PARTNER SERWISU
srjwvkav
1 2 3

PREMETINV [PMI]

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 15 marca 2013 10:53:40 przy kursie: 1,39 zł
Precious Metals Investments S.A. jest spółką działającą w dziedzinie internetowego handlu metalami szlachetnymi.

http://www.pmisa.pl/
EEX
Edytowany: 15 marca 2013 11:02

Nataniel
5
Wpisów: 167
Wysłane: 15 marca 2013 15:19:35 przy kursie: 1,39 zł
Aby trochę oszacować prognozy dla firmy zliczyłem wszystkie dostawy od 1.01.2013 (do dzisiejszej daty) złota i srebra dla klientów. Wyszło mi 36 538 010 netto (w początkowych komunikatach nie podawali czy kwota jest brutto czy netto, przyjąłem, że jest netto, a kwoty brutto zamieniłem na netto). Może ktoś bardziej doświadczony wyjaśni czy w takim przypadku przychód liczony jest jako kwota brutto? (wydaje mi się, że tak). W takim wypadku:

I Kwartał 2013
Przychód 44 941 752 brutto lub 36 538 012 netto
Koszty 42 694 665 lub 34 711 110 (założmy, że 95% przychodu stanowią koszty operacyjne i inne)
Zysk 2 247 088 lub 1 826 901

W takim wypadku prognoza PMI przychodów na poziomie 90 mln netto i 3 mln zysku może się sprawdzić nawet szybciej;].

Nie przejrzałem jeszcze sprawozdania za wcześniejszy kwartał trudno mi więc powiedzieć czy dobrze myślę:).

Do wglądu bardziej doświadczonych:)

Edytowany: 15 marca 2013 15:21

pmi
pmi
0
Wpisów: 3
Wysłane: 6 kwietnia 2013 14:35:56 przy kursie: 1,58 zł
Zakończyliśmy najlepszy kwartał w istnieniu PMI S.A.

Najbliższe miesiące to planowany rozwój sprzedaży spółki angielskiej, która rozpoczyna faktyczną działalność 4 kwietnia bieżącego roku oraz niemieckiego oddziału naszej firmy.

Precious Metals Investments S.A.

po zmianie zarządu stanie się jedną z najlepiej zarządzanych firm w Polsce. Głównym celem nowego prezesa, jest oprócz zwiększania sprzedaży metali szlachetnych, maksymalny wzrost wartości aktywów, w które spółka zaczyna inwestować, przeznaczając na ten cel część zysków z działalności podstawowej.

W odpowiedzi na pytania o plany wypłaty dywidendy:

Spółka planuje wypłatę 50% zysków za 2013 rok w formie dywidendy lub skupu akcji własnych.

Kolejny raz, w związku z wieloma pytaniami, zaprzeczamy planom nowej emisji akcji.

W najbliższym wpisie zamieścimy odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania przez inwestorów.

http://www.argentuminvest.pl/

Nataniel
5
Wpisów: 167
Wysłane: 8 kwietnia 2013 20:44:07 przy kursie: 1,84 zł
Informacje o sprzedaży podane do publicznej wiadomości zwykle odnoszą się do umów, które przekraczają 20% wartości kapitałów własnych Emitenta. Czy dużo jest mniejszych zleceń? Konkretne dane to informacja poufna ale ciekawi mnie w przybliżeniu czy przy szacowanych przychodach na 1 kwartał w granicach 39 mln można dodać 5%-10% dodatkowo? :)

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 15 maja 2013 23:53:06 przy kursie: 3,55 zł
Odblokowałem wątek. Proszę o ponowienie zadanego pytania.
Mam nadzieję że nie będzie znów konieczności chłodzenia rozgorączkowanych użytkowników.

Set
Set
0
Wpisów: 6
Wysłane: 16 maja 2013 08:29:57 przy kursie: 3,55 zł
zadam pytanie jeszcze raz

Chodzi mi generalnie o to, że spółka PMI pokazuje zadziwiająco dobre wyniki i wydaje się to przynajmniej mi dość nieprawdopodobne biorąc pod uwagę że ta spółka to praktycznie jedna osoba. W kwartał przychody 90 mln zł i zysk netto prawie 4 mln to robi wrażenie, ale jednocześnie pojawia się pytanie w jaki sposób ktoś jest w stanie na biznesie, który teoretycznie powinien przeżywać kłopoty, nagle zarabiać takie kwoty. Bo jeżeli to taki złoty interes, to od razu powinni znaleźć się naśladowcy, a przecież wiadomo że handel złotem to raczej pieśń przeszłości, biorąc pod uwagę ostatnie spadki. I od razu dodam, że nie jest prawdą to że spadki na złocie spowodowały wzmożony handel złotem fizycznym, bo jeżeli nawet to w krótim terminie, przecież nikt nie będzie inwestował w coś co traci na wartości, a handel złotem z drugiej ręki zamarł po spadkach, jak czytałem w jednym z artykułów w PB.

Tak więc chciałem zadać pytanie dla kogoś bardziej obeznanego, czy to co przedtawia spółka w raporcie jest wiarygodne i czy wydaje się wiarygodne.

Set
Set
0
Wysłane: 16 maja 2013 15:16:29 przy kursie: 3,52 zł
Z tego co niektórzy piszą na forum konkurencyjnym (parkiet), część osób powątpiewa w wiarygodność wyników zawartych w raporcie. Czy jest możliwe, że PMI mogłaby wykazywać fikcyjne zyski? Skoro nikt już nie nabiera się na krótkoterminowe windowania cen akcji, emisje z pp, splity oraz znane nazwiska też już nie działają, być może potrzeba bardziej wyrafinowanych metod żeby wciągnąć ludzi do gry, czyli fikcyjne fundamenty.?

Mam pytanie do redakcji stockwatcha lub osób analizujących raporty, czy jest możliwe aby firma taka jak PMI stworzyła system firm robiących fikcyjny wielokrotny obrót tym samym towarem, w celu wykazania zysku netto i zbudowania zaufania?,
Oczywiście nie chodzi o jednorazową pompę, bo po takim numerze nikt już więcej nie wszedłby grubo, chodzi o długoterminowy manewer, zbudowany na podobieństwo prawidłowo działającej firmy, czyli prognozy, potem ich wypełnienie, potwierdzenie w trendzie wzrostowym na giełdzie itd..

Zamiast sprzedawać między sobą akcje, co mogłoby przyciągnąc uwagę KNF, można wymieniać się towarem i wykazać to jako zysk netto, coś na kształt łańcuszka firm prowadzonych przez Niemcy, wyłudzających vat na wyrobach stalowych. Moje pytania wynikają z faktu, że niezależnie od tego jak bardzo wiarygodne zdjęcia z marsa ktoś by mi pokazał i tak nie uwierzę że tam był. Podobnie tutaj, sądzę że jest mało prawdopodobne, aby pojedyncza osoba z dnia na dzień robiła przychody skalą zbliżone do Mennicy i jeszcze radziła sobie lepiej, i to w sytuacji kiedy kursy kruszców dołują w bessie i nie dysponując ani szczególnym know-how ani jakąś wyjątkową, zastrzeżoną i niedostepną innym opracowaną przez siebie technologią.
Tak więc ponawiam prośbę o przyjrzenie się tej firmie i wyrażenie opini.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 16 maja 2013 21:47:15 przy kursie: 3,52 zł
Zrobimy to w pierwszej kolejności, po obrobieniu największej fali raportów kwartalnych.
Czy jest możliwe - na giełdzie wszystko jest możliwe. Wolałbym jednak rozmawiać o faktach, a do tego potrzeba poznać spółkę i prześwietlić jej finanse. Zrobimy, o ile raporty na pozwalają. W najgorszym wypadku trzeba będzie trochę poczekać, bo od 1 czerwca i tak musi pokazywać wszystko, łącznie z przepływami.

Jozefkkk
0
Wpisów: 151
Wysłane: 17 maja 2013 12:08:28 przy kursie: 3,00 zł
Dołączam się do pytania Seta. Analizowałem tą Spółkę, patrzyłem na raporty bieżące, na prognozy, na raporty analitytczne i szczerze powiedziawszy - nic tu nie ma sensu.

Przede wszystkim, pytanie które sobie zadaję jest następujące. Koszty wprowadzenia akcji na New Connect to gdzieś 20-30 tys złotych . To ja się pytam po co Pan Tadeusz Matyjas skupował akcje Legal Stream na giełdzie powyżej wartości księgowej (wiem to stąd: http://stooq.pl/q/?s=pmi_pb ) zamiast założyć nową firmę od podstaw i wypuścić na giełdę? Dlaczego akurat Legal Stream? Przecież nie korzystają w żaden sposób z ich oprogramowania, więc te aktywa nie pracują i w tym momencie są już nieistotne z punktu widzenia prowadzonej działalności i jej skali.

A brak należności i zobowiązań? To by oznaczało, że klient płaci bezpośrednio dostawcy, a PMI kasuje marże - tylko za co?

Set
Set
0
Wysłane: 18 maja 2013 14:31:06 przy kursie: 3,00 zł
Według mnie przy tak dużych zamówieniach niepotrzebny staje się pośrednik i można negocjować bezpośrednio u dostawcy.

Nie kupuje się hurtowych ilości w sklepie osiedlowym, który ma wysokie marże, bo na pewno można lepsze warunki wynegocjować bezpośrednio u dostawcy. Tym bardziej że towaru jest w bród i pod dostatkiem, a PMI z tego co widać nie jest ani monopolistą, ani nie dysponuje żadnymi innymi rynkowymi przewagami nad konkurencją, która nie jest w stanie nawet zbliżyć się do takich marż. Tak więc skąd te zyski?

2mek99
0
Wpisów: 398
Wysłane: 19 maja 2013 06:56:30 przy kursie: 3,00 zł
Wyniki pokazali rzeczywiście niezwykłe ale niektóre Wasze komentarze są jeszcze bardziej niezwykłe.

Ta firma zarabia na obrocie metalami a nie na zysku między ceną zakupu a sprzedaży.

Kiedy jest "ruch w interesie" na giełdzie (akcje czy towarowe)? Wtedy gdy ceny się zmieniają pod wpływem spekulacji bo realne transakcje towarowe byłyby dużo niższe. Jedni wychodzą bo boją się stracić jeszcze więcej a inni uważają, że kupią na chwilowym dołku.

Pamiętacie jakie oburzenie kilka lat temu wywołało oświadczenie jakiegoś amerykańskiego maklera, który stwierdził, że kryzys i spadki na giełdzie są super i wreszcie zarobi fortunę.

Gdy cena jest stabilna ruch jest spowodowany tylko potrzebami zużycia do produkcji. Spekulacja nakręca obroty i tak jest w tej sytuacji.

Wszystkie firmy handlujące złotem informowały, że w kwietniu zanotowały rekordowe obroty.
Po prognozie rocznej widać, że spółka nie spodziewała się takich obrotów i dla nich to też jest zaskoczenie.

Jeszcze jedna informacja o właścicielu. Nie jest osobą nową na rynku metali szlachetnych. Na srebrze z tego co czytałem jest jednym z największych graczy Polsce. W radzie nadzorczej też jest kilka osób zajmujących się handlem metalami szlachetnymi.

Oczywiście spółka jest ryzykowna ze wg na w zasadzie jednoosobowe zarządzanie oraz nietrudny do skopiowania model działania.

Edytowany: 19 maja 2013 06:58

Jozefkkk
0
Wysłane: 19 maja 2013 08:39:50 przy kursie: 3,00 zł
Był taki raport analityczny - Analiza PMI SA z 3.01.2013r. PMI samo ten raport publikowało w ESPI. Rzecz w tym, że dane finansowe prezentowane w tym raporcie są kompletnie inne niż prezentowane w raportach okresowych za te same okresy (w szczególności chodzi o dane finansowe na dzień 30.06.2012r.).

Co istotne, Wg tego raportu analitycznego na dzień 31 lipca 2012r. firma PMI SA posiadała 1 266 007,53 należności i 1 332 563,67 zobowiązań. W żadnym innym raporcie publikowanym przez PMI SA nie widzimy, jakoby PMI miało jakiekolwiek zobowiązania lub należności (a jeżeli są to raczej niewielkie kwoty, biorąc pod uwagę skalę działalności). Co też mogłoby być istotną pozycją, a której PMI nie prezentuje - to zapasy. Ja się tylko domyślam, że ta różnica pomiędzy zobowiązaniami a należnościami (odejmując marże) siedziała wtedy na zapasie. Jak wiemy, PMI obraca od tamtej pory dziesiątkami milionów złotych, zapas od tamtej pory także musiał ulec powiększeniu (a nie np. pomniejszeniu). Fizycznie jest więc niemożliwe, aby ta firma operowała na zerowych saldach należności i zobowiązań. Szczególnie o zobowiązania się rozchodzi - to, że ta firma mogła się w lipcu 2012r. zatowarować na 1,332 mln zł to zasługa ujemnego cyklu konwersji gotówki. Firma mogła się zatowarować, sprzedać produkty, otrzymać za nie zapłatę, a następnie w całości spłacić dostawców. Ten mechanizm był konieczny, by w ogóle rozpocząć działalność dysponując tak małym kapitałem. To pierwsze zatowarowanie wygenerowało zaledwie kilkadziesiąt tysięcy złotych czystego zysku i tyle później trafiło na kasę. Co dalej? Za czyje pieniądze później ta firma się zzaopatrzała w surowiec? Fizycznie jest niemożliwe, aby posiadając kilkadziesiąt tysięcy złotych generowć obroty rzędu kilkadziesiąt milionów nie wykorzystując do tego mechanizmu jakim jest ujemny cykl konwersji gotówki - a do tego potrzebne są zobowiązania handlowe i to zobowiązania handlowe liczone w dziesiątkach milionó złotych. W żadnym okresie jednak firma nie pochwaliła się tego typu zobowiązaniami (mimo że prezentowała pozycje). Więc co się stało? Jka zmienił się model biznesowy - i czy w ogóle możliwy na tym świecie jest model biznesowy, który bez angażowania własnych czy cudzych środków (bez angażowania jakichkolwiek środków) pozwala generować tak olbrzymie obroty i czerpać tak olbrzymie marże z tego obrotu (dwu-, trzykrotnie większe od konkurencji)?

Co do osoby Pana Tadeusza Matyjasa, to ja nie kwestionuję - na pewno zna się na tym co robi i też czytałem o jego doświadczeniu i o tym, że jest osobą znaną i rozpoznawalną w branży (m.in. w raporcie analitycznym właśnie). Nie znam go jednak i nie jestem w stanie bezkrytycznie mu zaufać, bo po prostu zbyt dużo rzeczy się tu nie zgadza. Masz jakiś pomysł, dlaczego bardziej opłacało mu się przejęcie firmy Legal Stream po zawyżonych cenach od założenia nowej firmy? Bo wolałbym się powstrzymać od spekulacji na temat celu takiego posunięcia.

Edit. Całej części Twojego posta o tym, że spekulacja na złocie wzmaga obroty również nie kwestionuję. Wiem też, że w kwietniu wszystkie firmy tego typu raportowały lepsze wyniki. I doczytałem, że PMI zabezpiecza się przed spadkami 1:1 na rynku terminowym. To wygląda nieźle. Jednak PMI raczył nas raportem kwartalnym, a więc od stycznia do marca. Poza tym, to nie zmniejsza moich wątpliwości odnośnie powyższych kwestii.

Edit 2. O oczywistościach typu za niskie koszty stałe i za niskie pensje dla pracowników nie wspominam, bo są szeroko poruszane na forach. Staram się wnieść coś nowego do tematu.

Zakładająć zwykłą powtarzalność raportowanych przez PMI wyników (zamiast np. systematyczny ich wzrost, jak powinno się robić, choćby powiększając wyniki przyszłe o inflację) obecna wartość wewnętrzna firmy to około 120 mln zł (12 zł na 1 akcję), a więc akcje powinny schodzić na rynku po 3 zł, jak ciepłe bułeczki. Małe obroty na dwu ostatnich sesjach spadkowych sugerują niepewność na rynku. Nikt "duży" nie wyrzuca, ani nie akumuluje już w tym momencie. A cena spada pod własnym ciężarem. Ciekawa sytuacja.
Edytowany: 19 maja 2013 09:03

2mek99
0
Wysłane: 19 maja 2013 11:18:53 przy kursie: 3,00 zł
Józef chyba nie przeczytałeś za wiele na temat tej firmy.

Nie można porównywać danych za 2012 z 2013. Przecież ta firma zupełnie zmieniła profil działalności w drugiej połowie 2012. Dawniej to był Legal Stream. Zmienili się akcjonariusze, zarząd, Rada Nadzorcza.

Oni nie kupują złota czy srebra na zapas a następnie próbują to sprzedać. Oni najpierw dostają zamówienie, a następnie sami zamawiają towar pod to zamówienie. Prawie jednocześnie występuje zakup, sprzedaż i zapałata od zamawiającego do PMI i z PMI do dostawcy.

Taki sposób operacji umożliwia duże obroty przy minimalnym zaangażowaniu własnego kapitału.

poczytaj tego bloga prowadzonego przez spółkę (a w zasadzie chyba przez prezesa).
link
oraz trochę na temat historii spółki na jej stronie.

Jozefkkk
0
Wysłane: 19 maja 2013 11:49:28 przy kursie: 3,00 zł
"Oni nie kupują złota czy srebra na zapas a następnie próbują to sprzedać. Oni najpierw dostają zamówienie, a następnie sami zamawiają towar pod to zamówienie. Prawie jednocześnie występuje zakup, sprzedaż i zapałata od zamawiającego do PMI i z PMI do dostawcy."

Jeżeli tak, to zgoda. W tej sytuacji mogłyby funkcjonować np. kilkudniowe zobowiązania, które następnie, po kilku dniach zostają uregulowane i stąd brak sald w raportach, które są sporządzane na dzień. Może w ten dzień akurat sald już nie było... Jest to możliwe. Wszystko jest możliwe. Mogą nawet występować zobowiązania ale wobec odbiorców. Np. ty płacisz PMI, a PMI dopiero po tygodniu wysyła ci faktyczny kruszec. Wtedy mogą za twoje pieniądze już zamówić towar u dostawcy i nie kredytować się u dostawców. Tylko to po prostu wygląda zbyt pięknie na tym rynku. Ekonomiczna wartość dodana, jaką przy obecnym zaangażowaniu, jest w stanie przy obecnych wpływach wygenerować Spółka w roku bieżącym, wynosi około 250%. Większość spółek jeśli osiąga 10-15% to jest naprawdę bardzo dobrze.

Gdzieś na blogu (tym co podałeś) czytałem jednak, że gromadzą zapasy. I że właśnie zabezpieczają się przed utratą wartości zapasu na kontraktach.

A że dawniej to był Legal Stream to ja chyba wiem, skoro o tym pisałęm w poprzednich postach? Doszukałem się momentu przejęcia Spółki, momentu faktycznej zmiany działalności i próbuję rozłożyć na czynniki pierwsze jak dochodzili do tego co jest teraz. Przełomowy był lipiec 2012r. o czym wyżej pisałem.
Edytowany: 19 maja 2013 11:52

2mek99
0
Wysłane: 20 maja 2013 09:35:15 przy kursie: 3,18 zł
Następne info ze spółki.

Zapowiada wypłatę zaliczki na poczet dywidendy za 2013 oraz zakup nieruchomości na siedziby spółek w krajach, w których firma działa

link

Widać że właściciel podejmuje kroki aby wzmocnić wiarygodność firmy. Co prawda zakup tych siedzib to wydaje mi się trochę na wyrost bo firma w zasadzie chyba może działać wirtualnie a to jednak będzie mrożenia kapitału. Chyba wolałbym aby zainwestowali tę kasę w swoje inne pomysły (kantor internetowy). Jeżeli jednak twierdzą, że w ten sposób obniżą koszty to może ma to sens.

Edytowany: 20 maja 2013 09:35

Set
Set
0
Wysłane: 20 maja 2013 09:46:02 przy kursie: 3,18 zł
Ja tylko nie rozumiem z czego, bo skoro firma ma 0 zobowiązań i należności i robi obrotu na 90 mln zł w kwartał i teraz pozbędzie się gotówki, której ma około 3 mln zł na zakup nieruchomości i dywidendę to w jaki sposób będzie w stanie generować nadal takie obroty i zyski, za pomocą czego? Przecież to jest cyrk.

Fidiasz
5
Wpisów: 154
Wysłane: 20 maja 2013 10:23:59 przy kursie: 3,18 zł
Jestem laikiem i mogę się mylić, ale jeśli dobrze rozumiem założenia tego biznesu (a szczerze przyznam, że mam tutaj wątpliwości), to zamówienia (a zarazem obrót) finansowane są z wpłat pochodzących od zamawiających (płatność z góry). Wygląda więc na to, że nie jest tutaj wymagany duży kapitał w postaci żywej gotówki.

Z drugiej strony, nie potrafię jednoznacznie zinterpretować tego ruchu. Chodzi mi oczywiście wypłatę zaliczki. Na pewno jest to pokierowane chęcią poprawy wizerunku. Tylko w oparciu o jakie intencje? Szczere intencje zatroskanego właściciela firmy? A może jest to po prostu mydlenie oczu?
Wydaje mi się to dość kosztowną metodą na poprawianie wizerunku.

EDIT: Po za tym, na razie mamy do czynienia nawet nie z obietnicą, a jedynie z mglistym planem wypłaty.
Edytowany: 20 maja 2013 10:26

2mek99
0
Wysłane: 20 maja 2013 10:30:29 przy kursie: 3,18 zł
Przecież te 4 mln spółka zarobiła również nie posługując się w zasadzie gotówką.
Poza tym pamiętaj, że te wyniki są za kwartał 1.

Teraz gdy w maju mieli ponad 50 mln zł przychodów zysk wyniósł pradwdopodobnie około 2 mln. Więc mają kolejne 2 mln zł, których nie potrzebują na bieżąco działalność. Czyli narastąjąco za okres 1-4 140 mln przychodów i 5 mln zysków.
A jesteśmy już w połowie maja. W tym momencie być może spółka już przekroczyła prognozę roczną - 170 mln przychodu i 6 mln zysku.

Spokojnie powinni mieć więc środki zarówno na zaliczkową dywidendę jak również na zakupy nieruchomości.

Ja czekam na nową prognozę na 2013 i sprzedaż za maj.

Set
Set
0
Wysłane: 20 maja 2013 15:21:57 przy kursie: 3,18 zł
Czyli to jest firma która nie potrzebuje gotówki.? To ciekawe.

To co ta firma oferuje? Bo nie mogę tego pojąć, bo wygląda to tak, że jeżeli hipotetyczny odbiorca chce kupić 10kg złota, zamiast zrobić to bezpośrednio u dostawcy, idzie do firmy PMI, która nic nie posiada i nic nie ma i prosi ją o pośrednioctwo w tej transakcji, po co?

Fidiasz
5
Wpisów: 154
Wysłane: 20 maja 2013 19:02:37 przy kursie: 3,18 zł
Nie tyle nie potrzebuje gotówki, co potrzebuje jej nie wiele, ponieważ nie musi gromadzić zapasów.
Dlaczego klienci korzystają z ich usług? Nie wiem. Może to być kwestią ceny, która jest chyba niższa niż u konkurencji.

Należy jednak zapytać, jak przy niższych cenach firma jest w stanie utrzymać przyzwoite marże i zarabiać w branży, gdzie marże i tak nie są wysokie. To jedna z wątpliwości, która mnie mocno zastanawia.

Firma nie przedstawiła żadnego wartościowego raportu finansowego, więc możemy sobie tylko gdybać :/

Chyba wypada również dodać, że jestem posiadaczem niewielkiej ilości akcji tej spółki.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,323 sek.

oypltrqu
ogiybdrk
takbcrgl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
msvoeitw
jcoqschv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat