vyxvufof
Advertisement
PARTNER SERWISU
szrwxoby
179 180 181 182 183
koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 4 grudnia 2013 19:57:44 przy kursie: 0,16 zł
Scarry,

Are you sure?

Nic się nie skończyło, nic nie zaczęło. Nic, a nic. :)

brzegus
2
Wpisów: 104
Wysłane: 7 grudnia 2013 12:44:36 przy kursie: 0,17 zł
Na giełdzie idzie ku lepszemu. Wreszcie pożegnamy się z groszówkami a i RK pójdzie w zapomnienie. Choć sam główny bohater pewnie ma dobrze zabezpieczony byt na jakiejś ciepłej wysepce. Owszem może kończy się pewna epoka ale mam nadzieję, że zostanie choć w małym stopniu rozliczona.Wszystkie cypryjskie twory, emisje bez PP generalnie jedna wielka farsa okraszona stosem bajek opowiadanych przez naszego francuskiego przyjaciela i generalnie co się stało z kasą od giełdowych drobnych marzycieli.
Irfy nie mów że RK jest aż takim beztalenciem że wszystkie bizensy mu upadają. Polnord jest w trendzie wzrostowymking

Ciekawe jak długo banki będą zwlekały z egzekucją należności. W sumie terminy ostatniej spłaty już dawno przekroczone a tu cisza jak makiem zasiał.Czuję że nie zdążą nawet na ogrodowe wyposażenie. A fakt ten kto ogłosi bankructwo pewnie zostanie "medialnie i publicznie zlinczowany".

Ps dlaczego kurs raczej jest niewzruszony po personalnych roszadach w radzie nadzorczejd'oh!
Edytowany: 7 grudnia 2013 12:53

brzegus
2
Wysłane: 10 stycznia 2014 21:37:11 przy kursie: 0,21 zł
dziś nasza perełka liderem wzrostów, jak za dobrych dawnych czasówking Czy ktoś ma jakąś hipotezę co przyczyną takiego stanu rzeczy?

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 19 stycznia 2014 23:50:07 przy kursie: 0,18 zł
A to slyszales?
Zuch do zucha
Kupuje,bo....
poruszyla mnie twa historia
ropy z-ucha.thumbright

p.s od jakiegos czasu widac stopniowa akumulacje na ad,ale nie dalbym glowy czy to cos powazniejszego.Od dawna wiadomo,kto tu jest kim i co ma za skora...spolka ma dlugi,akcjonariusz ma dlugi...
Zdaje sie ,ze jak spolce odebrali mozliwosc zamieniania tych warrantow subskrypcyjnych na akcje i dodrukow,plus nie mozna daytradingu robic na zerowa odroczke,to wszystko siadlo,jakby orlu skrzydla podlamali...
"Fortuna favet fortibus"

brzegus
2
Wysłane: 23 stycznia 2014 14:15:55 przy kursie: 0,28 zł
szooler
Cytat:
od jakiegos czasu widac stopniowa akumulacje na ad,ale nie dalbym glowy czy to cos powazniejszego.

chyba coś tam jednak sie kroi, a przynajmniej widać że każda pseudo dobra informacja w stylu oila (chcemy, zamierzamy, liczymy że) potrafi solidnie szarpnąć kursem.

www.bankier.pl/wiadomosc/PETRO...

agmar111
0
Wpisów: 64
Wysłane: 23 stycznia 2014 15:31:15 przy kursie: 0,28 zł
Patrząc na historię szybkich wzlotów i spektakularnych upadków tegoż waloru - w niedługim czasie należy się spodziewać przepaści na kursie. Podbicia na tej spółce są tylko po to aby kolejni naiwni ubrali się w nic nie warte walory płacąc w ten sposób podatek od dreszczyku emocji, naiwności i takich tam innych.

hotstock
0
Wpisów: 29
Wysłane: 23 stycznia 2014 15:36:12 przy kursie: 0,28 zł
Tak jest, ale zwróćcie uwagę na dwa elementy.
- akumulację na wykresie było widać długo przed dzisiejszym infem
- wolumen na dzisiejszej sesji, jak na ta godzinę (15:30) jest ok. 60 mln, do tej pory najwyższy dzienny wolumen zanotowany był w sierpniu 2013 jak sypał Krauze i Masashi (29 mln szt.)
Edytowany: 23 stycznia 2014 15:41

agmar111
0
Wysłane: 23 stycznia 2014 16:27:47 przy kursie: 0,28 zł
Zamiast na wolumen raczej trzeba patrzeć na wartość obrotu!!!
Włodarze spółki już nieraz pokazali, że mają wiele większe pieniądze na to aby zachwiać kursem spółki. Zwałka i tak będzie tylko lepiej spadać z wysokiego konia i przy okazji upłynnić "troszkę" swoich akcji. Schemat się powtarza od lat a naiwnych nie brakuje.
Co się zmieniło w spółce pod względem gospodarczym poza sprzedażą spółki córki i to nie wiadomo, czy chociaż po kosztach czy z ogromną stratą?

hotstock
0
Wpisów: 29
Wysłane: 23 stycznia 2014 16:43:05 przy kursie: 0,28 zł
Wolumen jest istotny w kontekście potencjalnych zmian w akcjonariacie. W tej chwili na liczniku jest 65 mln akcji, czyli 27% kapitału, to z dużym prawdopodobieństwem sugeruje że ktoś będzie musiał się ujawnić jako kupujący. Sama ulica tyle nie kupiła.

kamilcia
PREMIUM
4
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 125
Wysłane: 23 stycznia 2014 21:37:09 przy kursie: 0,28 zł
@hotstock
poobserwuj wolumen na innych 'perłach' ( np Gant od początku roku ) - czy ktokolwiek nowy ujawnił się w akcjonariacie ? Wnioski własne - do wyciągnięcia Whistle

agmar111
0
Wysłane: 24 stycznia 2014 09:14:54 przy kursie: 0,24 zł
hotstock napisał(a):
Wolumen jest istotny w kontekście potencjalnych zmian w akcjonariacie. W tej chwili na liczniku jest 65 mln akcji, czyli 27% kapitału, to z dużym prawdopodobieństwem sugeruje że ktoś będzie musiał się ujawnić jako kupujący. Sama ulica tyle nie kupiła.

Te same obserwacje i wyliczenia mnie prowadzą do zupełnie innych wniosków !!!
Skoro przy tak dużych wolumenach nikt się nie ujawnia (historia pokazała to już wiele razy) - to proste - te same akcje z różnych kont maklerskich muszą się kilkakrotnie jednego dnia przemieszczać w lewo i prawo (powodując oczywiście straty wliczone w efekt wywindowania kursu)

agmar111
0
Wysłane: 24 stycznia 2014 12:34:02 przy kursie: 0,24 zł
Dla tych co nie wierzyli w powtórkę z rozrywki - dolne widły....
Ciekawe czy spróbują jeszcze górnych?
A może to już ostatnie podrygi ... bo możliwości dodruku bez prawa poboru się skończyły.

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 24 stycznia 2014 12:58:10 przy kursie: 0,24 zł
Jak na mój gust bliżej prawdy jest agmar111:) Osobiście uważam, że ostatni wzrost to typowa gra na sentymentach. Ponadto "wiecznie żywe" są tu nadzieje, że "w końcu znajdą gigantyczną ropę". Dlatego podmiot rozliczający się z domem/domami maklerskimi ryczałtowo, bez konieczności płacenia prowizji od każdej transakcji, może tu podnosić kurs o kilkadziesiąt procent, praktycznie bez większych kosztów.

Po prostu wystarczy parę razy umiejętnie szarpnąć i z miejsca (ale tylko na tym specyficznym walorze) pojawia się cała horda marzycieli, przekonanych że "to właśnie już, teraz, ZNALEŹLI ROPĘ!!!!1, pociąg odjeżdża, buhahaha, trzymajcie się leszcze". Taki schemat już kilka lat temu bardzo precyzyjnie opisał na tym forum bodaj szooler, dociekliwi mogą sobie to znaleźć.

Odnoszę więc wrażenie, że w chwili obecnej mamy po prostu do czynienia z niemal już ostatnimi próbami zarobienia na tych akcjach. Bo później może być już za późno. Z tego co widzę, jak na razie nikt nawet nie zająknął się o scalaniu akcji. Już niebawem spółka może więc wylądować na dwóch fixingach i wtedy żegnajcie rajdy i "pummp and dump".

Bo fundamentalnie nie zmieniło się tu absolutnie nic. Spółka ma gigantyczne długi, których nie pokryje sprzedaż jakichkolwiek posiadanych przez nią "niepotrzebnych" aktywów. Do tego praktycznie straciła wszelkie inne możliwości finansowania. Akcji już nie dodrukują, kredytu nie dostaną. Teoretycznie, nawet gdyby w złożu Shyrak była ropa (ale moim zdaniem raczej jej tam nie ma), to brak środków na opróbowanie i rozpoczęcie wydobycia, nie mówiąc już o kolejnych odwiertach. O głębokości 6 kilometrów, co zdaje się umykać wszelkim fantastom.

Więcej pisać nie będę, bo znów mnie na różnych innych forach obsmarują, że sieję nieuzasadniony defetyzm a tak w ogóle to należę do jakiejś złowrogiej "grupy trzymającej władzę" :)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

brzegus
2
Wysłane: 24 stycznia 2014 21:48:42 przy kursie: 0,24 zł
irfy myślę, że to nie ostatni podryg. Skoro informacja o zaledwie zamiarze zapłaty marnych 700 000 usd potrafi wywindować kurs o kilkadziesiąt procent to znaczy że dalej jest duży potencjał. Widać było głód jakiejkolwiek parapozytywnej informacji. Tu jeszcze jest wiele potencjalnych informacji które wywołają małpi pęd po papier. Nie ukrywam sam bym się chętnie podłączyłwave ale w takich momentach odmaiwam Ojcze Nasz. z naciskiem 'i nie wódź nas na pokuszenie", co zresztą też szutnik kiedyś akcentował. Wyobraź sobie np info ze jakiś chiński wydobwyczy twór ma zamiar zainwestować w oprobowanie shiraka... śmiało będzie można takie coś napisać a jak myślisz jaka będzie reakcja kursu? ja obstawiam zawias notowań Boo hoo!

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 24 stycznia 2014 23:02:08 przy kursie: 0,24 zł
To nie tak. To nie "informacja o 700 tys. dolarów" wywindowała, tylko ktoś chciał, żeby inni odnieśli wrażenie, że wywindowała. Zauważ, że tutejsi "inwestorzy", są niczym psy z odruchem Pawłowa przyzwyczajeni do pewnych schematów. Najukochańszym z nich był "info+podbitka". Czyli po opublikowaniu "info" następowały rakietowe wzrosty, na których dało się nawet zarobić, jeśli ktoś nie był zbyt łapczywy.

Później ta taktyka przestała się sprawdzać, albo inaczej, nie dało się już na niej zarobić. Powód był prosty. Publikowano wprawdzie "info" i prowokowano zryw, był on jednak niemal natychmiast zasypywany przez miliony akcji pochodzących z emisji na różne szczytne cele.

Wczorajszy wyskok był natomiast nieco inny. Wyglądało to raczej na ruch obliczony na szybkie zgarnięcie paru groszy pod pretekstem świetlanego "info". Odnoszę niejasne wrażenie, że akcja zakonczyła się umiarkowanym sukcesem. Kto miał zarobić, ten zarobił.

Co do jakiejś chińszczyzny... cóż, niewątpliwie kuszące. Gdybym dysponował kilkoma wolnymi milionami, to mógłbym sie nawet pokusić o tego typu figielek. Scenariusz byłby prosty jak kij od szczotki. Jadę do Chin, za psie pieniądze kupuję jakąś miejscową spółeczkę wydobywającą szlam z dna rzeki i zmieniam jej nazwę na jakąś fajną. "East China Petroleum Ltd. " Ładne? Mi się podoba. Tworzę jej stronę (po chińsku), gdzie chwalę się wydobywaniem miliardów baryłek i wstawiam jakieś obrazki, koniecznie z rurociągami, a może i ludźmi a arafatkach. Robię też wersję angielską, gdzie jestem bardziej powściągliwy. Bo muszę przecież pozwolić inwestorom samodzielnie "odkryć", z jakim ukrytym smokiem mają do czynienia.

Następnie, przez parę miesęcy cierpliwie podkupuję mój ulubiony walor, robiąc to tak, żeby kupić jak najtaniej. Docieram w ten sposób tuż poniżej granicy 5%. Po czym, nawet wioząc się na którymś z komunikatów naszych gagatków dokupuję powyżej 5% i ogłaszam wszem i wobec, że przekroczyłem próg.

Następuje euforia, zawieszenie kursu, histeria, bankierowcy wyją z ekstazy, akcje skaczą o kilkaset procent po czym następuje czasowe zawieszenie obrotu, do czasu kiedy Bleg albo któryś z jego fagasów (którzy intensywnie zastanawiają się, o co u diabła chodzi) nie skontaktuje się ze mną. To mu się jednak nie uda, to znaczy uda, ale mój dyrektor jest bardzo zajęty, porozumiewa się tylko po chińsku, tłumaczem (dla pewności) zostaję sam, żeby mój chiński figurant nie naplótł jakichś bzdur, po czym rozmowy utykają w martwym punkcie.

W międzyczasie kurs jest odwieszany a ja spokojnie sprzedaję cały mój pakiet, uzasadniając to później tym, że przeraziłem się tego, co zakomunikowali mi Bleg i spółka. Po paru dniach wszystko legalnie ogłaszam i szybko zwijam się z kasą:)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

agmar111
0
Wysłane: 27 stycznia 2014 11:47:57 przy kursie: 0,25 zł
Irfy ma stu procentową rację.
To efekt na zamówienie na zasadzie "ty wiesz, że ja wiem, że on wie..."

brzegus
2
Wysłane: 27 stycznia 2014 22:52:50 przy kursie: 0,25 zł
Cóz kto miał zgarnąć kase z parkietu ten to zrobił. Optimizmem napawa mnie jednak ciągła zdolność petrola do windowania kursu nawet byle jakim infem. Być może warto będzie czysto spekulacyjnie zaopatrzyć się w mały pakiet akcji gdzie przy pozmiomach 16 groszy?
Teoretycznie jest jeszcze mnóstwo potencjalnych tematów, które pomogą w zgarnięciu funduszy z rynku. Ja obstawiam, że teraz czas na łupki. Poźniej inwestycja chińczyków w opróbowanie. Może nawet w wydaniu jakie przedstawił irfy. W każdym razie nie ma co zażynać jeszcze spółki bo można troche z niej "udoić". Choć teraz pewnie RK inwestuje w sopocką służbę zdrowiaShhh

agmar111
0
Wysłane: 28 stycznia 2014 11:18:27 przy kursie: 0,31 zł
Widzę, że sporo osób myśli i reaguje dokładnie tak jak zaplanowali to animatorzy kursu.
O tym, że działali animatorzy świadczyć będzie brak informacji do 31 stycznia o zmianach w akcjonariacie. Przy tych obrotach jakie były 23 stycznia gdyby faktycznie ktoś je skupował musiałby przekroczyć progi informacyjne. Nie wierzycie chyba, że nagle wpadło na ten sam pomysł skupu akcji kilku dużych inwestorów i nie przekraczali oni 5 % akcji !!!
Brak zmiany akcjonariatu ewidentnie wskaże fakt kilkakrotnej wędrówki akcji z jednego konta na drugie dla wywołania efektu owczego pędu.
Należy pamiętać jednak, że wsiadając do tego pociągu można nie zdążyć wysiąść bo gdy odejdą animatorzy kursu a spółka jest już groszowa - w pewnym momencie zamrze obrót.
Jak się mylę niech mnie ktoś poprawi bo nie znam spółki któraby od początku swojego istnienia spadała (długoterminowo) a jej kurs spadł o 99,98% i żeby nie upadła.

brzegus
2
Wysłane: 28 stycznia 2014 21:54:27 przy kursie: 0,31 zł
agmar, cos tu śmierdzi.

Cytat:
Widzę, że sporo osób myśli i reaguje dokładnie tak jak zaplanowali to animatorzy kursu.
O tym, że działali animatorzy świadczyć będzie brak informacji do 31 stycznia o zmianach w akcjonariacie

Cytat:
dla wywołania efektu owczego pędu

chyba zadaniem animatorów jest bardziej podtrzymanie płynności na papierze a nie spekulacja na taką skalę?? Skoro tak uważasz to może powinieneś szepnąć słowo do KNFu?

Z jednym się zgodzę, upadłość petrola jest raczej z takimi długami i brakiem jakichkolwiek przychodów nieunikniona. Ale coś czuję że niejedno nas tu zaskoczy. Ps kiedy petrol może tarfić na podwójny fixing w ramach eliminacji "groszówek"? Może do tego czasu spekulacyjnie wyjdą znad mieczathumbright

agmar111
0
Wysłane: 29 stycznia 2014 19:47:19 przy kursie: 0,36 zł
brzegus
Chyba zbyt dosłownie zrozumiałeś moje szydercze określenie animatorów ale wyraźnie dodałem, że chodzi o "animatorów kursu" więc myślałem, że będzie wiadomo o co chodzi.
Moje spostrzeżenia nie są niczym odkrywczym a KNF z urzędu winien zająć się takimi sprawami bo ma od tego swoich analityków i dostęp do danych rachunków maklerskich które generują sztuczne wzrosty kursu w cyklicznych okresach i schematach (gdy spółka tego potrzebuje).
Daję sobie palec uciąć, że do 31 stycznia nie ujawni się nowy inwestor przekraczający progi procentowe, a jeśli mam rację to 23 stycznia była prowadzona spekulacja kursem.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

179 180 181 182 183

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,433 sek.

icjgagjn
gsfwtmfj
opavnuhw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wnewvwdc
mdhwsmvh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat