PARTNER SERWISU
funbjkar
17 18 19 20 21

Portfel pasywnego inwestora - Wojetek's stocks

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 24 kwietnia 2014 02:26:31
Wczoraj przeglądałem wykresy indeksów na świecie i doszedłem do takich samych wniosków. Dzisiaj byłem u księgowej i ona do mnie, że to chyba dobry czas do kupowania akcji bo w USA cały czas rośnie, a my pewnie pójdziemy za USA...

Osobiście nastawiałbym się powoli bardziej na długie pozycje na niektórych surowcach.

"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 24 kwietnia 2014 07:56:35
Wojtek - a co z Twoim planem prezentacji kolejnego, alternatywnego pomysłu na handlowanie?....że się tak nieśmiało zapytam?

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 24 kwietnia 2014 08:18:38
ucofb napisał(a):
Dzisiaj byłem u księgowej i ona do mnie, że to chyba dobry czas do kupowania akcji bo w USA cały czas rośnie, a my pewnie pójdziemy za USA...

Trzeba się jeszcze przejść do fryzjera zobaczyć co w trawie piszczy :)
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 24 kwietnia 2014 08:31:01
Cytat:
Trzeba się jeszcze przejść do fryzjera zobaczyć co w trawie piszczy :)

Dziś się do fryzjera wybieram więc sprawdzę ;)

@cyzo
Całkiem blisko realizacji. Kwestia paru tygodni. Zastanawiam się tylko czy nowy projekt powinien znaleźć się tutaj czy jako osobny temat (bo z topiciem tutaj wiele nie będzie miał wspólnego). Skłaniam się ku opcji drugiej tylko czy to nie jest sprzeczne z regulaminem forum?
Edytowany: 24 kwietnia 2014 08:32

ucofb
1
Wysłane: 24 kwietnia 2014 10:27:17
@wojetek

będziesz wróżył? Dancing

Damian1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 24 kwietnia 2014 10:49:15
Witam Wojetek,

mógłbyś przeprowadzić analizę Budimexu, PGE i Amici?

Dzięki wielkie

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 24 kwietnia 2014 12:22:36
ucofb napisał(a):
@wojetek

będziesz wróżył? Dancing

Gdybym posiadał takie zdolności to nie grałbym na giełdzie tylko pracował w późnych godzinach nocnych na antenie tv. Jeden wróżbita Wojciech wystarczy ;)

Projekt który chciałbym tutaj przeprowadzić to portfel krótko-średnioterminowy, nastawiony na spadki. Może nie Eurogeddon;), ale próba strategii prospadkowej wykorzystującej takie trendy. Jak dotąd chyba takiego portfela w kronikach nie było więc może to być interesujące z punktu widzenia stopy zwrotu, linii kapitału, rodzajów instrumentów itp. Planuję ruszyć z tym portfelem 7 maja jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem.

@Damian1

W wolnej chwili wrzucę.
Edytowany: 24 kwietnia 2014 12:43

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 26 kwietnia 2014 09:26:23
Bez przydługich wstępów - kącik życzeń ;)

Budimex week

kliknij, aby powiększyć

Spółka w trendzie wzrostowym od dłuższego czasu. Po zbudowaniu konsoli nastąpiło jej wybicie w marcu co było sygnałem kupna (choć obroty nie przekonują). Obecnie prawdopodobnie widzimy powrót do wcześniejszego punktu wybicia (zmiana oporu we wsparcie). Jeśli trend ma być kontynuowany powinno nastąpić odbicie od tego wsparcia i dalsze wzrosty. Negatywnie na tym tle wyróżnia się negatywna dywergencja RSI - nowe max kursu nie zostały na nim potwierdzone. Linia trendu jak i mocne wsparcie na 120zł ciągle nie są naruszone więc posiadacze walorów mogą być spokojni. Chętnym na kupno zalecałbym ostrożność ze względu na negatywną dywergencję RSI.

Na tle indexów BDX wygląda bardzo dobrze

BDX vs mW40

kliknij, aby powiększyć

BDX vs WIG Budow, vs W20

kliknij, aby powiększyć

Amica week

kliknij, aby powiększyć

Coś się zaczyna, coś się kończy. Tak można w skrócie opisać to co widać na wykresie Amici. Trend wzrostowy który trwał od ponad 2 lat (a de facto od 2009) i był jednym z silniejszych na gpw praktycznie się skończył. Kurs dawał oznaki zmęczenia już wcześniej negatywną dywergencją RSI (oznaczone), która zadziałała. Teraz RSI jest w trendzie spadkowym i potwierdza to co dzieje się z kursem. Wybito linię trendu jak i średnią SMA30t. Sygnały sprzedaży padły już przy 110 zł (powtórne wybicie dołem średniej), przebiciu LT na 100zł, jak i ważnego wsparcia w tym miejscu (+ psychologia). Z obecnego punktu widzenia to byłaby dobra krótka pozycja na średni termin - ale niestety na AMC kontraktów nie ma.

PGE week

kliknij, aby powiększyć

Spółka w trendzie krótkoterminowym wzrostowym. To czy zamieni się to w długoterminowy trend jest zależne w dużej mierze od tego jak kurs poradzi sobie z strefą oporu która jest przed nim. Grając spekulacyjnie pewnie szukałbym możliwości "skeszowania" się w tej strefie i poczekania na rozwój wypadków. Dla kogoś o długim horyzoncie czasowym pozostaje poczekać na reakcję kursu na opory i rozwój korekty. Zdecydowanie nie jest to temat obecnie na wejście - upside jest mały, a ryzyko spadków spore. Na plus trzeba przyznać spółce że jest bardzo silna na tle swojego indexu:

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 26 kwietnia 2014 09:32

ucofb
1
Wysłane: 26 kwietnia 2014 20:16:16
Poprosiłbym o analizę KGHM :)

The Winner
0
Wpisów: 167
Wysłane: 26 kwietnia 2014 22:43:15
A ja o analizę Groclinu :-)

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 27 kwietnia 2014 18:52:11
KGH week

kliknij, aby powiększyć

Trend spadkowy ciągle aktualny. Kurs pod średnia, linię trendu też można sensowną wykreślić. Możliwe że formujemy bazę pod odbicie - jednak bez wyraźnego ataku popytu (kluczowy opór 131 zł) nie jest to interesujący temat. Biorąc pod uwagę bliskość średniej i LT możliwy jest wariant spadkowy z testowaniem tegorocznych min.

kliknij, aby powiększyć

Na tle W20 KGH również siłą nie imponował (zwłaszcza w marcu).

Groclin week

kliknij, aby powiększyć

Mógłbym mniej więcej analizę Amici przykleić tutaj ;p Średnia wybita, wypłaszczyła się i zaczyna opadać - znakomita baza pod nowy trend tj spadkowy. Krótkoterminowo możliwe odbicie pod dawne wsparcia ok 25 zł choć to bardzo optymistyczny scenariusz. Trend spadkowy potwierdzony na RSI. Na plus jedynie że ok 16zł jest niezłe wsparcie które może powstrzymać podaż. Wg długoterminowych linii trendu spadki mogą dojść do ok 12 zł ale na obecnym etapie to tylko jedna z koncepcji.

Zbigniew11
0
Wpisów: 2
Wysłane: 29 kwietnia 2014 21:35:12
Witam Mistrza, odważyłem się zalogować, aby wyrazić uznanie dla Twojej działalności edukacyjnej, szczery wielki szacun salute
a pro po Amici, to czy mógłbyś zaakceptować korektę ABC (dobrze widać na dziennym), zakończoną 38,2% zniesieniem od szczytu, co sugerowałoby po prawie 5 miesięcznej korekcie, szansę jednak na pozycję long, pozdrawiam

gucio
0
Wpisów: 314
Wysłane: 30 kwietnia 2014 10:08:26
Przy okazji i ja dodam swoje 5 groszy. W wiekszości moich postów to albo krytykuje lub się nie zgadzam z czymś. Taka jakaś natura że jak jest OK to przechodzimy obok tego jakby tak musiało być. Więc skoro tu nic nie piszę tz. że robisz naprawde dobrą robotę którą sie miło i z zainteresowaniem czyta. I napewno nie jest to tylko moja opinia ale wszystkich którzy tu zaglądają.
Powodzenia.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 30 kwietnia 2014 18:10:51
Thx :). Mimo że w ostatnim czasie rynek nie jest sprzyjający cieszę się że to co tutaj produkuję się podoba.

Odnośnie AMC - oczywiście to może być większa korekta o zasięgu do 80zł czyli tego 38,2% fibo. Niepokojące jednak dla mnie są spore wolumeny w ostatniej konsolidacji jak odwrót kapitału od spółek mających cokolwiek wspólnego z Rosją. Jakby nie patrzeć na wykres AMC - obecnie to dobrze nie wygląda.

Edytowany: 30 kwietnia 2014 18:11

Ammianus
52
Wpisów: 688
Wysłane: 5 maja 2014 16:01:01

Wojtku, odnośnie PCI - pytanie z czysto "babskiej" ciekawości jako, że trafność otwierania przez Ciebie pozycji robi wrażenie. Jakieś przemyślenia/prognozy odnośnie tego waloru, który jako jeden z niewielu podryfował w innym kierunku?

Ammianus
52
Wpisów: 688
Wysłane: 5 maja 2014 17:29:45

Wykrakałem Sick

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 5 maja 2014 17:47:33
@Ammianus

To pytanie musiało się prędzej lub później pojawić. PCI w konkursie nieźle dołuje i dziś jak widać pozbyłem się tego waloru (więc zgodnie z regułą przekory ma teraz spore szanse na wzrosty ;p ) . Zakładana korekta do poziomów ok 1,9-1,8 przedłużyła się i pogłębiła co niestety szybko odzwierciedliło się w dość sporej stracie. SL jaki sobie założyłem dla tej pozycji to 1,75 (ok 15% więc dość sporo, pytanie czy na walor stanowiący 100% portfela nie zbyt dużo) - został praktycznie wybity 30.04 - tyle że nie w cenie zamknięcia więc postanowiłem obserwować jeszcze co się stanie z walorem. Możliwe że wsparcie na 1,60 zadziała - dla mnie jednak to zbyt duże ryzyko (przekraczające 20%).

Przyglądając się tej pozycji z punktu widzenia wykresu w momencie kupna nie można mieć większych wątpliwości - wykres w trendzie wzrostowym, korekta która miała być okazją na późne wejście (wczesne na wybiciu), spore obroty na wybiciu oporu więc wszystko zgodnie z prawidłami. Błędem było zlekceważenie słabości indexu, w którym PCI się znajdowało. Już 6 tygodni temu index był pod średnią jak i wszedł w trend spadkowy, potwierdzenie tego trendu dostałem później (już mając PCI), dokładając do tego słabe zachowanie samego PCI należało już wtedy sprzedawać (przed dotarciem do SL). Przyglądając się Sonelowi którego na PCI zamieniłem raczej nie można żałować - bo ten jest ponad 10% niżej od tamtego momentu.

kliknij, aby powiększyć

Po stracie 18% pozostaje skoncentrować się nad odrobieniu tego z nawiązką co na obecnym rynku pewnie łatwe nie będzie. Biorąc pod uwagę to jak sobie radzą indeksy będę musiał rozejrzeć się po tych silniejszych w obecnym momencie czyli NC lub W20 (z dużym znakiem zapytania). Mam dwa typy na nową spółkę, czekam jednak na atrakcyjne poziomy kupna.
Edytowany: 5 maja 2014 18:06

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 5 maja 2014 18:29:16
Jeszcze odnośnie trafności - zgodnie z tym co napisał Joe Dinapoli - jesteś zawsze o jeden krok od upokarzającej klęski. Faktycznie coś w tym jest - bo nawet mając znakomitą serię, kiedy rynek nam sprzyja i myślimy, że właśnie odkryliśmy Graala (nie rybnego) tradingu karta może się odwrócić. Dlatego z samej trafności moim zdaniem lepiej nie robić elementu przewagi nad rynkiem (edge) bo ta potrafi się często diametralnie zmieniać. Jedni piszą o tym że jakiś system przestał działać (często kończy się to próbą optymalizacji lub też szukaniem nowego działającego systemu), inni tną straty, a jeszcze inni oglądają duży drop down w portfolio nie reagując wcale. Elementem na który mamy całkowity wpływ jest zarządzanie pozycją, portfelem i nie dopuszczenie do zbyt dużych strat a nie trafność inwestycji czy też kierunek rynku.
Edytowany: 5 maja 2014 18:30

cyzo
3
Wpisów: 753
Wysłane: 8 maja 2014 12:23:15
Cześć,

Czy w ramach kącika życzeń mogę prosić o analizę Stalproduktu (STP) i PGN?
Z góry dziękuję,

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 9 maja 2014 19:04:23
Trochę szerszy wpis tym razem, bo na rynku dzieje się coraz więcej. Najpierw spółki z kącika życzeń ;)

Stalprodukt week

kliknij, aby powiększyć

Po trwającym do połowy 2012 roku trendzie spadkowym na walorze (od 2007) nastąpił proces akumulacji i trendu bocznego. W ostatnim czasie nastąpiło kolejne wybicie na obrotach (oznaczone). Korekta w tym tygodniu (spora bo 13%) nie nastąpiła z większym wolumenem więc ciągle jest nadzieje na wzrosty. Istotnym poziomem są okolice 200 zł gdyż wielkrotnie (oznaczone) były one oporem lub wsparciem. Tym razem mogą zadziałac jako wsparcie. W negatywnym scenariuszu w przypadku wyłamania ok 183 zł wybicie zostanie zanegowane podobnie jak krótkoterminowy trend wzrostowy. Należy jednak pamiętać o fakcie iż spółka należy do słabego indexu (W250), który jest w trendzie spadkowym a dziś wyłamał istotne wsparcie.

W250 week

kliknij, aby powiększyć

Krótkoterminowo może zadziałać poziom ok 1200 pkt jako wsparcie (linia trendu), jednak prawdopodobnie będzie to tylko odbicie w trendzie spadkowym.

PGNiG week

kliknij, aby powiększyć

Walor w trendzie spadkowym. W ostatnim czasie wzrostowa korekta spowodowana była obroną wsparcia na ok 4,15 zł (wcześniej było oporem). Biorąc pod uwagę goniącą od góry kurs średnią, linię trendu spadkowego, oznaczoną strzałką lukę oraz wyczerpanie zasięgu podwójnego dna (z zasięgu formacji ok 4,90) widzę tutaj potencjał do zagrania shorta a nie pozycji długiej. W pozytywnym scenariuszu walor mógłby zacząć dłuższą konsolidację co jednak uznaję za mało prawdopodobne.

Ekoexport week

kliknij, aby powiększyć

Tu się dopiero dzieje ! Przełamanie linii trendu, wsparć na 36-35 zł jak i przejście w trend spadkowy oraz 18,6% spadku w tydzień. Po takich spadkach możliwa jest wzrostowa podbitka do o 35 zł które obecnie jest najbliższym oporem. RSI potwierdza zdecydowanie trend, na uwagę też zwracają obroty. O ile w tym tygodniu były to prawdopodobnie wybijane SL jak i w pewnym stopniu panika tak te z początku marca wskazują na wyraźną dystrybucję waloru.

Na koniec parę wykresów - liderów hossy którzy właśnie zmienili/zmieniają trend na spadkowy. Większość z nich nakładając na siebie utworzy podobny wykres...

Integer week

kliknij, aby powiększyć

Groclin week

kliknij, aby powiększyć

BZWBK week

kliknij, aby powiększyć

Asbis week

kliknij, aby powiększyć

Zetkama week

kliknij, aby powiększyć

LPP week

kliknij, aby powiększyć

Pewnie jeszcze dużo więcej by się tego znalazło. Trwa dystrybucja, na niektórych papierach zaczyna się panika i pękanie SLi. Kto ostatni ten berek - z gorącymi papierami...
Edytowany: 9 maja 2014 19:05

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

17 18 19 20 21

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,261 sek.

kvmyayue
vimqdsbs
xkfnqahg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ztmsewjl
afcftaop
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat