193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
28 listopada 2014 08:23:25
przy kursie: 38,10 zł
Cytat:Jedno z ostatnich miejsc z cenzurą. Ach stockwatch ukłony za kasację postów. raczej jedno z pierwszych... popatrz jak znacząco wyższy jest poziom merytoryki tutaj w stosunku do innych forów giełdowych. Od wielu lat nie wypowiadam sie na troll-forach bo uważam je za stratę czasu. W weekend poprzeglądam czasem dla poprawy humoru. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 28 listopada 2014 08:25
|
|
0 Dołączył: 2009-04-15 Wpisów: 189
Wysłane:
28 listopada 2014 08:59:56
przy kursie: 38,10 zł
w ramach podniesienia merytoryki forum  W najnowszym rankingu sprzedaży Steam TWOM przeskoczył FarCry4 - ciekawy weekend przed nami...
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
28 listopada 2014 09:07:30
przy kursie: 44,80 zł
Jest szansa na powrót na miejsce lidera - chyba znów darmowa reklama w mediach i podbicie zainteresowania - oby tak dalej. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
|
|
PREMIUM
2 Dołączył: 2014-04-29 Wpisów: 295
Wysłane:
28 listopada 2014 09:30:14
Scarry napisał(a):Cytat:Jedno z ostatnich miejsc z cenzurą. Ach stockwatch ukłony za kasację postów. raczej jedno z pierwszych... popatrz jak znacząco wyższy jest poziom merytoryki tutaj w stosunku do innych forów giełdowych. Od wielu lat nie wypowiadam sie na troll-forach bo uważam je za stratę czasu. W weekend poprzeglądam czasem dla poprawy humoru. to zalezy co uwazasz za merytoryke, bo to też indywidualna sprawa. Dla mnie merytoryką jest porownywanie zachowań kursowych innych spolek z branzy , gdy ich produkty okazywały sie hiciorami lub rynek liczył ,że beda hiciorami. To jest wyjscie do tego czy może mieć jeszcże potencjal do wzrostów , z obecnej kapitalizacji czy nie. Bo tak naprawde liczy sie trend a nie konkretny poziom , bo tylko ignorant( żeby mocniej nie okreslic ), moze sadzic ze przy braku danych( wielu danych, finasowych, ale i nie tylko) , mozna wyznaczyc konkretny poziom przewartosciowania czy niedowartosciowania 11 bit. I tak VVD zrobil ponad 100 mln kapitalziacji pod nadzieje na GF ,ktory nie pokrył oczekiwań, wyniki maja jakie maja korekta byla dynamiczna, ale obecnie znowu sa przy 100 mln kapitalizacji.Uważam, że 11 bit jest niedoszacowany przez rynek ( w stosunku do vvd). Natomiast analiza jaka zaprezentowal antyteresa (z braku podstawowych danych) , nie jest żadną merytoryką, a już napewno założenia twoje czy jego wzgledem spolki technologicznej( mowie o wskaźnikach) nie pokrywaja sie z obecna rzeczywistoscia rynkową. Takze moim zdaniem nigdzie sie takie wyliczanki nie pojawiaja( mowie o forach), nie dlatego, ze one sa nadzwyczaj merytoryczne, tylko wlansie dlatego ze nie są, i nie przecenialbym "mądrosci" forum stockwatcha, na tle innych for. Ale to moja prywatna ocena, z którą oczywiście masz prawo sie nie zgodzić.
Edytowany: 28 listopada 2014 09:37
|
|
9 Dołączył: 2011-11-03 Wpisów: 100
Wysłane:
28 listopada 2014 09:47:34
taipan napisał(a):W najnowszym rankingu sprzedaży Steam TWOM przeskoczył FarCry4 - ciekawy weekend przed nami... Może wpływ na spadek sprzedaży Far Cry4 ma decyzja Ubisoftu gry.onet.pl/assassin-s-creed-u...może gracze, którzy kupili Assassin liczą na darmowego FC4:)
|
|
Wysłane:
28 listopada 2014 10:12:44
yoda napisał(a):taipan napisał(a):W najnowszym rankingu sprzedaży Steam TWOM przeskoczył FarCry4 - ciekawy weekend przed nami... Może wpływ na spadek sprzedaży Far Cry4 ma decyzja Ubisoftu gry.onet.pl/assassin-s-creed-u...może gracze, którzy kupili Assassin liczą na darmowego FC4:) być może w jakimś stopniu... ale to tylko lepiej bo graczom zostaje kasa, za którą mogą kupić inne gry niż FC4 :) , np TWOM. Jednak nie przeceniałbym skali zjawiska bo ACU nie okupował list przebojów w takim stopniu jak powinien i nie sprzedał się w jakichś kolosalnych nakładach, przez właśnie strasznie jaskrawe bugi. All time Peak Assasina na Steamie jest niższy niż TWOM. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
28 listopada 2014 10:50:02
bankrucik napisał(a):@ ucofb
spółka jest niekonsekwentna .... jeśli zaczęła podawać wyniki to powinna to robić już stale..
natomiast ja jednak wolałbym, żeby podawano wyniki sprzedaży choćby ilościowo w krótszych odstępach np co miesiąc. zapewnia to równiejszy dostęp do informacji dla wszystkich.
A ja sie ciesze że Prezes gra wam na nosie i danych nie podaje taka jest polityka firmy od dawna i nigdy nie było żadnych przechwałek super komunikatów - które są pożywką dla spekulantów. Spokojni długoterminowi zostana wynagrodzeni a reszta odsiana.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
28 listopada 2014 11:40:33
steampowers napisał(a):I tutaj miałbym pytanie do AntyTeresy czy 11 musi w deklaracji do US wykazywać sprzedaż na STEAM? Z tego co mi się obiło o uszy to STEam rozlicza się kwartalnie. Ale mogę się mylić. Podstawą do wykazania przychodu w zaliczce na PDOP jest wystawiona faktura. Dużo zależy tutaj od umowy między stronami, ale: www.steampowered.com/steamwork...Cytat:6. What is the common payment interval and can we group transactions to minimize banking fees? We make monthly statements and payments. Można więc wniskować, że wystawiają f-rę po góra 30 dniach od raportu sprzedażowego.
|
|
Wysłane:
28 listopada 2014 11:43:47
@antyteresa o kurcze, w takim razie przepraszam bo wprowadziłem w błąd wyżej podając info o kwartalnym rozliczeniu Steam... ale jestem pewny że czytałem o tym przynajmniej w paru źródłach * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 28 listopada 2014 11:43
|
|
Wysłane:
28 listopada 2014 12:30:44
Panowie myślę, że ta statystyka może dać dużo do myślenia. Otóż wedłu portalu FarCry4 w wersji pudełkowej na PC w premierowym tygodniu sprzedał się w ilości Far Cry 4 (PC) 126,514 myślę, że to może rzucić nowe światło na nasz wcześniejsze wyliczenia i moim zdaniem dość mocno uwiarygadnia szacunki , które w końcu niedawno ujawnił Scarry. Potwierdza to , że jego 300-350tyś w ciągu tygodnia wydają się dziś bardziej realne niż wcześniej. www.vgchartz.com/weekly/41966/...W tym świetle aby pokonać FarCey TWOM musiałby sprzedać ponad 400tyś czego nie zakładaliśmy i to by się potwierdzało. Jednak wyniki wskazują, że w czasie premierowego weekendu faktycznie koszty produkcji mogły się zwrócić w pierwszym dni !! Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 28 listopada 2014 12:42
|
|
|
|
0 Dołączył: 2014-11-28 Wpisów: 49
Wysłane:
28 listopada 2014 14:00:25
chimpo napisał(a):Dzisiaj to wygląda tak, jakby się nie mogli zdecydować czy robimy wreszcie tą korektę czy też nie. Doszedłem w końcu do wniosku, ze 20% różnicy miedzy poniedziałkową górką obecna cena to jest już całkiem konkretny spadek i szczególnie więcej może nie będzie. Tym bardziej, ze lada dzień City i The Astronauts mogą ujawnić wielkość swoich sprzedaży z okresu Czarnego Piątku, a to już będą bardzo dobre dane porównawcze i może znowu zacząć iść w gore. A jak nie te dwie firmy, to ktoś z zagranicy na pewno gdzieś się przyzna. Obecnie największy problem widzę w cenie - śmieszyły mnie pakiety po 20 akcji, aż w końcu zdałem sobie sprawę, ze to już prawie 1000 zł. Przy takich małych transakcjach strach inwestować większe pieniądze (zresztą dlatego się wystraszyłem dwa tygodnie temu i nie wszedłem :/). Z drugiej strony wydaje mi się, ze jest sporo koszyczków porozkładanych w okolicy 38 zł, i specjalnie niżej dzisiaj nie spadnie. Przy obecnych obrotach osoba będąca w stanie kopić 2000 papierów może konkretnie przeciwstawić się spadkowi. Dzień dobry i witam wszystkich :) P.S. Kilkaset tysięcy sprzedanych kopii (do tej pory) to mus. Inaczej nijak by się to nie zwróciło w dwa dni sprzedaży - przecież produkcja gry też trochę kosztuje. Od premiery minęło 14 dni (mniej więcej) czyli 7 razy po dwa dni. W dwa dni gra się zwróciła, więc teraz tylko pytanie jak szacujemy koszty dwuletniej produkcji :)
|
|
Wysłane:
28 listopada 2014 14:03:26
Trzeba wziąć jeszcze pod uwagę 2 sprawy 1 to jaka jest proporcja w sprzedaży między wersjami elektronicznymi a pudełkowymi. Moim zdaniem jak ktoś nie jest zbytnim tradycjonalistą (chyba młodsi) to mógł mniejszym trudem i szybciej kupić wersję elektroniczną. Więc może ich być nawet więcej niż na nośniku. Dla PCta nie ma znaczenia jaka to wersja. W przypdku konsol to raczej stawiałbym na ogromną przewagę wersji z nośnikiem, bo konsole częśto mają małe dyski. 2 TWOM był dostępny tylko w wersjach elektronicznych co mogło podbijać sprzedaż. Stąd uwzględniając powyższe nie zdziwiłbym się za mocno gdyby sprzedaż na dzień dzisiejszy (15-ty dzień sprzedaży w top) doszła lub przekroczyła te 500tyś.Nie pamiętam teraz ceny ale np. taki Dragon Age był daleko w tyle a sprzedał się na PC pudełka ponad 176 tyś FarCry4 126 tyś Farming Simulator poz 50 nieznane ale miejsce 30 to było 85 tyś tydzień wcześniej 47tyś Asassin Cred poz 53 w 1 tyg 138 tyś Mam przekonanie, że te liczby nie kłamią i sugerują , że 200tyś już dawno przekroczyliśmy. Chyba, że ktoś założy, że sprzedaż tych topowych tytułów to lipa. A teraz przez Internet kupuje się już znaczny odsetek produktów nawet spożywkę a gry to jest bardzo duży odsetek. Sam kupuję opony, koła , nagrzewnice ... ale także laptopy ze zdjęcia, bo taniej. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 28 listopada 2014 14:18
|
|
32 Dołączył: 2012-09-24 Wpisów: 590
Wysłane:
28 listopada 2014 14:04:52
VGChartz nie uwzględnia sprzedaży cyfrowej, więc jakiekolwiek wyliczenia na podstawie tego źródła są warte mniej niż zero.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 listopada 2014 14:12:27
Asston napisał(a):baks napisał(a):Panowie myślę, że ta statystyka może dać dużo do myślenia. Otóż wedłu portalu FarCry4 w wersji pudełkowej na PC w premierowym tygodniu sprzedał się w ilości Far Cry 4 (PC) 126,514 myślę, że to może rzucić nowe światło na nasz wcześniejsze wyliczenia i moim zdaniem dość mocno uwiarygadnia szacunki , które w końcu niedawno ujawnił Scarry. Potwierdza to , że jego 300-350tyś w ciągu tygodnia wydają się dziś bardziej realne niż wcześniej. www.vgchartz.com/weekly/41966/... Pieniek@ Moim zdaniem bardzo urealnia to szacunki Scarry'ego ponieważ jak dotąd nigdy się chyba jeszcze nie zdarzyło żeby serwis vgchartz nie zaniżył danych sprzedażowych. tego nie wiemy czy tyle samo poszlo na stemie co w pudelkach, poza tym far cry 4 byl niekwestionowanym liderem moze 2 razy na krociutko zesmy go mykneli. http://pclab.pl/news60690.html"Podano także procentowy udział sprzedaży z uwzględnieniem wszystkich najważniejszych platform. Na pierwszym miejscu z 49-procentowym wynikiem uplasowało się PS4. Dalej znalazł się Xbox One z 30 procent udziału, Xbox 360 z 11 procent i PS3 z 6 procent. W ręce graczy pecetowych trafiła jedynie co 25 kopia nowej produkcji Ubisoftu." osobiście po ilości opinii na steamie wydaje mi się ze jest to przedział miedzy 100k - 200 k, sprzedanych kopii, ale bliżej 100 k. Kwestia zwrotu kosztów mogła być juz załatwiona w mocno w preorderach.
Edytowany: 28 listopada 2014 14:20
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 listopada 2014 14:34:13
baks napisał(a):Trzeba wziąć jeszcze pod uwagę 2 sprawy 1 to jaka jest proporcja w sprzedaży między wersjami elektronicznymi a pudełkowymi. Moim zdaniem jak ktoś nie jest zbytnim tradycjonalistą (chyba młodsi) to mógł mniejszym trudem i szybciej kupić wersję elektroniczną. Więc może ich być nawet więcej niż na nośniku. Dla PCta nie ma znaczenia jaka to wersja. W przypdku konsol to raczej stawiałbym na ogromną przewagę wersji z nośnikiem, bo konsole częśto mają małe dyski. 2 TWOM był dostępny tylko w wersjach elektronicznych co mogło podbijać sprzedaż.
Stąd uwzględniając powyższe nie zdziwiłbym się za mocno gdyby sprzedaż na dzień dzisiejszy (15-ty dzień sprzedaży w top) doszła lub przekroczyła te 500tyś.Nie pamiętam teraz ceny ale np. taki Dragon Age był daleko w tyle a sprzedał się na PC pudełka ponad 176 tyś FarCry4 126 tyś Farming Simulator poz 50 nieznane ale miejsce 30 to było 85 tyś tydzień wcześniej 47tyś Asassin Cred poz 53 w 1 tyg 138 tyś
Mam przekonanie, że te liczby nie kłamią i sugerują , że 200tyś już dawno przekroczyliśmy. Chyba, że ktoś założy, że sprzedaż tych topowych tytułów to lipa. A teraz przez Internet kupuje się już znaczny odsetek produktów nawet spożywkę a gry to jest bardzo duży odsetek. Sam kupuję opony, koła , nagrzewnice ... ale także laptopy ze zdjęcia, bo taniej. spintires, ogłosiło że po paru tygodniach w top 10 sprzedało ponad 100 k kopii.( a chyba tez troszke byli na pudłach nie tyle co TWOM, ale chyba pare dni tez tam przebywali). www.polygon.com/2014/7/1/58607... kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 28 listopada 2014 14:38
|
|
130 Dołączył: 2009-01-29 Wpisów: 998
Wysłane:
28 listopada 2014 14:39:41
Wczoraj - trochę z przekory i w kontrze do innych analiz wieszczących zamykanie luk w dół - narysowałem coś takiego. www.attrader.pl/pl/akcje/11bit...Zobaczymy, co się jeszcze wyrysuje dalej, ale formacja jest dość skuteczna i śmiało mogę sobie wyobrazić kolejny szybki ruch w górę, nastrój na forum też temu zaczyna sprzyjać ;) I nie dziwię, się że dziś nie chce spadać. Sprzedawać w piątek, pamiętając jak się otwierały ostatnie dwa poniedziałki? Ryzykowne :)
|
|
Wysłane:
28 listopada 2014 15:53:42
pieniek1 napisał(a): spintires, ogłosiło że po paru tygodniach w top 10 sprzedało ponad 100 k kopii.( a chyba tez troszke byli na pudłach nie tyle co TWOM, ale chyba pare dni tez tam przebywali).
oczywście wziałeś pod uwage że w sezonie wakacyjnym sprzedaje się gry w dużo mniejszych wolumenach niż jesienią ? * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 28 listopada 2014 15:54
|
|
31 Dołączył: 2012-02-14 Wpisów: 110
Wysłane:
29 listopada 2014 09:57:18
Firma musi cos zrobic z rozliczeniem z rosyjskim klientem. Z tego co kojarze to gra kosztuje tam stale 300 rubli. Przy ich problemach, w dolarach to jest smieszna suma. Mozna np. Kupowac gre z rosyjskiego steama z mega promocja. Czy 11 bit nie moze zmienic sposobu rozliczania na rynku rosyjskim?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
29 listopada 2014 10:45:01
chimpo napisał(a):No to kup z rosyjskiego Steama i zobaczymy czy ci gra zadziała. Steam nie jest głupi. tylko kto doklada do tego biznesu 11 bit czy steam, bo to wychodzi 6 $ za sztuke,( minus prowizja stema, minus podatki). Coś mi tu nie pasuje. Polecieliby ostro po koksie ( juz nie chodzi o kase jaka tracą, ale o szacunek dla innych graczy z innych nacji np NAS)
Edytowany: 29 listopada 2014 10:46
|
|
32 Dołączył: 2012-09-24 Wpisów: 590
Wysłane:
29 listopada 2014 11:02:40
Bo np zamiast sprzedać kilka tys po normalnej cenie, sprzedadzą 50 tys po powiedzmy $6. Policz sobie co się bardziej opłaca. Rosyjski oddział Steam jest jednym z bardziej dochodowych, więc coś musi być na rzeczy, skoro duzi gracze godzą się na niższe stawki.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.