PARTNER SERWISU
njemzphi
13 14 15 16 17
GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 14 lutego 2014 19:08:16 przy kursie: 16,10 zł
Teraz widze że masz rację zysk na sprzedaży w IVQ2013 to tylko 400tys PLN tj - słabo, gdzieś czytałem że stanowisko do wykorzystania opracowanych technologii do zwiększania trwałości kół w trasporcie szynowym będzie uruchomione dopiero w połowie 2014r.

GRAF78
93
Wysłane: 31 marca 2014 23:01:17 przy kursie: 14,88 zł
Spółka ostatnio troche rozczarowuje zarówno wynikami jak i komunikacja z rynkiem i tak sie zastanawiam... w Polsce bedzie budowanych w najbliższym czasie ok 10 albo i wiecej nowych bloków energetycznych do tego remonty starych bedzie tego sporo. Z ostanich nielicznych informacji o wartości zawartych umów (www.bankier.pl/wiadomosc/PLASM...) oraz średniej marży na sprzedaży wynikających z ostatnich raportów ze Plasma na wykonaniu powłoki ochronnej jednego kotła powinna zarobić około 0,5-0,8mln PLN
i teraz pytanie do madrzejszych:
- czy powłoki ochronne są niezbędne? czy mozna budować "po taniości" bez powłok bo jakoś to będzie i następcy będą sie martwić?

Zastanawiam sie nad przyszłością tej firmy czy przypadkiem Plasma System nie jest jedynie "producentem" europejskich patentów w większości za środki z dotacji unijnych a jest w stanie ich skomercjalizować? a w efekcie osiągnąć w przyszłości skokowo wiekszych zysków?

tratata
13
Wpisów: 1 033
Wysłane: 31 marca 2014 23:16:18 przy kursie: 14,88 zł
Kocioł to taki duży zbiornik z wieloma rurami w środku, którymi płynie woda/para wodna. Do tego zbiornika trafiają także gorące zasiarczone spaliny. Nie znam szczegółowo technik zabezpieczania powierzchni narażonych na działanie spalin ale ich stosowanie wydaje się dość sensowne.
Edytowany: 31 marca 2014 23:17

GRAF78
93
Wysłane: 1 kwietnia 2014 23:10:32 przy kursie: 14,88 zł
Sensowne i na dłuższa mete napewno jest ale... znajać nasze podejście nie zawsze to co sensowne sie robi i stąd moje obawy bo technologia sama w sobie jest jak najbardziej potrzebna pytanie tylko czy Plasma przekuje to na gotówkę?

W drugiej połowie roku ma ruszyć stanowisko do obróbki kół - kolejny ciekawy patent ale jak to sie przełoży na zyski nie mam pojęcia?

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 1 kwietnia 2014 23:23:38 przy kursie: 14,88 zł
bankrucik napisał(a):
dla mnie efekty inwestycji pojawią się w wynikach spółki dopiero w 2015 roku.. tak to oceniambinky

dla przypomnienia.... o ile te efekty w wynikach w ogóle się pojawiąThink

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

vanGaild
PREMIUM
0
Wpisów: 187
Wysłane: 5 kwietnia 2014 06:59:47 przy kursie: 14,78 zł
jesli weźmiemy tylko dzisiejszy biznes podstawowy - to mamy pe w okolicach 8. To na podstawie regularnych zysków z ostatnich ~6 kwartałów
Ten biznes jest w sektorze energetycznym przed którym sa spore inwestycje. Spółka dostarcza produkt który oszczędza kosztów klientowi , mamy niska konkurencję - wiec jest spore miejsce na mniejsza presję na obniżkę marz.

Mam wrażenie, że na forum zdryfowało w skrajne podejście :
Skupienie sie na innowacyjnych projektach > naturalne ryzyko sukcesu > mamy wytłumaczenie opadajacego kursu.

Wydaje mi sie ze problemem spolki na dzisiaj jest nie tyle działalność podstawowa co brak aktywnej komunikacji z rynkiem. Spółka jest mała wiec trudniej sie przebić do świadomości inwestorów - małe obroty odstraszają i przy małej podaży kurs spada w dół....

GRAF78
93
Wysłane: 5 kwietnia 2014 13:21:42 przy kursie: 14,78 zł
Rynek nie widzi możliwości rozwoju i skokowej poprawy zysków to fakt widać po kursie - pytanie co dyskontował pol roku temu w okolicach 20? Ja mam podobne odczucia, nie wiadomo też jaki bedzie efekt finansowy nowego biznesu tj. pokrywaniu kół kolejonych warstwa bronzu? czy to przyniesie tysiace czy moze setki a nawet miliony przychodu/zysku? kto to wie? Może warto było by sie wybrać do Spółki i zobaczyć jak to wyglada? Jak sie skonczą dotacje z UE a podstawowy biznes nie bedzie przynosił wiekszych zysków to pozostaniemy na obecnym poziomie, być może bedzie dywidenda bo w zeszłym roku Zarząd wnioskował o wypłatę 20gr.
Brak komunikacji przy spadajacych zyskach rodzi pytanie co dalej fajnie było by gdyby sie wypowiedział sam Prezes o dalszym rozwoju Plasmy i o wielkości zysków które są możliwe do uzyskania w kontekscie budowy tych kilkunastu nowych bloków energetycznych? Nie wiem ile trwa taka budowa ale chyba 2-4 lata a Spółka swiadczy usługi w ostatnim etapie budowy.

Co myślicie?

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 7 kwietnia 2014 09:09:52 przy kursie: 14,79 zł
@GRAF78

nic nie widział, wtedy była faza przewartościowania, teraz jest odreagowanie. Spółka podlega jak najbardziej typowej grze giełdowej.

Normalna spółka, z w sumie stabilną działalnością, ale dotknięta typową choroba NC - śmieszny obrót utrudnia godziwą wycenę.

co do Twojego zapytania o wycenę przyszłości to bez przesady - giełda wycenia rzeczywistość za ok pół roku.. niech będzie rok, ale nie 2-4 lata.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 7 kwietnia 2014 09:15

GRAF78
93
Wysłane: 7 kwietnia 2014 11:37:45 przy kursie: 14,79 zł
Ciężko powiedzieć czy PLASMA jest przewartościowana czy też nie dowartościowana - bo brakuje dostępnych informacji.Dla mnie główny problem to trudność a wręcz niemożliwość oszacowania zysków z posiadanych patentów i technologii, na papierze (na stronie firmy) to wszystko wygląda bardzo konkretnie i fachowo ale jak to się przekłada na realny biznes? nie mam pojęcia, szczegółnie że ostatnio Spółka milczy.

robertus
0
Wpisów: 389
Wysłane: 7 kwietnia 2014 22:54:00 przy kursie: 14,79 zł
Plasma podała prognozę na rok 2014. Oceniam ją jako mocno słabą.
Cofają się nawet na aktualnym core biznesie. Prognozy gorsze niż wyniki za rok 2013.

Cytat:

Rok 2014
Przychody netto ze sprzedaży i zrównane z nimi - 31 mln zł
Amortyzacja - 6 mln zł
EBIT - 5,8 mln zł
EBITDA - 11,8 mln zł
Zysk netto - 4,5 mln zł

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Robertus

GRAF78
93
Wysłane: 7 kwietnia 2014 23:53:35 przy kursie: 14,79 zł
Należy pamietać że Plasma podaje ostrożne prognozy i ta na 2013r została skorygowana nie tak dawno w góre. W 2014r dużo zależy też od sukcesu wdrożenia oferty dla koleji i uruchomienia stanowiska do nakładania wartswy branzu na koła wagonów, bedą z tego (lub powinny być) dodatkowe przychody ale chyba cieżko oszacować ich wielkość.
Mam pytanie do analityków: amortyzacja stanowi pokaźny koszt nie gotówkowy 6mln PLN, w wziązku z tym czy po 3-5 latach jak maszyny i hale zostana już w pełni rozliczone amortyzacja wyniesie 0PLN?

robertus
0
Wysłane: 13 kwietnia 2014 09:01:06 przy kursie: 14,59 zł
Mam pytanie, z czego może wynikać taki słaby rating firmy: B
Wskaźnik zadłużenia na rozsądnym poziomie: 45%.
Czyżby na Almana wpływ miały rozliczenia międzyokresowe w wysokości 19,7 mln. zł?
Wynikają one z dotacji unijnych więc chyba powinny poprawiać Altmana, a nie pogarszać.

Robertus

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 13 kwietnia 2014 12:38:37 przy kursie: 14,59 zł
Wynika z braku odpowiednich ujawnień przez spółkę w raportach kwartalnych. Jak zerkniesz w monitor spółki, to tam jest napisane skąd są dane finansowe. Pochodzą z danych za IV kw., czyli raport roczny nie jest wprowadzony jeszcze do serwisu. W kwartalnym nie ma rozbicia na RM dłgo i krótkoterminowe, więc zakładamy, że są krótkoterminowe, co implikuje duży ujemny kapitał obrotowy i niski poziom Z"score.

Więc zasadniczo, odpowiedź na Twoje pytanie brzmi tak. Niski wskaźnik wynika pośrednio z dotacji. Pośrednio, bo gdyby spółka prezentowała pełniejszy bilans w kwartalnych, to wskaźnik by się poprawił -> Rozbilibyśmy RM na krótko i długoterminowe. To się stanie, dopiero po wprowadzeniu raportu rocznego.

Edit: Baza już jest aktualna, za chwilę wskaźniki się przeliczą.
Edytowany: 13 kwietnia 2014 12:41

Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 13 kwietnia 2014 12:43:14 przy kursie: 14,59 zł
Proszę o omówienie wyników rocznych.

robertus
0
Wysłane: 13 kwietnia 2014 19:00:08 przy kursie: 14,59 zł
anty_teresa napisał(a):
Wynika z braku odpowiednich ujawnień przez spółkę w raportach kwartalnych. Jak zerkniesz w monitor spółki, to tam jest napisane skąd są dane finansowe. Pochodzą z danych za IV kw., czyli raport roczny nie jest wprowadzony jeszcze do serwisu. W kwartalnym nie ma rozbicia na RM dłgo i krótkoterminowe, więc zakładamy, że są krótkoterminowe, co implikuje duży ujemny kapitał obrotowy i niski poziom Z"score.

Więc zasadniczo, odpowiedź na Twoje pytanie brzmi tak. Niski wskaźnik wynika pośrednio z dotacji. Pośrednio, bo gdyby spółka prezentowała pełniejszy bilans w kwartalnych, to wskaźnik by się poprawił -> Rozbilibyśmy RM na krótko i długoterminowe. To się stanie, dopiero po wprowadzeniu raportu rocznego.

Edit: Baza już jest aktualna, za chwilę wskaźniki się przeliczą.

No i super!
BBB - od razu lepiej to wygląda :-)

A pomożesz mi AntyTereso zinterpretować te Roliczenia Międzyokresowe?
To są dotacje, więc kapitał "dodany" za free. To nie jest kapitał obcy, który ma być zwrócony. Więc dlaczego RM pogarszają Altmana?

Robertus
Edytowany: 13 kwietnia 2014 19:00

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 13 kwietnia 2014 20:11:01 przy kursie: 14,59 zł
Dotacje są dość ciężkim tematem. Postaram się jak najprościej.

Od strony rachunkowej. Czym jest tak naprawdę dotacja i jaki jest jej ekonomiczny sens? Czy to jest przychód? No... nie jest. To jest tak naprawdę zmniejszenie kosztów, czyli refinansowanie wydatków. Jeśli dotacja jest na aktywa trwałe, to trzeba się zastanowić jak pokazuje się koszty aktywów trwałych. Ano przez amortyzację. Czyli dotacja zmniejsza amortyzację. A jak to księgować? Po aktywach proste- tam gdzie była wydana. A po pasywach? Nie jest to kapitał własny, nie jest to też zwykłe zobowiązanie. Po to są rozliczenia międzyokresowe przychodów.

Jak prowadzisz np taki SW i ktoś kupi abonament to SW zobowiązuje się dostarczać mu treści przez rok. Jak to pokazać w sprawozdaniu za 1 kw? Całość przychodów? No, nie. Bo choć otrzymałem gotówkę, to muszę te treści wytworzyć i dostarczyć. Dlatego pokazuję te przychody współmiernie do czasu i poniesionych kosztów. Resztę trzymam w RM, po pasywnej stronie. W aktywach mam gotówkę.

A jak jest z dotacją? Podobnie. Też się do czegoś zobowiązałem podpisując umowę dotacji. Np do prowadzenia działalności przez kolejne 5 lat. W przypadku likwidacji spółki przed czasem, muszę dotację zwrócić. To nie jest kapitał za free, bo do czegoś się zobowiązujesz. Trzeba też pamiętać, że środkami z dotacji spółka nie może dowolnie dysponować.

No i teraz przejdzmy do Altmana i dotacji. Z jednej strony, skoro są po stronie pasywnej to zwiększają wskaźnik zadłużenia. Czy słusznie? Chyba jednak tak, ale można dyskutować. Natomiast inny faktor, czyli kapitał obrotowy netto powinien być prze RM zmniejszany tylko nieznacznie, w części jaka jest do rozliczenia w ciągu roku. Z następnej strony dotacja poprawia wynik, a więc zwiększa czynnik odpowiedzialny za stosunek EBIT do aktywów, podobnie zwiększa KW, przez zyski zatrzymane. Innymi słowy Dotacja negatywnie wpływa na Altmana na początku, natomiast w późniejszych okresach wpływa pozytywnie. W sumie można się zgodzić, że ryzyko jest największe na początku, więc ja bym się mocno nie czepiał.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 13 kwietnia 2014 20:54:42 przy kursie: 14,59 zł
Ja bym się w ogóle nie czepiał, bo to nieźle oddaje rzeczywistość biznesową.

Na początku jest głównie ryzyko i zobowiązania.

Jak napisałeś: do działania przez najbliższe 5 lat oraz do wdrożenia projektu. Przy dotacjach obowiązuje harmonogram rzeczowo-finansowy, który stanowi integralną część wniosku, a nasi urzędnicy trzymają się takich rzeczy dość ślepo. Żeby to zmienić, trzeba się napisać. Do tego trzeba zmieścić się w czasie, w którym dana dotacja może być rozliczona. Programy unijne mają skończony czas życia. A pamiętajmy jeszcze, że dotację dostaje się jako zwrot kosztów kwalifikowanych. I przecież nie całych.

Trzeba więc coś zbudować, uruchomić i skomercjalizować. I jeszcze to udokumentować i rozliczyć. Wycofać się z pomysłu (gdyby okazał się nietrafiony) trudno, a konsekwencje znaczące.

Ale za to, jak już się uda, to rozliczanie dotacji poprawia wynik przez czas amortyzacji, a więc przez parę lat. Wtedy ryzyko jest niewielkie, a korzyści duże.

Najpierw jest ryzyko, potem jest wygrana.

robertus
0
Wysłane: 15 kwietnia 2014 22:37:10 przy kursie: 13,80 zł
Troszkę z opóźnieniem, ale bardzo dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienie.

Przyznam szczerze, że nie do końca kupuję tę ideę, aby przyznane dotacje traktować na równi z zobowiązaniami. Bliżej mi tu do kapitału własnego.
Ale to nie ważne, niech będzie, że mam trochę inne zdanie, ale to też na tzw. "wydaje mi się". Ręki bym odciąć sobie nie dał :-)

Też bym się dołączył do próśb o analizę raportu i ogólnie spółki.
Wiadomo, że nowe projekty to pieśń przyszłości i ciężko je wyceniać. Ale mamy też bieżący biznes, który przynosi niezłe zyski.
Wg dzisiejszej wyceny mamy C/Z = 7,8. To bardzo dobry wynik, a nie mamy w tym jeszcze przyszłych innowacyjnych projektów.

Z drugiej strony niepokoi słaba prognoza zarządu odnośnie wyników w 2014.

Pozdrawiam,
Robertus

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 15 kwietnia 2014 23:31:19 przy kursie: 13,80 zł
www.biznes-firma.pl/czy-dotacj...
Cytat:
Mimo powszechnego poglądu, że dotacja nie jest kredytem, który należy spłacić, trzeba liczyć się z konsekwencjami niewywiązania się z umowy.

www.funduszeeuropejskie.gov.pl...
Cytat:
Wystąpienie nieprawidłowości niekoniecznie musi wynikać z działań beneficjenta realizującego współfinansowany projekt. Taka sytuacja może wystąpić wskutek naruszenia przepisów prawa przez inny podmiot zaangażowany w realizację projektu, np. wybranego podwykonawcę. Jednakże ostateczną odpowiedzialność za nieprawidłowe działania ponosi beneficjent, ponieważ to właśnie on jest zobowiązany do prawidłowej realizacji przedsięwzięcia.

Częstymi przyczynami wystąpienia nieprawidłowości są:

-nieznajomość przepisów prawnych, w szczególności przepisów prawa zamówień publicznych oraz dokumentów dotyczących wdrażania Programu,
-niestosowanie przez beneficjentów zasad określonych w umowie o dofinansowanie projektu,
-zmienność przepisów prawa,
-nierzetelność lub niedokładność przedkładanych przez beneficjenta dokumentów, sporządzanie na ostatnią chwilę sprawozdań z realizacji projektu oraz wniosków o płatność (brak dokumentacji, błędy rachunkowe).

prawo.rp.pl/artykul/1042684.ht...
Cytat:
Jednym z najistotniejszych obowiązków przedsiębiorcy, który otrzymał dofinansowanie, jest realizacja określonej inwestycji i utrzymanie jej rezultatów w wyznaczonym czasie

Firma, która otrzymała unijny grant, w umowie o dofinansowanie, zobowiązuje się do realizacji określonego projektu i utrzymania jego rezultatów przez wyznaczony czas.

robertus
0
Wysłane: 16 kwietnia 2014 06:47:33 przy kursie: 13,80 zł
No niech Wam będzie :-)
Trochę to mi nie pasuje, ale kto mówi, że ma mi wszystko pasować :-)

Robertus

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE plasma

13 14 15 16 17

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,638 sek.

efbvfxlf
lucgncne
hietovmm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
usbiwpdu
ztfmbzjo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat