PARTNER SERWISU
fxkjxwzv
3 4 5

czarno na białym i na własnej skórze :)

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 286
Wysłane: 5 marca 2013 20:44:50
Cytat:

bo nie było NIC, po prostu NIC takiego co wskazywało że należy pozycję zamknąć

teraz już to wiem,

ale zamknęłam...
dlaczego więc zamknęłam??

Wiem że nie było powodu zamykać zyskowną transakcję - zadałem pytanie retoryczne ;). Jedyny sensowny powód to wykupienie w krótkim terminie (chociaż silnie rosnące spółki długo utrzymują się w strefie wykupienia).

Cytat:

ja już zaczynam czaić.... robię najwięcej durnolizmów
gdy siedzę cały dzień przy kompie i mam włączone notowania online.

Podejmujesz określoną liczbę decyzji. Skracając interwał czasowy liczba decyzji rośnie (i to bardzo szybko). Czy wszystkie decyzje które podejmujesz są trafne ? Oczywiście że nie. Zakładając stały procent błędnych decyzji wzrost wolumenu decyzji oznacza dla Ciebie wzrost ilości pomyłek. Podejmowane decyzje wiążą się z kosztami transakcyjnymi jakie ponosisz. Obecnie w naszym kraju prowizje są wysokie - średnio 0,38% na akcjach. Zwiększając liczbę decyzji oprócz wzrostu ilości pomyłek nieubłaganie zwiększasz koszty transakcyjne. Jednym słowem ograniczasz swój zysk o rosnącą prowizję maklera. A to nie zyski miałaś ograniczać tylko straty...

Jeśli to Ciebie nie przekonuje - spójrz na badanie kolegi: realista-na-gieldzie.blogspot....
Wydłużanie okresu inwestycji zwiększa oczekiwaną wartość inwestycji jak i procent trafnych zagrań.

Pomijając twarde czynniki które wywnioskujesz matematycznie z powyższych danych sama zauważasz jak destrukcyjny wpływ mają na Ciebie zmiany kursów online - powodują emocje, błędy, a co gorsza na obserwacji gpw tracisz czas. Czy od tej obserwacji kursów twój portfel rośnie ? Wątpię.
Na dłuższą metę grając w ten sposób wykończysz się. Finansowo lub psychicznie, pytanie jedynie co nastąpi szybciej.

Cytat:

wiem wiem
wniosek jest prosty - nie oglądaj głupia notowań...

tylko poproszę o przepis JAK - jak ich nie oglądać :D

Najlepiej zająć się w czasie sesji czymś innym :). Dokształcaj się, szukaj ciekawych tematów na rynku, analizuj spółki od strony fundamentów, rób AT dla dłuższych terminów - whatever. Jeśli chcesz inwestować w akcje - daj sobie spokój z DT, bez dźwigni to nie ma sensu.

Notowania lepiej analizuje się gdy "stoją" - tj po sesji. W końcu łatwiej celuje się do stojącego celu niż takiego który ciągle się porusza nie ? Po to mamy automaty by z nich korzystać. Przejrzyj swoje możliwości w składaniu zleceń (WUJ, stop limit, trailing stop etc). Po wykonaniu zlecenia nie masz powodów by patrzeć co dzieje się w kursem za 5 min - od tego nie urośnie ;). Wystarczy sprawdzić po zamknięciu sesji. Świeczki japońskie i tak pokazują jej przebieg więc po co ślęczeć przed monitorem ? Ustawiając komputerowi sygnały kupna i sprzedaży masz 100% pewności że wykona on je bez emocji (nie zawsze po wskazanej cenie ale to już inna historia) - na dłuższą metę chroni to twoje zdrowie psychiczne :).

PS. Na VST miało być 1,37, jest 1,38 - zasięg spodka sobie wyliczyć pewnie umiesz. Po co więc kreślenie scenariuszy ? Trzymam do wyznaczonego TP i na nim sprzedaję (ew trzymam dalej i podnoszę SL chroniąc zysk) albo wywala mi SL i zamyka się transakcja - tu nie ma żadnej wielkiej filozofii.

100krotka
0
Wpisów: 28
Wysłane: 13 marca 2013 11:10:48
wave

piszę, żebyście sobie przypadkiem nie pomyśleli,
że nie ma mnie z Wami

3some jestem jestem i nie planuję tego zmieniać salute

Ostatnio staram się być stateczna,
robię mniej transakcji,
i staram się mniej obserwować notowania na żywo...
nie jest to łatwe,
bo jak nie pracuję w labie,
to pracuję przy kompie...

@Wojetek
wykresy dotyczące czasu inwestycji są bardzo przekonujące,
mam zamiar w najbliższym czasie policzyć ile oddałam DM
- tak żeby to cyferkami pokazać - mnie cyferki zawsze przekonują :D

... i z tym celem poruszającym się i stojącym - świetne porównanie :D

dzięki za cenne wskazówki!

u mnie nadal kilka procent na czerwono,
staram się wyplątać z nieudanych durnolizmów,
ale nic na siłę.
Trzymam największą moją głupotę - DEPEND
- kurs jakoś nie może się zdecydować, czy leci dalej, czy w końcu odbije...
a skoro kurs nie podejmuje decyzji, to ja na razie też nie!

Patrzę też cały czas na MONNARI - patrzę i podziwiam...
ale nie wkładam już tam paluszków,
chociaż kusi niesamowicie,
bo rośnie i rośnie....
no ale kiedyś się zatrzyma,
i pewnie zrobiło by to, jak bym akcje zanabyła Not talking
więc dla dobra tych co akcje już mają
- ja trzymam paluch z daleka!

Wskoczyłam za to w REDAN (K 1,44)
wczoraj można było ładnie sprzedać,
ale trzymam, okolice 1,7 wyglądają na opory...
ale nie wiem czy ustawić się na sprzedaż...
nie podjęłam jeszcze decyzji co i jak,
i nawet SL nie mam !! puke_l
zobaczymy... Boo hoo!

Trzymam też nadal GINOROSSI (K 1,51)
odbija się w okolicach 1,6+ i wraca do 1,5+
może trzeba by w ping ponga zagrać? Dancing

HYGIENIKA (K 1,59) już powoli cierpliwość traciłam,
że nic się nie dzieje... a tutaj taka niespodzianka!!
oporów żadnych nie widać...
no chyba że kwiecień 2011, czy sierpień/wrzesień 2010
.... ale to jakaś prehistoria blah5
przytulam więc akcje do siebie love4
i czekam na rozwój wydarzeń

W moim stadzie nadal VISTULA (K 1,28)
@Wojetek - nie wiem jak oblicza się wybicie z dna
(wzoru na to nie znalazłam)
ale patrząc po książkowych i historycznych sytuacjach
to wygląda mi to na wartość równą głębokości...

I przedostatnia owieczka w mym stadzie
(też wkurzała mnie cisza... później 5% spadek....)
ale w końcu zaczyna wyglądać przyjemnie - ZASTAL (K 1,87)

no i mam jeszcze jedną, czarną owieczkę binky
ale to tak hazardowo, za kilka groszy....
dla zaspokojenia emocji i ewentualnego sprowadzenia na ziemię :D
ale o tym cicho sza!

occasion7

100krotka
0
Wysłane: 14 marca 2013 18:03:34
REDAN (S 1,59) (+10%)

DUON (K 1,29)

Obserwowałam dziś AGROTON - fajny spektakl ^^

salute

przemyślenia:

HYGIENIKA - mam nadzieję że się korekci,
GINOROSSI - ping pong?
VISTULA - lajkit, smutno mi będzie jak się zacznie korekcić, bo tak ładnie wygląda love4
ZASTAL - zbliżamy się do 2-2,1 sprzedawać, czy trzymać kciuki za pokonanie oporów? oto jest pytanie^^

Boo hoo!

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 15 marca 2013 08:34:33
Duon mam od 0,87 (wybicie fali B korekty), biorąc pod uwagę wykupienie pewnie niedługo zobaczymy jakiejś przesilnie na spółce.Docelowo powinien dojechać do 1,42 - raczej nie wyżej. Korekta conajmniej do 0,93. Nie uważasz, że troche późno łapiesz rosnące spółki (raczej końcowki ruchu - vide Redan) ?

Zasięg spodka jest równy od jego dna do wybicia (teraz pytanie gdzie jest wybicie ;)). Na VST ja widzę bardziej nawet podwójne dno (a tu wybicie na 1,37 właśnie) więc 1,37 - 0,72 = 0,65. 0,65 + 1,37 = 2,02 :). W okolicy 2,00zl 50% zniesienie fali spadkowej więc ma to sens. Oczywiście negacja układu jak pojedzie gdzies pod 1,32.

Cieszę się że dokonujesz mniej transakcji :). Makler pewnie mniej się cieszy, ale to już jego sprawa. Grając AT grasz na kilka sprawdzonych sygnałów kupna. Z racji że AT to najprostsze wykorzystanie statystyki - ograniczając liczbę testów i ilości które wykonasz zmniejszasz liczbę pomyłek i koszty stałe (transakcyjne). Dobra rada - wybierz sobie 3-4 sygnały AT (np formacje - typu 2dno, 2szczyt, wybicie z trójkąta symetrycznego etc etc - www.wdsoftware.com/pl/encyklop... tutaj np jest tego sporo - zwróć uwagę na częstotliwość występowania formacji) które są dla Ciebie pewnymi sygnałami kupna/sprzedaży. Grasz na nich - wiesz co się wydarzy, dokąd kurs może dojechać, gdzie zwinąć zysk. Jednym słowem masz pewny plan działania na tych formacjach. W ten sposób dopasujesz sobie ze wszystkich spółek te na których wiesz co grać (a nie spółkę i do niej co grać).
Z określonym planem działania nie powinnaś popełnić jakichś durnot ;). Potem tyko to powtarzać i zarabiać (uwaga - to może być nudne :P).

HGN - korekta do wybitego oporu - 1,60 dla spóźnialskich ;)
GRI - podobny motyw jak HGN ale do 1,50.
VST - do 1,37 nic się złego nie stanie jak dojedzie. Też pewne sygnały przegrzania daje na RSI.
ZST - ciężko ocenić - mocny ruch wzrostowy dotarł do 38,2% spadków - korekta do 61,8% , grałbym K chyba dopiero na wybicie 2,15 technicznie. Spaść w ramach fali C może nawet pod 1,40 - choć realniejsze że pewnie ok 1,70 będzie lub nie spadnie już zbytnio wcale (jeśli fala C już była korekty).

Wszystkie te prognozy oczywiście może zmienić SP500 który daje sygnały przegrzania...
Edytowany: 15 marca 2013 08:54

100krotka
0
Wysłane: 15 marca 2013 09:07:38
Dzięki za komentarz :)

DUON - wiem, że dość późny zakup, ale trzymam do 19tego (chyba że się skorekci)
HYGIENIKA - jeśli się skorekci to chyba kilka sztuk dokupię
GINOROSSI - myślę, że dostanie ode mnie jeszcze jedną szansę przebicia 1,7, jeśli nie, to stanie się moim testem do grania w ping ponga w kanale
VISTULA - z jednej strony nie chcę korekty (bo mi to brzydko zacznie wyglądać), ale z drugiej chciałabym kilka sztuk dokupić - to miałby być taki walor, co to sobie ze mną spokojnie siedzi na trochę dłużej
ZASTAL - 3mamy kciuki po prostu ;)

oglądam dziś kolejny odcinek AGROTON ... ale takie rzeczy ładnie wyglądają, szkoda że nie w moim portfelu sad1 sad5

idę lepiej do szkoły bo mi głupoty zaczną do głowy przychodzić.... shaking2 read

udanego piątku!
100

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 15 marca 2013 15:10:34
Update - jak widać Duon już postanowił się korekcić i pewnie na wyższe poziomy poczekamy. Negatywna dywergencja RSI na spadki.

Na Agrotonie skok kursu spodowany jest fundamentami - raportem z 4Q spółki.

100krotka
0
Wysłane: 19 marca 2013 08:59:35
angry3 ... no tak... Duon śmiga nie tam gdzie bym sobie tego życzyła,
ale miałam trzymać do wyznaczonego terminu, więc trzymam :D

Wczoraj dokupiłam GRI po 1,42 uśredniając tym samym do 1,47
oby dziś się odbiło Pray

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 19 marca 2013 14:24:28
Uśrednianie w dół to jedna z szybszych mi znanych dróg do bankructwa. Zaklinasz psychikę licząc na odbicie które nie następuje (albo już jest gdy zrealizujesz stratę). Przy 1,50 przebitym w dół padł wyraźny sygnał sprzedaży na GRI tak na marginesie (kurs wyszedł dołem z konsolidacji). Wsparcie następne ok 1,40.

Uśredniaj w górę po tym jak akcje rosną (najlepiej na korekcie - zachowując jakijś margines zysku po uśrednieniu). Uśrednianie w dół jest domeną amatorów niestety.

Poza tym - patrz na szeroki rynek. Wartość alfa potrafi zmienić układ sił na każdej spółce.
Edytowany: 19 marca 2013 14:27

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 19 marca 2013 14:45:56
Alfa? Taka, jak u Jensena?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 19 marca 2013 16:51:00
Nie wiem czy ta u Jensena czy nie ;)

Alfa, kierunek rynku etc. Ogólnie gdy pada można zmoknąć a gdy szeroki rynek spada to akcje w większości też.

Alfą, betą i paroma innymi rzeczami zajmują się profesjonaliści tutaj:
www.youtube.com/watch?v=3SdtMY...
www.youtube.com/watch?v=FcpXGK...
Edytowany: 19 marca 2013 16:52

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 19 marca 2013 19:36:34
Ależ ja wiem, czym są CAPM i MPT. Wiem też, jak okropnym uproszczeniem jest wykorzystywana w ich licznych mutacjach definicja ryzyka i dlaczego w praktyce to nie działa.

Zapytałem tylko dlatego, że zapewne miałeś na myśli betę, nie alfę :)
Edytowany: 19 marca 2013 19:48

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 19 marca 2013 20:07:26
Wojetek napisał(a):
Uśrednianie w dół to jedna z szybszych mi znanych dróg do bankructwa. Zaklinasz psychikę licząc na odbicie które nie następuje ...

ale nie jest to regułą, sam zrobiłem ten "błąd" i dzieki temu zyski mialem wieksze po odbiciu, wszystko zależy od poziomu wejścia

gucio
0
Wpisów: 314
Wysłane: 21 marca 2013 21:12:15
100krotka napisał(a):

;

A co to za termin?

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 21 marca 2013 21:32:52
Wojetek napisał(a):
Uśrednianie w dół to jedna z szybszych mi znanych dróg do bankructwa. Zaklinasz psychikę licząc na odbicie które nie następuje (albo już jest gdy zrealizujesz stratę). Przy 1,50 przebitym w dół padł wyraźny sygnał sprzedaży na GRI tak na marginesie (kurs wyszedł dołem z konsolidacji). Wsparcie następne ok 1,40.

Uśredniaj w górę po tym jak akcje rosną (najlepiej na korekcie - zachowując jakijś margines zysku po uśrednieniu). Uśrednianie w dół jest domeną amatorów niestety.

W zasadzie 90% tego, co tu Wojetek napisał, przeciętny użytkownik SW powinien sobie wydrukować dużymi literami, powiesić na ścianie i co wieczór przed snem przeczytać, by przez noc lepiej weszło do głowy.
Naprawdę - uśrednianie w dół to prośba o problemy finansowe.

@ GRAF78
Cytat:
ale nie jest to regułą, sam zrobiłem ten "błąd" i dzieki temu zyski mialem wieksze po odbiciu, wszystko zależy od poziomu wejścia

To znaczy, że miałeś szczęście i tyle. Na giełdzie nie można liczyć na szczęście, a jeszcze w mniejszym stopniu robić z oczekiwania na szczęście element strategii rynkowej. To jest podejscie dobre w kasynie.
System kupna i sprzedaży musi składać się z prostych, powtarzalnych, wręcz nudnych elementów. I nie ma w nim miejsca na szczęście, choć jak wszędzie w życiu, jego odrobina się przydaje. Ale to co innego, niż kupić uśredniając w dół, a potem modlić się o to, by Bóg Rynku Cię wysłuchal i odbił kurs w górę.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 21 marca 2013 23:59:33
Nie zgodziłbym się do końca z prostym powiedzeniem "uśrednianie w dół to prosta droga do bankructwa".

To wszystko zależy od wielu czynników m.in:
- jakości zarządzania gotówką,
- ilości posiadanych walorów,
- znajomości at i af
- doświadczenia, psychiki itd.

Nikt mi nie wmówi, że "uśrednianie w dół to prosta droga do bankructwa" jeżeli ktoś uśrednia w dół np. dwie spółki które stanowią łącznie 10% wartości całego portfela, zna się na analizie fundamentalnej (nie kupuje wydmuszek), zna podstawy at oraz ma zakodowane w głowie, że nie dopuszcza na jednej pozycji do straty większej niż 2-3% wartości całego portfela.

Ja akurat akceptuje większe ryzyko ale sporo doświadczonych inwestorów uśrednia w dół tylko robi to umiejętnie i potrafi się w razie czego przyznać do błędu i zamknąć bez emocji pozycję.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 22 marca 2013 00:00

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 22 marca 2013 08:08:09
@ucofb

Uśrednianie w dół można trochę porównać do przejeżdzania na czerwonym świetle (pomijam aspekt prawny tego czynu). Jeśli ma się szczęście to się uda i wypadku nie ma. Może udać się 10 razy a ten kolejny skończy się wypadkiem. Podobnie może być na akcjach czy kontraktach uśrednianych w dół. Pewnego pięknego dnia po uśrednieniu w dół kurs spadnie nam o np 5-10% jednego dnia. Jeśli jeszcze była to pozycja lewarowana problem gotowy.

Twierdzenie iż "to zależy" jest półprawdą. Podobnie zagrożenie wypadkiem przy przejeżdzaniu na czerwonym świetle zależy od umiejętności kierowcy, wagi pojazdu, ilości poduszek bezpieczeństwa czy warunków na drodze. Prawdą jest natomiast że lepiej nie przejeżdzać na czerwonym świetle by nie prowokować wypadku. Podobnie lepiej nie uśredniać w dół by nie prowokować utworzenia się strat.

Uśredniając w dół należy zastanowić się "co ja robię?" . Przedstawie to na przykładzie:

1. Kupiłem 10 szt XXX po 190 zł.
2. Cholera nie rośnie - trudno poczekam - 180 zł
3. Ożesz - już jest 170 zł. Jest tanio - dokupuję uśredniam w dół więc szybciej zarobię jak odbije. Śr cena 180. Kupiono 10 szt po 170.
4. Dlaczego nie rośnie !?
5. Cena 159 - trudno realizuję stratę...
6. Odbiło. Cena 180 zł - nie mam akcji a mogłem chociaż wyjść na zero.

Strata: 420
Strata bez uśredniania: 310

Jak widać uśredniając poniesiono 35% większą stratę. Z punktu widzenia logiki uśrednianie w dół jest jej zaprzeczeniem. Akcje spadają a ja je dokupuję. Poniosłem stratę (póki co wirtualną) a ja zwiększam zaangażowanie. Oszukuję więc sam siebie.

Oczywiście nie dopuszczanie do większych strat niż 2-3% portfela to bardzo dobra porada. Problem polega na tym że uśredniając w dół i by do większych strat szybko nie dojść należy mieć gruby portfel :-).

Z góry przeprosiny dla autorki że w kronice takie długie wywody ;).
Edytowany: 22 marca 2013 08:11

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 22 marca 2013 08:42:36
Z racji że nie mogę edytować postu. Wystarczy spojrzeć na PBG (w tej chwili TKO -91%) - zobaczymy jak się to otworzy (i kiedy heh) - ale to doskonały przykład na to co może się stać po uśrednianiu w dół z naszymi pieniędzmi (i SL nie pomoże przy takiej luce).
Edytowany: 22 marca 2013 08:44

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 22 marca 2013 09:18:32
Z moich doświadczen o tym czy warto uśredniac w dół zależy od sytuacji samej spółki (fundamenty) i momentu w jakim sie kurs znajduje oraz kilku innych czynników.

gucio
0
Wpisów: 314
Wysłane: 3 kwietnia 2013 16:39:25
gucio napisał(a):
100krotka napisał(a):

;

A co to za termin?

Na pweno długi.

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 9 czerwca 2013 16:25:19
ej Dziewczyno, jesteś tu jeszcze?
I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,452 sek.

okmdxxhw
ydeohrjn
tecknfoo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vtxozero
fwobfzyh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat