PARTNER SERWISU
ailktwpt
1 2 3 4 5

POLFA (Catalyst)

DRIVER77
0
Wpisów: 641
Wysłane: 1 września 2014 20:57:56
,,Warszawa, 01.09.2014 (ISBnews) - Zarząd Polfy podjął uchwałę w sprawie emisji nie więcej niż 3.230 sztuk obligacji na okaziciela serii E, o wartości nominalnej 1.000 zł każda, podała spółka.

"Obligacje są oferowane w trybie, o którym mowa w art. 9 pkt 3 Ustawy o Obligacjach, w ramach oferty prywatnej, tj. poprzez ofertę skierowaną do nie więcej niż 149 inwestorów imiennie wskazanych, i nie stanowi oferty publicznej w rozumieniu Ustawy o ofercie publicznej" - czytamy w komunikacie.

Polfa S.A. jest największym polskim pośrednikiem w handlu zagranicznymproduktami leczniczymi. Specjalizuje się w sprzedaży polskich farmaceutyków na rynkach byłego ZSRR oraz Azji od 50 lat. Firma obsługuje 15 krajów, ma sieć 7 przedstawicielstw i spółkę zależną na Węgrzech. Sprzedaż w Polsce do kanału B2B i ostatnio wprowadzonych leków gotowych to 10% przychodów. Spółka zapowiadała, że w tym roku chce przejść na rynek główny GPW z NewConnect''.

Trochę czegoś tu nie rozumiem,oferta skierowana miała być tylko do posiadaczy serii A (rolowanie) a widzę ze to normalna emisja(standardowa)
Niech emitują,znajdą chetnych na 3,2 mln i spłacą serię A

paukmer
0
Wpisów: 159
Wysłane: 1 września 2014 21:01:15
na wystawienie świadectwa dajesz zlecenie w swoim domu maklerskim
sprawdź, czy emitent odda Ci koszty jego wystawienia

Piotr221
0
Wpisów: 19
Wysłane: 2 września 2014 00:43:47
Zacznę od chyba oczywistej sprawy - nie ma obowiązku rolowania. Jak obligatariusz nie chce, to nie musi obejmować nowej emisji. Z drugiej strony, wyciągnięcie pieniędzy z firmy, która nie ma ochoty spłacać obligacji, nie jest proste.

Jeśli ktoś ma obligi Polfy serii A i chce odzyskać kasę, sugeruję na początek zrobienie dwóch rzeczy:
1. Wysłać wezwanie do zapłaty (na papierze, za potwierdzeniem odbioru lub osobiście dostarczyć do firmy). Dobrze byłoby skontaktować się też z kimś od nich, jak się zapatrują na wykup od danej osoby obligów serii A bez rolowania.
2. Uzyskac potwierdzenia od Polfy, że nie podważają wierzytelności wynikającej z posiadania obligacji serii A. Takie potwierdzenie trzeba mieć dla siebie imiennie. Wystarczy w formie maila.

Jeśli działania z punktu 1. nic nie dadzą, można spróbować pójść do sądu. I wtedy wielkim ułatwieniem jest potwierdzenie wierzytelności ze strony Polfy, ponieważ jest duża szansa na uzyskanie nakazu zapłaty w trybie nakazowym. Mając taki nakaz można pójść do komornika, który może zająć konta spółki w celu zabezpieczenia środków na pokrycie wykupu obligów. Jednak często już sama perspektywa zajęcia konta przez komornika jest dla dłużników bardzo motywująca, żeby uregulować zobowiązania.

Bez takiego potwierdzenia sąd prawie na pewno skieruje sprawę na tryb upominawczy. Zrobi tak, ponieważ bez potwierdzenia wierzytelności sytuacja jest niejednoznaczna, np. posiadacz obligacji Polfy może być jednocześnie dłużnikiem tej firmy z jakiegoś innego tytułu.

To tak ogólnie. Tu jest dokładnie opisane, dlaczego tryb nakazowy jest lepszy od upominawczego:
www.windykacja-wierzytelnosci....

Sugeruję również kontakt z prawnikiem, jeśli ktoś faktycznie chce iść do sądu.

DRIVER77
0
Wysłane: 2 września 2014 01:45:24
Formularz wykupu obligacji przeslany na maila jako pierwszy jest skopiowany z Minox,nawet nie usunęli klauzuli o danych osobowych(dalej widnieje Minox),dopiero ktoś w spólce zaczaił baze i przesłali drugi poprawiony formularz.
Ja osobiście po przemyśleniach zamierzam skorzystać z opcji przedstawionej przez kolegę Piotr221.
Powód:
To nie spółka jest teraz tutaj po stronie która ma dyktować warunki a z tego co widać wszystko jest ułożone pod korzystną sytuację dla nich.
Prezes zapewniał w piątek rano że po południu kupon będzie na rachunku (oczywiście nie ma),ponieważ po weekendzie wpadli na lepszy pomysł i postanowili trochę to utrudnić.
Rzekomy prawnik Polfy który miał odpowiadać na różne pytania zainteresowanych milczy jak zaklęty.
Następna banda bezkarnych oszustów i kombinatorów.
Ale słowa prezesa są pocieszające cyt. ,,powinien się pan cieszyć że kontaktujemy się z obligatariuszami bo nie każdą spółkę stać na taki gest i równie dobrze mogliśmy postąpić jak inni''

Zabił mnie gość tym tekstem.

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 2 września 2014 02:41:25
Przebijają Minoxa 10x

myszowaty5a
0
Wpisów: 97
Wysłane: 2 września 2014 08:02:53
DRIVER77 napisał(a):
...
Ale słowa prezesa są pocieszające cyt. ,,powinien się pan cieszyć że kontaktujemy się z obligatariuszami bo nie każdą spółkę stać na taki gest i równie dobrze mogliśmy postąpić jak inni''

Zabił mnie gość tym tekstem.

Mocne, mocne 3some

DRIVER77
0
Wysłane: 2 września 2014 10:52:04
Jestem świeżo po rozmowie z mec. Przemysławem Kowalewskim, zajmującym się sprawą Polfy.
Po 4 dniach oczekiwania odezwał się.
Niewiele nowego wniosła ta rozmowa
-rolowanie na pól roku na serię E
-świadectwo depozytowe oryginał(ale notarialnie poświadczona kopia może być,choć z naciskiem na oryginał)
-zaplata ostatniego kuponu odsetkowego po odesłaniu do firmy świadectwa,oraz formularza wykupu
-brak częściowej splaty zadłuzenia na obecną chwile. Całość rolowana
-zabezpieczenie do serii E ma zostać ustanowione do 5 miesięcy(nie wie jeszcze co i jak)
-w przypadku braku woli rolowania obligatariusz może skierować sprawe na drogę sądową i w ten sposób dochodzić swych praw
-do serii E sporządzona zostanie umowa cywilno-prawna że takowe obligacje będziemy posiadali,ponieważ nie będą one nigdzie deponowane,w żadnym DM (czyli oblig na słowo+papier)
-do kilku godz mam otrzymać szczególowe warunki porozumienia bo takowe zarządałem

Na pyt w sprawie sytuacji,realnych szans na spłatę i innych zwiazanych z Polfą odpowiedzi nie otrzymałem,ponieważ mecenas został powołany tylko do prawnego rozwiązania emiji serii A oraz rolowania na serię E i szczególy sytuacji w spólce nie są mu znane.

Tyle na chwilę obecną

robertokot25
0
Wysłane: 2 września 2014 11:59:21
No to podobnie jak w Minox.. tylko brak częściowej spłaty.. w piątek wypłata pierwszego kuponu z rolki Minoxa.. ciekawe czy przeleją...

paukmer
0
Wysłane: 2 września 2014 12:09:16
to jak macie doświadczenie z Minox, to powiedzcie, jak to załatwić skutecznie?
kto w imieniu DM może takie porozumienie potwierdzić?

2. Z uwagi na fakt, iż Obligacje Serii A mają formę zdematerializowaną, Obligatariusz zobowiązuje się złożyć w terminie 3 (trzech) dni roboczych od podpisania Porozumienia w Domu Maklerskim ___________S.A. oświadczenie, że zobowiązania z tytułu Obligacji Serii A zostało rozliczone z Emitentem poza Krajowym Depozytem Papierów Wartościowych. Wzór oświadczenia Obligatariusza stanowi załącznik nr 7 do Porozumienia.
3. Obligatariusz przedstawi Polfa w terminie 4 (czterech) dni od podpisania Porozumienia, opatrzone prezentatą Domu Maklerskiego ___________ S.A. oświadczenie, o którym mowa w st. 2.

robertokot25
0
Wysłane: 2 września 2014 12:14:47
Nie macie namiarów na tego prawnika? telefonu? ja to załatwiałem w DM jak miałem wszystkie papiery od firmy z podpisem prezesa.. ze wszystkim do Domu maklerskiego.. zdałem świadectwo dep. i oni to już z DM dalej przekazywali do spółki, KDPW.. najpierw do spółki z tego co pamiętam to trzeba wysłać ten wypełniony formularz wykupu i kopię świadectwa i czekać papiery od nich - ja tak miałem ale tu może będzie inaczej... najlepiej pogadać z tym prawnikiem.. niech wyjaśni co i jak
Edytowany: 2 września 2014 12:16

mareksy
0
Wpisów: 41
Wysłane: 2 września 2014 12:16:30
paukmer napisał(a):

2. Z uwagi na fakt, iż Obligacje Serii A mają formę zdematerializowaną, Obligatariusz zobowiązuje się złożyć w terminie 3 (trzech) dni roboczych od podpisania Porozumienia w Domu Maklerskim ___________S.A. oświadczenie, że zobowiązania z tytułu Obligacji Serii A zostało rozliczone z Emitentem poza Krajowym Depozytem Papierów Wartościowych. Wzór oświadczenia Obligatariusza stanowi załącznik nr 7 do Porozumienia.
3. Obligatariusz przedstawi Polfa w terminie 4 (czterech) dni od podpisania Porozumienia, opatrzone prezentatą Domu Maklerskiego ___________ S.A. oświadczenie, o którym mowa w st. 2.

Co tak właściwie wkleiłeś ?

1.Tak właściwie to czemu nie jest możliwa zapłata ostatniego kuponu odsetkowego bez formularza i świadectwa depozytowego ? czy to kombinacja ze strony Polfy czy prawnie tak to wygląda ??

2.Co w sytuacji pobrania za 250 PLN świadectwa depozytowego i blokady obligacji na rachunku , jakie to ma konsekwencje dla obligatariusza ? wspominacie coś o jakimś porozumieniu

3.czy pobranie świadectwa depozytowego rzutuję jakoś dla obligatariusza który chciałby wysłać do nich wezwanie do zapłaty ?

Ogólnie nie macie wrażenia że to chaotyczne jest wszystko, do części nie dzwonią , do cześć dzwonią , cześć dostaje porozumienie , cześć nie , ja numer do tego prawnika mam dzwonił do mnie tak właściwie nie wiem czemu , ale porozumienia nie dostałem może dlatego że twierdziłem że to banda oszustów :D
Edytowany: 2 września 2014 12:33

paukmer
0
Wysłane: 2 września 2014 12:39:42
raczej mają bałagan w papierach

DRIVER77
0
Wysłane: 2 września 2014 12:44:21
Dla zainteresowanych do których prawnik nie dzwonił:
Krzysztof Kowalewski 692 419 473
e-mail: przemyslaw.kowalewski@kaos.pl

Ja otrzymałem niedawno na maila szczególowe warunki porozumienia.
Są conajmniej niepoważni i ja osobiście leje na ich warunki.

Bercik40
0
Wpisów: 494
Wysłane: 2 września 2014 18:40:07
Miałem te obligacje ale na szczęście udało się je opchnąć w odpowiednim czasie z niewielkim zarobkiem. Niedawno ktoś dzwonił chyba z ivista i chciał opchać mi jakieś obligacje Polfy z nowej emisji. Na szczęście nie skorzystałem hello1 Co do pozycji Polfy to raczej nie skorzystałbym i zaczął się starać o nakaz do zapłaty i komornik. Jak to się mówi kto pierwszy ten lepszy. Raczej spółka już nie znajdzie chętnych do nabycia nowych serii choć życie pisze różne scenariusze a naiwnych na rynku nie brakuje. Teraz komornik może odzyskać co nieco jak posypią się kolejne emisje to będzie trudniej.

basiac
0
Wysłane: 2 września 2014 19:13:45
Jako "szczęśliwa" posiadaczka kilku szt. obligacji serii A wystąpiłam o świadectwo depozytowe, wyślę formularz wykupu, ale nie jestem zainteresowana rolowaniem.
Jak na razie dostałam propozycję nabycia obligacji serii E, brak mi informacji o konieczności rolowania (oferta którą dostałam jest propozycją emisji prywatnej, nie ma zaznaczenia że skierowana jest do posiadaczy obligacji serii A).
Czy mógłby ktoś przesłać mi warunki porozumienia zawierające informacje o konieczności rolowania?
Czy ktoś uzyskał uznanie wierzytelności przez Polfę?
Czy ktoś może polecić prawnika który mógłby reprezentować w sprawie o odzyskanie wierzytelności?

mareksy
0
Wpisów: 41
Wysłane: 2 września 2014 19:28:38
nono te prawnik się przyda ;)

Piotr221
0
Wysłane: 2 września 2014 20:14:52
Jeszcze kilka przemyśleń w kwestii zabezpieczenia. Obligacje są zabezpieczone i warto spróbować uruchomić proces spieniężenia zabezpieczenia, kontaktując się z administratorem zastawu i hipoteki.

Niestety, z doświadczenia wiem, że z dużym prawdopodobieństwem administrator zastawu i hipoteki może być zaprzyjaźniony z emitentem, więc nie będzie się kwapił z wykonaniem swoich obowiązków. Administratora wybiera i opłaca emitent, więc jest oczywiste, że wybierze kogoś, kto w razie problemów będzie stał po jego stronie, a nie po stronie obligatariuszy. Pocieszające jest to, że administratorem jest kancelaria prawna, więc w razie czego można ich postraszyć skargą do korporacji radcowskiej.

DRIVER77
0
Wysłane: 2 września 2014 21:15:43
Jeżeli egzekwowanie długu ma wyglądać tak samo jak w przypadku GC Investment to szkoda czasu,nerwów.
Od 4 miesięcy cisza w eterze. AH nic nie zdziałał,albo nie chciałSpeak to the hand

DRIVER77
0
Wysłane: 2 września 2014 22:10:19

DRIVER77
0
Wysłane: 2 września 2014 23:14:39
Piotr221 napisał(a):
Jeszcze kilka przemyśleń w kwestii zabezpieczenia. Obligacje są zabezpieczone i warto spróbować uruchomić proces spieniężenia zabezpieczenia, kontaktując się z administratorem zastawu i hipoteki.

Niestety, z doświadczenia wiem, że z dużym prawdopodobieństwem administrator zastawu i hipoteki może być zaprzyjaźniony z emitentem, więc nie będzie się kwapił z wykonaniem swoich obowiązków. Administratora wybiera i opłaca emitent, więc jest oczywiste, że wybierze kogoś, kto w razie problemów będzie stał po jego stronie, a nie po stronie obligatariuszy. Pocieszające jest to, że administratorem jest kancelaria prawna, więc w razie czego można ich postraszyć skargą do korporacji radcowskiej.

A tak z czystej ciekawości,co wchodzi w skład zabezpieczenia serii A. Nie interesowałem się tym,ponieważ nie było potrzeby, a jakoś nie idzie znaleźć informacji na ten temat.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,457 sek.

zdthzkqm
sidkhcvr
lowdmxei
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
btupiyge
keduqtqp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat