PARTNER SERWISU
ksxlhhjh
9 10 11
rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 6 sierpnia 2013 18:42:42 przy kursie: 0,02 zł
Cytat:
opracowanie stosownych rozwiązań prawnych leży poza zasięgiem intelektualnym osobników wybieranych do Sejmów wszelkich kadencji przeszłych i przyszłych

Polską tv oglądam w zasadzie tylko w trakcie przełączania na bardziej odległe kanały (im bardziej, tym lepiej), więc nie znam szerszego horyzontu tej tyrady, ale niedawno przez ekran telewizora śmignęła mi jakaś pani profesor d'oh! (nie Staniszkis!), która w kontekście zmian w OFE palnęła coś o inwestowaniu na GPW, jako zdawaniu się na grę w kasynie.

Jeżeli tak to widzi nasz świat 'naukowy', to czego się spodziewać po reszcie narodu i jego wybrańcach?

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 6 sierpnia 2013 19:25:25 przy kursie: 0,02 zł
@ rafsty

Cytat:
niedawno przez ekran telewizora śmignęła mi jakaś pani profesor d'oh! (nie Staniszkis!), która w kontekście zmian w OFE palnęła coś o inwestowaniu na GPW, jako zdawaniu się na grę w kasynie.

Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.

Julian Tuwim
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 6 sierpnia 2013 19:44:21 przy kursie: 0,02 zł
rafsty napisał(a):
Cytat:
opracowanie stosownych rozwiązań prawnych leży poza zasięgiem intelektualnym osobników wybieranych do Sejmów wszelkich kadencji przeszłych i przyszłych

Polską tv oglądam w zasadzie tylko w trakcie przełączania na bardziej odległe kanały (im bardziej, tym lepiej), więc nie znam szerszego horyzontu tej tyrady, ale niedawno przez ekran telewizora śmignęła mi jakaś pani profesor d'oh! (nie Staniszkis!), która w kontekście zmian w OFE palnęła coś o inwestowaniu na GPW, jako zdawaniu się na grę w kasynie.

Jeżeli tak to widzi nasz świat 'naukowy', to czego się spodziewać po reszcie narodu i jego wybrańcach?

Zapewne masz na myśli Leokadię Oręziak z SGH..
Tutaj można obejrzeć dosyć obszerną i jak dla mnie bardzo zabawną wypowiedź Angel :
www.tvn24.pl/inny-punkt-widzen...

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 7 sierpnia 2013 00:21:27 przy kursie: 0,02 zł
rafsty napisał(a):

Tyrada miała kontekst całkowicie nietelewizyjny, bo telewizora to ja nie mam już od jakichś 12 lat a nie oglądam pewnie od 15:) Dość często jednak czytam w internecie, o czym wybrańcy raczą aktualnie debatować i za każdym razem oscyluje to wokół dupy Maryni, czemu zresztą wcale się nie dziwię, gdyż pobierając ich pensje i jednocześnie dorabiając pokątnie na giełdzie, nie mówiąc już o wziątkach od znajomych za przepchniecie tego i owego lub zatrudnienie córki w moim biurze też jedynie o tym bym perorował, z czystego lenistwa.

Swoją drogą zawsze fascynował mnie paradoks "powszechnego prawa wyborczego", polegający na tym że do orzekania o zgodności z prawem w sprawach wszelkich należy najpierw skończyć odpowiednie studia, potem aplikacje, przez kilka lat wkuwając niemal na pamięć dziesiątki kodeksów i setki ustaw, natomiast do tego żeby to prawo ustanawiać wystarczy być zwykłym kocmołuchem, z talentem do wypinania krągłości w programach typu Big Brother.

No nic, dopóki nie dorobię się fortuny wystarczającej do nabycia kilkuset hektarów ziemi i ogłoszenia secesji w celu ustanowienia samodzierżawia i powołania mojej osoby na stanowisko... hmm... a niech będzie i sułtana tego tworu, będę niestety musiał męczyć się z obecnymi ustawodawcami.

Ad rem - jeśli chodzi o Calatravę, osobiście uważam że jest to po prostu kolejny bankrut nie do odratowania i jakieś gardłowanie na WZA czy gdziekolwiek indziej i tak nie ma jakiegokolwiek wpływu na sytuację obecną i przyszłą. Kurs wkroczył w "smugę cienia" w widełkach 1 - 3 grosze, z którego mało której spółce udało się wydostać i siedzi sobie na dwóch fixingach, czyli takiej poczekalni do całkowitego usunięcia. Ze znanych mi spółek z fixingów zdołały się wydobyć jedynie dwie - Drągowskiemu, który został tam "zesłany" karnie, za cudowanie z kursem oraz Monnari. Cała reszta firm fixingowych skończyła smutno, zaś pozostałości po nich wiszą w ramach mementa jedynie na rachunkach maklerskich nieszczęśników, którzy nie zdążyli się pozbyć tych walorów.
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

tadzikowie
0
Wpisów: 17
Wysłane: 2 marca 2014 17:02:51
Czy któryś z naszych Mędrców pokusiłby się o analizę wyników .Calatravy .Jakieś opinie o scaleniu akcji i ewentualnych scenariuszach po wznowieniu notowań.Czy możliwa jest tutaj powtórka z Biotonu?
Pray

empel
0
Wpisów: 242
Wysłane: 13 marca 2014 13:19:27 przy kursie: 2,85 zł
Po scaleniu spółka urosła już 30%. Narodzi się nowa tradycja - teraz wszyscy będą rzucać się na spółki po scaleniu akcji :)

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 13 marca 2014 13:38:19 przy kursie: 2,85 zł
Niezupełnie się z tobą zgadzam. Widzę raczej inną tendencję - i to mocno podejrzaną. W przypadki takich spółek jak Winw, CTC a obecnie także IDM zostały przed scaleniem akcji ustawione "bariery". Trzeba uważnie popatrzeć. Np. na CTC został ustawiona bariera ok. 25 mln akcji (5% liczby akcji) w ok. 10-12 zleceniach po 1 Mln akcji na poziomie 0,03. Podobnie na WINW ustawiono barierę >1 Mln akcji po 0,12. Na IDM stoi bariera na 0,10 2 x 3 Mln i 1 x 4 Mln akcji. Tego nie przeskoczysz. Na PXM bariery nie ma, chociaż jest kilka transakcji po kilka mln akcji na poziomie 0,13 i 0.14. Niestety, nie przyglądałem się Biotonowi.

Takiej bariery nie nie było na Rubikonie, który swobodnie poleciał w dół.

Nie jest to zapewne nielegalne, ale sądzę, że trwa gra, w której posiadacze dużych pakietów blokują wzrosty, kupują akcje po niższej cenie, sprzedawane przez inwestorów obawiających się, że notowania nigdy już nie wrócą na godziwe poziomy. Po scaleniu łatwo napompować notowania, tak jak to było w Biotonie - w końcu jego akcje są teraz warte 0,04 zł bez przelicznika.

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 13 marca 2014 13:57:51 przy kursie: 2,85 zł
@empel
Bez przesady:) Spójrz lepiej na wolumen. Podaję dane ze stooq'a, bo już dawno wywaliłem toto z obserwowanych i nie chce mi się ponownie dodawać. Jednak na chwilę sprzed 15 minut mamy 76 transakcji i około 73 tysięcy obrotu, przy 15% wzroście. Nie mówiąc już o tym, że spółka wciąż chyba "chodzi" na dwóch fixingach.

Zarobić praktycznie się nie dało, chyba że jakieś grosze wyrwane za pomocą małych pakiecików. Ale na taką szarpankę to naprawdę szkoda zdrowia. To coś jak było, tak pozostaje śmieciem, w dodatku nieatrakcyjnym, bo nie budzącym ani grama zaufania. Nawet spekulacyjnie nie idzie tego za bardzo nadmuchać, bo nie ma pod co. Nie ma tu ropy czy ukraińskich gruntów rolnych albo węgla, firma nie jest też postrzegana jako "strzelba, która raz do roku strzela sama", jak na przykład Drągowski, na którym dało się ostatnio całkiem godziwie zyskać.

Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

skusnieczyk
0
Wpisów: 2
Wysłane: 10 kwietnia 2014 23:29:09 przy kursie: 3,18 zł
Co myślicie o tej spółce na daną chwilę?

zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 16 kwietnia 2014 20:46:18 przy kursie: 3,20 zł
Ostatnimi czasy było kilka komunikatów o spłacie zobowiązań/umorzenia wzajemnego długo/etc.
Czy ktoś może kalkulował ile zobowiązań zostało jeszcze spółce do spłacenia?

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 17 kwietnia 2014 09:35:45 przy kursie: 3,18 zł
irfy napisał(a):
@empel
(...)To coś jak było, tak pozostaje śmieciem, w dodatku nieatrakcyjnym, bo nie budzącym ani grama zaufania. Nawet spekulacyjnie nie idzie tego za bardzo nadmuchać, bo nie ma pod co. Nie ma tu ropy czy ukraińskich gruntów rolnych albo węgla, firma nie jest też postrzegana jako "strzelba, która raz do roku strzela sama", jak na przykład Drągowski, na którym dało się ostatnio całkiem godziwie zyskać.

W Parkiecie z dn 10.04.2014 była wzmianka o tym, że Pan Falenta szuka spólki wydmuszki, do której chce wprowadzić bank ziemi. Czy można to spekulacyjnie powiązać? Obroty i wzrost kursu jakoś przypadkowo z tym harmonizują.
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
Edytowany: 17 kwietnia 2014 09:37

Zorrito
0
Wpisów: 30
Wysłane: 27 czerwca 2014 19:47:34 przy kursie: 1,94 zł
to juz koniec i nie ma juz nic czy jeszcze nadzieja jest?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

9 10 11

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,513 sek.

ozcseicz
namkupha
kykfuycm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kvujxmuy
znuoejuk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat