Ups.... sorry

oczywiście że dostali ten portfel za 30 baniek a nie kupili go , moja pomyłka. Tak się właśnie przyglądam tej spółce bo sam mam ich obligi. Info o tym portfelu jest jak najbardziej pozytywne według mnie, ryzyko straty na takim portfelu w takim przypadku jest zerowe,pewno że wyeliminowanie ryzyka jest jak najbardziej pozytywne ale nie daje gwarancji dobrych wyników. Narazie wyniki z raportu za 4Q 13 pokazują że przychody netto ze sprzedaży w 2013 były aż o 28% niższe w porównaniu z 2012 r i nawet 11% niższe od przychodów za 2011 r,(zysk netto też się skurczył r/r) więc narazie przychody ze sprzedaży netto spadają przez 3 kolejne lata , czy ta tendencja się odwróci? zobaczymy. Wydaję mi się że jest tu przy okazji inny bardzo pozytywny aspekt , mianowicie przyjmowanie portfeli do zarządzania zamiast ich kupowania automatycznie zmniejszy kapitałochłonność biznesu, powinien się chyba w związku z tym zmniejszyć wskaźnik ogólnego zadłużenia, zwłaszcza gdyby udało im się przyjąć więcej takich portfeli do zarządzania. Jak narazie wskaźnik ten wynosi 0,74 i jest chyba jednym z najwyższych w branży. Poza tym na przestrzeni całego 2013 roku zdecydowanie pogorszyła się struktura zadłużenia , mam na myśli zdecydowany wzrost zobowiązań krótkoterminowych w stosunku do długoterminowych, przypominam że już audytor w opinii do raportu za 2012 r zwracał uwagę na niekorzystną strukturę zadłużenia i co za tym idzie fakt finansowania inwestycji długoterminowych zobowiązaniami krótkoterminowymi. Spółka dała później komunikat w którym zaprezentowała swoje stanowisko odnośnie opinii biegłego rewidenta w którym nawet dość logicznie i wiarygodnie wytłumaczyła ten fakt, jednakże na koniec 2012r stosunek zobowiązań bieżących do długoterminowych wynosił 0,60 to teraz jest aż 0,88 . Jakby nie patrzeć taka struktura zadłużenia dobrego wrażenia nie robi. Kupić ,trzymać ,sprzedać????