PARTNER SERWISU
ucwyjieh
1 2 3

CHF SPEKULACJA?

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 16 stycznia 2015 18:11:35
Po wczorajszym dniu dzisiaj w google zapewne więcej osób wpisuje hasło "upadłość konsumencka".

Piechociński jak cała reszta rządowych klakierów uważa, że spokojnie, sytuacja się ustabilizuje, że frank jest zbyt drogi i gospodarka Szwajcarska spowolni a to odbije się na franku i ten spadnie. Kompletna bzdura według mnie.

Tylko jedna rzecz, my mamy lekki deficyt handlowy ok 300mln eur miesięcznie, Szwajcarzy mają nadwyżkę rzędu 4mld miesięcznie. Teraz pewnie spadnie, ale nie zejdzie poniżej 0.

Drugie, że tamtejsza gospodarka jest bogata bo na nią pracują zagraniczne oddziały, wiele potęznych firm jest Szwajcarskich, teraz będą za grosze przejmować kolejną część świata. Powiększając majątek Szwajcarów. Nasza RPP mam wrażenie celowo nie obniżała stóp widząc słabość PLN w ostatnim półroczu, o czym na głos nie mówiła. Sama deflacja kazałaby obniżyć stopy, teraz nie ma na to miejsca.

jak za chwilę FED odstąpi od podwyższania stóp a powinien to za chwilę rozważać bo spowolnienie dotknie ich za kwartał, to gdzie pójdzie świat?
Edytowany: 16 stycznia 2015 18:18

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 16 stycznia 2015 19:27:40
tack napisał(a):
SNB doskonale wiedział że swoją decyzją najmocniej dotknie klientów z dawnych demoludów tzn. Polaków i Węgrów , w mniejszym stopniu pozostałe kraje . Więc nie narażą się DE czy F albo GB .
Dzisiaj trudno mi było wytłumaczyć koledze Norwegowi dlaczego Polacy brali kredyty w CHF ? W prasie skandynawskiej trąbili że najbardziej poszkodowani to my .

Sam się dziwię skąd taka ciemnota ekonomiczna w naszym społeczeństwie .Chciwość jest złym doradcą , a że większość nie ceni niezależnych doradców , a już na pewno nie zamierza płacić takich cen za wiedzę .... no chyba że u lekarza .

Nim się zacznie palcem wskazywać winnych, dobrze przypomnieć sobie okoliczności kredytomanii w CHF, bo to sporo wyjaśnia

1. Jest połowa lat 2000-nych USA prowadzą politykę taniego USD.

2. Tani USD, z wizją dalszego tanienia "na dłuższy czas" to idealny instrument do różnych odmian carry trade, np. takiego : pożycz tani USD, zamień na PLN i pożycz Polakowi PLN. Zarabiasz 2-krotnie - na dalej taniejącym wobec PLNa dolarze i na oprocentowaniu kredytu.

3 Dolarowy carry trade stał się globalną zabawą świata finansów.

4 Szwajcarzy zorientowali się, że tracą swój udział w globalnym rynku bankowym i żeby go trochę odzyskać, wymusili na SNB politykę taniego franka, analogiczną do USD

5 Założenie było proste - zróbmy CHF carry trade, a SNB bedzie dbał, by CHF taniał coraz bardziej. W tę zabawę weszły na ostro szwajcarskie i austriackie banki, a na drugą stronę transakcji wybrały banki komercyjne z Europy Wschodniej jako pośredników. Kraje EW trzymały dość wysoką stopę % na międzybanku i obligacjach we własnej walucie, by ściągnąć do siebie kapitały. CHF carry trade, z niską szwajcarską stopą procentową i spadającym kursem był więc idealnym instrumentem do zwielokrotnienia akcji kredytowej i ominięcia bariery wysokiej stopy na miejscowej walucie.

6. W Polsce połowy lat 2000 szybkie wejście do Eurozony było konsensusem, podważanym przez nielicznych. A tam przecież miało być już spokojnie i stabilnie, a stopa procentowa dużo niższa niż w PLN. Nawet gdyby coś nam groziło z PLNem, to za 2-4 lata przejdziemy na stabilne EUR i będzie po krzyku, spłacimy bez problemu.

7. To w takiej atmosferze narodził się ów boom kredytowy. Tak samo jak polscy konsumenci, winne są szwajcarskie i austriackie banki, które uznały Europę Wschodnią z jej perspektywą szybkiego wejścia do Eurozony jako idealne miejsce na CHF carry trade. "Bo w tym cały jest ambaras, żeby dwoje chciało na raz" - T. Boy - ŻeleńskiAngel

8. Sprawa się odwróciła w 2008 r., gdy zaczęły się bankructwa kredytodawców na rynku nieruchomościowym w USA. Nagle banki na całym świecie zorientowały się, ze trzeba przyjrzeć się uważniej, komu i ile pożyczyły i czy na pewno nic nam nie grozi. I wyszły im horrory. Np to, że USB i Credit Suisse są technicznymi bankrutami, z dźwignią inwestycji w stosunku do kapitału własnego rzędu 70!

9. W sytuacji rosnącego ryzyka finansowego świat przypomniał sobie o tym, że Szwajcaria to jedno z bezpieczniejszych miejsc do schowania kapitału i ta tradycyjna funkcja Szwajcarów zatriumfowała - trend na CHF się odwrócił, ku zaskoczeniu polskich i nie tylko kredytobiorców.

10. Czynnikiem przyspieszającym umacnianie CHF było zwijanie carry trade'u, ucieczka kapitału z niepewnego południa Eurozony a także, o czym się zapomina, walka dużych banków szwajcarskich o wyjście z technicznej niewypłacalności (ściąganie CHF na siłę).

11 W tym wszystkim znalazł się polski konsument, któremu do niedawna obiecywano wiecznie taniejącego franka. Na szczęście był on spóźniony w stosunku np. do Węgrów i nie zdążył aż tak zapakować się w kredyt CHF, jak bratankowie.

12. Obecne umocnienie CHF to biała flaga SNB, ktory w ten sposób przyznaje, że z nadejściem QE w strefie Euro nie będzie w stanie obronić sztywnego pegu EUR/CHF 1,20 i obawia się potopu taniego EUR na szwajcarskim rynku pieniężnym.Moje zdanie? Panikuje. Nie będzie tak źleAngel

13. Osobiście sądzę, że...to szczyt mocy CHF. CHF będzie teraz powoli spadać. Szwajcarzy w ostatnich latach robili wszystko, by być mało atrakcyjnym dla świata miejscem lokowania kapitału (wydawanie wywiadom obcych państw lewych fortun, ulokowanych w Helwecji, ujemna stopa procentowa itp). Sądzę, że im się to udało na tyle, że niedawne tąpnięcie na CHF to koniec jego aprecjacji na dłuższy czas.

14. Nie przeceniałbym wpływu kredytów CHF na Polskę. Duzo ich zostało już spłaconych (7 lat to sporo czasu, a od II połowy 2008 kredyty w CHF prawie zamarły), zwłaszcza tych na samochód czy nowy TV itp. Zostały praktycznie tylko hipoteczne.

15 Banki sobie poradzą, gorzej z konsumentami, ale i tu nie będzie tak źle, jak twierdzą czarnowidze. W ogolnej skali groźnego zadłużenia ( 2 mln pożyczkobiorców ma mniejsze czy większe trudności z bieżącą spłatą) ci z CHF to niewielki ułamek....
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

timon
7
Wpisów: 225
Wysłane: 17 stycznia 2015 12:41:44
szutnik napisał(a):

6. W Polsce połowy lat 2000 szybkie wejście do Eurozony było konsensusem, podważanym przez nielicznych. A tam przecież miało być już spokojnie i stabilnie, a stopa procentowa dużo niższa niż w PLN. Nawet gdyby coś nam groziło z PLNem, to za 2-4 lata przejdziemy na stabilne EUR i będzie po krzyku, spłacimy bez problemu.

Aktualnie nie da się przewidzieć niczego na dłuższy okres. W inwestycjach można coś założyć, a przy zmianie sytuacji się wycofać. Z kolei branie kredytu hipotecznego w innej walucie z uwzględnieniem ocen ekspertów, że to się opłaci to nieporozumienie.

grubaspekula
0
Wpisów: 133
Wysłane: 18 stycznia 2015 17:06:39
Szutnik ma rację. Szybko zapomnieliśmy o tym boomie na kredyty we frankach. Mnie zawsze zadziwia jedno. Ludzie podpisują bardzo ważny dokument, którym jest umowa kredytowa i nie czytają ze zrozumieniem części o ryzyku walutowym, czy ogólnie ryzyku inwestycyjnym. Potem zaczyna się płacz i szukalnie odpowiedzialnych. jednak nikt z kredytobiorców nie wini siebie. Szczerze mówiąc mnie nie odpowiada wariant węgierski, gdzie zrobiono to odgórnie. Mamy wszakże wolną gospodarkę tak? Czy może się mylę?

tack
0
Wpisów: 180
Wysłane: 26 stycznia 2015 19:49:42
CHFPLN niebawem spadnie i zakończy lamenty "franciszkanów polskich" .
To co ostatnio zrobiono w mediach na ten temat to typowa histeria medialna tylko dla przyciągnięcia reklamodawców i zarobienia kasy.
Kompetencji ani dobrej woli nie widzę .

Duży spread i wymóg dużego depozytu do spekulacji na chf/x skutecznie zablokują wariactwo na tej walucie .Ujemne stopy i interwencje na rynku doprowadzą do "normalnej" ceny chfpln .Moim zdaniem ok. 3 pln .
Chcę usłyszeć wtedy jak "franciszkanie " okażą chęć dzielenia się zarobkiem z podatnikami ?

grubaspekula
0
Wysłane: 26 stycznia 2015 22:23:05
Spadnie, nie spadnie. Nie wiadomo. Na razie to tylko wróżenie z fusów. Sytuacja na wykresach jest mocno rozchwiana i ciężko się ją czyta. No chyba, że skalpujesz na M1-M5 to zmienia to spojrzenie. Na razie mamy po prostu do czynienia z odreagowaniem po decyzji SNB. Trzeba być czujnym. Zresztą brokerzy też się już zabezpieczyli wyższymi depozytami, spreadami. Oczywiście na bieżąco podsyłają komunikaty o możliwych lukach cenowych w związku z ważnymi wydarzeniami makro jak i na scenie politycznej.

tack
0
Wysłane: 26 stycznia 2015 22:37:57
Dzisiaj na kontrakcie chfpln depozyt prawie mi się skończył ?? Tak pilnują w saxo że nie dadzą zarobić !!

grubaspekula
0
Wysłane: 26 stycznia 2015 22:50:50
Wiesz teraz są bardzo, bardzo przezorni. Mam wrażenie, że wielu brokerów w ogóle nie było przygotowanych na taki scenariusz. Ale SAXO? Stoją za nimi fachowcy wysokiej klasy jakby nie było.

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 27 stycznia 2015 09:55:50
Ciekawe spostrzezenie choc nie wiem czy nie za bardzo pesymistyczne ?! Czas pokaze ...

A co myslicie jak w temacie o franku obecnie ? Di jakiego poziomu moze sie oslabic przed kolejnym ruchem w gore ??

grubaspekula
0
Wysłane: 27 stycznia 2015 18:24:48
Pewnie, że może. ja osobiście na rachunku real na razie odpuszczam sobie wszelkie crossy z frankiem. Zbyt duże ryzyko. Człowiek przez te kilka ostatnich lat przyzwyczaił się do "spokojniejszego" rynku. Jażdy jak ostatnio są nie dla mnie. Dlstego spokojnie na eurodolarze, kangurze czy choćby jenie.

Szutnik
153
Wysłane: 27 stycznia 2015 23:23:50
tack napisał(a):
CHFPLN niebawem spadnie i zakończy lamenty "franciszkanów polskich" .
To co ostatnio zrobiono w mediach na ten temat to typowa histeria medialna tylko dla przyciągnięcia reklamodawców i zarobienia kasy.
Kompetencji ani dobrej woli nie widzę .

Duży spread i wymóg dużego depozytu do spekulacji na chf/x skutecznie zablokują wariactwo na tej walucie .Ujemne stopy i interwencje na rynku doprowadzą do "normalnej" ceny chfpln .Moim zdaniem ok. 3 pln .
Chcę usłyszeć wtedy jak "franciszkanie " okażą chęć dzielenia się zarobkiem z podatnikami ?

O tym, co będzie z CHFPLN zadecyduje para EURCHF. To tam się wszystko będzie rozgrywać. CHFPLN będzie się tylko do tych ruchów odpowiednio ustawiać.
Pytanie za 1 000 000 CHF na dziś brzmi: czy Szwajcarzy zrobili już absolutnie wszystko, by zniechęcić duży kapitał Eurowy do wchodzenia w helweckie obligacje i na międzybank z nowo pozyskanymi z QE pieniędzmi, czy też ciągle jeszcze są powody by to robić pomimo ujemnej stopy?
Do marca możemy tylko spekulować na ten temat.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

grubaspekula
0
Wysłane: 28 stycznia 2015 09:39:10
Chyba nie Szutnik. Wczorajsze komentarze, że mogą interweniować bez uprzedzenia czynią SNB nieprzewidywalnym, w żadnym kierunku. Jak ktoś lubi gwałtowne ruchy to ok. Ja dziękuję za wszelkie crossy z udziałem franka. Widać SNB postanowił trochę zarobić na spekulacji. Wiem, wiem niepoważne ale czy nieprawdziwe?

timon
7
Wpisów: 225
Wysłane: 28 stycznia 2015 10:53:55
Szutnik napisał(a):

Pytanie za 1 000 000 CHF na dziś brzmi: czy Szwajcarzy zrobili już absolutnie wszystko, by zniechęcić duży kapitał Eurowy do wchodzenia w helweckie obligacje i na międzybank z nowo pozyskanymi z QE pieniędzmi, czy też ciągle jeszcze są powody by to robić pomimo ujemnej stopy?

Program QE ogłoszony przez EBC jest większy niż się spodziewano i może zostać przedłużony w razie potrzeby. Wygrana Syrizy w Grecji również działa na niekorzyść euro. Sytuacja dynamicznie się zmienia i SNB musi reagować na bieżąco. Myślę, że wykreowanie wizerunku nieprzewidywalnego banku jest celowe. Mamy narzędzia i nie zawahamy się ich użyć.
Wcześniej taką taktykę stosował też Mario Draghi. Już same zapowiedzi, że może coś zrobić przez długi czas stabilizowały rynek, a nie było potrzeby wydawania nawet jednego euro.

Szutnik
153
Wysłane: 28 stycznia 2015 12:10:29
grubaspekula napisał(a):
Chyba nie Szutnik. Wczorajsze komentarze, że mogą interweniować bez uprzedzenia czynią SNB nieprzewidywalnym, w żadnym kierunku. Jak ktoś lubi gwałtowne ruchy to ok. Ja dziękuję za wszelkie crossy z udziałem franka. Widać SNB postanowił trochę zarobić na spekulacji. Wiem, wiem niepoważne ale czy nieprawdziwe?

SNB nie chciał spekulować walutą. Sam tylko SNB stracił na tym ruchu ok. 75 mld USD tj. 12% PKB Szwajcarii! A dodaj do tego straty całej szwajcarskiej gospodarki...dla Helwecji to jest wejście w ostrą recesję!
Są 2 powody robienia danej rzeczy:
- bo chcesz
- bo musisz

W wypadku SNB to była ta druga przyczyna. Nikt nie jest tak głupi, by dobrowolnie podcinać gałąź, na której siedzi.
Szwajcarzy uznali, że lepiej stracić trochę wiarygodności (3 dni wcześniej zapewniali, że CHF peg jest "wieczny") zmieniając decyzję, niż stracić ją w przyszłości całą, czyli kiedyś tam poddać się i cofnąć pega pod naporem fali EUR, szturmujących szwajcarski międzybank.
Oni nie mieli dobrego wyboru. To był wybór między: chcesz w zęby czy w nos? Angel

tack
0
Wysłane: 29 stycznia 2015 12:35:21
Jestem przekonany że SNB będzie starł się osłabić chf wszystkimi dostępnymi metodami .
To jest być albo nie być gospodarki CH .Gorący kapitał z Rosji ( szacowany na 100 mld eur ) musi się zniechęcić do lokowania w chf .
Trzeba pamiętać że ten kraj (niewielki terytorialnie ) graniczy ze wszystkich stron z krajami strefy eur .Nie chciałbym być w skórze przedsiębiorców gdy bliska konkurencja nagle obniżyła ceny o 20 % , na wszystko ???
Problem kursu chfpln rozwiąże się szybciej niż się spodziewamy .

grubaspekula
0
Wysłane: 30 stycznia 2015 09:06:23
Szutnik napisał(a):
grubaspekula napisał(a):

SNB nie chciał spekulować walutą. Sam tylko SNB stracił na tym ruchu ok. 75 mld USD tj. 12% PKB Szwajcarii! A dodaj do tego straty całej szwajcarskiej gospodarki...dla Helwecji to jest wejście w ostrą recesję!
Są 2 powody robienia danej rzeczy:
- bo chcesz
- bo musisz

W wypadku SNB to była ta druga przyczyna. Nikt nie jest tak głupi, by dobrowolnie podcinać gałąź, na której siedzi.
Szwajcarzy uznali, że lepiej stracić trochę wiarygodności (3 dni wcześniej zapewniali, że CHF peg jest "wieczny") zmieniając decyzję, niż stracić ją w przyszłości całą, czyli kiedyś tam poddać się i cofnąć pega pod naporem fali EUR, szturmujących szwajcarski międzybank.
Oni nie mieli dobrego wyboru. To był wybór między: chcesz w zęby czy w nos? Angel

Widzisz mnie właśnie zaskoczyło to wcześniejsze obiecywanie. Po co właściwie to robili. Mnie już nie chodzi o kasę SNB, ale prywatne konta osób które podejmowały decyzję oraz ich rodzin i tzw. słupów. Wiesz nie jestem zwolennikiem opinii, że banki centralne grają uczciwie.

tack
0
Wysłane: 17 lutego 2015 19:30:06
Może jestem optymistą ale trzymam krótką pozycję na chfpln od tygodnia 5 i zamierzam zobaczyć 3,50 , za niedługo thumbright

grubaspekula
0
Wysłane: 20 lutego 2015 21:36:36
headbang Patrząc przez pryzmat H4 i D1 to tak na prawdę pierwszy prawdziwy opór dla krótkich pozycji znajduje się na poziomie 3,6550. Od 15 stycznia cały czas spadek. Frankowicze chyba trochę odżyli.

psychologtlumu
0
Wpisów: 79
Wysłane: 20 lutego 2015 22:47:13
W związku z tym, że franek się osłabia to pomoc państwa dla kredytobiorców już chyba nie jest potrzebna? Co sądzicie. Pytanie jak wpłynie to na największe polskie banki, które miały duże portfele kredytów nominowanych właśnie w tej walucie. Chyba powinny odetchnąć z ulgą bo "spłacalność" wróci na właściwe tory.

tack
0
Wysłane: 21 lutego 2015 15:31:43
Ja dalej podtrzymuję swoją tezę że cała histeria medialna "frankowców" , do której dołączyli politycy ?? , miała na celu zarobienie kasy z reklam nadawanych przy okazji tych "strasznych " informacji .
Politycy i stada ekspertów znający się na wszystkim (moim zdaniem na niczym) siały strach , media dla kasy ( najlepiej sprzedaje się strach ) , a reszta bo może zbije jakiś kapitał polityczny itd.
w większości to był i jest bełkot dla korzyści.

Jeszcze nie tak dawno , nasze posługujące się gangsterskimi metodami banki , sprzedawały kredytobiorcom chf po bardzo zbliżonym kursie do obecnego . tak , tak spready potrafią mieć +10% od średniego NBP .Wykorzystując zacofanie ekonomiczne polskich klientów , banki zachowywały się jak oprawcy , a kredytobiorcy jak zwierzyna rzeźna .

No cóż , kasa poszła , raty spłacać trzeba , mam tylko nadzieję że Polacy m.in. docenią doradców NIEZALEŻNYCH i nauczą się ekonomii ??

Już niedługo chfpln po 3,5 salute

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,269 sek.

tmkgqqlj
gqqulgob
ovrlkyws
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ewbtectk
jshvuijk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat