0 Dołączył: 2012-04-09 Wpisów: 1 241
Wysłane:
29 listopada 2013 21:15:00
Może na mikołaja zrobią niespodziankę i spłacą obligi - oby
|
|
0 Dołączył: 2013-10-02 Wpisów: 136
Wysłane:
2 grudnia 2013 01:18:25
a co z tym zakupem aktywów MNI, który miał nastąpić do 30 listopada, ktoś ma jakieś informacje w sprawie? w międzyczasie było walne MNI, coś się mogło ruszyć w tej kwestii, a tutaj cisza, widzę tylko, że trochę okroili zarząd i zmniejszyli kierownictwo, jakby jakieś czystki szykowali :P 30-ty chwalić boga minął przedwczoraj...czekam na informacje! "wiarygodnymi źródłami zbliżonymi do rynku" i "zaufanymi kontaktami w KNF" nie bardzo bym się przejmował jednak, jest obowiązek zajmować się każdą drobną sprawą z urzędu i w wielu przypadkach są to prawdziwe bzdury, a nie podoba mi się tym bardziej to, że ktoś wynosi takie sprawy na zewnątrz drogą nieformalną z drugiej strony jak patrzę na takie wydmuszki, które nie mając niczego do wykazania w bilansie latami funkcjonują na NC, służąc najprawdopodobniej jedynie przerzucaniu grosza z jednej kieszeni do drugiej, co dzieje się pod przykrywką jakiegoś nader często modyfikowanego biznesu, to aż żal bierze...Novian taki na przykład, Runicom, M4B, PSW... no i nie wiem, jak interpretować fakt, że panowie z Eilat w piątek wpłacili środki za Węglopex, bo teraz na inną firmę może im nie starczyć...a może rzeczywiście coś mają? ;-) tylko, że przy Sobecie też mieli, a potem zabrali się i poszli...
|
|
Wysłane:
2 grudnia 2013 18:17:02
Panowie, czy macie może jakieś nowe wieści, ktoś kontaktował się z regulatorami lub ze Spółką?
A może powinienem zapytać w MNI? ;-) To jedna sprawa, a poza tym, jak tam z Izraelitami, czy będziemy czekać do 18 grudnia na podpisanie umowy inwestycyjnej...?
Aha, widzę, że MNI dostało sporą karę od UOKiKu, może dlatego cicho siedzą...
Edytowany: 2 grudnia 2013 18:20
|
|
|
|
0 Dołączył: 2013-04-03 Wpisów: 161
Wysłane:
2 grudnia 2013 19:00:50
Ja napisałem maila do zarządu w czwartek wieczorem z prośbą o aktualny status, ale do dziś żadnej odpowiedzi. Jeszcze tydzień temu odpowiadali na maile.
Skąd ten termin 18 grudnia? Według raportów Spółki zarówno rozmowy z MNI, jak i z Inwestorem miały zakończyć się do 30 listopada. Teoretycznie powinniśmy zatem już wszystko wiedzieć. Brak informacji wskazuje na to, że obie kwestie zakończyły się fiaskiem. Skoro Spółka nie ma kasy na wykup obligacji to za co ma dokonać wykupu aktywów MNI? Odnośnie Inwestora to pewnie zbadał on dokładnie sytuację Spółki i powiedział "dziękuję". To oczywiście tylko moje domysły, ale wnioskuję o tym ze względu na brak raportu - gdyby rozmowy zakończyły się pozytywnie spółka głosiłaby to szeroko.
No ale Spółka niestety nic nie może teraz ogłosić :) Dlaczego? Otóż dlatego, że w ostatnim raporcie głosili, iż rozpoczynają procedurę wykupu, zatem nie mogą teraz ogłosić, że ją anulują (no bo o czym to świadczy?), a ewidentnie w momencie publikacji raportu kasy nie było i była to tylko kolejna zagrywka na czas. I tak błędne koło się zamyka, bo teraz wypada tylko milczeć... Nawet innych kwestii nie wypada raportować, bo wypadałoby coś o wykupie powiedzieć - tylko co? Publicznie przyznać się do kłamstwa w raporcie?
Dodatkowo kontaktowałem się z Abonentami internetu NetMaks, żeby sprawdzić czy może Milmex ma jeszcze na rachunki elektryczne za BTSy i inne urządzenia sieciowe. No na razie na szczęście sieć NetMaks jeszcze działa, więc będziemy mieć co dzielić między siebie za niedługo w procesie upadłościowym. :) Ciekawą informacją jest 2 tygodniowa awaria sieci NetMaks, usunięta około 1 tygodnia temu. Dziwnie termin ten zbiega się z ogłoszeniem rozpoczęcia procesu wykupu długu. Być może jakaś kasa była, ale jednak trzeba było zapłacić rachunki, bo elektrownie zaczęły wyłączać zasilanie? Okres 2 tygodniowej niedostępności mówi sam za siebie - to nie było nic prostego.
Edytowany: 2 grudnia 2013 19:04
|
|
0 Dołączył: 2013-11-22 Wpisów: 7
Wysłane:
2 grudnia 2013 19:19:19
co do tej awarii - to takowe zdarzają się nie dlatego że ktoś prąd wyłącza (choć czasem tak) ponieważ rachunki za zasilanie takiej stacji nie są jakoś bardzo wysokie (kilkaset pln/mc max). Problem jest jak nie płacą za transmisję/światłowody z głównego węzła do stacji bazowych.
Dostawca takiego łącza po prostu je wyłącza i czeka na spłacenie zaległości.
Nie ma szans żeby była normalna awaria naprawiana przez 2 tygodnie.
|
|
Wysłane:
2 grudnia 2013 19:22:45
CH ich wie odnośnie usuwania awarii przez 2 tygodnie... Pewnie masz rację, ich BTSy są tak oddalone od siebie, że dzierżawią po prostu łącze światłowodowe (czyt. nie opłaca się kłaść swoich). Ale czytając różne fora można natknąć się na ogólną tendencję, że ta firma bardzo długo usuwa awarie (które zdarzają się akurat wszędzie i tutaj nie ma winnych, choć pewne rzeczy można przewidzieć). Przykładowo standardową sytuacją ponoć jest, że jak net padnie w piątek to do poniedziałku nie będzie go na bank...
PS: Wiecie może od kogo oni dzierżawią lambdy w światłodowach? Można by się z nimi skontaktować. TK Telecom może?
Edytowany: 2 grudnia 2013 19:24
|
|
Wysłane:
2 grudnia 2013 20:12:04
GTS Energis, TK Telekom i chyba jeszcze jakaś jedna firma, możliwe, że Netia. Ale nie kontaktowałem się tam z nikim, nawet gdyby nie realizowali terminowo płatności, to może mają jakiś przestój. Poza tym inna firma raczej tak prosto z mostu się nie przyzna, że jej kontrahent XY rachunków nie opłaca. Abonenta znam jednego w Krakowie, z nim mogę porozmawiać. Ale bardziej mnie intryguje, dlaczego nie można się doprosić o żadne wiążące info z KDPW, a przekazywane treści są ze sobą sprzeczne... @Peterpz - naprawdę ktoś odpowiadał na Twoje maile???  Gratuluję, co im takiego napisałeś, że zarząd raczył się zainteresować paplaniną pseudobiznesowych inwestorów prywatnych??? O MNI nic nie wiem, właśnie liczyłem na to, że ktoś będzie miał jakieś info, a nie tylko podejrzenia. Termin 18 grudnia sam sobie wymyśliłem i dotyczy on umowy z Cameron Priv.Inv.Ltd, być może do tej daty trzeba będzie poczekać, bo w przypadku transakcji zakupu akcji Węglopexu od PSW Capital też musiał minąć 1 miesiąc od daty podpisania listu intencyjnego do sfinalizowania dealu. No, ale to też wyłącznie moja spekulacja ;-) A może mają alternatywnego inwestora, np. Runicom, Spqr, Novian...kto wie?
|
|
Wysłane:
2 grudnia 2013 20:38:44
No ok ale gdzie ktoś informował o podpisaniu listu intencyjnego między Milmex, a Cameronem? W tym temacie był raport z 15.11 (na moje życzenie do zarządu - wysłałem maila ze wskazaniem, że obiecali już ponad tydzień wcześniej przekazać info w tym temacie i wuala: następnego dnia raport jest), ale tam nikt nic nie pisał o liście intencyjnym. O ile dobrze rozumiem to rozmowy można prowadzić też bez listu intencyjnego... List intencyjny był z MNI i do 30.11.2013 właśnie się skończył. MNI ma o tyle nóż na gardle i jest to dobra informacja dla milmexu, że muszą zapłacić karę (może milmex był na tyle cwany, że przewidzieli tą karę? jeśli tak to punkt dla nich), ale milmex musiałby mieć za co wykupić te aktywa.
Odnośnie odpowiedzi Zarządu to tak, kilka razy odpowiedzieli (jeśli dobrze liczę to 2 razy w przeciągu całego listopada). Jest to oczywiście na plus dla nich, ale nie przekazali żadnych konkretów. Na razie brak odpowiedzi na maila czwartkowego, ale może się przypomnę... Osobiście wolę zadzwonić i porozmawiać jak kulturalny człowiek niż wypisywać elaboraty, ale niestety w tej firmie można rozmawiać tylko z zarządem, a zarząd raczej nie rozmawia telefonicznie z każdym klientem/obligatoriuszem/etc.
Edytowany: 2 grudnia 2013 20:41
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2013 00:34:12
 raport 32/2013 "negocjacji inwestorskich z funduszem Cameron Private Investment Ltd z Izraela, na bazie zamierzeń i zobowiązań określonych w Liście Intencyjnym" - ale mój błąd, w takim razie miesiąc upłynie prawdopodobnie 15 grudnia, a może nawet wcześniej. jeśli chodzi o tę karę UOKiKu nałożoną na MNI Telecom, to świeża informacja i jeszcze pewnie z 10 razy będą się od niej odwoływać, więc nie sądzę, żeby im tak na gwałt zależało na funduszach... @Peter...to Ty rozmawiałeś z zarządem? choćby mailowo, to jednak jestem trochę w szoku, może trzeba było użyć służbowego maila ;P chciałem się wybrać tam w podróż na południe, niestety w tym tygodniu nie dam rady :(
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2013 08:16:56
No dobra (przeoczyłem), ale spodziewam się, że list intencyjny był podpisany znacznie wcześniej. Raport z dnia 15.10.2013: "• Trwają prace związane z zamierzonym znacznym dokapitalizowaniem Spółki przez Inwestora Strategicznego, które zakończone zostaną w ramach najbliższych 45 dni. W przeciągu 20 dni Spółka przedstawi szczegółowy komunikat w tej sprawie;"
15.10 + 45 dni = 30.11
Czyli ten sam termin jak koniec listu intencyjnego w sprawie MNI.
|
|
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2013 15:54:03
Zauważ jednak, że Cameron Private...itd. nie jest inwestorem strategicznym, tylko co najwyżej finansowym. Co prawda z treści raportu dotyczącego listu intencyjnego (32/2013) nazywa się on strategicznym, ale już z małej litery... :P A poważnie, to wydaje mi się, że jednak w raporcie przytoczonym przez Ciebie (28/2013) była mowa o zupełnie innym podmiocie. Bardzo zastanawiająca była też nagła "zmiana w obszarze strategii telekomunikacyjnej" MNI, która zbiegła się w czasie z negocjacjami z MLX (chcieli im sprzedać jakiś segment rynku, a może abonentów?), no i później to walne zgromadzenie MNI, gdzie była mowa o zmianach statutu. Sądziłem, że coś się konstruktywnego może z tego urodzić, ale jak widać mój osąd był mylny. Chyba, że do tego wszystkiego potrzeba im więcej czasu? Tylko, że nie wszyscy mają go aż tyle. Cameron jako inwestor zapowiada, że chce brać udział w przetargu na 800 MHz...żart Ale poczułem się zazdrosny, że dostajesz jakieś maile... Aż sprawdziłem w śmieciach, ale nie ma nic :( PS. Faktycznie, ja z kolei zapomniałem już, że tam w październiku wspominali o jakichś 45 dniach...!
Edytowany: 3 grudnia 2013 15:54
|
|
5 Dołączył: 2012-03-02 Wpisów: 1 225
Wysłane:
3 grudnia 2013 17:01:39
KDPW odpowiada... może z lekkim opóźnieniem, ale zawsze.... Cytat:Szanowny Panie,
w odpowiedzi na Pana maila z dnia 21 listopada br., dotyczącego procedury wykupu obligacji serii KOM12D spółki MILMEX Systemy Komputerowe Sp. z o.o., w przypadku, gdy wykup ten ma być przeprowadzany za pośrednictwem Krajowego Depozytu, uprzejmie informuję, iż przywołane przez emitenta, w raporcie bieżącym nr 33/2012 z dnia 20 listopada 2013 r., postanowienia § 118 Szczegółowych Zasad Działania KDPW nie mają zastosowania w przypadku wykupu obligacji oznaczonych kodem PLMLMSK00030.
Postanowienia § 118 Szczegółowych Zasad Działania KDPW odnoszą się bowiem do wykupu obligacji na żądania obligatariuszy, który ma nastąpić za pośrednictwem Krajowego Depozytu, przed dniem zapadalności obligacji (tzw. przedterminowy wykup na żądanie obligatariusza). Do wykupu innego niż przedterminowy stosuje się zasady określone w § 117 Szczegółowych Zasad Działania KDPW.
W każdym jednak przypadku, w którym ustalenie osób uprawnionych następuje na podstawie stanu wynikającego z zapisów na rachunkach papierów wartościowych oraz rachunkach zbiorczych w dniu ustalenia prawa do wykupu (dzień D), nie istnieje potrzeba legitymowania się przez osoby uprawnione jakimikolwiek dokumentami potwierdzającymi ich uprawnienia do otrzymania tego świadczenia. Innymi słowy, emitent nie musi podejmować żadnych działań w celu ustalenia stanu posiadania poszczególnych obligatariuszy. Uprawnionymi do otrzymania środków z tytułu wykupu obligacji są bowiem obligatariusze, którzy w dniu 22 sierpnia 2013r. (dzień ustalenia prawa do wykupu) mieli zapisane na swoich rachunkach papierów wartościowych obligacje serii KOM12D.
W dniu 28 listopada br. wystąpiliśmy do Spółki z prośbą o sprostowanie informacji zamieszczonej w raporcie bieżącym nr 33/2012 z dnia 20 listopada br.
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2013 17:31:46
Czyli dopowiadając trochę. Milmex musi wykonać tylko jeden przelew na rachunek KDPW. Wykup mógł odbyć się już dnia 20.11.2013. To co się teraz dzieje jest nie lada zagadką...
Edytowany: 3 grudnia 2013 17:32
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2013 19:55:16
no to teraz powiem, jestem lekko wkurzony...czyli nie będzie wykupu częściowego, a środki powinniśmy mieć od paru dni na rachunkach...
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2013 20:17:32
Co oznacza... No? :) Wnioski są proste :)
|
|
0 Dołączył: 2008-08-09 Wpisów: 93
Wysłane:
4 grudnia 2013 14:21:35
Sądząc po wycenach obligów to jesteśmy w przede dniu ważnej informacji ze strony spółki
|
|
0 Dołączył: 2013-11-20 Wpisów: 5
Wysłane:
4 grudnia 2013 14:23:50
Co masz na myśli avocadon?
|
|
Wysłane:
4 grudnia 2013 19:10:19
Coś się kroi, faktycznie...za bardzo się rozwarły nożyce pomiędzy ceną MLX0414 a MLX0714, jakby ktoś przewidywał, że w dłuższym terminie coś się jednak ze spółki wyciśnie. Ciekawe, bo to jest wbrew moim poglądom i przewidywaniom  A macie jakieś nowe wieści? U mnie na celowniku ciągle jednak MNI ;-) W zasadzie nie mamy nawet wiążących informacji w temacie tego czy środki na wykup KOM12D trafiły na rachunek w KDPW.
|
|
Wysłane:
4 grudnia 2013 19:23:55
Wow, spokojnie. Gdyby środki trafiły na rachunek KDPW to: 1. Spółka głosiłaby to szeroko. 2. Miałbyś swoją część już na rachunku.
Kontaktowałem się w tej sprawie z KDPW i oni czekają na przelew i tego samego dnia przesyłają środki dalej do Biur Maklerskich. Wierzyciele mają kasę najpóźniej następnego dnia u siebie.
Odnośnie różnic w kursach, trochę późno się budzicie, ponieważ jest tak już od ponad 2 tygodni. W sumie się nie dziwię. MLX0414 jest bardziej ryzykowny, bo jak i tych obligów nie wykupią to Obligatoriusz jest w d****. A MLX0714 jest relatywnie bezpieczny. Najwyżej sprzedadzą ze stratą...
Edytowany: 4 grudnia 2013 19:30
|
|
Wysłane:
4 grudnia 2013 22:07:04
Nie kursach, tylko cenach ;-) Jeśliby spółka była poważnie zagrożona ryzykiem upadłości, tym bardziej powinny spadać notowania na MLX0714, a to wygląda tak, jakby ktoś skupował ich zadłużenie z rynku  Tym bardziej, jak się popatrzy na arkusz zleceń. Ja osobiście byłbym skłonny kupić raczej obligacje o bliższym terminie zapadalności, gdybym się spodziewał, że firma może nie wykupić długów wcale. Za rok to już może zostać złom żelazny i pusty śmiech pokoleń. Pytałem w KNFie, ale nie ma żadnych informacji o tym, by były podjęte jakieś działania czy dochodzenia w sprawie naszej spółki, ten wątek też jak do tej pory jest nierozwiązany. Na razie czekam na dalsze informacje. Aby dokonać przelewu na konta obligatariuszy w biurach maklerskich, KDPW musi otrzymać całość kwoty potrzebnej do wykupu obligacji KOM12D wraz z odsetkami. A jeśli firma nie wpłaciła całości, tylko np. 2/3 , to KDPW zwyczajnie nie wie, co ma zrobić i pewnie też nie chce się do tej niewiedzy przyznać :P
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.