0 Dołączył: 2014-11-22 Wpisów: 351
Wysłane:
29 listopada 2014 11:08:57
przy kursie: 44,80 zł
pieniek1 napisał(a):tylko kto do tego doklada..bo z 6 dolcow to 11bit na czysto wyjdzie ze 3 dolce.Chca piratować niech piratuja, kogo to obchodzi?? ale zeby ruskim tak tanio dawac to przegięcie jest i kto doklada do tego bizesu STEAM czy WYDAWCY?? zeby rusek mogl se prawie za darmo mógł pograć??Tak sie kradzież nagradza?? Bez przesady :) To samo dotyczyło Wieśka (i w sumie wszystkich gier wydawanych w Rosji), który największą sprzedaż zanotował właśnie na rynku rosyjskim. CDP co prawda zarabiał na każdej kopii odpowiednik ceny kilku butelek piwa, ale przy sprzedaży liczonej w setkach tysięcy sztuk uzbierała się z tego całkiem sympatyczna kwota :)
Edytowany: 29 listopada 2014 11:10
|
|
31 Dołączył: 2012-02-14 Wpisów: 110
Wysłane:
29 listopada 2014 11:20:18
Sorki za zaśmiecanie forum, sprawdziłem i kody steam z Rosji dzialają tylko w strefie rosyjskiej. Więc problemu nie ma. Oprócz poziomu ceny jaki jest pop przeliczeniu z rubli na dolary. Czy steam aktualizuje przeliczanie ceny z dolara np na lokalne waluty w jakims normalnym okreie czy w ogóle?
|
|
|
|
|
|
32 Dołączył: 2012-09-24 Wpisów: 590
Wysłane:
29 listopada 2014 11:28:47
pieniek1 napisał(a):Bo to jest Polska firma to bonus dała i chwała im za to. Ale czemu rusek moze kupować po 20 PLN z czego max 9 PLN bedzie mial 11 bit. Bo RUSEK jest złodziejem internetowym na maxa??
Ja jak powiedziałem, ktos ruska musi sponsorować, wiec ja nie chce byc ich sponorem( kupując duzo drozej te same produkty), dlatego od teraz produktów nowych nie będę kupował.
DZIEKI jeszcze raz za uświadomienie pewnych kwesti. TYLKO WYPRZEDAZE. Mało wiesz, oj mało wiesz. Dam ci tylko dla przykładu jak wygląda to w Polsce. Far Cry 4 w dniu premiery w Europie - 250 zeta, w Polsce można dostać za 119 złotych. Dragon Age Inkwizycja - Europa 250 złotych, w Polsce za 139 złotych. Wiedźmin 3 na zachodzie po 200-250 złotych, w Polsce 130zł ( albo i mniej, bo nie wiadomo ile zaproponują markety w dniu premiery ). Gry są tańsze o 50% niż na Zachodzie, więc zachodni gracze powinni narzekać tak jak ty, a jednak oni kupują gry w milionach sztuk miesięcznie.
Edytowany: 29 listopada 2014 11:30
|
|
Wysłane:
29 listopada 2014 11:32:22
Nie niema, pamiętaj że rankingi Steam są układane według wartości sprzedaży :) Po drugie, jeżeli gra będzie się sprzedawać na rynku rosyjskim tak dobrze jak Wiesiek, to tylko z Rosji spółka będzie miała 4-5 mln zł wpływów. Jedyną komplikacją jest fakt, iż przestaje nam działać proste przeliczenie liczby pudełek * 35-40zł przy szacowaniu potencjalnego zysku.
|
|
32 Dołączył: 2012-09-24 Wpisów: 590
Wysłane:
29 listopada 2014 11:38:41
Tylko, źe ty masz najwyraźniej problemy z matematyką, bo skoro piszą, że obecnie mają 33% graczy z USA, a kolejne duże rynki to Rosja, Niemcy i UK to raczej mają bliżej do 10% sprzedaży niż do 75%. Rynek rosyjski to jest może z 10%-15% sprzedaży ogólnej gry i to tylko w początkowej fazie. Przy Wiedźminie 2, jak ogłaszali, że sprzedaż przekroczyła 2 miliony sztuk to na rosyjskim rynku mieli sprzedane ok 200 tys sztuk, czyli 10% sprzedaży i to głównie pudełkowej.
|
|
Wysłane:
29 listopada 2014 11:43:24
Cytat: Ja tylko mówie że jesli spzredadzą 200 K kopii do konca roku z tego 150k rusek kupi. To wyniki będą słabe.
150 K * 20 PLN daje 3 mln przychodów( minus marze sklepu , minus podatki, - koszty dzialnosci operacyjnej to nie wiem czy beda mieli 1 mln zysku, jesli 50 K kupia w reguralnej cenie).
Ale przecież wyraźnie napisali w swojej infografice, że największy rynek to USA - 1/3 sprzedaży, a Rosję wymienili razem z Niemcami i UK. Osobiście szacuję wpływ Rosji na nie więcej niż 10-15% całości - wystarczy zerknąć na liczbę komentarzy wystawionych przez ludzi posługujących się rosyjskojęzyczną wersją Steam w stosunku do całości. PS. Edit, zmniejszyłem procent, bo po przeglądzie komentarzy w języku rosyjskim stwierdziłem, że na pewno nie stanowią co 5, a w sumie nie wiem, czy łapią się nawet na co 10.
Edytowany: 29 listopada 2014 11:49
|
|
Wysłane:
29 listopada 2014 12:00:15
pieniek1 napisał(a):to zoabacz cene na ARMA 3 , czesi moga sie cenic moga( czy to źle im wplynelo na sprzedaż NIE , to samo z DAYZ). I o to chodzi . Jestem mega zawiedziony tym co 11 bit zrobila. Nie wiem czy Czesi robią taki dobry biznes, bo ich gra jest przez to dwa razy droższa niż najnowsze Call of Duty. Skoro nawet takie firmy jak Activision czy Electronic Arts mają elastyczniejszą politykę dla rynku rosyjskiego, to chyba wiedzą co robią? Myślę, że to 11bit jest po właściwej stronie równania, a nie Czesi. PS. Nie za bardzo rozumiem Twojej obsesji na punkcie Rosjan. W Moskwie mieszkałem ponad 3 lata, i z osobistych doświadczeń mogę zaświadczyć, że Rosjanie to bardzo sympatyczni ludzie :)
Edytowany: 29 listopada 2014 12:01
|
|
0 Dołączył: 2014-11-29 Wpisów: 1
Wysłane:
29 listopada 2014 12:43:44
Witam wszystkich chcę się odnieść do jednego zdania tylko: kjujik napisał(a):Sorki za zaśmiecanie forum, sprawdziłem i kody steam z Rosji dzialają tylko w strefie rosyjskiej. Więc problemu nie ma. Chyba regulaminu nie złamię wklejając tu tego linka, ale wydaje mi się, że problem jednak jest: www.digitalgamer.pl/aktywacja/...to instrukcja pobierania kodu gry ze steam, sprzedawanego na allegro za 35 zł. Więc na pewno nie tylko nasi słowiańscy kuzyni kupują z mniejszą marżą... ciekawe jaka jest skala tego
|
|
Wysłane:
29 listopada 2014 12:54:12
dmn napisał(a):Witam wszystkich chcę się odnieść do jednego zdania tylko: kjujik napisał(a):Sorki za zaśmiecanie forum, sprawdziłem i kody steam z Rosji dzialają tylko w strefie rosyjskiej. Więc problemu nie ma. Chyba regulaminu nie złamię wklejając tu tego linka, ale wydaje mi się, że problem jednak jest: www.digitalgamer.pl/aktywacja/...to instrukcja pobierania kodu gry ze steam, sprzedawanego na allegro za 35 zł. Więc na pewno nie tylko nasi słowiańscy kuzyni kupują z mniejszą marżą... ciekawe jaka jest skala tego Steam jest świadom tego procederu, i dlatego co pewien czas robi "wietrzenie". Ludzie którzy kupili/"otrzymali" gry z naruszeniem licencji, tracą do nich dostęp. To dotyczy nie tylko różnych wersji językowych, ale również odsprzedaży kodów kupionych hurtowo podczas wyprzedaży. Generalnie kupowanie od takich szemranych sprzedawców to niezbyt dobry pomysł :)
|
|
|
|
Wysłane:
29 listopada 2014 12:54:58
dmn napisał(a):Witam wszystkich Więc na pewno nie tylko nasi słowiańscy kuzyni kupują z mniejszą marżą... ciekawe jaka jest skala tego Za coś takiego traci się konto steam. Chociaż z tego co czytałem, to jest to rzadko stosowane. Co Wy na to aby zgłaszać do Steam użytkowników, którzy sprzedają takie lewe "prezenty" @pieniek1 byś się do tego świetnie nadał. Piszę poważnie.
Edytowany: 29 listopada 2014 12:58
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
29 listopada 2014 13:45:28
rockq napisał(a):dmn napisał(a):Witam wszystkich chcę się odnieść do jednego zdania tylko: kjujik napisał(a):Sorki za zaśmiecanie forum, sprawdziłem i kody steam z Rosji dzialają tylko w strefie rosyjskiej. Więc problemu nie ma. Chyba regulaminu nie złamię wklejając tu tego linka, ale wydaje mi się, że problem jednak jest: www.digitalgamer.pl/aktywacja/...to instrukcja pobierania kodu gry ze steam, sprzedawanego na allegro za 35 zł. Więc na pewno nie tylko nasi słowiańscy kuzyni kupują z mniejszą marżą... ciekawe jaka jest skala tego Steam jest świadom tego procederu, i dlatego co pewien czas robi "wietrzenie". Ludzie którzy kupili/"otrzymali" gry z naruszeniem licencji, tracą do nich dostęp. To dotyczy nie tylko różnych wersji językowych, ale również odsprzedaży kodów kupionych hurtowo podczas wyprzedaży. Generalnie kupowanie od takich szemranych sprzedawców to niezbyt dobry pomysł :) Wyprzedaży to raczej jeszcze nie było tak więc jest to jakiś lewy dostęp (kradzież) lub inny szwindel - ktoś kupuje niby jako sklep w Rosji a faktycznie rozprowadza w Polsce. Jest to na poziomie tej kasy jaką spółka może dostać od Steam więc niemożliwe aby Steam puszczał na Polskę bez marży. Z daleka pachnie szwindlem. Co innego celowa sprzedaż gdzieś taniej a co innego lewa dystrybucja. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
29 listopada 2014 14:06:41
Chyba jednak wiem, bo słabnącemu rublowi towarzyszy umacnianie się euro i dolara względem złotego - normalne ryzyko kursowe, gdzieś spada, gdzieś rośnie, ważne że ciśnienie na wyjściu rury jest takie samo ;) Nie chce mi się już kontynuować dyskusji na temat rynku rosyjskiego, bo będzie ona tylko kserokopią tego co już wcześniej pisano na wątkach innych spółek tworzących gry.
Edytowany: 29 listopada 2014 14:09
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
29 listopada 2014 14:13:45
Pojawił się może dość ciekawy artykuł www.bankier.pl/wiadomosc/Polsc...Mówi o tym jakim kopem dla branży jest tak zwany efekt TWOM - ustami przedstawiciela Blobera. Jest trochę informacji o innych studiach i tym, że studia growe są żyłą złota itd. Dla odstresowania warto przeczytać. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
29 listopada 2014 14:42:20
baks napisał(a): Wyprzedaży to raczej jeszcze nie było tak więc jest to jakiś lewy dostęp (kradzież) lub inny szwindel - ktoś kupuje niby jako sklep w Rosji a faktycznie rozprowadza w Polsce. Jest to na poziomie tej kasy jaką spółka może dostać od Steam więc niemożliwe aby Steam puszczał na Polskę bez marży. Z daleka pachnie szwindlem. Co innego celowa sprzedaż gdzieś taniej a co innego lewa dystrybucja.
Oczywiście że szwindel :) Ale mam wrażenie, że 11bit aktywnie monitoruje takich cwaniaków, a także strony pirackie, bo na googlu zaroiło się od wyników usuniętych z wyszukiwarki z powodu naruszenia praw autorskich. Na pewno nie zaszkodzi podsyłać firmie na forum inwestorskim linków do takich cwaniaków, bo wówczas "pielenie ogródka" będzie szło znacznie sprawniej :)
|
|
PREMIUM
8 Grupa: Bus Driver
Wysłane:
29 listopada 2014 18:42:26
Jedyneczka na gazeta.pl i artykuł z Polygamii. Można przeczytać tutaj.Chłopaki fajnie zgrywają akcje promocyjne.
Edytowany: 29 listopada 2014 18:42
|
|
Wysłane:
29 listopada 2014 19:03:57
Na allegro handel lewymi kluczami kwitnie. W bieżących aukcjach już 340 lewych kluczy sprzedanych.
Edytowany: 29 listopada 2014 19:05
|
|
0 Dołączył: 2008-10-03 Wpisów: 1 086
Wysłane:
29 listopada 2014 23:00:22
Radzę być czujnym ... pieprznięcie będzie baaaardzo brutalne  .
|
|
23 Dołączył: 2012-07-19 Wpisów: 222
Wysłane:
30 listopada 2014 00:29:12
@pieniek1
Ileś Twoich postów było rozsądnych, natomiast zgadzam się ze Scarrym co do Twoich ciągłych zmian, raz euforia raz depresja... Przed debiutem TWoM dopytywaleś przerażony co bedzie jak gra nie wypali i czy 11b ma kase na kolejne produkcje.
Odnośnie rynku rosyjskiego, to już ktoś Ci napisał, nie do końca wiesz jak działa rynek gier. W dniu premiery Battlefield 3 kupiłem gre za 62zł w wersji rosyjskiej, oryginał kosztował ze 130zł. Problem dotyczy KAŻDEJ spółki produkującej gry i nie ma ŻADNEJ możliwości jego rozwiązania, ewentualnie można zrezygnować ze sprzedaży w rublach, ale to raczej strzał w stope niz rozwiązanie :)
|
|
PREMIUM
2 Dołączył: 2014-04-29 Wpisów: 295
Wysłane:
30 listopada 2014 00:40:11
Ewentualnie wszystkim mozna puscic za 8$ sprzedac miliony kopii. Naprawde nie rozumiem dlaczego faworyzyje sie maly rynek(130mln ludzi) kosztem np UE 500 mln ludzi i US 300 mln ludzi, ktorzy sa dojrzalymi konsumentami w porównaniu do rosjan. Pomijajac juz reszte swiata, to jakaś schiza steamowska totalna.
P.s duze produkcje różnią sie od twom tym ze są od razu wydawane na rózne platformy, pc to marginalna ich sprzedaz a tym bardziej digital distribucion, far cry ma na PC tylko 4% udzial w sprzedazy(pudelkowy) digital moze byc mniejszy. I tym rozni sie twom od wiedzmina snipera czy innego CoD, jesli tego nie rozumiesz ze jeden z wazniejszych rynkow moze generowac tylko 1/3 przychodow, to powinieneś sobie odpuscic GPW, lub przynajmniej komentowanie faktów, takie jakie są. Mozna to zrobic jak bohemia, ktora bazuje na sprzedazy steama, oni sie cenia u ruskich tez, twom poszedl w slady tych co wydaja na rozne platformy, chociaz sami maja sprzedaz tylko na pc i w cyfrowym wydaniu, cena dla polskiego konsumenta jest grandą w stosunku do ceny ruskiego . Tyle w temacie.
Edytowany: 30 listopada 2014 00:56
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.