PARTNER SERWISU
klekhodc
3 4 5 6 7

POLFA (Catalyst)

basiac
0
Wpisów: 19
Wysłane: 7 września 2014 20:08:13
1. Formularz wykupu zawiera tylko informacje o osobie wierzyciela i koncie do wypłaty odsetek, nic o rolowaniu (to w innych formularzach które przysłali)
2. Gorzej jeśli się załączy oryginał świadectwa depozytowego...

DRIVER77
0
Wpisów: 641
Wysłane: 7 września 2014 20:52:30
Bez świadectwa depozytowego kuponu nie dostaniesz, bo nie wiedzą czy nadal posiadasz te papiery,czy poszły na Catalyst.
Swiadectwo depozytowe+formularz wykupu= zgoda na rolowanie,ale jest jeszcze formularz zapisu który można olać.
Ale nie wypowiadam się ,ponieważ ja im nic nie wysyłam,zgodnie z tym co wcześniej deklarowałem załatwiam temat w inny sposób nie patrząc na sugestie innych.
Zadzwoń do tego prawnika i spytaj jak się ma kupon do rolowania.

mareksy
0
Wpisów: 41
Wysłane: 8 września 2014 12:24:22
Gdyby ktoś miał zaufanego adwokata zaznajomionego w tego typu sprawach to poproszę o informacje prywatna, według mnie istotną sprawą będzie liczba która zgodzi się na obligacje serii E jest ona kierowana do maksymalnie 149 osób wiec może znajdą się jacyś chętni którzy skuszę się na 11 %, czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć czy istnieje możliwość przeniesienia zabezpieczenia z serii A na E??

Guma92
0
Wpisów: 146
Wysłane: 8 września 2014 19:58:20
Co powiecie na takie wezwanie do zapłaty?
Cytat:
Miejscowosc, 0x.09.2014

Polfa S.A.
ul. T. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Ostateczne wezwanie do zapłaty
Niniejszym wzywam
Spółkę akcyjną Polfa ul. T. Chałubińskiego 8, 00-613 Warszawa
do zapłaty Obligacji serii „A” PLF0814 z dnia 2014-08-29 na sumę xxxx,xx oraz w związku z zaistniałą sytuacja rozliczenia poza KDPW proszę o zwrot poniesionych przeze mnie kosztów za świadectwo depozytowe wraz z blokowaniem w kwoce 135zł. Wraz z odsetkami ustawowymi od dnia oznaczonego jako termin zapłaty do dnia uiszczenia zaległości.
Zgodnie z w/wym. Obligacjami należność powinna być zapłacona do 2014-08.29. Kwota ta nie została jednak uregulowana.
Z związku z tym informuję, iż niniejsze wezwanie jest ostateczne. Wskazana należność winna być wpłacona w terminie 30 dni, od dnia otrzymania niniejszego pisma, na rachunek:
XXXX BANKU:
xx xxxx xxxx 0000 xxxx xxxx xxxx

Z poważaniem,
xyz

Załączniki:
1. Historia rachunku pieniężnego.

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 8 września 2014 20:11:01
czemu taki długi termin płatności?

Guma92
0
Wysłane: 8 września 2014 20:35:32
to co mam wpisać :) 7;p?

paukmer
0
Wpisów: 159
Wysłane: 8 września 2014 20:38:17
Historia rachunku pieniężnego jest wystarczającym potwierdzeniem, że jesteś właścicielem?
nie lepiej ksero świadectwa potwierdzone za zgodność?

Guma92
0
Wysłane: 8 września 2014 20:39:59
Historie dałem tylko na dowód że pobrałem świadectwo, wobec czego domaga się pokrycia 135zł.
Oczywiście zamieszczę jeszcze świadectwo dep.
EDIT:
Screen historii rachunku

kliknij, aby powiększyć

Odsetki to 22,37 za każdą obligacje? Przynajmniej tak liczy SW:
www.stockwatch.pl/obligacje/em...
Edytowany: 8 września 2014 20:54

myszowaty5a
0
Wpisów: 97
Wysłane: 8 września 2014 20:47:08
Wpisz siedem dni i już. Najważniejsze jest aby mieć dowód potwierdzający wezwanie dłużnika do spłaty. W przeciwnym razie sąd nie przyzna kosztów a jak dłużnik uzna roszczenie i wypłaci cash przed pierwsza rozprawa to i koszty adwokackie sąd przyzna dłużnikowi o ile o nie wystąpi.

DRIVER77
0
Wysłane: 8 września 2014 22:07:10
Guma92 napisał(a):
Co powiecie na takie wezwanie do zapłaty?
Cytat:
Miejscowosc, 0x.09.2014

Polfa S.A.
ul. T. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Ostateczne wezwanie do zapłaty
Niniejszym wzywam
Spółkę akcyjną Polfa ul. T. Chałubińskiego 8, 00-613 Warszawa
do zapłaty Obligacji serii „A” PLF0814 z dnia 2014-08-29 na sumę xxxx,xx oraz w związku z zaistniałą sytuacja rozliczenia poza KDPW proszę o zwrot poniesionych przeze mnie kosztów za świadectwo depozytowe wraz z blokowaniem w kwoce 135zł. Wraz z odsetkami ustawowymi od dnia oznaczonego jako termin zapłaty do dnia uiszczenia zaległości.
Zgodnie z w/wym. Obligacjami należność powinna być zapłacona do 2014-08.29. Kwota ta nie została jednak uregulowana.
Z związku z tym informuję, iż niniejsze wezwanie jest ostateczne. Wskazana należność winna być wpłacona w terminie 30 dni, od dnia otrzymania niniejszego pisma, na rachunek:
XXXX BANKU:
xx xxxx xxxx 0000 xxxx xxxx xxxx

Z poważaniem,
xyz

Załączniki:
1. Historia rachunku pieniężnego.

Polecam taki wzór. Niestety nie da się go w żaden sposób skopiować:

www.slideshare.net/dancepleasu...

DRIVER77
0
Wysłane: 8 września 2014 22:18:43
Do wezwania kopia świadectwa( nie wysyłaj im oryginału)
Wyciag z rachunku jest OK,bo papier widnieje,a wiadomo że 3 dni przed końcem nie możesz już zbyć papieru w żaden sposób. Ale obawiam się że moze to być niewystarczające i spółka również może olać to co im wyślesz.
Ważne jest nadanie ze zwrotką z poczty że odebrali. Tego sąd na wstępie się domaga.
W tym wezwaniu dopisz o zwrot kosztów za świadectwo( oczywiście jezeki będziesz chciał skorzytać z druku który wkleiłem).

Panowie trzeba pokazać chamstwu STOP. Przecież to jest jakiś ewidentny szantaż. Oni nas mają za g...
Dyktują warunki nie patrząc na to kto tu w aktualnej sytuacji jest od dyktowania warunków.

Ja napewno nie przystane na rolowanie i nie pozbędę się serii A zamieniajac ją na jakiś szit pisany na kartce papieru.
Nie mówie ze nie spłaca rolki bo nie wiem,ale jak spłacą to i serię A spłacą,o ile nie nastąpi to wcześniej.
Nie ma czegoś takiego że przepadło.

paukmer
0
Wysłane: 8 września 2014 22:18:46
Guma92 napisał(a):
Historie dałem tylko na dowód że pobrałem świadectwo, wobec czego domaga się pokrycia 135zł.
Oczywiście zamieszczę jeszcze świadectwo dep.
[/URL]

Odsetki to 22,37 za każdą obligacje? Przynajmniej tak liczy SW:
www.stockwatch.pl/obligacje/em...

myślę, że kwotę główną (nominał) odsetki i odsetki za zwłokę / + ewentualne koszty w tym przypadku trzeba podawać osobno

co do wartości odsetek, lepiej potwierdzić z tabelami odsetek na stronie GPW Catalyst (pewnie to samo, ale ...)
Edytowany: 8 września 2014 22:19

paukmer
0
Wysłane: 8 września 2014 22:23:28
DRIVER77 napisał(a):
Do wezwania kopia świadectwa( nie wysyłaj im oryginału)

w Twojej wersji wezwania jest ... "do wezwania dołączono oryginał".

DRIVER77
0
Wysłane: 8 września 2014 22:57:37
Wezwanie jest zapożyczone. Trzeba zmienić na kopie świadectwa.

paukmer
0
Wysłane: 12 września 2014 16:00:26
Czy to, że Polfie zamarzyło się rozliczenie zobowiązań poza systemem KDPW, jest zgodne z tym, co obiecali inwestorom i na co inwestorzy się zgodzili?

w warunkach emisji
(str. 113)
Pkt. 2 Postanowienia ogólne

(…)Do Memorandum oraz Warunków Emisji Obligacji i niezależnie od postanowień w nich zawartych
będą miały zastosowanie wszelkie obowiązujące w KDPW i GPW regulacje, co każdorazowy inwestor
lub Obligatariusz przyjmuje do wiadomości, a nabywając Obligacje wyraża na to zgodę.(…)

Pkt. 15. Ewidencja

(…)Po rejestracji Obligacji w KDPW będzie ona (ewidencja – przypis) prowadzona zgodnie z obowiązującymi Regulacjami KDPW oraz przez uczestników prowadzących rachunki papierów wartościowych Obligatariuszy bądź Sponsora Emisji. (…)

Pkt. 17. Płatności kwot z tytułu posiadania Obligacji
(…)Wypłata świadczeń należnych Obligatariuszowi odbywać się będzie zgodnie z obowiązującymi
regulacjami KDPW
oraz podlegać będzie wszelkim obowiązującym przepisom podatkowym i innym
właściwym przepisom prawa polskiego. Wypłata świadczeń zostanie dokonana za pośrednictwem
KDPW oraz firm inwestycyjnych prowadzących rachunki inwestycyjne Obligatariuszy lub Sponsora
Emisji, poprzez uznanie rachunku pieniężnego służącego do obsługi rachunku papierów
wartościowych Obligatariusza

(…)

DRIVER77
0
Wysłane: 12 września 2014 16:30:38
Wystarczy przeczytać dokladnie warunki emisji serii A i doliczyć się można conajmniej kilku punktów złamania w/w waruków emisji.

Jedynie co pozytywnego znalazłem to czyli uznanie długu. Obligacja jest uznaniem długu.

WARUNKI EMISJI
NIEZABEZPIECZONYCH ODSETKOWYCH
OBLIGACJI NA OKAZICIELA

Spółki BM Medical S.A. z siedzibą w Warszawie wpisaną do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy, XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000358261, REGON: 300792724, NIP 781-181-65-84,
kapitał zakładowy 427 839,00 zł,

Serii A
na łączną kwotę nie większą niż 4.500.000,00 zł (słownie: cztery miliony pięćset tysięcy złotych),
od numeru 0001 do numeru nie większego niż 4.500

Pkt 2 Postanowienia ogólne:

Obligacja jest papierem wartościowym emitowanym w serii, zgodnie z art. 5a Ustawy o Obligacjach nie mającym formy dokumentu, na okaziciela, na podstawie którego Emitent stwierdza, że jest dłużnikiem Obligatariusza. Prawa Obligatariusza do Obligacji będą zapisane w Ewidencji prowadzonej przez Dom Maklerski BDM S.A., a po podjęciu odpowiedniej uchwały Zarządu KDPW, przez KDPW. Prawa z Obligacji powstają z chwilą dokonania zapisu w Ewidencji i przysługują osobie w niej wskazanej jako posiadacz tych obligacji. Niezwłocznie po przydziale Obligacji, prawa z Obligacji zostaną zapisane w Ewidencji prowadzonej przez Dom Maklerski BDM S.A., a Emitent niezwłocznie złoży do KDPW wniosek o rejestrację obligacji.

kubalucki
0
Wpisów: 1
Wysłane: 12 września 2014 21:23:00
Witam, otrzymałem wczoraj maila od administratora hipoteki z prośbą o przesłanie dowodu posiadania obligacji, ale nie zamierzam czekać na jego ruchy. Mój mecenas doradził mi szybką egzekucję na zasadzie 777. Mareksy, jeżeli dalej szukasz prawnika do tej sprawy, to pisz na prv.

DRIVER77
0
Wysłane: 13 września 2014 00:27:11
A mi się wydaje ze to poddanie się egzekucji art.777 tyczy się zabezpieczenia o którym mowa jest tu:

gpwcatalyst.pl/pub/files/dokum...

Tak to rozumiem po tym wpisie:

gpwmedia.pl/ebi/37737/spenieni...

I myślę ze całościowo zajmuje się tym AH czyli kancelaria Bedecki&Biedecki

DRIVER77
0
Wysłane: 13 września 2014 00:33:55
kubalucki napisał(a):
Witam, otrzymałem wczoraj maila od administratora hipoteki z prośbą o przesłanie dowodu posiadania obligacji, ale nie zamierzam czekać na jego ruchy. Mój mecenas doradził mi szybką egzekucję na zasadzie 777. Mareksy, jeżeli dalej szukasz prawnika do tej sprawy, to pisz na prv.

1. Akty notarialne unormowane w art. 777 §1 pkt 4 k.p.c.
W akcie notarialnym dłużnik może się poddać egzekucji co do obowiązku zapłaty określonej kwoty pieniężnej, do wydania rzeczy określonej rodzajowo, gdy akt wskazuje ilość danej rzeczy albo też do wydania rzeczy oznaczonej indywidualnie, nieruchomości, lokalu lub statku wpisanego do rejestru, gdy w akcie określono ilość tych rzeczy (art. 777 §1 pkt 4 k.p.c.).
W powyższych przypadkach, w treści aktu nie można uzależniać obowiązku zapłaty od jakiegokolwiek zdarzenia przyszłego i niepewnego (warunek), istnieje natomiast możliwość podania terminu. Ponadto, przedmiot świadczenia (np. kwota pieniężna) musi być dokładnie określony - nieważny jest akt, w którym dłużnik poddaje się egzekucji określając maksymalną kwotę długu czy przedział kwotowy. Istnieje natomiast możliwość zabezpieczenia roszczenia o zapłatę odsetek, mimo, że ich wysokość nie jest jeszcze stronom znana w momencie składania oświadczenia. Takie zabezpieczenie staje się możliwe w przypadku, gdy podamy wysokość stałej stopy procentowej, według które odsetki te zostaną obliczone. Zwrot pożyczki jest najczęściej spotykanym roszczeniem zabezpieczanym w opisany sposób, z uwagi na to, że w chwili składania oświadczenia, znana jest kwota stanowiąca dług. Z kolei odsetki ustalane według zmiennej stopy procentowej mogę być przedmiotem oświadczenia, o którym mowa w art. 777 §1 pkt 5 k.p.c.

2. Akty notarialne unormowane w art. 777 §1 pkt 5 k.p.c.
Przepis ten mówi o akcie notarialnym, w którym dłużnik poddaje się egzekucji co do obowiązku zapłaty sumy pieniężnej do wysokości wprost określonej w akcie albo oznaczonej za pomocą klauzuli waloryzacyjnej. W tym przypadku, oprócz wspomnianych wcześniej elementów, konieczne jest również określenie w akcie notarialnym warunków, których ziszczenie upoważni wierzyciela do przeprowadzenia przeciwko dłużnikowi egzekucji oraz terminu, przed upływem którego wierzyciel może wystąpić do sądu z wnioskiem o nadanie klauzuli wykonalności.
Nie ma tu wymogu podania konkretnej kwoty będącej długiem, wystarczy wskazać kwotę maksymalną, co jest szczególnie atrakcyjne w obrocie profesjonalnym, gdzie często suma ta nie jest jeszcze znana w momencie składania oświadczenia. Ponadto istnieje możliwość uzależnienia wszczęcia egzekucji od ziszczenia się pewnych warunków, np. niedokonania zapłaty w określonym terminie, bezskutecznego wezwania dłużnika do spełnienia świadczenia. Nie ma tu obowiązku wskazania terminu dokonania zapłaty, lecz należy określić termin, przed upływem którego wierzyciel ma prawo wystąpić z wnioskiem o wszczęcie egzekucji.

basiac
0
Wpisów: 19
Wysłane: 13 września 2014 08:02:23
kubalucki napisał(a):

Mam pytanie: czy masz dostęp do aktu notarialnego z poddaniem się egzekucji? bo podobno Administrator Hipoteki go nie ma, a spółka moje pytanie zignorowała?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

3 4 5 6 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,290 sek.

hhdihbdt
gyrlobyv
jxouwksr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
srpyrhgt
jqkeheym
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat