summus napisał(a):Mistrzu WD, dręczy mnie jedno pytanie związane z podatkiem giełdowym tudzież zachowaniem funduszy w ostatni dzień trajdowania w roku ( 30.12? 31.12? ). Otóż planuję sprzedaż akcji pewnej spółeczkim, którą niedawno podpompowały fundusze. we wczorajszej gazecie prawnej znalazłem informację, że jeżeli dokonam transakcji po 28 grudnia, to ewentualny zysk będzie opodatkowany dopiero w przyszłym roku. Z drugiej strony wydaje mi się - może się mylę - że zarządzający funduszami zainteresowani są korzystnym kursem zamknięcia posiadanych akcji właśnie tego dnia, bo to rzutuje na ich roczny wynik finansowy.
PYTANIE: czy zaobserwowano na GPW nagłe zwyżki kursów w ostatniej godzinie trejdowania przed nowym rokiem?
A mogę ja odciążyć WD?:
Ostatnimi sesjami podatkowymi w 2009 są:
dla akcji i PDA - 28.12.2009
dla obligacji i PP - 29.12.2009
dla kontraktów i opcji 31.12.2009
W ostatni dzień sesyjny roku obroty są mizerne. Jest faktem, że kursy niektórych mniejszych spółek są wyciągane i to niewielkim wolumenem. Wniosek z tego płynie taki, że w normalne dni sesyjne znaczną część zleceń po stronie S stanowią zlecenia od instytucjonalnych i gdy ich zabraknie kursy niewielkim nakładem explodują.