Na początek wcześniej sygnalizowana kawa
Coffee future week

kliknij, aby powiększyćOznaczona wcześniej formacja oRGR wygląda na to że ma szanse na spełnienie. Trend wzrostowy potwierdzony jest na RSI. Możliwe że jeszcze zobaczymy korektę wzrostów która może być okazją dla spóźnialskich na zajęcie pozycji. Zasięg formacji pozwala na wzrosty w granice 150 usd (co ma sens bo są tam kolejne opory). Jedyne co mnie martwi to że jeśli miałby to być nowy długoterminowy trend wzrostowy to konsolidacja przed jego rozpoczęciem była krótka.
Coffee future day

kliknij, aby powiększyćZa bardzo prawdopodobny scenariusz obstawiam dojście do ok 130 USD w obecnym ruchu wzrostowym, następnie korekta w okolice SMA200d jak i poprzedniego oporu ok 120 USD. Jeśli trend miałby być kontynuowany to dalsze wzrosty powinny zatrzymać się dopiero w okolicach 150 USD.

kliknij, aby powiększyćInteresująco wygląda zaangażowanie w pozycje. Mali spekulanci zwiększają długie pozycje (więc potencjał krótkoterminowy wzrostu jest raczej mały). Rośnie krótka pozycja dużych spekulantów co jest negatywne, z drugiej jednak strony jest to pozycja znacznie mniejsza niż w czasie trwania trendu spadkowego.
Warto również spojrzeć na nasz "grajdołek" ;)
WIG day

kliknij, aby powiększyćOprócz oznaczonego możliwego formowanie się formacji oRGR (o małym jednak zasięgu) znacznie ciekawsza jest pozytywna dywergencja na RSI. Zarówno szczyty (oznaczone) na podobnym poziomie - na RSI były wyżej, jak i dołki (niższe i 2 równe) były co raz wyżej na RSI. To sygnał słabnięcia spadków i rosnącej siły którego nie można ignorować. Czytelnym sygnałem końca korekty na WIG będzie oczywiście wybicie oporu na 52 000 pkt. Zejście poniżej dołków ok 50 000 pkt neguje cały prowzrostowy układ.
Podobna (trochę słabsza) dywergencja na WIG wystąpiła w okresie marzec-kwiecień 2013 - co było dalej można sobie sprawdzić :).
Analogiczna sytuacja rysuje się na W20
Wig20 day

kliknij, aby powiększyć3 kolejne niższe dołki na W20 na RSI są negowane przez co raz wyższe dołki. To rzadki układ i powinien ruszyć indexem na północ. Niestety klarownym sygnałem kupna będzie dopiero sforsowanie oporu na 2440. Niecierpliwi mogą próbować "kupić" przebicie LT czyli ok 2400-2360.
W krótkim terminie (luty-marzec, kwiecień?) sądzę że powinniśmy zobaczyć na naszej giełdzie wzrosty. Nie jestem jednak optymistą w dłuższym terminie - za bardziej prawdopodobne uważam jedynie wyrównanie szczytów z listopada/lekkie ich przebicie. Dlaczego ?
Jest parę argumentów:
1. Hossa śmieciowa:
Wystarczy spojrzeć co na słabym rynku w styczniu było najmocniejsze:
www.attrader.pl/notowania/pl/a...OIL, Advanis, Resbud, Bioton, Ideon - doborowe towarzystwa krwa mać :P
Gdy rosną śmieci tzn że na rynku dominuje spekulacyjny kapitał - ten który wchodzi późno i szuka szybkiego i dużego zysku. To nie jest objaw początku hossy tylko jej dojrzałości.
2. Wybicie oporu i powrót do niego

kliknij, aby powiększyćPozwoliłem sobie od Pana Białka zapożyczyć wykres. Moje wnioski z jego obserwacji są jednak stricte techniczne. Można zaobserwować że po każdym wybiciu oporu długoterminowego (kreski) następowała silna korekta (skala spłaszcza mocno wykres ale te korekty słabe nie były) i próba lub ewidentny powrót w okolice wybitego oporu który działa jako wsparcie - czyli abecadło AT.
Za bardzo prawdopodobne uważam rozwiązanie w stylu tego z początku lat 80-tych (wtedy SP spadło o blisko 30%). Obecnie SP500 był ok 15% nad dawnym oporem więc jeszcze trochę powinien urosnąć tak by korekta miała rozmiary min 20-30%.
3. Wysokie wyceny na rynku amerykańskim - oczywiście zawsze znajdą się tacy którzy chcą kupować drożej i drożej - tyle że im wyższa cena tym może być ich mniej - co przejściowo może spowodować kłopoty.
4. Podwyższona siła NC30 - najmniej ważny argument za spadkami ale to interesująca zależność. 2012 był rokiem W20, 2013 MiŚiów a 2014 może być dobry (chociaż w części) dla NewConnect. W styczniu NC30 rósł wbrew WIGowi, zresztą warto spojrzeć na wykres:
NC30 week

kliknij, aby powiększyćŚrednia tygodniowa jest w sporym oddaleniu więc trend jest bardzo silny - ale i wykupienie spore. Biorąc pod uwagę możliwość wystąpienia negatywnej dywergencji może to skończyć się większymi spadkami. Eliottowcy zobaczą pewnie tu możliwość budowy 5 fali (notabene jesteśmy blisko od wygenerowania sygnału kupna-kontynuacji na indexie).
5. Czynniki makro/fundamentalne. Turcja podniosła stopy procentowe i to drastycznie (i rynek z tego się ucieszył...) , FED robi tapering (BoJ też robił -
www.businessinsider.com/chart-...) , u nas OFE potrzebują wyników tylko na krótką metę a w długim terminie będą instytucjami podażowymi, odwrót kapitału z EM świadczy o szukaniu płynności o ograniczaniu ryzyka (najpierw skracaj najmniej płynne aktywa - ważna zasada zarządzających). W drugiej połowie roku 3 grosze pewnie też dorzuci RPP podnosząc stopy procentowe i u nas (też negatywny sygnał dla gpw).
Podsumowując - krótkoterminowo (na najbliższe miesiące) jestem nastawiony raczej "byczo" (chyba że rynek zaneguje pozytywne sygnały - wtedy prognozy hossy będzie trzeba odłożyć ad acta) jednak w dalszej perspektywie biorąc pod uwagę zewnętrzne zagrożenia jak i konieczność większej korekty na SP500 byłbym ostrożny. Obecny rynek uważam za późną hossę w której mocna korekta/krótka bessa wcale nie są tak odległe jak mogłoby się wydawać. Dlatego też nie szukam za wszelką cenę okazji tylko wybieram te najlepsze i nie za cały kapitał.