PREMIUM
2 Dołączył: 2014-04-29 Wpisów: 295
Wysłane:
14 sierpnia 2014 21:40:57
przy kursie: 9,90 zł
Ja takiego raportu się spodziewałem AD nie dawało rady to było widać słychać i czuć. Teraz trzeba się nastawić na zejście na południe i podbieranie papieru na dołkach. Ciekawe ze GR nie uwzględnili w raporcie.
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
14 sierpnia 2014 21:57:08
Raport tragiczny, AD zawiodło na całej linii, aż boje się myśleć co bedzię w raporcie za III kwartał?
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 808
Wysłane:
15 sierpnia 2014 08:23:05
GRAF, czyżbyś przeczytał tylko pierwsze zdanie komentarza zarządu?
Zgadzam się z pieńkiem, można się było spodziewać takiego raportu. Ostatnie II/III kwartały to dla spółki okres inwestowania i jednej premiery, wyeksploatowanego już zresztą IP. Patrząc po wykresie rynek chyba był na to przygotowany. Ciekaw jestem, czy poniedziałek będzie dniem sypania. Patrząc na AT, to nie jestem co do tego przekonany. Kurs znajduje się w obszarze luki cenowej, zaś na RSI zarysowała się pozytywna dywergencja. Z drugiej strony okres wakacyjny i związany z tym totalny brak obrotu moze spowodować, że już dwie, trzy osoby mogą spowodować lawinę.
Edytowany: 15 sierpnia 2014 08:38
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
15 sierpnia 2014 09:14:07
GRAF78 napisał(a):Raport tragiczny, AD zawiodło na całej linii, aż boje się myśleć co bedzię w raporcie za III kwartał? kolego a czego ty się spodziewałeś ??? AD widać było po steamie że nie jest grana i kupowana. tu będzie gra pod przyszłość niedaleką przyszłość.Końcówka roku będzie decydowała jeśli wtedy będzie słabo to można się będzie można martwić ale i tak przyszłe projekty też będą w odwodzie szczególnie "industry" Macieja Szcześnika. Rób jak chcesz ale czekają według zapowiedzi spółki 3 premiery + AD na mobilki i PS4 pod koniec roku sądzę osobiście ze lawinowo powinny przychody wzrosnąć a może i piękne zyski się pojawią + GR też swoje pewnie dorzuci do wyników. Ja osobiście uważam że 11B ma duże szanse żeby zaliczyć taką dynamikę wzrostów jak rok temu VVD a może i większą. P.S poczytaj sobie cyferki w planie motywacyjnym. sądzę ze to jest do uzyskania ale oczywiście pewności nikt nie ma. Tak czy siak dużo będzie się informacyjnie działo i to może być wykorzystane do zwiększenia kursu i wybiciu się z tej paru letniej konsolidacji spółka zmienia oblicze i sądzę że za tym pójdzie wzrost jej wartości. akcje motywacyjne nie będą obejmowane za bezcen jak w VVD a i będą chłopaki na tą motywacje poczekać parę lat ale są duże szanse że im się to opłaci kupić pakiety akcji po 8 PLN w 2017 roku jak będzie wiadomo czy zrealizowali plan i ile akcji trafi do zespołu.
Edytowany: 15 sierpnia 2014 09:22
|
|
Wysłane:
15 sierpnia 2014 11:55:46
Przeczytalem całość i: - w III kwartale nie mamy co liczyć na zyski, z A2 na PS4 bedzie jak z AD na PC sprzeda sie kiepsko - wogule nie rozumiem dlaczego słabo sprzedającą się gre dalej sie rozwija na inne platformy (traci sie tylko czas i pieniądze) wiem że maja osobne zespoły do każdego projektu ale jeden z nich musi od połroku walczyć z SONY ws. certyfikacji A2 a mógłby pracować nad nową gra, - też nie należy liczyć bardzo na Spacecom, wprawdzie mi sie bardzo ta strategia podoba i pewnie kilku osobom też, ale to gra dla wąskiej grupy odbiorców, myślę że dopiero wersja mobilna zarobi wiekszę pieniądze jęśli wogule - AD na mobilne i TWoM - pewnie wyjdą dopiero w IV kwartale i wynik roczny zależy tylko od sprzedaży TWoM jak dla mnie gra jest świetna i co najważniejsze zupełnie inna niż to co było do tej pory. 11Bit powinno zakonczyń serie Anomaly na pierwszym AWE i od razu zrobić coś innego - nie wykazano wpływów z GR podejżewam dlatego że nie ma sie czym chwalić ale platforma sie dopiero rozwija więc brak zysków można usprawiedliwić
Kolejna kwestia która mnie martwi i bardzo prosiłbym o oświecenie mnie: dlaczego skoro takie gry jak A2 i AD sprzedają sie słabo Spółka nie obnizy ich cen? AD w GR 9,99$, a A2 w GR 13,99$ - A2 wyszła juz ponad rok temu po drodze było kilka promocji więc kto kupi po tej cenie? każdy czeka na obniżkę bo bo to nie jest gra typu "must have"
W 2014 roku firma w dość szybkim tempie traci środki pienieżne podejrzewam że to efekt działania 11Bit lunchpad ale czy nie zawcześnie dla Spółki na finansowanie zewnętrznych produkcji? zachwile się okaże że konieczna będzie nowa emisja, a bez suksceu TWoM nie wróże jej powodzenia napewno nie po 9zł.
|
|
Wysłane:
15 sierpnia 2014 12:06:02
@pieniek (...) i dlatego pozwalam sobie na krytykę, ekipa jest świetna ale niestety klątwa Anomaly nad nimi ciąży i chyba był duży problem z odcieciem pępowiny. Mam wielka nadzieje że w 2015r już o serii anomaly nie bedzie ani słowa. O grze "Industral" to narazie zapomnijmy a i 11Bit sie powinno skoncentrować na dokończeniu TWoM i Spacecom bo zaczyna sie tu jak w CI Games 3-4 projekty na stole w każdym obsuwa czasowa, a jak zacznie brakować kasy to sie gre niedopracowaną wypuści i zepsuje opinie... nie lepiej isc drogą CD projekt jedna gra od A do Z, potem kolejna? Kod:mod: wycięto fragment informujący o zamierzeniach inwestycyjnych
Edytowany: 15 sierpnia 2014 16:57
|
|
0 Dołączył: 2010-08-05 Wpisów: 59
Wysłane:
15 sierpnia 2014 20:31:45
Niestety ale spójrzmy prawdzie w oczy i nie pocieszajmy się tym że może Games Republic zmieni coś na lepsze w tym raporcie bo może zmienić na gorsze. mam nadzieję że się mylę ale prawda jest brutalna kasy nie ma i w tym kwartale też raczej nie będzie chyba że A2 na PS4 wyjdzie jeszcze w tym kwartale i okaże się wielkim hitem.Przypominam że w luźnej gadce obiecywano A2 na PS4 w 1Q tego roku.program motywacyjny przypomina mi prognozy na 2013 które motywowały tylko drobnych inwestorów do zakupu akcji choć też niewielu było zmotywowanych.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 sierpnia 2014 08:29:52
GRAF78 napisał(a):@pieniek (...) i dlatego pozwalam sobie na krytykę, ekipa jest świetna ale niestety klątwa Anomaly nad nimi ciąży i chyba był duży problem z odcieciem pępowiny. Mam wielka nadzieje że w 2015r już o serii anomaly nie bedzie ani słowa. O grze "Industral" to narazie zapomnijmy a i 11Bit sie powinno skoncentrować na dokończeniu TWoM i Spacecom bo zaczyna sie tu jak w CI Games 3-4 projekty na stole w każdym obsuwa czasowa, a jak zacznie brakować kasy to sie gre niedopracowaną wypuści i zepsuje opinie... nie lepiej isc drogą CD projekt jedna gra od A do Z, potem kolejna? Kod:mod: wycięto fragment informujący o zamierzeniach inwestycyjnych kolego zaczynasz smęcić ( podejrzewam że OWOC z bankiera to ty).Co do Anomaly to spółka wyraźnie powiedziała ze tą historie kończy to po 1 wsze. Po 2 gie właśnie przykład Anomaly był podobny do rozwoju CDR. Opierali go na jednym produkcie niestety nie okazał się tak rozwojowy jak wiedźmin i taka była różnica. Dla mnie droga 11B wydaje się atrakcyjna , opieranie się na 3 nogach i wypuszczanie większej ilości projektów ( ciekawych ) projektów growych to krok w bardzo dobrą stronę. Oczywiście pozostaje pytanie jakości tej realizacji i jak GRACZE go odbiorą ale raczej nie mam wątpliwości ze zbliża się bardzo ciekawy czas dla spółki i PR może być wykorzystany do dynamicznego wzrostu kursu który wozi się już parę lat w boczniaku z niewielkim wolumenem handlowym od czasu do czasu okraszonym jakimiś pakietówkami. w każdym razie uważam osobiście że spółka ma szanse na swoich projektach zarobić ładna kasę, a wówczas może byc taki casus CIGa, lub chociaż VVD który uważam że ma obecnie gorszy potencjał niż 11B GF im nie za bardzo wyszedł sprzedażowo ,rozwój RB2 to moim zdaniem ślepa uliczka( dlaczego nie rozwijając po prostu RB)no i wszyscy zachwycają się przychodami 5.5 MLN za 1 półrocze zyskami 800 k ale jakoś każdy pomija fakt ze im zobowiązania i rezerwy skoczyły na 3.1 MLN PLN a to ze w kasie mają 900 k wynika z podpisanie umowy kredytowej. Także osobiście uważam że 11 B może przychodami i zyskami połknąć VVD na przestrzeni roku a czy tak będzie i jak to wpłynie na kurs zobaczymy .MOIM zdaniem kluczową sprawa do wzrostów jest przejecie pakietów OFE. ale mogę się w tej kwestii mylić bo wydawało się ze OFE mają do końca lipca czas na dostosowanie się do zmian prawnych.
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
18 sierpnia 2014 10:17:31
przy kursie: 9,75 zł
Wydaje mi się, że strategia firmy jest dobra. Od dłuższego czasu zajmowano się serią Anomaly i prowadzonych było kilka projektów z tej serii. Od kilku miesięcy stało się jasne , że seria wyczerpała już swój potencjał. Spółka to zauważyła i jest jasny przekaz o zakończeniu tej formuły. Wydaje się, że nie było sensu przerywania zaawansowanych projektów i przerzucania prac na nowy nierozstrzygnięty jeszcze projekt. Programiści muszą coś robić bez względu czy projekt ma duże czy małe perspektywy. Nawet jeśli projekt się sprzeda słabo to jakiś zwrot przyniesie. Gorszym rozwiązaniem jest porzucanie niedokończonego projektu bo wtedy strata jest znacznie większa. Co innego gdy projekt nie ma żadnej szansy powodzenia i są problemy z dokończeniem projektu. Z dotychczasowych projektów raczej żaden nie przyniósł większych strat. Sądzę, że kierunek prac jest właściwy - inna sprawa, że można by oczekiwać szybszych efektów - są perspektywy zarobków ale nikt nie może zagwarantować sukcesu żadnego projektu. Podam przykład - wielu nakręca się potencjalnym sukcesem kolejnego Wiedźmina a niedawno wyciek części danych o mały włos nie spowodował klęski projektu. Biznes gier jest najbardziej nieprzewidywalnym. Firma dziś jest notowana po 9-10zł a za miesiąc może być 30-50zł. Wystarczą 3-4 bardzo dobre informacje. Jesteśmy już za połową kwartału i chyba akcjonariusze powinni wiedzieć czego mogą się spodziewać w tym kwartale. Spółka jednak prowadzi politykę minimum informacji i o ewentualnym debiucie dowiemy się po fakcie. Należy się z tym pogodzić lub zrezygnować z akcji. Potencjał w spółce jest a w jakim stopniu się rozwinie czas pokaże, czy Zarząd i pracownicy wykorzystają możliwości. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 sierpnia 2014 12:15:15
W pełni się z tobą zgadzam. Spółka wydaje się mieć potencjał ale jednocześnie istnieje ryzyko niewykorzystania GO.
To czego się obawiam to JAKOŚĆ ich produktów koncepcje rozwoju mają ciekawą pytanie czy umieją to zrealizować i to są największe obawy. VVD rósł pod oczekiwania oczekiwania GF się nie do ońca zrealizowały ale kurs i tak jest o NIEBO wyżej niż 11B. Nie pasuje mi te ten wywyzszający lekko ton odpowiedzi na zapytania i uwagi inwestorów , niby profeska a CERTYFIKACJA anomaly na ps4 idzie jak KREW z nosa podczas gdy taki BLO takiego gniota wypuścił na PS4 a to może mocno niepokoić jeśli chodzi o możliwości wytwórcze ekipy z 11b. Reasumujac pomysły rozwoju ciekawe ale jak widać rynek czeka na efekty bo póki co przyszłości nie chce nikt kupować 11Bit zbyt wiele razy zawodził żeby rynek pod niepewną przyszłość akcje KUPOWAŁ. mam nadzieje ze TWOM nie bedzie nudnym GNIOTEM bo musi być perfekcyjnie zrealizowany przy takiej formie gry żeby był piekielnie grywalny a nie nudny po 30 minutach gry, a pojawiały się już takie opinie ze jest słabo zrealizowany przez co mało grywalny pomimo bardzo ciekawego pomysłu
|
|
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
18 sierpnia 2014 13:28:38
Ad na PC poszlo slabo, kazdy to widzial. Natomiast wazne beda wersje mobilne, sam na nia czekam. Moze byc tak, ze wynik bedzie tak jak w zeszlym roku budowany w Q4.
Mnie interesuje jakie wyniki ma GR oraz jakie dokladnie naklady ponoszone sa na projekty w Launchpad, zobaczymy jak raport zostanie uzupelniony o wyniki GR.
Edytowany: 18 sierpnia 2014 13:45
|
|
Wysłane:
18 sierpnia 2014 13:58:53
Dla mnie dużym problemem jest znaczny ubytek gotówki w kasie zostało tylko 1,9mln a było ponad 3mln. Jak widać zabawa w launchpad kosztuje i nie wiem czy aby nie za dużo? Spółka wystawia się na podwójne ryzyko nie powodzenia swoich gier jak i produktów wydanych przez 11 Bit launchpad. Mam nadzieje że któraś z gier chwyci w końcu bo za pół roku może być niewesoło.
Dwa moim zdaniem gry z serii Anomaly za wysoko wyceniane ale to moje osobiste odczucie.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 sierpnia 2014 17:03:36
Moim zdaniem to żaden problem jeśli inwestycje się zwrócą.To jest element pewnego ryzyka fakt, ale musieli coś zmienić w formule działalności spółki żeby wyrwać się z tego marazmu i kursowego i finansowego.Kto nie ryzykuje ten nie ma.
Pytanie jest tylko takie czy to dadzą radę ogarnąć tak żeby mieli z tego profity ,po AD raczej słabo im to wychodzi TWOM to piekielnie trudna sprawa gra musi być bardzo trudna musi być naszpikowana pewnymi decyzjami które mają swoje konsekwencje tak żeby wzbudzać emocje i żeby w razie niepowodzenia czekać z niecierpliwością na kolejne LOSOWANIA charakterów .To moim zdaniem powinien być taki drugi DARK SOULS tyle że w wymiarze decyzyjnym co jest piekielnie trudne do zrealizowania.Inaczej ta gra nie za trybi ponieważ szybko się znudzi. EMOCJE muszą wieść prym a w takich produkcjach to trudność podejmowania decyzji i następstw tych czynów zdecydują o miodności.Dlatego tym różni się od snipera ktoremu wiele mogli gracze wybaczyć bo była rozwalanka i trafili w nisze ale już ją wypełnili i sniper 2 miał o wiele trudniejsze zadanie tak jak TWOM.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
18 sierpnia 2014 21:27:14
GRAF78 napisał(a):Dla mnie dużym problemem jest znaczny ubytek gotówki w kasie zostało tylko 1,9mln a było ponad 3mln. Jak widać zabawa w launchpad kosztuje i nie wiem czy aby nie za dużo? Spółka wystawia się na podwójne ryzyko nie powodzenia swoich gier jak i produktów wydanych przez 11 Bit launchpad. Mam nadzieje że któraś z gier chwyci w końcu bo za pół roku może być niewesoło.
Dwa moim zdaniem gry z serii Anomaly za wysoko wyceniane ale to moje osobiste odczucie. ale co Ty właściwie chcesz GRAF od nich? Że duzo inwestują w paru rzeczach na raz? Znaczy powinni robić tylko jedną czy powinni trzymać kase jak najdłużej w sejfie bankowym, zeby inwestorzy mieli lepsze samopoczucie "że jest gotówka" ? Rozumiem jeszcze rozczarowanie AD, choć tutaj decyduje rynek mobilny a nie desktop, ale to że firma bardzo mocno inwestuje kase, tak naprawdę intensywnie szukając wyjścia z impasu to co w tym złego ? Przecież nam wszystkim zależy na dynamicznym wzroście wartości.... tylko wtedy dużo zarobimy, a bez zaryzykowania tego nie osiągną. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
Wysłane:
18 sierpnia 2014 22:46:56
@Scarry właśnie w tym widze problem - za dużo rzeczy naraz a Spółka jest niewielka byłbym bardziej zadowolony gdyby ukończyli TWoM i zaczeli sprzedawać i dopiero potem kolejne projekty. Bo teraz to albo bedzie wóz albo przewóz. Nie ukrywam że jak sie uda to jesteśmy kilka poziomów wyżej ale jak sie nie uda to widze tu kolejna emisje, a że jak do tej pory sie zazwyczaj nie udawało (poza AWE) to zrozum moje obawy.
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
19 sierpnia 2014 10:50:22
przy kursie: 9,65 zł
GRAF78 ja to widzę tak, że jak określasz wóz albo przewóz - tak to prawda ale czego spodziewałeś się jakiś czas po lekturze programu motywacyjnego ? Moim zdaniem firma weszła w fazę prób realizacji przyjętych założeń. Bez tego nie byłoby żadnych szans realizacji programu. A tak widzę, że mają jaja i nie wypuścili założeń aby ściemnić akcjonariuszom ale faktycznie robią coś aby zbliżyć się do założeń. Bez rozpoczęcia działań na wielu frontach nie mieliby szansy na wyniki wyższe niż 100-200% wzrostu przychodów/zysków w perspektywie 2-3 lat. Ich założenia są znacznie wyższe stąd strategia. Przy działaniach na wielu poziomach realne jest osiągnięcie założeń. Nawet jeśli część planów nie wypali albo wypali częściowo to spółka będzie na dużo wyższym poziomie. Bardzo małe jest prawdopodobieństwo, że poniosą porażkę na wszystkich projektach. Inna sprawa to czy wystarczy im gotówki na doprowadzenie wszystkich projektów do poziomu zysków. Jest to wiele drobnych projektów, więc projekty launchpad można w razie czego nieco opóźniać w przypadku wyczerpywania się gotówki do czasu debiutu innych. Cieszy, że spółka pozyskuje dofinansowanie z innych źródeł do nowych projektów. To wszystko pozwala mi wierzyć, że 11bit dojrzało już do sukcesu. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 19 sierpnia 2014 10:52
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2014 11:57:32
@baks Ja sie generalnie zgadzam z toba i Scarym co do rozwoju Spółki i mam nadzieje że Zarząd dobrze zaplanował budżet na drugie półrocze 2014r bo nie chciałbym tu mieć kolejnej emisji.
|
|
19 Dołączył: 2010-09-14 Wpisów: 130
Wysłane:
19 sierpnia 2014 13:03:24
Moim zdaniem do emisji tutaj bardzo daleko i nie wydaje mi się, żeby ona miała miejsce. Ja jestem zadowolony ze strategii, myślę, że największe koszty z GR zostały już poniesione na odpalenie działalności, teraz oczywiście GR też je generuje, ale zaczyna również generować przychody. Launchpad jest dobrym pomysłem. Rola wydawcy jest o tyle dobra, że mając doświadczony zespół (a takim zespołem jest dla mnie 11bit) można z mniejszym ryzykiem stwierdzić na istniejących już grach (czy też prototypach), która gra jest miodna, która ma szanse dobrze się sprzedać, niż ma to miejsce w tworzeniu gry od podstaw. Oceniam, że z launchpada o wiele szybciej spólka zacznie generować zyski, niż z GR (właśnie przez inny profil działalności). Warunkiem są tutaj dobre negocjacje z twórcami gier. No i zdywersyfikowanie tworzenia nowych gier też na plus. Większe prawdobodoobieństwo, że któraś z nich wypali. Teraz AD nie wypaliło i mamy skutki w raporcie, może gdyby była jakaś druga inna zrównoważyłaby słabą sprzedaż AD. Reasumując, moim zdaniem to dobrze, że z kasy uciekło trochę gotówki na nowe projekty. Które są w założeniu dobre i logiczne, oczywiście potwierdzeniem tego będą wyniki w kolejnych kwartałach. Natomiast trzymanie dużej gotówki w kasie to nie do końca byłoby dla mnie dobre rozwiązanie...
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 808
Wysłane:
19 sierpnia 2014 13:22:17
Wyprowadźcie mnie z błędu, jeśli się mylę, ale czy launchpad nie działa również trochę na zasadzie inkubatora? Bierzemy pod skrzydła zespół, który ma pomysł i chęci na jego wdrożenie, wydajemy to co zrobią ale przy okazji instruujemy ich co mogą poprawić/zrobić lepiej? To nie jest tylko prosta działalność wydawnicza.
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2014 13:58:03
@piotrch ja to widze podobnie i chyba tak to działa że 11Bit finansuje lub współfinansuje produkcje i to rodzi moje obawy bo Spółka jest jeszcze mała i ma ograniczone środki
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.