PARTNER SERWISU
wwfzrldl
3 4 5 6 7

TIMBERONE (Catalyst)

Staszka Wokulska
0
Wpisów: 78
Wysłane: 3 kwietnia 2013 09:31:02
Czy może ktoś wie co teraz powinni zrobić posiadacze tych feralnych obligacji?
Wystapić o przedterminowy wykup? Czekać na licytację majątku?

Mam na szczęście tylko jedną serię TBR1013. W dokumencie informacyjnym jest wzmianka o przedterminowym wykupie. Za kilka dni powinni wypłacić odsetki,ale kasy nie mają, więc będzie powód do wystapienia o wykup.

3.4.2.1. Przedterminowy wykup na Ŝądanie Obligatariuszy
Zgodnie z art. 24 ust. 2 Ustawy o obligacjach w przypadku, gdy Emitent nie wypełni w całości lub w części
zobowiązań wynikających z Obligacji, podlegają one przedterminowemu wykupowi na Ŝądanie
Obligatariusza. Oświadczenie z Ŝądaniem przedterminowego wykupu Obligatariusz składa w odpowiedniej
placówce firmy inwestycyjnej prowadzącej rachunek papierów wartościowych, na którym w chwili złoŜenia
oświadczenia zapisane są Obligacje, w formie pisemnej lub w inny sposób, zgodnie z regulacjami
stosowanymi przez tę firmę inwestycyjną. Następnie firma inwestycyjna przekazuje oświadczenie
Emitentowi. Zaleca się Obligatariuszowi uprzedni kontakt z firmą inwestycyjną w celu ustalenia właściwej
procedury i szczegółów postępowania w tym zakresie.
Edytowany: 3 kwietnia 2013 13:34

jcg49
0
Wpisów: 3
Wysłane: 3 kwietnia 2013 23:03:43
Najprawdopodobniej spółka nie zrealizuje przedterminowego wykupu bo nie dysponuje środkami - wówczas pozostaje Ci złożyć do sądu wniosek o ogłoszenie upadłości, a to spółka już zrobiła sama.

Staszka Wokulska
0
Wysłane: 4 kwietnia 2013 17:04:00
Boję się, że w jakimś terminie trzeba gdzieś jakieś papiery złożyć, a jak terminu się nie dotrzyma, to mimo posiadania obligacji,ewentualna kasa przepada.

Medelin
0
Wpisów: 129
Wysłane: 4 kwietnia 2013 19:42:55
jcg49 napisał(a):
Najprawdopodobniej spółka nie zrealizuje przedterminowego wykupu bo nie dysponuje środkami - wówczas pozostaje Ci złożyć do sądu wniosek o ogłoszenie upadłości, a to spółka już zrobiła sama.

do Staszka Wokulska - bez obaw, należy poczekać do ogłoszenia przez sąd upadłości - potem ewentualnie może trzeba będzie się gdzieś zgłosić - tak przynajmniej jest w przypadku "zwykłych" wierzycieli, nie wiem czy w przypadku zabezpieczenia hipoteką też. W każdym razie jeśli będzie trzeba to napiszę tutaj.

A tak z innej beczki - nie wiecie czemu na lipcowej serii już drugi dzień zawieszone są transakcje? cały czas równoważenie! i mimo, że są oferty kupna i sprzedaży po określonej cenie to nie odwieszają papieru ? o co chodzi? ktoś wie?
Vae victis !

Staszka Wokulska
0
Wysłane: 5 kwietnia 2013 11:11:32
Medelin- dziękuję.

Staszka Wokulska
0
Wysłane: 11 kwietnia 2013 08:42:12

heyhops
0
Wpisów: 6
Wysłane: 11 kwietnia 2013 22:20:58
Witam,

Zastawia mnie jedno. Dlaczego kurs TBR1013 o wartości 1,86 mln zł oscyluje w okolicach 50-60, skoro obligacje są zabezpieczone hipoteką na działce o wartości 19,69 mln zł ?
TBR1013 są pierwsze do zaspokojenia z hipoteki. (?)
Nawet jak wartość działki jest przeszacowana i niech wynosi połowę czyli ok 10 mln zł to TBR1013 powinno być nadal bezpieczne?
Zabawa z hipoteką może trwać ok 24 - 30 miesięcy, co przy zakupie po kursie 50, może dać łaczną stopę zwrotu 100% plus odsetki i odsetki od odsetek za zwłokę ?
100% w 3 lata na zabezpieczonym (?) interesie to rocznie ok 33%. Lepiej niż WIG w 2013... ???

Jakie wynalazki mogą pojawić się po drodze ?
Na co zwracać uwagę ?

Pozdrawiam

Kalashnikov
0
Wpisów: 537
Wysłane: 13 kwietnia 2013 00:02:56
A mnie ciekawi jedna kwestia - dofinansowanie UE. Timberone takowe uzyskało - czy w związku z tego tytułu, spółka nie powinna zwrócić pieniędzy, które w ten sposób dostała?

maremiks
0
Wpisów: 42
Wysłane: 13 kwietnia 2013 10:21:30
Przy dotacjach jest inna zasada - najpierw realizujemy projekt za pomocą własnego finansowania, a dopiero po jego zakończeniu i rozliczeniu otrzymujemy refundację części poniesionych środków. Istnieje co prawda czasami możliwość zaliczkowania, ale nie podejrzewam, żeby w tym przypadku instytucja dysponująca środkami unijnymi taką zaliczkę wypłaciła (zbyt wczesny etap inwestycji).

Tak więc firma raczej nie będzie miała czego oddawać, bo nic jeszcze nie dostała.

Kalashnikov
0
Wysłane: 13 kwietnia 2013 12:20:36
"[...] Aby zrealizować plany, spółka planowała pozyskać środki zewnętrzne. Otrzymała ponad 39 mln zł z Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, działanie 4.4: Nowe inwestycje o wysokim potencjale innowacyjnym. Wyemitowała obligacje i zadebiutowała na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie."

Fragment całego artykułu: www.gazetabilgoraj.pl/ps-22191...

Czyli zawierzając "gazecie biłgorajskiej" to chyba jednak coś dostali? A jeżeli tak, to czy teraz nie trzeba czasem tego oddać, wszak unia słynie ostatnio z zaciskania mocno pasa...

EDIT: Natknąłem się na krótki artykuł o tej tematyce:
biznes.gazetaprawna.pl/artykul...
Wynika z niego, że Unia może rościć sobie zwrot wierzytelności - i zależy to od umowy między beneficjentem a unią. Ciekawie...
Edytowany: 13 kwietnia 2013 12:41

kronau
0
Wpisów: 150
Wysłane: 15 kwietnia 2013 23:51:06
Z góry mówie że nie znam się na prawie i nie wiem czy dobrze rozumiem poniższy artykuł, ale czy nie jest czasem tak że:

"Hipoteka ustanowiona przez upadłego przed ogłoszeniem upadłości, może być uznana za bezskuteczną wobec masy upadłości(...) gdy hipoteka została ustanowiona w ciągu 1 roku przed dniem złożenia wniosku o ogłoszenie upadłości"

( pieniadzeiprawo.pl/hipoteka-um... )

Ktoś orientuje sie może w paragrafach???

I jeszcze jedno pytanie czy z hipoteki mozna wyegzekwowac odsetki za okres po ogłoszeniu upadłości az do zwrotu kasy(czasem kilka lat),czy może odsetki liczy się tylko do dnia ogłoszenia upadłosci?? Jesli mozna to czy jest tu może jakas stopa procentowa czy oprocentowanie "tego czasu" jest równe oprocentowaniu obligacji??
Edytowany: 15 kwietnia 2013 23:51

Leuron
0
Wpisów: 116
Wysłane: 17 kwietnia 2013 12:59:30
Kalashnikov napisał(a):
"[...]

Czyli zawierzając "gazecie biłgorajskiej" to chyba jednak coś dostali? A jeżeli tak, to czy teraz nie trzeba czasem tego oddać, wszak unia słynie ostatnio z zaciskania mocno pasa...

EDIT: Natknąłem się na krótki artykuł o tej tematyce:
biznes.gazetaprawna.pl/artykul...
Wynika z niego, że Unia może rościć sobie zwrot wierzytelności - i zależy to od umowy między beneficjentem a unią. Ciekawie...

Pytanie czy unia jest uprzywilejowana wobec innych wierzycieli (tak jak np. zus, us czy pracownicy - zalegle pensje)?

Dexterowski
0
Wpisów: 55
Wysłane: 17 kwietnia 2013 15:06:14
Rzeczywiście może wystapić sytuacja w której spółka jest zobowiązana zwrócic dofinansowanie, ale:
- w ostatnim dostepnym raporcie za 1poł 2012 nie ma śladu tej dotacji ( a przynajmnie w kwocie choćby zblizonej do 39 mln). (może ktoś ma coś świeższego?)
- wierzyciele hipoteczni nie musza sie tym martwić.

Co do pytania kronau (a propos dostałeś moją odpowiedź na maila?) - ten zapis nie dotyczy naszego przypadku - Timber jest wobec nas dłużnikiem osobistym. Właściwy mógłby byc art 127 pkt 3 prawa upadłościowego, ale tam jest mowa o 2 mies przed wnioskiem o upadłość, więc do żadnej z 2 serii nie pasuje.

jeśli chodzi o odzyskanie odsetek należnych za okres po złożeniu wniosku o upadłość to sprawa może być nieco skomplikowana. Suma hipoteki w stosunku do faktycznego zadlużenia z serii 1013 jest znaczna (1,9 do blisko 5 mln) jednak wpis hipoteki mówi "wraz z należnymi odsetkami", nie prezyzując o jakie nalezne chodzi (zwykłe, za zwłokę itp). Może to utrudnić dochodzenie takiego roszczenia.

Mario88
0
Wpisów: 46
Wysłane: 18 kwietnia 2013 13:34:26
Tak poza dyskusją uważam ,iż ogólnie jest to ciekawy projekt i po ogłoszeniu upadłości zostanie kupiony/przejęty . Może więc warto teraz kupić przecenione obligacje.Tak głośno myślę :)

Kalashnikov
0
Wysłane: 18 kwietnia 2013 22:45:48
@Dexterowski - Ja myślę, że przy kupnie Timberone to jednak najmniej ważne są odsetki. Najbardziej nęci potencjalnych "rydzykantów" chyba jednak intratność zysków na dyskoncie tych papierów.

@Mario - Liczysz na wskazówki w kwestii zakupu? Tutaj nikt Ci takich wiadomości nie da podanych na srebrnej tacy. Czytaj, wyciągaj samodzielne wnioski. Masz żyłkę gracza? To wchodź w ten deal. Boisz się? To odpuść sobie. Zdrowie psychiczne ważniejsze.

Fenek
0
Wpisów: 18
Wysłane: 22 kwietnia 2013 01:31:24
Jak już kilka osób zwróciło uwagę wydaje się, że w przypadku serii obligacji Timberone zapadającej w październiku można pokusić się o przyzwoity zarobek. Zlecenia sprzedaży są ostatnio w granicach 60-65, podczas gdy seria ta jest zabezpieczona hipotecznie. Nieruchomość będącą zabezpieczeniem biegły wycenił na ponad 19 milionów złotych, podczas gdy wartość emisji ww. serii to jedyne 1,86 mln zł, czyli ponad 10 razy mniej. Nawet jeżeli sprzedaż miałaby potrwać 3 czy 4 lata, to wydaje się, że zysk będzie zupełnie przyzwoity (zdaje się że do tego doszłyby jeszcze spore odsetki za zwłokę). Jedyny warunek to sprzedać nieruchomość za, powiedzmy, ok. 2,5 mln zł (nadwyżka ponad 1,86 mln zł na koszty egzekucji z nieruchomości oraz ewentualne roszczenia np. Urzędu Skarbowego).

Nieruchomość (dokładnie rzecz biorąc to dwie, ale leżą obok siebie więc będę używał dalej liczby pojedynczej) liczy sobie ponad 11 hektarów, czyli wychodziłoby, że wystarczy sprzedać po ok. 23 zł za metr kwadratowy. Pochyliłem się trochę bliżej nad rzeczoną nieruchomością oraz operatem szacunkowym w którym biegły wycenił ją na 19 mln zł i chciałbym podzielić się pewnymi wątpliwościami.

1) Nieruchomość jest w Biłgoraju – czyli ogólnie „ściana wschodnia”. To jest bardzo szeroki temat nad którym nie chcę się rozwodzić. Na pewno nie jest tak, że jest to tylko i wyłącznie minus (m.in. można sobie wyobrazić, że z UE pójdą duże środki na inwestycje w tamte rejony).

2) Z tego co znalazłem zanim naszą nieruchomość usiłowała zagospodarować spółka Timberone, miała tam powstać mleczarnia. Było to 24 lata temu (źródło: anonimowy komentarz pod artykułem w internecie, natomiast operat na str. 9 mówi iż były to lata 80). Z treści operatu (strona 9) wynika iż do 2008 roku nic na tej ziemi się nie działo, co pośrednio wskazuje na jej niską atrakcyjność.

3) Zgodnie z prospektem emisyjnym (oraz z tym co jest na dzień dzisiejszy w KW) dla naszych obligacji hipotekę ustanowiono na nieruchomościach o księgach wieczystych ZA1B/00080343/5 oraz ZA1B/00066787/5. Obie nieruchomości (zarówno wg operatu jak i księgi wieczystej) składają się z kilku działek ewidencyjnych.
Sęk polega na tym, że zidentyfikowałem na podstawie zdjęć (lotniczych, z operatu oraz poszukiwań własnych) gdzie nasza nieruchomość się naprawdę mieści. Nr działek ewidencyjnych z operatu (i KW) nijak się nie pokrywają z numerami działek ewidencyjnych, miejsca gdzie leży nieruchomość którą opisuje operat.
Wszystko wskazuje na to, że nasza nieruchomość jest dokładnie tu: maps.google.pl/maps?q=bi%C5%82...
Ustaliłem (oczywiście nie na podstawie tego linku z google maps, to zdjęcie lotnicze jest za słabe, dotarłem do innych zdjęć lotniczych), że dokładnie w miejscu tej białej plamy są dwa silosy – takie jak na zdjęciu w operacie, oraz dokładnie takie same słupy nośne jak na zdjęciach w operacie. Praktycznie niemożliwe aby w całej Polsce była identyczna konstrukcja.

Podsumowując prostszym językiem cały punkt 3) – teoretycznie może być tak, że operat opisuje jedną nieruchomość, a hipoteka jest ustanowiona na czymś zupełnie innym. Ale oprócz tych nieszczęsnych numerów działek ewidencyjnych wszystko się zgadza – opis położenia z operatu (rzeka, nazwa ulicy); zdjęcia z operatu, w zestawieniu z działką którą znalazłem; powierzchnie z operatu oraz powierzchnie z KW itd. Ponadto miejsce które wskazałem powyżej jest także przedstawione na schematycznej mapce przedstawionej na str. 11 operatu.
Konsultowałem z doświadczonym urbanistą czy nie mogły się po prostu zmienić w międzyczasie numery działek ewidencyjnych (chodzi tu o zupełnie inne numery, a nie o prosty podział działek) – usłyszałem „nigdy się z czymś takim nie spotkałem”. Byłoby to jednak najprostsze wytłumaczenie i zakładam, że tak właśnie się stało. Jeżeli ktoś ma inne wyjaśnienie zagadki chętnie się dowiem.

4) Z samego operatu wynika co następuje:
a. Wody gruntowe występują na głębokości 20-95 cm – str. 11 operatu. Rzeczoznawca przechodzi nad tym do porządku dziennego, podczas gdy budowanie na takim terenie wymaga bardzo kosztownych prac osuszających (zapewne przewyższających wartość nieruchomości).
Rzeczoznawca też w ogóle nie porusza zagadnienia, iż z nieruchomością sąsiaduje rzeka i tego czy przypadkiem nie ma zagrożenia podtopienia/zalania części/całości nieruchomości.

b. Rzeczoznawca do wyceny zastosował addytywnie 2 metody w tym metodę porównawczą. Do porównania użyto transakcji dla 3 nieruchomości w Biłgoraju. Dobór tych nieruchomości budzi moje wątpliwości – były to nieruchomości objęte miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego (str. 12 operatu), a więc o większej wartości - nasza nieruchomość mpzp nie ma. Ponadto dwie z porównywanych nieruchomości zgodnie z mpzp były przeznaczone na usługi komercyjne, podczas gdy nasza nieruchomość (a raczej jej część, patrz pkt. g) zgodnie ze studium uwarunkowań ma przeznaczenie przemysłowe. Ponadto były to nieruchomości wielokrotnie mniejsze, których cena za metr kwadratowy może znacząco odbiegać od ceny dużej nieruchomości.

c. W kwocie 19 mln zł, w ramach drugiej metody wyceny, biegły uwzględnił dodatkowo także 5,7 mln nakładów inwestycyjnych (strony 17, 18 operatu). Większa część tej kwoty to roboty ziemne. Częściowo nie wiadomo o jakie roboty chodzi, ogólnie ich kwoty wydają się być bardzo duże. Jest dyskusyjne czy te prace będą stanowiły taką wartość dodaną dla potencjalnego kupca. Zdjęcia z operatu oraz te które znalazłem w sieci (www.bilgorajska.pl/aktualnosc,... trzeba kliknąć na zdjęcie i przewijać – łącznie jest osiem) sugerują raczej że wartość dodana zrealizowanych prac jest stosunkowo niewielka. Natomiast żeby cokolwiek wybudować na tej działce trzeba będzie ponieść realne koszty rozbiórki. Zdaniem rzeczoznawcy koszty te pokryją odzyskanych materiałów, ale mam wątpliwości co do trafności tego założenia.

d. Jak już wspomniałem zgodnie ze studium uwarunkowań część naszej nieruchomości jest przeznaczona na cele przemysłowe. Jednakże po drugiej stronie ulicy jest kilka domków jednorodzinnych. Oznacza to, że potencjalny inwestor może spodziewać się problemów w przypadków niektórych typów inwestycji (np. mieszkańcy mogą blokować inwestycję związaną z ciężką chemią).

e. Rzeczoznawca nic nie wspomina o wpływie na wartość nieruchomości faktu, że wzdłuż całej drogi przy, której znajduje się nieruchomość studium uwarunkowań przewiduje strefę zieleni izolacyjnej. Oznacza to, że na tej części nieruchomości nie będzie można budować. Nie wczytywałem się dokładnie, ale tak na pierwszy rzut oka to ten pas ma kilka-kilkanaście metrów szerokości.

f. Stwierdzenie, iż linia 110 kV biegnąca skrajem działki „nie wpływa na wartość nieruchomości” (strona 9 operatu) jest wg mnie nietrafne – taka linia zawsze wpływa na wartość nieruchomości i zawsze jest to wpływ negatywny (wiążą się z nią m.in. ograniczenia w budowaniu).

g. 2,73 Ha z przedmiotowej nieruchomości zgodnie ze studium uwarunkowań jest przeznaczone na „zieleń dolin rzecznych”. Słowem działalność inwestycyjna na tym terenie jest mocno problematyczna. Biegły wycenił tę część nieruchomości na 0,68 mln zł.

i. Z kolei wartość 2,3942 Ha pojawia się i znika w tej wycenie (np. porównajcie stronę 10 operatu która mówi że przedmiotem wyceny są grunty o powierzchni 6,4101 Ha i 2,7367 Ha z końcówką strony 9). Potem w wyliczeniach znów się nasza wartość pojawia (strona 14, wartość 88043 m2 tj. = 6,4101 Ha + 2,3942 Ha)

Jeżeli ktoś na koniec tego tekstu oczekuje wyliczenia ile wg mnie jest warta ta nieruchomość to przykro mi, w ogóle nie podejmuję się tego szacować. Na zakończenie mogę jedynie przypomnieć, że nieruchomość (podobnie jak każde inne dobro) jest warta tyle ile ktoś będzie za nią gotowy zapłacić. Ponadto informuję, iż tekst ten nie stanowi porady inwestycyjnej oraz iż nie jestem rzeczoznawcą majątkowym, ani w ogóle nie zajmuję się zawodowo czymkolwiek co ma związek z nieruchomościami.
Edytowany: 22 kwietnia 2013 01:32

FIRE
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 49
Wysłane: 22 kwietnia 2013 10:11:37
Dzięki za tak dokładne rozpoznanie tematu.
pozdr

zgred
5
Wpisów: 1 225
Wysłane: 22 kwietnia 2013 11:21:34
no niezła robota Fenek!

Mario88
0
Wpisów: 46
Wysłane: 7 maja 2013 17:34:25
Sąd nie podjął jeszcze decyzji w przedmiocie upadłości TBOne SA.

FIRE
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 49
Wysłane: 7 maja 2013 20:52:02
Dzięki za wiadomośc,oczekujemy dalszych
pozdr

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

3 4 5 6 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,255 sek.

lqomflbj
tqxcbymu
knalyhjy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ackvyopz
qajtzget
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat