PARTNER SERWISU
oddpbwpz
40 41 42 43 44
rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 4 października 2013 02:05:04 przy kursie: 43,50 zł
Sorry, nie zauważyłem pytania.

Uważam, że zarówno EEX, jak i rynek, mają / mogą mieć przed sobą jeszcze spore wzrosty. Po tej korekcie, którą teraz mamy. Jak to będzie ze spółką, to będzie zależało od wyników. Szanse na to, że będzie robić pieniądze są duże, jeśli patrzeć na sprzedaż. Z drugiej strony Prezes trochę studzi (to chyba nowość) oczekiwania, co do krótkoterminowej rentowności. Przynajmniej tak to odbieram. To może schłodzić też kurs jeszcze. Ale jest tu potencjał, żeby jeszcze iść w górę. Być może nawet bardzo wysoko. Tyle, że pojedyncze spółki zawsze maja 'w sobie' ryzyko specyficzne, które gdy się zrealizuje, może zniweczyć osiągnięcia.

Co do całego rynku - myślę, że w skali supercyklu to jesteśmy w impulsie, który potencjalnie może trwać nawet do końca dekady :) Która teraz jest konkretnie fala i podfala, to się wyjaśni po fakcie :) Ale znów - korekty mogą być krótkoterminowo bolesne. Albo dadzą dodatkowo zarobić, jeśli się do nich dostroić. Co jest dosyć trudne, moim zdaniem.

Oczywiście nie przywiązuję się łańcuchem to tej wizji, tylko reaguję na rozwój wydarzeń. Jak z prognozą pogody: Gdy wieczorem widać, że jutro będzie słońce, to oczekuję słońca. Gdy rano jest pochmurnie, to koryguję oczekiwania. Ale jeśli w miarę upływu czasu się rozjaśnia, to znów bardziej oczekuję słońca. Z rzeczywistością się nie walczy.

Ale na razie plan mam taki, jak powyżej. Zgadzam się z Ann - jest hossa. Dopóki nie okaże się, że się już skończyła blackeye
Edytowany: 4 października 2013 02:07

2mek99
0
Wpisów: 398
Wysłane: 4 października 2013 05:40:39 przy kursie: 43,50 zł
Szanse na to, że będzie robić pieniądze są duże, jeśli patrzeć na sprzedaż. Z drugiej strony Prezes trochę studzi (to chyba nowość) oczekiwania, co do krótkoterminowej rentowności.

A to ciekawe. Ja ma przeciwstawne odczucia :-)

Sprzedaż była raczej słaba biorąc pod uwagę, że to był trzeci kwartał.

Dla mnie przy normalnym poziomie operacji kwartał IV powinien być podobny do III (pamiętajmy że w przemyśle dwa ostatnie tygodnie grudnia często są wylączone z produkcji - chodzi mi o odbiorców EEX nie sam EEX).

A skoro w III kwartale zrobili 10 mln to przy moich założeniach w IV też powinni zrobić 10. Wtedy sprzedaż za rok wyniesie 36 mln (a nie 46 jak w prognozie). Jeżeli mimo to uda się donieść zysk (co nadal potwierdza prezes) na poziomie 16 mln to będę w szoku (pozytywnym).

16/46 to 35% rentowności na poziomie zysku netto. 16/36 to aż 44% (przed podatkiem ponad 50%). A jak powiedział prezes oni dopiero w IV kwartale zaczną sprzedawać znaczące ilości mikrosfery białej, która w przyszłym roku być może będzie miała udział na poziomie 50% lub więcej całości sprzedaży.

Być może jednak sprzedaż w IV kwartale będzie trochę wyższa niż w moich szacunkach.

jbravo
0
Wpisów: 31
Wysłane: 8 października 2013 14:55:33 przy kursie: 42,80 zł
ekoexport.eu/Default.aspx?id=2...

Cytat:
Informacja Zarządu dotycząca spotkania w Bielsku- Białej z Koncernem z branży metalurgicznej.
Data 2013-10-08
Zarząd spółki Eko Export SA informuje, że w dniach 7-8 października odbyła się przygotowywana już od dłuższego czasu wizyta Kоncernu z branży metalurgicznej, świadczącego usługi i produkującego wlewki ( z użyciem mikrosfery) dla potrzeb odlewnictwa i stalownictwa.

Bielsko-Biała, 08.10.13

Informacja Zarządu dotycząca spotkania w Bielsku- Białej z Koncernem z branży metalurgicznej.

Zarząd spółki Eko Export SA informuje, że w dniach 7-8 października odbyła się przygotowywana już od dłuższego czasu wizyta Kоncernu z branży metalurgicznej, świadczącego usługi i produkującego wlewki ( z użyciem mikrosfery) dla potrzeb odlewnictwa i stalownictwa.
Ze strony Koncernu w rozmowach uczestniczyli dyr. d/s zakupu surowca na całym świecie oraz technik z największego zakładu produkcyjnego w Europie. Tam właśnie przeprowadzane są badania laboratoryjne mikrosfery, jak też przemysłowe próby technologiczne. Spółki – córki Koncernu działają w Japonii, Tajwanie, USA i Brazylii i wszystkie one otrzymały od Eko żądane próbki mikrosfery, która ma mieć zastosowanie w ewentualnej produkcji, zaś do zakładu w Europie, prócz próbek , które zostały zatwierdzone przez laboratorium, w sierpniu Eko dostarczyło do tego zakładu 24 tony mikrosfery do testów przemysłowych, które wypadły pozytywnie.
W czasie trwania korespondencji przed spotkaniem w Bielsku- Białej ustalono, że Koncern jest zainteresowany dostawami mikrosfery produkowanej przez Eko do wszystkich swoich zakładów na świecie, zarówno białej jak i szarej.
W tym czasie Eko zaproponowało Partnerowi zupełnie nowy produkt , tylko dla potrzeb Koncernu FW 500 produkowany na bazie szarej i białej mikrosfery.
Badania laboratoryjne potwierdziły wysoką jakość tego produktu. W czasie spotkanie w Bielsku- Białej w dniach 7-8 października 2013 roku ustalono ilości mikrosfery jak też ceny.
Omówiono też warunki współpracy na rok 2014 i ewentualne lata następne, w oparciu o możliwości dostawy przez Eko mikrosfery białej, pozyskiwanej na razie metodami tradycyjnymi, a w przyszłości z naszego budowanej w Astanie stacjonarnego zakładu, jak też mikrosfery szarej, która Eko otrzymuje w ramach wieloletniego kontraktu, połączonego z krzyżową wymianą akcji i udziałów z naszym dostawca.
Ustalano w czasie spotkania, że ze względu na duże ilości mikrosfery, których Partner oczekuje, jeszcze w tym roku Eko wyśle kilka ładunków samochodowych do Europy oraz kontenerów do spółek-córek Koncernu do Japonii, Tajwanu, USA, Brazylii w celu sprawdzenia logistyki, sposobu pakowania itp.
Zapotrzebowanie Koncernu na rok 2014 jest bardzo duże i jest to orientacyjne około 50 % produkcji i przychodów Eko w całym roku 2013 tonażowo i wartościowo.
Mamy nadzieję, że w terminie do końca listopada uda nam się wspólnie doprowadzić do sprecyzowania zamówienia i podpisania stosownych dokumentów , prowadzących do tego by od stycznia 2014r. rozpocząć regularne dostawy do wszystkich lub prawie wszystkich zakładów Partnera.
Dodatkową zaleta tych dostaw jest to, że dostawy mają przebiegać prawie w identycznych ilościach w poszczególnych miesiącach czy też kwartałach.

Prezes Zarządu,
Jacek Dziedzic

...Zapotrzebowanie Koncernu na rok 2014 jest bardzo duże i jest to orientacyjne około 50 % produkcji i przychodów Eko w całym roku 2013 tonażowo i wartościowo....
Edytowany: 8 października 2013 14:56

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 8 października 2013 23:42:58 przy kursie: 42,80 zł
Dzień, jak co dzień.
Przyjeżdżają (?) Goście, a my z tej okazji, wydajemy komunikat.

Ciekawe, kiedy padnie sakramentalne pytanie " show me the money? " :)

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 9 października 2013 10:09:45 przy kursie: 41,26 zł
2mek99 napisał(a):
mindek napisał(a):
bardziej bym się bał emisji akcji, tak to czasem bywa, że jak za szybko rośnie to zarząd może szukać skoku do przodu za nową kasę z emisji. ostatnio integer
Wiem, mają dawać dywi... ale różnie to bywa. Gratulacje dla tych co trzymają, ja miałem 6-->17pln.

Człoweku, nie przeczytwałeś zapewne nawet jednego info o spółce a piszesz takie teksty. W poniedziałek ukazało się info o strategii dywidendowej spółki. Spółka praktycznie nie ma zadłużenia a zyski (i generowana gotówka) będą takie, że nie tylko nie będzie emitować papierów ale większa część zysków będzie przeznaczać na dywidendę.

Jakież to życie przewrotne wave Ja się spodziewałem raczej zadłużania a tu taki zonk

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...
Cytat:
Zarząd Emitenta informuje, że w dniu 08.10.2013r. podjął decyzję o podwyższeniu kapitału zakładowego Spółki w ramach kapitału docelowego na podstawie upoważnienia udzielonego Zarządowi przez Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy Eko Export SA w dniu 19.04.2011 roku, poprzez emisję widełkową akcji nowej emisji w ilości od 495.000 do 595 000 sztuk. Emisja będzie mieć charakter emisji prywatnej i zostanie skierowana do instytucjonalnych inwestorów finansowych.
Edytowany: 9 października 2013 10:10

2mek99
0
Wysłane: 9 października 2013 10:50:42 przy kursie: 41,26 zł
Widzisz w tym jakiś problem bo ja wprost przeciwnie?

Osoba myśląca "linearnie" ucieknie z akcji bo "matko, jedyno, kochano" rżną akcjonariuszy.

Ja to widzę inaczej. Mają takie zamówienia (a raczej zapotrzebowania), że nie są w stanie ich wykonać. 500 tys. akcji po np. 40 zł to 20 mln. Pewnie przyspieszą budowę dwóch kolejnych zakładów pozyskiwania surowców.

W tym roku sprzedadzą pod 10 tys. ton mikrosfery. Wczoraj był komunikat że nowy odbiorca chce 5 tys. Elkem kolejne 5 tys. a Haliburton pewnie kolejne co najmniej 5 tys.

To razem daje 25 tys. które gdyby mieli surowiec mogliby sprzedać. Czyli z 16 mln zarobionych na 10 tys surowca mogą skoczyć na 25 tys. ton i 40 mln zysku. A to przecież dopiero początek. Policz ten zysk C/Z=30 i masz wzrost ceny akcji o prawie 3 razy. Na moim blogu pisałem, że te nowe fabryki postawią pewnie pod koniec 2014 i w pierwszej połowie 2015 i dlatego spodziwałbym się tych 40 mln w roku lipiec 2014 - czerwiec 2015. Widać jednak zarząd postanowił "uciec do przodu" i przyspieszyć te budowy.

No ale może znów patrzę na to wszystko przez zbyt różowe okulary :-)

koszyk
0
Wysłane: 9 października 2013 11:07:42 przy kursie: 41,26 zł
To spółka dywidendowa, czy emisje? Chyba, że "perpetum mobile" - i wszystko jasne! :)

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 9 października 2013 11:21:41 przy kursie: 41,26 zł
wybierz sobie
EEX

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 9 października 2013 11:29:02 przy kursie: 41,26 zł
2mek99 napisał(a):
Widzisz w tym jakiś problem bo ja wprost przeciwnie?

Osoba myśląca "linearnie" ucieknie z akcji bo "matko, jedyno, kochano" rżną akcjonariuszy.

Ja to widzę inaczej. Mają takie zamówienia (a raczej zapotrzebowania), że nie są w stanie ich wykonać. 500 tys. akcji po np. 40 zł to 20 mln. Pewnie przyspieszą budowę dwóch kolejnych zakładów pozyskiwania surowców.

W tym roku sprzedadzą pod 10 tys. ton mikrosfery. Wczoraj był komunikat że nowy odbiorca chce 5 tys. Elkem kolejne 5 tys. a Haliburton pewnie kolejne co najmniej 5 tys.

To razem daje 25 tys. które gdyby mieli surowiec mogliby sprzedać. Czyli z 16 mln zarobionych na 10 tys surowca mogą skoczyć na 25 tys. ton i 40 mln zysku. A to przecież dopiero początek. Policz ten zysk C/Z=30 i masz wzrost ceny akcji o prawie 3 razy. Na moim blogu pisałem, że te nowe fabryki postawią pewnie pod koniec 2014 i w pierwszej połowie 2015 i dlatego spodziwałbym się tych 40 mln w roku lipiec 2014 - czerwiec 2015. Widać jednak zarząd postanowił "uciec do przodu" i przyspieszyć te budowy.

No ale może znów patrzę na to wszystko przez zbyt różowe okulary :-)

Widzę pewną kolejną zagwozdkę. O ile emisja nie jest duża(0,5M do 10,5M), a cena 40PLN nie jest znaczącym dyskontem do ceny giełdowej, to zastanawia fakt po co?
Dlaczego nie wzięto kredytu, albo nie wyemitowano obligacji? Przecież przy takim bilansie 40M aktywów, 30M Kapitału własnego wzięcie 20M długoterminowego kredytu dałoby Dług/Equity 1:1 czyli w zasadzie wzorcowo...
Skoro spółka spodziewa się TAAAAAkich zysków i jest w stanie to uzasadnić(zamówieniami, listami intencyjnymi itd, itp) to dostaje kredyt albo obligi od ręki. Dlaczego nie finansuje się długiem??? Dla mnie odpowiedz tkwi w ryzyku, czego jak sądzę nie docenia większość drobnych. Otóż wytłumaczeniem emisji akcji jest w tym przypadku ryzyko braku dostaw...

Edytowany: 9 października 2013 11:30

2mek99
0
Wysłane: 9 października 2013 12:00:35 przy kursie: 41,26 zł
Pełna zgoda.

Bank żeby udzielić kredytu musi mieć dane finansowe (za zeszłe lata) więc EEX nie jest tutaj w najlepszej sytuacji. Poza tym oni już mają kredyt. Zabezpieczeń też nie przedstawią dobrych bo fabryka w Bielsku ma niewielką wartość. Poza tym banki są też mniej skłonne do ryzyka.

Pewnie porozmawiali z bankami i bankami inwestycyjnymi. Wyszło, że akcje będą lepsze i idą w tym kierunku.

figo
0
Wpisów: 12
Wysłane: 9 października 2013 12:15:42 przy kursie: 41,26 zł
a mi się wydaje że kluczowe może być to kto kupił akcje ale jak zwykle czas pokaże jak czytać komunikat.

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 9 października 2013 12:48:29 przy kursie: 41,26 zł
Rozważcie też możlwiość, że do EEX przyszedł jakis fund i powiedział, że chce akcji - z rynku za bardzo nie ma jak wziąć
Fundy kupia ze dwa z jednego worka, jeden podprogowo.[może tez kupić 1 pod progiem co nie skałada obowiązku informacyjnego ale znając dotychczasową praktykę właśiciciele i tak poinformują akcjonariuszy o tym fakcie] Ogłoszą, jeden sypnie w tym samym czasie a drugi kupuje i tak nie za swoje. Spółka dostanie kasę, fund zarobi w ogólnym rozliczeniu a właściciele którzy uwielbiają PR będa mieli swoje kolejne newsy.
Ktoś musi jednak dostac w dupe bo byłby perpetum mobile

ps. ja tutaj widze że już wielkość emisji jest ustalona pod taki scenariusz tzn. na granicy progu informowania [ok. 500tys --- 10mln all]
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 9 października 2013 13:43

koszyk
0
Wysłane: 9 października 2013 13:32:15 przy kursie: 41,26 zł
Rozumiem, że grupa "czirliderek", wierzy ślepo w drużynę (spółkę). No cóż zdarza się. Potrząsa pomponami i pupami, bo tak wypada.

Ale, czy nie budzi w fanach drużyny cienia wątpliwości, fakt, ze na jednym tchu bredzi się o spółce dywidendowej( że niby z czego te dywidendy?) i ogłasza emisję???
No coś tu jest nie tak.

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 9 października 2013 13:39:38 przy kursie: 41,26 zł
Biorąc pod uwage mój scenariusz który opisałem to nie jest to nic dziwnego. Fund chce akcji i spółka takie akcje emituje dla niego
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 9 października 2013 13:48:04 przy kursie: 41,26 zł
koszyk napisał(a):
na jednym tchu bredzi się o spółce dywidendowej( że niby z czego te dywidendy?) i ogłasza emisję???
No coś tu jest nie tak.

już jakiś czas na rynku jesteś to powinieneś wiedzieć z czego jest dywidenda, z zysku wypracowanego przez daną spółkę w roku poprzednim
EEX

2mek99
0
Wysłane: 9 października 2013 13:55:59 przy kursie: 41,26 zł
koszyk napisał(a):
Rozumiem, że grupa "czirliderek", wierzy ślepo w drużynę (spółkę). No cóż zdarza się. Potrząsa pomponami i pupami, bo tak wypada.

Ale, czy nie budzi w fanach drużyny cienia wątpliwości, fakt, ze na jednym tchu bredzi się o spółce dywidendowej( że niby z czego te dywidendy?) i ogłasza emisję???
No coś tu jest nie tak.

Koszyk Ty tu nie filozofuj tylko bierz lekcje szczekania (pamiętasz chyba o obietnicy) :-)

koszyk
0
Wysłane: 9 października 2013 14:00:59 przy kursie: 41,26 zł
Kol. Owner.
Doskonale wiem, z czego płaci się dywidendy. Na ogół ze skumulowanej gotówki, a nie ze złota kapiącego z ust Sz.P. Prezesa. I stąd właśnie pytanie.
Rozumiem, że miłość jest ślepa. Czasem bywa też kosztowna - czego absolutnie nie życzę.

wacław
0
Wpisów: 70
Wysłane: 9 października 2013 14:02:29 przy kursie: 41,26 zł
rafsty napisał(a):
Sorry, nie zauważyłem pytania.

Uważam, że zarówno EEX, jak i rynek, mają / mogą mieć przed sobą jeszcze spore wzrosty. Zgadzam się z Ann - jest hossa. Dopóki nie okaże się, że się już skończyła blackeye

nie ma żadnej hossy, to co jest to są umówione wymianki między funduszami na coraz wyższych poziomach ot i cała hossa, poza niektórymi spółkami to jest komedia a nie hossa, jakby wyrzucić wszystkie ustawki jako pakietówki okazałoby się że na 90% walorów (akurat nie na EEX) rynek umarł. Ostatni przykład Budimex, jedna wymianka około 110 i pyk pyk pyk po 10 akcji do góry. Hossa. Podobnie na LPP, do spółki nie mam zatrzeżeń, chodzi raczej o sposób handlu, to jest średniowiecze a nie hossa.

koszyk
0
Wysłane: 9 października 2013 14:02:53 przy kursie: 41,26 zł
2mek - u mnie słowo droższe kaski! :)
Jakby co, będę szczekał, aż Szarikowi się wstyd zrobi! :)

wacław
0
Wpisów: 70
Wysłane: 9 października 2013 14:12:51 przy kursie: 41,26 zł
a jeśli chodzi o EEX dywi + emisja = realizacja zysku, czyli ciągniemy gotówę mimo że jak się okazuje są potrzeby inwestycyjne (co ciekawe ostatnio spółka pisała że będzie skokowo zwiększać zyski bez konieczności dodatkowych inwestycji - okazało się to blablaniem pod publikę) współczuję tylko emerytom którzy są przymuszeni do wpłacania własnych pieniędzy do OFE które to ubiorą się po 40, będą wirtualne zyski to pierwszej bessy

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

40 41 42 43 44

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,158 sek.

alylgtoy
yssvaawy
sddpzszk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hcaemmwe
paudgqev
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat