Wiecho napisał(a):0846132579 napisał(a):Odpowiedź od znających sprawę:
Tylko która sprawa? Główna? Nie toczy się jeszcze przed sądem, jest na etapie śledztwa, gdzie pewnie jeszcze pozostanie...
a można prosić o dane tej sprawy? (która prokuratura, sygnatura) Można prosić o dane (wiem, mineły 4 lata, ale nie były stracone, nie obawiaj się), lecz musisz się przedstawić, gdyż nie wiem z kim rozmawiam. A co jeśli z pracownikiem tejże spółki? (są jeszcze tacy) Poproszę najlepiej o wiadomość na prywatnego maila. Voila! PS. I do zobaczenia w sądzie.
|
|
Inwestor999 napisał(a):Witam, Orientuje się ktoś, czy toczą się obecnie jakieś postępowania ws. tej spółki? Nie mam na myśli oszustw w kontekście "darmowego internetu" ale chodzi mi o kwestie związane z obligacjami. Czy można dołączyć do pozwu zbiorowego, np. przeciwko dystrybutorowi obligacji albo przeciwko innym podmiotom? Witaj nieznajomy/nieznajoma, tak owszem, toczy się wiele postępowań sądowych w bardzo różnych sprawach. Główne śledztwo na przykład, jako pierwsza na wokandę trafi sprawa obligacji emitowanych z zamiarem ich niewykupienia. Polecam się na przyszłość. Byłbym zobowiązany, gdybyś podał swoje imię, wolę nie pisać do pana Michała :D Voila!
|
|
Posiadam wszystkie prospekty oraz memoranda emisyjne. Pisz na kc08@onet.pl. Voila! Krzysztof
|
|
Z wielu powodów ostrzegam przed NWAI.
|
|
Dzięki. Konkretnie można się kontaktować ze mną.
Pozdrawiam,
Krzysztof
|
|
Odpowiedź od znających sprawę:
Tylko która sprawa? Główna? Nie toczy się jeszcze przed sądem, jest na etapie śledztwa, gdzie pewnie jeszcze pozostanie... Sprawy toczą się głównie w Sosnowcu. Ostatnia dotyczy sądu w Warszawie, ta o której pisano odnośnie obligatariuszy.
|
|
Temat:
I3D
Wystarczy pomyśleć - jeśli gdzieś pojawia się Józef Jędruch jako inwestor, to znaczy, że upadek jest bliski...
|
|
Generalnie z pieniędzmi z obligacji zabezpieczonych też można się pożegnać - jak pokazuje przykład Milmex. Wydaje mi się, że jest to kwestia kiepskiego nadzoru nad Catalyst, ale też domami maklerskimi - niektóre z nich mają średnio co 3 emisję zakończoną upadłością / niewykupieniem papierów / rolowaniem długu...
Do więzienia pewnie nikt nie pójdzie - popatrzcie co dzisiaj robi prezes Savim Banku ;)
|
|
Pan chyba dobrze wie, w jaki sposób spłacili ;-) 11 maja 2015.
|
|
Zajrzyjcie do moich wpisów z wątku Milmex - SK Bank upada m.in. dzięki finansowaniu takich przedsiębiorstw, którym udzielał kredytów w momencie, gdy były one już niewypłacalne! A kto głównie kupował obligacje Milmexu? Copernicus między innymi , Allianz też jest na liście obligatariuszy. Przede wszystkim jednak finansowały ich banki spółdzielcze.
|
|
No panowie, to coś się zaczyna dziać, bo SK Bank padł. Ile pożyczyli Milmexowi, zwłaszcza w latach 2013-2014? :O
|
|
|
|
To, że Milmex o czymś poinformował ma nikłe znaczenie - ich słowa mają taką wartość, jak i majątek spółki, wyceniony na 0zł. Istotne jest to, że sąd potwierdził dokonanie tej spłaty, a wydaje mi się, że raczej nikt nie miał szans wnieść zażalenia na to postanowienie "Dzięki" działalności takich firm problemy mają nawet banki, jak widać na przykładzie SK Bank. Jakie mamy w Polsce prawo, które pozwala na to, że instytucjom wypłacającym fundusze UE oraz instytucjom finansowym bardziej opłaca się zamiatać nieprawidłowości pod dywan niż zrobić porządek z jednym przedsiębiorstwem...?!
|
|
Przecież obligacje zostały spłacone w lipcu 2014, co potwierdził sąd, więc nikt się już nie odzywa :( Ale to na pewno nie koniec. Dawno już Wam to mówiłem, ale wtedy jeszcze nie miałem pojęcia, co tu się odkopie
|
|
Jeszcze wiele o tej sprawie usłyszycie :-)
|
|
To ciekawą lekturę nam zagwarantował Milmex.  Pocieszam się tylko, że te 37 milionów, które od nas wyciągnęli, to nic w porównaniu z 300 mln innego zadłużenia. Ale to marne pocieszenie. Teraz pozostaje udowadniać wątki z poprzednich wpisów i działanie w złej wierze.
|
|
No i po kolejnym walnym zgromadzeniu z Cameronem i DSK w rolach głównych. W planach już kolejne, bo nazwa Cameron wciąż na rynku, bo zablokowana na NWZA ;-)
|
|
Nie mam takiej informacji. Na 100% wiem tylko o sformułowaniu zarzutów, ale przez inny organ ścigania, wobec 1 osoby oraz o skazaniu prawomocnym wyrokiem za wykroczenie w grudniu 2014 roku. To są informacje, które widziałem w dokumentach od w/w organów.
|
|
|
|
Witaj, nie ma procesu upadłości, ponieważ sąd nie może ustalić czy istnieje roszczenie. A przede wszystkim nie może przesłuchać panów, którzy są ciężko chorzy. Śledztwo prokuratorskie zostało zawieszone, gdyż "nie można wykonać czynności procesowych z podejrzanym, ponieważ nie można ustalić miejsca jego pobytu".  słowa kluczowe: kolano psychiatra patomorfolog odpowiedzialność_karna_zarządu :) Może nie jestem znawcą, ale ciekawą alternatywą byłoby wykreślenie spółki z KRS - niestety do tego trzeba powołać kuratora. Kto prowadzi sprawy spółki, skoro cały zarząd od 1,5 roku przebywa na L4?
|
|
Jędruch ostatnio bywał w Częstochowie i zdaje się, że znalazł sobie nowy biznes: www.przegladsportowy.pl/zuzel/...Interesów w M4B chyba nie kontynuuje, nie widać tego po raportach okresowych, zero wzmianek, widocznie upewnił się, że ta spółka to czarna dziura. Z kolei w raporcie Węglopexu ciekawe wizje przyszłości, szkoda tylko, że nijak się mają do odrapanej tabliczki spółki i plastikowego szyldu na ziejącym pustką budynku, gdzie kiedyś zasiadały panie z ich biura ;) Wolnicki chyba gdzieś się stracił na dobre, ale inni koledzy z KFI Colloseum trzymają się mocno, bo adwokat Sz. cały czas obsługuje Milmex. Hahaha. A ktoś wie, co tam było ciekawego na rozprawie 26 lutego w Katowicach??? Do przedmówcy: odpisałem, nie szukaj w spółce, ale raczej w kieszeniach i na kontach prezesów i ich rodzin ;)
|
|
Brawo, tego nawet ja nie znalazłem :P Dochodzenia (nie śledztwa) trwają. Są już podejrzani, niestety zarzutów postawić nie można, bo kolanka bolą i chyba główka też
|
|
Ooo, a ja widzę, że pan doktor Mikołajczyk, słynny rzecznik Milmexu, jest na liście ostrzeżeń publicznych KNF z art. 178 ustawy o obrocie instrumentami finansowymi - Zakład Ekspertyz Gospodarczych sp. z o.o. w Katowicach
|
|
Eee, to już dawno znam ;) Jędruch chyba wycofał się z Progres Investment, bo Cameron i DSK zerwali walne zgromadzenie :D
|
|
Witam, tak mam informacje z Sądu Gospodarczego, jeśli jesteś zaangażowany w jakiś sposób w sprawę o danej sygnaturze akt, też możesz je uzyskać. Bezpośrednio zainteresowanym podają telefonicznie, jeżeli lepiej uzasadnisz swoje zainteresowanie (tj. nie jesteś powodem, przedstawicielem pozwanego ani pracownikiem spółki MLX), to może powiedzą Ci też, gdy zjawisz się osobiście. Pytać można też w prokuraturach, które łącznie prowadzą już chyba 8 śledztw.
A ktoś wie, co słychać u Jędrucha i Administratora Zastawu? Jakoś nie ma komunikatów z NWZA 15 stycznia.
Niestety nie mam pojęcia co z pozwem zbiorowym, pewnie idea upadła :(
Kontaktowałem się natomiast z firmami zarządzającymi wierzytelnościami...oczywiście z wyłączeniem Weksel Holding :)
|
|
Kochani, czy naprawdę nikt z Was nie skojarzył dotąd osoby Janusza Szymańskiego z mecenasem Szymańskim zamieszanym w wyprowadzenie gigantycznych pieniędzy z PZU i DM Sur5net???
|
|
Dzisiaj walne zgromadzenie w spółeczce Jędrucha i Administratora Zastawu, no i podobno także spotkanie obligatariuszy w tym samym miejscu? Tak że liczę, że się spotkamy przy tej okazji?
Dużo nowego dzieje się w sprawie Milmexu, szkoda że nikt już o tym nie mówi i nie pisze, a media się nie interesują, bo że ten wątek zamarł, to dla mnie zrozumiałe z uwagi na szybkie pozbycie się przez spółkę naszego "problemu" (czyt. obligatariuszy).
Forbesa widzieliście???
|
|
czy z odzyskiwaniem kaucji też są problemy???!!!! czy komuś z obligatariuszy albo pracowników udało się cokolwiek odzyskać???
|
|
Do przedmówcy - polecam posłuchanie wypowiedzi Zbigniewa Stonogi, występuje tam zarówno Jędruch-inwestor, jak i mecenas Szymański. Nazwisko dosyć popularne, niestety z początku również nie skojarzyłem. Swoją drogą, ciekawa koincydencja...wpłacamy środki w ramach porozumienia akurat do 15 stycznia... www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...to jest przypadek, iż zostało przełożone u DSK akurat na ten sam dzień?
|
|
Szanowni Państwo,
a czy wy wiecie w ogóle, kim jest Administrator zastawu, pan Janusz Szymański?
Głupio mi teraz, że nie sprawdziłem tych informacji przed inwestycją.
Przecież to jedna klika wyspecjalizowana w wyprowadzaniu pieniędzy!
|
|
Ale pieniądze wzięli...? Sąd gospodarczy też jest nierychliwy, a zarząd spółki spóźnił się ze swoim wnioskiem o upadłość o jakiś rok A swoją drogą, ciekawe, że NWAI jakoś nie zależy na wyjaśnieniu sprawy...? Cóż, nie pierwszego emitenta "zawalili"...
|
|
Polecam Wam artykuł o inwestorze... biznes.onet.pl/wiadomosci/fina...Cytat:Jędruch był dwa razy zatrzymywany, po czym wychodził na wolność. W roku 2002 sąd wydał kolejny nakaz aresztowania, ale właściciel „Colloseum” wraz z byłym wiceprezesem Piotrem W. zdążyli uciec za granicę. Wylądowali w RPA, z którą Polska nie ma umowy o ekstradycji.
Jędrucha zatrzymano w Izraelu, w lipcu 2003 roku. Jak relacjonowała „Gazeta Wyborcza”, próbował uzyskać obywatelstwo tego kraju, powołując się na swoje żydowskie korzenie i biorąc ślub z obywatelką Izraela. Była to jednak bigamia, ponieważ Józef Jędruch miał już żonę. Po tych perypetiach, nadających się na scenariusz filmu sensacyjnego, został deportowany do Polski, gdzie spędził w areszcie 4 lata i 7 miesięcy. Wyszedł na wolność w roku 2007, gdy tajemnicza 80-letnia Amerykanka wpłaciła za niego kaucję w wysokości 3 mln zł.
Proces trwał 5 lat – jak na polskie standardy, krótko. Jędruch został skazany na 6 lat więzienia i 400 tys. zł grzywny (w apelacji stawka wzrosła do 720 tys.), zabroniono mu też pełnienia funkcji we władzach spółek prawa handlowego przez 10 lat i zobowiązano do naprawienia szkody w wysokości 54 mln zł. A ponieważ na poczet kary wliczono mu czas spędzony w areszcie, twórca „Colloseum” jest dziś wolny. Kod:mod: dodawaj cytaty do linków
|
|
|
|
No i LTE przepadło, a Jędruch pewnie pojawi się w Progresie - teraz już nie będzie przeszkód, by z dniem 22 grudnia zmienić nazwę spółki na Cameron Investment Biegnę kupić akcje, może przynajmniej na WZA uda mi się spotkać Administratora Zastawu i Inwestora jednocześnie ;)
|
|
|
|
@Dawid - ja o spotkaniu z DSK dowiaduje się dopiero w tej chwili. Niby blisko i chciałbym zapytać o Progres Investment oraz Camerona i interesy mecenasa Szymanskiego w Londynie. Ale muszę być w pracy! Mogliscie napisać Panowie maila chociaż dzień wczesniej, kto zwołał to spotkanie? Przyjrzalem się wnioskom zlozonym dla wyjaśnienia dokumentacji aukcyjnej pod LTE, jeden wygląda na milmexowy! 😣
|
|
...bo na przełomie 2008/2009 Jędruch wyszedł z więzienia i może uznał, że już nie trzeba składać ;) www.bwsu.edu.pl/o-uczelni/kadr...- a tu chyba zapomniał zaktualizować, że jest DOKTOREM Za to wszyscy inni najwyraźniej zapomnieli o jego dotychczasowej działalności. "Dobra opinia"? To człowiek, który elastycznie jak kot dopasowuje się do swojego rozmówcy i potrafi być zarówno eleganckim biznesmenem, dyplomatą jak i gburem. Zwyczajne wyrachowanie i celowe wprowadzanie w błąd.
|
|
Chciałbym również zauważyć, że KFI Colloseum jest firmą aktywną. A Pan Józef Bronisław Jędruch działa prężnie także w Weksel Holding sp. z o.o. (gdzie zapewne czyni użytek z wierzytelności firm takich, jak opisane wyżej), Hawi sp. z o.o. (prowadzącej uczelnię ;)) czy Dolnośląskich Kopalniach Kruszyw Drogowych. Nie bez kozery Milmex swego czasu także wydobywał kruszywo i handlował akurat ze spółką z Lublina o wdzięcznej nazwie Investing. Co do Węglopexu, to dziwne, że pan redaktor nie zgłębił tego tematu. Spółka ta mieści się w jędruchowej teczce i jest wyłącznie do jego celów służącym wehikułem. Do niedawna miejsce miał tam też niejaki Piotr Paweł Wolnicki i parę innych gwiazd :P No panowie, to co, może jakieś spotkanie obligatariuszy i innych wierzycieli? ;)
|
|
Hurra, udało się!!! Zajrzyjcie do dzisiejszego Pulsu Biznesu (z poniedziałku) !!! :D Tym razem jest i Jędruch :)
|
|
W piątkowym "Pulsie Biznesu" jest obszerny artykuł "Odzyskaj pieniądze od prezesa" :) BTW, myślę, że moment w którym spółka zaprzestała wypłacania wynagrodzeń pracownikom, co zostało potwierdzone stosownymi dokumentami, jest już zdecdydowanie wystarczającą podstawą stwierdzenia niewypłacalności? Zaznaczę, że nastąpił on w chwili, kiedy spółka nie regulowała już przeważającej części innych zobowiązań, w tym nie dokonała wykupu obligacji KOM12D. Byłem w sądzie wieczystoksięgowym, niestety nieruchomości panów prezesów nie mają ksiąg wieczystych
|
|
Nie ma znaczenia, kim jest myszowaty Czyli - jeśli dobrze zrozumiałem - każda osoba musi posiadać odrębnie postanowienie komornika o tym, że egzekucja z majątku spółki była bezskuteczna? Nawet w przypadku, gdy zostanie orzeczona upadłość likwidacyjna spółki bądź wnioski o upadłość zostaną oddalone z powodu braku majątku dłużnika, który wystarczałby na przeprowadzenie postępowania upadłościowego? :/ Co za prawo...
|
|
Ok,rozumiem, co jednak w takim szczegolnym przypadku, kiedy sad orzeknie zaistnienie w danym momencie przesłanek trwałej niewypłacalności spółki? Oczywiście spółka zawsze cos może nabyć. W szczególności weksle, tego po firmie Milmex i jej inwestorach najprędzej bym się spodziewal. Czy każdy wierzyciel musi posiadać informacje o tym, ze egzekucja z majątku spółki była bezskuteczna? Od którego komornika???
|
|
Przygotowujemy właśnie pozew z tego artykułu, albowiem pozew z art. 586 ksh oraz art. 373 PUiN został już złożony. Potrzebna będzie Panu informacja od któregoś z komorników o bezskuteczności egzekucji wobec spółki - raport TNS tu niestety nie wystarcza, bo nie ma tej wagi co np. opinia biegłego, mimo że dobitnie stwierdza brak majątku w spółce. W ramach pozwu z art. 299 ksh to na zarządzie spoczywa ciężar udowodnienia złożenia w terminie wniosku o upadłość - ewentualnie innych sytuacji opisanych w p. 2 tego artykułu. Proszę o kontakt mailowy. Stanowczo odcinam się od zarzutu zawłaszczania czegokolwiek ;) Nie miałem pojęcia o Państwa istnieniu, okazuje się, że wierzycieli MLX jest coraz więcej...
|
|
"Elitarne grono" to po prostu wierzyciele Milmex. Faktycznie, niepotrzebnie pisałem wszystko na forum, ale chciałem, żeby ten wątek był jeszcze żywy, bo jeśli umrze śmiercią naturalną, to zapadnie cisza nad wszystkim tym, co nam i nie tylko nam uczyniła ta spółka, nikt nie poniesie odpowiedzialności. Dostałem odpowiedź z KNF, nie zajmą się sprawą, bo nie ma podstawy prawnej.
|
|
Witam Panią, odpisałem na PW.
|
|
A jak to możliwe, że miała się odbyć licytacja nieruchomości, obciążonej zastawem, hipoteką i bog wie czym jeszcze, i na godzinę przed terminem została wstrzymana? Pan B. (komornik) z Sosnowca nie jest czasem ich kolegą? A jaka insytucja zaangazowana w rozliczanie funduszy UE zezwalała na leasing zwrotny na środkach trwałych sfinansowanych z dotacji?
|
|
wysłałem wiadomość na pw
|
|
To jest co najmniej kilkunastu komorników, tylko nie zgłaszaj się do nikogo z Sosnowca. Zresztą komornik nic nie da :/ Mam stosowny wykaz akt komorniczych.
|
|
Będę rozwijał temat możliwej współpracy Emitenta z Administratorem Zastawu!!! Wiecie przecież Państwo, że rezerwacje częstotliwości w przeważającej części wygasają w 2015 roku. Chciałbym zwrócić uwagę na następujące elementy: - czy ktoś z Państwa dostał też od Emitenta dokumenty dotyczące emisji obligacji, których nie posiadał (w tym załączniki dotyczące przejęcia przedmiotu zastawu przez DSK)? - czy ktoś posiadający wiedzę prawną może sprecyzować czy zastaw rejestrowy, o jakim tu rozmawiamy, mógł być jednocześnie zastawem finansowym??? (ust. o zabezpieczeniach finansowych, zastaw na papierach wartościowych) - czy jest zgodne z kodeksem cywilnym, by dłużnik jednostronną czynnością prawną dokonał przeniesienia zobowiązania na stronę trzecią, bez zgody wierzyciela??? z tego co czytałem, to możliwe jest przy zastawie finansowym, ale rejestrowym już nie... mylę się??? - w jaki sposób dłużnik / Emitent mógł zrzec się zobowiązania (vel "dokonać jego spłaty") przed terminem jego wymagalności, co dotyczy obligacji serii KOM13...??? W szczególności tych, do których spłaty pozostawał jeszcze rok. Czy zatem EMITENT PLANOWAŁ Z GÓRY NIEWYKUPIENIE OBLIGACJI???
|
|
Jeszcze jedna ciekawostka - notariusz Piotr Sicinski, ktory wystepuje zarowno w dokumentach MLX, jak i Administratora Zastawu (pisma od DSK i oświadczenia o przejęciu zastawów etc.), to stała obsługa spółki Progres Investment :) 30 września w jego kancelarii odbywało się walne zgromadzenie ;) Do ExPracownik: W jaki sposób powziąłeś informację o odebraniu MLX statusu ZPChr? Ja niestety widzę, że ciągle go mają Czy pozew zbiorowy miałby dotyczyć spółki, czy Kancelarii DSK? Ja chętnie ściągnę prawnika z KNF, który ma nieco więcej pojęcia o rynku kapitałowym niż ja, a o prawie w szczególności ;) Tylko obawiam się, że większość osób zrezygnuje z prób odzyskiwania pieniędzy, bo albo uznają, że to nieopłacalne, albo nierealne, albo po prostu będą się bali...
|
|
A z jakiego tytułu ten wyrok, sprawy pracownicze?
Panowie, czy nikt nie zauważył, że ogłoszona została aukcja pod LTE???
A druga sprawa to Progres, który aktualnie ma pod ręką częstotliwości ;)
|
|
Czy ktoś ma dostęp do całości tego tekstu? www.pb.pl/3898661,46756,kontro...Panowie Szymańscy nie są powiązani ;) Ale ta fundacja to faktycznie jakaś grupa wzajemnej adoracji. @olo - już to kiedyś widziałem, szukając ciekawostek o Mosevitzkym. Znalazłem też jego teksty dla Haaretz, gdzie bardzo "pozytywnie" wypowiadał się o Polsce. No ale skupmy się na meritum: co z Milmexem i pozwem przeciwko administratorowi zastawu???
|
|
zauważyłem, że ucichła, no ale nikt nie odpowiada na moje maile, posty, z kimkolwiek rozmawiam - ignoruje temat albo stara się bagatelizować sprawę sprawdzałem mecenasa Szymańskiego - z Jędruchem mogli znać się dużo wcześniej z Lublina a dlaczego nikt nie chce mówić ani pisać? pan mecenas ma chyba burzliwą przeszłość i chyba administrator zastawu również powinien ponieść konsekwencje tej historii... może dlatego: pitawal-naftowy.bloog.pl/id,35...tak wiem, to oczywiście tylko "nagonka i pomówienie" :P
|
|
|
|
Aaa, to się zgadzam z przedmówcą, dodałbym jeszcze spółka nie posiada jakiegokolwiek majątku do zaspokojenia roszczeń wierzycieli, a 400 milionów jest tylko na papierze. Chyba, że ktoś wie coś o jakichś dokumentach? Czyli zarząd wniosku o upadłość nie złożył, kiedy był do tego zobowiązany, a to implikuje art. 586 ksh, chociaż patrząc na OGŁOSZENIE O AUKCJI pod częstotliwości LTE zaczynam się zastanawiać czy my czasem ni funkcjonujemy jeszcze w świecie rządzonym przez służby specjalne ??? A co Panowie o tym sądzą??? Bo już nawet o Progresie nikt się nie chciał wypowiadać...
|
|
Z Urzędu Marszałkowskiego można co najwyżej dostać pozdrowienia od kolegi prezesa (marszałka), chyba masz na myśli Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych. Niestety obligatariusze muszą dochodzić swoich praw na drodze sądowej w postępowaniu cywilnym... Co masz na myśli, mówiąc 'został JUŻ złożony wniosek o upadłość'??? Bo chyba nie to, że zarząd tej spółki złożył go w ustawowym terminie od dnia zaistnienia przesłanek niewypłacalności???!!! Te są spełnione co najmniej od roku. A wiecie, co to oznacza??? art. 586 ksh
|
|
Okazało się, że nie wszyscy widzą treść linków, jakie zamieściłem :/ W związku z tym zapraszam na maila. Okazało się, że zmiana nazwy spółki jednak nie doszła do skutku ze względu na brak większości głosów na walnym zgromadzeniu. Z Panem Bartłomiejem H. najwyraźniej też mają problem, ponieważ próbowano go odwołać. Wczoraj znalazłem te dokumenty na stronie Progresu, dzisiaj ich nie widzę (!), ale proszę, może to Was przekona: www.bankier.pl/static/att/ebi/...Tak więc wygląda na to, że "inwestor" (który tu zobowiązał się z kolei do podwyższenia kapitału zakładowego o 10 mln zł) i administrator zastawu znali się na początku marca już całkiem dobrze. Pewnie już wszyscy pogodzili się ze stratą pieniędzy. A ja nie mam zamiaru rezygnować. Voila, Panowie!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
odebralem ;)
aha, nie odpowiadam na anonimowe wiadomosci - a propozycja Pani M.L. tez jestem zainteresowany
zapraszam na maila
|
|
no i znowu cisza zapadla jak makiem zasial... czy ktos z Was mial jakis kontakt z Siemensem, EFL albo mLeasing?
|
|
|
|
wiemy o tym mniej wiecej po roku, pisalem o Krawcach i spolkach, ktore wczesniej zniszczyla osoba, o ktorej teraz mowa, ale nikt nie podejmuje watku, rozmawialismy juz na ten temat i z informacji, jakie obligatariusze wymieniaja miedzy soba wynika,ze tez sie boja, on nas zniszczy albo posle do piachu tak jak kazda firme, w jaka "inwestuje"... To chyba ten sam bentley, sprawdze na parkingu na anielewicza :P
|
|
uhuhu, ale sobie zarzad tej spoleczki m4b ladne wynagrodzenia wyplaca - 488k w ciagu roku dla dwoch osob???! co sadzicie o tej zmianie kursu po rewelacji o nowym 'inwestorze'? ja mam faktycznie papiery, ale co z tego, skoro sa bezwartosciowe? ;) mozesz pisac do mnie na maila, ale jesli chodzi o kancelarie, to chyba wszyscy zrobili juz wszystko co mogli - piata wladza musi wziac sprawe w swoje rece, voila
|
|
odnosnie wniosku o upadlosc - sad ma dwa miesiace na jego rozpatrzenie, chyba ze istnieja uzasadnione powody, by to zalatwic szybciej niestety sytuacja jest taka, ze co niektorzy obligatariusze po tej niezywkle udanej inwestycji rowniez maja problemy z plynnoscia finansowa :/ a mysle, ze wcale nie w tym klopot, ze trzeba te tysiac zlotych (?) za wniosek zaplacic, prawda lezy gdzie indziej  zauwazcie, ze gdyby kasa swiecila totalnymi pustkami, wierzyciele nie mieli zadnej chocby najmniejszego cienia szansy na odzyskanie srodkow, a zarzad na wyprowadzenie firmy z klopotow, to juz dawno ktos by stwierdzil brak srodkow w spolce na pokrycie kosztow postepowania upadlosciowego, badz likwidacje tego interesu...nie ma dzialalnosci, jest prawny obowiazek zgloszenia wniosku o upadlosc i przepisy wyraznie stanowia o tym, co sie powinno wydarzyc w przypadku przeciwnym i kto wtedy i w jaki sposob odpowiada...!!! drodzy i szanowni, what the hell is going on...???! czy to naprawde magia tego niezwyklego INWESTORA??? ktory zreszta juz sie chyba MLX nie interesuje, bo teraz dziala tu: www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...powodzenia i voila, a czy cos wiecei ciekawego jak jest w koncu z tym administratorem zastawu, bo Ch....cki mial mi odpisac i niestety nie mam zadnych wiesci? :/
|
|
w kazdym razie Cameron Prajwejt Inwestment przeniosl sie w nowe miejsce i calkiem fajnie dzisiaj po 16 pohustal kursem na NewConnect :P bo Weglopex to juz ponad dwa grosze od dawna hustac sie nie chce, pozdrawiam kolegow ;) jak juz pisalem pare razy, zastawem moze sie Generik zainteresuje :P
|
|
"Ciągle nie wiemy z jakiego wniosku ( rodzaj i wartość roszczenia) ustanowiono nadzorcę sadowego." Ja wiem ;) I juz chyba nawet pisalem o tym. Poza tym w komunikacie MLX bylo wyraznie powiedziane, ze na wniosek obligatariusza, kwota dlugu tez byla podana, chociaz nie wprost :P Cameron ma jednak wiecej dokonan moj drogi, polozyl i inna spolke, a WPX tak sie szumnie afiszujacy przejeciem czesci udzialow kosztuje w tej chwili jeden grosik za akcje, juz nie mowiac o tym, ze caly ich psw holding z gieldy wylecial. Charyzmatyczny prokurent Camerona bywal tez juz w firmie DWX, ktora chyba tez juz padla :P czyli ogolnie raczej fajerwerkow sie nie spodziewajmy
|
|
moze splaca czesc zobowiazan, jak w Drewexie, a moze puszcza z dymem, jak Sobet  zamienil stryjek siekierke na kijek - pamietajcie, ze to kij, ktory razi wszystkich bez wyjatku i nie ma marchewki na jego koncu "pseudobiznesowy inwestor prywatny", ktory zgosil swoje roszczenie na droge sadowa i postaral sie o nadzorce sadowego ma obligi o wartosci ok. 20.500 zl...czy naprawde dla takiej kwoty warto isc na wojne?  a pan KI rozplynal sie jak mgla o poranku - chyba tylko piata wladza bylaby w stanie tu cos poradzic... voila wyciszony!
|
|
a wiec jednak...ktos przy (nie)zdrowych zmyslach nadal jest zainteresowany kupnem?
|
|
A kto jest ich doradca biznesowym, Piotr K, Narrowcasting, Enter Finto czy moze nowy inwestor (z Eilat), personalnie jeszcze nie zostal wskazany?  Tak, na stronie jest napisane, ze siec 'zaczyna byc podnoszona', nie bardzo wiem co to moze oznaczac, chyba tyle co wskrzeszanie trupa ;) To w temacie modernizacji, moze lepiej byloby znalezc klienta, ktory empirycznie by to potwierdzil, niestety zazwyczaj ludzie nie chca sie dzielic opiniami o tym, co dziala. Na wziecie udzialu w aukcji na czestotliwosci pod LTE trzeba miec przynajmniej 25 mln zl - skad by miala je wziac spolka, ktorej dlugi siegaja ponad stu milionow i ktora boryka sie z postepowaniami w kilku prokuraturach? Chyba maja teraz na glowie inne sprawy, a zaden rozsadny inwestor nie wylozy takich pieniedzy. Inna sprawa, ze izraelski fundusz z takim wsparciem nie opiera sie na pewno na rachunkach ekonomicznych ani rozsadku, to raczej bedzie rosyjska ruletka, a moze nawet zakonczy sie znowu w poludniowej Afryce. Airspan tez zamierza cos zainwestowac? Oni moga miec wiecej srodkow, ale nie sadze, zeby szczegolnie zalezalo im na polskim rynku, co by tu mialo byc tak atrakcyjnego? Na jednym z forow czytalem, ze dostawca urzadzen byl Alvarion, nie Airspan, to ktos moze potwierdzic?
|
|
Najwyrazniej zadna ugoda z wierzycielami leasingowymi nie zaistniala czy tez nie nabrala mocy prawnej, a pan inwestor zwinal sie i finito, jak to juz robil w przeszlosci. Wie ktos, czemu sluzy ten interes z Weglopexem? I co z nami, panowie obligatariusze, skoro wplywow z dotacji juz nie bedzie???! Kiedy wroca dokumenty? Mozemy sobie wolac na puszczy. Zrodla informacji, przede wszystkim osobowe, sa juz od dluzszego czasu dostepne na wolnym rynku. Zapewne coraz wiecej osob bedzie szlo na wspolprace. A to pozwala jeszcze myslec o jakims sprawiedliwym finale. Macie juz jakas informacje na mailu? Co z obiecana aukcja LTE???
|
|
A miałem nadzieję, że zdążę to wrzucić jako pierwszy ;) No cóż, cisza jest naprawdę podejrzana, ale za kilka dni pewnie okaże się, że w firmie pozostał tylko zarząd, przytulony pan K, w międzyczasie cudownym sposobem przywrócony na parkiet - pewnie wiecie, o kim mówię - dwóch panów z Eilatu, którzy musieli wyrobić sobie izraelskie obywatelstwa, bo w Polsce nie są zbyt lubiani, a i jeszcze może tych paru pracowników. im to najwyraźniej muszą nieźle płacić, z reguły jeśli firma upada, wszyscy chętnie wynoszą z niej własność intelektualną, a rynkowa konkurencja jeszcze chętniej za nią płaci - tym bardziej, jeśli to jest firma z sektora nowoczesnych technologii; może rzeczywiście ten spisek Niemców, Francuzów i Solorza (jakiś nowy rozbiór Polski?) tylko na to czekał? ;) złodziejem zostaje się na całe życie - jeśli pan K i podobni jemu myślą, że wybielą się, zmieniając branżę, logo i etykietkę na drzwiach, ewentualnie swój życiorys na potrzeby gpw, to grubo się mylą, bo prawda zwycięży i panowie - gdybyśmy się zebrali z kolegami z paru innych wątków dot. spółek groszowych, to byśmy te informacje upublicznili voila i tymczasem!
|
|
kochani, jak się wam podoba podsumowanie spotkania, wersji jest chyba tyle , ilu było uczestników, a ile ich było, pewnie nikt nie powie, bo ten który pisał podsumowanie, raczej w nim nie uczestniczył bezpośrednio tu kilka pytań się nasuwa - gdzie są kalkulacje finansowe i warianty konwersji zadłużenia, które miały być przedstawione do końca stycznia plus prospekt emisyjny obligacji hybrydowych, rzekomo coś ma zostać dosłane do końca lutego, niestety nie wiem jaką drogą, skoro nikt nie zebrał adresów osób / instytucji, którym by te dokumenty miały zostać wysłane, a prosić się nie będę - z uwagi na to, że instytucja, gdzie pracuję zajmuje się kontrolą spółki, nie mogłem uczestniczyć w spotkaniu bo nie pozwalają na to zależności służbowe wprawdzie nie w tej chwili, ale okresowo one występują, co mam zrobić w takiej sytuacji? Cameron Priv. Inv. Fund, o którym już zapewne wszyscy myśleli, że ta sprawa i negocjacje są zakończone, gdy ich wspaniały partner Piotr K-rawczyk i jego innowacyjna firma PSW Capital zostali wykluczeni z obrotu giełdowego, sprzedawszy tak korzystnie Węglopex Holding w grudniu 2013r., nagle się znowu pojawiają w relacji z negocjacji, a nie dalej jak tydzień temu kupili następną upadłą madonne - firmę SYNKRET SA z Bytomia za bezcen, płacąc 100000 złociszy (jeszcze nie uiszczone zresztą) za firmę, która jeszcze z rok temu była warta jakieś ładne parę milionów. Czy to czasem nie jest sprzątanie rynku z padliny? Działalność utylizacyjna itp.? A poważniej - no niestety to nie są obywatele polscy na pewno, ale dowiemy się kiedyś kto stoi za Cameron...??? I po co im częstotliwości lte połączone z handlem węglem i wodociągami w Polsce? ;) Sobet już zrujnowali, więc jakieś doświadczenie infrastrukturalne mają ;) Pan EF  I nie mogę nic więcej napisać, bo naruszę jego dobra osobiste, jak tylko wspomnę 17th November 2009 :P Dear God! Kichot - czy to kryptoreklama Meritum Banku? ;) Bo u mnie w emaklerze wszystko widać jak na dłoni. Również to, że żadne odsetki nadal nie wpłynęły, choć tylu inwestorów się o tę firmę bije.
|
|
Na robotę pracownika raczej mi to nie wygląda, patrząc na oferty sprzedaży informacji z firmy to już raczej nikt z załogi tam nie pozostał, aż dziw bierze, że jest jeszcze zarząd. I mówicie, że wpuścili was na teren firmy i rozmawialiście z prezesami???  Olaboga. 1b - dzięki za wiarygodne info, bo w spisek Solorza, T-Mobile i Orange raczej nie uwierzę. Chyba, że chcecie twierdzić, że Polską rządzi układ i szara sieć. A co do kredytu zaufania - czytam te wszystkie relacje w internecie, fora i artykuły i aż wierzyć mi się nie chce, że są w tej firmie jeszcze takie osoby, które nie dały się namówić na współpracę z sądem, komornikiem ani organami ścigania i nadzoru rynku, choć nie otrzymują od firmy wynagrodzenia i są traktowane jak powietrze. Może po prostu są to krewni i znajomi królika, albo współpracownicy mosadu Teraz trochę żałuję, że nie byłem, ale dla paru straconych kawałków chyba nie ma sensu szukać guza i narażać się P & W.
|
|
i jak??? mam pytanie - jak to robicie, że dodajecie posty o godzinie 20-tej, a edytujecie je pół dnia wcześniej, to jest o 8 rano??? odnośnie naruszenia dóbr osobistych - co najwyżej moje mogły zostać naruszone poprzez podszywanie się pod moją osobę, ale na pewno nie przez przytaczanie artykułów z wyszukiwarki google, cytowania mediów, wyroków ECHR w Strasburgu czy wpisów z KRS??? a że gość (ten, który popełnił ten wpis) robił to w taki sposób, inna sprawa, nie insynuuję niczego, po prostu nie widzę podstaw do oburzania się, a co dopiero do akuzacji o naruszanie regulaminu forum czy prawa - pracuję w urzędzie, który nadzoruje przestrzeganie prawa, prawnikiem może nie jestem, ale patrzę sobie też na ręce... jak i innym napiszcie, co było na tym spotkaniu...czy chociaż paluszki?
|
|
rozumiem, że cenzura moderatorów ma coś na celu - cieszę się, że usunięto wpis osoby podszywającej się pode mnie, na dodatek w taki dziecinny sposób, z użyciem nicka różniącego się jedną literką, wietrzę w tym jednak działanie agencji pijarowej albo innej jeszcze instytucji / osoby o dużej sile przebicia, bo nie doszło do włamania na moje konto... zapewne tamten wpis był dla kogoś jeszcze niewygodny Kod:mod: daruj sobie insynuacje. do czego jest potrzebny post, komentujący inny post, który wyleciał z konkretnych powodów - naruszenie dóbr osobistych? sprawa i tak skończy się w sądzie tym bardziej niewygodny, że jutro spotkanie wierzycieli spółki, na którym ma być podpisana ugoda a skąd informacja o getinie? we wrocławiu samochody MLX posiada EFL - w liczbie ok. 100, no owszem, ale co za różnica, gdzie stoją, i tak nie były pewnie wykorzystywane nigdy chciałem zauważyć, że mój wpis z dzisiaj rano również usunięto, a padało w nim tylko nazwisko Krawczyka i nazwa PSW Capital - czy ktoś wie, czy Piotr K. ma się pojawić na tym spotkaniu???!
|
|
a ile już zostało złożonych???
|
|
dobrze płacą pracownikom za milczenie, ale już niedługo...
|
|
Sam nie wiem co myśleć. A jeśli doszli do jakiegoś consensusu z tymi Izraelczykami, to wcale niekoniecznie będzie wesoło. Przerabiałem to na Sobecie... Inna rzecz, że może to być też Krawczyk, Patrowicz lub Wiśniewski - wszyscy są podobnie "wiarygodni". Skoro chcą proponować obligacje zamienne, to będę miał wątpliwości czy faktycznie planują nas spłacić. Tym bardziej, że w firmie może nie zostać grosze po zaspokojeniu innych dłużników (EFL na przykład). Czekamy znowu na komunikat...
|
|
Art. 207 ustawy o finansach publicznych.  A umowa, wiadomo, musi bazować na powszechnie obowiązujących przepisach, choć może dopuszczać jakieś indywidualne odchylenia.
|
|
Nie, z noty do KOM12D wynika, że zastaw ustanowiony został na rezerwacjach częstotliwości, tak samo jak KOM12C. A co do powyższego, to w przypadku KOM12D zastawiony jest sprzęt telekomunikacyjny... 'przejęcie na własność przedmiotu zastawu...' czyli Administrator może przejąć ten sprzęt na potrzeby własnego biznesu? Fantastycznie, w firmie z branży telekom z pewnością się przyda. Częstotliwości niewykluczone, że też. Nie dzwoniłem, macie jakieś nowe info?
|
|
Działamy, a nie czekamy! Przecież oni mają w ofercie LTE ;-) A przynajmniej tak twierdzą...no ale środki na wykup też były i to już kilka razy. Nawet nie na papierze ;-) www.airspan.com/2011/08/04/mil...Chronią się przed kontaktami z zewnątrz, ale gdybyśmy chcieli odciąć im linie telefoniczne albo przyjechać na miejsce z taranem...: kluczowetechnologie.iztech.pl/...Po tym, co ostatnio tu pisaliście o przepisach dotyczących zastawu rejestrowego, sam już nie wiem, kto bardziej robi nas w konia...administrator zastawu czy spółka? DSK jest może zainteresowany czestotliwościami ;-) Czy WiMAX naprawdę umarł...? PZ, nie do końca, prawda...? Voila - nie bedziemy bierni!
|
|
O umowie z funduszem inwestycyjnym nic nie wiadomo, byłem na nartach, ale chyba nie podawali żadnego komunikatu od nowego roku. Chyba, że to nadal chodzi o tych z Enter Finto albo Cameron. @Spoko, a ty co? Tę informację z dzisiaj obczailiście? http://stooq.pl/n/?f=831791Co to za papiery, ktoś wie o nich coś więcej?  Wnioski jak widzicie nic nie dały.
|
|
Nudziło mi się w pociągu i postanowiłem poczytać trochę o przeszłości eks-wiceprezesa Bylickiego, zdaje się że w UKE miał sporo znajomości. I nie tylko zresztą, bo znał przecież od środka i Polkomtel, i Netię... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosc...technowinki.onet.pl/powyborcze......i wygląda na to, że polityka też nie była mu obca ;-) A czy wiecie, co dzisiaj porabia eks-prezes Streżyńska?  A tu trochę bajek o tym, jaki miał być w Polsce internet... wyborcza.biz/biznes/1,100896,8...Co prawda nie Netmaks, ale też ładna bajka. A znam tu takich, co lubią bajki pisać. Co do kancelarii, która jest administratorem zastawu na częstotliwościach MLX, to co prawda nie jest jakiś globalny koncern, ale znany w warszawskim środowisku prawniczym i mają sporo powiązań z innymi kancelariami. Także w zakresie postępowań upadłościowych...  Aaa ciekawostka, konta we Francji i Szwajcarii ;) Na miejscu raczej nic się nie dowiecie, na każde pytanie odpowiadają, że nie mają takiej wiedzy albo nie mogą udzielać informacji.
|
|
Witajcie w nowym roku, nie znam dokładnie przepisów odnośnie zastawów rejestrowych ani prawa telekomunikacyjnego (za to sporo mógłbym powiedzieć o pani prezes UKE, personalnych powiązaniach i procedurach przetargowych), ale myślę, że mogę zapytać znajomych z Urzędu. I pewnie coś wniosłoby to do sprawy I już w tym wątku pisałem na temat potencjalnych zainteresowanych przejęciem zabezpieczenia spłaty papierów MLX - sądzę, iż jest ich niewielu i znaleźliby się tacy głównie pośród konkurencji, bo jednak musiałby to być telekom...? A technologia ma użyteczność głównie w zakresie przemysłowym, nie w obszarze telekomunikacji konsumenckiej, choć MLX usiłował tutaj iść w zaparte... Ja już u administratora byłam. Najlepiej rozmawiajcie z panem Dyrdą. Wrócę jutro, bo dziś mnóstwo pracy, voila!
|
|
a witajcie ;-) Wesołych Świąt i smacznego pasztetu, a w Nowym Roku samych udanych inwestycji, wysokich obrotów i wzrostowych trendów ;-) 1b - masz bardzo szczegółowe informacje, a może nie tylko administrator zastawu działa w porozumieniu ze spółką, ale w takowym pozostawał także wyceniający częstotliwości rzeczoznawca...? może mamy tu do czynienia z całą zorganizowaną grupą podmiotów? przy okazji - popatrzcie na wiadomości z m4b, jednego z kluczowych kontrahentów MLX, pojawia się tam nowy inwestor, no i kto wie, może do naszej spółki też zajrzy...? jestem prawie pewien, że w najnowszym komunikacie chodzi cały czas o ten sam podmiot, o jakim mowa była ostatnio...znaczy się Enter Finto / Mosoco / etc...tym razem jako fundusz PE/VC. Bo z MNI już niestety nic raczej nie będzie. A tak poza tym to wypoczywajcie w święta ;-) Voila!
|
|
witajcie, znowu nie było mnie kilka dni, a tu już tyle ciekawych wydarzeń...czy raczej wpisów ;-) widzę, że coraz więcej tutaj chętnych do ujawniania informacji o sytuacji w spółce, a właściwie do dokopania byłemu / aktualnemu pracodawcy... to o tyle ciekawe, że może niebawem na rynku pojawi się baza ich abonentów, a nawet znajdzie się ktoś chętny do podzielenia się danymi, które mogłyby pogrążyć spółkę... patrząc na transakcję z M4B chociażby, można przypuszczać, że znalazłoby się sporo ciekawych rzeczy do ujawnienia... gdzie są Wasze miliony? ano pewnie w M4B na przykład, nieprzypadkowo owianym legendą inwestorem została spółka Mosoco - polecam lekturę na temat owych 2 podmiotów, jak i całego Enter Finto... Finito może powinno być? myślicie, że przesunięcia terminów realizacji projektów były czynione dzięki dobrej woli urzędników...? fakt, zależy im na absorpcji kasy z Unii, ale nie aż tak ;-) halt! a 1b to też pewnie kolejny były pracownik - skąd Pan wie na przykład, że administrator zastawu nie uruchomił procedury egzekucyjnej? mam do nich blisko i byłem już 2 razy ;-) ale to dość skomplikowane, nie było wcześniej dłużnych pw zabezpieczanych w ten sposób... tak samo, jak nie było równie nierynkowej i pozbawionej sensu oferty, w której umowa trójstronna jest arcydziełem prawniczej myśli... a swoją drogą, ci chętni do dzielenia się takimi informacjami, którzy nie mieli dotąd ochoty na ich ujawnienie, a robią to w tej chwili, gdy firma potrzebuje najbardziej ludzi lojalnych i wiarygodnych, są takimi samymi szujami jak zarządzający z ich mydleniem oczy wierzycielom... @peter - nie było żadnych "80 mln jako jedno zlecenie". Do stwierdzenia tego akurat nie potrzeba żadnych wyjątkowych informacji.
|
|
Skąd wiesz, kiedy spółka otrzymała odpowiedź z KDPW???
"Fajnie też, że dzisiaj, tj. 10.12 informują o otrzymaniu odpowiedzi z KDPW, która przyszła do Milmexu dnia 29.11."...?
29.11 KDPW informował, że nikt z tej spółki się z nimi nie kontaktował.
Ja natomiast wiem, że panowie Tomasz i Marek, a przynajmniej takimi imionami byli uprzejmi się legitymować, mieli gotowe wnioski o upadłość spółki. Jak również stosowne info z firmy w Warszawie, która zajmuje się ich częstotliwościami i zabezpieczeniem papierów dłużnych. Mam tam blisko, może wpadnę po pracy, w drodze do MLX ;-)
Niezależnie od tego czy mieli bądź mają jakiekolwiek asy w rękawie lub rozwiązania (capital flight heading for Israel? :P ), wystarczyło ROZMAWIAĆ. Zacząć dialog i od początku przyznać się do błędu. Odbierać telefony i zamiast nieporadnych tłumaczeń rodem z arsenału pierwszoklasisty podyskutować o możliwościach refinansowania, ugody.
Zamiast zaciskać sobie pętlę z kłamstw na własnej szyi. Właściwie kłamstwa to zbyt górnolotne określenie, po prostu mydlenie ludziom oczu i robienie ich w jajo, jako rzecze wyrywacz ;-) Tak, czasami te Twoje posty są celne :P
Voila Panowie...(i Panie?)! Nad ciągiem dalszym pomyślę jutro, ale teraz liczę na dobry start Energi :D
PS. 35 milionów to CAŁA część unijnego współfinansowania, rozłożona na 4 lata... ;-)
|
|
wtf, że już się tak wyrażę??? !!! "uruchomi" to brzmi jak czas przyszły, dobrze widzę czy mój wzrok już się osłabił od komputera przy pisaniu danych liczbowych? :P wniosek o upadłość przynajmniej jeden (a mam wrażenie, że co najmniej dwa) został złożony - spółka nie raczyła poinformować o tym fakcie, nie odpowiedziała też na żadne z przedsądowych wezwań do zapłaty a zatem pozostaje mi sąd czy może jeszcze będę mógł z kimś porozmawiać??? w przyszłym tygodniu wybieram się do siedziby złożyć "gratulacje" z okazji pozyskania inwestora...a może inwestorów, skoro już zrobiło się ich kilku??? dlaczego spółka nie raczy podsumować swoich negocjacji w jakiś bardziej konstruktywny sposób? co z rozmowami z MNI...jak przebiega współpraca z M4B, Fixsoftem, Narrowcasting, Airspanem, którym tak się chwalicie??? oby nie było tak jak z PSW, przypominam, że w takich wypadkach zeznania posiadaczy PW, przelewy spółki, wszelkie terminy itp. są ważne w sprawie. Takie spółki (całe grupy spółek) powinny być sprawdzane przez odpowiednie instytucje i organa ścigania, bo to nie ma NIC wspólnego z inwestowaniem, z ryzykiem inwestycyjnym (nawet ogromnym), a jest po prostu stekiem kłamstw. W przypadku PSW te oszustwa potwierdzone zostały nałożonymi przez KNF karami, co niektórym innym spółkom też z pewnością organa nadzoru powinny przyjrzeć się bliżej... A choćby dlatego, że...spółka prowadzi interesy z Cameron P....itd. powinna zostać sprawdzona. Mili Państwo! Pięknie, że przyznajecie się do błędu w kwestii niewłaściwego odwołania do przepisów, szkoda iż czynicie to dopiero po 3 tygodniach, co tylko potwierdza fakt, iż komunikat z 20.11 był jedynie grą na czas. A jakiejż to instytucji zgoda niezbędna jest dla przeprowadzenia zmian w strukturze właścicielskiej firmy? Komisja Europejska zapewne??? !!!!
|
|
peterpz - mam tylko pytanie, czy te informacje pochodzą z Częstochowy? mam podobne, stamtąd właśnie... tyle, że nie dotyczą okresu od 1 listopada, a gdzieś ostatnich 2-3 tygodni, usługi przywrócono ponoć w dniu wczorajszym udało mi się też dowiedzieć, że pozamykane były niektóre placówki spółki w terenie (nie wiem czy wszystkie, większość osób wymienionych na stronie www firmy w zakładce kontaktowej nie odbiera telefonów, jednak zazwyczaj te same adresy można wyszukać w sieci) nic natomiast nie wiem o działaniach KNF, a myślę, że taka informacja dotarłaby do mnie bardzo szybko... i sądzę, że po zeszłotygodniowej akcji z PSW, fundusz z siedzibą w Eilat prędko się w Polsce nie pokaże - mija tydzień, a nikomu się nie spieszy nawet z wyjaśnieniem lipcowego raportu z drugiej strony cieszę się, że coś zmierza w dobrym kierunku...i oby odcięli się od tamtej transakcji, bo jak patrzę teraz, co wyprawiają ludzie za pośrednictwem wehikułów finansowych na Cyprze, w Luksemburgu czy Izraelu, to mnie coś trafia...najprościej jest uciec z kraju, a nie próbować zmienić system - kto miałby to robić, jeśli nie ci, którzy mają pieniądze...? oj, niedoczekanie! a więc nadal czekamy na jakąś ważną informację, w oczekiwaniu na którą notowania obligów MLX wiszą w nicości niepewne swej przyszłości :P voila!
|
|
I nie odbierają telefonów standard. Można spróbować jeszcze zadzwonić na prywatne numery albo napisać nieoficjalnego maila. Drogą oficjalną ciężko cokolwiek wydusić, a jak słusznie prawią niektórzy, kwiecień 2014r. zbliża się już wielkimi krokami...
Wycena papierów spółki na Catalyst ciągle jednak wskazuje na to, że wkrótce może pojawić się ta jakże oczekiwana przez nas i niektórych informacja. Mam ogromną nadzieję, że nie będzie to wkład finansowy Cameron...itd. itp., zwłaszcza po ich problemach z PSW Capital sprzed paru dni.
Nie udało mi się niestety również uzyskać żadnej wiążącej odpowiedzi z KDPW :(
|
|
Nie kursach, tylko cenach ;-) Jeśliby spółka była poważnie zagrożona ryzykiem upadłości, tym bardziej powinny spadać notowania na MLX0714, a to wygląda tak, jakby ktoś skupował ich zadłużenie z rynku  Tym bardziej, jak się popatrzy na arkusz zleceń. Ja osobiście byłbym skłonny kupić raczej obligacje o bliższym terminie zapadalności, gdybym się spodziewał, że firma może nie wykupić długów wcale. Za rok to już może zostać złom żelazny i pusty śmiech pokoleń. Pytałem w KNFie, ale nie ma żadnych informacji o tym, by były podjęte jakieś działania czy dochodzenia w sprawie naszej spółki, ten wątek też jak do tej pory jest nierozwiązany. Na razie czekam na dalsze informacje. Aby dokonać przelewu na konta obligatariuszy w biurach maklerskich, KDPW musi otrzymać całość kwoty potrzebnej do wykupu obligacji KOM12D wraz z odsetkami. A jeśli firma nie wpłaciła całości, tylko np. 2/3 , to KDPW zwyczajnie nie wie, co ma zrobić i pewnie też nie chce się do tej niewiedzy przyznać :P
|
|
Coś się kroi, faktycznie...za bardzo się rozwarły nożyce pomiędzy ceną MLX0414 a MLX0714, jakby ktoś przewidywał, że w dłuższym terminie coś się jednak ze spółki wyciśnie. Ciekawe, bo to jest wbrew moim poglądom i przewidywaniom  A macie jakieś nowe wieści? U mnie na celowniku ciągle jednak MNI ;-) W zasadzie nie mamy nawet wiążących informacji w temacie tego czy środki na wykup KOM12D trafiły na rachunek w KDPW.
|
|
no to teraz powiem, jestem lekko wkurzony...czyli nie będzie wykupu częściowego, a środki powinniśmy mieć od paru dni na rachunkach...
|
|
Zauważ jednak, że Cameron Private...itd. nie jest inwestorem strategicznym, tylko co najwyżej finansowym. Co prawda z treści raportu dotyczącego listu intencyjnego (32/2013) nazywa się on strategicznym, ale już z małej litery... :P A poważnie, to wydaje mi się, że jednak w raporcie przytoczonym przez Ciebie (28/2013) była mowa o zupełnie innym podmiocie. Bardzo zastanawiająca była też nagła "zmiana w obszarze strategii telekomunikacyjnej" MNI, która zbiegła się w czasie z negocjacjami z MLX (chcieli im sprzedać jakiś segment rynku, a może abonentów?), no i później to walne zgromadzenie MNI, gdzie była mowa o zmianach statutu. Sądziłem, że coś się konstruktywnego może z tego urodzić, ale jak widać mój osąd był mylny. Chyba, że do tego wszystkiego potrzeba im więcej czasu? Tylko, że nie wszyscy mają go aż tyle. Cameron jako inwestor zapowiada, że chce brać udział w przetargu na 800 MHz...żart Ale poczułem się zazdrosny, że dostajesz jakieś maile... Aż sprawdziłem w śmieciach, ale nie ma nic :( PS. Faktycznie, ja z kolei zapomniałem już, że tam w październiku wspominali o jakichś 45 dniach...!
|
|
 raport 32/2013 "negocjacji inwestorskich z funduszem Cameron Private Investment Ltd z Izraela, na bazie zamierzeń i zobowiązań określonych w Liście Intencyjnym" - ale mój błąd, w takim razie miesiąc upłynie prawdopodobnie 15 grudnia, a może nawet wcześniej. jeśli chodzi o tę karę UOKiKu nałożoną na MNI Telecom, to świeża informacja i jeszcze pewnie z 10 razy będą się od niej odwoływać, więc nie sądzę, żeby im tak na gwałt zależało na funduszach... @Peter...to Ty rozmawiałeś z zarządem? choćby mailowo, to jednak jestem trochę w szoku, może trzeba było użyć służbowego maila ;P chciałem się wybrać tam w podróż na południe, niestety w tym tygodniu nie dam rady :(
|
|
GTS Energis, TK Telekom i chyba jeszcze jakaś jedna firma, możliwe, że Netia. Ale nie kontaktowałem się tam z nikim, nawet gdyby nie realizowali terminowo płatności, to może mają jakiś przestój. Poza tym inna firma raczej tak prosto z mostu się nie przyzna, że jej kontrahent XY rachunków nie opłaca. Abonenta znam jednego w Krakowie, z nim mogę porozmawiać. Ale bardziej mnie intryguje, dlaczego nie można się doprosić o żadne wiążące info z KDPW, a przekazywane treści są ze sobą sprzeczne... @Peterpz - naprawdę ktoś odpowiadał na Twoje maile???  Gratuluję, co im takiego napisałeś, że zarząd raczył się zainteresować paplaniną pseudobiznesowych inwestorów prywatnych??? O MNI nic nie wiem, właśnie liczyłem na to, że ktoś będzie miał jakieś info, a nie tylko podejrzenia. Termin 18 grudnia sam sobie wymyśliłem i dotyczy on umowy z Cameron Priv.Inv.Ltd, być może do tej daty trzeba będzie poczekać, bo w przypadku transakcji zakupu akcji Węglopexu od PSW Capital też musiał minąć 1 miesiąc od daty podpisania listu intencyjnego do sfinalizowania dealu. No, ale to też wyłącznie moja spekulacja ;-) A może mają alternatywnego inwestora, np. Runicom, Spqr, Novian...kto wie?
|
|
Panowie, czy macie może jakieś nowe wieści, ktoś kontaktował się z regulatorami lub ze Spółką?
A może powinienem zapytać w MNI? ;-) To jedna sprawa, a poza tym, jak tam z Izraelitami, czy będziemy czekać do 18 grudnia na podpisanie umowy inwestycyjnej...?
Aha, widzę, że MNI dostało sporą karę od UOKiKu, może dlatego cicho siedzą...
|
|