yhtczivm
Advertisement
PARTNER SERWISU
qibnnjvj
75 76 77 78 79
bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 25 czerwca 2013 22:57:40 przy kursie: 1,76 zł
@cad-man

tylko żaden wirtualny trening nie da tego co realny świat.. już w Usa zauważyli, że praca poza biurem nie jest tak kreatywna, innowacyjna jak ta sama praca w biurze wśród ludzi... nawet wliczając w to utratę czasu na "ploty" i "kawusie"Think

wg mnie wirtualne szkolenia, kursy itd.. sa dobre na początku na budowanie bazy teoretycznej... tam to faktycznie działa i jest oszczędniejsze i skuteczniejsze ale potem tylko realny światbinky

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 26 czerwca 2013 00:11:16 przy kursie: 1,76 zł
cad_man napisał(a):
@topfacet
poczekajmy na jakiekolwiek oficjalne komunikaty - i3D lub zamawiającego.

Z innej beczki - amerykańska armia już na całego wykorzystuje VR do treningów wojska:
m.newsminer.com/news/military/...

www.washingtonexec.com/2012/09...

www.youtube.com/watch?v=SlKmXV...

www.youtube.com/watch?v=1UDzHt...

być może jak wspominają w powyższych linkach oszczędności są spore (duże koszty przygotowania terenu: rzeźby, budynków itd., czy ryzyko śmiertelnego wypadku podczas normalnego treningu?), ale koszty też niezłe. Trzeba przyznać, że amerykanie mają rozmach - 28 lokalizacji... Ciekawe kiedy nasza armia zafunduje sobie coś takiego...

Dzieki, juz wiem o co chodzi :)

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 26 czerwca 2013 07:51:39 przy kursie: 1,76 zł
bankrucik napisał(a):
żaden wirtualny trening nie da tego co realny świat

pełna zgoda, tyle że koszty przygotowania treningu (ukształtowanie terenu, rozkład budynków, scenariusz akcji) jest niski - a wyszkolenie wydaje się być pod tym względem o niebo lepsze... Praktycznie bez wysiłku można powtarzać akcje wiele razy - oczywiście bez treningu siłowego i z latającymi kulami koło głowy jest bezużyteczny...
Choć z drugiej strony - jak czytałeś - to rozważali możliwość użycia bieżni w tym symulatorze treningowym, ale jednokierunkowa jest chyba bez sensu - no chyba, że ktoś wymyśli wielokierunkową podłogę - to takie coś plus wirtualne pole walki byłoby hitem i strzałem w dziesiątkę dla wojska i chyba nie tylko (już sobie wyobrażam "salony gier" z takim sprzętem
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
Edytowany: 26 czerwca 2013 07:52

cad_man
0
Wysłane: 26 czerwca 2013 09:20:22 przy kursie: 1,75 zł
Odnośnie poruszanego wcześniej tematu wykorzystania technologii wirtualnej rzeczywistości do terapii i rehabilitacji dzieci :"Docelowo jaskinie 3D podobne do tej, która znajduje się w Gliwicach, miałyby powstać w co najmniej trzech ośrodkach w Polsce"
Widać na horyzoncie trzy jaskinie do budowy i trzy Quazary do sprzedaży - nie licząc aplikacji do terapii i rehabilitacji...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

pavel
0
Wpisów: 8
Wysłane: 26 czerwca 2013 10:36:53 przy kursie: 1,75 zł
cad_man napisał(a):
"Z innej beczki - amerykańska armia już na całego wykorzystuje VR do treningów wojska:
... Ciekawe kiedy nasza armia zafunduje sobie coś takiego..."

Od kilku lat przynajmniej 2 firmy spoza wojska tworzą symulatory i oprogramowanie dla polskiej armii. VR jest już obecne w wojskach lądowych, marynarce i lotnictwie.

cad_man
0
Wysłane: 26 czerwca 2013 12:08:43 przy kursie: 1,75 zł
zapewne masz rację, ale czy nasza armia ma takie systemy treningowe jak podane w linkach powyżej?

topfacet
178
Wysłane: 26 czerwca 2013 12:28:24 przy kursie: 1,75 zł
Mam prosbe do osob, ktore pojechaly na spotkanie i walne, o informacje jak bylo- czy Prezesi odpowiedzieli na pytania, co z PM?

bankrucik
141
Wysłane: 26 czerwca 2013 12:41:40 przy kursie: 1,75 zł
ja tez dołączam się do prośby topfaceta

pavel
0
Wysłane: 26 czerwca 2013 13:15:23 przy kursie: 1,75 zł
cad_man napisał(a):
zapewne masz rację, ale czy nasza armia ma takie systemy treningowe jak podane w linkach powyżej?

Takie to znaczy jakie? Diabeł siedzi jak zwykle w szczegółach a tych nie znam.
Jeśli chodzi o szczebel szkolenia to te co widziałem dotyczą drużyny/załogi. Czy lepsze/gorsze od amerykańskich tego nie wiem. Pewne jest, że się sprawdzają ponieważ są rozbudowywane i zamawiane są następne instalacje.
W tej branży trzeba mieć doświadczenie, o odpowiednich uprawnieniach nie wspominając, bo to nie jest kwestia wymodelowania scenografii czyli lokacji do gry. Tam w grę wchodzą prawdziwe "zabawki".

cad_man
0
Wysłane: 26 czerwca 2013 13:37:40 przy kursie: 1,75 zł
@Pavel
podaj linki do tych trenażerów czy symulatorów, które mają

pavel
0
Wysłane: 26 czerwca 2013 14:38:52 przy kursie: 1,75 zł
@cad_man
podaj linki do tych trenażerów czy symulatorów, które mają

Strony firmowe:
http://www.t-i.com.pl/company.jsp
http://ac-m.pl/

bava
0
Wpisów: 62
Wysłane: 26 czerwca 2013 16:26:44 przy kursie: 1,75 zł
gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/com...

Zarząd i3D S.A. (Emitent, Spółka) z siedzibą w Gliwicach przekazuje w załączeniu treść uchwał podjętych przez Zwyczajne Walne Zgromadzenie Spółki w dniu 26 czerwca 2013 roku.
Jednocześnie Zarząd Spółki informuje, iż Zwyczajne Walne Zgromadzenie i3D S.A. nie odstąpiło od rozpatrzenia któregokolwiek z punktów planowanego porządku obrad, jednakże w ramach punktu 17 porządku obrad miało miejsce odstąpienie od głosowania nad projektem uchwały nr 20 w sprawie przyjęcia Programu Motywacyjnego, emisji warrantów subskrypcyjnych serii A, serii B oraz serii C, warunkowego podwyższenia kapitału zakładowego w drodze emisji akcji z wyłączeniem prawa poboru akcji przez dotychczasowych akcjonariuszy, w celu umożliwienia objęcia akcji osobom biorącym udział w Programie Motywacyjnym. Uzasadnienie dla zgłoszonego przez Zarząd Spółki wniosku formalnego o odstąpienie od głosowania nad wskazaną uchwałą znajduje się w treści załączonego protokołu z obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki. Do protokołu nie zostały zgłoszone sprzeciwy.
Ponadto, Zwyczajne Walne Zgromadzenie postanowiło zmienić (uchwała nr 18) treść §14 ust.2 Statutu Spółki:
- było:
"2. Rada Nadzorcza działa na podstawie Regulaminu uchwalanego przez Walne Zgromadzenie."
- jest:
"2. Rada Nadzorcza działa na podstawie Regulaminu uchwalanego przez Radę Nadzorczą."
Podstawa prawna:
§ 4 ust. 2 pkt. 7 Załącznika Nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu "Informacje bieżące i okresowe przekazywane w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect"
Moje spółki

ATD, BFT,WWL,BTM

topfacet
178
Wysłane: 26 czerwca 2013 16:49:18 przy kursie: 1,75 zł
Czyli nasze dzialania odniosly skutek hello1

" zgłoszony został przez Zarząd Spółki wniosek formalny, aby
na dzisiejszym Walnym Zgromadzeniu odstąpić od głosowania nad wskazaną
uchwałą. W uzasadnieniu podniesiono, że wpłynęły od inwestorów trzy inne
propozycje Programu Motywacyjnego, wobec czego Zarząd zamierza omówić
te propozycje, opracować w oparciu o nie nowy Program Motywacyjny, a
następnie przedstawić go Radzie Nadzorczej, w celu podjęcia stosownej
uchwały i przekazania Zarządowi ewentualnych uwag i sugestii. Po podjęciu
przez Radę Nadzorczą uchwały pozytywnie opiniującej Program Motywacyjny,
uchwała w tym przedmiocie zostanie postawiona na porządku obrad kolejnego
Walnego Zgromadzenia."

Z innych rzeczy: na walnym bylo reprezentowane tylko 64% kapitalu

topfacet
178
Wysłane: 27 czerwca 2013 00:21:50 przy kursie: 1,75 zł
Moze ktoś zda jednak relacje z Walnego i ze spotkania przed nim? Spotkanie mialo sie zaczac o 10, natomiast walne o 12. Walne (vide protokół) zaczelo sie juz o 10:45, stad tez spotkania albo nie bylo, albo bylo bardzo krotkie.

Ingvar
0
Wpisów: 223
Wysłane: 27 czerwca 2013 08:36:30 przy kursie: 1,75 zł
W skrócie:

Spotkanie z inwestorami ropzoczęło się o 10.00 i skończyło po 12.30. Udział wzięło 3 inwestorów, członkowie zarządu spółki oraz specjaliści ds. pr i relacji inwestorskich. Było dużo interesujących pytań, na które cierpliwie odpowiadali prezes i wiceprezes. Można było się sporo dowiedzieć.
Zarząd chce na spokojnie przygotować zasady programu motywacyjnego, m.in. uwzględniając propozycje zgłoszone przez inwestorów.

Walne rozpoczeło się o 12.45 (w protokole jest błąd). Uchwały zgodnie z protokołem. Jeden z dużych akcjonariuszy potwierdził, że progrma motywacyjny powinien być wprowadzony, ale musi być bardziej konkretny. Chętnie wspomoże w jego opracowaniu, bo ma pewne doświadczenia z innych spółek. Zarząd prześle członkom RN/przedstwicielom głównych akjonariuszy do rozważenia propozycje zasad programu przesłane przez mniejszych iwnestorów oraz przygotowaną w oparciu o nie włąsną propozycję.

Na koniec były prezentacje cave'a i concave'a oraz rozmowa z dyrektorem sprzedaży i marketingu.

Opuszczaliśmy siedzibę spółki o 16.00, a w moim odczuciu i tak nie wyczerpaliśmy tematu i moglibyśmy jeszcze zadać kilka pytań i spędzić tam kolejne kilka godzin.

Ogólnie ciekawe spotkanie, sporo informacji i ciekawostek, na podstawie których można sobie wyrobić pogląd o spółce, zarządzie, poszczególnych pracownikach, rynku, szansach i3D ogółem czy na poszczególnych rynkach, zagrożeniach itd. W każdym razie to zupełnie inna perpektywa niż czytanie oficjalnych komunikatów, bo rzeczywistość jest o wiele bardziej złożona i niejednoznaczna niż nam się z pozoru wydaje.

Odpowiedzi na postawione na spotkaniu oraz przesłane do spółki pytania opracuje i opublikuje sama spółka.

Moja odczucia (nadal) pozytywne, ale proszę się nimi nie sugerować.

salute

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 27 czerwca 2013 10:23:38 przy kursie: 1,65 zł
A moglibyśmy prosić o jakieś skrótowe omówienie poruszanych tematów i o jakieś wnioski?

Ingvar
0
Wpisów: 223
Wysłane: 27 czerwca 2013 11:07:22 przy kursie: 1,65 zł
Ja się tego nie podejmuję z różnych względów:
- zbyt dużo tego, a nie mam aż tak wiele czasu i nie wiem, co dla kogo jest istotne,
- ocieranie się o granicę informacji poufnych, wrażliwych, delikatnych itp. - niech spółka rozstrzyga, co można oficjalnie pisać,
- obawiam się, że coś mogę przekręcić,
- jestem zawiedziony postawą większości forumowiczów, którzy dużo krzyczą, a zaledwie trzy osoby wysłały do spółki propozycje zasad programu motywacyjnego (w tym ja i Ty) i zaledwie trzy pofatygowały się na spotkanie; ponadto wiem, że niektórzy forumowicze grają nieucziciwe, naganiają, zmieniając pogląd na spółkę w zależności od tego, czy posiadają akcje, czy nie - niby dlaczego miałbym poświęceć czas i pieniądze i dzielić się z takimi wiedzą?
- mój mail po poprzedniej wizycie nie został tu zbyt ciepło przyjęty, a nie mam ochoty na powtórkę z rozrywki, to nie ma sensu.

Zaczekaj na publikację przez spółkę odpowiedzi na pytania. Ewentualnie wtedy coś uzupełnię.

Wnioski? HmmThink to zależy, o co pytasz i jaką przyjmujesz perspektywę? Jeśli jesteś nastawiony długoterminowo, to masz spółkę, która:
- jest innowayjna przez całkiem duże N,
- działa w niszy, gdzie nie kręcą się (jeszcze) rekiny,
- jest świetna w tym, co robi,
- zaczyna myśleć produktowo,
- ma globalny potencjał,
- ale jej rynek wymaga edukowania, uświadamiania, zmiany mentalnościu, co trwa...,
- za kilka lat z jej produktów może korzystać naprawdę wiele organizacji na świecie,
- obecne projekty, na które czekamy, stanowią w wielu przypadkach przepustkę do kolejnych zleceń, często liczniejszych i/lub większych,
- z czasem powinna poprawiać swoją sytuację płynnościwą (najgorsze podobno już za nimi) i zmniejszać zadłużenie (przy czym trzeba mieć świadomość, że realizacja dużych projektów wymaga posiadania kapitału..., stąd czasem warto myśleć w kategoriach etapów i mniejszych projektów/zleceń, aby się nie przewrócić gotówkowo...),
- ma zgrany, zaangażowany zespół ludzi,
- nie ustrzega się błędów (np. Network),
- plany planami, oczekiwania oczekiwaniami, wizja wizją, ale rzeczywistość to rozwiązywanie mniejszych lub większych problemów, walka z konkurencją, pokonywaniae ograniczeń lub uzależnienie od czynników, na które się nie ma wpływu.

Podsumowując - wg mnie fajny temat dla cierpliwych wizjonerów, ze średnim poziomem ryzyka.

Krótkoterminowi zapewne swoje ugrają, bo perspektywy choćby na ten rok już są bardzo dobre, a mamy dopiero czerwiec, ale w moim odczuciu lepiej inwestycję w i3D traktować długoterminowo.
Edytowany: 27 czerwca 2013 11:14

topfacet
178
Wysłane: 27 czerwca 2013 12:21:54 przy kursie: 1,65 zł
Ingvar, dzieki za informacje i poswiecony czas. Spolka opublikuje pytania i odpowiedzi, ja tylko chcialem sie zapytac, czy temat tego, ze Prezesi ciągną ze spolki kase wszelkimi mozliwymi sposobami zostal poruszony, i jaka byla w tym temacie konkluzja.

bankrucik
141
Wysłane: 27 czerwca 2013 12:39:08 przy kursie: 1,65 zł
@ ingvar

dzięki za poświęcony czas przy opisywaniu, a ktoś zapytał o motywy sprzedaży akcji przez prezesa? bo jeżeli najgorsze minęło w opinii zarządu to powinien raczej dokupywać

a wracając jeszcze do kapitałów i płynności spółki... myślę, że w tej chwili największym problem jest niestety zniszczone zaufanie do zarządu spółki ( niestety wskutek wielu działań i wypowiedzi członków zarządu, ostatni taki przykład to projekt programu motywacyjnego - bajkopisarstwo w czystej postaci tutaj było wcześniej w zarządzie) gdyby to zaufanie istniało to spółka w każdej chwili mogłaby zrobić nową emisję akcji i pewnie 99% akcjonariuszy kupiłoby akcje i dokapitalizowało spółkę w odpowiedniej wysokości (vide INTEGERthumbright ). Niestety w tej chwili każdy myśli tak.. tyle razy ogólnie rzecz mówiąc zarząd mijał się z prawdą, tyle razy wykonywał "niezrozumiałe" ruchy, tyle razy opowiadał bajki ( vide wielkie kontrakty które negocjowali po 2 lataShame on you ) a zarząd ciągnie kasę na wszelkie możliwe sposoby ze spółki, i każdy akcjonariusz obawia się, że teraz pewnie znowu będzie to samo... i każdy akcjonariusz jest wyczulony podwójnie Utracić zaufanie jest prosto i szybko, odbudować zaufanie jest dużo trudniej..

Edytowany: 27 czerwca 2013 12:51

topfacet
178
Wysłane: 27 czerwca 2013 12:47:44 przy kursie: 1,65 zł
Bankrucik poruszyl kolejny temat ktory mnie takze interesuje, skoro ma byc tak pieknie i przyszlosciowo, to czemu prezes sprzedaje akcje po 2 PLN?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

75 76 77 78 79

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 3,348 sek.

ljoabdal
yucwkngq
cmppmafc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dfxuqivj
qcuiubts
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat