PARTNER SERWISU
huzdzlli
73 74 75 76 77

Ukraina - dewaluacja hrywny?

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 30 września 2014 19:16:17
Serpico,
wybacz, ale ja nie bardzo widzę związek między moją oceną włodarzy Ukrainy a Twoim wywodem o Putinie.
Cytat:
ie wygląda na to, by Kreml chciałby utrzymywać tysiące górników, nierentowne i przestarzałe kopalnie, czy fabryki przemysłowe

Jeżeli te słowa kierowałeś do mnie, to raczej niepotrzebnie - jeszcze w maju pisałem coś w stylu "po [***] Putinowi Donbas? .... Donbas Putinowi na [***] nie jest potrzebny - to kapitałochłonne terytorium, będące jednocześnie potencjalnym ośrodkiem niezadowolenia społecznego?"

Spróbuj raczej wyobrazić sytuację, że Putin abdykował a na ziemi zapanował spokój. Co dalej z Ukrainą? Jak długo rak będzie miał pożywienie? Bo obecna ekipa nie ma legitymacji do sprawowania władzy. I kolejna, sądząc po niezmienionej ordynacji wyborczej, również jej nie będzie miała. za kilka lat można będzie parafrazować Kazika:
Cytat:
Coście skurwysyny uczynili z tą [U]krainą?

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 1 października 2014 09:52:13
Dostosowywanie się do europejskich standardów i demokratycznych procedur trwa na Ukrainie pełną parą. Tydzień temu osiłki z PS pobili jednego deputowanego i wrzucili go do śmietnika. Wczoraj podobny los spotkał innego deputowanego. Co prawda uniknął lądowania w śmietniku, ale ryj miał obity. Sława Ukrainie.

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 2 października 2014 14:11:37
Krótko nt stanu niemieckiej armii - otóż w DE jakoś nikt się tym zbytnio nie przejął. Wygląda na to, że po raz kolejny nasze media zrobiły z igły widły.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 2 października 2014 15:16:07
krewa napisał(a):
Dostosowywanie się do europejskich standardów i demokratycznych procedur trwa na Ukrainie pełną parą. Tydzień temu osiłki z PS pobili jednego deputowanego i wrzucili go do śmietnika. Wczoraj podobny los spotkał innego deputowanego. Co prawda uniknął lądowania w śmietniku, ale ryj miał obity. Sława Ukrainie.

toczy się wojna z Rosją, deputowany gardłował za zwolnieniem z odpowiedzalności karnej bandytów walczących z państwem ukraińskim, kiedy w tym samym czasie mnóstwo Ukraińców przelewa krew za swoją niepodległośc

Kompletnie Cie krewa i tej ciągłej prorosyjskiej złości na Ukraińców nie rozumiem.

siekoo napisał(a):
Krótko nt stanu niemieckiej armii - otóż w DE jakoś nikt się tym zbytnio nie przejął. Wygląda na to, że po raz kolejny nasze media zrobiły z igły widły.
a tą, jak zwykle głęboką, wiedzę to czerpiesz pewnie z kolejnej ankiety internetowej?
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 2 października 2014 15:26

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 2 października 2014 15:21:46
siekoo napisał(a):

Fajnie się żyje z myślą: jakby co, to USA nas obronią, możemy mieć nawet złom militarny. Problem w tym, że w samych USA izolacjonistyczne nastroje tłumu zaczynają brać górę nad podejściem pt. USA to światowy policjant. "Wszyscy" złorzeczą neoconom, pchającym ich do wojen, a tu kryzys i cięcia w kartkach socjalnych dla najuboższych....

Wystarczy, żeby te nastroje przełożyły się na konkretne słupki wyborcze i Europa może się naprawdę zdziwić...
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 2 października 2014 15:56:34
Scarry napisał(a):
toczy się wojna z Rosją, deputowany gardłował za zwolnieniem z odpowiedzalności karnej bandytów walczących z państwem ukraińskim, kiedy w tym samym czasie mnóstwo Ukraińców przelewa krew za swoją niepodległośc

Kompletnie Cie krewa i tej ciągłej prorosyjskiej złości na Ukraińców nie rozumiem.

Zwolnienie z odpowiedzialności karnej to inicjatywa Poroszenki (wyjątek: osoby odpowiedzialne za zestrzelenie malezyjskiego samolotu). I to jest jedyne rozsądne rozwiązanie, pozwalające uniknąć eskalacji konfliktu zbrojnego.

Złość nie ma zabarwienia prorosyjskiego. Po prostu miło byłoby, gdyby na Ukrainie nie obowiązywało prawo pięści. Miło byłoby, gdyby za hasłem walki z nepotyzmem poszły czyny.
Chociaż tutaj pardon - czyny jak najbardziej są. Oto synalek prokuratora generalnego zostaje dyrektorem departamentu. Doświadczenie i kwalifikacje ma po byku - 3 lata temu skończył studia. Oto synalkowie prezydenta, ministrów i ex-speakera wciągane są na listy wyborcze. O tym, że ludzie nie mają możliwości głosowania na konkretnych kandydatów już wspominałem - więc synalkowie drogę do parlamentu mają otwartą.

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 2 października 2014 16:12:05
Scarry napisał(a):
krewa napisał(a):

Scarry, to ze Ty pewnych rzeczy nie rozumiesz, nie znaczy ze nie maja sensu....
ja np nie rozumiem twojego przekonania ze wiesz lepiej od innych...rozumiem ze masz bardzo wysokie mniemanie o sobie ale tez nie placze z tego powodu Not talking
juz nie mowiac ze jak Tobie sie cokolwiek nie podoba to od razu ludzi epitetami obklejasz...to taka mala uwaga Shhh

Cytat:
Cytat:
siekoo napisał(a):

a tą, jak zwykle głęboką, wiedzę to czerpiesz pewnie z kolejnej ankiety internetowej?

wystarczy popatrzec na mape i troche pomyslec o geopolityce i juz to takie zastanawiajace nie jest i ankiet tez nie trzeba przeprowadzac
pytanie - czego w danym momencie maja bac sie niemcy i przed kim bronic?
Rosji na pewno nie zalezy na tym zeby jechac na Berlin bo raz ze nie ma sily na taka akcje (i militarnie i gospodarczo) a dwa ze jest to ich duzy partnera handlowy - po co mieliby sie odcinac od tego, wiedzac ze ostatecznie odbije im sie to czkawka?
Francja? - po co?
Od polnocy kto by niby mial sile i checi zaatakowania RFN?
Od poludnia? Co szwajcaria heheh, wlochy?
moze Polaska bedzie wjezdzac hehehe przecie radek jak pojechal do Berlina dawac wyklad to prawie ze prosil o poddanstwo d'oh!
Niemcy maja w obecnej chwili korzystne polozenie geograficzne, silna gospodarke i zero wrogow militarnych w regionie....wiec po co im bardzo silna armia? przeciez prowadza raczej pacyfistyczna polityke zagraniczna i staraja sie nie angazaowac w jakiekolwiek konflikty. Lepiej pieniadze zaiwestowac w infrastrukture, dotowac rolnikow i fiansowac nauke...niech biedne i malo rozgarniete ludy sie bija, oni z checia sprzedadza swoje czolgi binky
sprawdz sobie kto ile eksportuje broni, i odpowiedz na pytanie czy dozbrojenie armii stanowiloby jakikolwiek problem dla RFN w momencie realnego zagrozenia, kolego Scarry blackeye

Scarry
193
Wysłane: 2 października 2014 20:01:54
@Salak

poza głupawy wtrętem na mój temat wystarczająco wiele razy wcześniej skompromitowałeś się pisząc o historii żeby jakoś to ze mnie kompletnie spłynęło co piszesz o mnie.

to taka mała uwaga Shhh

@krewa

ależ ja nie wątpię że TA obecna Ukraina to rój korupcji, kłamstwa, złodziejstwa... przecież to jest "totally obvious". Tyle że tak ten kraj zostawiają właśnie Rosjanie. W takim a nie innym stanie. To oni są temu winni pierwotnie.

Co Ty chcesz? Żeby jutro wszystko się odmieniło? Daj im 20 lat bez rosyjskiej cichej okupacji - kraj zacznie wracać do normalności.

20 lat. A nie 4 miesiące pod totalną presją rosyjskiego wywiadu i z toczoną niewypowiedzianą wojną.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 2 października 2014 20:08

Salak
2
Wysłane: 2 października 2014 20:08:55
Cytat:
@Salak

poza głupawy wtrętem na mój temat wystarczająco wiele razy wcześniej skompromitowałeś się pisząc o historii żeby jakoś to ze mnie kompletnie spłynęło co piszesz o mnie.

to taka mała uwaga Shhh

blah5 blah5 blah5

Scarry
193
Wysłane: 2 października 2014 20:11:07
@Salak

Cytat:
Osoby używające więcej niż trzech wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości.

T. Prachett

myśle że 3 emotikony spokojnie można pod wykrzykniki podciągnąć....

Salak
2
Wysłane: 2 października 2014 20:24:45
z matematyka tez nie najlepiej blah5
bo wiecej niz 3 to nie to samo co 3...tak na moje oko blackeye

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 2 października 2014 20:33:23
Scarry napisał(a):
Tyle że tak ten kraj zostawiają właśnie Rosjanie. W takim a nie innym stanie. To oni są temu winni pierwotnie.

Scarry, no proszę Cię. Co do licha mają wspólnego Rosjanie z korupcją, nepotyzmem i złodziejstwem? Ok, może sformułuję pytanie inaczej - co wspólnego mają z tymi zjawiskami na Ukrainie? Fakt, za czasów złodzieja czapek te zjawiska nasiliły się i osiągnęły poziome niespotykany chyba nawet w Rosji.
Pamiętaj, że Króliki i Poroszenki mieli swoje 5 minut. I to dość długie 5 minut - od 2004 do 2010. Nie dam im 20 lat, bo zaczynają od tego samego, co piętnowali w ekipie Janukowycza i co obiecali wyplewić. Nie widzę różnicy między wciągniętym do parlamentu synem Janukowycza a wciąganym synem Poroszenki.

siekoo
0
Wysłane: 2 października 2014 20:35:53
@Scarry, moje wnioski wyciagnalem na podstawie, iz:
a) w niemieckiej prasie jakos sie nad tym tematem nie rozwodza,
b) w niemieckiej tv jakos sie nad tym tematem nie rozwodza,
c) ludzie jakos sie nad tym tematem nie rozwodza,
d) osoby z ruchu spolecznego mocno sceptycznego i krytykujacego rzadzacych przy kazdym potknieciu tez sie tym tematem specjalnie nie interesuja.

powiedz moze, na podstawie czego Ty uwazasz, ze jest inaczej?
Edytowany: 2 października 2014 20:36

Scarry
193
Wysłane: 2 października 2014 20:37:48
@Salaku
tak kulturalnie zasugerowałem że jesteś blisko tego stanu... cóż aluzju nie poniał.... nieważne

krewa napisał(a):
Scarry napisał(a):
Tyle że tak ten kraj zostawiają właśnie Rosjanie. W takim a nie innym stanie. To oni są temu winni pierwotnie.

Scarry, no proszę Cię. Co do licha mają wspólnego Rosjanie z korupcją, nepotyzmem i złodziejstwem? Ok, może sformułuję pytanie inaczej - co wspólnego mają z tymi zjawiskami na Ukrainie? Fakt, za czasów złodzieja czapek te zjawiska nasiliły się i osiągnęły poziome niespotykany chyba nawet w Rosji.
Pamiętaj, że Króliki i Poroszenki mieli swoje 5 minut. I to dość długie 5 minut - od 2004 do 2010. Nie dam im 20 lat, bo zaczynają od tego samego, co piętnowali w ekipie Janukowycza i co obiecali wyplewić. Nie widzę różnicy między wciągniętym do parlamentu synem Janukowycza a wciąganym synem Poroszenki.

noż kurcze - naiwny jesteś czy tak ślepy ?

Pokaż mi jeden kurcze kraj okupowany lub kontrolowany przez Rosję w którym jest demokracja, wolność słowa i liberalizm. W którym nie dominują wywiad rosyjski, ich wojsko i zamordyzm pomieszany z mafijnymi układami gospodarczymi, zabójstwami i nieprzestrzeganiem praw człowieka ?
* Nadniestrze?
* Abchazja?
* Osetia?
* Białoruś?
* Kazachstan?
* Ukraina do 2013?
coś innego ?
Edytowany: 2 października 2014 20:45

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 2 października 2014 21:02:45
Scarry,
próbujesz mi powiedzieć, że układy mafijne, korupcja i nepotyzm to dzieło rosyjskiego wywiadu?

siekoo
0
Wysłane: 2 października 2014 21:19:36
@Scarry, no wiec jak to szydzacy kolego jest z baza do Twoich wnioskow?

ah, zapomnialbym - masz bardzo madre slowa w stopce: "Tylko głupiec nie ma wątpliwości", Karel Čapek

Scarry
193
Wysłane: 3 października 2014 08:36:11
krewa napisał(a):
Scarry,
próbujesz mi powiedzieć, że układy mafijne, korupcja i nepotyzm to dzieło rosyjskiego wywiadu?

przecież to są rzeczy widoczne gołym okiem - jak wyglądają kraje, które rosyjska armia opuszcza? Wcześniej czy później zaczynają skokowo rozwijać się, pojawia się wolność słowa, demokracja, wszystko wraca na normalne tory funkcjonowania.

Tam gdzie rosyjska armia stacjonuje (i cały ten ogromny narzut jej wywiadu i kontrwywiadu) - mamy ruinę jakiejkolwiek niezależnej państwowości, niezależnej myśli narodowej. Rosjan nie interesuje robienie interesów w stylu zachodnim, nie interesuje prowadzenie w stylu chińskim, oni zamieniają kraj w semi-mafijne terytorium z którego czerpią zyski w najprymitywniejszy sposób. Tak jak robili to na Ukrainie do 2013, tak jak robią to na tylu innych zależnych terytoriach.
Edytowany: 3 października 2014 08:42

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 3 października 2014 08:59:22
Scarry,
czyli wg Ciebie tzw niepodległość ogłoszona w 1991 roku to pic na wodę i fotomontaż? A wszystkie kolejne rządy i prezydenci to marionetki Kremla?

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 3 października 2014 10:07:50
Załóżmy przez chwilę, że ja się czepiam bezpodstawnie a ukraińska władza jest czysta i niewinna niczym biała lilia. Popatrzmy zatem jak oceniają obecną sytuację inni, siedzący w temacie zdecydowanie głębiej niż ja.

Cytat:
Tomas Fiala, head of the major investment house Dragon Capital, was first to the microphone, where he lashed out about how, despite the pronouncements of honest parliamentary elections, places on party lists were allegedly being sold for $3-4 million.

Cytat:
Fiala then asked how asset raids were still happening months after the EuroMaidan Revolution, citing a $200 million commercial property dispute between an Estonian investor and local property developer who is running for parliament.
“And that person is number 58 on your party list, Mr. President,” Fiala said. “How do you respond?"

linka

Scarry
193
Wysłane: 3 października 2014 12:14:15
@krewa

jaka czysta? jaka niewinna?

Przecież wiadomo że od uzyskania niepodległości obecna władza i pewnie następna po niej będzie kraść, pierwsza na potęgę, druga i trzecia już coraz mniej... będzie to coraz bardziej zaowalowane, będzie spotykać się z coraz większym ostracyzmem społecznym i rosnącą kontrolą powoli odbudowywanych sądów.

Nie wiem ile razy mam to pisać - daj Ukrainie 20 lat bez totalnego destrukcyjnego wpływu Rosji i będziesz miął czysta władzę (no czystą na poziomie środkowej Europy). To sa procesy historyczne, to się nie dzieje w jedną kadencję czy w parę miesięcy czy w parę lat. Muszą zacząć następować procesy naturalne, a nie mafijno-dyktatorskie, naturalne procesy prywatyzacyjne, naturalne poczucie dumy narodowej i ogólnie pojętej tożsamości narodowej (co bardzo mocno sowiecka Rosja wyrugowała z ludzi, szczególnie na wschodzie Ukrainy), po nich dopiero nastąpi proces budowy świadomości obywatelskiej i praw obywatela państwa.

Bufor między Unią Europejską a Rosją, w postaci silnej, maksymalnie niezależnej od tejże Rosji, Ukrainy, to najlepsza rzecz jaka mogła się Polsce i całej Europie Wschodniej przytrafić z początkiem XXI wieku. Europa powinna zrobić wszystko żeby ten kraj i jego niezależność zachować, wspierając na Ukrainie przemiany nawet jeśli inicjują je ludzie moralnie często dwuznaczni. Ważne jaki jest cel.
Edytowany: 3 października 2014 12:29

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

73 74 75 76 77

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,272 sek.

pfrgrpll
ephivbix
qxfrlpnq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jkepccaq
zsnkrtdq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat