ocngqrsh
Advertisement
PARTNER SERWISU
ajzxwkvl
26 27 28 29 30

Ukraina - dewaluacja hrywny?

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 5 maja 2014 22:42:09
Komisja, wysłana na Krym przez Putina:

Referendum zostało sfałszowane!

Tekst niestety bukwami, więc nie każdy poczyta:

www.president-sovet.ru/structu...
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 6 maja 2014 07:39:04
Szutnik,
ja czegoś nie rozumiem - gdzie w tym tekście jest dowód na to, że referendum zostało sfałszowane?

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 6 maja 2014 07:43:32
Na WP też o tym piszą. Kluczowe jest to, co pogrubione - raczej trudno to będzie zweryfikować.

Cytat:
Powołują się na członków Rady ds. rozwoju społeczeństwa obywatelskiego i praw człowieka przy prezydencie Federacji Rosyjskiej. Rada ustaliła, że w referendum 16 marca wzięło udział ponad 30 proc. mieszkańców Krymu, a nie - jak podawano oficjalnie - 97 proc. "Członkowie rady oszacowali, że 'tylko' połowa z 30 proc. głosowała za przyłączeniem Krymu do Rosji. O podobnej frekwencji mówili krymscy Tatarzy, którzy zbojkotowali głosowanie. Ustalenia rady to kolejne potwierdzenie, że głosowanie nie miało nic wspólnego z wyrażeniem woli narodu" - pisał ukraiński portal Liga.net.

Ukraińskie portale pisały, że informacja w sprawie wyników referendum na Krymie była dostępna na stronie Rady ds. rozwoju społeczeństwa obywatelskiego i praw człowieka przy prezydencie Federacji Rosyjskiej, ale została stamtąd usunięta.

wiadomosci.wp.pl/kat,1034813,t...
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

soczo81
0
Wpisów: 111
Wysłane: 6 maja 2014 07:53:36
krewa napisał(a):
Szutnik,
ja czegoś nie rozumiem - gdzie w tym tekście jest dowód na to, że referendum zostało sfałszowane?

Jest taki fragment na podlinkowanym artykule ze strony Rady przy Prezydencie RF ds. Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego i Praw Człowieka:

Cytat:
Референдум

По мнению практически всех опрошенных специалистов и граждан:
- подавляющее большинство жителей Севастополя проголосовали на референдуме за присоединение к России (явка 50-80 %), в Крыму по разным данным за присоединение к России проголосовали 50-60 % избирателей при общей явке в 30-50 %;
- жители Крыма голосовали не столько за присоединение к России, сколько за прекращение, по их словам, «коррупционного беспредела и воровского засилья донецких ставленников». Жители же Севастополя голосовали именно за присоединение к России. Опасения перед незаконными вооруженными формированиями в Севастополе были больше, чем в других районах Крыма.

Teraz wystarczy to porównać z wynikami referendum. Liczby nie zgadzają się dosyć mocno.
Edytowany: 6 maja 2014 07:57

Szutnik
153
Wysłane: 6 maja 2014 08:18:14
krewa napisał(a):
Szutnik,

Krewa

Myślałem, że nie muszę pisać na poziomie łopatologii o konieczności porównania procentów tam podanych z tzw. "oficjalnymi wynikami referendum".

Jak widać z Twojego komentarza, myliłem się. Porównaj obie wartości, a zauważysz. Chyba nie oczekujesz, że komisja Putina napisze do niego wprost: " Nasz manewr ze sfałszowaniem referendum udał się, a takie były prawdziwe wyniki"Angel
Ktoś w tej komisji po prostu "zaspał" podając prawdę, a jeszcze bardziej zaspał ktoś, kto to wrzucił do sieci w niezmienionej formieAngel .

Dla mnie sfałszowanie referendum było od początku oczywiste wobec faktu jego bojkotu przez Tatarów, czego frekwencja w ogole nie ujmowała. To jest tylko potwierdzenie tego, co przypuszczałem.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 6 maja 2014 08:26:20
По мнению = według opinii. To niejako wyczerpuje temat. Chociaż ja z przekory go rozwinę:
Cytat:
Gaspadin czinownik! Uważam rze za przyłączeniem Krymu do Rosji nie mogło głosować 97% tylko 50-80. Swoją opinię uzasadniam w taki sposób, że ja i owszem, jako świadomy obywatel oddałem głos za przyłączeniem. Moja małżonka, Zofia, też głosowała zgodnie z wytycznymi. Ale jej mamusia, stara wiedźma, nie mogła głosować za Rosją, bo każdego lata w przybudówce do sławojki gości turystów z Żytomierza i nie zrezygnowałaby tak łatwo z tego pokaźnego źródła dochodu.

Edit: По мнению практически всех опрошенных специалистов и граждан - Według opinii wszystkich respondentów z grona fachowców i obywateli.
Edit2: można dyskutować o tym, czy frekwencja 97% jest realna, czy też nie. Natomiast powstrzymałbym się przed wyboldowanym oskarżaniem, bazując na opinii fachowców i szczególnie obywateli. Z prostego powodu - by nie zniżać się do poziomu nadgorliwej propagandy, uprawianej przez przychylne Putinowi media. W ten sposób obniża się wartość własnych argumentów.

Edytowany: 6 maja 2014 08:45

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 6 maja 2014 09:32:25
serpico napisał(a):
W odniesieniu do gospodarki myślę, że niezdecydowanie UE i wielogłos wewnątrz, skrzętnie wykorzystują Stany, co może trochę niepokoić Moskwę. Dopóki adwersarzem była UE, Kreml był spokojny o wynik rozgrywki (mając takie atuty w rękawie jak gaz i ropę oraz kupę przyjaciół wśród polityków niemieckich). Od kiedy karty na Ukrainie rozdaje USA (widać to wizytach polityków, CIA), Moskwa zmieniła ton narracji (takie mam wrażenie). Determinacja Białego Domu, zdaje się jest duża, zwłaszcza po porażce dyplomatycznej w Syrii. Na kolejną porażkę Demokraci nie mogą sobie już pozwolić.

Serpico, musze troche polemizowac bo nie do konca rozumiem.....

"W odniesieniu do gospodarki myślę, że niezdecydowanie UE i wielogłos wewnątrz, skrzętnie wykorzystują Stany, co może trochę niepokoić Moskwę"
Ja tak sobie zalozylem ze USA i UE w sprawie Ukrainy stoja (lub powinny stac...) po tej samej stronie barykady i powinny dzialac razem, dlatego nie rozumiem w jaki sposob Stany maja wykorzystywac niezdecydowanie Uni? nie rozumiem po co jedno pod drugim mialoby dolki kopac a nie dzialac razem w kwesti gdzie niby sie zgadzaja (tj - Ukraina powinna byc niepodlegla i Rosja bezprawinie zajela tereny niepodleglego panstwa, szczegolnie ze USA i UK im te granice gwarantowaly).

"Dopóki adwersarzem była UE, Kreml był spokojny o wynik rozgrywki".
Mysle ze Kreml musial zalozyc ze USA sie nie spodoba to co zrobia, i ze bedzie reakcje (nie mowiac juz o tym podpisanym dokumencie z 1994) i ze strony UE i ze strony USA...

"Od kiedy karty na Ukrainie rozdaje USA (widać to wizytach polityków, CIA), Moskwa zmieniła ton narracji (takie mam wrażenie)"
Moze ton zminili a moze nie, wywiadow nie slucham ale mam wrazenie ze Lawrow z tonu nie spuszczaja Think
a jezeli juz nawet Rosja zmienila ton, to moze z innego powodu. Moze Putin ma juz co chcial (na dany moment hehe) i teraz chce to rozegrac tak jak Krewa pisze:
Cytat:
"Pojawia się pytanie - po [***] co Putinowi Donbas - kapitałochłonne terytorium, będące jednocześnie potencjalnym ośrodkiem niezadowolenia społecznego? Kijowska ulica szepcze, że Donbas Putinowi na [***] nie jest potrzebny. On potrzebuje zalegalizować coś, co już ma - Krym.

tak sobie gdybam Think

a co do gotowosci bojowej w obronie Ukrainy glos zabral Steinmeier: "Nie znam nikogo w UE, kto rzeczywiście chciałby wysłać własne wojsko na Ukrainę"....
czy referendum bylo wazne, czy bylo 97% czy 80 czy 50 czy 30 - co to teraz zmienia?

Bosman
0
Wpisów: 155
Wysłane: 6 maja 2014 11:07:55
MFW oświadczyło przecież, że w przypadku utraty przemysłowych okręgów zrewiduje pomoc dla Ukrainy.
To byłby pierwszy poważny cios dla gospodarki.
Drugi to byłaby utrata dostępu do morza, uniemożliwiająca export produktów i surowców rolnych, którymi Ukraina stoi. Dlatego też celebryta z warowni podsyca ogień od Ługańska aż po Odessę.
Bez Donbasu i rolnictwa Ukraina jest jak pusty domek dla lalek.

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 6 maja 2014 17:31:37
@Salak,

Cytat:
Ja tak sobie zalozylem ze USA i UE w sprawie Ukrainy stoja (lub powinny stac...) po tej samej stronie barykady i powinny dzialac razem

Powinny, ale jak widać nie działają. Chyba to widać? Weźmy na przykład Wlk Bryt. Zarówno wspomniana pani Ashton, jak i Cameron, nie wykazują inicjatyw politycznych, nie widać by proponowali rozwiązanie konfliktu, jeździli do po Europie (tak jak robi to Kerry i Joe Biden) etc. Niemcy - prócz Merkel i Steinmeiera, pozostali politycy nie kwapią się do aktywnych form atakowania Rosji (ostatni przykład wiceszefa CSU, który oznajmił, że powrót Krymu do Rosji jest naturalny). Dalej. Czesi, Bułgarzy, Cypr, Malta przeciwni sankcjom. Jeśli sama UE nie ma jednoznacznego stanowiska, to ciężko mówić, by współdziałali z USA.

Druga sprawa. Ostatnie lata to wojna walutowa pomiędzy UE i USA, więc raczej Stanom nie jest na rękę wzmacnianie Unii.

Cytat:
Moze ton zminili a moze nie, wywiadow nie slucham ale mam wrazenie ze Lawrow z tonu nie spuszczaja

Za to Kerry podkręca. Wśród dyplomatów sformułowania "kłamca, krętacz" nie są codziennością, zwłaszcza na takim szczeblu, a Kerry tak nazwał Ławrowa (tak na marginesie, zastanawia mnie, czemu Ashton nie spotyka się z Ławrowem, a ciągle robi to Kerry, ta kobieta to koń trojański Unii)

Cytat:
Moze Putin ma juz co chcial (na dany moment hehe)

Nie sądzę. Jeśli chodziłoby tylko o Krym, to byłby farsa, wręcz absurd. Koszty poniesione przez Rosję (te finansowe i polityczne) nijak się mają do celu jakim jest zajęcie Krymu.

Cytat:
referendum bylo wazne, czy bylo 97% czy 80 czy 50 czy 30 - co to teraz zmienia?

Zmienia i to dużo. Wielu polityków, zwłaszcza w UE podnosi, że jeśli Krymczanie chcieli do Rosji, to jest to prawo każdego narodu do samostanowienia i jest zgodne z prawem międzynarodowym. W przypadku sfałszowanego referendum Rosja traci jakiekolwiek argumenty przemawiające za aneksją Krymu. W tym momencie nazywa się to AGRESJA i NAPAŚĆ na inny kraj.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 6 maja 2014 20:52:39
Biedna Ukraina. Jakby mało było obecnie panującego burdelu, to jeszcze widmo Julki zaczyna krążyć nad nią. Niedawna pensjonariuszka kolonii karnej oświadczyła, że jeżeli ona nie wygra wyborów, to Ukrainę czeka trzecia rewolucja. Masz babo placek. To jest jak wybór między dżumą a cholerą. Myślę, że Ukraińcy po krótkim zastanowieniu się wybiorą jednak rewolucję jako mniej destrukcyjną.

Salak
2
Wysłane: 7 maja 2014 16:13:10

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 7 maja 2014 16:57:15
muzyka.interia.pl/raport/eurow...
Cytat:
Reprezentujące Rosję Siostry Tołmaczowe zostały wybuczane i wygwizdane przez eurowizyjną publiczność.Reakcja widzów, która została wytłumiona przez realizatorów telewizyjnej transmisji

Wokalistki śpiewające w półfinale Eurowizji zostały wygwizdane i wybuczane, dlaczego...? Piosenka może średnia, ale śpiewały poprawnie, merytorycznie nie ma się do czego przyczepić, ale reakcja publiczności negatywna, czyżby aż do tego stopnia nie lubiano ruskich, że nawet ładne i poprawnie śpiewające dziewczyny są wygwizdane tylko dlatego, ze z Rosji... Czyżby nawet na Eurowizji ruscy są niemile widziani...?Think
Edytowany: 7 maja 2014 17:06

serpico
0
Wysłane: 7 maja 2014 19:55:18

Jeżeli to nie blef, to dzisiejsza decyzja Putina, jest zaskoczeniem, chociaż...Ofensywa Moskwy załamała się min. w Odessie, Mariupolu, Kramatorsku (kluczowe lotnisko wciąż w rękach Ukraińców). W Słowiańsku wygląda to już na desperacką obronę i próby wyjścia z okrążenia.

Przy tak fatalnie układającej się sytuacji militarnej, Moskwa nie miała szans, by przeprowadzić choćby pozorowanego pseudo-referendum. Putin zdaje się nie miał wyjścia, jak tylko odwołać teatr.

A jeśli ta rozmowa jest prawdziwa

to wygląda to źle nie tylko na wschodzie Ukrainy, ale i na Kremlu. Najgorsze, gdyby doszli do wniosku, że Putin nie gwarantuje im realizacji imperialnych marzeń i trzeba zmienić cara. Zamieszanie byłoby niebezpiecznie duże

soczo81
0
Wpisów: 111
Wysłane: 8 maja 2014 00:36:47
@Serpico:

Cytat:
Jeżeli to nie blef, to dzisiejsza decyzja Putina, jest zaskoczeniem, chociaż...Ofensywa Moskwy załamała się min. w Odessie, Mariupolu, Kramatorsku (kluczowe lotnisko wciąż w rękach Ukraińców). W Słowiańsku wygląda to już na desperacką obronę i próby wyjścia z okrążenia.

Baaardzo ostrożnie pochodzę do tego, co mówi Rosja, ale to moim zdaniem jest to przygotowywanie gruntu przez Rosję pod negocjacje pt. oddanie Krymu w zamian za spokój na Donbasie. Do tego pewnie dołożone zostanie kilka(naście) innych żądań, ale w tej chwili Ukraina nie ma za dużego wyboru. Jest skazana na łaskę lub jej brak ze strony wielkich mocarstw.

Salak
2
Wysłane: 8 maja 2014 10:34:31
serpico napisał(a):
Jeżeli to nie blef, to dzisiejsza decyzja Putina, jest zaskoczeniem, chociaż...

moze to i blef, moze strategiczne zagranie a moze co innego...
my i tak nie wiemy co tym ludzia w glowie siedzi, jakie maja plany, jakie cele i pozostaje tylko gdybanie, ale...stare porzekadło mozwi ze jesli nie wiadomo o co chodzi to znaczy ze chodzi o kase :)

Cytat:
Ofensywa Moskwy załamała się
na pewno? znaczy ze wszyscy oczkiwali inwazji czy jak?

Cytat:
Przy tak fatalnie układającej się sytuacji militarnej, Moskwa nie miała szans, by przeprowadzić choćby pozorowanego pseudo-referendum. Putin zdaje się nie miał wyjścia, jak tylko odwołać teatr

Serpico, co to znaczy "fatalna sytuacja militarna"? przeciez poki co oni nawet nie uzyli wojska ktore niby tylko czekalo przy granicy na rozkaz Think

dzisiejszy komentarz bialego domu:
Cytat:
Oczekujemy od prezydenta Putina więcej niż tylko apeli o przełożenie referendum, oczekujemy na przykład silnego wsparcia procesu demokratyzacji na Ukrainie - podkreśliła Psaki

procesu demokratyzacji...WTF? co to ma wogle znaczyc? znaczy ze USA tez zaklada ze tam jest teoretyczna demokracja ale faktyczna dyktatura? nic z tego nie kumam Eh?

Szutnik
153
Wysłane: 8 maja 2014 12:32:38
Rosyjscy separatyści oświadczyli, że nie uwzględnią prośby Putina o zmianę terminu referendum:

http://stooq.pl/mol/?id=5148

Kogoś to zdziwiło? blackeye

Biorąc pod uwagę, że "Ci z wstążką św Jerzego" są w stałej łączności z Moskwą i nie wykonają poważniejszego ruchu bez jej zgody, cała sprawa z wczorajszą konferencją Putina wygląda na z góry zaplanowaną szopkę typu "Dobry Car, ale źli Bojarzy (w innej wersji - Urzędnicy)", często stosowaną w Rosji.

Robiło się to tak: Skazaniec był ścinany na publicznej egzekucji, a za 2 minuty przyjeżdżał posłaniec od Cara z ułaskawieniem. O tym, ze posłaniec miał carskie polecenie spóźnić się z przyjazdem, mało kto wiedział. I tak lud uważał, że Car dobry, a człowiek zginął przez nadgorliwych urzędników, albo przez pechaAngel

Nawiasem mówiąc Dostojewski był w takiej właśnie sytuacji, tylko posłaniec się nie spóźniłAngel od tamtego momentu z młodego rewolucjonisty stał się gorliwym obrońcą carskiego samodzierżawia, trauma potrafi nieźle namieszać ludziom w głowach. Ale dzięki temu mamy "Biesy" i "Gracza" Angel

serpico
0
Wysłane: 8 maja 2014 14:33:59
@Salak, błagam, nie bądź kolejnym ignorantem Pray

Cytat:
Serpico, co to znaczy "fatalna sytuacja militarna"? przeciez poki co oni nawet nie uzyli wojska ktore niby tylko czekalo przy granicy na rozkaz Think

Od kilkudziesięciu tygodni tłuczemy tu, że na wschodzie Ukrainy działa rosyjska armia (Szutnik podawał dokładne dane jednostek z jakich pochodzą żołnierze podający się za separatystów) a Ty wyjeżdżasz z takim tekstem, że Rosja nie użyła wojska. PLIS! Na konto Ci się włamali? Ty to piszesz?

Fatalna sytuacja militarna, to taka, w której założone cele strategiczne (o których nie wiemy, ale jedynie możemy o nich domniemać) nie zostały osiągnięte. Podejrzewam, że głównym celem było opanowanie miast wschodniej i południowej Ukrainy przed dniem 25 maja. Dlatego też rozpisano referendum na 11 maja. Jak już wspomniałem w Odessie się nie udało i to przy dużych stratach organizacyjnych (odbudowanie siatki dywerstantów/speratystów to kwestia tygodni, nie dni). Sytuacja w Mariupolu jest równie zła (wyparto wszystkich separatystów). Słowiańsk jest okrążony przez Ukraińców, którzy nie widzą celu zdobywać miasta i wyłapują tych co próbują wyrwać się z okrążenia. Główne miasta i cele wojskowe, jak choćby jedyne lotnisko w okolicy gdzie mogą lądować potężne samoloty transportowe Ił-76, nie są zdobyte. To się nazywa złą sytuacja militarna.

Prawdopodobny celem Moskwy, podkreślam prawdopodobnym, było by miasta Donieck, Ługańsk, Odessa, Mariupol (port), Kramatorsk (lotnisko) przed 11 maja były opanowane w 100% przez "separatystów" (czyt. żołnierzy rosyjskich), tym samy chcieli powtórzyć wariant z Krymem. Referendum-ogłoszenie niepodległości-zwrócenie się do Rosji o przyłączenie do Federacji.
Edytowany: 8 maja 2014 14:37

Salak
2
Wysłane: 8 maja 2014 16:14:54
@Serpico :)
Cytat:
@Salak, błagam, nie bądź kolejnym ignorantem Pray

Od kilkudziesięciu tygodni tłuczemy tu, że na wschodzie Ukrainy działa rosyjska armia (Szutnik podawał dokładne dane jednostek z jakich pochodzą żołnierze podający się za separatystów) a Ty wyjeżdżasz z takim tekstem, że Rosja nie użyła wojska. PLIS! Na konto Ci się włamali? Ty to piszesz?

Z tego co pamietam to wasza 2-tygodniowa dyskusj (do ktorej sie nie wlanczalem) o zielonych ludkach i ich pochodzeniu byla odnosnie KRYMU...nie? chyba ze malo uwaznie czytalem, tyle tam emocji bylo heheh

ja sie zastanawialem o jakiej militarnej sytuacji mowisz w zwiazku z tym co sie dzieje we wschodniej ukrainie...separatysci sa cholera wie kim (ukraincy, jacys rosjanie, jacys najemnicy, pewnie troche i gruzinow i syryjczykow by sie znalazlo), jacys pulkownicy radzieccy im tam pewnie doradzaja, ale oficjalnie wojska takowego to tam chyba nie ma (w przeciwienstwie do tego co bylo na Krymie - pare batalionow umundurowanych ludzi, chodzacych z palcami na cynglu). Jak mysle o sytuacji militarnej to mysle o regularnej armii (aka military), a nie o jakis tam zlepkach paramilitarnych z kaskami motocyklowymi na glowie i ochraniaczami z tektury... to taka mala roznica w interpretacji :)

Cytat:
Fatalna sytuacja militarna, to taka, w której założone cele strategiczne (o których nie wiemy, ale jedynie możemy o nich domniemać) nie zostały osiągnięte

skoro nawet nie wiemy jakie byly zalozenie strategiczne, to jak mozemy powiedziec ze nie zostaly osiagniete? moze zalozeniem strategicznym bylo zrobienie burdelu, moze zastraszenie ludnosci, moze zmuszenie Ukrainy do jakis ustepstw, cholera wie, wiec trudno wedlug mnie tu mowic co zostalo osiagniete a co nie.
Cytat:
Słowiańsk jest okrążony przez Ukraińców, którzy nie widzą celu zdobywać miasta i wyłapują tych co próbują wyrwać się z okrążenia. Główne miasta i cele wojskowe, jak choćby jedyne lotnisko w okolicy gdzie mogą lądować potężne samoloty transportowe Ił-76, nie są zdobyte

ja mysle ze gdyby rosjanie (mowie tu o wojsku rosyjskim) chcieliby miec to zdobyte, to by mieli - ale moze im wogle na dany moment na tym nie zalezy...nie wiem, moze nie chca wlanczac ukrainy do siebie (wiaze sie to z duzymi problemami i poitycznymi i gospodarczymi), a jedynie poprzez sianie zamietu chca kontrolowac sytuacje?

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 8 maja 2014 17:19:16
Nawet szefowie SBU i MSW wykazują się większą powściągliwością w oskarżaniu Rosji o militarną interwencję na wschodzie Ukrainy. Określają tych ludzi jako separatystów lub terrorystów, wspieranych przez Rosję. O gościu z 45 pułku VDV wypowiadają się jako o osobie, która z tą jednostką była związana.

Ukraińska pravda, która jest bardziej michnikowska od wybiórczej, opublikowała mnóstwo artykułów o separatystach, podając imiona i nazwiska, publikując zdjęcia. Pech chciał, że trafiali tylko na mieszkańców Ukrainy.

Z innej beczki, dla rozluźnienia atmosfery - Żyrik wysłał separatystom pancerne auto "Tygrys", z logo własnej partii. Ponoć kierowca tego pojazdu nie wypełnił na granicy obowiązkowej deklaracji celnej i w ogóle odmówił poddania się kontroli. Mówią, że straż graniczna oddała kilka strzałów w kierunku pojazdu, ale w końcu auto dotarło do mety. Zaczynam gubić się w domysłach - kto tutaj z kogo zakpił.

serpico
0
Wysłane: 9 maja 2014 14:20:16
Ciekawa analiza, jakby M. Czech czytywał SW :)

Cytat:
Odessie zginęło 46 osób, w większości zwolenników przyłączenia do Rosji. Śledztwo prokuratury wskazuje, że była to prowokacja z udziałem nasłanych dywersantów, miejscowych agentów Rosji i milicjantów, w tym zastępcy komendanta obwodowego...Odeska prowokacja miała na celu odwrócenie uwagi od operacji antyterrorystycznej w Słowiańsku, gdzie ukraińskie siły specjalne przeszły do natarcia i były bliskie sukcesu.

Cytat:
Prowokacja miała też wywołać napięcia w samej Odessie, gdzie ku zaskoczeniu obserwatorów przeważają nastroje antyrosyjskie.

Cytat:
Z Krymu miał się temu przyglądać Władimir Putin, przyjmując paradę wojskową z okazji swojego zwycięstwa, czyli zajęcia "odwiecznie rosyjskiego" półwyspu, co miało być wstępem do aneksji Noworosji - ziem od Charkowa i Doniecka do Zaporoża, Chersonia i Odessy. Na razie te plany rosyjski wielkorządca musiał odroczyć.

Cytat:
Nawet dla Putina interwencja wojskowa musi mieć jakieś pozory prawne. W Donbasie (obwód doniecki i ługański) oraz w pozostałych regionach wschodu i południa Ukrainy szykował powtórkę scenariusza krymskiego: proklamowanie pod ochroną rosyjskich grup dywersyjnych "ludowych republik" i mianowanie ich samozwańczych władz. Następnie "republiki" ogłaszają referendum, którego wynik jest przesądzony. Niemal 100 proc. głosujących miało się opowiedzieć "za".

Cytat:
W kontynentalnej części Ukrainy krymski scenariusz napotkał kilka przeszkód. We wszystkich obwodach wschodu i południa kraju przeważają etniczni Ukraińcy (w przeciwieństwie do Krymu, gdzie 57 proc. to Rosjanie). Zdecydowana większość popiera też integralność terytorialną kraju (65 proc. w Donbasie, gdzie jest najwięcej zwolenników federalizacji Ukrainy) oraz jest przeciwna przyłączeniu do Rosji (18 proc. zwolenników przyłączenia na Donbasie).

Cytat:
"Republiki ludowej" nie udało się powołać w Charkowie (ok. 1,7 mln mieszkańców), gdzie na wiece separatystyczne przychodzi maksimum ok. 2 tys. demonstrantów...Ponad miesiąc temu w Zaporożu 10 tys. ludzi nieomal zlinczowało kilkuset separatystów, gdy podjęli próbę szturmu na siedzibę władz obwodowych. Od tego czasu w mieście panuje spokój. Podobnie jest w Mikołajowie i Chersonie, stolicach dwóch obwodów na południu kraju...Już dawno żaden wiec prorosyjski nie odbył się w obwodzie dniepropietrowskim...

Cytat:
Separatyści podjęli próbę włączenia do swoich akcji licznych w Donbasie górników, którzy jednak odmówili. Górnictwo jest dotowane pokaźnymi sumami (ok. 4 mld zł rocznie), których nie będzie w budżecie "niepodległej" republiki donieckiej. Nie będzie ich też w Rosji bogatej w ropę naftową i gaz ziemny, gdzie zamknięto niemal wszystkie kopalnie. W czwartek górnicy zwrócili się do władz ukraińskich o zaprowadzenie porządku.

Cytat:
Wsparcie dla władz ukraińskich nadeszło z nieoczekiwanej strony. Kilka dni temu rada ds. społeczeństwa obywatelskiego przy prezydencie Rosji ogłosiła raport o sytuacji na Krymie; wylicza, że w referendum z 17 marca na temat przyłączenia półwyspu do Rosji wzięło udział 30 proc. mieszkańców, z czego jedynie połowa opowiedziała twierdząco. Ludzie głosowali nie tyle za przyłączeniem do Rosji, co przeciwko władzy "donieckich", którzy obsadzili wszystkie urzędy podczas prezydentury Janukowycza - brzmi konkluzja raportu.

Dla przypomnienia: według wyników podanych przez Moskwę frekwencja w referendum miała wynieść ponad 80 proc., z czego za przyłączeniem opowiedziało się 97 proc.

Cytat:
A sympatia do Rosji na półwyspie nie rośnie. Już doszło do protestów z powodu rosnących kosztów życia. Wskutek nieudolności władz krymskich przestała płynąć woda z Dniepru, którą nawadnia się pola. Zbiory ryżu przepadły, zagrożone są uprawy innych zbóż. Turyści z Rosji nie przybywają masowo i nie zastąpią 4,5 mln Ukraińców, którzy co roku odpoczywali na miejscowych plażach. Moskwa rozważa wprowadzenie kartek na żywność dla emerytów, którzy stanowią blisko połowę mieszkańców. Strat, które ponosi gospodarka Krymu, Moskwa nie wyrówna, bo po szumnych zapowiedziach pomocy niewiele zostało. Wycofano się nawet z projektu budowy mostu ponad wodami Cieśniny Kerczeńskiej, który miał połączyć Krym z Rosją

Całość tu: wyborcza.pl/1,75968,15928656,B...

@ Salak, o odnośnie Twojej wypowiedzi:

Cytat:
ale oficjalnie wojska takowego to tam chyba nie ma (w przeciwienstwie do tego co bylo na Krymie - pare batalionow umundurowanych ludzi, chodzacych z palcami na cynglu

to czy przypadkiem Putin nie mówił o tych batalionach, ze są to mieszkańcy Krymu, którzy zakupili mundury w sklepach? king Jaką widzisz różnicę między tymi na Krymie (przed referendum), a tymi w Kramatorsku i Słowiańsku?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

26 27 28 29 30

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,341 sek.

nxwralve
jyeuurju
teylyxtc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qnvxqddu
shlkcour
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat