PARTNER SERWISU
djtbpedf
5 6 7 8 9

Portfel OBS - Only the Best Stocks!

obs
obs
0
Wpisów: 490
Wysłane: 31 października 2013 11:36:45
Pojawiła się rekomendacja DM BPS dla Ropczyc
raport
Rekomendacja Kupuj; wycena 33 zł.

Cieszy mnie też to, że w ogóle DM BPS zainteresował się tą spółką i rozpoczął wydawanie rekomendacji. To jest krok w stronę zainteresowania nią większych graczy na rynku.
Edytowany: 31 października 2013 11:37

Gerda
24
Wpisów: 530
Wysłane: 31 października 2013 12:03:18
Jak zapatrujesz się na QRS? Wczoraj trochę akcji się przemielieło ale wydaje się, że było to spowodowane wcześniej ustaloną ceną, po której miał iść dzisiaj duży pakiet akcji.
Perspektywy dla spółki dość ciekawe, zamierzasz zwiększyć udział w portfelu?

obs
obs
0
Wysłane: 31 października 2013 17:25:47
QRS (Quercus) trzymam i nie planuję na razie sprzedawać, chociaż tani już nie jest.
Oczekuję zysku netto 40 mln zł w tym roku. I całość na dywidendę. Może wtedy będzie dobry moment na wyjście Think
Kurs zależny jest od zachowania giełdy. Jak będą wzrosty, to jeszcze wzrośnie. Warto obserwować wpływy do funduszy i wyniki samych funduszy Quercusa, bo to ma znaczenie dla prowizji na koniec roku.
Niskie stopy i hossa na giełdzie sprzyjają wpływom do funduszy i Quercus też na tym zyskuje.
Quercus staje się też spółką dywidendową i to też zachęca do trzymania jej w portfelu.

Ale w mojej ocenie nie jest już to spółka niedowartościowana. Jest w silnym trendzie, sporo czynników zewnętrznych sprzyja jej, ale w cenie jest już znacząca poprawa wyników. Nie mam przesłanek do sprzedaży, ale też obecny kurs nie jest dla mnie silną zachętą do kupna.
Edytowany: 31 października 2013 17:27

obs
obs
0
Wysłane: 5 listopada 2013 09:48:07
Uzupełnienie do Quercusa
Dziś info o wartości aktywów pod zarządzaniem. Nowy rekord - to nie zaskakuje, ale skala wzrostu jest imponująca. 460 mln zł w ciągu jednego miesiąca i aktywa przekroczyły 4 mld zł. Naprawdę robi to wrażenie.
Przekroczyło to moje oczekiwania i podnosi prognozę wyników.

Nie zaskakuje więc nowy max kursu na dzisiejszej sesji.

obs
obs
0
Wysłane: 8 listopada 2013 12:09:28
Dla odmiany coś do przemyślenia:
5 reguł inwestycyjnych na obecnym rynku

Zasada 1.
„Wraz z upływem czasu rynki zwykle wracają do średniej”
Wyceny spółek z indeksu S&P500 sięgają 15,9 – krotności prognozowanych zysków, podczas gdy przeciętnie w historii były równe ich 14 – krotności. To tworzy pole do korekty wycen w dół.

Zasada 2.
„Rynki rosnące wykładniczo zwykle rosną dłużej i mocniej niż ci się wydaje, ale późniejsza korekta potrafi być wyjątkowo gwałtowna”
Od początku roku indeks S&P500 wzrósł już o 24 proc., choć prognozy wzrostu amerykańskiego PKB obniżyły się w tym czasie z 2,0 proc. do 1,6 proc.

Zasada 3.
„Drobni inwestorzy kupują najwięcej na szczycie, a najmniej na samym dnie”

Zasada 4.
„Kiedy wszyscy eksperci i wszystkie prognozy zgadzają się ze sobą, zdarzy się coś zupełnie innego”

Zasada 5.
„Chciwość i strach są mocniejsze niż długoterminowy rozsądek”

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 8 listopada 2013 12:50:20
Widzę że nie tylko mnie nachodzą obawy o całokształt rynku Think

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 8 listopada 2013 17:51:59
obs napisał(a):
Uzupełnienie do Quercusa
Dziś info o wartości aktywów pod zarządzaniem. Nowy rekord - to nie zaskakuje, ale skala wzrostu jest imponująca. 460 mln zł w ciągu jednego miesiąca i aktywa przekroczyły 4 mld zł. Naprawdę robi to wrażenie.
Przekroczyło to moje oczekiwania i podnosi prognozę wyników.

Nie zaskakuje więc nowy max kursu na dzisiejszej sesji.

link

Cytat:
Zawarcie znaczącej umowy
Raport bieżący nr 55/2013
Quercus TFI S.A. informuje, że w dniu dzisiejszym Emitent zawarł z Bankiem Millenium S.A. z siedzibą w Warszawie umowę
lokaty terminowej na kwotę 15.000.000,00 zł. Termin zakończenia lokaty został ustalony na dzień 10 grudnia 2013 r.
Oprocentowanie w/w lokaty nie odbiega od warunków rynkowych.
Umowę uznano za znaczącą, gdyż jej wartość przekracza 10% kapitałów własnych Emitenta.

czyżby P.Buczek spodziewał się korekty w listopadzie a potem rajdu św. mikołaja? :)

Beagle
0
Wpisów: 32
Wysłane: 9 listopada 2013 09:28:51
@flesz
Rzuć okiem na poprzednie RB Quercusa - te lokaty są zakładane co miesiąc. Kiedy masz pod zarządzaniem 4 mld złotych, to lokaty na 30mln (2x15) nie są raczej wyznacznikiem Twoich oczekiwań rynkowych. To tak, jakbyś mając portfel 100.000zł wrzucił na lokatę 600zł i mówił że to dlatego, że spodziewasz się korekty na rynkach akcji. Quercus ma po prostu resztkę środków, którą gdzieś musi ulokować, żeby nie siedziała bezczynnie na rachunku.

obs
obs
0
Wysłane: 9 listopada 2013 10:04:45
@Beagle
Mylisz aktywa w zarządzaniu z własnymi środkami.
4 mld zł to środki jakie powierzyli ludzie Quercusowi do zarządzania.
A te 30 mln zł to tylko środki Quercusa.

Miesiąc temu było 26 mln zł, teraz 30 mln zł, czyli wzrost o 4 mln zł - to orientacyjny zysk miesięczny (oczywiście w dużym przybliżeniu).

Z moich szacunków wynika, że Quercus zarobi w tym roku 45-50 mln zł netto, ale dużo zależy od success-fee na koniec roku.

@flesz
Buczek jest ostrożny ze swoimi środkami i co miesiąc wrzuca wszystko na lokaty. Nie ma tu żadnego podejścia inwestycyjnego czy spekulacyjnego tylko zabezpieczenie środków firmy.
Co do giełdy - z wypowiedzi Buczka wynika, że ryzyko istotnie wzrosło, kursy akcji zaczynają odbiegać od wycen fundamentalnych, ale hossa może jeszcze potrwać.
Cytat:
Buczek : "Reasumując, stopień krótkoterminowego przegrzania rynku jest wysoki, co sugeruje możliwość wystąpienia korekty. Chyba, że jesteśmy już w prawdziwej hossie. Wówczas nie będzie liczyć się zdroworozsądkowe myślenie, tylko flow i konieczność kupowania akcji za dopływającą gotówkę. "

link
Cytat:
Jak w każdej hossie, tak i teraz strach zaczyna ustępować. Kursy akcji pną się coraz wyżej i często bardziej dynamicznie. Korekty są płytkie. Wydaje się, że akcji brakuje, a chętnych do inwestowania z każdym dniem przybywa. Ceny akcji odrywają się od ich fundamentalnej wartości. I jak w każdej hossie dążymy teraz do przewartościowania. Pytanie tylko, jak dużego?

link2
Edytowany: 9 listopada 2013 10:15

Beagle
0
Wpisów: 32
Wysłane: 10 listopada 2013 00:45:27
Dziękuję za wyjaśnienie, Obs. Dotychczas byłem przekonany, że w tych umowach chodzi o plasowanie "resztek" aktywów z zarządzanych funduszy na krótkoterminowych lokatach. Wyprowadziłeś mnie z błędu :)

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 10 listopada 2013 12:34:59
@Obs teraz QRS ma C/Z 34 (wg. stooq) przy podanym przez ciebie prognozowanym zysku 40mln i ostroznym założeniu spadku wslaznika C/Z o połowe mamy jest pole do wzrostów (40mln x 18=720mln) a obecna kapitalizacja wynosi tylko (albo aż) 568mln. Robie analizy bo kupiłem już dwa małe pakiety QRS i zastanawiam się do jakiej ceny warto kupować te akcje.

obs
obs
0
Wysłane: 12 listopada 2013 09:13:02
No i kolejne ciekawe info w temacie Quercusa:
link
Cytat:
Franklin Templeton ma chrapkę na Quercusa

Jak widać o spółce coraz głośniej.

@GRAF78
Do ilu wzrośnie? A kto to wie?! Jest mnóstwo czynników, które sprzyjają Quercusowi - rosnące aktywa, niskie stopy, wpływy do funduszy, bardzo dobre wyniki inwestycyjne, dobry wizerunek, coraz wyższe zyski obecne i prognozowane. A przede wszystkim hossa. I od niej zależy najwięcej. Jak będzie hossa to będą wzrosty na Quercusie, bo nie skończą się wpływy nowych środków do funduszy.

Zysk na ten rok prognozuję na poziomie 45-50 mln zł to daje C/Z ok.12. C/WK jest zupełnie nieważne, bo przy tym modelu nie trzeba posiadać istotnych aktywów, a cały zysk pójdzie na dywidendę.

obs
obs
0
Wysłane: 13 listopada 2013 15:02:18
Podsumowania miesiąca - PAŹDZIERNIK 2013

Zysk w 2013 r. wynosi +64%. Kolejny wzrostowy miesiąc.

Portfel na koniec września:
- Nordea 24,5% (traktowana jako lokata pod wezwanie PKO BP)
- Agroliga 22,4%
- Ropczyce 13,3%
- Epigon 7,7%
- Quercus 6,6%
- Octava 6,1%
- Vantage 6,0%
- Lena 3,3%
- Helio 2,3%
- Admiral Boats 2,3%
- SFK 2,2%
- Variant 2,0%
- Wistil - poniżej 2%

W październiku najwięcej wzrosły: Quercus + 44%, Vantage +34%, Helio +20%.

Największym rozczarowaniem jest Nordea. Po raz kolejny PKO BP przesunęło termin wezwania, co obniża rentowność tej inwestycji (traktowanej od początku jako odpowiednik lokaty) i jednocześnie ze względu na duży udział obniża całkowitą rentowność portfela.

W październiku całkowicie sprzedana została Polna. Zysk +36%. Długo miałem te akcje. Kupując je byłem pewny ich niedowartościowania. Po wzrostach to niedowartościowanie nie jest już oczywiste, a wyniki ostatnich kwartałów rozczarowują.

Nowym zakupem jest Admiral Boats. Producent łodzi. Mam ich obligacje, dlatego zapoznałem się wcześniej z sytuacją tej spółki i podoba mi się. Bardzo dobrze się rozwija. Po I półroczu 2,5 mln zł zysku. Prognoza na ten rok 6,4 mln zł w porównaniu do 1,36 mln zł w 2012 r. Spółka mocno poprawiła również wskaźniki zadłużenia. W akcjonariacie pojawiło się Amplico TFI. Niestety spółka wypuściła ostatnio kilka emisji po 70 groszy, co wpłynęło na dużą podaż. Sam ostrzegałem przed tym, a jednak w pewnym momencie uwierzyłem, że opór 1 zł się obroni i kupiłem. Zbyt wcześnie d'oh!.

Pilkahalowa
PREMIUM
0
Wpisów: 175
Wysłane: 13 listopada 2013 19:40:35
Kilka pozycji mi się pokrywa z Twoimi.

Mam np. obligacje Admirala. Po zakupie stoczni w Tczewie wyskoczyłem z tej spółki ale właśnie wracam powoli. Jeszcze czeka nas wejście do obiegu jednej serii akcji wypuszczonej po 70 gr. O cenie pewnie też zadecyduje raport za III kw, a on chyba jutro już ... kilka grosze może spaść ale jesteśmy już blisko dna.
Moim zdaniem raport może nie być do końca zgodny z prognozami bo musieli zagospodarować nowe miejsce produkcji a to wiąże się z kosztami. Efekty będą później. W przyszłym firma powinna dostać sporego kopa jeśli chodzi o obroty. Jak jeszcze ruszą z produkcją laminatów powinniśmy być zadowoleni.

obs
obs
0
Wysłane: 14 listopada 2013 15:08:32
Na razie najwięcej radości po raportach kwartalnych dał mi ... Wistil !
Zysk netto 6,7 mln zł.
Przepływy operacyjne 11,2 mln zł.
Dalszy spadek zobowiązań.

Obecnie C/Z=4, a C/WK=0,33

obs
obs
0
Wysłane: 15 listopada 2013 15:05:00
obs napisał(a):
Ja oczekuję wyników podobnych do zeszłorocznych. Zgodnie z prognozą wynik netto 2013 r. ma wynieść 3,6 mln EUR vs. 3,1 mln EUR w 2012r. Prognozę opublikowali w czerwcu, kiedy cena pszenicy była na poziomie podobnym do bieżącego, więc jest szansa, że się nie pomylili w wyliczeniach.

No i sprawdziło się. Zysk Agroligi jest na poziomie zbliżonym do zeszłorocznego. 3,45 mln EUR vs 3,27 mln EUR. Spółka podtrzymuje prognozę 3,6 mln EUR na koniec roku. Wyższa produkcja zrekompensowała spadek cen produktów rolnych. Spółka oczekuje wzrostu tych cen w kolejnych latach, co powinno przełożyć się na wzrosty zysków. Oby ...

Wyniki dla mnie bez zaskoczeń.

Zysk 14,5 mln zł. Kapitalizacja 48 mln zł. C/Z = 3,3.
Wartość księgowa 52 mln zł C/WK=0,92

Dalej uważam, że kurs Agroligi ma potencjał do wzrostu. Przed nami zapewne nowa emisja (ciekawe po ile), przejście na główny parkiet i split.
Edytowany: 15 listopada 2013 15:20

obs
obs
0
Wysłane: 18 listopada 2013 12:24:18
Czas na podsumowanie raportów za 3 kwartał.

Nordea - zysk w 3 kwartale 24,6 mln zł oznacza, że strata w 2 kwartale to było czyszczenie bilansu przed przejęciem przez PKO BP. I tak tu najważniejsze jest wezwanie PKO BP na sprzedaż. A z tym jest kiepsko. Szykuje się kolejne wezwanie i kolejny termin, a KNF dalej nie wydaje zgody na przejęcie. Zastanawia mnie tylko, czy zostanie podniesiona cena na wezwaniu, bo w umowie z Nordea Bank AG jest zapis, że ustalona w umowie cena z tytułu nabycia akcji będzie podlegać korekcie w związku z wynikami finansowymi banku.

Agroliga - wynik nieznacznie wyższy od zeszłorocznego pokazuje, że spółce udało się dzięki wyższej produkcji nadrobić straty wynikające ze spadku cen zbóż. Wynik zgodny z moimi oczekiwaniami. Zysk 3,4 mln EUR (ok. 14,5 mln zł), a kapitalizacja 48 mln zł. C/Z=3,3.

Ropczyce - zyski spółki rosną jak po sznurku od 2 kwartału 2012 r. po 100-200 tys. zł więcej co kwartał. Tak samo było w 3 kwartale 2013 r. Zysk 3,3 mln zł rekordowy od czasu sprzedania Mostostalu. Zysk netto po 3 kwartałach 9,5 mln zł, a przepływy operacyjne aż 22 mln zł i na rachunku 26 mln zł. Sytuacja finansowa bardzo dobra, ale rozczarowały mnie przychody. Spadek do 52 mln zł. Spółka tłumaczy to: "celowym ograniczeniem w realizacji kontraktów pociągających za sobą zbyt duże ryzyko w obszarze spływu należności". Dobrze, że spółce udaje się osiągać wyższe zyski, ale chciałbym widzieć jeszcze wzrost przychodów. Sprawa połączenia z ZMI przesuwa się w czasie - szkoda, bo dalej nie wiadomo, jak to wpłynie na spółkę. Silny trend wzrostowy pokazuje, że zainteresowanie spółką spore (zapewne też z podmiotów finansowych), pojawiła się pierwsza rekomendacja (Bank BPS - kupuj).

Epigon - dla mnie rozczarowanie, co spowodowało sprzedaż części akcji po 0,29 zł. Tu przychody rosną dynamicznie, ale spada marża. Mam wrażenie, że spółka ma nową strategię wynikającą z "odgórnych" nacisków - sprzedawajcie ile się da. Zysk w 2013 r. powinien jednak osiągnąć 5 mln zł, co przy kapitalizacji 29 mln zł wskazuje na niedowartościowanie. Przy 25 gr zacząłem z powrotem kupno.

Quercus - tu raport był już w połowie października. Był bardzo dobry, ale to IV kwartał będzie super rewelacyjny. Ostatnie dane o przekroczeniu 4 mld zł aktywów w zarządzaniu wskazują na zysk netto tegoroczny 45-50 mln zł vs. 13,6m w 2012 r. Będzie trwała hossa, będzie kurs Quercusa rósł. Ostatnio ING TFI przekroczył 5% w akcjonariacie.

Octava - w sumie nic ciekawego. Zysk netto ok. 100 tys. zł - myślałem, że będzie więcej, ale to nie jest w przypadku tej spółki aż tak istotne. Octava posiada sporo wolnej gotówki i dużo niewykorzystanych gruntów. Zaczęła inwestycję w biurowiec w Warszawie (Jasna 1). W aktywach jest znacznie więcej niż wycena rynkowa, a C/WK=0,56.

Vantage - tu oczekiwałem super raportu, a wyszedł bardzo słaby. Grupa sprzedała 57 mieszkań i 2 domy, a w przychodach rozpoznała ... 1 mieszkanie i 1 dom. Dopiero jak zacznie księgować sprzedaż tych mieszkań raporty zaczną się istotnie poprawiać. Moim zdaniem jest tu duży potencjał - projekt Promenady Wrocławskie. Pod koniec października wyemitowała akcje po 2,90 zł. Tak wiec obecna cena jest zbliżona do tej, po której kupiły podmioty z większą wiedzą od naszej. Moim zdaniem to może być jedna z najlepszych inwestycji 2014 roku.

Lena - lubię tą spółkę. Zysk po 3 kwartałach wzrósł o 10% pomimo spadku przychodów -5%. Spółka bez długu, zaczęła wypłacać dobrą dywidendę. A najlepsze przed nią - budownictwo ciągle słabe, a masowe przechodzenie na LED-y przed nami.

Helio - trudno było oczekiwać czegoś innego (niewielka strata - niższa niż rok temu). Tu sezonowość jest bardzo odczuwalna. Dopiero IV kwartał (świąteczny) pokaże potencjał tej spółki. Spółka w bardzo zdrowej kondycji (w przeciwieństwie do Bakallandu). I można oczekiwać rekordowych wyników. Co może rozczarowywać - brak dywidendy, o której przebąkiwał prezes Wąsowicz i to mogła być przyczyna ostatniej korekty.

Admiral Boats - największe rozczarowanie. Spółka odwołała prognozy (jakie to często na NewConnect). Niby potencjał duży, ale dla mnie wiarygodność spadła. Zysk w ok. 0 zł pokazuje, że odstępstwo od prognozy będzie bardzo duże. Zapewne wynik będzie w ok. 3 mln zł (co jest podwojeniem zysku z 2012 r.), ale ciągle myślę, czy moment zakupu jest dobry. Ciągle trwa podaż nowowyemitowanych akcji, choć cena emisyjna jest już coraz bliżej. Ogólnie na razie rozczarowanie.

SFK - liczyłem na więcej. Nastąpił spadek przychodów (nie r/r, ale do ostatnich kwartałów) - niby sezonowość, ale spadek spory. Co ciekawe jednocześnie kwartalny zysk z działalności operacyjnej był najwyższy w tym roku. Ogólnie spółka ma się dobrze i liczę, że w kolejnych kwartałach zrealizuje zapowiadany wzrost skali działalności.

Variant - nic nowego - wyniki z bieżącej działalności słabe, ale w aktywach sporo środków ze sprzedaży części biznesu. Czekam na jakieś info, co dalej będzie z tymi środkami, bo moim zdaniem dalej w cenie nie ma ich wartości.

Wistil - raport marzenie! Pozytywy, na które zwracałem uwagę argumentując zakup zajaśniały w całości w tym raporcie. Porcelana ma się świetnie i generuje ponad 3 mln zł zysku kwartalnie. Tkaniny na niewielkim minusie. W tym kwartale pojawiły się jednorazowe przychody, które podbiły wynik i łącznie po III kwartałach zysk netto 6,7 mln zł, przepływy operacyjne 11,2 mln zł, a kapitalizacja ok. 30 mln zł po znacznych wzrostach w ostatnich dniach. Wydaje mi się, że 10 mln zł na koniec roku jest możliwe. Sytuacja finansowa poprawia się, kurs wzrósł w ciągu 3 dni o 40%, a popyt ciągle wydaje się niezaspokojony.

W portfelu pojawił się w między czasie CCS i spekulacyjne DeMolen-PDA (ostrzegam - ryzyko olbrzymie). Ale o tym więcej w kolejnych wpisach.

Pilkahalowa
PREMIUM
0
Wysłane: 18 listopada 2013 18:06:44
A co myślisz o MH w Epigonie ? Nie sądzisz, że zdejmą tą spółkę z parkietu ?
Gdyby chcieli to zrobić uczciwie cena powinna być znacznie wyższa niż jest w tej chwili ...

Dokupuje też powoli Admirala do portfela ale ciut obawiam się wejścia do obiegu kolejnej serii akcji po 70 gr. Wynik tak jak przypuszczałem był gorszy od planów za III kw ale teraz inwestycje w bazę produkcyjną idą pełną parą. Jeśli uda się to poskładać to II i III kw 2014 będzie wyglądał dużo lepiej. Według mnie również jest to dobry moment na zakup ich akcji bo wiele nie powinno już spaść a nie wiadomo kiedy będzie zapóźno na zakupy.

Pilkahalowa
PREMIUM
0
Wysłane: 18 listopada 2013 18:07:27
No i gratulacje za Wistil ! :)

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 29 listopada 2013 19:26:13
jak Agroliga w Twoim portfelu? Ruszyłeś coś?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

5 6 7 8 9

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,392 sek.

nbuinrmq
pyqrshht
rvumqibe
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aeaximee
iqgjusbw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat