Najpierw kącik życzeń :)
PKN week
kliknij, aby powiększyćCoś ciekawego zaczyna się na PKN dziać. Wyłamanie górą SMA 30, potwierdzenie wyjścia z konsolidacji na RSI, jak i wyłamanie oporu na 47 zł. Wygląda to wszystko bardzo obiecująco i z pewnością należy PKN bacznie obserwować. Jedyne czego mi brakuje na nim to potwierdzenia obrotem wybicia (niestety obroty rozczarowują od dłuższego czasu)
PKN day
kliknij, aby powiększyćwykres liniowy (celowo by widzieć to co inni widzą - na tyg był logarytmiczny)
Na dniach coś zupełnie z "innej beczki" - czyli metoda Ichimoku. Objaśnię oznaczenia - linia żółta to tenkan-sen, fioletowa kijun-sen, niebieska Chikou Span. Na zielono oznaczone Senkou Span A i B które tworzą chmurę czyli kumo. Chmury nie wypełniam gdyż widzę kiedy jest "czerwona lub zielona", również dlatego że świeczki mam zielone i czerwone więc wypełnienie by przeszkadzało. Dla osób które tego nie widzą - obecnie jest zielona czyli prowzrostowa.
Kurs niedawno przebił chmurę, podobnie jak wyłamał wcześniej (na tyg) omawiane linie , tenkan-sen i kijun-sen idą w górę (wcześniej było ich przebicie i przez kurs i między sobą. Chikou Span jest nad kursem więc jest to potwierdzenie wzrostów. Spodziewam się że kurs dobije do oporu na 48,30 i zrobi lokalną korektę która może być okazją do kupna i załapania się na większy ruch wzrostowy (dla spóźnialskich którzy wcześniej nie weszli). Kolejny mocny opór to oczywiście 53 zł. Z mojej perspektywy PKN może być niezłym zagraniem na futures (aczkolwiek nikogo nie namawiam).
PZU week
kliknij, aby powiększyćNic interesującego - kurs w "przestworzach" - póki nie wykona większej korekty jest to gonienie uciekającego pociągu. Kluczowe wsparcie ok 440zł lub niżej 420 na LT. Wykupienie na RSI może oznaczać że korekta na walorze jest bliska.
Walory portfeloweApator week
kliknij, aby powiększyćLinia trendu (z grubsza) klarowna, ostatni tydzień to wybicie mini-konsolidacji (to mógł być sygnał kupna dla kogoś kto chciał wejść w kontynuację z rozsądnym SL). Przy obecnej sytuacji pozostaje tylko trzymać i patrzeć. Wsparcie ok 38 zł.
Zetkama week
kliknij, aby powiększyćOd dłuższego czasu spółka jest w konsolidacji. Pytanie czy z tego wyjdzie górą kontynuując trend (uwaga bo jest możliwość dołączenia się wtedy z ok 10% SL), najlepiej na obrocie. Na RSI lekka dywergencja co jednak nie jest dziwne bo konsolidacja to oczywiste osłabienie trendu. Wsparciem jest dół konsolidacji. Średnia dogania powoli kurs - co znaczy że mogą być jakiejś rozstrzygnięcia w grudniu.
Impexmetal week
kliknij, aby powiększyćZgodnie z moimi oczekiwaniami kurs dotarł do 4,0zł gdzie zrobił korektę. Było nawet nerwowo (jedna sesja -9% - dzięki wyjściu z MSCI Small Cap), wydaje się jednak że główny trend wzrostowy dalej jest niezagrożony. Oznaczyłem LT, na RSI jest potwierdzenie, wykupienia jeszcze wielkiego nie ma. Jeśli kurs sforsuje 4,0 zł powinien zawędrować w okolice 4,5 i zrobić większą korektę/konsolidację. Uważnie należy obserwować LT na RSI - objawy nagłej słabości na nim mogłyby zagrozić wzrostowemu scenariuszowi.
Forte week
kliknij, aby powiększyćGwiazda portfela :). Spółka idzie jak po sznurku - oddaliła się od średniej to zrobiła konsolidację. Średnia się przybliżyła - widzimy wybicie górą konsolidacji i to na potężnych obrotach. Możliwe że będzie jeszcze okazja na wejście jeśli kurs ciutkę opadnie gdzieś do 36 zł - ale przy tak dużej sile możliwe że takiej przyjemności FTE spóźnialskim nie zrobi. Okazji na wejścia można próbować szukać na wykresie dziennym. SL podniosłem na cień świecy atakującej, kurs nie powinien tam już wracać. Jako zadanie domowe - proszę prześledzić miesięczny wykres Forte - konsekwencja w wzrostach (i ich wielkości po ok 12%) zadziwiająca.
Kania day
kliknij, aby powiększyćNa koniec najgorsza spółka wg AT. Celowo daję wykres dzienny bo na nim lepiej widać zachodzące zjawiska na kursie. Po pierwsze słabnie RSI i to dość mocno a kurs jest w konsolidacji - jest to sygnał negatywny. Po drugie widać że 3,80-3,85 aktywuje popyt i działa jak strefa wsparcia (dolne cienie świec). Po trzecie w tej konsolidacji obroty zanikły względem wcześniejszych co jest pozytywne - bo nie widać dużej realizacji zysków. Strategia jaką obieram na walorze jest prosta - jeśli wybije dołem tą konsolidację odpali się SL i akcje wylecą. Taki scenariusz jest możliwy (wtedy wsparcia szukałbym albo na 3,70 (dawny szczyt) albo dużo niżej ok 3,0 zł, (gdzie jest SMA 200d jak dwa dawne szczyty). Negatywny scenariusz może wiązać się z realizacją formacji podwójnego szczytu - zasięg na ok 3,10 zł. Oczywiście póki SL nie zostanie wybity możliwe są ciągle wzrosty (w długim terminie trend wzrostowy ciągle zachowany).