonego w Umowie terminarza. Zamiarem Stron jest zawarcie ostatecznego porozumienia w przedmiotowej sprawie w terminie do dnia 29 marca 2013 r.

Anty kiedys opisywał (kilka stron wczesniej) odnosnie tych operacji: Pozwól ze zacytuję:

"Pokazać zysk, czyli rozliczyć wynik nie oznacza od razu, że z tego pojawia się gotówka...
Czym innym jest wynik pokazywany memoriałowo, a czym innym Cf pokazywany kasowo.

Gross wydatków pewnie było. Bo za ziemię trzeba było zapłacić wcześniej. Pytanie jak z robotami budowlanymi. Jak są zawarte umowy. Czy płatności mają OTP, czy budujemy na zaliczkach od zamawiającego. Ile jest jeszcze należności dla wykonawców i ile prac do zrobienia.
Tu trzeba zerknąć w czasy rotacji należności. No właśnie, a ile będzie wpływów gotówki? Prawdopodobnie przychód + VAT - zaliczki. I teraz trzeba zerknąć w jakim systemie sprzedawane są mieszkania. Czy to miesięczne transze wraz z postępami prac, czy np 20/80?"

Ciekawie dzisiaj MVP0813 - chodził po 84proc

@topfacet
Czyli jesli tylko uzyskaja pozwolenie na uzytkowanie(jest już? -ktos może wie??) i przekaza C i D to rozliczona kasa bedzie kluczowa dla czerwcowych obligów?? Dobrze rozumiem sens tego wywiadu??

Swoją drogą prognoz za zeszły rok nie obnizyli i widac wysoko mierzą w tym roku. Sprzedaż idzie w naprawde niezłym tempie za styczen i luty.

@topfacet

"w koncu Oni nigdy nie budowali dla tych co 8 lat na swoim na Mój i Twój koszt"

Chodzi pewnie o Rodzine na swoim i 8 letnie dopłaty do odsetek.

"Obecna sprzedaz dla obligacji zapadajacych w czerwcu ma male znaczenie, bo to sa glownie projekty poza OZI- co przyznaja w MVP w wywiadach."

a co bedzie miało kluczowy wpływ na czerwcowe obligacje? Co pojawiało sie w tych wywiadach??

Orintuje się moze ktoś czy Mostostal wyniósł się z placu budowy OZI i jest to naprawde "grubsza sprawa" ??

Hmmmmm... Think kto ma rację ??

Wczorajszy krótki artykuł w poland today.

www.poland-today.pl/marvipol-p...

Moim zdaniem taki scenariusz się nie powtórzy. Marvipol ma jeszcze Prosta Tower i całkiem spore otwarte limity kredytowe w bankach. Poza tym marvipol to twór "dewelopersko-dealersko-myjniowy" i o ile wynik deweloperki może byc pod znakiem zapytania to samochody i myjnie wyniki mają pozytywne.

Ho, ho, ho GNT0313 po 94,5 - to będzie interes życia jesli wszystko zakończy sie pozytywnie

Tu chyba naprawde jakis trup z szafy wyleciał i raczej nie są to porzadki zrobione przez/dla Madziarów, bo jak wyjasnic odejscie z rady człowieka IPOPEMY badz co bądz jednego z głownych akcjonariuszy(p.Jasiński) ???. Zastanawiam sie co powiedza w komunikacie i jutro jakie otwarcie bedzie na akcjach i obligacjach Think Rynek raczej tej całej zawieruchy optymistycznie tego nie odbierze Think

Trzeba przyznac że... jest grubo Eh?

Ciekawe co dalej Eh?

Zastanawiam sie co uradził Pan Rózacki, bo do wczoraj pełnił czynnosci nadzorcze(jak zwał, tak zwał). Jakies nowe plany rozwoju?? Tak jak piszecie chyba najlepszym wyjsciem jest poprawa komunikacji z klientami bo jak wiadomo "klient nasz Pan". Z niecierpliwoscia czekam na raport, i mam nadzieje że Prosta Tower sie sprzeda, czy jakas nowa emisja czy coś da zastrzyk gotówki aby "naoliwic" tą maszynę

Zastanawia mnie jeszcze dzisiaj mega baton (3281szt!) na MVP0813. Tym bardziej zastanawiające że jest to seria mała -14,45 mln- czyli 20% z całej serii Think Ktos stracił wiarę?? Think

Racja SirHoe, ja tez uwazam ze nie powinno się w tym przypadku byc pobłażliwym. To po prostu brak profesjonalizmu ze strony XTB, zaządaj wyjasnień i odsetek i daj znac co tam odpisali- ja jestem niezmiernie ciekawy. Swoją drogą reklamują się że są maja extra forex i wogóle są najlepsi, a z tego co piszesz nie potrafią zrobic podstawowoej rzeczy czyli zaksięgowac na czas naleznego kuponu odsetkowego - he,he,he king

Jak tam wyglada płatnosc tego kuponu?? Ktos może potwierdzic wpłynięcie odsetek za okres (2/8) z GN80814 ??

P.S. Ciekawe jak bardzo ktos jest zdesperowany i chce sie pozbyc GNT0313, Na S końca nie widacThink

GANT - Warunkowe podwyższenie kapitału zakładowego (RB16/2013)

(...)nie więcej niż 2.000.000,00 zł (słownie: dwa miliony złotych) poprzez emisję nie więcej niż 2.000.000,00 (dwóch milionów) akcji zwykłych na okaziciela serii S o wartości nominalnej 1,00 (słownie: jeden) złoty każda, które zostaną objęte na warunkach określonych w uchwale nr 7 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy z dnia 31 lipca 2010r., przez posiadaczy obligacji zamiennych serii ZA wyemitowanych na podstawie uchwały nr 7 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy z dnia 31 lipca 2010r.

Obligacje serii ZA czyli chyba GNT0313 - nie moge niestety znalezc tych warunków z NWZA z 31.07.10. Mógłby ktoś pomóc w "rozkminie" powyższego zapisu?? Jakies warunki objęcia akcji za 1 zł przez posiadaczy serii ZA, o co chodzi?? Eh?

Szacun lukasz210 - naprawde świetna robota thumbright , nareszcie wszystko w jednym miejscu thumbright

Tak z innej beczki - pamiętam z poczatku stycznia że w Mokotów Park było chyba ok. 210 mieszkań, gdy patrzę obecnie to jest to ok 130 mieszkań - ciekawe czy rzeczywiscie jest taka extra sprzedaz czy to tylko błąd w druku na stronie MarvipoluThink
Warto dodac ze to mieszkania raczej w całkiem duzej cenie i jesli moje szacunki są poprawne to wpłynełoby to korzystnie na wyniki.

gielda.wp.pl/kat,7069,title,Ga...

"Szornak podał, że sam Gant przewidywał na ten rok rozpoczęcie budowy jeszcze trzech projektów, jednak na razie nie wiadomo, czy do tego dojdzie.

"Musimy wziąć pod uwagę kilka czynników, w tym czynnik kapitałowy, czyli spłatę w 2013 r. obligacji za ok. 100 mln zł, oraz czynnik rynkowy, czyli bieżącą sprzedaż" - powiedział.

Deweloper rolował już w lutym obligacje za 30 mln zł. Kolejny wykup papierów dłużnych przypada w marcu. Jak poinformował Szornak, spółka skorzysta w tym przypadku z nowej emisji oraz gotówki."

Chyba że posiadasz MVP0613 na rachunku IKE, wtedy nie ma podatku thumbright

Informacje
Stopień: Rozgadany
Ostatnia wizyta: 23 września 2014 11:34:23
Liczba wpisów: 150
[0,03% wszystkich postów / 0,03 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,850 sek.

bbxrjtcr
xjkumfco
stmfuhys
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kyhsgdkq
lbjnqvoe
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat