PARTNER SERWISU
kohqegnh
72 73 74 75 76

Ukraina - dewaluacja hrywny?

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 29 września 2014 11:00:26
siekoo napisał(a):
wole byc w parze z jednym naprawde silnym zawodnikiem, ktory w razie sytuacji krytycznej mnie poswieci (a postaralbym sie tak zbudowac nasze wiezi, by faktycznie zdecydowalby sie na taki krok tylko w ostatecznosci), niz byc w grupie wielu slabych zawodnikow, gdzie i tak nie mam pewnosci, czy ktorys sie nie wysypie i kiedy to nastapi, a jak nastapi, czy nie bedzie reakcji lancuchowej. ponadto latwiej dogadac sie z jednym partnerem, niz z kilkoma.
oczywisty minus - silniejszy parner rozdaje karty, no ale... kwestia priorytetow. albo jest lajba z kapitanem i plyniemy w jednym kierunku, ten slabszy wiosluje wiosluje, albo kapitana nie ma i kazdy wiosluje w swoim kierunku. co kto woli.

Siekoo, prowadzona od kilku lat polityka, za którą Ty optujesz, niestety zbankrutowała, rozpadła się niczym domek z kart na naszych oczach. Zacieśnianie sojuszu z Niemcami, w obliczu ostatnich wydarzeń, wydaje się być błędem. Pomijam nieszczęsny North Stream, ale ostatnie miesiące są bardzo wymowne:
- reakcja Niemiec na aneksje Krymu - żadna (daje do myślenia),
- blokowanie przez Niemcy stacjonowanie wojsk amerykańskich w Polsce,
- blokowanie przez Niemcy budowy tarczy antyrakietowej w Polsce.

Dalej powrócę do J. Piłsudskiego i jego idei politycznej "Międzymorza". Jest to najbardziej naturalny sojusz z możliwych. Oparty na grupie państw, które mają zbieżne cele i podobne uwarunkowania geopolityczne.

Cytat:
z kim mielibysmy budowac federacje? z Litwa, ktora nie szanuje praw polskiej mniejszosci?

Twoja wypowiedź skojarzyła mi się z banerem wywieszonym na stadionie Lecha, którego tu nie będę cytował. Polacy mają to do siebie, że lubią się obrażać na wszystkich wokół i wypominać zaszłości historyczny, zapominając o swoich błędach. Zamiast zakopywać dzielące nas rowy, to my je pogłębiamy. Odnośnie Litwinów poczytaj sobie o akcji Lucjana Żeligowskiego na Litwie w 1920 roku, a potem w kontekście tamtych wydarzeń, pomyśl co w nas widzą Litwini. (tak na marginesie, to manewr Piłsudkiego i Żeligowskiego na Litwie w 1920 roku, niczym się nie różni od działań Rosjan na Krymie i w Donbasie, więc może warto powielać sprawdzone metody i spoglądać na historię thumbright )

Cytat:
Bialorus na obecny moment odpada. Slowacja, Wegrami, Rumunia? Ukraina? nie widze tego

A dlaczego nie? Białoruś dziś odpada, ale jutro...Think A kto by pomyślał jeszcze 10 lat temu, że Ukraina tak zbliży się do Polski po 300 latach antagonizmów? Jest więcej przesłanek na TAK, niż na NIE. Chyba, że będziemy prezentowali podejście historyczne i obrażali się na wszystkich dookoła, na Ukraińców za UPA, na Łotyszy za SS, na Słowaków za Tiso i na Szwedów za potop blah5

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 29 września 2014 12:25:32

" ... Twoja wypowiedź skojarzyła mi się z banerem wywieszonym na stadionie Lecha, którego tu nie będę cytował. Polacy mają to do siebie, że lubią się obrażać na wszystkich wokół i wypominać zaszłości historyczny, zapominając o swoich błędach. Zamiast zakopywać dzielące nas rowy, to my je pogłębiamy. Odnośnie Litwinów poczytaj sobie o akcji Lucjana Żeligowskiego na Litwie w 1920 roku, a potem w kontekście tamtych wydarzeń, pomyśl co w nas widzą Litwini... "

Serpico, ten temat będzie miał milion stron, jak Ty takie rzeczy wypisujesz. 5 minut temu o wafelkach, czekoladkach i SS-manach, teraz o XX leciu międzywojennym w kontekście ... transparentu LechaAnxious

Nie bronie kibiców Lecha, bo nie mam z nimi nic wspólnego, ale zorientuj się lepiej do czego odnosił się tamten transparent, w tamtym konkretnym czasie ( uwaga: w Gazeta Wyborcza/TVN itp. nie znajdziesz) zanim zaczniesz dywagować o "obrażaniach, wypominaniach" zaszłości sprzed 100 lat, które w tamtym przypadku nie miały nic do rzeczy. Obecne stosunki polsko-litewskie to bardzo złożony/skomplikowany/trudny/bolesny temat.

Zupełnie nie wiem po co go wprowadzać tutaj, zwłaszcza, że Ty w co 2 zdaniu, pokazujesz, że zupełnie nie orientujesz się o czym piszesz. Interpretacje podstawowych zagadnień, na które się powołujesz i snute z nich "analogie" są tak piramidalnymi andronami, że brak słów. Przepraszam, ale taka moja opinia.

" ...(tak na marginesie, to manewr Piłsudkiego i Żeligowskiego na Litwie w 1920 roku, niczym się nie różni od działań Rosjan na Krymie i w Donbasie, więc może warto powielać sprawdzone metody i spoglądać na historię thumbright )..."

Moderatorzy, zamknijcie w cholerę ten wątek ... :)))

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 29 września 2014 13:29:00
@ Ammianus
Cytat:
Zupełnie nie wiem po co go wprowadzać tutaj, zwłaszcza, że Ty w co 2 zdaniu, pokazujesz, że zupełnie nie orientujesz się o czym piszesz. Interpretacje podstawowych zagadnień, na które się powołujesz i snute z nich "analogie" są tak piramidalnymi andronami, że brak słów. Przepraszam, ale taka moja opinia.

nie tylko Twoja Anxious
Ja juz po ostanich wpisach kolegi Serpico sie poddalem - po prostu to nie jest dyskusja tylko jakas przepychanka slowna dążąca do nikad. Co innego gdyby sie podejmowalo argumenty i staralo sie do nich ustosunkowac, odpowiedziec, kontrargumentowac - ale niestety tego nie ma. Co ideologicznie nie pasuje do jakiegos tam usnutego (i malo kosekwentnego trzeba dodac) toku myslowego jest w oczach kolegi propaganda albo brakiem wiedzy, a jak tego nie mozna zarzucic to sie po prostu zmienia temat i jedzie dalej w najlepsze....szkoda gadac
Cytat:
Moderatorzy, zamknijcie w cholerę ten wątek ... :)))

ja tez sie pod tym podpisuje salute

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 29 września 2014 14:13:18
W Polsce zapanował medialny antyrosyjski amok, ale tylko medialny, gdyż nie wiem jak u kolegów, ale moja żona nie pyta mnie przy śniadaniu: „co tam na Ukrainie”, a wstaję bardzo wcześnie, idę na spacer z psem o 5. rano i robię śniadanie dla rodziny. Z tego co wiem to temat ten nie jest poruszany także wśród znajomych. No tylko od jednego znajomego, usłyszałem w tym roku „chrzanić upowców”. Na tym forum jedna osoba chce wymusić na innych, jedynie obowiązujący model myślenia o wschodnich problemach.
Tytułem wątku było „ co z hrywną”. Dyskusja nie ma już nic wspólnego z tym tytułem i także proponuję, aby wątek zamknąć i umożliwić propagandzistom przeniesienie się na bardziej odpowiednie fora i ringi.

serpico
0
Wysłane: 29 września 2014 15:37:36
@Ammianus, może nie do końca jasno się wyraziłem z Litwinami i zbyt dużego skrótu myślowego użyłem. Na absurdalny zarzut, że "nie po drodze nam z Litwinami, bo nie szanują polskiej mniejszości", użyłem równie absurdalnego porównania.

I tak jak Ty:
Cytat:
chcę jedynie na marginesie dodać, że w szponach Pruskich, wcale nie czuje się bezpieczniej.

i ja również jestem daleki od przytulania się do zachodnich sąsiadów.

Wątek można zamknąć, tylko to nie zlikwiduje problemu, jakim są wydarzenia na wschodzie. A myślę, że to dopiero preludium w wykonaniu Kremla. Obym się mylił, ale podejrzewam, że teraz Rosjanie przetestują NATO korzystając ze słabości Obamy.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 29 września 2014 16:04:21
yayurek napisał(a):
...Tytułem wątku było „ co z hrywną”. Dyskusja nie ma już nic wspólnego z tym tytułem...

serpico napisał(a):
to nie zlikwiduje problemu, jakim są wydarzenia na wschodzie

To ja spróbuję odnieść się do tych dwóch cytatów jednocześnie. Otóż w mojej opinii o kształcie przyszłej Ukrainy zadecyduje nie Kreml, tylko sami Ukraińcy - jak rządzący, tak i mieszkańcy. Jak na razie nic nie zapowiada, by nowa władza była zdolna do wprowadzenia radykalnych zmian. Jak na razie nic nie zapowiada, by mieszkańcy Ukrainy mieli realny wpływ na kształtowanie chociażby składu werchownej rady - Poroszenko nie dotrzymał obietnicy, nadal będzie obowiązywać system, który pozwala na objęcie mandatu osobom, których wyborcy nie chcą. Nadal kradną, nadal interesy grupy możnych są ważniejsze niż interesy ogółu. To nie Putin jest winny defraudacji środków, przeznaczonych na obronę. To nie Putin łata dziury w budżecie kosztem najuboższych, pomijając przy okazji zasobne kieszenie Kołomojskich. To nie Putin dopuszcza się szemranych transakcji, które są pieczołowicie zamiatane pod dywan. Przykładów podawałem co nie miara.

Pięknymi, porywającymi wystąpieniami przed senatem USA czy ONZ nie zlikwiduje się problemów wewnątrz kraju.
Edytowany: 29 września 2014 16:05

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 29 września 2014 17:36:41
yayurek napisał(a):
W Polsce zapanował medialny antyrosyjski amok, ale tylko medialny, gdyż nie wiem jak u kolegów, ale moja żona nie pyta mnie przy śniadaniu: „co tam na Ukrainie”, a wstaję bardzo wcześnie, idę na spacer z psem o 5. rano i robię śniadanie dla rodziny. Z tego co wiem to temat ten nie jest poruszany także wśród znajomych. No tylko od jednego znajomego, usłyszałem w tym roku „chrzanić upowców”. Na tym forum jedna osoba chce wymusić na innych, jedynie obowiązujący model myślenia o wschodnich problemach.
Tytułem wątku było „ co z hrywną”. Dyskusja nie ma już nic wspólnego z tym tytułem i także proponuję, aby wątek zamknąć i umożliwić propagandzistom przeniesienie się na bardziej odpowiednie fora i ringi.

ilość jadu, życzeń najgorszego, jakie yayurek wylaleś na Ukraińców, to nic nie zrekompensuje

Wiec przestań pierdzielić takie odjechane teksty z wirtualnego świata.

Cytat:
umożliwić propagandzistom przeniesienie się na bardziej odpowiednie fora i ringi.

zdecydowanie ci to polecam. Tylko wypłatę zgarnij za te rusofilskie podłe wobec Ukrainy teksty wcześniej. Bo nie wierze że tyle jadu jakikolwiek Polak mógł mieć sam z siebie.

@krewa
Cytat:
To nie Putin jest winny defraudacji środków, przeznaczonych na obronę. To nie Putin łata dziury w budżecie kosztem najuboższych, pomijając przy okazji zasobne kieszenie Kołomojskich. To nie Putin dopuszcza się szemranych transakcji, które są pieczołowicie zamiatane pod dywan. Przykładów podawałem co nie miara.

uważam że pozwalasz sobie krewa na niedopuszczalne z moralnego punktu widzenia pomylenie ofiary i przestępcy, robisz to któryś raz, tak samo jak zaczęła się awantura na Krymie i głównie zajmowałeś się de facto usprawiedliwianiem napadających Ukrainę Rosjan.

...i to robi osoba, która sama przyznała że wśród walczących separatystów prawie nie ma lokalnej ludności tylko Rosjanie zza granicy.

To 20 lat całkowitej penetracji przez moskali ukraińskich struktur państwa zdemolował i zrujnował to państwo. Zabierz wpływy Moskwy i daj 20 lat: wszystko zacznie wracać do normalności.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 29 września 2014 17:51

jck
jck
3
Wpisów: 20
Wysłane: 29 września 2014 18:15:16
Ammianus napisał(a):
[Moderatorzy, zamknijcie w cholerę ten wątek ... :)))

Przyłączam się do wniosku!

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 29 września 2014 18:18:14
Scarry napisał(a):
uważam że pozwalasz sobie krewa na niedopuszczalne z moralnego punktu widzenia pomylenie ofiary i przestępcy, robisz to któryś raz, tak samo jak zaczęła się awantura na Krymie i głównie zajmowałeś się de facto usprawiedliwianiem napadających Ukrainę Rosjan.

...i to robi osoba, która sama przyznała że wśród walczących separatystów prawie nie ma lokalnej ludności tylko Rosjanie zza granicy.

Gwoli ścisłości - pisałem o tzw. гастролерах bez podawania narodowości.
Scarry, rzecz w tym, że ja patrzę na ukraińskie wydarzenia niejako w oderwaniu od konfliktu z Rosją. Konflikt wygaśnie luz zostanie zażegnany, Putin abdykuje lub zostanie usunięty ale u koryta pozostaną te same ryje, Scarry. Nie widzę, nie dostrzegam z ich strony działań, które sugerowałyby chęć naprawy sytuacji wewnątrz kraju lub próby zjednoczenia narodu. Jest ten sam syf co za Janukowycza i Juszczenko. Tyle, że tym razem polityczne ambicje garstki osób zostały okupione krwią.

Nie pojmuję - dlaczego w pełni uprawniona krytyka ukraińskich władz z automatu czyni ze mnie osobę, usprawiedliwiającą Rosję?

Bluefarm
1
Wpisów: 53
Wysłane: 29 września 2014 19:42:12
jck napisał(a):
Ammianus napisał(a):
[Moderatorzy, zamknijcie w cholerę ten wątek ... :)))

Przyłączam się do wniosku!

wave
www.rp.pl/artykul/1115552.html...
Edytowany: 29 września 2014 20:07

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 29 września 2014 21:01:47
Scarry napisał(a):
To 20 lat całkowitej penetracji przez moskali ukraińskich struktur państwa zdemolował i zrujnował to państwo. Zabierz wpływy Moskwy i daj 20 lat: wszystko zacznie wracać do normalności.

Scarry,
obecna ekipa to nie są dziewice orleańskie. Nie po raz pierwszy rządzą krajem. Więc skoro przez 20 lat akceptowali penetrację, to dlaczego niby teraz mieliby powiedzieć stanowcze nie?
Czy ekipa, która chce dokonać zmian utrzymywałaby na stanowisku zastępcy szefa rady bezpieczeństwa człowieka z paczki Janukowycza, wobec którego USA ma bardzo poważne zastrzeżenia, skutkujące wniesieniem na listę osób objętych zakazem wjazdu? Pytanie retoryczne.
Czy ekipa, która chce dokonać zmian powoływałaby pełnomocnika ds walki z korupcją, nie dając jemu absolutnie żadnych narzędzi do realizacji celów? Nawet ustawa antykorupcyjna jest dziełem ekipy Janukowycza, z kosmetycznymi poprawkami. A wg tejże ustawy najbardziej podatnymi na korupcję osobami nie są urzędnicy, lecz prezesi prywatnych spółek i księgowi.
Czy ekipa, która chce dokonać zmian celowo opóźniałaby śledztwo ws sprzedaży broni na rynku wewnętrznym?
Czy ekipa, która chce dokonać zmian wycofywałaby się ze złożonych obietnic ws otwartych list wyborczych? Nawet rada Europy stwierdziła, że Ukraina powinna zapewnić proporcjonalny system i otwarte listy wyborcze. I co? Ktoś się tym przejął? Efekt jest taki, że świeżej krwi w parlamencie będzie jak na lekarstwo. I niby kto miałby dokonywać zmian?

Scarry
193
Wysłane: 29 września 2014 21:20:40
@krewa
to wszystko wymaga czasu, czasu bez pełnej penetracji operacyjnej państwa przez wywiad większego sąsiada. Przecież na Ukrainie chyba każdy urząd i każdy punkt decyzyjny ma ciągle ruskie szpiony.

Przecież Polska też powoli pozbywała się (i ciągłe pozbywa) sowiecko-komunistycznego narzutu: na myślenie, na biznes, na mentalność, na układy. Ukraina teraz dopiero zacznie to co myśmy zaczęli w 1989. Jeśli tylko pomożemy jej odsunąć Rosjan od istoty ukraińskiej państwowości.

Być może do w pełni wolnych wyborów na Ukrainie jeszcze 5, może 10 lat, może 20, ale bez odsunięcia moskiewskich kagiebowców od nich, nawet nie ma co zaczynać odliczać.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 29 września 2014 21:24

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 29 września 2014 21:42:44
Scarry napisał(a):
...ale bez odsunięcia moskiewskich kagiebowców od nich...

Scarry,
i w tym właśnie tkwi błąd. W narzucaniu sposobu myślenia. Zauważ, że powyższe zdanie zakłada ingerencje osób trzecich. Nie tędy droga. Ukraińcy muszą sami do tego dojrzeć. A to wymaga wymiany kilku pokoleń, niestety. Na chwilę obecną Ukraińcy są rozczarowani, że po raz kolejny zostali zrobieni w bambuko - podobnie jak w 2004. A to skutecznie zniechęca do podejmowania kolejnych prób.

serpico
0
Wysłane: 29 września 2014 21:54:34
@Krewa
Cytat:
Ukraińcy muszą sami do tego dojrzeć. A to wymaga wymiany kilku pokoleń, niestety.

Jak mogą dojrzeć, jak od pokoleń są indoktrynowani przez Rosjan? Rosjanie wmawiają, że Ukraińcy to nie osobny naród, tylko Małorusini, tacy Rosjanie, tylko mieszkający nad Dnieprem. Pozbawiają ich tożsamości narodowej od dziesięcioleci. Jak mają dojrzeć, jeśli Rosja narzuca im od setek lat wszystko: politykę, gospodarkę, język?

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 30 września 2014 08:52:56
Oj, faktycznie. Zapomniałem, że to ubezwłasnowolniony naród, pozbawiony nie tylko możliwości, ale i umiejętności decydowania o swoim losie. No to chusteczki w dłoń i lećmy im nosy wycierać.

Scarry
193
Wysłane: 30 września 2014 10:13:02
@krewa
ależ kurcze.. byłeś osobą najbardziej krytykującą Ukrainą za antyrosyjskie przepisy, przepisy które np na Łotwie, Estonii świetnie ograniczyły wpływy kremlowskiej agentury na społeczeństwo.

Jedynym sposobem na nowoczesną normalną Ukrainę jest zerwanie z bycia "ruskim dzikim polem" sterowanym z Kremla. Jednak wszelkie kroki w tym kierunku krytykujesz jak możesz.

tego faktycznie nie da się załatwić w białych rękawiczkach, bo taka a nie inna jest specyfika Rosjan, gdzie wszystko musi w tle opierać się o realną siłę i dość stanowcze zachowania.
Edytowany: 30 września 2014 10:15

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 30 września 2014 10:24:48
Scarry,
nie wiem jak Łotwa, ale Estonia poszła zupełnie inną drogą - absolutny zakaz sprawowania funkcji przez polityków/urzędników z poprzedniego systemu, bez wyjątku. Odcięli ich raz i na zawsze. Mieli najniższą średnią wieku w rządzie w skali Europy. Rosyjskiej mniejszości dali czas na adaptację - mieli świadomość, że w ciągu miesiąca nikt nie nauczy się estońskiego. Ale i proporcje tam były inne niż na Ukrainie.
Efekt - jeszcze na przełomie wieku istniało pojęcie rosyjskiego getta w Tallinnie, ale obecnie znakomita większość asymilowała się z Estończykami.
Cytat:
Jednak wszelkie kroki w tym kierunku krytykujesz jak możesz.

Nie, Scarry, ja nie mogę krytykować czegoś, czego nie widzę.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 30 września 2014 11:55:20
Popatrzmy realnie - kto mógłby dokonać zmian? Zważywszy na zmianę konstytucji, która odebrała sporo uprawnień prezydentowi, pozostaje rząd i parlament. A kto trafi do parlamentu? Początkowo była nadzieja, że Poroszenko dotrzyma obietnicy i zmieni ordynację, umożliwiając tzw otwarte listy wyborcze, pozwalając na tworzenie bloków wyborczych i kasując tzw system większościowy. Niestety, nic z tego. Trafią te same ryje lub opłacone marionetki.

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 30 września 2014 14:36:12
Krewa
Cytat:
Popatrzmy realnie - kto mógłby dokonać zmian?

Vitali Klitschko king
w koncu "His power and his possession of a doctorate have led to his nickname, Dr. Ironfist", a ludy za Bugiem lubia takich blackeye

serpico
0
Wysłane: 30 września 2014 18:13:02
@Krewa, załóżmy, że masz rację i Ukraińcy to naród, który sam siebie okrada i nie jest zdolny do organizacji struktur demokratycznego państwa, które toczy rak korupcji. Z działań Putina nie wynika, by chciał im pomóc zorganizować "normalne" państwo. Jeszcze kilka miesięcy temu kilku forumowiczów zachwycało się zajęciem Krymu przez Rosjan i że teraz to będzie półwysep mlekiem i miodem płynącym, gdzie będą drogie hotele, kasyna, istne Eldorado. Może i tak będzie, któż to wie? Think Natomiast po tym co dzieje się w Donbasie nie można wysnuwać podobnych teorii. Nie wygląda na to, by Kreml chciałby utrzymywać tysiące górników, nierentowne i przestarzałe kopalnie, czy fabryki przemysłowe. Kto będzie płacił urzędnikom? Tak ma wyglądać "pomocna" rosyjska dłoń? To jest działanie w celu uzdrowienia Ukrainy? Przecież cel Putina widać jak na dłoni, ciągłe utrzymywanie niepewności w regionie, prowadzenie walk etc. Byłem jakiś czas w Naddniestrzu i jak tak ma wyglądać Donbas, to współczuje tym ludziom.

A tak na marginesie, dzisiaj na notowania ropy silnie oddziałuje grawitacja Whistle

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

72 73 74 75 76

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,428 sek.

mqhjhclu
gacvviky
bkuieywg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jqsqojxf
jnbfeqyv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat