PARTNER SERWISU
huzdzlli
25 26 27 28 29

Ukraina - dewaluacja hrywny?

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 4 maja 2014 16:16:43
Szanowny Panie Serpico, ochłoń Pan, postaraj się Pan przez najbliższe 2-3 dni nie pisać, to wyjdzie Panu i nam na lepsze

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 4 maja 2014 18:12:15
My tu o Putinie i jego zapędach, zapominając zupełnie o postaci, która na ukraińskie wydarzenia też ma niebagatelny wpływ - Rinat Leonidowicz Achmetow. A o nim ostatnio cicho, sam zainteresowany też nie kwapi się do zabierania głosu. Plotki z kijowskich ulic zachęciły mnie do przeanalizowania hipotetycznych scenariuszy rozwoju wydarzeń z uwzględnieniem interesów tego pana.

Przede wszystkim - czy Achmetow jest zainteresowany przyłączeniem Doniecka do Rosji? Nie jestem przekonany. Bo kto chciałby z figury nr 1 zostać w najlepszym wypadku -nastym? Na dodatek mieć nad sobą szefa, który, co by tu nie mówić, umie podporządkować sobie oligarchów.

Czy Achmetow jest zainteresowany w powstaniu donieckiej republiki ludowej? W to również trudno jest uwierzyć. Istotnym składnikiem majątku Achmetowa jest przemysł górniczy. Bez dotacji ze strony Ukrainy biznes leży i kwiczy, niosąc przy okazji ryzyko prawdziwej oddolnej rewolucji, którą mogliby wywołać górnicy.

Jak widać, w grę wchodzi jedynie Donbas w składzie Ukrainy. Czwartej alternatywy nie ma. Wydawałoby się - nic prostszego, należy tylko zaprowadzić porządek na swoim terytorium. I nagle Achmetow napotyka na opór. Opór ze strony separatystów. Rinat Leonidowicz radził sobie w życiu z ludźmi stawiającymi opór. A tu nagle wymiękł. Próbował co prawda posadzić na stanowisku szefa MSW donieckiego obwodu swojego byłego ochroniarza, ale separatyści zmusili Pożydajewa do rezygnacji, co ten nie omieszkał uczynić. Zadziałało podstawowe prawo fizyki - na każdego kozaka znajdzie się większy kozak. A kto mógłby być większym kozakiem od Achmetowa? Nikt oprócz Putina nie przychodzi mi do głowy.

Pojawia się pytanie - po [***] co Putinowi Donbas - kapitałochłonne terytorium, będące jednocześnie potencjalnym ośrodkiem niezadowolenia społecznego? Kijowska ulica szepcze, że Donbas Putinowi na [***] nie jest potrzebny. On potrzebuje zalegalizować coś, co już ma - Krym. I zadaniem lokalnych kacyków ze wschodu i z południa Ukrainy jest przekonanie do tego władz w Kijowie. Uznanie Krymu w składzie FR w zamian za spokój na wschodzie i na południu Ukrainy. Co ciekawe - droga do tego nie jest zamknięta. Rząd w Kijowie, pomimo burd, nie kwapi się do wprowadzenia stanu wyjątkowego, bo wówczas zamknąłby sobie drogę do wprowadzenia zmian w konstytucji.

Tako rzecze kijowska ulica i pretensje, obelgi oraz wyzwiska proszę kierować w jej stronę.

Fantomas
0
Wpisów: 379
Wysłane: 4 maja 2014 19:36:57
To nie jest dyskusja tylko zwyczajna pyskówka między rusofobami a ukrainofobami. Czy w tym wątku są jacyś Polacy ?
Chociaż przyznać muszę, że z coraz większym obrzydzeniem czytam teksty usprawiedliwiające rzeź wołyńską oraz spalenie kilkudziesięciu ludzi.

Sugeruję adminom zamknięcie wątku. Będzie tylko gorzej.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 4 maja 2014 19:47:40
@fantomas

na naszych oczach jeden nasz sąsiad napadł armią drugiego i zabrał mu terytorium, to nie jest pyskówka dwóch stron, tylko odmawianie zrozumienia dramatyzmu tego faktu oznacza że Polacy są:
a) głupi jak nieboskie stworzenia,
b) nic nie rozumieją z tych kilkuset lat swojej historii.

Cytat:
Chociaż przyznać muszę, że z coraz większym obrzydzeniem czytam teksty usprawiedliwiające rzeź wołyńską oraz spalenie kilkudziesięciu ludzi
ja coraz z większym obrzydzeniem czytam bucowate posty o napadaniu przez nas na Ukrainę, które świadczą że sa ciągle ludzie nie rozumiejący przyczyn tych zjawisk albo faktycznie patrz punkt a).
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 4 maja 2014 19:51

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 4 maja 2014 20:00:52
@Yayurek, nie zamierzam milczeć, gdy idzie o przyszłość naszego kraju, a Twoje nacjonalistyczne teksty świadczą, że jest przed kim chronić ten kraj. Wszystko co jest niezgodne z Twoim tokiem myślenia kwitujesz nacjonalistycznymi i faszystowskim sloganami.

Oczywiście ja mogę się mylić, mogą się również mylić i inni tego forum, natomiast Sekretarz Generalny NATO rozwiewa wątpliwości w co gra Rosja:

Cytat:
Sekretarz generalny NATO Anders Fogh Rasmussen ostrzegł w wywiadzie dla niedzielnego wydania dziennika "Frankfurter Allgemeine Zeitung"FAZ", że Rosja nie ogranicza swoich roszczeń tylko do Krymu i Ukrainy, lecz dąży do odbudowy strefy wpływów.

@Fantomas, nie jestem ani rusofobem, ani ukrainofobem. Martwię się dziś o to, o co za 5-10 lat będzie za późno się martwić. A twierdzenie, że wolność i niepodległość dana jest nam raz na zawsze, można włożyć w bajki

Fantomas
0
Wpisów: 379
Wysłane: 4 maja 2014 22:24:02
@Scarry:
Wybacz, ale na razie to wyzywasz innych od głupków i buców. Na to czy, Rosja przejmie część Ukrainy nie mamy żadnego wpływu. To jest rozgrywka między [w głównej mierze] Rosją, USA i Niemcami. Nasi politycy to sobie co najwyżej mogą wygłaszać pompatyczne przemówienia o tym jacy to jesteśmy silni, zwarci i gotowi [taka powtórka z rozrywki].
Wymagasz od adwersarzy zrozumienia przyczyn tylko sam nie chcesz ich punktu widzenia zrozumieć - ludobójstwo wołyńskie z 1943r. jest dla wielu osób czymś co sami przeżyli, tak samo jak inni przeżyli obozy koncentracyjne. Nazywanie ich idiotami wystawia jak najgorsze świadectwo... zgadnij komu.

@serpico:
Wzruszają mnie te łzawe teksty o mniejszości, integralności czy poszanowaniu prawa międzynarodowego, tylko jakoś u nas nikt nie rozdzierał szat w obronie Rosji, kiedy Czeczeni próbowali naruszać jej integralność terytorialną. Całkiem dobrze pamiętam, że wtedy się z Czeczenami solidaryzowaliśmy. Czyli jak Rosja broni swojej integralności terytorialnej to źle a jak Ukraina to dobrze ?
Bądźmy szczerzy - tu chodzi o doktrynę Giedroycia [czyli niepodległe Litwa, Białoruś i Ukraina są gwarantem niepodległości Polski], którą dość bezkrytycznie wyznają praktycznie wszyscy nasi przywódcy.
Jej słuszność jest dość dyskusyjna.

A poza tym: jak chcesz tu robić za eksperta od historii to nie wrzucaj tekstów usprawiedliwiających rzeź wołyńską Chrobrym i Wiśniowieckim [który tak na marginesie był Rusinem]. W swoim zacietrzewieniu posunąłeś się za daleko.
Nacjonalizm ukraiński ma swojego twórcę i konkretny czas kiedy on powstał - zanim się zacznie na ten temat wypowiadać trzeba trochę przeczytać.

Scarry
193
Wysłane: 5 maja 2014 08:49:51
@Fantomas

wiem komu, bo to forum inwestorów, ludzi którzy powinni potrafić oderwać się od patrzenia tu i teraz i widzieć świat szerzej. Bez zapiekłej nienawiści. Jeśli nie potrafią to znaczy że inwestorzy z nich równie marni co "historycy" (w cudzysłowie bo osób mających skończone studia historyczne jest tu zdaje się 2 sztuki). I mam wtedy o nich takie a nie inne zdanie. Ty też jak widać z niezrozumienia procesów historycznych pozycjonujesz się w kategorii z cudzysłowami.

To my Polacy przez kilkaset lat naszej historii wyhodowaliśmy sobie śmiertelną nienawiść Ukraińców do nas i na Wołyniu zebraliśmy jej owoce.
Cytat:
Nacjonalizm ukraiński ma swojego twórcę i konkretny czas kiedy on powstał - zanim się zacznie na ten temat wypowiadać trzeba trochę przeczytać.
jest nim polska szlachta/inteligencja i jej arogancja przez ostatnie 400 lat naszej historii, także tez z okresu zaborów.

Cytat:
Bądźmy szczerzy - tu chodzi o doktrynę Giedroycia [czyli niepodległe Litwa, Białoruś i Ukraina są gwarantem niepodległości Polski], którą dość bezkrytycznie wyznają praktycznie wszyscy nasi przywódcy.

nieprawda, mam w nosie teorie Giedrycia i mam w nosie sztuczne wzmacnianie Ukrainy. Ani ziembi mnie ani grzeje czy Ukraina będzie mocniejsza czy słabsza. Nie jest naszym sojusznikiem. Co najwyżej moge poszukać zysku ekonomicznego z tego. Mnie interesuje żeby w XXI wieku w Europie nie dochodziło do militarnej agresji jednego państwa na drugie. Nie może być tak że w nowoczesnym świecie państwo zagarnia sobie jaki chce kawałek sąsiada tylko dlatego że ma większą armię. Tak długo jak Rosja nie dokonała militarnej agresji na Krym, bardzo chętnie widziałem ją jako partnera do biznesu, w tym momencie przekroczyli nieprzekraczalną granicę. Inwazja zbrojna wszystko zmienia.

Dlatego wcześniej się kłóciłem z krewą bo kłótnie który ród oligarchów rządzi Ukrainą a który nie powinien schodzą na całkowicie trzeci plan kiedy kraj zostaje zaatakowany przez agresywnego sąsiada.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 5 maja 2014 09:04

soczo81
0
Wpisów: 111
Wysłane: 5 maja 2014 10:19:54
@Scarry:

Cytat:
To my Polacy przez kilkaset lat naszej historii wyhodowaliśmy sobie śmiertelną nienawiść Ukraińców do nas i na Wołyniu zebraliśmy jej owoce.

Dziękuję. Bardzo mądre zdanie. Teraz rozdrapywanie historycznych ran nic Ukrainie nie pomoże. Należy patrzeć przed siebie, a nie za siebie. A bieżącą sytuację na Ukrainie można określić chyba tylko tak: k*** m*** (przepraszam za tak dosadne słowa). Ten konflikt rosyjsko-europejski o wpływy na Ukrainie przerodził się już w prawdziwą wojnę domową.

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 5 maja 2014 10:21:59

Historyków na forum jest więcej. Z tego co wiem, niektórzy publikują. Pokazać palcem, dać link do opracowań ? To nie o to chodzi i nie ma żadnego znaczenia, kiedy rozmawiamy z osobą, która wie swoje i ma swoje interpretację. Można się kłócić przez 100stron na temat interpretacji faktów i materiału źródłowego, ale fakty – ustalenia, są faktami. Możemy wklejać dokumenty źródłowe w PDF. jpg., a ów ktoś nie odnosząc się do meritum zagadnienia podsumuje temat 1-2-3 przymiotnikami. Widzieliśmy to w tym temacie wiele razy i najczęściej ze strony tych, którzy proszą o merytoryczność. Możemy wkleić takiemu interlokutorowi skan noty dyplomatycznej, na daną okoliczność, gdzie jest czarno na białe napisane co się z tego szykuje i co wyniknie za tydzień, a ów i tak będzie trwał przy swoich przymiotnikach nie odpowiadając nic, mimo, że temat sam wywołał.

Problem polega na tym, że jak się pisze rekreacyjnie między mieszaniem łyżką w herbacie, dłubaniem w nosie, a jedzeniem bigosu, a rozmówca na wielu płaszczyznach nagminnie dyskutuje sam ze sobą, to różnica może być niewidoczna. Jest taka stara maksyma na tę okoliczność, ale nie będę jej przytaczał.

@ Scarry, nie dyktuj ludziom co powinni, czego nie powinni bo popadasz w śmieszność.

...to forum inwestorów, ludzi którzy powinni potrafić oderwać się od patrzenia tu i teraz i widzieć świat szerzej. Bez zapiekłej nienawiści…

Twoje posty (odnoszące się do historii) są najlepszym dowodem na to, że grasz w rytm tej maksymy, z tą różnicą, że Tobie wydaje się, że coś tam wiesz. Nic specjalnie nie wiesz ( takie moje wrażenie) a Twoje „interpretacje” pewnych procesów z butów wyrywają.
Momentami piszesz jakbyś przeszedł szkolenie w Szkole Frankfurckiej (pseudo przenośnia).

Dyskutując z Tobą można spokojnie dojść do rozważań czy zabójstwu Cezara również winni są Polacy.

Ilość dygresji, tematów, pseudo analogii po których się prześlizgnąłeś jest niebywała. Nie zostało z tego nic bo do niczego nie potrafisz się sensowniej odnieść, poza samym zasygnalizowaniem tematu.
Nie zostało wiele poza niepoważnym niesmakiem bo jak może być inaczej, skoro komuś zarzucasz, że np. opiera się na sądzie internetowej (zupełnie słusznie z Twojej strony),ale sam opowiadasz analogie o dresiarzach i kradzeniu telefonów komórkowych w kontekście tygla wojennego.
Nie odpowiadaj, bo nie jesteś w stanie opowiedzieć inaczej niż zarzucając zapiekłą nienawiść i 10 innych tego rodzaju przymiotników.

Jeśli tak łatwo przychodzi Ci pisać co powinni inni, to pozwól, że i ja zasugeruję Tobie abyś wrzucił na luz z „pisarstwem historycznym” i odnosił się do spraw, na których się znasz. A z pewnością jest takich nie mało.

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 5 maja 2014 10:28:26
Whistle
Dyskusja w najlepsze i zatacza coraz szersze kregi (jedne coraz bardziej ciekawe inne coraz bardziej niedorzeczne), jest coraz bardziej abstrakcyjna no ale toku dyskusji nie da sie zaplowac (to nie pseudebata prezydencka hehe)…
Wiec nie rozumiem nawolywalnie niektorych forumowiczow o kasowanie postow, wyrzucanie ludzi z forum itd, tylko dlatego ze ma inny punkt widzenia na dana sprawe…
Cytat:
Nie bardzo rozumiem dlaczego taki post nie został wykasowany, a autor natychmiastowo nie wyrzucony z forum, to był najbardziej wstrętny post na tym wątku

moze dlatego ze to jest forum i ludzie maja prawo (poki co...) wyrazac swoje opinie, niezlaezni jakie te opinie sa, tak dlugo jak nie obrazaja innych i nie degeneruja tego forum - to co wszyscy mamy myslec tak samo?
jezeli niektorzy maja za slabe nerwy zeby czytac komentarze innych ktore nie zgadzaja sie z ich filozofia zyciowa to rozwiazanie jest proste - nie wchodzic na watek i nie czytac.

Co uderza mnie w tej dyskusji to to, ze Polak-forumowicz to chyba wytwor totalitarny – musi miec totalnie racje!!!!!
nie ma polsrodkow, nie ma niejasnosci, nie ma nieznanych tematow – Polak-forumowicz swoje wie, “kitow” nie da sobie wciskac, musi byc tak jak on powie i zdanie innych (niezaleznie jak argumentowane) sie nie liczy gdy to sie nie zgadza z dana opinia dyskutanta. Do tego ta pewnosc siebie i nieomylna ocean “faktow”, oraz wiedza co inni mysla lub jakie maja plany hehehe
Cytat:
- doprowadzić do anarchii (jestem pewny że Janukowycz specjalnie uciekł tak żeby zostawić bezkrólewie w którym każda wersja nowej władzy nie ma pełnej legalności, jestem tego w 100% pewny że takie miał polecenie z Moskwy

Scarry, serio? 100%?
albo
Cytat:
To wojnę mamy już pewną, niestety...tradycyjnie Rosjanie wejdą na weekend, kiedy UE i NATO ma wolne. Taka mała dygresja

to bylo jeszcze przed poprzednim weekendem...no ale ok, data nie zostala podana ;)
btw, NATO ma wolne weekendy? to jak prowadzimy wojny teraz to od poniedzialku do piatku, no chyba ze jakies swieto niepodleglosci lub dlugi weekend to trzeba dluzej poczekac z kopaniem okopow king
sam mam mala tolerancje jak ktos plecie bzdury, ale chyba nie znaczy to ze od razu trzeba innych mieszac z blotem i zarzucac kompletna ciemnote i brak wiedzy

Cytat:
jesteś kolejną osobą tutaj, która próbuje wciskać hipokryzję i propagandę rodem z RT

Cytat:
znowu Twoje posty zalatują maksymalnym naiwniactwem

Cytat:
może nie masz mentalności Kalego, ale po prostu nie masz zielonego pojęcia o rzeczach jakie chciałbyś poruszać robiąc z siebie [usunięto] kolejnymi postami

to tylko przyklady, i nie ma co wyciagac kto i dlaczego, ma to tylko uwidocznic pewne podejscie.

Co do tej calej historii Ukrainy....to mysle ze do czasow mieszka i boleslawa nie ma sie co cofac bo to nic nie da. ten kraj jest poniekad sztucznym wytowrem i na to tez trzeba wziac poprawke. Definicja moze kiedys bedzie wygladala tak "..to kraina historyczna położona we Wschodniej Europie między ....., będąca obecnie częścią ..... Współcześnie nazwy Ukraina używa się w znaczeniu historycznym, geograficznym i kulturowym, całkowicie pozbawionym sensu politycznego"
tak jak teraz wyglada definicja Besarabia w wikipedi....ktos pamieta o Besarabia? a to przeciez bylo tak niedawno Think

Oczywiscie zgadzam sie z tymi wszystkimi forumowiczami co uwazaja ze jest to agresja, ze tak nieladnie, i powinnismy sie bac i byc zatroskani bo nasz wschodni sasiad sie przebudzil ze snu i ma chrapke na ziemie i powiekszanie strefy wplywow - to jest realne zagrozenie.
ale z drugiej strony widze tez ze ukraina nie jest tak w 100% niepodleglym panstwem (nigdy nie byla, moze ten kompleks braku panswowosci jest jedna z przyczyn tego ultraprawicowego ruchu, ktorego tez trzeba sie bac) gdzie ludzie decyduja o swojim losie. dlatego tez rozumiem i wpisy krewy i sie z nimi poniekad zgadzam ze ukraincy (na pewno tez dzieki udzialowi sil trzecich) sami doprowadzili do tego burdelu, i teraz sa tego konsekwencje. Nie bede juz przytaczal mojich czy Szutnika wczesniejszych wpisow/opini, i probowal komus dowodzic ze Putin jest dobrym politykiem i sprytnie wykorzystal nadarzajaca sie okazje...tak jest w swiatowej geopolityce i nie widze zeby tutaj mialo sie cokolwiek zmienic, mimo ze zyjemy w Europie w XXI wieku (czy to nas/rzadzacych do czegos zobowiazuje hehe?)
jest tez sporo dramy na temat tego ze tak nie mozna, ze to bylo bezprawne, tamto bylo z ominieciem prawa i wogle wszystko nielegalne...prawo jest pisane dla potrzeb, sie zmienia caly czas i jest naginane do sytuacji...wiec dramatyzowanie ze cos jest bezprawne nie ma sensu... Nawet Ukraina, UK i USA juz nie wsponimaja o tym dokumencie podpisanym 1994 ktory gwarantowal Ukrainie nienaruszalnosc granic...czyzby zapomnieli o tym? dlaczego sie nie procesuja przeciez maja na papierze blah5
jakie byly podstawy prawawne odlaczenia Kosowa od Serbi? pogadajcie z Serbami (mam sasiada wiec troche gadalismy na ten temat) co o tym sadza....
Interwencja NATO w bylej Jugloslawi (nie ma co oceniac czy dobrze czy zle) - kto im dal prawo bombardowac niepodlegle panstwo? Libia...kto im dal prawo? Afganistan, Irak...bo....co? terroryzm? kto im dal prawo? aha oni mieli moralne prawo blah5
tak jak teraz niektore kraje europejskie wysylaja zolnierzy do Afryki (Sudan, Mali, wiele innych krajow o ktorych sie nawet nie slyszy) bo tam ktos sie strzela i to jest niezgodne z ich interesami wiec trzeba zaprowadzic pokoj zgodnie z prawem hehehe
nie badzmy hipokrytami i nie dawajmy przyzwolenia na dzialania ktore sa akceptowalne bo robi to nasz dobry wujek albo nasz zachodni sasiad, a stanowczo potepiamy podobne dzialania bo to nasz wschodni sasiad i jest po zlej stronie mocy.
to takie generalne uwagi salute
mam nadzieje ze ta dosc fascynujaca dyskusja bedzie przebiegala w cywilizowany sposob i nie trzeba bedzie nikogo wyrzucac z forum i kasowac postow

ps

www.youtube.com/watch?v=m9-R8T...

Ammianus
52
Wysłane: 5 maja 2014 10:40:41

To jest bardzo dobre:

" Co uderza mnie w tej dyskusji to to, ze Polak-forumowicz to chyba wytwor totalitarny – musi miec totalnie racje!!!!!"

Co tam, że coś Pucin na 100%.
Nie takie kozactwo było w przeszłości jak Pucin.

Damy radę machnąć w 1.5 zdania o 400latach historii, niech zacietrzewieni czytają i leczą się z megalomanii.

Scarry
193
Wysłane: 5 maja 2014 10:43:01
@Ammianus

naprawdę po tych wymyślonych z czapy przez Ciebie fantazjach na temat Zaolzia i polskiej polityki wobec Czechosłowacji, nie odpowiadam na Twoje posty, uważam je za całkowicie oderwane od poważnego podejścia do tematu. Chcesz fantazjuj i żyj w świecie iluzji szlachetnej Polski której jakoś nikt nie cierpi. Twoje posty to dla mnie to czysta fantastyka i chciejstwo a nie poważna rozmowa. Dlatego prosiłbym Cię o zaprzestanie pisania do mnie tych pseudopostów bez żadnej treści.

A naszymi rodakami jak się nie wstrząśnie to dalej durniami zostaną. Tak jak Piłsudzki powiedział. Tyle że jego cytować tu już nie wypada.

@Salak
Cytat:
Nie bede juz przytaczal mojich czy Szutnika wczesniejszych wpisow/opini, i probowal komus dowodzic ze Putin jest dobrym politykiem i sprytnie wykorzystal nadarzajaca sie okazje...tak jest w swiatowej geopolityce i nie widze zeby tutaj mialo sie cokolwiek zmienic, mimo ze zyjemy w Europie w XXI wieku (czy to nas/rzadzacych do czegos zobowiazuje hehe?)

ale to oczywiste że sprytnie wykorzystał, przecież wszyscy to widzimy... własnie o to chodzi żeby nie było międzynarodowego cichego przyzwolenia na agresje jednego kraju na drugi, tu w Europie, tak w XXI wieku. To jest niedopuszczalne.
Edytowany: 5 maja 2014 10:51

Salak
2
Wysłane: 5 maja 2014 11:03:08
Dla wszystkich wszystkowiedzacych, ktorzy juz wsztsko widzieli i przezyli king

"When we try to make sense of things new to us, we don't always get it right"

kliknij, aby powiększyć

Ammianus
52
Wysłane: 5 maja 2014 11:16:32

Przepraszam wszystkich za przeciąganie wycieczek, ale jesteś niesamowity.
Zaledwie 3 zdania w których znowu nie wiele poza przymiotnikami - "fantastyka, chciejstwo, wymyślone, oderwane, od czapy" - insynuacjami i wycieczką natury psychologiczno-martyrologicznej :

"żyj w świecie iluzji szlachetnej Polski której jakoś nikt nie cierpi"

:)

Ani Ona zawsze szlachetna, ani zawsze niecierpiana ...nie ma takich ojczyzn,ani ja tak pisałem.
Natomiast Twój zarzut, że ktoś może tak myśleć, tylko dlatego, że nie idzie w ton Twoich
infantylnych rozważań np. o "biednych Czechach" i ... kropka- tak właśnie wywołałeś i na tym skończyłeś temat :)), lecz przedstawia argumenty wg. swojej wiedzy opisane np. w Kwartalnikach Historycznych, Kwartalnik, to z lekka dyskredytuje Ciebie jako poważnego interlokutora.

Ja również pozdrawiam i nie chce dyskutować, ale Ty nie tylko starasz się ciągle dyskutować z innymi ( jak i sam ze sobą), ale w niemal co 2gim wpisie ....pouczasz ....a to już robi się miałkie.

Salak
2
Wysłane: 5 maja 2014 11:23:15
Scarry

Cytat:
ale to oczywiste że sprytnie wykorzystał, przecież wszyscy to widzimy... własnie o to chodzi żeby nie było międzynarodowego cichego przyzwolenia na agresje jednego kraju na drugi, tu w Europie, tak w XXI wieku. To jest niedopuszczalne.

ale tak juz jest...to sie nazywa geopolityka niestety, a wdzisiejszych czasach tez biznes Silenced

dlatego tez, jezeli mozna, to zasugeruje zeby moze ta ciekawa teze Szutnika podciagnac pod ten watek i zastanowic sie dlaczego Zachod reaguje tak jak reaguje...
Cytat:
Sprawa deflacji jest pochodną delewarowania się systemu bankowego Eurozony. Proces uzdrawiania bilansów bankowych będzie rozłożony na lata. Niestety, jak to zwykle w takich razach, tam gdzie ktoś się mocno delewaruje, a nie ma kogoś, kto by to delewarowanie równoważył swoim równie intensywnym lewarowaniem, siada tempo wzrostu gospodarczego.
Perspektywy są takie: stagnacja z tendencją do częstszych recesji dla PIGS przez najbliższe ok. 5-10 lat, do tej grupy może dołączyć za czas jakiś Francja,
Natomiast Niemcy perspektywy mają takie, jak globalna gospodarka z racji ich gigantycznego eksportu.
Tu też może nie być aż tak różowo, ze względu na znaczną aktywność eksportową Niemiec w Chinach, które najwyraźniej powolutku drepczą w kierunku własnego kryzysu finansowego na skalę porównywalną z 2008 w USA za parę lat.

Teraz trzeba sobie usiadomic ze Niemcy sporo eksportuja do Rosji wiec moze ciezkie sankcje sa im nie na reke...nie mowiac juz ze duzo tez importuja, i ze lewicowe elity niemieckie robia duze interesy z Rosja i nie widzi im sie tego wszystkiego odkrecac (albo kurka zakrecac...)
w dodatku uwazam ze Chiny sa tutaj dosc waznym graczem, cichym ale waznym. Po pierwsze jezeli zachod by nalozyl zakaz importu gazu lub roby rosyjskiej to ta ropa i gaz poplyna gdzies indziej i bedzie to Azja...czy USA jest na reke zeby Chiny mialy dostep do tanich nosnikow energi?

slyszalem tez o tym ze jednym ze sposobow ekonomicznych "sanskcji" wzgledem Rosji bylaby destabilizacja ich budzetu poprzez obnizenie kursu Ropy, bo niby ich budzet jest/bedzie zbalansowany jak srednia cena ropy bedzie okolo 109$ (jakos tak, i nie dam sobie reki uciac...).
I niby USA moglyby uwolnic rezerwy itd, bla bla bla....ale znowu czy USA jest na reke zeby Chiny mialy dostep do taniej ropy? zbijanie cen gazu zeby Putin mial mniej pieniedzy na wojne i zeby mieli problemy finansowe w kraju tez wydaje mi sie malo realne - jak cena gazu mocno spadnie to i wydobycie w USA przestanie byc oplacalne a na to koncerny i przemysl wydobywczy nie moga sobie pozwolic...
mi sie wydaje ze dla dobra biznesu zachod jest w stanie poswiecic (co juz czesciowo sie stalo) Ukraine lub jej czesc - inaczej chyba retoryka bylaby ostrzejsza i dzialania zachodu bylyby bardziej wyraziste i konkretne...nie wiem
a wy co mysliciele myslicie?

Scarry
193
Wysłane: 5 maja 2014 11:23:16
@Ammianus
dobrze wiesz że "biedni" to było określenie zlokalizowane w konkretnym miejscu i czasie a nie ogólne kategoryzowanie Czechów. Jednak już chyba 4 ty raz akcentujesz to raz uzyte określenie, co po prostu jest bardzo dziecinne i od tamtego czasu zrezygnowałem z merytorycznych odpowiedzi na twoje zaczepki.

@Salak
z cały szacunkiem, bo szanuję twoje posty jako niosące dość konkretne i zrównoważone sądy, uważam że tak dramatyczne wydarzenia jak rosyjska agresja i de facto wojna w Europie nie powinna być sprowadzana do postaci komiksowych obrazków godnych demotywatorów.
Edytowany: 5 maja 2014 11:25

Salak
2
Wysłane: 5 maja 2014 11:30:50
Cytat:
@Salak
z cały szacunkiem, bo szanuję twoje posty jako niosące dość konkretne i zrównoważone sądy, uważam że tak dramatyczne wydarzenia jak rosyjska agresja i de facto wojna w Europie nie powinna być sprowadzana do postaci komiksowych obrazków godnych demotywatorów.

nie sprowadzam "rosyjskiej agresja i de facto wojny w Europie" do komiksow, nie taka bylo moja intencja Speak to the hand
ten obrazek mial tylko zasygnalizowac zeby czasmi dac sobie na wstrzymanie w dyskusji, bo jeszcze sie taki nie urodzil co by wszystko wiedzial i tyle. mysle ze rzeczywistosc jeszcze nie raz nas zaskoczy

Salak
2
Wysłane: 5 maja 2014 11:46:04
Tak samo sie zastanawiam czy to oslabienie rubla, dla kraju ktory tyle surowcow eksprtuje (wydaje mi sie ze Rosja znacznie wiecej eksportuje niz importuje i ma dodatnie saldo bilansu handlowego) jest takie straszne - wtedy przeciez wiecej rubli za barylke dostatna wiec i wplywy do budzetu moga byc paradoksalnie wieksze, oczywiscie problemem jest inflacja i splata zadluzenia zewwnetrznego ale w obliczu wojny narod jest skory do wyrzeczen, a inflacja i tak maja teraz niska w porowaniu do tego do czego byli przyzwyczajeni w ostanich 10-20 latach....

Salak
2
Wysłane: 5 maja 2014 13:03:17
Salak napisał(a):
...mi sie wydaje ze dla dobra biznesu zachod jest w stanie poswiecic (co juz czesciowo sie stalo) Ukraine lub jej czesc - inaczej chyba retoryka bylaby ostrzejsza i dzialania zachodu bylyby bardziej wyraziste i konkretne...nie wiem
a wy co mysliciele myslicie?

KE tez sie usilnie zastanawia co z tym fantem zrobic

Cytat:
- Napięte relacje z Rosją stanowią ryzyko dla gospodarki Unii Europejskiej - oceniła Komisja. Nie można wykluczyć dalszego osłabienia wzrostu gospodarczego w Rosji wskutek finansowych perturbacji i spadku zaufania inwestorów. Według prognoz wzrost PKB Rosji wyniesie w tym roku 1 proc., a w 2015 r. - 2 proc.; jeszcze w lutym prognozowano wzrost o 2,3 proc. PKB w 2014 r. i o 2,7 proc. w 2015 r.

- Jeśli nasilenie napięć w relacjach z Rosją doprowadzi do poważniejszych zakłóceń w dostawach ropy i gazu oraz ostrego wzrostu ich cen, będzie to mieć znaczne negatywne skutki dla wielu krajów członkowskich - ocenia Komisja Europejska

wyborcza.biz/biznes/1,100896,1...

Cytat:
Gazeta ostrzega przed coraz bardziej prawdopodobnym podziałem kraju.

wiadomosci.onet.pl/sueddeutsch...

to niemiecka gazeta ostrzega, czy moze przygotowuje opinie publiczna pod grany scenariusz Think

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 5 maja 2014 15:41:40
W odniesieniu do gospodarki myślę, że niezdecydowanie UE i wielogłos wewnątrz, skrzętnie wykorzystują Stany, co może trochę niepokoić Moskwę. Dopóki adwersarzem była UE, Kreml był spokojny o wynik rozgrywki (mając takie atuty w rękawie jak gaz i ropę oraz kupę przyjaciół wśród polityków niemieckich). Od kiedy karty na Ukrainie rozdaje USA (widać to wizytach polityków, CIA), Moskwa zmieniła ton narracji (takie mam wrażenie). Determinacja Białego Domu, zdaje się jest duża, zwłaszcza po porażce dyplomatycznej w Syrii. Na kolejną porażkę Demokraci nie mogą sobie już pozwolić.

Co do gazu i ropy, a zwłaszcza ich cen, to nie należy zapominać, że producentom w USA też nie zależy na ich spadku. Bez obniżania cen, Rosja już odczuwa skutki i nie wydaje mi się, by była gotowa na dłuższą konfrontację. Wiele wydatków w budżecie Rosji stanowi pokaźną pozycję (Krym, Soczi, wschodnia Ukraina).

Najwięcej w tej sytuacji traci...UE. Nie tylko rynki zbytu, ale również na płaszczyźnie politycznej. Ustępuje pola USA i traci wspływy we wschodniej części Europy. Ponadto po raz kolejny pokazuje swoją niewydolność polityczno-gospodarczą. Pierwszy raz w trakcie kryzysu i wojnie walutowej EUR/USD, a teraz na Ukrainie. Wieloośrodkowe struktury decyzyjne, niespójność interesów, niewydolna machina biurokratyczno-urzędnicza. Najjaskrawszy odzwierciedleniem porażki UE w trakcie tego kryzysu jest postaci pani Ashton. W trakcie kryzysu na Ukrainie, na granicy UE, szefowa dyplomacji UE powinna grać pierwsze skrzypce, a ona nawet futerału nie otworzyła. Skromne oświadczenia prasowe ze swojego biura, to za mało, jak na szefową dyplomacji. Z drugiej strony mnie to nie dziwi, wszak jest Brytyjką i chyba bardziej dba o interesy Londynu, niż całej UE.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

25 26 27 28 29

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,371 sek.

pfrgrpll
ephivbix
qxfrlpnq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jkepccaq
zsnkrtdq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat