PARTNER SERWISU
zxloeaam

Raporty jednostkowe - wartość dodana z nich płynąca

robertus
0
Wpisów: 389
Wysłane: 3 grudnia 2014 15:42:38
Napiszcie mi proszę, czy korzystacie w swoich analizach z raportów jednostkowych? Czy je czytacie?
Właśnie tak się zastanowiłem i uzmysłowiłem, że od jakiegoś czasu w ogóle nie czytam jednostkowych. Kiedyś to czasem jeszcze przeglądałem, teraz już wcale.

Chyba nie widzę z nich wartości dodanej uwzględniając moje ograniczone zasoby czasowe.
W jednostkowym co prawda widzę przepływy pomiędzy jednostkami GK, ale finalnie to i tak liczy się zysk na poziomie całej GK, przepływy na poziomie GK, analogicznie wzrost kapitału własnego, zadłużenia itp. …

Ale może brak mi wiedzy, aby tę wartość wyszukać w sprawozdaniach jednostkowych?
Pomożecie? ;-)

Pozdrawiam serdecznie,
Robertus

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 3 grudnia 2014 19:00:53
Sprawozdania jednostkowe przydają się do oceny sytuacji LFL przy przejęciach, albo przy uruchamianiu nowej aktywności w jednostce zależnej. Wtedy np na marży brutto widać jak się biznes kręci. Dodatkowo raporty jednostkowe są dość istotne przy szacowaniu zdolności kredytowych emitenta i ewentualnej egzekucji długu.

robertus
0
Wpisów: 389
Wysłane: 3 grudnia 2014 19:42:21
A to fakt, dla banku mogą być istotne - szczególne jeśli relacja nie jest z całą grupą tylko z jej częścią.

Odnośnie zyskowności przy jakimś nowym produkcie/biznesie? Ok, kupuję ten argument. Jako dodatkowy czynnik analizy.

Ale sumarycznie utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że raport skonsolidowany załatwia w zdecydowanej większości potrzeby inwestora giełdowego.

Pozdrowienia,
Robertus

paukmer
0
Wpisów: 159
Wysłane: 3 grudnia 2014 20:22:35
to idąc tym tropem, jaki zysk netto jest wypłacany jako dywidenda? jednostkowy czy skonsolidowany? (jeśli pytanie jest banalne, to przepraszam!)
Edytowany: 3 grudnia 2014 20:22

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 3 grudnia 2014 23:52:47
@Paukmer:
Wypłacany jest zysk jednostkowy, tylko i wyłącznie. Jeśli spółka matka nie dostała od spółek zależnych dywidendy, a sama nie ma zysku, to KSH wręcz nie pozwala wypłacić, bo nie ma z czego (chyba że z zysków lat ubiegłych).

@Robertus:
Bardzo dobre pytanie. Raport jednostkowy to najczęściej nuda i copy/paste, ale mi się często przydaje żeby zobaczyć to, co spółka chce ukryć. Jeśli ma grupę kapitałową, ale nie sporządza rachunku segmentowego, żeby nie pokazywać na przykład marż na poszczególnych biznesach - ale wiem że na przykład interesujący mnie biznes jest schowany w spółce zależnej i innych zależnych nie ma, to wystarczy odjąć matematycznie jeden raport od drugiego i nagle wszystko widać.

kasztan
0
Wpisów: 205
Wysłane: 4 grudnia 2014 14:21:37
A jest jakiś konkretny przepis KSH mówiący, że chodzi o zysk jednostkowy, czy to wynika z wykładni/orzecznictwa? Sprawdzałem w art. 347-349 ksh odnoszących się do dywidendy SA i tam nie ma jednoznacznie. Odpowiedź jest oczywista, ale jaka jest podstawa prawna?

krzabr
1
Wpisów: 59
Wysłane: 9 grudnia 2014 23:26:39
@Kasztan
www.e-podatnik.pl/artykul/dora...

www.e-podatnik.pl/artykul/dora...

A co do sprawek jednostkowych - przydają się one jeśli struktura grupy jest skomplikowana żeby wiedzieć skąd się biorą przepływy w grupie i czy spółka nie zamiasta faktur pod dywan ;-)

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 10 grudnia 2014 00:46:34
kasztan napisał(a):
A jest jakiś konkretny przepis KSH mówiący, że chodzi o zysk jednostkowy, czy to wynika z wykładni/orzecznictwa? Sprawdzałem w art. 347-349 ksh odnoszących się do dywidendy SA i tam nie ma jednoznacznie. Odpowiedź jest oczywista, ale jaka jest podstawa prawna?

KSH:
Cytat:
Art. 347.
§ 1. Akcjonariusze mają prawo do udziału w zysku wykazanym w sprawozdaniu
finansowym
, zbadanym przez biegłego rewidenta, który został przeznaczony
przez walne zgromadzenie do wypłaty akcjonariuszom.

Mowa jest o sprawozdaniu finansowym, a nie skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym
Cytat:
Art. 4
§ 1. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
....
11) sprawozdanie finansowe – sprawozdania finansowe w rozumieniu przepisów
o rachunkowości.

UOR:
Cytat:
Rozdział 5
Sprawozdania finansowe jednostki
Art. 45. 1. Sprawozdanie finansowe sporządza się na dzień zamknięcia ksiąg
rachunkowych, o którym mowa w art. 12 ust. 2, oraz na inny dzień bilansowy,
stosując odpowiednio, z zastrzeżeniem ust. 1a i 1b, zasady wyceny aktywów i
pasywów oraz ustalania wyniku finansowego, określone w rozdziale 4.
1a. Sprawozdania finansowe emitentów papierów wartościowych
dopuszczonych, emitentów zamierzających ubiegać się lub ubiegających się o ich
dopuszczenie do obrotu na jednym z rynków regulowanych krajów Europejskiego
Obszaru Gospodarczego mogą być sporządzane zgodnie z MSR.
1b. Sprawozdania finansowe jednostek wchodzących w skład grupy
kapitałowej, w której jednostka dominująca sporządza skonsolidowane sprawozdanie
finansowe
zgodnie z MSR, mogą być sporządzane zgodnie z MSR

A więc mamy sprawozdanie finansowe i skonsolidowane sprawozdanie finansowe. Mowa w KSH jest więc o sprawozdaniu, czyli sprawozdaniu jednostki, a nie grupy, bo skonsolidowane sprawozdanie ma swój

Cytat:
Rozdział 6
Skonsolidowane sprawozdania finansowe grupy kapitałowej
Art. 55. 1. Jednostka dominująca, mająca siedzibę lub miejsce sprawowania
zarządu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, sporządza roczne skonsolidowane
sprawozdanie finansowe grupy kapitałowej
, obejmujące dane jednostki dominującej i
jednostek od niej zależnych wszystkich szczebli, bez względu na ich siedzibę,
zestawione w taki sposób, jakby grupa kapitałowa stanowiła jedną jednostkę;
sprawozdaniem tym obejmuje się również dane pozostałych jednostek
podporządkowanych, zgodnie z zasadami określonymi w niniejszym rozdziale

Skonsolidowane sprawozdanie finansowe ma Grupa Kapitałowa, choć sporządza je jednostka dominująca. Natomiast sprawozdanie finansowe ma jednostka.
Edytowany: 10 grudnia 2014 00:49

kasztan
0
Wpisów: 205
Wysłane: 10 grudnia 2014 13:01:10
Myślałem, że w art. 347, kiedy mowa o sprawozdaniu finansowym, to chodzi o sprawozdanie grupy kapitałowej, czyli skonsolidowane. Źle to zinterpretowałem.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,160 sek.

wjppmvtp
ikabznlf
sprwuphm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hagylzzz
icghxzjd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat