Raport Bieżący nr 10/2015
Dziękuję, wyszło na moje, że tak skromnie napiszę.
Chodzi o obowiązek potwierdzenia naruszenia warunków emisji. Komunikat w formie RB jest obowiązkiem spółki. Powinien być wyraźnie skierowany do obligatariuszy i informować ich o okolicznościach naruszenia. Obowiązki informacyjne emitenta są zapisane w WEO ! To, że sami sobie narzucili takie warunki to akurat nasze szczęście w tej całej sytuacji.
Podam przykład, który dotyczy UBT i Misiąga. Prezes sprzedaje akcje na rynku i nabywa nową emisje,jego sprawa, wolno mu. Jednak ponieważ obowiązki informacyjne ma tylko względem spółki (to bardzo istotna kwestia ponieważ oznacza, że zarząd jako jedyny jest w stanie poprawnie zinterpretować informacje od akcjonariusza, czy rzeczywiście nastąpiło zejście poniżej progu). To właśnie na zarządzie spółki ciąży obowiązek poinformowania obligatariuszy o faktycznym stanie posiadania akcji przez Misiąga (jest on nawet wymieniony z imienia i nazwiska w weo) w sposób opisany :
19.4.
Emitent zobowiązany jest do przekazywania informacji o wystąpieniu okoliczności z pkt
19.3 w formie Raportu Bieżącego. Niedopełnienie tego obowiązku jest również podstawą żądania
przedterminowego wykupu obligacji posiadanych przez danego Obligatariusza.Jeszcze raz, WEO mówi o obowiązku poinformowania nas o zejściu poniżej wymaganego progu. Nie ma tam mowy o tym, że to obligatariusze mają interpretować komunikaty ze spółki! To zarząd ma poinformować. Został ten obowiązek spełniony tym komunikatem:
Raport bieżący nr 4 / 2015
Zawiadomienie z art. 69 Ustawy o ofercie publicznej – o zmniejszeniu stanu posiadania akcji poniżej 50% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniuale dla mnie to prawidłowo wyglądający komunikat pojawił się dopiero dzisiaj:
Naruszenie warunków emisji obligacji na skutek zmniejszenia zaangażowania w Spółkę przez Pana Grzegorza MisiągaDlatego dla spóźnialskich otwarte zostało nowe okienko czasowe.
Generalnie jestem za tym aby tej firmie się powiodło i żeby ludzie nie stracili pracy. Niech akcjonariusze będą zadowoleni a my uczciwie odzyskajmy swoje kapitały
Jeszcze jedno, JAKA SIEDZIBA W KRAKOWIE? Gdzie, kiedy i kogo o tym poinformowali? Dzisiejszy komunikat zaczyna się od:
Spółka Uboat - Line Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie