PARTNER SERWISU
fdflagbm
1 2 3
Engineer
0
Wpisów: 29
Wysłane: 22 maja 2014 22:20:17 przy kursie: 1,49 zł
Kto czytał raport kwartalny (link tutaj: www.newconnect.pl/?page=1045&a...) ten widział pewnie progresję wyników.

Przychody:
1Q 2013 0 zł
1Q 2014 1.693 tys. zł

Zysk netto:
1Q 2013 -35 tys. zł
1Q 2014 +1.413 tys. zł

Nie dziwi więc chyba wzrost kursu akcji. Na początku XII 2013 r. kurs oscylował na poziomie 40-50 gr, a dzisiaj mamy 1,5 zł.

ChiefMike
0
Wpisów: 575
Wysłane: 27 listopada 2014 14:28:49 przy kursie: 1,39 zł
Coraz bardziej mi się ta spółka podoba czy macie przemyślenia na temat + i - inwestowania tutaj ?

Na tym etapie spółka ma duże zaplecze aby zacząć się szybko rozwijać.

ChiefMike
0
Wysłane: 6 grudnia 2014 19:03:03 przy kursie: 1,27 zł
Czy ktoś dostał jakąkolwiek odpowiedz z działu relacji inwestorskich tej firmy ?

JAG
JAG
0
Wpisów: 533
Wysłane: 9 grudnia 2014 13:25:17 przy kursie: 1,80 zł
Biomass podpisał kontrakt na 13 mln USD to ca. 44 mln PLN.

Wygląda na prawdę nieźle!!!

ChiefMike
0
Wysłane: 9 grudnia 2014 14:14:24 przy kursie: 1,80 zł
Skąd te informacje ? Nie widzę nic na stronie.

ChiefMike
0
Wysłane: 9 grudnia 2014 14:42:46 przy kursie: 1,80 zł
Oki przepraszam, już znalazłem.

www.bep-sa.pl/download/raporty...

Widzę, że kilka raportów brakuje, na stronie.

Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 9 grudnia 2014 21:10:27 przy kursie: 1,80 zł
Dotyczy raportu za Q3.

Str 17. Rachunek przepływów pieniężnych -> zmiana stanu należności i tu znika 2 915 055 zł - to jest jakiś odpis?
Str 15. Kapitał zapasowy zwiększa się o 780 tyś z serii E. Nigdzie wcześniej nie widzę wzmianki o serii E, jedynie o A, B, C, D i F. Czegoś nie zauważyłem?

Spółka dość długo notowana bez danych?
Edytowany: 9 grudnia 2014 21:12

Wilk z T29
67
Wysłane: 10 grudnia 2014 21:00:10 przy kursie: 1,72 zł
Panowie ze SW, ponawiam prośbę o aktualizacje wyników:)

Wilk z T29
67
Wysłane: 19 grudnia 2014 15:38:55 przy kursie: 2,05 zł
11.12.2014 wysłałem zapytanie - do dnia dzisiejszego brak odpowiedzi...

dominikk11
0
Wpisów: 45
Wysłane: 19 grudnia 2014 22:19:08 przy kursie: 2,05 zł
też wysłałem pytanie i też cichosza:) Zajmują się produkcją komunikatów chyba w Indonezji więc nie mają czasu odpowiedzieć na maile. Co do tych prawie 3 milionów to moim zdaniem spisali na straty pierwszą fakturę wystawioną tego roku dla klienta brytyjskiego ( kwota podobna). Biznes na papierze idzie świetnie, tylko jakoś gotówki z tego nie widać w kasie. To się oczywiście może zmienić, czego spółce życzę, ale jakoś ciężko mi sobie wyobrazić produkcję biomasy na indonezyjskich wyspach-za mało tam roślinności czy jak?

psychologtlumu
0
Wpisów: 79
Wysłane: 5 stycznia 2015 22:02:02 przy kursie: 2,14 zł
Dominik całkiem niepotrzebne teorie spiskowe. Spółka ma określoną politykę informacyjną i się jej trzyma. Jeśli ciebie nie przekonują wyniki finansowe, czy dostępne komunikaty w systemie ESPI to nie kupuj. Nie wszystkie spółki z NC to drugie PMI.

http://stooq.pl/q/?s=bep

Dzisiaj kolejna udana sesja pomimo tego, że szeroki rynek nam nie sprzyjał. Z czasem powinny wzrastać obroty. Im bliżej wyników kwartalnych tym lepiej. Moim zdaniem będą dobre bo tak na prawdę IV i I kwartał mają największy wpływ na wyniki. Spółka fizycznie istnieje, można to sprawdzić. Tak samo prowadzone uprawy. Jeśli wypali Azja to obecny poziom cenowy będzie wspomnieniem.

Uważam, że główni akcjonariusze powinni sprzedać z posiadanych przez siebie pakietów po n1-2% akcji, aby zwiększyć free float a tym samym poprawić płynność.

Wilk z T29
67
Wysłane: 5 stycznia 2015 23:06:03 przy kursie: 2,14 zł
Mogę Cię prosić o wyjaśnienie z jakiego powodu to są niepotrzebne "teorie spiskowe"?
Możesz wyjaśnić i odpowiedzieć na nurtujące pytania dotyczące spółki powyżej?
Edytowany: 5 stycznia 2015 23:06

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 5 stycznia 2015 23:33:11 przy kursie: 2,14 zł
Chyba tworzą się pewne problemy dla miscantheus giganteus. To, co ostatnio się dzieje na rynku ropy naftowej - spadek cen poniżej USD 50; zniesienie zakazu eksportu ropy naftowej z USA - może zweryfikować plany np. rządu Indonezji/biznesmenów tego rejonu, co do przeznaczenia areałów uprawowych na cele odnawialnych źródeł energii.

Problem jest dość poważny, bo spadek cen ropy naftowej również rzutuje na inwestycje w złoża łupkowe w USA (wydobycie wprawdzie jeszcze może być opłacalne, ale firmy specjalizujące się w tym segmencie bazują na kredycie, którego spłacanie w warunkach spadku cen energii może okazać się co najmniej trudne). Niektórzy dyskutanci na naszym forum twierdzą, że przy USD 40 wydobycie ropy ze złóż w Dakocie Płn. i Ohio/Pensylwania jeszcze jest opłacalne, ale - zahamuje to realizację nowych projektów w tym segmencie (takie tezy głoszą np.na CNBC).

Innymi słowy, zmienia się sytuacja strategiczna na rynku energii. Jeżeli taka sytuacja utrzyma się w dłuższym horyzoncie czasowym, w relacji uprawy energetyczne - uprawy żywnościowe może nastąpić istotna zmiana i areały pierwotnie desygnowane pod energetykę nagle będą bardziej opłacalne np. do upraw koniecznych dla realizacji popytu na żywność w takiej Indonezji. Używam terminu "np." dlatego, że o areał uprawowy konkurują nie tylko rośliny energetyczne i żywnościowe, ale także rośliny typu bambus czy drzewo agarowe (olejki zapachowe, bardzo istotne produkty na Dalekim Wschodzie). To specyfika tamtego rejonu.

Dla przyszłości spółki takiej jaki Biomass decydujące znaczenie będą miały długoterminowe prognozy zmian cen podstawowych surowców energetycznych na rynkach globalnych.

W zasadzie, w przypadku Biomass odnosimy się do jednego, bardzo udanego kontraktu na sprzedaż kęp miskantusa olbrzymiego. Czy za tym idzie areał uprawowy i determinacja Rządu Indonezji? Czy biznesmeni w Indonezji za kilka lat sami nie będą sprzedawać rozmnożonych we własnych plantacjach kęp miskantusa? Sam bym tak zrobił!!

Dlatego, pomimo świetnych doniesień z przeszłości, wolę inwestycje w zakłady przetwórcze biomasy niż w same hodowanie siewek na sprzedaż (czyli Fluid raczej niż Biomass).

steampowers
0
Wpisów: 65
Wysłane: 6 stycznia 2015 10:39:33 przy kursie: 2,14 zł
mackopl napisał(a):
Mogę Cię prosić o wyjaśnienie z jakiego powodu to są niepotrzebne "teorie spiskowe"?
Możesz wyjaśnić i odpowiedzieć na nurtujące pytania dotyczące spółki powyżej?

Macko nie obraź się, ale psychologtlumu ma sporo racji. Poczytaj swoje posty. Spółka nie istnieje na papierze. Jesli masz wątpliwości możesz wsiąść w auto, pojechać w to miejsce

www.google.pl/maps/place/Wteln...:0x720e28b7354a6156

porozmawiać z ludźmi i zweryfikować swoją wiedzę. Co do polityki informacyjnej spółki sie nie wypowiadam, bo każda ma swoją. Mnie również wystarczą w zupełności raporty kwartalne oraz te dostępne w systemie ESPI o nowych kontraktach - umowach.

Co do cen ropy naftowej. Trend może się zmienić w każdej chwili. tak na prawdę decydują o tym USA i Arabia Saudyjska. Jedno, dwa infa i mamy koniec taniej ropy. Tak było w przeszłości, kiedy to wszyscy wiezczyli już dojście do 200 dolarów za baryłkę a tu psikus i poszło poniżej 40 dolarów.

Moim zdaniem na razie to brutalna gra polityczna na osłabienie Rosji i jej zwolenników. Ale gdy niska cena zacznie zagrażać gospodarce USA i łupkom wtedy nastapi odwrót. I wtedy ponownie biomasa sama w sobie będzie atrakcyjna cenowo.

Wilk z T29
67
Wysłane: 6 stycznia 2015 14:45:39 przy kursie: 2,14 zł
@Steampowers

w którym miejscu napisałem, że spółka istnieje na papierze?

Pojechać w to miejsce i kogo się mam pytać? Panów z arizonką w ręku? Sama spółka nie raczy odpisać na dwa pytania, jaką mam gwarancję, że będą mieli biuro otwarte, że mnie wpuszczą? Z chęcią bym to zrobił, bo bywam w okolicach często, jednak w przeciwieństwie do Pana z F51 ta spółka jest zamknięta na komunikacje, dziwi mnie to, to nie jest Apple czy KGHM i dużo pytań raczej nie otrzymują.

Z ropą się zgadzam, prędzej czy później pójdzie w górę. Patrząc na fusy w mojej herbacie wychodzi, że będzie to 3Q2015.
Edytowany: 6 stycznia 2015 14:52

dominikk11
0
Wysłane: 6 stycznia 2015 21:51:30 przy kursie: 2,14 zł
No właśnie też nie snuję żadnych teorii spiskowych, to jest myślę bardzo proste pytanie, czy umowa na sprzedaż sadzonek z początku roku jest spisana na straty, czy nie, odpowiedzi brak. Założenia są słuszne, strategia też, natomiast patrząc na cyferki to nie chce się wierzyć, że takie marże można wykręcić na prostej w sumie działalności, kurs nie ma z tym nic wspólnego. Powodzenia życzę i spółce i akcjonariuszom.

steampowers
0
Wpisów: 65
Wysłane: 7 stycznia 2015 00:05:52 przy kursie: 2,14 zł
Niepotrzebnie się pieklicie. Po to ktoś wymyślił system ESPI aby ważne komunikaty były przez niego puszczane i aby wszyscy mieli równy dostęp do publikowanych w nich informacji. Chodzi zarówno o treść ale co ważniejsze o timing. Jest jeszcze druga forma. Zawsze możecie udać się na walne i zadać pytanie. Wolę takie spółki, które nie będą wylewały z siebie komunikatów, że właśnie umalowali biuro albo kupili 100 ręczników papierowych, czy zorganizowały grilla dla zachodnich kontrahentów.

Co do prostoty biznesu i osiąganych marż. To chyba sam sobie odpowiedziałeś na nurtujące cię zagadnienie. W związku z tym, że biznes w samym swoim założeniu jest genialnie prosty to i marże można "wykręcać" bardzo duże.

Co do teorii spiskowych to chodziło mi bardziej o historię PMI i EEX. Na tym pierwszym jedna wielka fikcja. na drugim full bzdurnych, nikomu niepotrzebnych komunikatów. Może nie warto po prostu iść tym torem i tyle.

Wilk z T29
67
Wysłane: 7 stycznia 2015 01:46:01 przy kursie: 2,14 zł
@Steampowers

kto tu się piekli? Zadałem jedno proste pytanie :)
W którym miejscu napisałem, że spółka istnieje na papierze?

dominikk11
0
Wysłane: 7 stycznia 2015 21:23:02 przy kursie: 2,22 zł
Też się nie pieklę, pytam po prostu, jeśli znasz odpowiedź steampowers to mi ją daj:) EOT
Zobaczymy co będzie z "kontraktem w Indonezji" jeśli Fluid nie podpisze umowy.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 14 stycznia 2015 21:30:43 przy kursie: 2,75 zł
Analiza sytuacji finansowej Biomass SA po 3 kw. 2014r.

Niestety spółka jest mocno oszczędna w słowa. W raportach okresowych w znaczącej mierze opisy się powtarzają, a spółka ma także pewne braki jeśli chodzi o politykę informacyjną. Otóż prosiłem o wyjaśnienia moich wątpliwości zarówno drogą mailową i telefoniczną, ale wszystko na próżno. Pomimo tego, że przedstawiciel spółki (prawdopodobnie przedstawiciel Zarząd) obiecał mi odpowiedzi na wtorek, mamy środę, a w skrzynce odpowiedzi nadal brak. Szkoda. Jak ktoś powiedział na forum spółka ma dobre wyniki na papierze, ale wyniki te budzą spore zastrzeżenia…

Pierwsze, co rzuca się w oczy to marża. W III kwartale marża brutto wyniosła 100 proc. natomiast w II nawet 101,37 proc. Ostatnie oznacza, że spółka nie ponosi przy produkcji sadzonek, czy biomasy, żadnych kosztów, a wręcz te koszty są ujemne, co oczywiście jest zupełnie nie możliwe. Owszem w jednym kwartale może być jakaś korekta danych wcześniejszych, ale przy dwóch kwartałach z rzędu to się zdarzyć nie powinno. W najgorszym kwartale z ostatnich 4 spółka zaraportowała marżę brutto na sprzedaży na poziomie 84 proc., co oznacza, że z każdego zainwestowanego miliona w produkcję wyciąga 6,2 przy sprzedaży.

Z jednej strony wartość robi wrażenie, z drugiej rodzi wątpliwości. Warto sobie zdać sprawę jak spółka księguje wyniki, w szczególności zapasy. Otóż wartość zapasów to nie tylko poniesione wydatki na zakup sadzonek, kultywację pola, zbiory, itd. To także przeszacowanie… Na koniec 2013 r. w raporcie biegłego możemy przeczytać, że na 4,2 mln wartości bilansowej zapasów 692 tys. stanowiły poniesione wydatki natomiast 3,54 mln to przeszacowanie. To przeszacowanie odmiennie od MSR nie idzie przez wynik, ani przez kapitał własny. Do momentu sprzedaży trzymane jest prócz zapasów w rozliczeniach międzyokresowych przychodów w pasywach. Krótko mówiąc spółka szacuje ile ma podziemnych kłaczy i przypisuje im wartość, prawdopodobnie taką po jakiej sama je kupiła:

Cytat:
Spółka przeprowadziła inwentaryzację roczną szacowanej ilości sadzonek (kłączy podziemnych) rośliny energetycznej – miskanta olbrzymiego i dokonała wyceny tych oszacowanych sadzonek. Wykazane w sprawozdaniu zapasy obejmują wycenione szacowane inwentaryzacją ilości kłączy podziemnych uprawianych roślin. Biegła nie obserwowała inwentaryzacji kłączy sadzonek roślinnych.

Cytat:
Międzyokresowe rozliczenia przychodów są kwotą przeprowadzonej wyceny po kosztach zakupu i oszacowanej ilości rosnących kłączy podziemnych uprawianej rośliny. Szacunek ilościowy przeprowadzony został metodą odkrywkową wybranych w tym celu powierzchni uprawnych

No wynik mocny wpływ ma szacunek. Jeśli sadzonek na początku było 100 to koszt ich uprawy rozkłada się właśnie na 100. Jeśli ich ilość zostanie oszacowana na 200 to na 100 przypada tylko połowa kosztów itd. Spółka ilość szacuje tylko na podstawie jakiejś próbki, więc może się pomylić…

Pewne obawy budzi także sama sprzedaż. Przeciwnie do twierdzeń na forum żadna należność nie została odpisana, bo taki odpis poszedłby przez wynik, natomiast być może powinna być właśnie odpisana… Proszę zerknąć na ten wykres:

kliknij, aby powiększyć

Tak, tak sprzedaż niby istnieje, ale na razie z opłacaniem faktur jest niestety bardzo słabo. Suma wystawionych faktur w ciągu ostatnich 4 kwartałów to 5,4 mln zł, natomiast poziom należności wynosi… 5,6 mln. Wygląda na to, że żadna faktura nie została opłacona… Wątpliwe, że spółka udziela rocznego kredytu kupieckiego. Prawdopodobnie część jest przeterminowana, albo w ogóle nieściągalna. Niestety spółka notowana jest na NC i spełnia tylko minimum informacyjne. Nawet z raportu rocznego nie dowiemy się jaki jest stopień tego przeterminowania.

Pewnym wyjaśnieniem przychodów bez kosztów (choć bardzo wątpliwym) byłyby dopłaty unijne. Niestety w sprawozdaniu o tym nie ma ani słowa, a program taki przecież istnieje:
www.minrol.gov.pl/Wsparcie-rol...
i objęty jest nim także Miskant.

Tak czy owak wyniki są bardzo fajne, ale tylko „na papierze”, bo nie ma przepływów gotówki. To właśnie z tego powodu spółka, która teoretycznie dynamicznie rośnie jest wyceniana tylko na dziesięciokrotność zysku netto. Potencjalnie jest tania, ale akcjonariuszy nie powinna zdziwić nagła duża strata związana z przeszacowaniem ilości kłączy, czy odpisem na należności

Jak widać wątpliwości niektórych użytkowników są w pełni uzasadnione.
Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 14 stycznia 2015 21:31

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,733 sek.

eyfehcce
stdliinx
rjfiahzs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rcocohaj
geclnmby
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat