PARTNER SERWISU
iieimuey
15 16 17 18 19

Portfel pasywnego inwestora - Wojetek's stocks

mbu
mbu
0
Wpisów: 10
Wysłane: 30 stycznia 2014 21:21:55
Wojetek,
czy posiadasz jeszcze w swoim portfelu (wirtualnym, realnym) Zetkamę? Jak rokujesz po sporych wachnięciach kursu na tej spółce w ostatnich tygodniach?

Chciałbym jeszcze prosić o krótką ocenę Midasa, czy to jest tendencja spadkowa czy raczej w dalszym ciągu konsolidacja?

Obserwuję również portfel użytkowników SW, gdzie całość nie specjalnie zachwyca. Podobnie myślałem o Sonelu, ale ostatnich kilka sesji potwierdziło jednak trafność dobrej analizy technicznej. Szacun :)

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 287
Wysłane: 31 stycznia 2014 19:22:14
Cytat:
czy posiadasz jeszcze w swoim portfelu (wirtualnym, realnym) Zetkamę? Jak rokujesz po sporych wachnięciach kursu na tej spółce w ostatnich tygodniach?

9 stycznia pisałem

Cytat:
PS. Dziś na ZKA strzeliłby SL (nawet z luką :/). Biorąc pod uwagę wykres jak i znając charakter tej spółki jest dobrym przykładem sprzedaży połowy pozycji w takim miejscu (resztę sprzedałbym pewnie ok 65 lub 62zł)

Po wybiciu stopa na 71 zł poleciała połowa pozycji. Obecnie nie posiadam ZKA wcale. Sygnałem powrotu do spółki dla mnie byłaby negacja spadków z początku roku - czyli wybicie 80zł.

Cytat:
Chciałbym jeszcze prosić o krótką ocenę Midasa, czy to jest tendencja spadkowa czy raczej w dalszym ciągu konsolidacja?

MDS week

kliknij, aby powiększyć

Generalnie na MDS mamy szeroką konsolidację. Na uwagę zasługuje dywergencja (negatywna) na RSI która zakończyła się niedawnymi spadkami (spadające RSI a kurs rósł co zostało oznaczone - były to ewidentne sygnały sprzedaży). Kurs ciągle jest pod średnią 30tygodniową, krótkoterminowo trend spadkowy - nie widzę tu możliwości wejścia. Bardzo możliwa dalsza konsolidacja, ew test wsparcia na 0,5zł.

Cytat:
Obserwuję również portfel użytkowników SW, gdzie całość nie specjalnie zachwyca. Podobnie myślałem o Sonelu, ale ostatnich kilka sesji potwierdziło jednak trafność dobrej analizy technicznej. Szacun :)

Portfel został założony w dość trudnym momencie bo środku korekty (a niektórzy twierdzą że na początku bessy). Jeśli rynek będzie bardziej sprzyjający pewnie więcej spółek się zazieleni. Moje wejście w Sonela było delikatnie mówiąc kiepskie (liczyłem na korektę na otwarciu po wzrostach a skończyło się wysokim open i czekałem na wyjście na plus z 2 tygodnie). Obecnie SON ładnie kontynuuje trend co mnie cieszy zwłaszcza na słabym rynku.

W weekend wrzucę parę analiz i przemyśleń nt naszego rynku i nie tylko.
Edytowany: 31 stycznia 2014 19:24

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 1 lutego 2014 21:03:39
Na początek wcześniej sygnalizowana kawa

Coffee future week

kliknij, aby powiększyć

Oznaczona wcześniej formacja oRGR wygląda na to że ma szanse na spełnienie. Trend wzrostowy potwierdzony jest na RSI. Możliwe że jeszcze zobaczymy korektę wzrostów która może być okazją dla spóźnialskich na zajęcie pozycji. Zasięg formacji pozwala na wzrosty w granice 150 usd (co ma sens bo są tam kolejne opory). Jedyne co mnie martwi to że jeśli miałby to być nowy długoterminowy trend wzrostowy to konsolidacja przed jego rozpoczęciem była krótka.

Coffee future day

kliknij, aby powiększyć

Za bardzo prawdopodobny scenariusz obstawiam dojście do ok 130 USD w obecnym ruchu wzrostowym, następnie korekta w okolice SMA200d jak i poprzedniego oporu ok 120 USD. Jeśli trend miałby być kontynuowany to dalsze wzrosty powinny zatrzymać się dopiero w okolicach 150 USD.

kliknij, aby powiększyć

Interesująco wygląda zaangażowanie w pozycje. Mali spekulanci zwiększają długie pozycje (więc potencjał krótkoterminowy wzrostu jest raczej mały). Rośnie krótka pozycja dużych spekulantów co jest negatywne, z drugiej jednak strony jest to pozycja znacznie mniejsza niż w czasie trwania trendu spadkowego.

Warto również spojrzeć na nasz "grajdołek" ;)

WIG day

kliknij, aby powiększyć

Oprócz oznaczonego możliwego formowanie się formacji oRGR (o małym jednak zasięgu) znacznie ciekawsza jest pozytywna dywergencja na RSI. Zarówno szczyty (oznaczone) na podobnym poziomie - na RSI były wyżej, jak i dołki (niższe i 2 równe) były co raz wyżej na RSI. To sygnał słabnięcia spadków i rosnącej siły którego nie można ignorować. Czytelnym sygnałem końca korekty na WIG będzie oczywiście wybicie oporu na 52 000 pkt. Zejście poniżej dołków ok 50 000 pkt neguje cały prowzrostowy układ.

Podobna (trochę słabsza) dywergencja na WIG wystąpiła w okresie marzec-kwiecień 2013 - co było dalej można sobie sprawdzić :).

Analogiczna sytuacja rysuje się na W20
Wig20 day

kliknij, aby powiększyć

3 kolejne niższe dołki na W20 na RSI są negowane przez co raz wyższe dołki. To rzadki układ i powinien ruszyć indexem na północ. Niestety klarownym sygnałem kupna będzie dopiero sforsowanie oporu na 2440. Niecierpliwi mogą próbować "kupić" przebicie LT czyli ok 2400-2360.

W krótkim terminie (luty-marzec, kwiecień?) sądzę że powinniśmy zobaczyć na naszej giełdzie wzrosty. Nie jestem jednak optymistą w dłuższym terminie - za bardziej prawdopodobne uważam jedynie wyrównanie szczytów z listopada/lekkie ich przebicie. Dlaczego ?

Jest parę argumentów:

1. Hossa śmieciowa:
Wystarczy spojrzeć co na słabym rynku w styczniu było najmocniejsze:
www.attrader.pl/notowania/pl/a...

OIL, Advanis, Resbud, Bioton, Ideon - doborowe towarzystwa krwa mać :P

Gdy rosną śmieci tzn że na rynku dominuje spekulacyjny kapitał - ten który wchodzi późno i szuka szybkiego i dużego zysku. To nie jest objaw początku hossy tylko jej dojrzałości.

2. Wybicie oporu i powrót do niego

kliknij, aby powiększyć

Pozwoliłem sobie od Pana Białka zapożyczyć wykres. Moje wnioski z jego obserwacji są jednak stricte techniczne. Można zaobserwować że po każdym wybiciu oporu długoterminowego (kreski) następowała silna korekta (skala spłaszcza mocno wykres ale te korekty słabe nie były) i próba lub ewidentny powrót w okolice wybitego oporu który działa jako wsparcie - czyli abecadło AT.
Za bardzo prawdopodobne uważam rozwiązanie w stylu tego z początku lat 80-tych (wtedy SP spadło o blisko 30%). Obecnie SP500 był ok 15% nad dawnym oporem więc jeszcze trochę powinien urosnąć tak by korekta miała rozmiary min 20-30%.

3. Wysokie wyceny na rynku amerykańskim - oczywiście zawsze znajdą się tacy którzy chcą kupować drożej i drożej - tyle że im wyższa cena tym może być ich mniej - co przejściowo może spowodować kłopoty.

4. Podwyższona siła NC30 - najmniej ważny argument za spadkami ale to interesująca zależność. 2012 był rokiem W20, 2013 MiŚiów a 2014 może być dobry (chociaż w części) dla NewConnect. W styczniu NC30 rósł wbrew WIGowi, zresztą warto spojrzeć na wykres:

NC30 week

kliknij, aby powiększyć

Średnia tygodniowa jest w sporym oddaleniu więc trend jest bardzo silny - ale i wykupienie spore. Biorąc pod uwagę możliwość wystąpienia negatywnej dywergencji może to skończyć się większymi spadkami. Eliottowcy zobaczą pewnie tu możliwość budowy 5 fali (notabene jesteśmy blisko od wygenerowania sygnału kupna-kontynuacji na indexie).

5. Czynniki makro/fundamentalne. Turcja podniosła stopy procentowe i to drastycznie (i rynek z tego się ucieszył...) , FED robi tapering (BoJ też robił - www.businessinsider.com/chart-...) , u nas OFE potrzebują wyników tylko na krótką metę a w długim terminie będą instytucjami podażowymi, odwrót kapitału z EM świadczy o szukaniu płynności o ograniczaniu ryzyka (najpierw skracaj najmniej płynne aktywa - ważna zasada zarządzających). W drugiej połowie roku 3 grosze pewnie też dorzuci RPP podnosząc stopy procentowe i u nas (też negatywny sygnał dla gpw).

Podsumowując - krótkoterminowo (na najbliższe miesiące) jestem nastawiony raczej "byczo" (chyba że rynek zaneguje pozytywne sygnały - wtedy prognozy hossy będzie trzeba odłożyć ad acta) jednak w dalszej perspektywie biorąc pod uwagę zewnętrzne zagrożenia jak i konieczność większej korekty na SP500 byłbym ostrożny. Obecny rynek uważam za późną hossę w której mocna korekta/krótka bessa wcale nie są tak odległe jak mogłoby się wydawać. Dlatego też nie szukam za wszelką cenę okazji tylko wybieram te najlepsze i nie za cały kapitał.

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 2 lutego 2014 15:50:54
ad pkt 4)

nie wiem czy słusznym jest analizowanie indeksu NC jako przedstawiciela tego małego parkietu, skoro ponad 30% NCindex30 to 2 spółki (MDG i PHR) które akurat w ostatnich miesiącach bardzo mocno rosną, drastycznie wpływając na kształt wykresu indeksu.

gdyby w ncindex30 przyjąć jakieś inne wagi, wykres wyglądały bardziej płasko.

p.s.

od jutra MDG przechodzi na główny parkiet, więc z tego nawet powodu NCINDEX może przestać tak mocno rosnąć.

na NC wciąż jest dużo niedocenionych spółek które w tym roku mogą dużo wzrosnąć wbrew ogólnym sentymentom.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 2 lutego 2014 16:53:41
@flesz

Zdaję sobie sprawę z faktu budowy tego indexu chociaż nie jest ona taka zła (są gorsze np WIG-Surowce czy WIG-Telekom). Mimo że MDG już urosło i opuszcza index NC wygląda interesująco. Zauważ że nawet słaby index jakim był NCindex kontynuuje zwyżki w ostatnim czasie.

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 2 lutego 2014 19:21:24
w NCINDEX też MDG sporo waży (ok 15%)

ciekaw jestem zachowania tego indeksu od poniedziałku - bez MDG.

nowy1
0
Wpisów: 27
Wysłane: 17 lutego 2014 11:11:02
Cześć Wojtku chciałbym poruszyć temat Dudy a raczej zapytać o Twoją opinie.Kupilem kiedys maly pakiecik ok 2 % portfela i zastanaiwiam sie nad powiekszeniem tej pozycji.Co myslisz o wejściu na tych poziomach a moZe bedziemy jeszcze testować 74 gr Mamy embargo ale tak naprawde Duda wysyła
do Rosji bardzo malo miesa może jekies 2 - 3 %.A zdruiej strony mamy wyniki które powinny być b. dobre
Edytowany: 17 lutego 2014 14:05

nowy1
0
Wysłane: 17 lutego 2014 11:23:00
bandhead Plus 7 %

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 17 lutego 2014 17:28:37
@nowy1

Interesujący krótkoterminowo temat z tej Dudy:

kliknij, aby powiększyć

Dzisiejsze silne wzrosty możliwe że dopełniają strukturę korekty ABC. Na uwagę zasługują dziś podwyższone obroty jak i utrzymanie się kursu stale ponad SMA200d. Poziomy 80 gr były wcześniej oporem (oznaczone z lewej) więc odbicie nie jest zaskoczeniem. W dłuższym terminie istotne będzie wybicie szczytu fali B czyli 91gr co powinno spowodować kontynuację trendu wzrostowego. Mając DUD w portfelu z dzisiejszym 7% zyskiem raczej bym się nie martwił - jeśli walor będzie dalej silny to oczywiście można zwiększać pozycję zgodnie z regułą kupowania siły a skracania słabości.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 18 lutego 2014 19:00:26
Na surowcach w ostatnim czasie jest coraz ciekawiej więc mały update:

Wspominana wcześniej kawa week

kliknij, aby powiększyć

W średnim i długim terminie po przebiciu linii trendu spadkowego wygenerował się sygnał kupna. Potwierdzony został obrotami jak i na RSI. Pewne wątpliwości budzi długość konsolidacji z której nastąpiło wybicie, z drugiej strony coś na kształt oRGR można tam narysować. Dziś kurs przebił dość istotny opór na 150 USD co świadczy o sporej sile. Po ostatnich wzrostach szybko walor wszedł w strefę wykupienia.

coffee day

kliknij, aby powiększyć

Na wykresie dziennym można wyrysować chorągiewkę (oznaczona) więc formację kontynuacji trendu - w tym przypadku wzrostowego. Zgodnie z teorią www.wdsoftware.com/pl/encyklop... wzrosty powinny sięgnąć poziomu ok 170-171 usd (142-113 = 29, 29+142 = 171)
Biorąc pod uwagę opory średnio terminowe większych problemów można by spodziewać się ok 187 USD, istotny był też dzisiejszy opór na 149 USD który wybito - możliwe że zadziała on jeszcze jako wsparcie.

gold week

kliknij, aby powiększyć

Przy analizie złota trzeba brać pod uwagę że srebro zachowuje się bardzo podobnie (tylko ma większą zmienność). W średnim terminie przebito linię trendu spadkowego (wcześniej była też dywergencja wzrostowa na RSI na średnioterminowych dołkach kursu). W midterm najbardziej prawdopodobny jest atak na poziomy ok 1430 USD i tam walka o większy trend. Bliżej jest opór na 1360 USD który też może sprawić problemy.

gold day

kliknij, aby powiększyć

Na dziennym wykresie już mamy wykupienie więc krótkoterminowa korekta jest raczej bliska. Kluczowe wsparcie jest na 1273 usd, na wykresie oznaczona prawdopodobna oRGR (która powinna dać wzrosty do poziomu 1362 USD co z punktu widzenia oznaczonego oporu ma sens).

corn week

kliknij, aby powiększyć

Interesująco wygląda w ostatnim czasie kukurydza. Po gwałtownych spadkach uformowała się formacja zbliżona do spodka/podwójnego dna a trend spadkowy stracił impet. Biorąc pod uwagę rosnące RSI możliwe jest wygenerowanie średnioterminowego sygnału kupna z targetem min. na 530 USD lub nawet 620-650 USD.

Na koniec nasz WIG20 H4

kliknij, aby powiększyć

Po wygenerowaniu sygnału kupna po przebiciu 2445 kurs doszedł do kolejnego oporu - na 2500 (+psychologia) i w efekcie mamy odbicie od niego i spadki. Bardzo możliwe że korekta zejdzie do poziomów 2445-2450 dając szansę na ponowne wejście (z krótkim stopem). Wybicie dołem 2400 zaneguje prowzrostowy układ i prawdopodobnie będzie oznaczało powrót do spadków na indexie.
Edytowany: 18 lutego 2014 19:01

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 18 lutego 2014 20:34:07
jest jakiś fundamentalny powód wzrostu surowców? podobnie mocno rośnie ostatnio tez pszenica...

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 18 lutego 2014 21:35:14
Pszenica owszem ostatnio rośnie ale nie wygląda bardzo optymistycznie:

kliknij, aby powiększyć

Kurs ciągle jest w trendzie spadkowym (i w kanale), RSI potwierdza trend spadkowy. To co obecnie widzimy to korekta wzrostowa - możliwe że dojdzie do poziomów ok 635 USD.

Fundamentalnych przyczyn pewnie dla surowców można by parę znaleźć (w przypadku kawy nadmierna eksploatacja plantacji czy dla kukurydzy możliwe problemy z uprawami w USA z powodu mrozów i suszy). Generalnie poprawa na surowcach może być spowodowana przesuwaniem pieniędzy z EM czy też z przegrzanych Domestic markets. Pytanie na ile ta poprawa będzie trwała.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 19 lutego 2014 17:39:58
Była kawa (dziś też ładnie rośnie, szkoda jedynie że np. certyfikat raiffaisena ma obecnie ogromny spread, ale są jeszcze CFD) to musi być i kakao (week):

kliknij, aby powiększyć

Niepostrzeżenie, kakao zrobiło formację podwójnego dna i wybiło ją górą, ok miesiąc temu był powrót do wybitego oporu po czym nastąpiło odbicie (to było dobre miejsce na zajęcie pozycji długiej). Przy obecnym wykupieniu bardzo prawdopodobna jest korekta w okolice 2800 USD. Zasięg podwójnego dna to ok 700 USD więc docelowo 3400 USD co ma pokrycie w oporach (oznaczone - 3200 i 3400 USD).

Trochę fundamentów z rynku: http://www.agrimoney.com/10/coffee/

Cytat:
Hedge funds extended their bullish positioning on agricultural commodities to one of the highest levels in the last year, driven by a retreat in bearish sentiment on corn and coffee, and upbeat hopes for soybeans.

While weekend rains reached Minas Gerais, Brazil's top coffee producing state, amounts represented only a small proportion of the rainfall deficit suffered since late December, especially in north easterly areas, where temperatures reached 94-100 degrees Fahrenheit (34-38 Celsius).

'Dryness likely to linger'

And the state is expected to remain relatively dry.

In arabica coffee - for which Brazilian production estimates have been sharply curtailed because of the lack of rainfall - hedge funds extended to 14,728 contracts their net long position - the extent which long bets, which profit when prices rise, exceed short holdings, which benefit when values fall.

As an indication of the damage expected from the dryness, agricultural trader Olam International that the "exceptionally dry" weather in Brazil would cut coffee production in the top producing country to 50m-51m bags, below initial hopes for 57m-60m bags.

On cocoa, Mr Verghese said Olam was "fundamentally quite bullish", given the rise in consumption of the bean to swallow "very heavy production and supply".

"Despite the 4m-tonne crop, demand has been surprisingly strong," he said.

"Despite a very large cocoa crop we expect a deficit of 145,000 tonnes this year. And that is on top of the deficit we had last year
."

The stocks-to-use ratio, a key pricing metric, was for cocoa on course to fall from 38% to 34%, "and that is a bullish signal when end use ratios come down to below 35%," he said.

"So we are quite friendly to cocoa process and cocoa market overall."

Edytowany: 19 lutego 2014 17:44

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 20 lutego 2014 13:06:06
Kawowy epilog:
coffee future day

kliknij, aby powiększyć

Eliottowcy (chyba) na powyższym wykresie widzą koniec fali 3, tak więc po korekcie powinna być jeszcze fala 5 wykańczająca strukturę. Dla mnie ewidentnym sygnałem sprzedaży było wypełnienie formacji chorągiewki o której wcześniej pisałem (171 USD), jak widać nawet z nawiązką. Dziś formuje się (oczywiście to może się jeszcze zmienić) shooting star - jeśli zostanie w piątek potwierdzony to powinien skończyć się trochę większą korektą co przy obecnym technicznym wykupieniu nie będzie niczym dziwnym. Możliwe poziomy wsparć oznaczyłem - zobaczymy które zadziała. Spekulacyjna pozycja zamknięta, dla mid/longtermów oczywiście trend oczywiście dalej jest wzrostowy (dopiero przebicie w dół 130 USD neguje układ).

Analizując zakończoną transakcję warto skomentować dwie sprawy. O ile z produktu RCCOFAOPEN nie jestem zadowolony bo spread animatora chwilami przekraczał 6%, to CFD spełniły swoje zadanie, tyle że wbudowana w nie dźwignia zmusza do użycia sporego depozytu.

Na koniec trochę humoru:
http://stooq.pl/n/?f=850437

Wszystko pięknie opisane tylko, że po fakcie. Ale jest też nadzieja ;) ("Presja na wzrost cen kawy może się utrzymać, jeśli w najbliższym czasie pogoda w Brazylii nadal nie będzie sprzyjać farmerom.").

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 20 lutego 2014 17:27:27
Wojtek jaki zakres czasowy na wykresie bierzesz pod uwagę "na pierwszy ogień" biorąc się za analizę nowego waloru? Od razu odnosisz dzisiejsze notowania do samego początku historycznych danych, czy może dopiero po stwierdzeniu atrakcyjności w jakimś ostatnim (początkowo wybranym) okresie?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 20 lutego 2014 18:08:12
@cyzo

To zależy jaki mam horyzont czasowy i oczekiwania. Standardowo do analizy średnioterminowej (najczęściej akcje) biorę dane z 3 ostatnich lat na wykresie tygodniowym. Oczywiście przy takim ujęciu trzeba pamiętać o specyfice danego rynku, np. dla polskich akcji istotne są też szczyty z 2007.

Dla wykresu dziennego 3 lata to zbyt dużo - staram się trzymać zasady "skróć okres czasu gdy przestajesz widzieć wyraźnie świeczki", tak więc w skali dziennej najczęściej to ok 1 roku.
Na krótszych interwałach czasowych oczywiście odpowiednio biorę mniejszą ilość danych

nowy1
0
Wysłane: 20 lutego 2014 23:15:24
Wojtku czy możesz napisać swą opinie o Mostostalu Warszawa

krzyche
2
Wpisów: 54
Wysłane: 21 lutego 2014 13:07:00
Wojtku, mam prośbę, możesz napisać co się dzieje z CD Projektem?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 21 lutego 2014 20:49:39
Kącik życzeń :)

Mostostal Wawa week

kliknij, aby powiększyć

Walor był przez długi okres czasu w trendzie spadkowym, ostatnio jednak dzieje się na nim co raz ciekawiej. Ukształtował się trójkąt symetryczny, który został wybity w tym tygodniu górą. Niestety potencjał wzrostowy póki co jest ograniczony linią trendu spadkowego, wykupienie na tygodniach też zaczyna być duże. Za prawdopodobne uważam dojście kursu do poziomów linii trendu czyli ok 9,2-9,5 zł a następnie korektę. Możliwe wsparcia do wykorzystania to 8,52 (póki co to jednak ciągle opór), i ok 6,85 zł. Na uwagę zasługują podwyższone obroty na wybiciu trójkąta. Zasięg formacji trójkąta to ok 12 zł (tam też są kolejne opory - dawne wsparcia z 2012). Podsumowując spółka do obserwacji ale obecnie ryzykowna (odległy SL - 6,5 zł?) i dość wykupiona technicznie.

CDP week

kliknij, aby powiększyć

"Nudny" trend wzrostowy trwa na CDP od dłuższego czasu. 10 zł było oporem jednak dawno temu zostało już wyłamane a wzrosty były kontynuowane. Kto posiada akcje ten pewnie trzyma, obecnie średnia zaczyna "gonić" kurs co nie jest niczym dziwnym. Na uwagę zasługuje negatywna dywergencja na RSI - w ostatnim czasie wzrosty nie korelowały z nowymi szczytami RSI co świadczy o słabnięciu trendu. Jest to światło ostrzegawcze dla posiadaczy akcji jak i chętnych do zakupu bo z takiej dywergencji (np. dla mnie taka dywergencja dyskwalifikuje możliwość kupna) mogą wyniknąć większe problemy (choć nie muszą jeśli zostanie zanegowana). Średnioterminowe wsparcie w okolicach 15 zł a długoterminowo powinno zadziałać 10zł (dawny szczyt).

Na koniec temat z NC30 wcześniej w kronice i wątku spółki sygnalizowany:

PGS Soft week

kliknij, aby powiększyć

Po wybiciu konsolidacji (a wcześniej trójkąta) dziś mocna sesja na walorze wybija nowe szczyty (w tym psychologiczne 4zł). Realizuje się więc wcześniej nakreślony pozytywny scenariusz ( www.stockwatch.pl/forum/wpisy-... - 21 stycznia), który powinien zaowocować dojściem kursu min. do poziomów wynikających z formacji czyli ok 4,55-4,65 zł. Wzrosty potwierdzają ponadprzeciętne jak na spółkę obroty na wybiciach. Ponieważ obecne poziomy są historycznymi max posiadaczom PGS pozostaje się cieszyć i trzymać się trendu wzrostowego tak długo jak będzie trwał.
Edytowany: 21 lutego 2014 20:52

nowy1
0
Wysłane: 21 lutego 2014 23:59:37
Diekuje za to że poświecasz swój czas innym.Ja niestety musze posilkować sie kimś kto zna się na tym lepiej gdyż moja przygoda z GPW dopiero się zaczyna . Bardzo sie ciesze że sa tacy ludzie jak
Ty ktoży potrafia sie dzielic swą wiedzą. Postaram się rzadziej uczestniczyć w kąciku życzeń :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

15 16 17 18 19

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,315 sek.

baxcudgy
eiyxnbrl
dpdemial
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tkbfwkvz
gwjdrceg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat